Menma21 píše:
Testy sa dajú spraviť od doktorov ? Myslím na toto -
B12, folát, zinek, měď, ceruloplasmin, diferenciální krevní obraz, jaterní testy, případně homocystein. Podle výsledků se pak dá pátrat dál
Podla vlasovej analýzy mi chýba B12 podla pomeru minerálov, ďalej kremik,sodik a selen.
Ano, jde o klasické testy, které dělají doktoři, ale háček je v tom, že se nesmíte uchlácholit konstatováním, že výsledek je v normě. Výsledek musí ležet nejen "v normě", ale také musí ležet ideálně někde poblíž optima, tedy zjednodušeně nesmí být blízko ani dolní ani horní hranice normálního intervalu.
Nadbytek nějakého vitamínu je také problém - například to může znamenat, že vitamínu je v zásobě dost, ale tělo ho nedokáže využít.
Pokud byste si laboratorní testy platil sám, tak pro začátek pomůže nechat udělat z krve (séra): B12, folát, zinek, měď, ceruloplasmin.
Pokud máte výsledky vlasovky, tak se podívejte zda výsledky náhodou nenaznačují tzv. "hidden copper toxicity":
----
Signs of hidden copper – a high calcium level and a low potassium level. Other hidden copper indicators are a low hair zinc, mercury toxicity, or a low sodium/potassium ratio.
----
Pokud vám chybí selen, tak vám nebude dobře fungovat štítná žláza. Selen je v brazilských ořeších.
Jak si ve vlasovce stojíte s poměry Ca/Mg, Ca/K, Na/Mg, Zn/Cu ?
Jak jste na tom s bórem ?
Menma21 píše:
lánujem Kupit B komplex a možno aj osobitne B12 a užívať to. Myslíte že to bude stačiť kedže sa jedná zjavne o deficit ?
To je častá chyba. B-komplex naopak může být u psychických poruch součást problému.
Když se podíváte na odkazy, které jsem dával, tak se dočtete, že zatímco některým lidem některá b-čka pomáhají, tak jiným naopak škodí. Konkrétně folát může u některých lidí zvyšovat sklony k sebevraždě. Takže je dobré:
1) stanovit B12 a folát z krve, abyste viděl na čem jste a podle toho zkusit odhadnout jaký biotyp jste nebo naopak nejste. Minimálně týden, lépe 14 dní před odběrem krve se vyhýbejte multivitamínům, které obsahují B-vitamíny, abyste nezkreslil výsledky.
2) Vyzkoušet jak reagujete na jednotlivé B-vitamíny a také na různé formy těchto vitamínů
Pomáhat, nebo naopak škodit mohou zejména: folát, B12, B3. Stav krve napoví, ale nakonec je potřeba zkusit jednotlivé vitamíny a počítat s tím, že vám dodání vitamínu může vyvolat depresi nebo záchvat paniky a dodání folátu může vyvolat myšlenky na sebevraždu.
Ikdyž by krev ukázala, že jste deficitní na folát, tak je potřeba zkusit poměrně opatrně (v malém množství) obě dostupné formy folátu (kyselina listová a methylfolát), jestli na nějakou nebudete reagovat lépe/hůře, než na jinou. Zcela bezpečná forma je konzumace většího množství zelené zeleniny, ale nemusí to stačit.
Například některým biotypům vitamín B3 redukuje záchvat paniky (a dá se použít jako rychlá první pomoc), ale jinému biotypu naopak B3 může záchvat paniky vyvolat.
Dále pak podle toho jak vám fungují
játra, může být potřeba B-vitamíny nedodávat v běžné synetické formě, ale v biodostupné formě, tedy například B12 ne jako cyanocobalamin, ale jako methylcobalamin, který se běžně v našich lékárnách neprodává. Podobně B6 může být lepší v podobě P5P.
3) Je potřeba identifikovat které vitamíny (a minerály) musíte dodávat ve větším množství a pokud na žádný B-vitamín neregujete zhoršením stavu, tak pak můžeteněkilikrát týdně laškovat s B-komplexem jako univerzálním doplňkem, ale cílenému braní jednotlivých vitamínů ve větším množství se nevyhnete. Braním B-komplexu se to nahradit nedá, naopak B-komplexem si dokonce můžete uškodit.
Játra mohou s vašimi problémy souviset, protože spoustu chemických konverzí mají dělat právě játra. Například když máte málo selenu, tak nefunguje dobře konverze hormonů štítné žlázy (FT4 na FT3), kterou částečně dělají (mají dělat) játra a střeva. Pak máte příznaky hypotyroidismu, jste unavený a bez energie, ale běžné testy ukazují, že jste "v normě", protože hladina FT3 se běžně netestuje.
Dále pak játra mají dělat konverze neaktivních forem B vitamínů na formy aktivní.
Játra potřebujete nejen čistit, ale také zásobit - nejlépe asi konzumací zvířecích jater. Já jsem takto opatrně zkusil tresčí játra a zaskočilo mě jak jsem na ně reagoval. Prvních šest plechovek (tj 6x 120 g) jsem se musel hodně krotit, abych nesnědl plechovku včetně veškerého oleje na posezení, třetí týden, v polovině sedmé nebo osmé plechovky tělo najednou řeklo dost a tresčí játra mi rázem přestala chutnat. Asi se tělo konečně dozásobilo (a dostal jsem pro změnu chuť na zinek).
----
Na podporu jater používám z lékárny Silmarylin, sem tam si dám dám 1 gram taurinu, vitamín C a také jsem zkusil brát GB-3 (z biocoherence.eu), což je zvířecí žluč + extrakt z ředkve. Občas s jídlem dodávám HCl. Po pár měsících mám pocit, že pomalu pozoruji zlepšení toho jak trávení funguje.
Menma21 píše:
Presne toto je môj problém, ja mávam veľmi často (už sa jedna skôr o bežný stav) velké zápchy a kvôli tomu robím klystír tak 1-3x do týždňa inakšie tlačím a nič nejde, Občas je ta stolica mastná a musím použiť kefu na očistenie záchodu, čo viem že tiež není dobre, ako to mám riešiť ?? Toto u mna je už dlhšiu dobu.
Zkuste zvýšit příjem hořčíku, ten je ve větším množství projímavý, projímavý je také vitamín C ve větším množství (já si z práškové formy kyseliny askorbové a jedlé sody v prášku vyrábím askorbát sodný a konzumuji ho dle nálady a chuti v množstvích od nuly až po opravdu mnoho gramů za den).
Kladný vliv také na mě má to, že jsem minimalizoval pečivo, těstoviny, cukr; alkohol mi nikdy moc nechutnal, snažím se stravu mít hlavně na bázi maso + zelenina a nějaké to ovoce, k tomu si dělám domácí jogurty. Naopak běžné jogurty z obchodu jsem jíst přestal - už mi nechutnají. Mimochodem některé jogurty (jogurtové kultury) mají pozorovatelný pozitivní vliv na psychiku.
Rapidní zlepšení mlhy v hlavě (brainfog) ale nastalo, až když jsem vyzkoušel terpentýn s cukrem. Takže je toho hodně, co se dá postupně zkusit. Ale začal bych s těmi krevními testy.