Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pát bře 29, 2024 1:03 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 33 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pon lis 20, 2017 11:10 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
zvedavy píše:
Obávam sa, že to nie je také jednoduché. Pravda, mäsa ako takého sa jedlo menej, než dnes, ale zo zvieraťa sa spotrebovalo všetko. Zaprvé, na dedine (a to mi potvrdil môj 93ročný dedko) sa smažilo vždy a stále na tuku. A to aj sladké šišky, napríklad. To je prvá vec, ďalej, jedlo sa viac slaniny, údenín, proste trvanlivých výživných (nepíšem zdravých!) potravín, vnútornosti atď.

A veľmi dôležitá vec bolo tiež maslo a mliečne výrobky. Keď nebol dostatok mäsa, jedlo sa "mäso chudobných" - maslo. Ako zdroj bielkovín a tukov. Nehovoriac potom o fakte, že v takmer každej domácnosti sa chovalo aspoň drobné zvieractvo ako zajace a sliepky, chytali sa v potoku malé ryby (toto som ako decko na dedine robil ešte aj ja pred 25 rokmi) atď atď.

Proste tvrdenie o vegetariánoch a nedajbože vegánoch v minulosti nie je úplne správne. Ak by to tak bolo, neboli by ani z kresťanského pohľadu potrebné pôsty, pretože by ľudia vlastne dodržiavali pôst celý rok, že...


Čím samozrejme nezastávam nijaký zázračný stravovací smer. U mňa je to, ako som už kdesi spomínal, založené na vyváženej strave, pohybe a optimistickom prístupe k životu. Toto u nás v rodine funguje už celé generácie a môj spomínaný dedo doteraz raňajkuje slaninu a chlieb s cibuľou, škvarky alebo masť, k tomu pol litra kávy a fičí v skvelom fyzickom aj psychickom zdraví. Lebo je proste tak nastavený.

Tak jistě dříve vše mělo nějakou přirozenou logiku, což dnes bohužel zmizelo a lidé naprosto běžně jedí jahody v lednu i když jako malým jim maminka mnohokrát četla pohádku O dvanácti měsíčkách, kde jako vrchol lidské blbosti je zmíněn požadavek macechy ať Martuška zajistí jahody v lednu a nyní to nikomu jako nesmyslné počínání nepřijde. Populace prostě zblbla a na jejím zdravotním stavu se ta blbost pochopitelně citelně podepisuje.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte lis 21, 2017 3:02 pm 
Offline

Registrován: úte bře 18, 2014 11:54 am
Příspěvky: 325
Xion píše:
kokosak vs prasa:

https://www.youtube.com/watch?v=WgYp6o0EOCE

https://www.youtube.com/watch?v=ra1n9QQaOzA

ja by som si vybral kokosak...

Jedno je nebo a druhe peklo. Hovorim vam to dopredu, aby ste neboli sklamani, co je potom a kam sa ide. Tie zvierata treba totiz nejakymi dusami obyvat, aby vobec zivot mohol fungovat a bol tu clovek. Treba byt mudry na zaciatku. Nie nakonci.

Nebyla tu řeč o způsobu získávání anebo o chovu prasat, ale o vhodnosti toho kterého tuku pro lidský organismus. Tahle mudra tvrdí, že kokosák není nic moc. https://blog.kaloricketabulky.cz/2014/0 ... k-se-rika/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte lis 21, 2017 5:08 pm 
Offline

Registrován: pon srp 14, 2017 8:13 pm
Příspěvky: 501
kov píše:
Nebyla tu řeč o způsobu získávání anebo o chovu prasat, ale o vhodnosti toho kterého tuku pro lidský organismus. Tahle mudra tvrdí, že kokosák není nic moc. https://blog.kaloricketabulky.cz/2014/0 ... k-se-rika/

Mudr. Marie Skalska vie o strave menej nez som ja vedel pred 7 rokmi... Uz pen ked napise ze nasytene tuky su pre cloveka zle a sposobuju zvysovanie cholesterolu v jeho tele, a ze zdraviu prospesne tuky pre cloveka su nenasytene, tak je to "jasna odbornicka" naucena KLAMSTVA, a nevedomost neospravedlnuje...
Tym ale nechcem povedat, ze keby som si mal vybrat ako jediny tuk mimo masla ktory by som mal konzumovat, a to v mnozstve 100g/den, pricom vybrat by som si mal medzi nejakou velmi kvalitnou mastou a bio kokosakom, ze by som si vybral kokosak. Vybral by som si mast. Alebo 50g masti a 50g cisto tukovej slaniny rovnako vysokej kvality. Zivocisny tuk, ak je kvalitny a zviera bolo krmene tym cim ma byt aj podla prirody, plus-minus...je vzdy jasnou volbou pred olivacom a kokosakom, ak ide o prinos pre zdravie.

_________________
29.8. 2018 .......... Myslím, že by už aj stačilo.... :-)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 33 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 26 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz