ravima píše:
správná low-carb strava ve skutečnosti snižuje cholesterol, tuky atp. v krvi. Nejhorší jsou cukry a smažené věci na rostlinných tucích a další zánětlivé potraviny, které ničí cévy a pak si tělo samo vyrobí cholesterolu kolik potřebuje na svou ochranu, ikdyž ho ve veganské stravě můžeš mít přesně 0. Naopak potraviny jako vejce nebo máslo známé svým obsahem cholesterolu ho ve skutečnosti obsahují směšné množství (oproti tomu kolik si ho tělo samo vyrábí) a na jeho obsah v těle nemají vůbec žádný vliv, pokud se samozřejmě nekonzumují společně s cukrama.
Bohužel opět jen ničím nepodložená, dost "bizardní" a těžko obhajitelná tvrzení... McDougall (a ostatní) jsou mi sympatičtí tím, že jsou to představitelé "science-based medicine". Na rozdíl od demagogů "neservírují" pravdy, ale mají důkladné znalosti a své názory podkládají solidní argumentací a v praxi ověřovanými vědeckými výsledky.
Např.: To determine the true impact of the Atkins Diet on blood cholesterol, a comparison must be made with a truly low-fat (10% or less), no-cholesterol diet. Two studies of people following very low-cholesterol diets suggest what will be found: When subjects following a low-cholesterol diet (97 mg/day) were fed one egg a day (an additional 321 mg of cholesterol) their “bad” LDL-cholesterol increased by 12%. By comparison, the egg industry has funded numerous studies to “prove” eating eggs does not raise cholesterol – they accomplish this by feeding eggs to subjects whose intestines are already fully saturated with cholesterol from their regular diet – so they are able to absorb little more.
A group of Tarahumara Indians from Northern Mexico was switched from their traditional diet of corn, beans, squash and other vegetables (2700 calories, 16% fat and trace cholesterol) to an American diet (4100 calories, 44% fat, and 1020 mg cholesterol) for five weeks.66 These changes were seen in their blood:
Total cholesterol increased 31% (121 to 159 mg/dl)
LDL-cholesterol increased by 39% (72 to 100 mg/dl)
HDL-cholesterol increased by 31% (32 to 42 mg/dl)
Triglycerides increased by 18% (91 to 108 mg/dl)
Celý text je zde:
http://www.atkinsexposed.org/atkins/103/John_McDougall,_M.D..htmTady je zase pěkně vysvětleno, jak zastánci paleo diety dospívají ke svým "odlišným" závěrům:
https://www.youtube.com/user/PrimitiveNutrition.
Na úplný závěr bych už jen přidal odkaz na souhrn informací podporujících rostlinnou stravu, nazvaný "The Evidence for a Whole Foods, Starch-Based Diet with the Addition of Vegetables and Fruits" (když už si někdo dal tu práci):
https://www.facebook.com/notes/konstantinos-palierakis/the-evidence-for-a-whole-foods-starch-based-diet-with-the-addition-of-vegetables/190985637722547.