Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je čtv bře 28, 2024 4:26 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 208 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: stř kvě 16, 2012 7:35 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
[b3j8tqyy6]Čárváka[/b3j8tqyy6] (také Lókajata) je [u3j8tqyy6]neortodoxní[/u3j8tqyy6] indická filosofická škola, která se vyznačuje filosofickým skepticismem a náboženskou lhostejností.[6] Je pojmenována po svém zakladateli Čárvákovi, který je autorem spisu Bárhaspatja-sūtry.[11] Do stejné skupiny patří také buddhismus a džinismus.[6] Pro tuto školu je charakteristiský materialismus a ateismus. Přestože tato škola není přímou součástí šesti ortodoxních škol hinduismu, je hinduistickým materialistickým hnutím uvnitř hinduismu.


[size=1503j8tqyy6][u3j8tqyy6][b3j8tqyy6]6 ortodoxních základních filosofických škol v Indii[/b3j8tqyy6][/u3j8tqyy6][/size3j8tqyy6]
(podrobněji viz wikipedie heslo Daršan )

1. [u3j8tqyy6]Njája[/u3j8tqyy6] ("škola logiky" nebo také "škola analytického filosofického bádání", podle njáji jsou možné čtyři zdroje poznání (pramána) smyslové poznání (pratjakša), duchovní odvození (anumána), srovnání (upamána) a svědectví (šabda).


2. [u3j8tqyy6]Vaišéšika [/u3j8tqyy6]( v období 6-2st.př.n.l formulována zásada, že všechny objekty hmotného světa je možné rozložit na složky a dostat se až na atomární a éterické úrovně. Na rozdíl od njáji připouští vaišéšika jenom dvě možnosti získání platného poznání - smyslové poznání a logické odvození.
Vaišéšikový systém analytického rozboru vlastností se vyvíjel nezávisle na njáje a je starší. Přesto jsou si oba systémy velmi podobné, protože jejich zavěry týkající se metafyzických úrovní jsou prakticky stejné.


3. [u3j8tqyy6]Mímánsá[/u3j8tqyy6] je způsob zkoumání véd založený na dvojznačnosti a je přesně opačný způsobu jednoznačnosti, kterým se zabývá advaita-védánta. Tento systém indické filosofické školy rozděluje sanhity (čtyři prvotní védy - rgvéd, sámavéd, jadžurvéd a atharvavéd) na tyto části 1. obětní liturgické texty (karma-kánda) mantry a bráhmany a 2. filosofická pojednání (džňána-kánda) v upanišadách. Za zakladatele této školy je považován světec Džaimini, autor díla Púrva-mímánsá-sútry z doby 300 až 100 př. n. l. Hlavní hledání karma-mímánsy je zaměřeno na činnost, která bude spontánně v souladu s dharmou.


4. [u3j8tqyy6]Védánta [/u3j8tqyy6]- [b3j8tqyy6]monoteistická[/b3j8tqyy6], filosofická škola, jejíž nejznámějšími větvemi jsou [b3j8tqyy6]advaita-védánta[/b3j8tqyy6] (zakladatel Ádi Šankara Bhagavatpádáčárja), [b3j8tqyy6]višišta-advaita[/b3j8tqyy6] (zakladatel Rámanudža) a [b3j8tqyy6]dvaita-védánta[/b3j8tqyy6] (zakladatel Madhva).
Védánta konstatuje, že [b3j8tqyy6]brahma[/b3j8tqyy6] (nejvyšší vesmírný duchovní princip) je oproštěno od vlastností a jednání. Vinou [b3j8tqyy6]máji[/b3j8tqyy6] (klamu smyslového poznání) se [b3j8tqyy6]átma[/b3j8tqyy6] (individuální duchovní princip) ztotožňuje s objekty. Védánta učí, že toto klamné ztotožnění lze změnit v pravdivé poznání brahma a átma jsou totožní [10] a v Kathópanišad je to vyjádřeno slovy[i3j8tqyy6] "Porazit nevědomost nezdolným mečem, ukutým v ohni poznání"[/i3j8tqyy6].[1]


5. [u3j8tqyy6]Jóga[/u3j8tqyy6] (nejznámější na západě), Jóga je věda o těle, mysli, vědomí a duši. Jóga znamená spojení, rovnováhu a vyváženost.
Slovo jóga je odvozeno od sanskrtského kořene yuj a znamená sjednotit. Jóga znamená sjednocení individuálního já ([b3j8tqyy6]átman[/b3j8tqyy6]) s universálním bytím ([b3j8tqyy6]paramátman[/b3j8tqyy6]). Povaha tohoto sjednocení se liší podle druhu jógy. Nejznámější jsou karmajóga (jóga činnosti); džňánajóga (jóga vědění); bhaktijóga (jóga oddanosti) a dhjánajóga (jóga meditace). Co je jóga vysvětluje Pataňdžali ve své Jógasútře (viz také následující příspěvek)


6. [u3j8tqyy6]Sánkhja[/u3j8tqyy6], též psáno Sámkhja ( \"!\" je to[b3j8tqyy6] ÚSTŘEDNÍ FILOZOFIE AJURVÉDSKÉ MEDICÍNY a měla také velký vliv na školu Jógy[/b3j8tqyy6])
(více o provázanosti ajurvédské medicíny s jógou - několik příspěvků ve vlákně ZDE


Naposledy upravil Návštěvník dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 0
1


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř kvě 16, 2012 7:36 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Co vlastně je jóga?

Je to práce na sobě...na jednotě těla a mysli, na Jednotě se vším vnějším co nás obklopuje, ba i s vesmírem...

Jóga jako nástroj

Jóga nám poskytuje mocné nástroje k sebepoznávání, přijetí se a transformaci. Jógovou praxí můžete jak své zlozvyky změnit, tak je i velmi úspěšně schovat sami před sebou.
Představte si svůj život a své zvyky jako neustále opakující se kruhy. Jógová praxe Vám může pomoci narušit kolo zvyku a dostat se o poschodí výš. Z kola se tak postupně stává spirála. *Takto bude praxe fungovat jen tak dlouho, dokud se z ni nestane rutinní zvyk a kolo. V praxi pokračujte, jen nastane čas na změnu v přístupu. Ale nepředbíhejme...

Během budování praxe cvičení jógy, je nutné si pěstovat sebereflexi a upřímnost k sobě samému.
Nejde o to být dokonalými, jde o to být sám sebou. ....V tom je rozdíl.

Jak se sebou a vaší jógovou praxí zacházíte je už na Vás. Je to stejné jako s ohněm.
Může být dobrým sluhou, ale zlým pánem.


Převzato z http://WWW.CLANKYOJOGE.BLOGSPOT.COM
---------------------

Přibližně v roce 200 př.n.l. popsal mudrc Patanjali jógu jako systém a tomuto výjimečnému dílu dal název Jógasútra
(viz ke čtení i stažení od str.6 zde v CZ: http://www.isvara.cz/PDF/jogasutry%20translit+CZ.pdf )

Slovo jóga znamená spojení, sjednocení, rovnováhu a vyváženost. Je známá po celém světě a užívá se v mnoha významech. Označuje filosofii, "kosmickou" duchovní nauku, ale může být vnímána také jako náboženství, používá se pro tělesná a duchovní cvičení. Rozumí se pod ním i určitý způsob života. Všechny tyto významy mají své opodstatnění.

Čas, v němž žijeme, není lehký. Podle hinduistické filosofie je to nejobtížnější a nejtemnější vesmírné období a nazývá se kalijuga. Bytosti se dostaly na nejnižší úroveň, na světě je mnoho utrpení, bolesti, lží, vražd, násilí, nemocí, katastrof a válek. Naše duše se cítí jakoby vhozena do jednoho pytle s hady, škorpióny a jedovatým hmyzem. Současná situace lidstva je plná negativních vztahů, lidé si navzájem nevěří, nevěří ani sami sobě, ztrácejí svou cestu. Co jiného nám může pomoci, než upřímná touha pochopit smysl života a poznat sám sebe?

Žijeme a stále zapomínáme, kdo jsme, odkud a kam jdeme. Naše existence je neustálým bojem kdo s koho; zvítězí životní okolnosti nad námi, nebo svůj život zvládneme? Jak často nás položí na lopatky zármutek, zklamání, zoufalství. Ohýbáme hřbet z nejistoty a strachu, kolikrát zapřeme sami sebe, abychom si zachovali přízeň druhých. Nikdo nechce prohrát a přitom podvědomě tušíme, kolik překážek, úskoků a bitev nás ještě čeká. Říká se: kde je vůle, je i cesta. Ať vědomě nebo nevědomě hledáme cestu ke štěstí, k naplnění a dokonalosti. Štěstí hledáme všude, myslíme si, že nám je dají druzí. Vidíme je v úspěchu, postavení, bohatství. A přece, nikdo nám je nedá a ani nemůže dát. Štěstí je v nás a cesta za ním končí v našem srdci.

Jóga je velmi široká nauka. Zahrnuje cesty a směry, které odpovídají různému založení a orientaci lidí, všechny vedou ke stejnému cíli: naučit se naslouchat svému srdci a poznat své Já. Překonat čas a prostor, rozpustit se a splynout s kosmickým vědomím.

Jóga v původním významu zamená jho (zde by někteří důsledně křesťansky založení mohli namítnout, že člověk má vzít na sebe JHO jiné - to pod které radí se dát Ježíš (resp.spolu s Ježíšem "orat" pod stejným jhem (tj.pracovat sami na sobě, pro druhé a pro slávu svého vznešeného Původce)..., kde radil také brát na sebe den co den svůj "kříž" tak jako to ukázal a dal za vzor právě On ("jinak mne není hoden") \":cry:\" . Je tedy osobní otázkou svědomí každého, zda praktikuje jógu, či jiné "svépomocné" techniky jen proto, aby se nemusel podřizovat svému Stvořiteli a vystačil si ve všem sám, nebo zda praktikují jógu z jiných důvodů. Co se týká guruů, vztah dobrý učitel - dobrý žák má své opodstatnění, ovšem druhá strana mince je jak Ježíš varoval: "nikoho nenazývejte "Mistr", nebo "Učitel", neboť jeden je váš Mistr a Učitel... \":!:\" ).

Nejbližší český překlad slova pro jógu, je spojení, nebo-li obnovení spojení individuálního Já (átman) s univerzálním Bytím (paramátman). V sanskrtu je slovo jóga odvozeno od slovního kořenu judž. Do češtiny se nejčatěji překládá jako spojit, sjednotit nebo ovládnout.
Nejstarší písemné zmínky o józe pocházejí z bráhman (900 až 500 př. n. l.) a z upanišad (900 př. n. l.). Za nejznámější díla pojednávající o józe lze považovat Bhagavadgítu (200 př. n. l.) a Pataňdžaliho jóga sútry (300 až 200 př. n. l).

Ať již se jogín rozhodne praktikovat jakoukoliv cestu jógy, vždy musí začít od začátku. Od začátku, který má každý někde jinde, neboť každý je na jiné úrovni poznání. Je třeba si tuto úroveň velmi upřímně uvědomit a zpracovávat svůj charakter, svoje tělo i mysl krok za krokem tak, aby základy byly pevné, pravdivé a jogín se na ně mohl spolehnout.

Jóga je cestou od temnoty ke světlu, od nevědomosti k vědomí. Skrze jógu dochází k poznání, pochopení a skrze pochopení mizí nevědomost a přichází štěstí. Skrze jógu se stáváme vědomými bytostmi. S vymizením nevědomosti, mizí i utrpení, jehož je nevědomost zdrojem. Skrze jógu se stáváme vnímavými bytostmi. Vnímáme sebe i okolí. Jóga je o vnímání přítomnosti. Jóga je o přijetí přítomnosti. Žít v józe znamená neustále si připomínat vědomí přítomnosti.

Je-li jóga chápána celistvě bez rozlišování, je třeba si uvědomit, že jóga je vlastně způsob života. Způsob života v naprostém splynutí bez odlišení. Za jogína se může považovat ten, kdo si je stále vědom svých činů stejně tak jako jejich následků, které je připraven nést. Jóga je praktickou cestou, kde vše závisí pouze na nás. Cestou založenou jen na vlastním poznání a zkušenosti. Pokroku dosahujeme zevnitř, nikoliv z vnějšku. Nikdo nám nepřinese štěstí, zdraví ani spokojenost. Pracujeme pouze s tím, co máme stále k dispozici. Našimi nástroji jsou tělo, mysl a intelekt. Nastoupit cestu jógy znamená, vydat se na cestu poznání sebe sama. A nutno říci, že tato cesta je cestou odvážného a vytrvalého ducha.

Pohnutky vedoucí jednotlivce k józe mohou být různé a je vhodné, aby si každý uvědomil proč chce jógu praktikovat a čeho chce skrze jógu dosáhnout. Od toho se pak odvíjí, na jakou příčku priorit jógu do svého života zařadí a tudíž jakým přínosem mu jóga může být.

Blahodárné účinky jógy na lidský organizmus:

- celkově ozdravuje tělo i mysl
- vyrovnává a udržuje tělesnou váhu
- formuje postavu, posiluje svaly, udržuje vitalitu
- zlepšuje a reguluje činnost vnitřních orgánů
- překonává negativní emoce a vlastnosti
- prodlužuje život a zpomaluje stárnutí
- hluboce uvolňuje a osvobozuje mysl
- zlepšuje koncentraci a obohacuje lidské vědomí
- přináší zážitky vrcholného štěstí a spokojenosti

Cílem jógy je hledat a rozvíjet ty přirozené a příjemné pocity.
Pokud si však chceme vychutnat cvičení delší, či i v náročnějších pozicích, nemusíme se bát toho, že se přetáhneme. Platí to ale, pokud budeme
stále pozorně sledovat, že v každém okamžiku cvičíme pro radost, nikoli pro dosažení efektní jógové pozice .


Indický jogín Pataňdžali stanovil před několika tisící lety 8 stupňů jógy:

- Všeobecné etické principy - jama
- Pravidla morálky jedince - nijama
- Cvičení jogových pozic - ásán
- Jógové dechové techniky - pránajáma
- Ovládnutí smyslů - pratjáhára
- Koncentrace mysli - dhárana
- Meditace - dhjána
- Splynutí s Universem - samadhi

Tato stupnice v podstatě zahrnuje nejširší záběr jógy a integruje její formy. Ať se podíváme na jakoukoli z mnoha dnešních variant názvů jednotlivých škol jógy, všechny se nějakým způsobem odvíjejí od některého z uvedených osmi stupňů. Formy jógy se navzájem prolínají, jedna technika podporuje druhou a tím se jejich působení zesiluje.

http://www.klasicka-joga.cz/o-joze
http://zivotni-energie.cz/joga-zpusob-o ... -tela.html


Naposledy upravil muflon dne čtv kvě 24, 2012 11:24 am, celkově upraveno 14

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř kvě 16, 2012 7:59 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
[size=150:6evo67fm][b:6evo67fm]Různé formy jógy[/b:6evo67fm][/size:6evo67fm]

[u:6evo67fm]Je známo mnoho druhů jóg, mezi ty dnes v Evropě známé patří zvláště:[/u:6evo67fm]

[size=200:6evo67fm][b:6evo67fm]Hathajóga[/b:6evo67fm][/size:6evo67fm]

- Hatha jóga je vlastně [b:6evo67fm]základní "abeceda" adepta jógy[/b:6evo67fm], na níž pak staví další směry. Využívá ásan - různých terapeutických poloh těla, které vitalizují celý organismus a mají vliv i na pránické, tj. enegetické tělo člověka.
(hathajóga je nejčastěji pokud vím, spojována s ajurvédou, a knihami o józe od André van Lysebeth ...).

Tradiční Hatha jóga je všezahrnující jógínský způsob života, zahrnující jak mravní disciplíny (jáma a nijáma), tak i tělesné pozice (ásana), procedury k čistění těla (šatkríja), pózy (mudry), jógínské dýchání (pránajáma) a meditaci. Na Západě však převládá jen praktikování tělesných pozic a jsou tím rozuměna především fyzická cvičení.

Je to tradiční [u:6evo67fm]klasická[/u:6evo67fm] jóga "bez příkras"...
Ač je prezentována ve spise až z 15.st. (Hatha Yoga Pradipika), přesto byla utvořena s cílem postupovat podle starodávného původního spisu Jóga Sútra od "klasika" jógy Patanjaliho, z 2.stol.př.n.l.- na němž je založen také starší směr jógy - radža jóga.

Hatha jóga a radža jóga se sice konceptuálně od sebe liší, ale v některých bodech se kryjí.
Rozdíl mezi nimi spočívá zejména v tom, že [b:6evo67fm]zatímco záměr radža jógy je od počátku ovládnout mysl, hatha jóga tvrdí, že je potřeba nejdříve očistit a ovládnout činnost fyzického (hruběhmotného) těla, a to pomocí hathajógových praktik, prezentovaných právě v Hatha Yoga Pradipika. (neboli že osvícení může nastat až když je tělo na to náležitě připraveno a očištěno... \":wink:\" ).[/b:6evo67fm] Radža jóga a Hatha jóga se tak návzájem doplňují a prolínají, ačkoliv každá z nich má svůj vlastní koncept.

[u:6evo67fm]HATHA JÓGA dlouhá youtube videa dle odstupňované náročnosti:[/u:6evo67fm]


Naposledy upravil
hodnamama dne čtv led 01, 1970 2:12 am, celkově upraveno 6

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv kvě 17, 2012 3:42 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
pokračování druhů jógy....

Karmajóga - jóga nesobecké činnosti. Jogín se snaží o nesobecký život a nesobeckou službu druhým bytostem. Touto jógou se očišťuje charakter člověka, mysl i vědomí.

Džňánajóga - jóga poznání, moudrosti. Jogín studiem, meditacemi a koncentrací dospívá k sebepoznání, osvícení.
Džňánajóga je cestou, na které zažíváme skutečnost skrze poznání, cvičení a zkušenost.
Džňánajóga má čtyři principy:
I. vivéka - pravé rozlišování
II. vajrágja - odříkání
III. šatsampatti - šest klenotů
IV. mumukštva - neustálé usilování o poznání Boha

Tantra yoga - Tantra znamená technika, tantrický život je vědomý život, tantra znamená žít život s láskou k sobě a partnerovi. Žena a muž v tantře jsou spojenci, přátelé, milenci, vytvářejí osobní vztahy, vytvářejí hluboké city, mají se rádi. Mužské a ženské tělo v tantře vyjadřuje prožitky, pocity a emoce. Tantra je spojením muže a ženy nebo vnitřního muže a vnitřní ženy. V tantře mužské a ženské tělo se spojuje a spojením se dotýká lidské duše a lidského nitra. Tantra je růst vědomí člověka. Tantra je cesta k životu, technologie a alchymie života. Tantra je milování těla, duše a celé bytosti. Tantra je milostné spojení nejenom na tělesné úrovni, ale i na úrovni duševní, emocionální, prožitkové a duchovní.

Gurujóga - Jóga uctívání mistra. Žák dosahuje osvícení díky přímé pomoci svého mistra (Gurua). Tak jako úzký vztah učitel - žák, tak i zde je pokrok adepta výraznější a rychlejší, má však i svá úskalí...

Nana a mantra jóga - Působením zvukových vibrací, které energii v těle harmonizují a mysl uklidňují se dosahuje překvapivě léčivých účinků na psychiku člověka.

Atmavikasa yoga - Atmavikasa znamená sebepoznání. Je to systém, který vychází z nejstaršího učení Patanjaliho, aplikuje jógu s větším důrazem na přesnost, delší výdrž, je v přesně daných sériích. Podporuje koncentraci, tonizuje svaly a výrazně prohlubuje uvědomění si celého těla. Pomáhá lépe se soustředit a utváří sebevědomí. Je vhodná pro začátečníky i pokročilé.

Krija yoga - je jednou z nejstarších druhu jógy. Ve své knížce „Životopis jogína", Jógananda vysvětluje krija jógu jako jednoduchou psychofyzickou metodu, kterou se lidská krev očišťuje od oxidu uhličitého a obohacuje se kyslíkem. Molekuly tohoto přebývajícího kyslíku se přetvářejí v životní proud, který obnovuje a regeneruje mozek i energetická centra páteře. Krijajogín nedovoluje hromadění venózní krve a tímto může zmenšit ničení tkáně nebo úplně ochránit tkáň od zkázy." Tímto způsobem pokročilejší krijajogíni přetvářejí své buňky v čistou energii a proto Kristus ( \":?:\" ), Kabír a jiní Mistři krija jógy mohli dematerializovat svá těla.


Integrální jóga - Integrální jóga je spojením všech druhů jógy, je to inteligentní sestava určitých tradičních metod používaných tak, aby se harmonicky rozvíjela každá složka bytí: psychická, emoční, duševní, rozumová i duchovní. Integrální jóga je vědecký systém, který spojuje různá odvětví či druhy jógy ve snaze o dosažení celistvého a úplného uzrání všech skrytých, vyšších možností bytí, vedoucí ke konečnému poznání sebe sama nebo, jinými slovy, ke splynutí s Bohem.

Hlavní cíle integrální jógy jsou:

· dokonalé tělo, zcela zdravé a silné
· čistá, mocná a kontrolovaná mysl
· vzdělaný, bdělý a hbitý rozum
· vůle pevná jako ocel
· srdce plné lásky a soucitu, schopné procítit povznášející zkušenosti ostatních
· vůle plná vznešených tužeb zasvěcených blahu a štěstí jiných, kde převládá touha vnitřního, nesmrtelného realizujícího se Já.

Prana Vashya jóga - "jóga vedoucí ke kontrole energie-prány". Ale jelikož jsou v podstatě energie-prána a mysl pouze odlišným projevem jednotného principu, může být označení "Prana Vashya jóga" volně přeloženo i jako "jóga vedoucí ke kontrole mysli" (podobně jako u taiči). Tato jóga se vyznačuje dynamičností. Jednotlivé tělesné pozice (ásány) jsou drženy po relativně krátkou dobu pěti dechů. Mezi jednotlivými pozicemi se pak plynule přechází, přičemž hlavní důraz je kladen na soulad mezi pohybem a dechem. Plynulost cvičení napomáhá k udržení pozornosti, která je nasměrována "dovnitř". Obsah (=vnitřní stav) je důležitý, forma (=jak to vypadá navenek) je druhotná. A to je právě jeden z velkých rozdílů mezi cvičením řekněme jógovým a dejme tomu například aerobikem nebo gymnastikou. Od začátku cvičení do jeho konce nám dech slouží jako kotva, která nás drží v přítomném okamžiku.
Vzhledem ke své dynamičnosti může být Prana Vashya jóga, hlavně zpočátku, docela náročným cvičením. Ovšem vynaložená námaha se poměrně rychle vyplatí. Svaly se nejen protahují, ale zároveň i přirozeně posilují, a to především ty svalové skupiny, které jsou pro "bezbolestný" život potřeba nejvíce (záda, břicho, stabilizace pánve...).
Cvičením lze samozřejmě kompenzovat již existující disbalance vzniklé jako důsledek jednostranného zatěžování organismu (celodenní sezení v kanceláři, sport atd.). Jelikož je cvičení dynamické, je výrazně ovlivňována i kardiovaskulární soustava, dochází ke zvýšenému prokrvení ostatních orgánů a tím pádem k jejich lepší stimulaci a odvodu odpadních látek z organismu.
Po určité době jógové praxe, mohou to být týdny či měsíce, bychom na konci cvičení v podstatě vůbec neměli cítit fyzickou únavu. Ba právě naopak, cvičení je silně energizující.

Ananda jóga - tradiční jógový systém pro revitalizaci a harmonizace těla, mysli a duše pomocí jógových pozic (ásan), energetizačních cvičení, dechových technik (pranajám), afirmací, relaxace, koncentrace a meditace. Vychází z učení Paramahansa Jóganandy a jeho žáka Swami Krijanandy.
Cvičení Ananda jógy se zaměřuje kromě fyzického protažení a zvětšení fyzické kondice a zdatnosti také na vnímání a procítění jemných energií, které se během cvičení aktivují a uvolňují. Uvědomění energií se dociluje vědomým prodýcháváním každé pozice a v pauzách mezi pozicemi. (dobré je posílat dech právě do míst kde cítíme v těle napětí, tensi nebo mírnou bolest...
ale nikdy necvičit přes bolest, lépe uvolňovat-povolit dotažení cviku, nebo cvik (ásanu) úplně vynechat \":!:\" )
V Ananda józe se učí pracovat na všech úrovních našeho bytí (fyzické, energetické, citové, mentální a duševní části), tak abychom pocítili štěstí a klid mysli nejen během jógové praxe, ale i během každodenního života.

POWER YOGA - je to americká verze aštanga jógy, která měla běžným Američanům přiblížit jógu. Hlavní náplní je intenzivní cvičení na sebe navazujících pozic, které posilují a zároveň protahují. (pro srovnání viz také popis srovnání Power jóga versus Hatha jóga u hesla Hathajógy ...).
Power jóga je populární hlavně v různých fitness klubech a je nabízenou alternativou vedle aerobiku, pilates nebo jiných populárních cvičení.
Je založena na pravidelném opakování základních jógových pozic (asán), které jsou dynamicky řazeny za sebou. Je zaměřena na: vyrovnávání svalové nerovnováhy, tvarování problémových partií, zlepšení svalového napětí, uvolnění a relaxaci, zlepšení flexibility.

Bikram jóga - je specifická tím, že cvičení probíhá v místnosti vyhřáté na 42º C. Účelem je zahřát tělo tak, aby se z něho potem vyplavily toxiny a posílila se imunita.
Studenti cvičí přesně stanovenou sérii 26 tradičních pozic, kterou stanovil zakladatel této formy B. Choudhury. Bikram Čoudhuri je jeden z nejvýznamnějších žijících představitelů hatha jógy, ukáže osvědčenou cestu ke zdraví a kondici, která vám pomůže objevit novou chuť do života.

TERAPEUTICKÁ JÓGA: Tradice jógy chápe lidskou bytost jako "organickou jednotku," která zahrnuje svoje vlastní hmotné, emoční, mentální a duchovní aspekty. Terapeutická jóga nás učí, jak uvolnit stres a tenze nahromaděné v průběhu života, a současně maximálně harmonizuje vše, čím se zabýváme, ať je to sport, meditace či interakce se světem, který nás obklopuje. Naučíte se naslouchat vlastnímu tělu a dívat se na sebe "pohledem svědka".
Terapeutická jóga vám pomůže vycitit problémy a předcházet jim, pomůže vám vytvořit v těle optimální podmínky potřebné k prevenci psychosomatických chorob a umožní sebeléčení.

Integrální jógová terapie - vyvinuta Josephem Lepagem v 90.letech v USA pro nemocnice a RHB centra. představuje jógové cvičení adaptované pro terapeutické účely při léčení potíží a chorob jako jsou bolesti zad, srdeční choroby, psychické poruchy nebo i AIDS.
Iytyogatherapy.com

Phoenix rising yoga therapy - pomáhá uvolnitfyzickou a emoc.tenzi díky asistovaným pozicím, dech.technikám, nepřerušovaného dialogu učitele s žákem. Hluboký kontakt s vlastním nitrem, podpořený poznatky současné psychologie.

Dále existuje Gravid jóga pro těhotné, Dětská jóga, Jóga po porodu s miminky, a mnoho dalších, každý si může vybrat a zkusit co je mu bližší a co chce usilovat.


pokračování...


Naposledy upravil muflon dne pon kvě 21, 2012 9:53 am, celkově upraveno 7

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv kvě 17, 2012 10:28 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
...pokračování:

[size=200:1lrcs3v1][b:1lrcs3v1]Bhaktijóga[/b:1lrcs3v1][/size:1lrcs3v1]

- jóga lásky a oddanosti (odevzdanosti) Bohu, velmi oblíbená i na západě. Cesta lásky, úcty, oddanosti a nezištné lásky která nic nevyžaduje na oplátku...
[i:1lrcs3v1]"bhakti spočívá v obětování všech našich činů Svrchovanému Pánu..."[/i:1lrcs3v1] (swami Nárada)
Bhaktijóga rezonuje s křesťanským "kdybych mluvil jazyky andělskými..., ale lásku bych neměl, jsem jenom dunící kov a zvučící zvon" (1.Kor.13:1)
Bhaktijóga má o prioritách tedy jasno - otevření se lásce je pro ni nad všechny pracovní úspěchy, dovednosti, znalosti, bohatství a slávu...
Tímto postojem, tak praktikující proměňuje i rutinní životní činnosti, činnosti nezáživné i příjemné přetavuje v oslavu božské podstaty světa.

V této józe žák (bhakta), uctívá Boha často v některé jeho podobě či formě (Višnu, Šiva, Šakti,...ale dnes jsou i křesťané a někteří hinduisté, co si místo zmíněných božstev dosazují pro změnu své pokřesťanštělé vlastní představy o Bohu), praxe bhaktijógy je spojována také s tzv. vnitřními modlitbami známými i u pravoslavných nebo středověkých křesťanských mystiků ...apod.
Adept odevzdává svůj život božstvu. Láska a sebeodevzdání (sebeobětování) pak ruší iluzi ega (žák zapomíná na své já) a jogín dosahuje osvícení.

[size=150:1lrcs3v1]Bhakti znamená lásku a oddanost k Bohu a jeho dílu, respekt a úctu ke všem živým tvorům i celé přírodě.[/size:1lrcs3v1] Cestou bhaktijógy může jít každý bez rozdílu, ať mladý či starý, ať chudý nebo bohatý; nezáleží na národnosti ani na vyznání. Bhaktijóga nás vede k cíli jistě a bez oklik.

Bhaktijóga znamená i uctívání jedné boží podoby. Bůh je všude. Je v nás i mimo nás. Jsme s ním spojeni jemnou nitkou lásky. Bůh je univerzální láska. Všechny nás obklopuje a námi proniká láska boží milosti, ale my si toho nejsme vědomi. Kdybychom toto vědomí probudili, kdybychom jednou zažili boží lásku, nepřáli bychom si už nic jiného. Pak bychom poznali, že pravá láska je Bůh.

[quote:1lrcs3v1][b:1lrcs3v1]"[i:1lrcs3v1] Člověk bez bhakti je jako ryba bez vody, jako pták bez křídel, noc bez měsíce a hvězd.[/i:1lrcs3v1]"[/b:1lrcs3v1][/quote:1lrcs3v1]

Všichni potřebujeme lásku. Jedině tehdy se cítíme chráněni a šťastni jako dítě ležící v náručí matky, jako poutník, který po dlouhé a obtížné cestě konečně dosáhl cíle.

[b:1lrcs3v1][u:1lrcs3v1]Jsou dva druhy bhakti: [/u:1lrcs3v1][/b:1lrcs3v1]
- aparabhakti, sobecká láska
- parabhakti, univerzální láska.

Bhakta přijímá vše, co ho potká, jako boží dar. Nemá žádná přání, nic neočekává a oddává se plně boží vůli. Vyrovná se s každou životní situací, před níž ho osud postaví, a přijme ji. Nežádá nic pro sebe; jeho modlitba zní: „Děj se vůle tvá.“

Dříve než však dospějeme k tomuto vysokému stupni lásky k Bohu, je naše bhakti promíšena se sobeckými myšlenkami. To znamená, že Boha sice milujeme, ale zároveň od něj něco očekáváme. Mnozí se k Bohu obracejí o pomoc, jakmile je začne sužovat nějaká bolest nebo starost. Jiní se modlí o hmotné věci, o peníze, slávu nebo profesní vzestup. Měli bychom však mít neustále na paměti, že až opustíme Zemi, budeme zde muset všechno zanechat, a proto nemá materiální bohatství, moc a sláva žádnou skutečnou a trvalou hodnotu. Duchovně hledající člověk se modlí o moudrost a poznání Boha. Často jsme si však už vytvořili vnitřní obraz Boha – jaký má podle našeho názoru Bůh být, jak se má chovat – a tak nejsme vůbec otevření a přístupní božímu zjevení.

[size=150:1lrcs3v1]Není duchovní cesty bez bhakti[/size:1lrcs3v1]. Nemiluje-li student obor, který si zvolil, těžko dokončí studium. Stejně i my budeme schopni překonat všechny překážky jen tehdy, budeme-li mít lásku a oddanost ke svým cvičením, cestě a svému cíli. Bez lásky ke všem tvorům a bez oddanosti k Bohu nemůžeme dosáhnout jednoty s Ním.

[u:1lrcs3v1][b:1lrcs3v1]Mudrc Nárada popisuje ve svých Bhakti sútrách devět principů bhaktijógy: [/b:1lrcs3v1][/u:1lrcs3v1]
1. SATSANG - dobrá duchovní společnost, přátelská setkání jógínů, učitelů a zájemců o jógu
2. HARIKATHA - čtení svatých písem, naslouchání a čtení o Bohu
3. ŠRADDHA - víra (resp.důvěra) v učení, v mistra, učitele, v sebe
4. ÍŠVARABHADŽAN - opěvování Boha, bhadžan = duchovní píseň s obsaženou moudrostí
5. MANTRADŽAPA - viz Mantra jóga (mantradžapa = opakování božího jména)
6. SAM-DAM (šama dama) - odtažení smyslů od světských věcí a jejich kontrola, tj. stažení smyslů, oslabení věčného chtění/nechtění, bažení po něčem, věčných "musů" (co musíme), oslabit kritická odmítání a nekritická vyžadování a očekávání... \":mrgreen:\"
7. ÚCTA KE SVĚTCŮM (santó ká ádar) - prokazování úcty člověku, který se zcela zasvětil Bohu
8. SANTÓŠA - spokojenost, vnitřní pokoj
9. ÍŠVARAPRANIDHÁNA - nesobecká láska, oddanost bohu, dobrota a přívětivost k druhým

(někdo přiřazuje ještě desátý - DAMA - pozorování smyslů)


[size=150:1lrcs3v1][b:1lrcs3v1]Bihar yoga[/b:1lrcs3v1] [/size:1lrcs3v1]- oblíbená Dr.Nešporem...(viz na youtube jeho mnohá videa s jógovými a relaxačními cviky, např.:

Naposledy upravil
hodnamama dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát kvě 18, 2012 1:20 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
U hledačů pravdy je možno říci, že hodně zjednodušeně mají několik možností:

- jít cestou života bez uznání vnějšího Boha, Stvořitele apod., kterému by bylo nutné skládat účty (tj. např. původní filozofie taoismu a buddhismu a jejich varianty, indická filozofie čarváka, mnohé formy a podoby New age a "kosmického náboženství", ale dají se sem zařadit i různé praktiky okultní a spiritistické ("duchařina"), tzv. přírodní spiritualita, apod.)

- spoléhat na to, že pokud existuje milující Stvořitel, nechá se lidem poznat - a to nejen skrze své stvořitelské dílo, živou i neživou přírodu či vesmír,
ale také jinak - např. posíláním proroků (jak je vidět třeba ve Starém Zákoně bible), "záchranou misí" posláním Ježíše na Zemi ku pomoci lidstvu (resp. těm kteří nabídnutou ruku od Stvořitele přijmou...) apod.

- hledat Stvořitele a jeho zákony (kromě přírody a vesmíru), také ve zjevených svatých písmech
(např.J.A.Komenský ve svém pozoruhodném díle "Jedno nezbytné" píše, že člověk nemá schopnosti najít Boha jinak, než že se mu On dá poznat skrze "věci zjevené", a to pomocí různých opatření svatého ducha - boží činné síly (např. svaté Písmo považuje Komenský za bohem inspirované, přestože jej psali lidé - Bohem vedení).
Mnozí považují svaté spisy jakéhokoli náboženství jako obsahující některé společné univerzální hodnoty, jiní zase mají názor že "perly abys pohledal..." a vidí v nich SPÍŠE nános lidských představ a manipulací a prostředek k ovládání druhých nebo získání majetku (náboženství je slovy Dr.Koukolíka jeden z největších byznysů na světě... \":!:\" , tím nemyslím že se musí veškeré náboženství zavrhnout, ale minimálně je jistě na místě velká obezřetnost... )

- hledat to vyšší nad námi, Stvořitele a jeho zákony, meditací, seberealizací, hledání vyššího Já apod.
(otázkou je však k čemu kdo touto cestou dojde, někdo k tomu že on sám je Bůh, někdo ke kontaktu s "ufony" (dobrými nebo se za dobré vydávajícími), jiný ke kontaktu s anděly (jak dobrými tak s těmi za dobré se vydávajícími), člověk se může stát závislý na vnějším vedení těchto "vyšších sil" (ať už dobrých či jen se vydávajících za dobré), je zde mnoho překážek na cestě (setkání s vlastním "stínem" o němž mluví Jung, "temná noc duše" jako termín z jógového hledání sebe sama a touze po splynutí s Veškerenstvem, boj s egem, riziko závislosti na vlastních představách a "opojení svými zážitky", bez dostatečné schopnosti zpětné vazby.

- pomalá a trpělivá práce sám na sobě a na trpělivém "kopání" na poli kde je schovaný "poklad"... \":wink:\" , nebo naopak rychlá "zkratka" pomocí urychlovačů a pomůcek (s možnými vedlejšími efekty při nedokonalém zvládnutí) - jako je holotropní dýchání nebo různé látky a rostliny s psychotropními účinky (otázkou pak zde je, pokud skutečně existují i ti "zlí" andělé nebo ufoni, jak o tom hovoří třeba Igor Chaun a mnozí jiní, jak člověk nepodlehne manipulaci těchto "zlých", která nemusí po dlouhou dobu být dobře rozlišitelná od toho co "dobrého pro lidstvo" nebo jednotlivce nabízejí... \":mrgreen:\" )

-------

\":arrow:\" Je tedy nutná odvaha pracovat na sobě a setkat se sebou samým takový jaký skutečně jsem (sebepřijetí je také důležitou součástí zdravého psychického zdraví), upřímné "neustále klepejte a bude vám otevřeno" (tedy vytrvalost a klepání na ty správné dveře \":roll:\" ...), touha po spravedlnosti, ale také určitá dávka pokory a úcty před tím co nás přesahuje, před kosmickými (chcete-li Božími) zákony, apod.

Otázka hledačství by mohla znít filosoficky:
CO hledat - KDE to hledat - ČÍM to hledat

(šroubovákem se blbě zatloukají hřebíky..., těžit zlato z naleziště kočičího "zlata" taky asi nebude smysluplné..., někdo hledá a začne hledat ŘÁD ve vesmíru a jeho zákony, jiný chce pochopit INTELIGENCI která se projevuje ve vesmíru a jeho zákonech, jiný hledá SPRAVEDLNOST a milující laskavost pro všechny bytosti..., jiný se chce (pouze ??) vyhnout UTRPENÍ..., jiný si zároveň s výše uvedeným připustí že musí být jako MALÉ DĚTI aby "pochopil radostným srdcem" bez postranních úmyslů a "zisků", apod.)

PS: pokud vidíte i další možnosti, nebo máte připomínky k uvedenému, podělte se, k možnostem jak hledat "své místo ve vesmíru" \":-)\"
Jak se kdo díváte na riziko " Já už jsem našel...a dále již nehledám..." ? \":?:\" Kde začíná a kde končí "jistota svého prožitku, který mi nikdo nevezme....", nebo "jistota své víry", "jistota svého rozumu", "jistota svého srdce a intuice..." apod., kde končí zdravá sebedůvěra a kde začíná sebestřednost a samolibost, ... \":?:\"


Naposledy upravil muflon dne sob kvě 19, 2012 9:07 pm, celkově upraveno 3

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob kvě 19, 2012 11:10 am 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Byl to právě Archimédes kdo zavedl jako první pojem těžiště, těžnice, tíhová síla a statický moment. Každý určitě zná jeho zákon rovnováhy na páce s různě dlouhými rameny.
A velmi znám je také jeho slavný výrok:

"Dejte mi pevný bod ve vesmíru a já pohnu Zeměkoulí!"

Ve skutečnosti formulace tohoto zákona byla jen prvním krokem. Jeho početní schopnosti se nezalekly ani rektifikací s kvadraturou kruhu, tj. výpočtem jeho obvodu a plochy. Jeho výsledky jsou přesné na šest desetin promile.
----------------

Najdeme-li pevný bod, důvěryhodné a poměrně stabilní měřítko, můžeme, opřeni o tento "svůj střed", pohnout celým (osobním) Vesmírem a otočit jím tak, aby vše, včetně nás, bylo na svém místě....

Hezká báseň T.Lavického k zamyšlení a inspiraci o pevném bodu ve vesmíru (nebo v nás) :
http://svratouch.evangnet.cz/knihovna/lavicky.htm
(je to báseň s názvem Anniemals, co začíná verši :

"Jak můra okolo plamene svíčky
se motám kolem tvých vlasů -
můra si křídla spálí
o horkou ohně krásu.
Na tvý ramena splývá chladnej plamen
a já mám z ohně strach.
Pálí či nepálí?
Kámen se vzduchem mih.
Kam dopadne, to neví.
Jak dopadnu, to nevím.
Ale dál můra vlítává
do plamene svíce,
pak ležet zůstává
a nevzlétne více.
Jak hra to vypadá,
jde ale o život.
Lze pohnout vesmírem?
Dejte mi pevný bod,
dejte mi pevný bod.


atd....

Co kdo považujete za " PEVNÝ BOD " ? A je nutné mít pevný bod, pokud ano, tak ten svůj subjektivní,
nebo nějaký obecně platný pro každou bytost na Zemi ?

(např. indický výraz DHARMA říká, že: Dharma je jeden z cílů života. Je to zákon, který říká, že máme přijmout to, co je nám určeno, svůj úkol. Každý máme ve svém životě nějakou funkci, kterou bychom měli plnit co nejlépe. Pokud to budeme všichni dělat, pak bude spokojená a dobře fungující společnost.
Dharma je v podstatě nejvyšší vesmírný řád, který drží společnost po hromadě. Všechny problémy, které máme, vyplývají z toho, že většina lidí neplní svoji dharmu. Tak dochází k disharmonii.
Problémem ovšem je, že ne každý svoji dharmu zná, což je první předpoklad k tomu, abychom ji mohli začít plnit. Často se stavíme do rolí, které nám nepřísluší. Nejsme pak spokojení ani my, ani naše okolí. Základním problémem v této věci jsou různé společenské normy, zvyky, ale také reklamy. Vše, co nám říká, jací bychom měli být a nutí nás k přetvářce a falši. To nás odvádí od naší podstaty, od najití naší vlastní dharmy.
Přijetím dharmy dosáhneme svobody a klidu....)


Naposledy upravil muflon dne ned kvě 20, 2012 8:55 pm, celkově upraveno 5

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob kvě 19, 2012 11:43 am 
Offline

Registrován: ned říj 02, 2011 6:10 pm
Příspěvky: 1085
Bydliště: Praha
Muflone, koukam jak jsi nadupany teorii. Ty to nekde ucis?
To je jedno, ale zajimalo by mne co jsi si z toho ty sam vybral pro sebe a co jsi tim docilil.
Jaka delas fyzicka a dusevni cviceni a cokoliv dalsiho z dane oblasti a jestli tedy vubec sam na sobe neco z toho co pises aplikujes.
A co ti to dava ted a co cekas ze jeste docilis. V pripade ze nejsi pouze teoretik.

Pokud to povazujes za duverne tak dotaz ignoruj. A omlouvam se jestli uz je to tu vsechno nekde napsany.

_________________
Oliver Wendel Holmes, Harvard University: pevne verim, ze kdyby cela medicina, tak jak je nyni aplikovana, mohla byt potopena na dno more, bylo by to lepsi pro lidstvo a to nejhorsi pro ryby.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob kvě 19, 2012 1:07 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
pv33 píše:
...Ty to nekde ucis?...zajimalo by mne co jsi si z toho ty sam vybral pro sebe a co jsi tim docilil.
Jaka delas fyzicka a dusevni cviceni a cokoliv dalsiho z dane oblasti ....

- jak píšu v různých vláknech - zajímám se o VŠE co se týká propojení těla a mysli.... \":wink:\"
- hodně chodím do přírody svižnou chůzí ( - viz vlákno na to založené), běhám dlouhé trati, cvičím psychoterapeutické relaxační cviky doporučované Dr.Hnízdilem (= Bioenergetika dle A.Lowena), a další (bio)energetické druhy pohybu jako taiči, hatha jógu, čchi kungová zdravotní a dechová cvičení, meditaci v pohybu, meditace a vnitřní modlitby v tichu, zajímá mne hodně účinek alikvótních tónů (Vlasta Marek tibetské mísy apod.), půstuju, dělám očisty, zajímá mne fyzioterapie a pochody v těle související s psychoterapií zaměřenou na tělo a "Body and Mind" cvičení a RHB techniky, a techniky na odbourávání stresu a (mikro)traumat uložených postupně za život v těle (navštívil jsem pár kurzů ale neživím se tím, mám to pro osobní potřeby a pro blízké \":wink:\" ). Po pracovní stránce mi dost pomáhají knihy Leo Babauta ze zenhabits.cz . Co se týká spirituality jsem už od mládí hledač "pravdy" a "věcí mezi nebem a zemí", a hodně mi to za ta mnohá léta dalo - od zlepšení psychohygieny, až po zlepšení pracovních a mezilidských, a hlavně rodinných a příbuzenských vztahů (předtím na nože a roky spolu nemluvili...) až po odstranění strachu ze smrti apod., přesto se snažím zůstávat pokud možno střízlivě nad věcí a nejít za každým závanem větru který je někdy jak módní oblečení...

Ale realisticky: nikdo nemůže být odborník na všechno (je na místě často přiznat, že spoustu věcí nevíme a některé patrně ani vědět jen tak nebudeme.... \":mrgreen:\" ), živím se v umělecké sféře a teologickou (ani instruktorskou \":wink:\" ) školu nemám, a myslím že pro hledače ani není nutná...
- rozhodně si nemíním hrát na nějakého duchovního vůdce, a VŠE co sděluji, mne nějak oslovuje, buď mi to pomáhá PRAKTICKY, a pokud ne prakticky tak hledám SPOLEČNÉ PRVKY filoz.základu, nebo z psychofyziologických účinků různých směrů..., nebo mne to konfrontuje s tím co jsem si doposavad myslel že znám (a ono je to třeba i jinak, to už je ale věc
OSOBNÍ CESTY, která je u každého člověka individuální, s NUTNÝMI chybami a neutuchajícím hledáním a praktickým zkoušením (přesto nejsem zastáncem bezhlavé honby po dobrodružství experimentování úplně se vším...).
Právě chybami svými nebo druhých se mnohé můžeme naučit...
(i když to často vypadá že poučuju, spíše je to tak že ocením jakoukoli VĚCNOU poznámku na to co píšu, i já se stále se učím za pochodu - stejně jako pan Jarda, ono to myslím ani jinak nejde.

Těch ZÁKLADNÍCH nutných věcí pro život není mnoho...- těžší je najít sílu se podle nich řídit z vhodných pohnutek.
(nemyslím že by bylo nutno znát mnoho zákonů na mezilidské chování a pro osobní pocit vnitřního míru a štěstí, když to Ježíš shrnul do dvou největších přikázání lásky - jsem více křesťansky zaměřen, ale vidím v křesťanství spoustu nešvarů stejně jako Hus a Komenský (ač jim nesahám po paty), a zajímá mne co KAŽDÝ NÁROD A KULTURA může dát lidstvu obecně, proto mne zajímá i východní filozofie a zdravověda (např.ayurvéda, trochu TCM) a také spiritualita napříč spektrem, od přírodních národů až po všechny ostatní duchovní proudy v historii - každý může něčím člověka obohatit....

(teď se mi poslední roky toho nakupilo povícero dramat životních, takže hledám a praktikuju o to intenzivněji a zjišťuju s překvapením kolik toho ještě NEVÍM "jak člověk funguje" ... \":?\"

... - kdosi moudrý řekl, že:

"každá překážka v životě je jako schod - buď na ně vystoupíme a posune nás to výše (dále), druhou možností je že o ně zakopnem a položí nás to, nebo si z toho nic pro sebe nedokážeme odnést..."
( - záleží pouze na vnitřním postoji, zda se člověk je ochoten učit z KAŽDÉ životní lekce, které jej kdy potkají.... ).

pv33, chápu že je těch příspěvků trochu moc (tak pokud máš k tomu co říci, poděl se)...jinak pokud sis všiml, jógu v denním životě jsem neodsoudil (ač jsem uvedl ten odkaz, napsal jsem také k němu komentář, který by se dal nazvat nezaujatě informující, ač chápu že se to některých mohlo dotknout, v takovém případě takový člověk může reagovat a uvést věci na pravou míru.
-------------------------------------------------

Trochu v širších souvislostech (to už není přímo k tvé otázce)

Je lidské ( \":roll:\" ), že hledáme oporu spíše v lidech, než hlavně v něčem vyšším nad námi (anebo je nám jedno odkud zeshora přijde vedení a pomoc, hlavně že jsem našel to co jsem JÁ hledal...),
....jiný člověk zase neudělá vlastní rozhodnutí, dokud mu to někdo tzv. "neposvětí"...

Pro mnohé je také spiritualita věcí dost osobní, proto jsem otázku pokládal
tak, aby se každý kdo chce (nejen bořit ale i budovat!), mohl OBECNĚ v tomto vláknu vyjádřit co jena SVÉ VLASTNÍ CESTĚ zaujalo... \":P\" (samozřejmě také jako ty předpokládám, že nejlépe podle SVÝCH dosavadních zkušeností nebo toho co jej opravdově zaujalo, včetně sdělování svých "nevím"
... \":wink:\" ) .

Myslím že není nutné aby se sem někdo bál přispět a "vyzrazoval" na sebe něco, pokud nechce (přestože osobní výpověď může pro někoho mít směrující charakter s větší výpovědní hodnotou, zatímco pro jiné může naopak být zavádějící - to se týká dozajista i mých příspěvků...! \":?\"

- myslím že hledačství hodnot v hromadách hnoje a přehršle dnešních rádoby "hodnot" by mohlo znít (nevím už kdo to řekl) :

Citace:
"Nevěřte mi (ani nikomu jinému), ověřte si vše sami osobně..., nepřejímejte od nikoho názory na nějaké (i svaté) knihy, aniž jste si je sami nepřečetli..."


Na panu Jardovi se mi líbí (tento postoj myslím že také do určité míry zastává), že je otevřený novým věcem a je ochoten se učit až do konce života, aniž by ustrnul na nějakém svém vyhřátém místečku "na slunci" (že by si člověk řekl, už vím dost - takhle mi to stačí, jsem spokojen..., už jsem našel, nepotřebuju nic dále...)

Jsou samozřejmě mnozí lidé co podobné způsoby "osvěty" a diskusí, považují za zbytečné a raději se ponoří do vlastního ticha...
(ticho je samozřejmě nezastupitelné, to věděli všichni duchovní velikáni v dějinách...). Je totiž pravda že určité věci jsou prostě nesdělitelné a jinak než v tichu se nalézt nedají..., přesto každý kdo nepropadl sebeuspokojení, se snaží (takovou formou která je mu bližší), nějak dál ostatním poukazovat na některé věci k zamyšlení, co mohou pomoci (ale také s rizikem že při snaze pomoci může někdo i ublížit, zavést na scestí do slepé uličky... \":oops:\" )

---------------------

Proč jsem založil toto vlákno (to je vidět i v prvních příspěvcích \":wink:\" ) :

Existuje mnoho byznysu a manipulací stejně ve farmaprůmyslu, tak i na poli alternativní medicíny, tak i na poli spirituality (okultismus je - stejně náboženství - jednou z nejvýnosnějších lidských činností od nepaměti, a dnes ještě více..., navíc stejně jako u politiků je vidět návyk na moc (podobná závislosti na heroinu jak ví už medicína), tak i na poli určité moci nad druhými jsou velká rizika na poli spirituality... \":evil:\" \":roll:\" )

Toto vlákno mi tady prostě chybělo (ale Je dobře že se zde neodehrávají nějaké vášnivé fanatické debaty, které by nikam, nevedly). Spíše je DOBRÉ VIDĚT SOUVISLOSTI SE ZDRAVÍM CELKOVÝM - těla-psýché-duše. Navíc se ukazuje čím dál více, PROPOJENOST FYZICKÉHO ZDRAVÍ S TÍM CO NENÍ FYZICKÉ...
(a nemyslím tím nyní psychosomatiku, na tu jsem založil samostatné vlákno !).

Ukazuje se, že jsme holisticky víceúrovňové bytosti, a nelze řešit jen zdraví a potřeby těla anebo naopak jen ducha..., také že je jak říkal Einstein klíčové, udělat si každý pro sebe jasno - zda je tento vesmír přátelský či nikoli (nebo je obojí?...)

Myslím že by někteří (stejně jako já od druhých !) uvítali určitá zamyšlení (kdo se umí vyjadřovat stručněji než já, tak to jistě ocení čtenáři...).
....Snadno se člověk v záplavě dnešních spirituálních nabídek a možností osobních "zisků" nechá strhnout davovým šílenstvím (byť tím veskrze "pozitivním"...)

Citace:
...na trhu "supermarketu duchovna" je na místě pečlivě číst i příbalové letáky vedlejších účinků (mnohdy však příbalový leták klame tělem a místo medu jsou tam náhražky nebo dokonce škodlivé konzervanty...) stejně jako u některé duchovní "potravy"... \":!:\"


Vybíráme si pečlivě co koupíme a co jíme...(předpokládám aspoň u čtenářů tohoto fóra).
Proč to samé neděláme často u té duchovní stravy ???


(v rámci hledání je samozřejmé že občas "sníme" něco uměle nepoživatelného, s "éčky a rafinovanostmi", co sice lahodí našim duchovním chuťovým buňkám, ale je to jako s tou fyzickou potravou: to zdravé nebývá (alespoň zpočátku) vůbec chutné, nebo máme problémy to strávit...než tělo přejde od svých závislostí na umělých chutích, na to co je mu přirozené a prospěšné, nenechme si tedy lechtat uši ani duchovní žaludek nějakými polotovary a nepřirozenostmi....)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon kvě 21, 2012 7:16 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28242
Bydliště: Poděbrady
muflon píše:
- jak píšu v různých vláknech - zajímám se o VŠE co se týká propojení těla a mysli.... \":wink:\"
- hodně chodím do přírody svižnou chůzí ( - viz vlákno na to založené), běhám dlouhé trati, cvičím psychoterapeutické relaxační cviky doporučované Dr.Hnízdilem (= Bioenergetika dle A.Lowena), a další (bio)energetické druhy pohybu jako taiči, hatha jógu, čchi kungová zdravotní a dechová cvičení, meditaci v pohybu, meditace a vnitřní modlitby v tichu, zajímá mne hodně účinek alikvótních tónů (Vlasta Marek tibetské mísy apod.), půstuju, dělám očisty, zajímá mne fyzioterapie a pochody v těle související s psychoterapií zaměřenou na tělo a "Body and Mind" cvičení a RHB techniky, a techniky na odbourávání stresu a (mikro)traumat uložených postupně za život v těle (navštívil jsem pár kurzů ale neživím se tím, mám to pro osobní potřeby a pro blízké \":wink:\" ). Po pracovní stránce mi dost pomáhají knihy Leo Babauta ze zenhabits.cz . Co se týká spirituality jsem už od mládí hledač "pravdy" a "věcí mezi nebem a zemí", a hodně mi to za ta mnohá léta dalo - od zlepšení psychohygieny, až po zlepšení pracovních a mezilidských, a hlavně rodinných a příbuzenských vztahů (předtím na nože a roky spolu nemluvili...) až po odstranění strachu ze smrti apod., přesto se snažím zůstávat pokud možno střízlivě nad věcí a nejít za každým závanem větru který je někdy jak módní oblečení...

Ale realisticky: nikdo nemůže být odborník na všechno (je na místě často přiznat, že spoustu věcí nevíme a některé patrně ani vědět jen tak nebudeme.... \":mrgreen:\" ), živím se v umělecké sféře a teologickou (ani instruktorskou \":wink:\" ) školu nemám, a myslím že pro hledače ani není nutná...
- rozhodně si nemíním hrát na nějakého duchovního vůdce, a VŠE co sděluji, mne nějak oslovuje, buď mi to pomáhá PRAKTICKY, a pokud ne prakticky tak hledám SPOLEČNÉ PRVKY filoz.základu, nebo z psychofyziologických účinků různých směrů..., nebo mne to konfrontuje s tím co jsem si doposavad myslel že znám (a ono je to třeba i jinak, to už je ale věc
OSOBNÍ CESTY, která je u každého člověka individuální, s NUTNÝMI chybami a neutuchajícím hledáním a praktickým zkoušením (přesto nejsem zastáncem bezhlavé honby po dobrodružství experimentování úplně se vším...).
Právě chybami svými nebo druhých se mnohé můžeme naučit...
(i když to často vypadá že poučuju, spíše je to tak že ocením jakoukoli VĚCNOU poznámku na to co píšu, i já se stále se učím za pochodu - stejně jako pan Jarda, ono to myslím ani jinak nejde.

Těch ZÁKLADNÍCH nutných věcí pro život není mnoho...- těžší je najít sílu se podle nich řídit z vhodných pohnutek.
(nemyslím že by bylo nutno znát mnoho zákonů na mezilidské chování a pro osobní pocit vnitřního míru a štěstí, když to Ježíš shrnul do dvou největších přikázání lásky - jsem více křesťansky zaměřen, ale vidím v křesťanství spoustu nešvarů stejně jako Hus a Komenský (ač jim nesahám po paty), a zajímá mne co KAŽDÝ NÁROD A KULTURA může dát lidstvu obecně, proto mne zajímá i východní filozofie a zdravověda (např.ayurvéda, trochu TCM) a také spiritualita napříč spektrem, od přírodních národů až po všechny ostatní duchovní proudy v historii - každý může něčím člověka obohatit....

(teď se mi poslední roky toho nakupilo povícero dramat životních, takže hledám a praktikuju o to intenzivněji a zjišťuju s překvapením kolik toho ještě NEVÍM "jak člověk funguje" ... \":?\"

... - kdosi moudrý řekl, že:

"každá překážka v životě je jako schod - buď na ně vystoupíme a posune nás to výše (dále), druhou možností je že o ně zakopnem a položí nás to, nebo si z toho nic pro sebe nedokážeme odnést..."
( - záleží pouze na vnitřním postoji, zda se člověk je ochoten učit z KAŽDÉ životní lekce, které jej kdy potkají.... ).

pv33, chápu že je těch příspěvků trochu moc (tak pokud máš k tomu co říci, poděl se)...jinak pokud sis všiml, jógu v denním životě jsem neodsoudil (ač jsem uvedl ten odkaz, napsal jsem také k němu komentář, který by se dal nazvat nezaujatě informující, ač chápu že se to některých mohlo dotknout, v takovém případě takový člověk může reagovat a uvést věci na pravou míru.
-------------------------------------------------

Trochu v širších souvislostech (to už není přímo k tvé otázce)

Je lidské ( \":roll:\" ), že hledáme oporu spíše v lidech, než hlavně v něčem vyšším nad námi (anebo je nám jedno odkud zeshora přijde vedení a pomoc, hlavně že jsem našel to co jsem JÁ hledal...),
....jiný člověk zase neudělá vlastní rozhodnutí, dokud mu to někdo tzv. "neposvětí"...

Pro mnohé je také spiritualita věcí dost osobní, proto jsem otázku pokládal
tak, aby se každý kdo chce (nejen bořit ale i budovat!), mohl OBECNĚ v tomto vláknu vyjádřit co jena SVÉ VLASTNÍ CESTĚ zaujalo... \":P\" (samozřejmě také jako ty předpokládám, že nejlépe podle SVÝCH dosavadních zkušeností nebo toho co jej opravdově zaujalo, včetně sdělování svých "nevím"
... \":wink:\" ) .

Myslím že není nutné aby se sem někdo bál přispět a "vyzrazoval" na sebe něco, pokud nechce (přestože osobní výpověď může pro někoho mít směrující charakter s větší výpovědní hodnotou, zatímco pro jiné může naopak být zavádějící - to se týká dozajista i mých příspěvků...! \":?\"

- myslím že hledačství hodnot v hromadách hnoje a přehršle dnešních rádoby "hodnot" by mohlo znít (nevím už kdo to řekl) :

Citace:
"Nevěřte mi (ani nikomu jinému), ověřte si vše sami osobně..., nepřejímejte od nikoho názory na nějaké (i svaté) knihy, aniž jste si je sami nepřečetli..."


Na panu Jardovi se mi líbí (tento postoj myslím že také do určité míry zastává), že je otevřený novým věcem a je ochoten se učit až do konce života, aniž by ustrnul na nějakém svém vyhřátém místečku "na slunci" (že by si člověk řekl, už vím dost - takhle mi to stačí, jsem spokojen..., už jsem našel, nepotřebuju nic dále...)

Jsou samozřejmě mnozí lidé co podobné způsoby "osvěty" a diskusí, považují za zbytečné a raději se ponoří do vlastního ticha...
(ticho je samozřejmě nezastupitelné, to věděli všichni duchovní velikáni v dějinách...). Je totiž pravda že určité věci jsou prostě nesdělitelné a jinak než v tichu se nalézt nedají..., přesto každý kdo nepropadl sebeuspokojení, se snaží (takovou formou která je mu bližší), nějak dál ostatním poukazovat na některé věci k zamyšlení, co mohou pomoci (ale také s rizikem že při snaze pomoci může někdo i ublížit, zavést na scestí do slepé uličky... \":oops:\" )

---------------------

Proč jsem založil toto vlákno (to je vidět i v prvních příspěvcích \":wink:\" ) :

Existuje mnoho byznysu a manipulací stejně ve farmaprůmyslu, tak i na poli alternativní medicíny, tak i na poli spirituality (okultismus je - stejně náboženství - jednou z nejvýnosnějších lidských činností od nepaměti, a dnes ještě více..., navíc stejně jako u politiků je vidět návyk na moc (podobná závislosti na heroinu jak ví už medicína), tak i na poli určité moci nad druhými jsou velká rizika na poli spirituality... \":evil:\" \":roll:\" )

Toto vlákno mi tady prostě chybělo (ale Je dobře že se zde neodehrávají nějaké vášnivé fanatické debaty, které by nikam, nevedly). Spíše je DOBRÉ VIDĚT SOUVISLOSTI SE ZDRAVÍM CELKOVÝM - těla-psýché-duše. Navíc se ukazuje čím dál více, PROPOJENOST FYZICKÉHO ZDRAVÍ S TÍM CO NENÍ FYZICKÉ...
(a nemyslím tím nyní psychosomatiku, na tu jsem založil samostatné vlákno !).

Ukazuje se, že jsme holisticky víceúrovňové bytosti, a nelze řešit jen zdraví a potřeby těla anebo naopak jen ducha..., také že je jak říkal Einstein klíčové, udělat si každý pro sebe jasno - zda je tento vesmír přátelský či nikoli (nebo je obojí?...)

Myslím že by někteří (stejně jako já od druhých !) uvítali určitá zamyšlení (kdo se umí vyjadřovat stručněji než já, tak to jistě ocení čtenáři...).
....Snadno se člověk v záplavě dnešních spirituálních nabídek a možností osobních "zisků" nechá strhnout davovým šílenstvím (byť tím veskrze "pozitivním"...)

Citace:
...na trhu "supermarketu duchovna" je na místě pečlivě číst i příbalové letáky vedlejších účinků (mnohdy však příbalový leták klame tělem a místo medu jsou tam náhražky nebo dokonce škodlivé konzervanty...) stejně jako u některé duchovní "potravy"... \":!:\"


Vybíráme si pečlivě co koupíme a co jíme...(předpokládám aspoň u čtenářů tohoto fóra).
Proč to samé neděláme často u té duchovní stravy ???


(v rámci hledání je samozřejmé že občas "sníme" něco uměle nepoživatelného, s "éčky a rafinovanostmi", co sice lahodí našim duchovním chuťovým buňkám, ale je to jako s tou fyzickou potravou: to zdravé nebývá (alespoň zpočátku) vůbec chutné, nebo máme problémy to strávit...než tělo přejde od svých závislostí na umělých chutích, na to co je mu přirozené a prospěšné, nenechme si tedy lechtat uši ani duchovní žaludek nějakými polotovary a nepřirozenostmi....)

Člověk, který nehledá pravdu, je vlastně na tomto světě téměř zbytečně a to ani nezmiňuji absenci myšlení u naprosté většiny stáda. Většinu lidí myšlení zřejmě bolí a proto se mu patrně cíleně vyhýbají, nicméně bez přemýšlení nad tím, co vlastně jsem, proč tu jsem a jaký to všechno má smysl a cíl se podle mého názoru dá prožít smysluplný život velice obtížně.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon kvě 21, 2012 7:31 pm 
Offline

Registrován: ned říj 02, 2011 6:10 pm
Příspěvky: 1085
Bydliště: Praha
muflon píše:
- jak píšu v různých vláknech - zajímám se o VŠE co se týká propojení těla a mysli.... \":wink:\"
- hodně chodím do přírody svižnou chůzí ( - viz vlákno na to založené), běhám dlouhé trati, cvičím psychoterapeutické relaxační cviky doporučované Dr.Hnízdilem (= Bioenergetika dle A.Lowena), a další (bio)energetické druhy pohybu jako taiči, hatha jógu, čchi kungová zdravotní a dechová cvičení,

Ahoj Muflone, moc diky nejen za tuto odpoved.. Zatim si ta moudra jen ukladam, neco i rovnou do hlavy, neco na disk. Snad se dostanu i dal \":D\"

Jeste jednou dik

_________________
Oliver Wendel Holmes, Harvard University: pevne verim, ze kdyby cela medicina, tak jak je nyni aplikovana, mohla byt potopena na dno more, bylo by to lepsi pro lidstvo a to nejhorsi pro ryby.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte kvě 22, 2012 1:02 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 22, 2011 2:03 pm
Příspěvky: 741
Bydliště: Praha 12 – Kamýk
Karma nefunguje \":)\" Po zrcadlovce za 20 tisíc sem přišel i o kolo za 25 tisíc. Teď nemám ani na lístky do MHD.

_________________
vše o šankaprakšaláně ● tabulka zdravých potravin: download / online / kompletní sakulova
Používejte MOZEK a nevěřte každý blbosti na Internetu!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte kvě 22, 2012 8:57 am 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
pv33 píše:
Ahoj Muflone, moc diky nejen za tuto odpoved.. Zatim si ta moudra jen ukladam, neco i rovnou do hlavy, neco na disk. Snad se dostanu i dal \":D\"

Jeste jednou dik

Není nutné, aby každý zkoušel a praktikoval to co ten druhý..., jsou i jiné cesty , možná i lepší (a jít po té cestě, kterou považuje za tu někam k Cíli vedoucí, nakonec musí stejně každý sám).

...proto jak píše pan Jarda, je to stále a donekonečna o tom hledání a neustrnutí na tom co již jsme pochopili...(nebo si myslíme že jsme už pochopili - to se týká samozřejmě i mne). Takové hledání se ovšem liší od těkání od jednoho k dalšímu...účinky a smysl něčeho nám mnohdy docvakne až po měsících a letech praktické činnosti...

Takové hledání tedy není podle mne o tom, že by člověk musel nutně být nespokojen s tím co již dosáhl nebo "má", a musel furt přecházet těkavě od jednoho k druhému jako neurotik...., ale je to o pokoře, jak říkal Einstein na konci života, že si uvědomuje že většinu věcí ve vesmíru stejně neví a to co ví je jen nepatrný zlomek... Přesto tato pokora člověku zároveň umožňuje Úctu a Vděčnost za existenci Bytí, i za to málo co již o něm ví...
(není tedy důvod k pocitům beznaděje, ono jak jsem psal, těch základních prostých věcí nutných člověku, zase tolik není....to jen my se často honíme za velkými věcmi a to prosté a základní nám tak uniká a nedokážeme to ocenit a plně využít...).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv kvě 24, 2012 6:22 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Metody a cíl Jógy

(Sri Brahmananda Saraswati)

Jóga je podrobení nižších tužeb těm vyšším. V Józe vede student svou mysl od nepravdy k pravdě, z temnoty ke světlu, z nevědomí k poznání, z bolesti, trápení, nemoci a smrti k míru, štěstí a věčnosti, z nereality k realitě.

Jóga nás učít jak ovládnout neodbytné vlny v mysli a jak je podrobit zcela prvotnímu vědomí, která je všudypřítomné v každém probíhajícím mechanismu. Jóga není možná, aniž byste rozuměli tomuto principu.

Jóga nerozeznává fyziku bez metafyziky a naopak metafyziku bez fyziky. Jóga je chybějící článek mezi fyzikou a metafyzikou. Kritizuje obé pokud se je snažíte od sebe oddělit a pojí je v jeden věčný princip, který nazýváme nejzazší realitou.

Mnoho lidí se učí Józe, někteří aby překonali své fyzické a duševní nemoci a slabiny, zatímco se někteří učí skrze ni nabýt okultních sil. Filozofové se učí Jógu aby své filozofii vdechli život, neboť bez Jógy jsou filozofická učení a Vedánta jako bezduché tělo. Nábožensky založení lidé využívají metody Jógy aby pochopili výroky svatých knih, protože bez Jógy nejsou všechny náboženské texty ničím jiným než pouhými metaforickými výroky. Hypnotizéři se učí Józe ve formě hypnózy (zkreslená forma Jógy) aby se stali profesionálními hypnotizéry. Někteří se učí Jógu jako kuriozitu, zatímco druzí ji studují za účelem nabytí nadpřirozených sil.

Ačkoli má Jóga skutečně všechny tyto možnosti, její skutečný cíl leží za hranicemi těchto záležitostí. Jako odpověď na otázku svých studentů, jak najít všelék, který by navždy vyléčil duševní i fyzické nemoci, bolest, trápení a smrt, velký jogín Patandžali odpovídá v Jóga Sútrách:

„ Yoge mokse ca sarvesam vedananam avartam mokse nirvrittih nihsesa Yogomoksa pravartakah“ – což znamená, Jóga a Moksha jsou dva stavy, ve kterých navždy mizí všechna trápení a bolest. Moksha čili Nirvánam je permanentní útočiště věčného vědomí. Vědění, existence, požehnání, štěstí a mír – Jóga jsou naprosto spolehlivými nástroji k dosažení nirvánam. Tudíž hlavním cílem Jógy je osvobození ducha od materiálních tužeb a trvalé vítězství vědomí nad nevědomostí. S vyjímkou nirvánam, všechny další rysy jako mystika, okultní schopnosti, nadpřirozené schopnosti a další jsou druhotné a jsou vedlejším produktem Jógy. Student Jógy je nepřetržitě varován před využíváním těchto sil, protože demonstrace a lpění na nich ho může odvést od jeho vyššího záměru, což je konečné vítězství vědomí nad nevědomím a přírodou( \":?:\" ). Jediné, kdy může nabytých schopností využívat je pokud nestojí v cestě Józe. To je hlavní rozdíl mezi jogínem a mystikem. Pokud někdo neusiluje o dokonalost, ale chce jen získat „nadpřirozené“ či jiné schopnosti, pořád může praktikovat Jógu, ale musí prvně pochopit, že toto není pravá forma Jógy.

Někteří věřící zkoušejí přičlenit Jógu k náboženství, což je nesprávné použití Jógy. Není pochyb o tom, že metody Jógy pomáhají všem náboženstvím v jejich meditační praxi stejně , ale Jóga je mimo náboženství. Obsahuje všechny nauky, ale všechny přesahuje . Má své vlastní metody k prozkoumávání duševních sil. Jóga není majetkem žádné země jakkoliv se toho pisálci dožadují, je majetkem přírody a vědomí, a ty patří všem stejným dílem.

Jógy využíváme k léčení fyzických a duševních obtíží bez jakýchkoliv rizik. Jóga je jednoduchá a snadno naučitelná věda. Jako každá jiná je založená na faktech zkoumaných analýzou a syntézou myšlenek. Jóga zahrnuje jak analýzu objektu tak i subjektu, zatímco ostatní vědy analyzují pouze objekt. Ve stavu meditace je mysl velmi zářivá, mocná a je obdařena schopností daleko většího ovládání orgánů a smyslů než jakákoliv jiná věda. Jóga je mistrovství mysli. Metody jógy byly zkoumány a jsou průkazné. Máte všechno co potřebujete, abyste se stali velkým Jogínem, mistrem vlastní mysli. Studujte tyto metody, používejte je, otestujte a prokažte je.

( Výňatek z knihy "Fundamentals of Yoga" - Shri Brahmananda Sarasvati )


Dále mne zaujalo na webu M.Bartoňové:
(http://sebekriseni.cz/?page_id=540 )
"...Hlavním cílem jógy jakožto vědy je vykořenit principy duševních konfliktů, které brání jak projevení vyššího vědomí, tak i štěstí v životě. Právě v obdobích dokonalé duševní rovnováhy se člověk realizuje, zažívá záblesky intuice, odhalení a žije ve stavu vzrůstajícího uvědomění se....
...většina lidí ví velmi málo o funkci ášramu. Ten má samozřejmě mnoho funkcí, ale hlavním účelem je jeho členům umožnit, aby si odstraněním svých mentálních problémů vyčistili mysl. Nejde o úplné vyprázdnění mysli, jde pouze o odstranění komplexů, bloků, neuróz, jež ji zanášejí a zamlžují. Jóga vyprazdňuje mysl od problémů, ale na rozdíl od mnoha jiných systémů ji potom nechce plnit novými dogmaty. Veškeré podmiňování a návyky) musí být odstraněny. Mysl musí být vyprázdněna ode všech problémů tak, aby mohla spontánně odrážet to, co již existuje, ale není ještě běžně známo. Není důvodu plnit mysl, jen ji vyprazdňovat. To je podstatou jógy a všech dalších účinných systému k čištění mysli....

...Setrvávání na dogmatech a přejatých pevných konceptech, ač se to obecně tak necítí, je také mentální problém. Může to být hrdost na svou zem, barvu kůže, postavení, náboženskou víru či intelektuální schopnosti – zkratka cokoli, kde lidé přijmou ustálené vzorce myšlení, a jejich mysl se upne na ideje, místo aby byla rezervoárem spontánních živoucích nápadů. To je ten hlavni blok a překážka vyššímu vědomí. Tyto návyky jsou mentálními problémy. Do této kategorie patří také sklon přejímat myšlenky bez uvažování a osobní zkušenosti. Spousta lidi věří čemukoliv, co zaslechnou nebo přečtou a vůbec to neporovnají s vlastni zkušeností. Nevěřte ničemu, dokud to sami nezkusíte, ani obsahu teto knihy. Zvažte nabídnuté představy a ideje, ale přejímejte je jen tehdy, ověříte-li si je ve vlastní zkušenosti. Uvěřte tomu, že je voda slaná, jen až ji sami ochutnáte. Slepé přejímání myšlenek a lnutí k nim je velkým MP. Člověk má být otevřený, ale ne slepě důvěřivý....

...Mnoho myšlenkových směrů říká, že člověk odjakživa byl, je a bude harmonickým celkem, a jako takový na sobě nepotřebuje nic měnit. Ve vyšším smyslu je to absolutní pravda, ale většina lidí má problémy v základnějších úrovních, v těch, které jsou pro ně v této fázi důležité. Teprve jsou-li tyto problémy vyřešeny, má smysl mluvit o harmonii, jen tehdy může být harmonie vůbec pochopena.
Jóga si klade za cíl přispět k této dokonalé harmonii mezi našimi základními potřebami, city, pocity, intelektem, vůlí a našimi mezilidskými a
společenskými vztahy. Nemá význam přesvědčovat lidi o tom, že jsou již teď dokonalí, když jim jejich vlastní bolestná zkušenost říká něco docela
jiného.
... není nutné se vzdát svého světského jednání, protože to je součástí života. Musíte hrát svou roli na jevišti světa tak, jak to nejlépe umíte, ale zároveň by měl každý zaměřit část své energie i do vnitřního světa.
Půl hodiny jógového cvičení denně je pro vás začátek a cesta, jak přímo kontaktovat své vnitřní dřímající možnosti a zdroje. Vaše nadměrná shovívavost nad slepými navyklými cestičkami každodenního života vám zabraňuje obrátit pozornost dovnitř a všimnout si neuvěřitelné hloubky svého bytí.

...Cílem vyčištění vaší mysli od jejích nahromaděných odpadků a odstranění vnitřního zmatku je přeměnit ji na dokonalý nástroj vnímání, a také učinit ji dokonalým analyzátorem údajů a dokonalým nástrojem pro překládání myšlenek do jednaní. Toto ovšem potřebuje čas, ale následující popis by vám měl dát představu, jakkoliv neadekvátní a neúplnou, jak by mělo osobní vědomí pracovat, není-li zacpáno nedostatky.
...Člověk bude v trvalém stavu meditace, ať už spí, jí, pracuje nebo dělá cokoliv jiného. Nebude mít žádné pocity úzkosti, za žádných okolností, nutkavé egocentrické zájmy či sebezaujetí zmizí. Člověk bude automaticky rozumět ostatním a soucítit s nimi. Bude je vidět v novem světle. Útržkovité a protichůdné postoje a názory jednotlivců se již nebudou zdát rozpornými, ale budou se navzájem doplňovat a splývat v harmonii. Člověk začne vidět jedinečnost, jednotu, dokonalost a souhru namísto individuality, oddělenosti, rozdílů, nedokonalosti a nejednotnosti. Vnější události budou jasně přijímány, ale bez obvykle negativní a nepříznivé odezvy. Vnější dojmy jako by vplývaly do vědomí, kde budou hladce vstřebány a stráveny, a odpovědi na ně se budou spontánně objevovat a vyplývat ven z vědomí. Nebudou žádné konflikty, bloky nebo úsilí, žádné duševní zácpy. Věci se prostě budou dít. Všechno bude běžet tak jak má, bez obvyklého doprovodného spěchu a shonu. Každá reakce bude dokonale přiměřená dané situaci. Vnější události budou stejné, ale náš vztah k nim bude úplně jiný. Namísto aby byl člověk neustále vyváděn z míry vzestupy a pády života, bude jimi proplouvat s pocitem radosti. Myšlenky, které se dříve zdály vzájemně se vylučující, nesmiřitelné nebo protichůdné, se zdají být částí celku a v opravdovém vzájemném souzvuku. Každá filozofie nebo víra se zdá částečně pravdivým, pouze neúplným vysvětlením něčeho, co je mimo slova a pojmy. Každé přesvědčení nebo sada pojmů se zdá být aplikovatelná na určitou úroveň uvědomění a porozumění.

...Člověk bude žít v úplném teď a tady, s úplným zabráním (zaujetím). Mysl zbavená problémů se automaticky upne na přítomnou práci. Není nikde vyrušována ani odváděna, je plně koncentrována, není potřeba vynakládat žádné úsilí. Jako přirozený důsledek se dostaví výkonnost a dokonalost. Starost, strach, zlost, deprese ani žárlivost již nenarušují soustředění ani plné prožívání života. Práce a hra se staly jedním, už je od sebe nelze odlišit. Obvyklé pocity frustrace, neuspokojení a neštěstí se rozpustily, jako by nikdy neexistovaly a jako by byly od základu nepřirozené. I obvyklý skličující a melancholický strach ze smrti a nemoci vymizí, protože i tyto budou viděny v novém a vyšším světle porozumění.

...Člověk bude nadále vykonávat své povinnosti, ne s menším nadšením, jak by se očekávalo, ale ještě nadšeněji, radostněji a s větším potěšením. Napětí je obecně považováno za hnací motor, který nutí lidi k aktivitě. To sice je hlavní, ale velmi neefektivní a omezený hnací motor. Klidná mysl bez napětí vede – v rozporu k obecné představě – k člověku, který je lidským dynamem, sršícím vitalitou a nadšením. Nedostatek duševního napětí nevede k umdlévání ve stavu lhostejné lenosti, ale k plnému žití života, opravdovému znovuzrození. Člověk působí na ostatní lidi a situace s úplností, ať už
vzrušení, vzteku, lásky nebo jakéhokoli jiného lidského výrazu. Ale všechny tyto city již více neovlivňují jeho vnitřní bytí, jako tomu bylo dříve. V
protikladu k obecnému pojetí vyšších stavů jógy se prožitek života zvýší. Čím více se mysl uvolnila od problémů, tím větší je její schopnost vychutnávat a prožívat život a existenci naplno.
...Všechno se zdá být v podstatě přátelské, i ti nejhorší nepřátelé. Takto již mysl není déle bombardována negativními, mysl narušujícími vibracemi. Místo toho se člověk stane generátorem dobré vůle, přátelskosti, sily a poznání. Místo pocitu zdrcující a skličující samoty člověk cítí a zná svůj blízký vztah ke všemu, pocit jednoty ve smyslu mnohem hlubším, než může být kdy popsán slovy. Namísto snášení pocitu odcizeni a izolace, malého zoubku na velkém kole, kterým trpí většina lidí, člověk pociťuje a zná svůj neuvěřitelný vztah, důležitost a význam ve schématu samotné existence. Jak by za těchto okolností bylo možné cítit duševní nebo citové rozrušení? Není to možné, protože si člověk vybuduje úplně nové vztahy, a své zážitky uvidí v novém a nádherně jasném světle. Člověk bude žhnout radostí, místo aby byl zastřený sklíčeností.
...Všechno, co k tomu potřebujete, je úsilí, nic víc. Zní to jednoduše, ale trvalá houževnatost a úsilí jsou nezbytné. Jakmile ovšem jednou s jarním úklidem své mysli začnete, můžete z toho jen těžit; tím, že se stanete více uvědomělým, budete schopni se sladit s vyšším vedením (vědomostí). Vyberte si. Buď zrcadlící povrch své mysli vyleštěte aby odráželo co nejvíce světla, nebo jej nechejte zpřeházený a neschopný odrážet a přijímat to, co je za.

...Jóga má za cíl pomalu odstraňovat upevněné a zkostnatělé obyčeje, dogmata a návyky, aby byl jedinec přizpůsobivý k novým situacím a dokonale schopný přijímat nové zážitky. Většina lidí žije robotickým, zautomatizovaným životem, se stereotypními odpověďmi na situace a lidi. Není v tom žádná spontánnost. Od narození jsme byli navykáni a trénováni, abychom na dané situace automaticky reagovali určeným způsobem. Jsme jako Pavlovovi psi: zazvoňte na zvonek, a začneme slintat. Může se to zdát trochu přehnané; dobrá, možná je, ale snažíme se vás přesvědčit o tom, jak většina lidí ztrácí svobodu a spontaneitu ve svém jednání. Podívejte se okolo sebe na jednání ostatních, anebo ještě lepe, podívejte se na své vlastní jednání. Zjistíte, že mnoho z toho jsou hluboce zakořeněné zvyky. A to jsou jen ty zřejmé. Je to tak, že čím více uvědomění člověk získá, tím méně podmíněný a oddaný zvykům se stává. Poklidná mysl bez problémů a návyků je připravena na neuvěřitelné síly jasnosti, vnímavosti a rozhodování, které se mohou přizpůsobit jakékoliv situaci. Navíc nepodmiňovaná mysl je skvěle hbitá a pružná, odpovídá dokonale na dané situace, a její odezvy jsou přiměřené okolnostem. Mysl svázaná návyky naproti tomu reaguje v souladu se svým omezeným snovým viděním světa, nebo podle svých navyklých naprogramovaných odpovědí. Výsledná akce je jen velmi zřídka tou nejlepší možnou reakci, která je za daných okolnosti možná.

...Většina lidí je podmiňována hluboce zakořeněnými zvyky myšlení a jednání.
Jak můžeme začít s odstraňováním tohoto podmiňování? Odpověď zní: jógou, protože takové odstraňování návyků, které pomáhá utvářet spontánního a vnímavého člověka, je ve skutečnosti jednou z hlavních snah jógy. Pamatujte si, že spontaneitou nemyslíme automatickou reakci; míníme dokonale vstřebávání a vnímavost k vnějšímu i vnitřnímu prostředí, takže to, co pak člověk dělá, je v dokonalém souladu se vším okolo a uvnitř a za. Také pamatujte, že spontaneitu nelze vytvořit ani vynutit, může se pouze projevit jako přirozený následek volné a neomezované mysli. Cvičením meditace budou zvyky a podmiňování pomalu ale jistě vypuzeny. Mysl bude pomalu navracena ke své původní a normální funkci, jmenovitě k dokonalému zrcadlení (uvažování).
...Neznamená to, že by byl člověk neslaný nemastný a vyhýbal se životním vzestupům a pádům, nebo že by se vyčleňoval z mezilidských vztahů. Ne, vůbec ne. Znamená to, že ačkoliv člověk reaguje a hraje vnější role, činnosti a city života, lásky, nenávisti, hněvu atd., měly by tyto být nazírány jako něco mimo nás. Těmto vnějším činnostem by nemělo být dovoleno, aby nás v hlubším smyslu ovlivňovaly. Musíte si jich být vědom jako pouhý svědek. V životě musíte být jako gumový míč, ne jako míč že skla. Většina lidí je jako křehký skleněný míč: jakmile narazí na nějakou složitou životní situaci, tak prasknou nebo se rozletí na kousky. Buďte jako pružný gumový míč, tak na vás nic, co se stane, nebude mít hlubší vliv.
Gumový míč je nezdolný ale silný, pružný ve všech situacích; nesmíme nechat hru života zasáhnout vnitřní jádro našeho bytí. Je jistě jednodušší toto říct než uskutečnit, ale dobrou pomůckou je metoda pozorování životních situací, jako by byly něco jiného než my. Je to jen technika, jak získat vnitřní stabilitu, nic víc.

...Velmi vám doporučujeme následovat vaše vlastní touhy (snahy) v životě. Vyjadřujte svá umělecká, organizátorská a další nadání při práci nebo ve hře jak nejvíce můžete, protože necháte-li se strhnout soustředěnou činností, pomáhá vám to odstraňovat duševní trápení. Jestliže plujete s proudem, víry nebo překážky u břehu se vás nedotýkají. Ve skutečnosti vidíme vnější vyjádření jako nezbytnou součást nejen odbourávání mentálních problémů, ale i jógického života vůbec. Mělo by však jít co možná o karmajógu, nesobecké jednáni, aby se člověk nestal příliš egocentrickým a zaměřeným sám na sebe.
...Člověk minulý stejně jako současný věnuje hlavní část své pozornosti na zvládání vnějších událostí, starajíce se jen pramálo o události vnitřní. Proto má také tolik problémů, neboť k dosažení klidu mysli a vyššího vědomí je třeba znát vlastní vnitřní prostředí. Je potřebné progresívní hnutí k harmonii, ve vnitřním i vnějším světě. Je třeba postupně vymazat z podvědomí vnitřní problémy. Vyšší zážitky budou tento proces urychlovat, dokud z mysli nevymeteme všechnu nahromaděnou špínu minulého podmiňování a překážek. Tehdy pochopíte, co měl na mysli Kristus, když mluvil o „míru, který se vymyká porozumění."
-------------------------

...může to být jeden z názorů...existují ale také názory, že vyprázdnění mysli je nebezpečné, a dává prostor ničemným duchovním silám... kde je to přirovnáváno v bibli k čistě vymetené místnosti (mysli), kam se nastěhují už nikoli jeden ale více ničemných duchů...
(na jedné straně křesťanští fundamentalisté, ale i mnozí upřímní křesťané mají obavu, že by Ježíše - největšího Mistra, Učitele ("Guru") provozováním jógy degradovali... Na druhé straně se domnívají, že úsilí jednotlivce o vlastní "spásu" bez Stvořitelovi pomoci (výkupní smrt Ježíše), není "tím pravým ořechovým", a jakákoli snaha o realizaci vlastních způsobů záchrany a odstranění utrpení a smrti bez boha, je podle nich předem odsouzena k nezdaru.... \":?:\" \":!:\"


viz např.: http://revue.theofil.cz/revue-clanek.php?clanek=320 (křesťanství a okultismus, včetně jógy)
V uvedeném odkaze křesťanský kněz co dříve dlouho praktikoval transcendentální jógu, píše:
" (jóga) z nás dělá média kosmických sil, a nelze zůstat při tom neporušený. Protože tyto techniky jsou velmi účinné jak v malých, tak ve velkých dávkách. Jejich účinnost spočívá v tom, že otevírají člověka a dělají z něho médium. A to má dříve nebo později za následek, že se člověk stane obětí bytostí, s nimiž by raději nesympatizoval.
...Krok za krokem se postupuje dále. Dříve nebo později se skončí u uvolňovacích technik. Ty vedou k pokročilé józe, cvičením v koncentraci a k metodám ovládání psychiky. Krok za krokem se člověk dostává nejen k ovládání vlastní psyché, ale také k ovládání lidí ve svém okolí. V lepším případě se končí u bílé magie.
...Musíme si zde samozřejmě položit otázku: Proč jsou tyto přirozené energie špatné, když všechno, co bylo stvořeno, je dobré? To souhlasí. Ony pocházejí z Boží ruky. Ale - a nyní přicházím ke své vlastní zkušenosti - vystavovat se zcela těmto energiím není při­rozené. Existují bytosti, které jsou neslučitelné s přítomností našeho Pána Ježíše Krista, Ducha svatého a dobrých andělů.
... jistě, příroda je sama v sobě dobrá. Ale satan, kníže tohoto světa, o kterém Ježíš mluví, v přírodě a vesmíru také působí. Nejsou jen dobří andělé. Jsou také jiné síly, o kterých mluví 6. kapitola listu Efezským. Na to nesmíme zapomínat. Po prvotním hříchu existuje i v srdci všehomíra hluboké rozdělení. Jsou zde ve hře také síly, které působí proti spáse člověka.
...Když se lidé co jsou (díky vyprázdnění mysli nebo meditacím) „otevření" vůči všemu, seznámí s těmito okultními silami, nezaznamenáváme pouze blahodárné účinky. Souvisí to s tím, že nositeli kosmických sil jsou i jiné bytosti. Abych to mohl vysvětlit, používám příkladu radiových vln. I zde máme co činit s dlouhodobou energií, která sama neobsahuje informace. Tyto vlny však mají svou modulaci, která je nositelem informací.
Jako médium se otevíráme všem vlnám, ale na tom by ještě nebylo nic zlého. Tyto vlny však obsahují také modulaci s informacemi, které nejsme schopni odfiltrovat. Tito „paraziti" pak využívají příležitosti, aby vstoupili do člověka. Duchovní bytosti využívají naší otevřenosti, aby se v nás zabydlili. Když přijímáme "kosmickou" energii, otevíráme se také pro ně.
"
, píše onen kněz co léta dělal jógu.


Vše je samozřejmě otázkou interpretace, hledání, vlastního vyrovnání se s protichůdnými jevy sám v sobě nebo v "objektivní" vnější realitě, včetně postoje k těm nebo oněm svatým písmům (podle toho zda je někdo třeba Žid, muslim, křesťan atd.)....
a často je to možná i o tom, co kdo individuálně za strachy nebo naopak velká Očekávání při praxi jógy má... \":mrgreen:\"

Pokud máte k tomuto co říci, nebo jiný náhled na věc, tak se podělte... \":wink:\"
Líbí se mi vyjádření, že COKOLI může být jako oheň - "Dobrý sluha, nebo špatný pán..."
(ale také klidně může být pravda skrytá, a člověk si může naivně myslet že to ovládne...ale Ono to naopak pomalu ovládne jeho, takže zase jsme
u prostého: \":idea:\" "důvěřuj, ale prověřuj..." (ohledně rizik manipulace ať už od lidí či nějakých potencionálních duchovních sil platí, že bezbřehá důvěra ani paranoická neustálá podezíravost nic neřeší, je potřeba něco jiného...

A co se ve vašem případě ukázalo jako podstatné při hledání a nalézání či opouštění nějakých směrů... \":?:\"


Naposledy upravil muflon dne sob čer 02, 2012 1:23 am, celkově upraveno 18

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát kvě 25, 2012 7:05 am 
Offline

Registrován: stř srp 25, 2010 12:45 pm
Příspěvky: 733
Xeelee píše:
Karma nefunguje \":)\" Po zrcadlovce za 20 tisíc sem přišel i o kolo za 25 tisíc. Teď nemám ani na lístky do MHD.

to je nejaky vtip nebo hola skutecnost? Jak si o to prisel? \":roll:\" ze sem tak zvedavy

_________________
Doporucuji motorku, zenu +
[b]Video: http://www.youtube.com/watch?v=wQgPLMTVfGc
Knihy na ulozto.cz: Cerna labut, Nenechte sebou manipulovat, Mym marodum, Co_nam_telo_rika, Doba jedova 1, ZákladyMužskéhoŠovinismu
http://www.csfd.cz/zebricky/nejlepsi-filmy/


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 208 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz