Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je čtv bře 28, 2024 8:25 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 445 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 30  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Stres a duševní vyčerpání
PříspěvekNapsal: pát bře 09, 2012 10:14 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
http://www.selfgrowth.com/articles/Gallagher1.html
intern.překlad:

Jednou ze součástí Tai Chi Chuan a Qigong praxe je uvolnit zbytečné napětí ve svalech. Svaly jsou vynikající duševní stres barometr od hyper-vzrušení důsledně vede k zesílené svalového napětí.
Duševní napětí se zvyšuje vysokým napětím pohybového aparátu (kdekoli v těle) , což přispívá k úzkosti. Učíme se uvolnit přebytečné napětí svalů díky Tai Chi Chuan a Qigong má uklidňující účinek na mysli a snižuje psychfysiologické vzrušení (excitaci). Tato cvičení navíc přináší člověku schopnost všimnout si, že ke stresové reakci došlo (někde v těle) a schopnost to zvrátit , což umožní návrat k homeostáze rychleji, čímž se sníží tendence k psychického stresu, a tím předchází onemocnění.

Podporou brániční dýchání, Tai Chi Chuan a Qigong vyhnout sympatický nervový systém stimulace a neefektivita hrudní dýchání. Brániční dýchání je všeobecně uznáván k uklidnění duševně i fyzicky.

Tai Chi Chuan a Qigong mají také větší přímý vliv na úzkost. Tím, že zaměstná opakující se kontaktní zařízení, je umožněna rozsáhlá způsob myšlení. Když se zaměřuje mysl na tělo a dech při skenování za nevhodné svalové napětí, může znepokojující myšlenky vznikají méně často a může být jednodušší pustit, pokud se vyskytnou. Tato praxe díky zaměření na tělo a pohyb, umožní opustit rušivé myšlenky, což je v souladu s definicí relaxační techniky...

Tai Chi bylo prokázáno, že vyvolá klíčové aspekty relaxační reakci, včetně snižování produkce kortizolu, snižuje úzkost , čímž se snižuje poruchy nálady, včetně napětí, deprese , hněv a zmatek a zlepšení průtoku krve do kůže.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stres a duševní vyčerpání
PříspěvekNapsal: pon bře 12, 2012 10:03 am 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
[b:1ibvuhuj]DENNí využití dechových cvičení[/b:1ibvuhuj]

V dnešní hektické uspěchané době s přemírou vjemů a informací, je nutné si každý den udělat chvilku na sebe, a zklidnit se, naslouchat potřebám svého těla, které jsou zahlušeny....nebo námi často ignorovány tím že záměrně to nechcem "strávit" a nechat odejít, ale odvedeme pozornost na jiné činnosti (utíkáme před pocity a problémy..., které nás však časem stejně dostihnou v jiné podobě, těl.nemocí, depresí atd...). Někdo dělá cviky práce s energií (třeba čchi-kung), jiný medituje nebo se modlí...Ale Dechová cvičení jsou asi tím nejdostupnějším pro každého k rozpouštění emocionálních bloků, které se během dne nebo života hromadí... \":mrgreen:\" Skrývání pocitů by vedlo jen k tomu že časem už ani neznáme první ("nestrávenou") příčinu...Je prostě nutné NECHAT bloky a negativní zážitky pomocí výše uvedených způsobů rozpustit a nechat odplynout, aby nás zanechali svobodnými \":wink:\" (často nutné si uvědomit s kterým místem v těle je emoc.blok spojen - kde pociťujeme napětí, bolest ap. a poté se nám může vybavit původní první příčina, která nebyla "strávena". Tu pak musíme znova procítit -její následky a vliv na nás, nebo jakoby obejmout (přijmout a strávit), a nechat ji pak rozpuštěnou odejít ("špinavý kouř" při výdechu...apod.)

O povrchním mělkém dýchání toho zde již bylo napsáno dost...viz vlákno "Kyslík..." :

Naposledy upravil Návštěvník dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 0
1ibvuhuj


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stres a duševní vyčerpání
PříspěvekNapsal: pon bře 12, 2012 11:39 am 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Dle některých zdrojů je nesprávný sklon páteře zárodek většiny nemocí. Málokdo ale ví, že i nezpracované a potlačené emoce mohou (zvláště u dívek v období dospívání) působit zpětně na páteř (skoliózy), a vlastně u všech lidí celkově na zdraví (to už je stará známá psychosomatika....).

Díky vhodnému postavení páteře (např.postoj Wu Ji (wuti,wuči), cviky qigong (čchi-kung), nebo taiji (taiči)),
teprve může skutečně dojít k úplnějšímu UKLIDNĚNÍ NERVOVÉHO SYSTÉMU, zvýšení životní energie, imunity, zlepšení práce vnitřních orgánů, vč.srdce a plic.

PS: Bioenergetika jako psychoterapie pracující s vnímáním těla a odstraňováním svalových a energetických bloků v těle, přejala a dále "po západním stylu" rozvinila některé zásady z čchi-kung a taiči (držení těla, zakořenění, svalové uvolňování, prohloubení a vnímání dechu atd.).

Bioenergetická cvičení patří do rukou odborníkům a mají již svůj vědecký "západní" podklad, přesto existuje i varianta EASY (viz kniha v odkaze), kde jsou vynechány cviky které u labilnějších mohou vyvolat reakce které by zvládl pouze zkušený terapeut.

Bioenerg.cviky Easy pro každého i na doma:
- příručka s názvem Bioenergetika - cvičení proti stresu - Schwarz Aljoscha A., Schweppe Ronald P. :
http://knihy.heureka.cz/bioenergetika-c ... -do-kapsy/

Pokud by někdo cítil že chce mít větší užitek z plného uplatnění celé (nikoli jen domácí Easy formy) bioenerget.cvičení, je vhodná pomoc školeného psychoterapeuta. Zde lze nalézt kontakty a podrobnější popis metody:
http://www.bioenergetickacviceni.cz/

\":!:\" Tato cvičení rozhodně nezaměňovat s gymnastikou či jen fyzickým pohybem, jde při cvicích vždy zároveň o náš VNITŘNÍ POSTOJ a účast..., Uvolňují se emocionální bloky (dlouho potlačované emoce neprospívají citovému zdraví) , dostáváme se zpět do kontaktu se svými POTLAČENÝMI potřebami, k lepšímu naslouchání vlastnímu tělu i kontaktu s naším okolím, efektem je nová chuť do života a vzrůst životní energie. \":wink:\"
Výsledky se dostaví brzy, při pravidelném 10-15min.cvičení (nejlépe denně ve stejný čas, nebo aspoň 3x týdně)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stres a duševní vyčerpání
PříspěvekNapsal: sob bře 17, 2012 9:12 am 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Velmi dobré je zúčastnit se nějakého kursu na zvládání stresů, ale nejlépe takových co pracují i s psychosomatickým dopadem na tělo... \":wink:\"

Tipy nejbližších:

kurs nejen pro odborníky, ale i laiky:
(propozice v dokumentu ke stažení na uvedeném odkaze)
http://www.ckp-dobrichovice.cz/2012/02/ ... verejnost/

"...celodenní odborný kurz nazvaný Tělo a stres, který vychází z principů Bioenergetiky, Biosyntézy, Hakomi terapie, Kum nye, Pesso-boyden terapie, Somatic experiencing, Somatického koučování či tance 5 rytmů.

...Pomocí osvojení různých technik práce s tělem je možné odolávat častým stresům a přetížením v našem životě. Seberegulace a péče o sebe je základním nástrojem pro překonání napětí, únavy a nepohody. Naučíme-li se, jak správně poslouchat signály našeho těla, můžeme se vyhnout psychosomatickým obtížím a odolávat zdravotním i psychickým překážkám v našem běžném životě. Skrze tělo oslovujeme náš vlastní příběh, objevujeme svůj zdroj a naše skutečné já. Toto sebepoznání nám pak umožňuje žít s větší lehkostí v našem osobním i pracovním životě."
------------------

Nebo třeba:
http://www.svetloslunce.cz/institutms/p ... -dusi.html

13.4. Práce s tělem- základy fungování energie v lidském těle, automasáž, sestava na zesílení těla i všech vnitřních orgánů Osm kusů brokátů a její účinky na lidské zdraví.

25.5. Práce s dechem- základy dýchání a uvolnění těla, dechová a koncentrační cvičení, řízená relaxace a práce s myslí.

29.6. Práce s myslí- tao meditace a důležité body na těle, statický čchi-kung a jeho účinky na lidské zdraví. Teorie jin a jang a pěti prvků, pojem čchi nebo-li energie, jak pracovat s vlastní energií.

Výuka zahrnuje praktická i teoretická cvičení, která ozdravují tělo i duši. Tento kurz nabízí celistvé pojetí člověka, přináší hlubší sebepoznání, a je praktickým návodem v každodenním životě, jak pozitivně přistupovat ke svému zdraví a sobě samému.


Naposledy upravil muflon dne úte dub 10, 2012 10:05 am, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stres a duševní vyčerpání
PříspěvekNapsal: úte bře 20, 2012 12:55 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Nástroje klidu
http://www.reiki-cz.com/reiki-techniky.php?id_t=6
(OBRÁZKY jsou na uvedeném odkaze)

"Hřebenová" terapie

Další kuriózní relaxační technika využívaná v zónové terapii nahrazuje účinek prstů několikanásobně účinnější masáží zuby hliníkového, popřípadě umělohmotného hřebene. Hřebenem přejíždějte směrem vzhůru od konečků prstů přes dlaň i hřbet ruky. Postupně pohyby prodlužujte k zápěstím, loktům a nakonec až k ramenům. Totéž proveďte na nohou.

Toto příjemné cvičení není omezeno časově a je účinné především proti nervozitě, vyčerpání a špatnému krevnímu oběhu.

Zvýšených účinků dosáhnete, budete-li střídat terapii hřebenem s tříminutovým tlakem násadou zubního kartáčku nebo lžičkou na jazyk.


• Běžným hliníkovým hřebenem přejíždějte od konečků prstů směrem vzhůru po obou stranách ruky.

• Prodlužujte masážní pohyby k zápěstím, k loktům, k ramenům.

• Opakujte na druhé ruce a také na nohou.

• Střídejte toto cvičení s tříminutovým tlakem na špičku jazyka (akupresurní bod) násadou zubního kartáčku nebo lžičkou.

• Na deset minut se usaďte na tiché místo, dýchejte zhluboka a nechtě pocit klidu pronikat celým tělem.




Míčové hry - chodidla

Jednu z novátorských pomůcek, na které jsem při svém pátrání narazil, máte nevědomky už dávno doma.

Je to tenisový míček. Úplně obyčejný tenisák. Kdepak, nebudete ho používat jako ty “stresové" míče, na které občas narazíte v obchodech a které jsou určeny k usilovnému mačkání v rukou. Budete ho kutálet pod chodidly.

Tato technika zasáhne velký počet tlakových bodů (nebo chcete-li, volných nervových zakončeni) na chodidle se nacházejících. Stimulace těchto nervových zakončení má blahodárný vliv nejen na napětí koncentrující se v nohou, ale v celém těle.

• Pod klenbu bosého chodidla umístěte obyčejný tenisák.

• Mírné přitlačte a pohybujte nohou dopředu a dozadu tak, aby se míček převaloval od paty k prstům.

• Provádějte cvičení dvě minuty na pravé a dvě minuty na levé noze.

• V případě nutnosti cvičení opakujte. Spojte s dynamickým dýcháním.



Míčové hry - šíje

Prostý, a přitom geniální způsob, jak ulevit napjatým svalům zad, krku a hlavy. Jedná se o barvitější verzi metody smotaného ručníku a pro některé také snadnější alternativu akupresurní techniky feng-chih.

Vyrobit si potřebnou pomůcku je velmi jednoduché. Zastrčte do ponožky dva tenisové míčky a zavažte na uzel. A to je všechno.

S tímto věrným pomocníkem je úleva od bolestí hlavy a hluboká relaxace na dosah ruky.

Lehněte si na podlahu s nohama na vyvýšené podložce a uhnízděte se krkem mezi míčky - tlak, který vyvíjejí, spolehlivě pomáhá i proti nejkrutějším bolestem. Proč? Protože působí přesně na akupresurní body feng-chih a kromě toho také masírují ztuhlé sternokleidomastoidni svaly po obou stranách krku.


• Zavažte pevně do ponožky dva tenisové míčky.

• Zopakujte si podmínky klidu.

• Lehněte si na záda na podlahu, nohy podložte židlí.

• Míčky umístěte pod hlavu a krk tak, aby se uvelebily pod spodním okrajem lebky. Tlak míčků je směřován proti ztuhlým svalům u okolí spodiny lebeční. Pokud se objeví pocit závrati, posaďte se.

• Zůstaňte v této poloze 10-20 minut. Jakmile se cítíte uvolnění, přidejte ještě některou jinou techniku.


"Stresový" míč

Dříve než se vynořila firma Nautilus se svými komplikovanými přístroji na výrobu svalů, patřilo mačkání míče k oblíbeným technikám posílení zápěstí. Původní myšlenka byla vytvořit posilovači zařízení použitelné i mimo stěny tělocvičny v kteroukoliv denní či noční dobu. Možná si vzpomínáte na hollywoodské filmy z konce padesátých let, kdy se z mačkání stalo zaběhané klišé - tuzí chlapíci tehdy mačkali i během líbání s hlavní hrdinkou. Kromě speciálních míčků vyvinutých přímo pro tento účel bylo možno použít i míče na squash.

Mnozí, kdo propadli této podivné tělesné aktivitě, narazili na zajímavý vedlejší produkt. Kromě posílení zápěstí dokázal míček také zlepšit náladu a uvolnit psychické napětí. Bezmyšlenkovitý pohyb měl téměř meditativní účinky ne nepodobné těm, kterých jiní lidé dosahují přebíráním korálků, pletením košíků a háčkováním deček.

Zkuste to také. Jak opět roste poptávka, objevují se na trhu speciální “stresové" míčky vyplněné různými substancemi - mají vám umožnit zbavit se napětí, které se ukládá v těle a koncentruje v rukou. Ale klidně si takový míč můžete vyrobit sami.
Výroba stresového míčku

Ustřihněte vršek malého nafukovacího balónku.

Naplňte jej ryží nebo čočkou.

Jiný balónek s ustřiženou horní a spodní částí přetáhněte přes první balónek tak, aby zakryl otvor.

Opakujte totéž s dalším balónkem.

A ještě, dokud nejste s výsledkem spokojeni.

Nyní sami sebe račte "vymačkat", jak se vám zlíbí. \":wink:\"




Čínské koule

Pověst praví, že byly vynalezeny za časů dynastie Ming (1368-1644) a byly původně určeny ke zvyšování tělesné kondice - tedy k podobnému účelu, jako před chvílí zmíněné posilovači míčky proslavené Charlesem Bronsonem.

Můžete se s nimi setkat pod různými jmény - třeba “Dvojité koule Řvoucího draka a Zpívajícího fénixe". Bývají vyrobeny z mosazi nebo oceli a jsou přibližně tak velké jako golfový míček, nebo o něco větší. V dnešní podobě, která se ustálila dlouholetým vývojem, jde o duté koule obsahující uvnitř ozvučnou destičku. Objevíte je nejspíše v obchodech s orientálním zbožím, případně v čajovnách, jak si hoví v krabičkách vyložených hedvábím.

Při pohybu vydávají zvuk ne nepodobný zvonkohře, kterému se dodnes připisují zázračné účinky sahající od prevence artritidy po léčbu vysokého krevního tlaku.

Zdržím se v tomto bodě hodnoceni a raději prozradím, že výrazné uklidňující účinky má na svědomí masáž akupresurních bodů na dlaních. Pokud se budete řídit uvedeným návodem, mohu se vám zaručit za výborné výsledky.

• Vzpomeňte si na podmínky klidu (ty jsou - vyčistit si hlavu od rušivých myšlenek...jak, k tomu vede více cest, to už je na každém, někdo medituje, jiný běhá, jiný cvičí taiči a čchi kung atd...)

• Začněte s dynamickým dýcháním.

• Uchopte dvě nebo více čínských koulí do dlaně pravé ruky a všemi prsty jimi pohybujte proti směru hodinových ručiček.

• Opakujte na levé ruce, tentokrát ve směru hodinových ručiček.


(Použitá literatura: Paul Wilson (1995), Základní kniha relaxačních technik - bezprostřední klid, Votobia, 1997)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stres a duševní vyčerpání
PříspěvekNapsal: pát bře 23, 2012 11:25 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
[size=150:33jft92v] Dvanáctero rad proti úzkosti[/size:33jft92v]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stres a duševní vyčerpání
PříspěvekNapsal: sob bře 24, 2012 11:15 am 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Hájek, K. : Cesta od stresu ke klidu, Psychologie dnes 9/99, 5.ročník, s. 18-19,
Portál, Praha 1999

ukázka - hlavně pro ty, kterým nefunguje autogenní trénink, je zde popis snazší metody aplikováni \":idea:\" :
http://www.satiterapie.cz/download/Hajek1999a.pdf


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stres a duševní vyčerpání
PříspěvekNapsal: sob bře 24, 2012 11:44 am 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
něco málo z taiči principů, použitelných v každodenním životě...více viz:
http://taiji.pardubice.cz/downloads/jak ... _chodi.pdf

Svoboda
„Jsi-li ve stavu ki (čchi), „přijdeš včas“, i když třeba podle hodin přijdeš pozdě.“
Naše cvičení by nás mělo naučit, že jsme zcela svobodní. Nepomůže nám když si to budeme jen říkat,
svobodu, pokud je skutečná, musíme i cítit a zažívat. Svoboda je vědomí jednoty a skutečného stavu věcí. Je
běžné, že lidé něco chtějí, ale chtějí to dvaceti procenty vědomí a osmdesát procent podvědomí tomu brání.
Pak mohou tvrdit, jak jsou svobodní a odpoutaní, ale pokud je chytnete za ruce, můžete je podle libosti držet.
Svoboda (stejně jako láska) nezná tlak ani odpor. Není to překonávání (boj). Prostě se chci podrbat, tak se
podrbu, je-li čas jít ke dveřím, tak jdu ke dveřím, nemá na to žádný vliv, jestli mě tou dobou drží za ruku a
ramena pět lidí a snaží se mi v tom bránit. Má ruka neútočí, neblokuje, prostě padá, protože je čas, aby
spadla. Je čas přijít, je čas odejít. Je čas začít a je čas skončit.

(může to znít "nepoužitelně" do reálného shonu všedních dnů, ale...o to právě jde...nenechat se smýkat a strhávat proudem, plout si svým tempem, svým směrem, a svými silami respektujícími své potřeby a okolnosti, a hlavně vesmírné a přírodní zákony...
- k tomu více doporučuju přečíst od Lao´c knihu ověřenou tisíciletími: Tao te ting (nejlépe asi v překladu V.Cílka..., ale jsou i jiné kvalitní překlady, překlad E.Bondyho jsem viděl na netu přímo webové stránky k online čtení).
----------

Eckhart Tolle:

Duchovní probuzení je probuzení ze snů myšlení.
Počátkem svobody je poznání, že nejste entitou, která vás ovládá – to jest nejste svou myslí.Toto poznání vám umožňuje mysl pozorovat. Jakmile ji začnete pozorovat, aktivujete vyšší úroveň vědomí.
Doporučuji vám nové duchovní cvičení: neberte své myšlenky vážně.
Mysl sama není dysfunkční. Je to úžasný nástroj. K porušení funkcí dochází, když v mysli hledáte své já a ztotožňujete se s ní. Pak se stane egoistickou myslí a začne vás ovládat.
Za nesčetným množstvím životních forem, které se rodí a umírají, existuje jeden věčný a všudypřítomný Život... já jej často nazývám Bytím. Slovo Bytí nic nevysvětluje, stejně jako slovo Bůh. Bytí má však tu přednost, že to je otevřený pojem. Nesnaží se redukovat neviditelnou nekonečnost na konečnou entitu... Nikdo není výlučným vlastníkem Bytí. Bytí je přítomnost, kterou bezprostředně vnímáte jako svou vlastní přítomnost. Takže od slova Bytí je jen krůček k prožitku bytí.
Stačí plně přijmout tento okamžik. Když to uděláte, najdete hluboký vnitřní klid.
Všechno, co přijmete bezvýhradně, vám přinese klid, dokonce i přijetí skutečnosti, že něco přijmout nemůžete a že se něčemu bráníte.
Zapomněli jsme něco, co stále ještě vědí kameny, rostliny a zvířata. Zapomněli jsme, jak být – jak být sami sebou, jak být tam, kde je život: tady a teď.
Poslouchejte zvuky přírody – šustění listů ve větru, šumění deště, bzukot hmyzu, zpěv ptáků za úsvitu. Naslouchejte celou svou bytostí. Pod hladinou zvuků je něco většího: posvátnost, již nelze pochopit myšlením.


Naposledy upravil muflon dne úte dub 10, 2012 10:00 am, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stres a duševní vyčerpání
PříspěvekNapsal: čtv bře 29, 2012 2:13 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
12 zlatých pravidel duševního zdraví
http://www.patentnimedicina.cz/cz/ze-su ... iho-zdravi

Pamatuj, že každé utrpení, i to největší, jednou přejde. Veškeré dění v toku času je proměnlivé. Po dešti vychází slunce, i po té nejkrutější zimě přijde zase jaro!

Tam, kde nemůžeš pomoci ani změnit chod věcí, nestarej se zbytečně o cizí záležitosti.

Nepropadej panice kvůli zodpovědnosti. Tvá schopnost a odolnost poroste tím více, čím méně se poddáváš spěchu, vzrušení a pesimismu.

Vyvaruj se boje proti představám. Mnozí se vyčerpávají v boji proti překážkám, které existují jen v jejich fantazii. Nezaplétej se do neplodných zálib, které nevedou k cíli. Pamatuj, že síla je jen v jednoduchosti, proto netříšti své síly!

Nežij v minulosti, nepřemýšlej mnoho o budoucnosti. Žij přítomností. Nic důležitého nezměníš! Znáš snad někoho, kdo se nikdy nezmýlil? Chybám se nevyhneš, přijdou-li, naprav je – není většího vítězství.

Rázně odlož nenávist, závist a touhu po destruktivní kritice. Kritika, která současně nepřináší pomoc a náznak, jak zlepšit špatné, je někdy horší než původní špatná věc. Tato tři zla výrazně překážejí osobní spokojenosti.

Netrpělivost, posměch, fanatismus, fatalismus a pesimismus ničí duševní harmonii.

Zažeň myšlenky o důstojném „usazeném“ stáří. Buď stále zvědavý a zvídavý, snaž se uchovat smysl pro romantiku, dobrodružství a recesi. Neboj se v žádném věku nových setkání a nových úkolů.

Důvěřuj lidem a měj je rád. Neočekávej od nich dokonalost, ani ty nejsi dokonalý. Snaž se ocenit jejich individualitu. Jen málo lidí je vysloveně špatných. Úsměvem a duševním pohlazením prosadíš víc než přísností a tvrdostí.

Pozoruj své okolí a všimni si, že tvé problémy jsou v zásadě stejné jako problémy mnoha jiných. I lékař trpí bolestí, i policistu někdy dusí strach, i král pláče při smrti svého syna. Nekomplikuj si trvale svou životní roli, prostuduj ji dobře, snaž se jí rozumět a využít ji ze všech sil k pomoci těm, kteří jsou na tom ještě hůře. A pak svou roli hraj s důvěrou a odvahou, ale hlavně vždy se smyslem pro fair play.

Pokud ti něco vadí a můžeš to změnit, učiň tak, pokud to změnit nemůžeš, netrap se tím dále. Pokud ti něco vadí na druhém člověku, tak se s tím buď smiř anebo se mu vyhni – tak jako řeka, když narazí na horu. Snáze přeneseš vrcholek hory či změníš tok řeky, nežli změníš povahu člověka. Tvoje mysl musí mít vždy jasný cíl a stanovisko, nelze být „trochu těhotný“ či sedět na dvou židlích. Nechť je i tvoje řeč jasná – ano, ano či ne, ne.

Poznávej sám sebe, nauč se mít rád sám sebe takový, jaký jsi a uměj sebe přijmout, uč se naslouchat svému tělu a duši a jejich signálům. Ten, kdo pozná druhé, je chytrý, avšak ten, kdo pozná sám sebe, je moudrý. A pamatuj, že bojovat proti celé armádě je daleko snazší než bojovat sám se sebou!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stres a duševní vyčerpání
PříspěvekNapsal: sob dub 07, 2012 12:02 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Pár zajímavých info o tom jak odbourat úzkost.... (povídání s Josefem, na youtube)
http://www.youtube.com/watch?v=B1J1RP6CQYk

- zajímavé jak mluví o antidepresivech a hypnotické regresi (spíše před tím zrazuje a nedoporučuje...)
- ukazuje jak důležité je "léčit" jak na mentální (duchovní seberozvoj), tak fyzické úrovni (očisty)

Ne se vším úplně se dá asi souhlasit, ale k zamyšlení je tam více věcí z diskuse různých názorů \":?\"
(...protrpět si strachy (s asistencí někoho zkušeného \":wink:\" ), je mimochodem co sem četl, stále jeden z používaných přístupů léčby u psychoterapeutů (když třeba má někdo fobii z něčeho)...cokoli se nám děje v životě, je zapotřebí umět vnitřně přijmout (resp.vyrovnat se s tím...jak známo často jsou větší škody napáchány tím JAK to naše mysl zpracuje, než samotnou negativní událostí.... \":idea:\"
-------------
PS: \":idea:\" stres je jeden z motorů a hybatelů života, avšak příliš všeho škodí....neumíme hospodařit s životní energií...proto tělo musí nahrazovat její nedostatek vlastní silou...pokud máme ale dost životní energie, nad spoustu malicherných ale i těch závažných věcí života, se lépe dokážeme "povznést" a nepřipouštět si je moc K TĚLU...odtud totiž známe následky somatizace (psychosomatiky)... \":mrgreen:\"
Navíc vznikneli nějaká blokáda toku životní energie meridiány, má to vliv jak na psychiku, tak na svalové tense, tak na energii vnitřních orgánů...
("např. "hnulo mi to žlučí",..."ten problém (nebo člověk) mi pořád leží v žaludku" apod)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stres a duševní vyčerpání
PříspěvekNapsal: pon dub 09, 2012 7:56 pm 
Offline

Registrován: stř srp 25, 2010 12:45 pm
Příspěvky: 733
Muflone tech poslednich par prispevku mne potesilo, je to ale dost obecne recene, nekomu se tezko prenasi obecnych poucek do bezneho zivota. Nejlepsi na to asi bude vlastni zkusenost. Teda podle mne. Jo a spousta z tech veci je prave zmineno, probirano v mojich doporucenych dokumentech, kdyby nekdo mel zajem.

_________________
Doporucuji motorku, zenu +
[b]Video: http://www.youtube.com/watch?v=wQgPLMTVfGc
Knihy na ulozto.cz: Cerna labut, Nenechte sebou manipulovat, Mym marodum, Co_nam_telo_rika, Doba jedova 1, ZákladyMužskéhoŠovinismu
http://www.csfd.cz/zebricky/nejlepsi-filmy/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stres a duševní vyčerpání
PříspěvekNapsal: pon dub 30, 2012 2:28 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Poté co jsem se zúčastnil kurzu "Tělo a stres" (i pro laickou veřejnost!) v Centru komplexní péče Dobřichovice, tak mi některé věci víc docvakli...jako člověku v pomáhající profesi (učitelé, zdravotní personál, pečující profese nebo pečující o své blízké doma ap.), kde je riziko vyhoření (burn-out syndrom), se o tyto věco přirozeně dost zajímám...

Některé postřehy z kursu viz příspěvek ve vlákně Psychosomatika :

Naposledy upravil muflon dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 0
1


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stres a duševní vyčerpání
PříspěvekNapsal: stř kvě 02, 2012 1:42 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Hranice
(z webu lightworker, na základě knihy Hranice - Dr. Henry Cloud a Dr. John Townsend)

Spousta lidí v pomáhajících profesích mají problém určit, co spadá do jejich kompetence, co mohou ovlivnit, a co ovlivnit nemohou, co je odpovědnost druhého člověka a co musí nechat na něm.
Nejprve je třeba uvědomit si, kým jsem, co mohu ovlivnit a co nemůžu. Stádium odděleného, na vlastní cíle omezeného já nelze přeskočit. Poté můžeme své hranice rozšiřovat. Kdo pomáhá zdravě, podobá se zahradníkovi, který nemá potřebu být svým rostlinám potřebný, stará se o ně rád a o sebe také. Součástí naší odpovědnosti či vlastnictví je vědět, co je naším úkolem a co není. Pracovníci, kteří neustále přijímají úkoly, jež jim nepatří, nakonec „vyhoří“.
Ve fyzickém světě jsou hranice dobře vidět, značí je ploty, příkopy, pěstované trávníky, jako by tam bylo napsáno „Tady začíná můj pozemek.“ V duchovním světě jsou hranice právě tak skutečné, ale je těžší je rozeznat. Je důležité definovat naše hranice a vnímat je jako všudypřítomnou realitu, která může rozhojnit naši lásku a chránit náš život. Tyto hranice určují naši duši a pomáhají ji střežit a zachovávat. Hranice určují, co jsem a co nejsem, co vlastním a za co mám odpovědnost, což mi dává svobodu, protože na svém pozemku si můžu dělat, co se mi líbí. Problémy s hranicemi má ten, pro koho je těžké vytyčit hranice a také ten, kdo nerespektuje hranice druhých - kdo neumí říct "ne" a kdo "ne" nerespektuje.

Rozeznáváme funkční hranice, které se týkají schopnosti člověka dokončit úkol, projekt a práci, souvisí s výkonností, kázní, iniciativou a plánováním, a dále vztahové hranice, které představují schopnost říkat pravdu lidem, s nimiž jsme v určitém vztahu. Problémy vznikají tehdy, když lidé jednají, jako by jejich balvany byly všední náklady, a odmítají pomoc, nebo když se chovají, jako by jejich každodenní náklady byly balvany, které by nést neměli. Výsledkem těchto dvou případů je buď trvalá bolest, nebo nezodpovědnost. Abychom nezůstali v bolesti nebo se nestali nezodpovědnými, je velice důležité určit, co představuji já, kde jsou mé hranice odpovědnosti a kde začínají hranice někoho jiného.

Hranice nám pomáhají rozpoznat náš majetek, abychom se o něj mohli starat. Je třeba, abychom to, co nás sytí, uchovávali uvnitř, a to, co nás zraňuje, nechávali venku. Hranice nám pomáhají udržovat to dobré uvnitř a to zlé venku. Střeží naše poklady. Někdy máme to špatné uvnitř a to dobré venku. V takových případech je třeba, abychom byli schopni otevřít své hranice a to dobré pustit dovnitř, kdežto to zlé nechat venku. Je třeba, aby naše ploty měly vrátka. Když například zjistím, že mám ve svém nitru bolest, potřebuji se otevřít a sdělit to druhým, abych mohl být uzdraven a aby mě bolest už dál neničila a vpustila to dobré dovnitř. Problémy s hranicemi mají své kořeny v tisících střetů s druhými a také v naší povaze. Jako děti kvůli nedostatku porozumění univerzálním zákonům se naučíme ustupovat z hranic, vyvineme si nepřátelství vůči hranicím a nedostatek mezí nebo nedůsledné meze nebo se naučíme druhé ovládat.

Příklady hranic.

Slova – "Nemám rád, když na mě křičíš" lidem jasně oznamuje, jak se staráte o své vztahy, a sdělujete jim pravidla svého pozemku. Vzdálenost – Fyzicky se vzdálit od určité situace někdy pomáhá zachovat hranice, nebo se můžeme přemístit, abychom se dostali z nebezpečí a postavili meze zlu. Když jste v přátelství zneužíváni, mnohdy jediným způsobem, jak druhému konečně ukázat, že vaše hranice jsou skutečné, je vytvořit mezi vámi odstup, dokud ten druhý není ochoten se s problémem vypořádat. Emocionální vzdálenost – Někdy si partner ve vztahu potřebuje zachovat emocionální vzdálenost, dokud se jeho partner nepostaví svým problémům a nestane se důvěryhodným. Měli bychom počkat, než tento vztah začne být bezpečný a než se projeví skutečné známky změny, a teprve pak se vrátit. Odpouštějte, ale chraňte své srdce, dokud neuvidíte trvalou změnu. Důsledky – "Když nepřestaneš pít, odejdu a nevrátím se dřív, dokud se nezačneš léčit." Tato věta dává lidem vědět, jak je překročení hranic závažné a jak si sami sebe vážíme. Učí je, že naše odhodlání žít podle užitečných hodnot je něčím, co je nám drahé a za co budeme bojovat, abychom to uchránili.

Zachraňovat lidi od přirozených důsledků jejich chování znamená dělat je bezmocnými. Nestanovujeme meze, abychom sebe nebo druhé přiměli správně se chovat, ale určujeme měřítka a necháváme každého být tím, kým je, a pak se od nich oddělujeme, když se chovají v nesouladu s námi. Každý z nás potřebuje mít v sobě prostor, kde můžeme mít pocity, nutkání a touhy, aniž bychom je dávali najevo. Cílem je dávat a přijímat lásku beze strachu.

Druhy přístupů

Povolní lidé : říkat ano špatným věcem. Cítí se provinile a pod nadvládou druhých, neumí stanovit hranice. Není schopný říct "ne". Aby se děti mohly v tomto světě cítit zcela bezpečné, potřebují mít sílu říkat: Ne. Nesouhlasím. Nebudu. Rozhodl jsem se, že ne. Nech toho. To bolí. To není správné. To je špatné. Nemám rád, když… Důvody, které nám brání říct ne: Strach ze zranění citů druhého člověka. Strach z opuštění a osamělosti. Přání být zcela závislý na někom druhém. Strach z hněvu někoho druhého. Strach z trestu. Strach ze zahanbení. Strach z toho, že budu považován za špatného nebo sobeckého. Strach z toho, že nebudu duchovní. Strach z vlastního přehnaně přísného, kritického svědomí (naše vina).

Vyhýbající se lidé: říkat ne dobrým věcem. Tento člověk staví hranice před péčí druhých. Je neschopný požádat o pomoc, uznat své vlastní potřeby, vpustit druhé dovnitř. Vyhýbající se lidé se stáhnou, když jsou v nouzi a nechtějí podporu druhých. Je u nich záměna hranic se zdmi. Hranice jsou plot s vrátky, jež mohou vpouštět dobré věci a vypouštět věci špatné. Nikdo se jich nemůže dotknout, protože nevpustí nic dobrého ani špatného. Tito lidé mají silnou potřebu mít věci pod kontrolou. Říká ano špatnému (povolné jednání): Když někdo potřebuje naši pomoc na čtyři hodiny, neumíme odmítnout (říkáme ne dobrému, vyhýbající se chování), ale když my někoho potřebujeme na 10minut, neumíme o to poprosit (převrácené hranice).

Jedinci s touhou ovládat: Nerespektování hranic druhých lidí. "To nemyslíte vážně, že už odcházíte. Přece teď nemůžete odejít." Tito lidé neslyší "ne". Tito lidé narušují hranice druhých, nejsou schopni "slyšet" druhé, mají sklon přesouvat odpovědnost za svůj život na druhé, používají různé ovládací prostředky k motivování druhých lidí, aby za ně nesli jejich náklad. Jedinci s touhou ovládat hledají, kdo by kromě svých balvanů (krize a drtivá břemena) nesli jejich batohy (jednotlivé odpovědnosti). Dělíme je na agresivní jedince s touhou ovládat – ti nenaslouchají hranicím druhých, "přejíždějí jejich ploty jako tank", jsou hrubí, žijí ve světě ano, není tam žádné ne. Snaží se přimět druhé ke změně, přizpůsobit svět své vlastní představě o tom, jak by se mělo žít. Opomíjejí svou odpovědnost přijímat druhé takové, jací jsou, a na manipulativní jedince s touhou ovládat – přemlouvají druhé, aby řekli ano, nepřímo upravují okolnosti ve svůj prospěch. Svádějí druhé, aby nesli jejich břemena. Užívají sdělení, která navozují pocit viny.

Tito jedinci jsou zraněni na hranicích. V životě dostávají, co chtějí, ale zároveň jsou otroky svých přání. Je pro ně těžké oddalovat uspokojení a neradi slyší od druhých lidí "ne". Zoufale se potřebují naučit vnímat hranice druhých, což jim pomůže dodržovat ty jejich. Musí se spoléhat na své tvrdé a nepřímé jednání, neumí ve světě fungovat sami za sebe. Jak se s tímto druhem chování vypořádat? Nechat je zakusit důsledky svého chování. Tito lidé jsou často izolovaní. Lidé s nimi zůstávají ze strachu, pocitů viny nebo ze závislosti. Málokdy se cítí být milování, protože v hloubi duše vědí, že hlavním důvodem, proč s nimi lidé tráví čas, je jejich nadvláda. Možná kdyby přestali zastrašovat a manipulovat, byli by opuštěni. Uvnitř si svou izolovanost uvědomují. Nemůžeme ke druhým být tvrdí a zároveň od nich přijímat lásku.

Nereagování: nevnímání potřeb druhých. Tento člověk staví hranice před odpovědností milovat. Neměli bychom přebírat odpovědnost za pocity, chování a postoje druhých, ale máme odpovědnost jeden vůči druhému. Manžel má odpovědnost být ve spojení s manželkou, a to jako živitel rodiny, rodič a také jako milující manžel. Citové spojení je součást manželské lásky k ní a k sobě samému. Není za ni odpovědný, ale vůči ní. Manželova neschopnost reagovat na manželčiny potřeby znamená zanedbávání jeho odpovědnosti. Je naší odpovědností v určitých mezích projevovat zájem a pomáhat druhým. Odmítat to znamená konflikt. Tito lidé ignorují potřeby druhých, protože ignorují ty své. Jsou pohlceni svými touhami a potřebami, že ostatní vylučují.

Na závěr jeden vtip ze života. "Co se stane, když se člověk, který neustále zachraňuje druhé a urovnává jim cestu, setká s necitlivým člověkem, který rád ovládá ostatní? Vezmou se!"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stres a duševní vyčerpání
PříspěvekNapsal: pon kvě 14, 2012 12:37 am 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Relaxace a meditace - některé zajímavé odkazy a ZDARMA publikace a audio nahrávky:
http://www.drnespor.eu/relaxcz.html

[u:k1eouimu][b:k1eouimu]Relaxace v běžném životě snadno a rychle[/b:k1eouimu][/u:k1eouimu]

Dr.Nešpor doporučuje jednotlivé způsoby relaxace vyzkoušet . Ty, které se osvědčí, včleňte do běžného života.

[b:k1eouimu]Cestování po těle [/b:k1eouimu]
Uvědomte vnitřek svého těla. Projděte ho od špiček prstů u nohou až k temeni hlavy. Jestliže zjistíte v některé části těla napětí, uvolněte ho. Pokud by se vám to nedařilo, napětí naopak poněkud zvyšte, a teprve pak nechte příslušnou část těla uvolnit.
.
[b:k1eouimu]Uvolnění strategických částí těla[/b:k1eouimu]
Některé části těla jsou pro uvolnění zvláště důležité. Proto jim budeme věnovat pozornost, uvolníme je a vyvoláme v nich pocity tíhy a tepla.
Ruce a ramena: Ruce patří k částem těla, kde je nejvíce nervových zakončení a které si také člověk poměrně snadno uvědomuje. Podvědomé zdvíhání ramen chrání krk a bývá projevem strachu. Uvolnění ramen může proto člověka zklidnit.
Břicho: Napětí břišní stěny chrání útroby před napadením zvenčí (např. před úderem), a je to tedy obranný reflex. Napjaté břicho ale blokuje pohyb bránice a omezuje dýchání.
Obličej: Drobné obličejové svaly dokáží vyjadřovat pocity a mají blízko k citovému životu. Uvolnění obličeje může usnadnit zvládání negativních emočních stavů a uvolněný výraz obličeje příznivě působí na druhé lidi.
Nohy: Napětí v oblasti nohou často souvisí se strachem a útěkovými tendencemi. Až budete někdy sedět v zubařském křesle, uvědomte si, jestli nemáte napjaté svaly nohou.
Hlasivky: Tyto drobné svaly se podílejí na tvorbě hlasu. Podle Dr. E. Jacobsona pomáhá uvolnění hlasivek k tomu, že ustávají myšlenky, které mají slovní formu.
Oči: Podle Jacobsona vede uvolnění očních svalů k tomu, že ustávají myšlenky, které mají podobu obrazů. Jak známo, mozku přichází ze zevního světa nejvíce informací prostřednictvím zraku. Proto může někdy ke zklidnění postačovat chvilkové zavření očí.
Namáhané části těla: . Některé části těla namáháte během svého pracovního dne více než jiné, další části těla mohou být oslabené. Dobré uvědomění těchto částí těla umožňuje včasnou obranu
.
[b:k1eouimu]Diferencovaná relaxace[/b:k1eouimu]
Diferencovaná (částečná) relaxace znamená uvolnit některé části těla, zatímco jiné jsou aktivní. Např. ve stoji nebo vsedě můžete uvolnit ruce a obličej, i když svaly, které udržují vzpřímenou polohu trupu a hlavy, nadále pracují.

[b:k1eouimu] Okamžitá relaxace a relaxace na signál[/b:k1eouimu]
Jedná se o pokročilou techniku. Použijte některou z následujících představ:
1. Vaše tělo je odloženou loutkou, které bezvládně odpočívá. 2. Tělo je roztékající se kapkou medu. 3. Tělo pasivně plave v teplé slané vodě, která ho nadnáší.
Relaxace na signál znamená, že se člověk naučí za pomoci nějaké relaxační techniky se důkladně uvolnit. Tento stav uvolnění se pak spojí s vhodným signálem. Vhodným signálem může být některá z výše uvedených představ, slovní pokyn (např. "uvolni se!"), určitá poloha ve které je člověk zvyklý relaxovat apod. Relaxace se při použití signálu dostaví okamžitě.

[b:k1eouimu]Zaostření pozornosti[/b:k1eouimu]
Soustředění myšlenek může pomoci to, že soustředíte pohled i jen na několik vteřin, na nějaký bod (např. strom za oknem nebo na předmět na svém stole). Uvedená technika se v józe nazývá "[b:k1eouimu]trátak[/b:k1eouimu]". Dá se spojit s autosugestivním pokynem (např. si při tom můžete v duchu říci klidně a laskavě: "uvolni se").
.
[b:k1eouimu]Relaxace za pomoci dechu[/b:k1eouimu]
Dýchání ovlivňuje veškeré funkce v těle včetně duševních.
Břišní dýchání: Dá se cvičit vleže na zádech (nohy pokrčeny v kolenou, chodidla na zemi, jedna ruka se dotýká horní části břicha, loket zůstává na zemi, druhá ruka leží podle těla). Uvědomujte si, jak se během nádechu nazdvihuje část břicha mezi pupkem a hrudní kostí a s výdechem se vrací dolů. S nádechem můžete počítat 1, s výdechem 1, s nádechem 2, s výdechem 2, s nádechem 3, s výdechem 3 atd. až do 10 a pak případně znovu. Po zvládnutí tohoto cviku vleže ho můžete používat i během normálního života, aniž byste si pokládali ruku na břicho.
Prodlužovat výdech: Nádech působí na tělesné funkce i psychiku aktivačně, výdech zklidňuje. Proto se v řadě jógových cviků doporučuje prodlužovat výdech na dvojnásobkem nádechu nebo ještě případně více. Můžete např. nadechovat na 4 doby, v tom případě budete vydechovat na 8 dob, případně nadechovat na 5 dob, v tom případě budete vydechovat na 10.
.
[size=150:k1eouimu][b:k1eouimu]"Surfování" po myšlenkách[/b:k1eouimu][/size:k1eouimu]
V józe se toto cvičení jmenuje [b:k1eouimu]"antar mauna"[/b:k1eouimu], podobný postup se používá i při buddhistické meditaci. Pohodlně, pokud možno zpříma, se posaďte. Zavřete oči. Zaposlouchejte se do zevních zvuků, které k vám přicházejí.[u:k1eouimu] Nehodnoťte je, neposuzujte, pouze je vnímejte. Zachovávejte při tom postoj nezúčastněného diváka... Uvědomte si tělo. Vnímejte ho co nejpozorněji a nejsoustředěněji. I zde zachovávejte postoj neosobního, nezúčastněného diváka. Nejsou dobré pocity ani špatné pocity, prostě tělo vnímáte, nic víc... Pak si uvědomte myšlenky a duševní pocity. [/u:k1eouimu] Vnímejte pozorně, uvolněně a neosobně. [b:k1eouimu]Nechte myšlenky přicházet a odcházet, uvědomujte si, jak navazují, vnímejte i mezery mezi nimi. Zachovávejte postoj uvolněného nezaujatého diváka, svědka a pozorovatele. [/b:k1eouimu]Na konec cvičení. Hlouběji se nadechněte, protáhněte se a otevřete oči. Za normálních okolností byste mohli cvičit 10 minut i více minut, pokud budete praktikovat během běžných denních aktivit, postačí řádově desítky vteřin. ( + na youtube E.Tolle by dodal- stačí jeden uvědomnělý nádech a výdech denně...(lépe ale KAŽDOU HODINU...), a pak jeho známá kniha, video na jeho webu, "Moc přítomného okamžiku"...učit se být Tady a Teď...být ve svém středu...v kontaktu sám se sebou, se vším co je vně nás,...apod.)

[b:k1eouimu]Postizometrická relaxace[/b:k1eouimu]
Kombinace tělesného cvičení a relaxace je nejen možná, ale dokonce velmi vhodná. Jestliže tedy budete některý z relaxačních postupů používat po cvičení, po procházce nebo po tělesné práci, asi zjistíte, že to nácvik relaxace usnadnilo.
.
[b:k1eouimu]Smích[/b:k1eouimu]
Smích a laskavý humor tedy působí proti strachu a mohou pomoci překonávat i další negativní duševní stavy. O druzích smíchu více na jiném místě webové stránky Dr.Nešpora.
------------

PS: některé audio nebo video nahrávky mi připadají trochu stupido, ale kdybychom měli takovou práci a denně se stýkali se závislými, asi by nás to taky nějak poznamenalo...

Knihy a publikace jsou myslím obecně použitelné, workoholismu (závislosti na práci) a jiných druhů závislostí také přibývá...,
takže to, že je to zdarma přístupné je jistě obecně prospěšné a záslužné...

------------

....ještě podnětné je krátké video
[b:k1eouimu][u:k1eouimu][size=150:k1eouimu]33 způsobů, jak zvládnout stres[/size:k1eouimu][/u:k1eouimu][/b:k1eouimu]
(včetně procházky nebo těl.pohybu atd.) :


Naposledy upravil muflon dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 569
1337062956


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stres a duševní vyčerpání
PříspěvekNapsal: úte kvě 15, 2012 8:20 am 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
8-hodinové RELAX VIDEO zdarma na youtube (klidná příroda) :
[i:wnaqdkvq]Hot Springs, Early Morning, Rain Forest. 8 Hour Relaxations #2. Birds, Stream, Steam, Calm[/i:wnaqdkvq]


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 445 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 30  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 19 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz