Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pát bře 29, 2024 1:41 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 298 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 20  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: úte úno 28, 2012 8:06 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Taoistický "fyziologický" systém vlastností pěti symbolických zvířat (používaný u taiči) :

- jsou to: had, drak, tygr, leopard a jeřáb. Jejich přínos spočívá v tom, že každé z nich ztělesňuje a tím našemu vědomí zpřístupňuje určité aspekty pohybu našeho těla.
Hlubší porozumění je možné pouze skrze praxi cvičení tai chi: naše vlastní tělo a jeho cítění nám přinese ty nejlepší odpovědi. \":wink:\"

Had je tvor, který má s člověkem společný jeden důležitý anatomický rys - páteř. Páteř je oporou těla, zodpovídá za jeho ohebnost a pevnost. Doménou působení hada je (obecný) počátek pohybu, který nalézá bod svého působení na počátku páteře, což je kostrč. Kostrč je funkčně neoddělitelnou součástí pánve a působení hada se navenek projeví právě zde: každý pohyb (nejen) v tai chi vychází z pohybu pánve. Impuls k tomuto pohybu pak vychází z kostrče.

Drak je bytost, která má k hadovi anatomicky blízko; oborem působnosti draka je páteř. Drak má schopnost rozšiřovat se od obzoru po obzor. Analogicky páteř se střídavě protahuje a uvolňuje. Fázi protažení a uvolnění páteře najdeme prakticky v každém pohybu tai chi. V součinnosti s principem hada, tj. rotací pánve (a celého trupu) "drak" uvolňuje a léčí bloky na páteři a masíruje vnitřní orgány.

Tygr je bytost, která je výrazně spojena se zemí. Místem, kde se působení tygra projevuje, jsou nohy. Tygr zodpovídá za postoj, který, je-li správně proveden, nazýváme zakořeněným. Místem, které se na zakořenění přímo podílí, jsou tzv. bublající prameny - místa na chodidlech, která se nacházejí na průsečíku podélné a příčné klenby. Dobré zakořenění se projeví tím, že cvičícího je obtížné až nemožné vychýlit z rovnováhy a porušit jeho postoj. Dobrá práce nohou podporuje oběh krve, což je hmotná manifestace energetického oběhu těla.

Lepoard je zřetelně lehčí variantou tygra; jeho obor působnosti leží o „patro výš" - je to pletenec ramenní, plíce a ruce. Princip leoparda se skládá s předchozími složkami pohybu. Harmonický dech a schopnost rukou dostihovat cíl v pravý okamžik jsou projevem zvládnutí principu leoparda. Kromě dechu leopard harmonizuje za spolupůsobehí hada a draka hrudní a krční páteř.

Jeřáb je ztělesněním rovnováhy; působí, že všechny složky pohybu se skládají v harmonický celek . To se navenek projeví tím, že tělo je buď v absolutním pohybu, nebo v absolutním klidu a všechny jeho části jsou ve vzájemném souladu.

...dnešní moderně vyškolený fyzioterapeut se může jen podivovat nad tisíciletou moudrostí našich předků, jak se pro potřeby lidského pohybu inspirovali přírodou a převedli to do symbolů pěti zvířat ...(posuzováno zdravotními výsledky těch co dlouhodobě cvičí a cvičili taiji).


Naposledy upravil muflon dne čtv bře 01, 2012 2:31 pm, celkově upraveno 4

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte úno 28, 2012 9:26 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Cvičební energetizující sestava I t'in t'ing
(další možná transkripce: I chin ching, Yi jin jing)

Pozn.: Dva dnes poměrně známé (dříve utajované) spisy Bodhidarmy jsou
"I-ťin-ťing" (Klasická kniha o přeměně svalů a šlach) a "Si-suej-ťing" (Klasická kniha o očistě kostní dřeně a mozku).

I t'in t'ing nepatří přímo k sestavám Taiji (taiči). Jedná se o sestavu, řadící se k čínskému zdravotnímu
cvičení Qigong (Chi-kung). Sestava je vhodná pro podporu zdraví a vitality. Zvládnou ji cvičit všechny věkové generace. Je zdraví velmi prospěšná a tradičně patřila i do rozcvičky zakladatelské rodiny taiji ve stylu Yang.
Sestava I t'in t'ing je vysoce efektivní díky propojení dechu s vnitřním pohybem a protahováním paží.

OBECNÉ ÚČELY I-ŤIN ŤINGU a SI-SUEJ ŤINGU

Předtím, než budeme pojednávat o účelech každého cvičení, musíte nejprve znát několik důležitých bodů:

A. Tyto dvě knihy byly buddhistickým výtvorem, a v nich obsažené nauky byly dále plynule rozvíjeny jak buddhisty, tak taoisty.

B. Původním cílem tréninku bylo osvícení nebo buddhovství. Aby dosáhli tohoto konečného cíle, adepti potřebují mít nejprve silné fyzické tělo a hojnou zásobu čchi. Tato čchi je vedena do dřeně a do mozku, aby mu dodala živiny. Trénink I-ťin ťingu se zabývá posilováním fyzického těla a vytvářením energie (čchi) těla, zatímco Si-suej ťing se zabývá používáním této čchi k vyživení kostní dřeně a k uskutečnění cíle duchovního (šen) zušlechtění.

C. Nedávno byly cvičební tajemství odhalena laikům a jsou používána hlavně pro upevnění zdraví a dosažení dlouhověkosti.

V dokumentech je oddíl, který hovoří o obecných důvodech I-ťin ťingu a Si-suej ťingu:

I ťin ťing je schopný změnit šlachy a postavu, Si suej ťing je schopný změnit dřeň a šen (ducha). Jeho tréninkové metody jsou ve srovnání s taoistickým rodinným lien ťingem (cvičením Podstaty), lien čchi (cvičením čchi), a lien šenem (cvičením ducha), opakovaně mnoha způsoby vzájemně příbuzné, a jeho cvičební I (tj. cíl) je úplně stejný.

Avšak (buddhistický přístup je) cvičen z vnějšku, zatímco elixír rodiny (tj. taoistický přístup) je cvičen z vnitřku.


4. ÚČEL I-ŤIN ŤINGU
http://www.cadpress.sk/bodhidharma.htm

Hlavním účelem tréninku I-ťin ťingu je změnit fyzické tělo ze slabého na silné a z nemocného na zdravé. Aby bylo dosaženo tohoto cíle, fyzické tělo musí být stimulováno a cvičeno, a čchi v energetickém těle musí být regulována. Hlavními cíli tréninku jsou:

A. Otevřít kanály čchi a udržet přiměřenou hladinu plynulé cirkulace čchi ve dvanácti primárních kanálech čchi. Toto zachová zdraví a správné fungování příbuzných orgánů. Plynulá cirkulace čchi také umožňuje velmi posílit fyzické tělo.

B. Naplnit se čchi dva hlavní rezervoáry čchi - Koncepční a Vládnoucí dráhu (žen-maj / ren mei a tu-maj / du mei). Koncepční dráha je zodpovědná za regulování šesti jinových kanálů, zatímco Vládnoucí dráha vládne šesti jangovým kanálům. Když je hojná zásoba čchi uchovávána v těchto dvou drahách, dvanáct primárních kanálů může být účinně regulováno.

C. Otevřít malé větve čchi z primárních kanálů k povrchu kůže a udržet zdravé podmínky pro svaly a kůži.

VLIV NA LÉKAŘSKÉ SPOLEČENSTVÍ:

A. Ačkoliv mnoho stylů a cvičení čchi-kungu bylo stvořeno před I-ťin ťingem a Si-suej ťingem, většina z nich sloužila pouze ke zlepšení zdraví a k léčení některých nemocí. Avšak po Ta-movi si lidé začali uvědomovat, že by mohli tréninkem I-ťin ťingu a Si-suej ťingu docílit významného pokroku pokud jde o dosažení dlouhověkosti.

B. Protože I-ťin ťing a Si-suej ťing byly uvedeny v Číně, mnoho lékařů a někteří mistři bojových umění kombinovali své tréninkové teorie s tradičním čínským lékařstvím. Mimo tyto kombinace vzniklo mnoho různých zdravotních a kondičních cvičení čchi-kungu, která jsou mnohem účinnější, než tradiční léčebná cvičení čchi-kungu. Například známý soubor čchi-kungu Osm kusů brokátu byl jedním z plodů této kombinace. Nedávno bylo vytvořeno mnoho léčebných cvičení pro některé typy rakoviny, které jsou založeny na této kombinované teorii.


VÝZNAM I-ŤIN ŤINGU A SI-SUEJ ŤINGU V DNEŠNÍ SVĚTĚ

Z posledního oddílu můžete vidět, že I-ťin ťing a Si-suej ťing měly významný účinek na čínskou kulturu. Tyto dvě knihy jsou ovocem čínské kultury a cvičební techniky byly ověřovány více než tisíc let. Stará tajemství jsou odhalena. Rozdílné kultury rozdílných ras mají konečně možnost podívat se jedna na druhou. Je to čas pro nás, otevřít své mysli jiným kulturám a dokonce adoptovat jejich dobré části. Tyto dvě knihy přinesly čínskému národu šťastný osud dobrého zdraví. Jestliže dokáže západní společnost otevřít svoji mysl, aby je studovala, získá mnohem více, než by mohl kdokoliv předpokládat.

------------------

PS: nevypadá to na tom videu (video ukázka: http://www.taijipodlupou.cz/ostatni/i-ting-ting/)úplně jednoduše... \":mrgreen:\" , pro začátek bude nejspíš lepší kniha na podobné téma ( Qigong neboli chi-kung má různé odnože a druhy cviků). Kniha "Regenerační čínská cvičení pro každého" od Ivana Fojtíka. \":idea:\"


Naposledy upravil muflon dne úte bře 13, 2012 6:12 pm, celkově upraveno 18

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte úno 28, 2012 9:41 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
[b:2quaqmpa]Jde u vnitřní síly chi, o magično? .[/b:2quaqmpa]
....to je otázkou názoru, ale mne zaujalo na webech:

...taiči není něco záhadného, mystického a magického,ale jedno ze cvičeních, která sledují lidskou přirozenost a pomáhají kultivovat celého člověka (jeho tělo,mysl a s tím vším související jeho životní energii čchi) a také mu mají být hlavně prospěšná v běžném životě - tj.kdykoliv si na ně vzpomene:-)

...Harmonickou souhrou [u:2quaqmpa]všech[/u:2quaqmpa] částí těla může tělo generovat sílu, kterou označujeme jako vnitřní sílu Jin. Ta je jedním z cílů Taiji (taiči) i dalších umění. Je spojená se specifickou kondicí, kdy svaly jsou uvolněné a zárověň i dostatečně aktivní (viz vnitřní a vnější pohyb). Opakem síly Jin je síla Li.

...Síla Jin má mnoho podob a názvů. [b:2quaqmpa]Její projevy se přirovnávají například k vlnám, vibracím, kulatosti, vývrtce nebo pružině.[/b:2quaqmpa] V různých školách se vetšinou upřednostňují jen některé podoby této síly. Souvisí to s metodou výuky a s prioritami daného stylu a školy. Můžeme se tak setkat například se školou inklinující spíše k P'eng Jin (kulatosti) či se školou zdůraznující sílu Fa Jin (výbušná/uvolněná síla). Ideální je trénovat více podob síly Jin s pochopením jejich rozdílů.
T'ing Jin = měkkost, naslouchání
P'eng Jin = kulatost
Ch'an Su Jin = kroutivá, spirálovitá síla
Fa Jin = výbušná/uvolněná síla

... [b:2quaqmpa]Manifestace síly Jin je tak překvapivá, že nezasvěcenému divákovi navozuje pocit magična. Nejedná se však o nadpřirozené schopnosti, ale o techniku pohybu, která vyžaduje roky tréninku. [/b:2quaqmpa]

...Je to stejné jako ve fyzice s tzv. "kapilárními jevy" - nezamysleli jste se nad tím, proč kapalina (čchi) stoupá kostkou cukru nebo molitanovou houbou proti gravitaci, když se smočila pouze základna kostky cukru či molitanu a ne kompletně vše? Stejné je to se stoupající jinovou čchi. Stejně jako u kostky cukru nebo molitanu - i v těle záleží na správné struktuře, kterou postupně kultivujeme.

Přesto není ŤIN žádná mysteriózní síla. Jde o čistě biomechanickou vlnu, která je podpořena čchi a kterou lze zřetelně vytvářet po mnoha letech správného a přesného cvičení při striktním dodržování základních principů.

...ŤIN proběhne jako pulsní vlna všemi uvolněnými klouby nahoru k místu vydání (ruce, záda…). Pokud je někde kloubní blokáda, kloub je tuhý, ŤIN buď neprojde dál nebo se výrazně oslabí, jako vlna která jde přes překážku. V tom případě vlna narazí, protože neuvolněné svaly nejen že nevydají svou čchi, ale z hlediska biomechanického stahují část těla do pevného bloku kde není možný přenos vln.

- na webu také zmínky v souvislosti s termínem: ŤIN (ťing, jing) - [b:2quaqmpa]biomechanická vlna[/b:2quaqmpa]
http://www.taiji.euweb.cz/stupne.htm (na konci stránky, bod č.5)

NA DRUHOU STRANU podívejme se i na možný rub mince...případná rizika, pokud se to tak dá ovšem nazvat \":?:\" :


Naposledy upravil Návštěvník dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 0
1


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř úno 29, 2012 10:27 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Čchi-kung pro zdraví - Umění pěstování života
Yan shen gong - stará čínská cvičení pro zdraví

Cviky: -- Osm kusů brokátu vleže -- QiGong osm kusů brokátu -- QiGong šesti dechů -- QiGong hra pěti zvířat -- QiGong yijinjing -- QiGong Divoké husy --



Co to je Umění pěstování života?

- je to soubor různých cvičení, které mají za cíl ozdravění těla, jeho posílení, zprůchodnění drah Qi
- zbavují vás stresu, pocitů únavy, osvěžují, pomáhají se zdravotními potížemi

Pro koho se cvičení hodí:

1) jste-li po nemoci ... jste-li slabé konstituce .... nemáte-li čas ...
- můžete zde nalézt cvičení řešící Vaše konkrétní zdravotní potíže...
- (např. zablokovaná krční páteř, bolesti zad, bederní páteř, srdce, vysoký tlak ... každé má konkrétní cviky odstraňující problém)

Hlavní rysy cvičení:
- jednoduché nenáročné pozice, žádné sestavy
- máte-li konkrétní zdravotní problém, je možné ze cvičení vyjmout jednu-dvě pozice a ty procvičovat, nebo je možné cvičit celé cvičení
- vjem vnitřní energie QI se dostaví rychle a je hodně silný
- cvičit můžete ráno i večer, 10-20 min. stačí, důležitá je pravidelnost

Jak si vybrat správné cvičení pro své tělo a zdravotní situaci?


1. pokud se nemůžete pohybovat
- pro vás je vhodné cvičení Osm kusů brokátu vleže
- masírování či jednoduché cviky ovlivňují vnitřní orgány, říká se, že vnější a vnitřní spolu souvisí a vzájemě se ovlivňuje. (tzn. např. oči jsou vývodem jater, nos je vývodem plic, zuby souvisí s ledvinami ...)
- cvičení rozproudí energii ve vašem těle a zprůchodňuje energetické dráhy
- zlepšuje a vyrovnává vnitřní stav

2. pokud se můžete pohybovat, ale větší náročnější pohyb vás brzo unaví
- pro vás je vhodné cvičení Qigong osm kusů brokátu (ve stoje)

3. pokud jste zdraví a chcete zlepšit svoji kondici
- potom jsou pro vás vhodné cvičení Qigong hra pěti zvířat, Qigong yijinjing...
- cvičení jsou oproti výše uvedeným více fyzicky náročnější, pohyby jsou větší
- tělesná kostituce se pravidelným cvičením rychle zlepšuje, obranyschopnost těla proti nemocem roste

4. pokud jste těžce nemocní, vnitřní orgány jsou nemocné ...
- potom je vhodné cvičení Qigong šesti dechů
- máte-li závažný problém je možné vzít jeden z dechů a ten procvičovat, ale nejlepší je cvičit všech šest dechů

Všechna zmíněná cvičení jsou jednoduché nenáročné pozice. Cvičení jsou vhodná především pro starší občany a tělesně oslabené...
Pro ně tato cvičení budou mít daleko větší přínos než procvičování složitých sestav. Cílem těchto cvičení je zlepšení zdraví a tělesné zdatnosti.

Důležitá poznámka:
Nejdůležitější je při cvičeních uvolnit celé tělo (svaly, nervovou soustavu a vnitřní orgány).
Při cvičeních se nepoužívá fyzická síla. Dýchání necháváme volně plynout, neovliňujeme ho silou, tak aby byl uvolněný a přirozený. Pokud budete dýchání nevhodně ovlivňovat silou, potom se dostaví nežádoucí stavy - z těch jednodušších: např motání hlavy, bolesti hlavy, pocity na zvracení ...)

---------

Pro ty kteří by se qigong věnovali pravidelněji:


- zvládnutí jednotlivých statických postojů chi-kungu - prospívá rovnému držení těla, posiluje šlachy, zpevňuje páteř, uvolňuje bloky v kříži, zaroveň procvičuje klouby, šlachy a svaly, aniž by se přetěžovaly

- technika energetického dýchání - posiluje a nabíjí dolní tan tien, masíruje břišní orgány, slouží jako účinná antistresová metoda

- intenzivní technika energetického "obalování" a "stlačování" tělesných orgánů, která umožňuje výrazně posílit a ozdravit orgány, odstranit toxiny z orgánů a břišní oblasti
technika utěsnění dolních otvorů v těle, což zabraňuje úniku energie z těla

- prostřednictvím vytváření energetického pásu v těle se vytváří obrana životně důležitých orgánů a intenzivně se spaluje tuk uložený ve spojovacích tkáních kolem každého orgánu a v břišní oblasti

- technika "zakořenění", "uzemnění", napojení na energii Země v různých postojích chi-kung, ve spolupráci s partnerem, tato technika umožňuje získat jistotu a stabilitu v běžném životě


(pozor...intenzivní energetické cvičení Chi kung (Qi gong) lze provádět za předpokladu, že máte otevřený hlavní akupunkturní kanál v těle neboli Mikrokosmickou oběžnou dráhu (Malý nebeský okruh). Energie, která se aktivuje během praxe Čchi kungu, se musí bez překážek točit hlavním kanálem. Tím se cvičící vyhne nežádoucím účinkům jako přehřevu oblasti srdce, shromáždění energie v hlavě, blokaci a přehřátí jednotlivých energetických center v těle.)


Naposledy upravil muflon dne stř bře 07, 2012 11:07 am, celkově upraveno 3

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv bře 01, 2012 12:27 am 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Vliv rytmu jin jang (yin yang) na biorytmy člověka během dne:

1. Letní cas negativne ovlivnuje vnímání prirozeného strídání yinu a yangu v prírode.
2. Pro kvalitní spánek je nutné jít spát co nejdríve po setmení, pred pulnocí, dokud ubývá
yang a yin (do pulnoci) sílí.
3. Vlna vzrustajícího yinu (do pulnoci) strhne telo zcela prirozene do hlubokého a
výživného spánku.
4. Jít spát po pulnoci je již z hlediska kvalitní regenerace sil pozde, nebot yang už sílí,
tzn. probouzí telo.
5. Z výše uvedeného vyplývá, že to, co se naspí od doby usnutí do pulnoci, to se pocítá,
to je nejduležitejší fáze spánku.
6. Co nejcasnejší vecerní ulehnutí k spánku je tedy energeticky výhodné a zdravé,
posiluje yin-cchi.
7. Dále je jasné to, že brzké ranní vstávání je energeticky výhodné a zdravé, s ranním
cvicením rozhojnuje yang-cchi.
8. Ráno a dopoledne, kdy yang sílí je nejlepší chvíle dne pro podání dobrého fyzického
výkonu a pro posílení tela.
9. Tehdy proudí yang-cchi blízko povrchu tela.
10. Odpoledne a vecer, kdy yin sílí je nejlepší chvíle pro uvolnení, relaxaci, meditaci a
kumulaci vnitrní energie.
11. Tehdy proudí jin-cchi hluboko v telesném jádru.
12. Približne šestá hodina ranní a podvecerní nebo východ a západ Slunce je okamžik
rovnováhy yinu a yangu.
13. Pravé poledne je okamžik maximálního yangu a minimálního yinu.
14. Pulnoc je okamžik maximálního yinu a minimálního yangu.
15. Cvicení kolem šesté hodiny ranní nebo pri východu Slunce posiluje játra (element
drevo), dává bojovnost, výbušnost.
16. Cvicení v pravé poledne posiluje yang-cchi, srdce, tedy telo a formu (element ohen),
dává radost a pocit štestí.
17. Cvicení kolem šesté hodiny podvecerní nebo pri západu Slunce posiluje plíce
(element kov), dává ocištení a smírení.
18. Cvicení kolem pulnoci posiluje yin-cchi, ledviny, tedy vnitrní energii (element voda),
dává poznat nejhlubší tajemství.
19. Cvicení v kteroukoliv denní dobu navíc posiluje slezinu a slinivku (element zeme),
dává vycentrování i chut k jídlu.

...Moderní opoždování života, pozdní usínání a pozdní vstávání, vzniká z premíry vnitrního
yangu získávaného potravou a stylem života. Svedcí mj. o ztráte schopnosti vnímat rytmy
prírody.
Jestliže vnitrní procesy yin-yangových transformací nejsou v souladu s procesy vnejšími,
jestliže v tele je den, zatímco venku panuje noc, nebo je-li v tele dosud zima, zatímco venku
už je jaro, pak je témer jisté, že po urcité dobe dojde k výpadku, resp. nemoci.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv bře 01, 2012 12:42 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 22, 2011 2:03 pm
Příspěvky: 741
Bydliště: Praha 12 – Kamýk
muflon píše:
Vliv rytmu jin jang (yin yang) na biorytmy člověka během dne:

To si dost odporuje s orgánovými hodinami podle čínský medicíny. Jsem zmaten.

_________________
vše o šankaprakšaláně ● tabulka zdravých potravin: download / online / kompletní sakulova
Používejte MOZEK a nevěřte každý blbosti na Internetu!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv bře 01, 2012 9:37 am 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Xeelee píše:
To si dost odporuje s orgánovými hodinami podle čínský medicíny. Jsem zmaten.

Tak NIC co kde píšu, neberte nikdo prosím jako dogma, ale jako podnět k dalšímu zkoumání, resp.zamyšlení že nemusí být to co bereme jako "neotřesitelné pravdy" vždy definiivní...... \":-)\"

Vždy záleží na "ověřenosti" (pokud se to dá ověřit) z více zdrojů (což už je osobní práce už každého sám, co je pro jednoho člověka dobrý zdroj, nemusí být pro druhého...

Po internetu samozřejmě koluje spoustu poplopravd či zkresleností, je možné že každý z nás k tomu nechtěně někdy přispěje...když "posíláme dál" některé "zajímavé info"...je to prostě o tom VŽDY a za všech okolností se nespoléhat na to kdo co píše, ale dál si to sám ověřovat jinde nebo si na věci časem udělat nějaký svůj názor... (i pan Jarda nás občas tady vybízí, aby jsme mu "nevěřili" a ověřovali si, neboť omylný je každý... \":mrgreen:\"

PS: zdroj mnou uvedeného popisu rytmu jingjang je odtud (článek je mnohem delší) :
http://www.taiji.euweb.cz/texty.htm
(dole v sekci starší texty)

PPS: rozhodně nemůžu říct že bych se vším co tam je za články souhlasil, ale dají se tam najít i podnětné info... \":wink:\"
(proto je výhodou fóra že leckdy někdo upozorní na něco co koluje po netu, a je to třeba překroucené či jinak pošahané, to už prostě pytří k internetu, BRÁT VĚTŠINU TOHO CO JE NA NETU S VELKOU REZERVOU,
a v menší míře to může platit ale i na knihy a vůbec na mainstreamové přemýšlení a informace od kohokoli... \":mrgreen:\" )


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv bře 01, 2012 10:55 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
muflon píše:
Tak NIC co kde píšu, neberte nikdo prosím jako dogma, ale jako podnět k dalšímu zkoumání, resp.zamyšlení že nemusí být to co bereme jako "neotřesitelné pravdy" vždy definiivní...... \":-)\"

Vždy záleží na "ověřenosti" (pokud se to dá ověřit) z více zdrojů (což už je osobní práce už každého sám, co je pro jednoho člověka dobrý zdroj, nemusí být pro druhého...

Po internetu samozřejmě koluje spoustu poplopravd či zkresleností, je možné že každý z nás k tomu nechtěně někdy přispěje...když "posíláme dál" některé "zajímavé info"...je to prostě o tom VŽDY a za všech okolností se nespoléhat na to kdo co píše, ale dál si to sám ověřovat jinde nebo si na věci časem udělat nějaký svůj názor... (i pan Jarda nás občas tady vybízí, aby jsme mu "nevěřili" a ověřovali si, neboť omylný je každý... \":mrgreen:\"

PS: zdroj mnou uvedeného popisu rytmu jingjang je odtud (článek je mnohem delší) :
http://www.taiji.euweb.cz/texty.htm
(dole v sekci starší texty)

PPS: rozhodně nemůžu říct že bych se vším co tam je za články souhlasil, ale dají se tam najít i podnětné info... \":wink:\"
(proto je výhodou fóra že leckdy někdo upozorní na něco co koluje po netu, a je to třeba překroucené či jinak pošahané, to už prostě pytří k internetu, BRÁT VĚTŠINU TOHO CO JE NA NETU S VELKOU REZERVOU,
a v menší míře to může platit ale i na knihy a vůbec na mainstreamové přemýšlení a informace od kohokoli... \":mrgreen:\" )

To máte pravdu, na netu je cca méně než 50% pravdy a zbytek je mnohdy i záměrně pokroucená polopravda, nebo přímo lež, která se jako pravda tváří, čili zde opravdu opatrně, ale alespoň to nutí lidi přemýšlet, což já osobně považuji za základ úspěchu. Rozhodně lepší než sledování bezduchých telenovel.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: ČÍNŠTINA a čeština
PříspěvekNapsal: čtv bře 01, 2012 7:14 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
\":idea:\" [b:1fwnf54y]OHLEDNĚ PŘEPISU A VÝSLOVNOSTI ČÍNSKÝCH SLOV V ČEŠTINĚ:[/b:1fwnf54y]

Jednoduchá pomůcka sjednocující zmatek v přepisech:
[size=150:1fwnf54y]
Na prvním místě je vždy dobré uvádět název v pinyin (pchin-jin), což je celosvětově nejrozšířenější způsob transkripce čínštiny do latinky (v r. 1959 čínskou vládou schválen jako jediný oficiální způsob zápisu spisovné výslovnosti čínských znaků). V závorkách dobré uvádět českou transkripci, která přibližně odpovídá výslovnosti.[/size:1fwnf54y]

- Bakalářská úpráce na toto téma:

Naposledy upravil muflon dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 0
77fbf3f87e9e26daae7d5f2620b107ba


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv bře 01, 2012 7:17 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Tai-či (tai chi) je cvičením, zajišťujícím přísun a akumulaci životní energie (čchi), ovlivňujícím její pohyb a kvalitu. Cvičící pracuje s vitální energií, ať už vědomě nebo nevědomě. Pro vlastní výsledek však není subjektivní pocit ovládnutí této energie důležitý, protože tai-či funguje, ať chceme nebo nechceme.

Z pohledu zdravotního je tai-či nejen fyzickým cvičením, ale i speciálním a vědomým tréninkem centrální nervové soustavy. Duševní činnost je zde důležitější než fyzické pohyby. U citlivých jedinců se mohou projevit efekty cvičení již při pouhé představě cvičení. Nejvhodnější však je spojit tělesné s duševním, protože ten, kdo se omezí jen na fyzické pohyby, nikdy nepozná skutečnou hodnotu tai-či.


Filozofie a praxe tai-či


Při své první návštěvě Číny v létě 1989 jsem byl překvapen a zpočátku trochu i vyveden z míry nejen množstvím lidí, jejich zvyky a způsobem života, ale kromě jiného i dopravou. Tím, co všechno a v jakém množství se dá přepravovat na kolech a rikšách, způsobem jejich jízdy a proplétáním chodců mezi množstvím kol a ostatních dopravních prostředků. Na první pohled podivný, zmatený pohyb všech, všemi směry a bez jakýchkoliv pravidel. A to i na křižovatkách. Přizpůsobit se tomuto "řízenému chaosu" bylo (a stále ještě je) pro mnoho lidí ze Západu problém. Razantní způsob jízdy "brzda - plyn", na který je většina cizinců ze svých zemí zvyklá, by zde způsobil již po několika vteřinách zcela jistě nehodu.
Představte si, že máte na světelně řízené křižovatce zelenou. Ze směru, který už dávno má červenou, zcela plynule a bez jakéhokoliv zrychlování, zpomalování nebo zastavování zcela v klidu dojíždí dav i různí osaměle jedoucí jednotlivci na kolech (ale i motorky a auta). A tito opozdilci se proplétají mezi již jedoucími koly, auty a autobusy, které vyjely na zelenou. A všichni jedou. Cizinci se zdá neuvěřitelné, že je něco takového vůbec možné, že se všichni nesrazí. Jedou pomalu, plynule, bez zbytečných a křečovitých pohybů, bez nadávání, konfliktů, srážek. Všichni jsou v pohybu a zároveň v klidu.
Když jsem si tohle všechno po určité době aklimatizace uvědomil, došlo mi, že je to vlastně tai-či v praxi. A toto poznání mi hodně pomohlo nejen při cestování po Číně a při jejích dalších návštěvách, v běžném životě, ale především při vlastním cvičení.
Kdyby mi moje první návštěva Číny dala jen toto poznání, úplně by to stačilo.
Zdá se mi pozoruhodné, že způsoby jízdy a chování v dopravě zůstávají stále stejné. Za patnáct let, co do Číny jezdím, se přitom téměř vše ostatní v dopravě výrazně změnilo. Nová síť dálnic, víceproudých vozovek, světelně řízených křižovatek, nadjezdů a podjezdů. Mnohonásobně se zvýšil počet automobilů, zejména osobních.
Dokážete si představit, že při obrovském množství motorových dopravních prostředků, jízdních kol a chodců na silnicích vše v dopravě funguje? Plynule, v klidu. Vidět byť i jen nepatrnou dopravní nehodu je poměrně vzácné. Myslím si, že největším překvapením pro lidi ze Západu je kromě již zmíněného "tai-či v praxi" i fakt, že zde nepadají žádné nadávky, sprostá slova, nikdo se nerozčiluje. I když by pro ně byla z našeho hlediska spousta důvodů. Ale jiný kraj, jiný mrav. A jak je vidět, jde to i takhle.
(Citace z knihy: TAI-ČI, cvičení z čínských parků - od Jana Turnebera)
P.S.
Čína se v poslední době velice rychle proměňuje - tempem opravdu nevídaným. Mění se vše. I lidé. Je možné, že výše uvedené řádky za delší či kratší dobu již nebudou platit. Jsem však rád, že jsem vše popsané mohl zažít - a díky tomu i mnohé pochopit.

Jan Turneber, březen 2006


Naposledy upravil muflon dne čtv bře 01, 2012 7:32 pm, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv bře 01, 2012 7:19 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Proč v Číně na rozdíl od západu, patří u velkého množství lidí různá cvičení k běžnému způsobu života?

Už celé věky to souvisí se snahou Číňanů dožít se co nejvyššího věku. Na tento fenomén se hned v první kapitole knihy Su-wen zeptal Žlutý císař nebeského mistra Čchi Poa:

"Slyšel jsem, že za dávných časů se všichni lidé dožívali sta i více let a přece jejich pohyby neochably. Dnes lidé dosáhnou padesátky a jejich pohyby už jsou malátné. Je dnes jiný svět, nebo už lidé ztratili schopnost žít přirozeně?"

Čchi Po odpověděl: "V dávných dobách ti, kteří znali pravou Cestu, respektovali přirozené střídání jinu a jangu a dokázali s ním sladit svůj způsob života. V jídle byli střídmí, pravidelně střídali pohyb a odpočinek, za ničím se nepachtili a nevyčerpávali se přílišnou prací ani nezřízeným sexuálním životem. Dokázali tak dosáhnout harmonie těla a ducha i naplnit člověku daný věk, který čítal více než sto roků. Teprve potom odcházeli z tohoto světa.
Dnešní lidé ale takoví nejsou. Alkohol jim nahrazuje stravu, upachtěnost se stala obvyklým způsobem života. V opilosti se pohlavně vybíjí, strastmi a tužbami vyčerpávají svoji životní esenci, vášně rozptylují jejich vrozenou životní sílu. Chtějí, aby se jim okamžitě splnila všechna přání, neuznávají žádná omezení ani v činnosti ani v odpočinku. Sotva dosáhnou padesáti let věku už jsou zesláblí."


Zdá se vám, že Čchi Po popisuje naši společnost na počátku 21. století? Podobnost je až zarážející, ale je to vylíčení stavu a způsobu života v dávné čínské minulosti.
(Citace z knihy: TAI-ČI, cvičení z čínských parků - od Jana Turnebera)

PS: Žlutý císař (Chuang-ti /Huangdi) dle tradice v Číně vládnul před 4700 lety. Je jednou z největších a i v současnosti nejuznávanějších postav čínských dějin. Je mu připisováno autorství Vnitřního kánonu (Nej-ťing /Neijing), což je základní dílo tradiční čínské medicíny, jehož textům se i nyní v Číně učí zpaměti studenti tradičního lékařství. Jde o ucelené a do detailů zacházející dílo, vysvětlující vše i po teoretické stránce. Ukazuje medicínu v širších souvislostech ( \":oops:\" to nějak chybí dnešní medicíně...), zabývá se postavením člověka mezi nebem a zemí a jejich působením na něj.
--------

Jak ale má začátečník takového dobrého učitele Tai-chi (někdo píše i TAI-DZI...) poznat?
http://www.alternativni-medicina.eu/tch ... vskym.html
" ...Můj učitel Tan Czun říkal toto: Zda se jedná o skutečné Tai-dzi nebo ne, poznáte jednoduše:

1. všechna cvičení vychází z beder, ty opisují pomyslnou osmičku. Pokud tam tento pohyb bedry není, nejedná se o Tai-dzi, ale o balet národního divadla.

2. všechny cviky jsou prováděny „souhlasným pohybem“.- např. pohyb kolena odpovídá pohybu lokte, bedra – rameni apod. Nezáleží na tom, zda je tempo plynulé nebo přerušované, (některý komplex může mít i zastavení), rozhodující je, že se celé tělo pohybuje synchronně. Hlava se nepohybuje nahoru, dolu, ale zůstává stále rovně.

3. Tai-dzi je bojové umění a to je na cvičení vidět. Pohyb je sice měkký, ale pevný. Není v něm žádná změkčilost. Tělo musí být „peň“ tj. pevné, ale zároveň „šuň“ -. bez zbytečného napětí v kterékoliv jeho části.Je třeba si uvědomit, že neexistuje žádné rozdělení na jakési „léčebné Tai-dzi“ (TAIČI) a „bojové Tai-dzi“. Všechna cvičení Tai-dzi chuan jsou bojová. Existují však již tisíciletí a jsou tak optimálně propracovaná, že se dají použít i k ozdravění, i k dosažení zvláštních schopností. Především je však Tai-dzi cestou ke zdokonalení, cestou k osvícení. Ještě jednou však upozorňuji, nejdůležitější je pohyb vycházející z beder – tzv. „osmičky“. Pokud tam nejsou, je to okamžitě vidět a hlavně – takové cvičení je sice možná dobrá spartakiáda, ale pravý efekt Tai-dzi vám zcela unikne.


Jak je to se styly Tai-dzi. Setkala jsem se s tím, že je lidé rozdělují na styl „jinový“ (ženský princip) a „jangový“ (mužský princip)…
To je jeden z dalších omylů, setkal jsem se s tím dokonce i u učitelů (!) Tai-dzi. V každém z komplexů Tai-dzi jsou samozřejmě obsaženy oba principy, neexistuje tudíž žádný styl JIN a JANG. Názvy stylů jsou odvozeny od jmen zakladatelů – tj. „Jangův styl“ od Jang (Yang) Lu-šana a styl Čchen (čin) neznamená zkomolené Jin, ale název rodiny Čchen.
--------
http://www.wushucentrum.cz/taiji/
Pokud je Taijiquan cvičeno správně, jsou tyto principy vidět v podobě pohybů: otvírání a zavírání, měkkosti a tvrdosti, expanzi a smrštění rychlosti a pomalosti, plnosti a prázdnotě. Důležitým prvkem, na který se klade při cvičení veliký důraz, je aplikace kruhových pohybu (chan si jing čili „energie navíjení hedvabí“), zlepšování stability a uvolněnosti (sung), dýchání a klidnou mysl.
...Chen Taijiquan obsahuje v sestavách i těžší pohyby jako skoky a podmety, ale jeho krása spočívá v tom, že si cvičenec může sám zvolit náročnost cvičení a přizpůsobit ho svému věku a zdravotnímu stavu.
...Tai-ji je pro svou variabilitu vhodné pro zájemce jakéhokoliv věku, pohybových schopností a fyzické kondice. Cvičení Tai-ji má prokazatelně příznivý vliv na fyzické i psychické zdraví.
-------

kniha Tai-či. Cvičení z čínských parků - Turneber, Jan (Olomouc, Poznání 2005)
Tai-či má své kouzlo. Můžete se jím zabývat léta a stále v něm budete objevovat něco nového. Uvědomíte si dosud opomíjené detaily, pochopíte další skutečnosti a souvislosti, zažijete nové, příjemné pocity.Zkušenosti přímo z Číny a popis jednotl. cviků.


Naposledy upravil muflon dne stř bře 07, 2012 11:26 am, celkově upraveno 8

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát bře 02, 2012 3:41 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
MUDr.Hnízdil v knize Bolesti zad - mýty a realita (na s.100), jmenuje na prvním místě jako prospěšné kompenzační cvičení s názvem KALANETIKA, až pak třeba plavání...a další... \":arrow:\"

[b:37vzuh0x]KALANETIKA[/b:37vzuh0x]- nenáročné a efektivní cvičení

- v záplavě módních jiných druhů cvičení je škoda že toto opravdu jedno z mála nenáročných a přesto velmi efektivních a bezpečných druhů cvičení, poněkud zapadlo z centra pozornosti veřejnosti...
- jde o velmi přínosný druh cvičení pro zdraví - [u:37vzuh0x]nezatěžuje klouby, jde narozdíl od jiných cvičení o velmi bezpečný způsob[/u:37vzuh0x] cviků k uvolnění, protaženín a posílení sval.skupin...
- Cvičení je zaměřené na současné stahování a protahování svalů – tím se tělo nejen posílí, ale zvýší se i jeho pružnost. [u:37vzuh0x][b:37vzuh0x]Základem je časté opakování pohybů s malým rozsahem.[/b:37vzuh0x] \":idea:\" Schválně si zkuste[/u:37vzuh0x], když sedíte u počítače, zlehka stahovat a povolovat hýždě. Zpočátku se mi vysmějete. Je to přece jednoduché a – právě nenáročné. Nicméně pokud vytrváte, než se dostanete k poslední tečce mého článku, určitě budete svůj zadek trochu více vnímat.

Při hodině kalanetiky se ovšem nezaměřujeme pouze na jednu část těla, postupně procvičujeme každý sval. Tím začneme své tělo lépe vnímat a uvědomíme si, jak vlastně funguje. Kalanetika je snad jediné cvičení, které tělu pouze prospívá a věnovat se jí může opravdu každý, dokonce i dříve narození lidé, nebo nastávající maminky, kterým se tak zpevňují svaly, což jim může usnadnit samotný porod. Jelikož kalanetika neobsahuje žádné poskoky, šetří naše klouby.

Jediný rytmus, který vnímáme, je tlukot našich srdcí a vlastní dech. Každý si tedy cvičí vyhovujícím tempem a pokud už mu síly nestačí, může kdykoliv přestat. To samé platí o pozici těla nebo o protahování. Nikdy se nenuťte do nějaké polohy, která je vám nepříjemná. Kalanetika není soutěž, vše je individuální a tudíž se s ostatními cvičícími nesrovnávejte. Poslouchejte své tělo, které si umí říci o pauzu...

Viz více ve vlákně o bolestech krční a bederní páteře:


Naposledy upravil muflon dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 569
1330716078


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát bře 02, 2012 5:43 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
S možností samoléčby,harmonizace, ale i s cvičením taiji a qigong souvisí např. možnost ovlivňovat blokády toku (bio) energie v těle... znalostí a ovlivňováním různých bodů na meridiánech (cviky taiji a gigong také ovlivňují silně meridiány a harmonizují tok energií v těle...)... ( \":wink:\" není to ale jen akupresura ap.)... :

JIN SHIN JYUTSU
(džin-šin-džucu)

Jin-shin-jyutsu bylo podle záznamů v archívech císařského paláce praktikováno již před 3000 lety
- dnes nejčastěji používáno k zklidnění, nalezení rovnováhy, doplnění energie, zdraví, kompenzace stres ....

kniha: http://knihy.cpress.cz/jin-shin-jyutsu- ... lecby.html
Jste přepracovaní, unavení, často vystaveni stresu? Máte zdravotní potíže a preferujete neinvazivní léčebnou metodu?
Starobylé učení Jin Shin Jyutsu, znovuobjevené v Japonsku začátkem minulého století, se stane šetrným způsobem vaší samoléčby. Je založeno na proudění energie naším tělem, které je třeba jednoduchými cviky harmonizovat. Cíleným stlačováním 26 párových „bezpečnostních zámků" (bodů) na lidském těle můžete docílit zlepšení zdravotního stavu.
V této jedinečné sadě naleznete 48 větších přehledných návodů ("karet") pro jednotlivé zdr.potíže a knihu, díky nimž se naučíte jednoduchým, ale účinným samoléčebným postupům. Sami si můžete odstranit některé energetické bloky, zharmonizovat a posílit tělesnou energii či předejít zdravotním potížím a nemocem. Pokud nemáte žádné přesně definovatelné potíže, můžete postupně provádět hmaty na jednotlivých zámcích, a ještě více svůj organismus posílit.

Na kartách jsou zobrazeny a popsány „bezpečnostní energetické zámky“, hladiny a dráhy tělesných orgánů, spolu s postupy, jak působit na jednotlivé zámky (body) tak, abyste dosáhli zklidnění, doplnění energie, nalezení rovnováhy a síly, či případného uzdravení konkrétních orgánů náležejících danému zámku. Karty vám poskytnou rychlou cestu do tajů tohoto léčebného umění, a jsou vhodné i pro pokročilé znalce této metody, protože jejich přehledný systém napomáhá prohloubení znalostí a komplexnímu pochopení.
- systém barevného rozlišení jednotl.skupin karet naučí rozpoznávat souvislosti mezi hladinami, energ.zámky a orgánovými drahami....

Kniha poskytuje úvod do základů Jin Shin Jyutsu, stejně jako další možnosti použití tohoto umění, poskytuje podrobný popis jednotlivých orgánových drah a naučí vás pracovat s přiloženými kartami. Tabulka s jednotlivými zdravotními potížemi vám pomůže rychle najít vhodnou kartu a způsob samoléčby.

Autorka Waltraud Riegger-Krause je autorizovaná odbornice pro Jin Shin Jyutsu ®, učila se u Mary Burmeister. Je lékařkou, věnuje se studiu čínské medicíny a pořádá kurzy po celém světě.

----------------------

Cvičíme ŠIATSU. Pro začátečníky i pokročilé. - Pawlett, Ray (Praha, Fragment, 2004)

Chcete si obnovit energetickou rovnováhu těla i duše? Naučte se japonskou masážní techniku shiatsu a seznamte se se systémem akupunkturních drah a bodů známých z čínské medicíny. Kniha je doplněna návodnými fotografiemi a instruktážními texty.

-----------

SU JOK - zdraví na dlani (su-džok)

- Metoda vychází z klasické čínské a z národní korejské medicíny. Rozpracoval ji a objevil profesor jihokorejské university v Soulu MUDr. Park Jae Woo, který tento léčebný systém s úspěchem použil na Ukrajině při léčení nemocí z ozáření po černobylské katastrofě. Tak vznikl v Evropě hluboký zájem o tento medicínský vědní obor a odtud se začal velmi rychle šířit po celém světě.

.... Korejské slovo su znamená ruka po zápěstí a slovo jok (čti džok) označuje dolní část nohy po kotníky. Celé lidské tělo se promítá na ruce (su) i noze (jok). Zdravotní stav člověka je možno harmonizovat a ovlivňovat právě působením na těchto částech těla. Hlavě odpovídá koncový článek palce na ruce nebo noze, krku odpovídá prostřední článek palce na ruce nebo noze atd. Jedná se o jednoduchý princip promítání jednotlivých částí organismu na ruku či nohu. Na ruce pak můžeme jednoduchými prostředky (např. dřevěnou tyčkou) nacházet bolestivé body, které odráží chorobný stav příslušného orgánu. Na tyto body se při terapii působí tlakem, speciálními magnety, lepí se na ně stimulátory (např. semínka jablka, hrozna, pomeranče, melounu, fazole, pohanky) a lékaři používají k působení miniaturní jehličky. Tím dochází k řízení bioenergických procesů v organismu na dálku. Podstatou léčení je najít citlivé body na ruce nebo noze a působit na ně jednou z dostupných metod: mechanickou masáží, magnetickým polem, prohříváním, biologickou energií, barevnou aplikací či jehličkami.

Léčebný princip spočívá v nastartování samoléčebného procesu, který má každý živý organismus v sobě zakódován. K tomu dochází výše uvedenými způsoby. Při působení na bolestivý bod vzniká informační impuls, který přichází do mozku, a ten spouští autoregulační léčebný proces. I v případech kómatických stavů a hlubokého bezvědomí dochází touto metodou k léčebnému procesu. Pokud je nemoc v počátečním stádiu začne ihned uzdravování, při stavech ohrožující život pacienta dojde k odvrácení těžkých následků. Aplikací lze přispět k odstranění zhoršování chronických onemocnění a pacient se zbavuje bolesti.

Hlavní předností terapie su-jok je vysoká účinnost, kdy při správné aplikaci se efekt dostaví již za několik minut, případně sekund. Tento systém léčení nevytvořil člověk, ale sama příroda a člověk ho pouze objevil.

...Každý člověk snadno zvládne základy této terapie a v mnoha případech může pomoci sobě i svým blízkým, aniž by vyhledával lékaře a používal chemické léky.

Su-jok však zároveň představuje rozsáhlou vědeckou metodu, která na vyšší úrovni náleží pouze do rukou lékařů. Ti za pomoci miniaturních jehliček nebo dalších prostředků dokáží bez chirurgického zákroku odstraňovat kameny v ledvinách a žlučníku, rozpouštět usazeniny a nádory, vyléčit slabší formy cukrovky a těžší podoby této nemoci upravit tak, aby nebyla závislost na uměle dodávaném inzulínu, odstraňovat hematomy na nejrůznějších místech těla, zmírňovat a odstraňovat cíleně veškeré bolesti, zrušit zánět okostice bez chirurgického zákroku a řešit mnoho dalších zdravotních problémů.

V cestě za zdravím člověka se stále více potvrzují slova starého čínského mistra Lao-C': „Zadržte zlo, dokud neexistuje a poruchu, dokud se neprojeví." A právě tato nová metoda je jednou z mnoha možností jak si trvale udržet zdraví.

http://www.celostnimedicina.cz/su-jok-z ... -dlani.htm
--------


Naposledy upravil muflon dne ned bře 04, 2012 1:58 pm, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned bře 04, 2012 1:28 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Skvělé nahuštěné základní pohyby taiji do základní cvičební sestavy ( \":arrow:\" je to jedna z nejlepších příprav před cvičením forem nutná k pochopení a správnému provádění JAKÝCHKOLI dalších cviků v taiči....., ale pro někoho kdo nemá čas a chuť se učit formy sestav v taiči, je tato základní sestava možná i postačující na celý život když k tomu přidá i nějaké cviky čchi-kung.... \":idea:\" )

" Navíjení hedvábného vlákna" :


Videa (v dolní části webstránky) -
http://taiji.kvalitne.cz/diy/
1) Video - 1. a 2. forma navíjení hedvábného vlákna (mistryně Malisa Ng)
(kroužení jednou rukou po směru a protisměru)
2) Video Mistr Zhu Tiancai vysvětluje techniku navíjení hedvábného vlákna


Video - CELÁ sestava navíjení hedvábného vlákna (mistr Zhu Tiancai), (Lepší kvalita videa, než na taiji.kvalitne.cz!) :
http://www.taiji.cz/taichi-navijeni/
(je tam i komplet nacvičená sestava na VIDEU !, lépe cvičit ale nejdřív po částech..., a po aspoň 1denním semináři \":wink:\" , jinak kdo chce vědět "co dál..." tak většinou se pokračuje v seriózních kursech sestavou 13 forem – autor je Zhu Tiancai, začátečnická sestava obsahuje pohyby z Lao Jia (=starý styl,rám) sestavy ve stylu Chen)

Jednou z výrazných charakteristik Chen Taiji quan je jeho důraz na spirálovité pohyby. Tyto pohyby se často přirovnávají k otáčení kokonu bource morušového, když se z něj při sklizni jemně, plynule a bez přerušování odvíjí hedvábné vlákno. Klasikové Tchaj-ťi čchüan doporučují hýbat se, jako bychom „táhli hedvábí“. Navíjet hedvábí znamená získávat vlákno složitým, spirálovitým, šroubovitým pohybem.

V taiji je celé tělo naplněno otáčivým, kruhovitým pohybem. Vnitřní otáčivý pohyb je sladěný s vnějším otáčivým pohybem. Když se jedno pohne, hýbe se i všechno ostatní. Veškerá síla čchi vychází z centra mysli do morku kostí, pak se ze svalů a šlach přenese až do končetin.
(Mistr Čchen Sin 1849- 1929)

Sestava Navíjení hedvábného vlákna Mistra Zhu Tiancai :

1. Jou šun čchan kung -- Navíjení pravou rukou
2. Jou ni čchan kung -- Odvíjení pravou rukou
3. Cuo šun čchan kung -- Navíjení levou rukou
4. Cuo ni čchan kung -- Odvíjení levou rukou
5. Šuang ni čchan kung -- Odvíjení oběma rukama
6. Šuang šun čchan kung -- Navíjení oběma rukama
7. Šuang lü -- Stažení oběma rukama -- vlevo dolu
8. Šuang lü -- Stažení oběma rukama -- pravo dolu
9. Šuang kchaj -- Otevření oběma rukama
10. Šuang che -- Zavření oběma rukama
11. Šan pu šuang lie -- Nakročení a rozdělení oběma rukama
12. Šan pu šuang lie -- Nakročení a rozdělení oběma rukama
13. Li juan nej čuang -Kroužení ruka k tělu
14. Li Juan waj čuang -- Kroužení rukama od těla

Rozvíjení energie navíjení hedvábného vlákna je tedy jednou z hlavních tréninkových metod Taiji quan a je nezbytné k dosažení maximálních zdravotních účinků nebo bojových dovedností. Navíjení hedvábného vlákna pomáhá odstranit ztuhlost a zlepšuje pružnost a ohebnost.

Každý taiji pohyb se provádí pomocí energie ("pohybu") navíjení hedvábného vlákna a skládá se ze tří složek: uvolnění, natažení a otáčení či kroucení. Vynechání jedné z těchto tří složek velmi sníží účinnost pohybu. Důležitým cílem cvičení navíjení hedvábného vlákna je otevřít a uvolnit hlavní klouby a spoje v těle (krk, ramena, lokty, zápěstí, hruď, břicho, pas, kua, kyčle, kolena a kotníky). Zároveň pomalé, plynulé, otáčivé pohyby natahují a posilují svaly a šlachy, takže jsou pak méně náchylné ke zranění.

Tradiční čínská medicína (TCM) vnímá zdraví jako zdravé proudění qi, které vytváří silnou a vyrovnanou energii, chránící před nemocemi. Zablokování nebo stagnace čchi v určitém kanálu má negativní vliv na příslušný orgán a vede nakonec k onemocnění celého těla. (např.horečka je už dle TCM krajní projev nemoci, kdy už dlouho předtím v těle bylo zablokováno někde volné proudění čchi...proto furt Číňané cvičí v parcích Qigong (čchi-kung) spolu s taiči, zatímco my čekáme až se nemoc prostě PROJEVÍ a pak na její projevy máme připraveny prášky, injekce, drahá vyšetření, operace atd...- to vše z našich daní a zdr.pojištění...)

Kromě zlepšení vnitřní cirkulace qi a krve je procvičování navíjení hedvábného vlákna a Tchaj-ťi forem účinným zátěžovým cvičením pro svaly i kosti, u kterých pak dochází ke zvýšení hustoty a síly.

( \":idea:\" jednodenní semináře se občas pořádají na taiji.cz, možná i jinde..., nebo 3 měsíční úvodní kurs taiči, je fakt že
\":arrow:\" je větší efekt cvičit "15x denně 1 minutu" než 1x denně 15 minut...a většina žel sklouzne pouze ke skupinové hodinovce 1x týdně, což je možná trochu "aerobní balet" ale nikoli taiči.. - ve skupině to člověka pravda možná víc motivuje, ale čím déle člověk cvičí, naučí se nacházet v jemných detailech a zdokonalení pohybů čím dál větší uspokojení i užitek :wink:

----------------------------

Pro porovnání, ze stylu Yang podobné principy:
http://www.wudang.cz/cinska-cviceni/5-principu.php
Princip hedvábného pohybu

"Hedvábná energie" ve své podstatě zahrnuje osm kvalit: Vyrovnanost, stálost, nenucenost, jemnost, lehkost (bez námahy), snadnost (samozřejmost), pružnost a uvolněnost.

Vyrovnanost

- rozumíme jí klidný, přirozený pohyb těla nahoru a dolů, při němž těžiště zůstává v jedné horizontální úrovni, nedochází k prudkému zvedání a klesání těla, ale pohyb je klidný a přirozený.
Stálostí
rozumíme udržení rovnoměrného tempa, které je určováno individuálními možnostmi cvičících, od začátku do konce cvičení. (Ačkoliv se při výuce často využívá skupinové cvičení, je tai-či zásadně individuální disciplínou.)

Nenucenost

znamená, že pohyby nejsou tvrdé (pevné) nebo toporné (strnulé). Všechny klouby, šlachy a svaly mají být dostatečně procvičeny a uvolněny. Strnulost pohybů má dvě příčiny. První je neznalost zásady plynulého užití síly. Například při tlačení rukou vpřed většina cvičících užívá jen horní části těla, zatímco síla by měla vycházet z chodidel, potom bude mnohem větší, než kdyby vycházela pouze z paží. Druhou příčinou strnulosti je neporozumění úloze, kterou má pas jako linie mezi horní a dolní částí těla a jako východisko všech pohybů. Pohyb pasem by měl vždy předcházet pohybu končetinami. Je třeba stále dávat pozor na střední část těla, vždy držet boky uvolněné, zadek podsazený. Jen tehdy se pohyby stanou měkkými, kruhovými, plynulými a harmonickými.
Při cvičení je třeba připomínat si důležitost uvolnění - pro dosažení měkkosti je významnější než pomalost. Jen měkkostí může být dosaženo tvrdosti. Například bičem, který je měkký, lze tvrdě udeřit. Palice s bambusovou násadou rozbije kámen mnohem snadněji nežli palice s násadou železnou, přestože bambus je měkčí než železo. Proto při užití síly musí být svaly uvolněny, měkká síla pak vyjde z celého těla.

Lehkost

znamená preferenci užití vědomí před silou. Jen je-li zachována lehkost, mohou být pohyby hladké, uvolněné, bez námahy.

Pružnost

může být přirovnána k hedvábnému vláknu, které je jak pružné (poddajné), tak houževnaté. Po provedení sestavy bude zkušený cvičenec cítit efekty této hedvábné energie. Tělo bude uvolněné a svěží, mírně zahřáté, bez pocitu únavy nebo zkrácení dechu.

Princip nepřetržitosti

Cvičícím má od začátku do konce provádění sestavy procházet souvislý tok energie,
nemá zadržovat dech.

Lze říci, že každý pohyb je spojovacím článkem mezi dvěma akcemi. Proud pohybu se nesmí zastavit a hedvábné vlákno energie nesmí být přerušeno. Tento princip je nutné aplikovat nejen u pohybů během každého cviku, ale také v průběhu celé sestavy. Výstižným popisem cvičení tai-či je výrok, že je jako "plující oblaka a plynoucí voda".

K tomu, aby bylo dosaženo nepřetržitosti celého cvičení je nezbytná i nepřetržitá koncentrace na jeho provádění.

Ke koncentraci patří i správná orientace pohledu. V závislosti na druhu pohybu musí pohled při cvičení sledovat zpravidla tu ruku, která se zdvihá vpřed, nebo být upřen v tu stranu, kam je otočena vaše tvář.

Uvědomělost je základem tai-či. Měla by sloužit k vedení síly. Při každé akci by měla být sila a její užití pod kontrolou vědomí.

Princip absorbce

Při cvičení musíte vyloučit všechny postranní myšlenky, čehož dosáhnete jen plnou koncentrací na prováděné cviky. To vám umožní rozvinout schopnost procítit každý kousek těla, každý sval, a tak se postupně naučit podřizovat své tělo vědomí. Jen tak můžete být zcela pohlceni cvičením a můžete dosáhnout očekávaných výsledků.

Na začátku cvičení sestavy, když jste uvolněni a maximálně soustředěni, cítíte jak vám prsty mohutní, zvětšují se a ztrácí citlivost. To znamená, že můžete vyvolat čchi do svých prstů. Pocit čchi byste měli mít po celou dobu cvičení. Jestliže vaše pohyby nejsou pomalé, plynulé, jemné a kruhové (křivkové), absorbce se automaticky zastaví a pocit čchi zmizí.

Energie každého pohybu se odráží v prstech. Základem je proto pocit čchi v prstech. To znamená, že vitální energie je mobilizována, že pohyby jsou vedeny vědomím. Jak již bylo uvedeno, musíte nechat vědomí, aby vedlo váš pohyb. Jinak nikdy nedosáhnete stavu úplné absorbce. Dokonce ani tehdy ne, když budete dělat pohyby technicky přesně.

Absorbce není vidět. Je to stav mysli a pocit čchi může být pouze vnímán. Na druhé straně však jemné, plynulé a křivkové pohyby jsou očima vnímatelné. Jestliže takovéto pohyby nevidíte, lze s jistotou tvrdit, že cvičící selhal v dosahování absorbce. Cvičící se pohybuje mechanicky, bez absorbování podstaty tai-či.

Princip úplnosti

U cvičení tai-či platí: "Když se pohybuje jedna část těla, pohybuje se i celé tělo, když je jedna část těla nehybná, potom je nehybné celé tělo".

Když zacvičíte celou sestavu, máte procvičené celé tělo jak zevně, tak i vnitřně. Každý pohyb v tai-či je pohybem celého těla.

Sestavu se lze naučit poměrně snadno, ale dosáhnout mistrovství ve využití výše popsaných energií je obtížnější. Když je ovládnete, budete mít plný prospěch z efektů dávajících zdraví. To bude zpětně stimulovat váš zájem a důvěru v tai-či a zvyknete si na pravidelné cvičení.


Naposledy upravil muflon dne stř bře 07, 2012 11:49 am, celkově upraveno 7

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned bře 04, 2012 5:40 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Taiji a proudění Qi (Ki,čchi,chi) v lidském těle
Volné proudění čchi CELÝM tělem, je přímo závislé na uvolněnosti a správném držení těla, spolu s vhodným způsobem pohybu paží a trupu, nohou...
http://www.wushucentrum.cz/taiji/qi/
- pozn.poznámky k výslovnosti:
taiji čti "tchaj ťi" (česky známé pod taiči)
qi čti "čchi"

Číňané vitální energii přisuzují a jakou pozornost věnují jejímu množství, kvalitě, proudění, doplňování…
http://www.wudang.cz/cinska-cviceni/cchi.php

Čchi - životní energie je základem veškerého života. Projevuje se jak na úrovni materiální, tak nemateriální. Z pohledu tradiční čínské medicíny je materiální formou energie čchi např. krev, hleny, nečistoty a odpadní látky z metabolických procesů. Nemateriálním projevem čchi je mysl - duše a duch.
V člověku se vitální energie čchi transformuje z esence ťing , hmotné podstaty života. Ta je zásobárnou lidské, tělesné čchi. Tvoří se spojováním vdechované čchi vzduchu, esence potravy, plodivé síly a krve. Čchi je povahy jangové, ťing jinové.

Čchi jako primární životní síla člověka vzniká spojením prenatální esence otce a matky, která ve svém těle zárodek vyživuje vlastní prenatální esenciální čchi, obsaženou v její krvi a čchi. Transformací těchto zdrojů dochází k vytvoření vlastní čchi, která se nazývá také prvopočáteční resp. vrozená čchi. Ta se uchovává v ledvinách a tvoří tam prenatální čchi člověka.
Po narození se musí každý jedinec začít starat sám o sebe tím, že si vytváří vlastní postnatální vyživující esenci, kterou získává z tekuté i tuhé potravy trávením a jejím spojením s tzv. čistou čchi představovanou vdechovaným vzduchem.

Čchi lze popisovat a třídit z různých hledisek. Obecně však v lidském těle plní funkci hybné síly, funkci zateplovací, transformační, vyživující, zadržovací a ochrannou.

Čchi se v těle neustále pohybuje. Stoupá, klesá, vstupuje a vystupuje. Bez přestání tělem cirkuluje. Její kvalita i množství se mění dle denní doby, věku, ročního období, stavu mysli i dalších faktorů. Obíhá systémem ťing - luo, zjednodušeně popsaným 12 řádnými a 8 mimořádnými drahami (ťingy), 12 odbočkami řádných drah (luo) atd. Dráhy jsou hlavními cestami, které spojují vnější a vnitřní i horní a dolní části lidského těla a náleží vnitřně k interním orgánům. Luo jsou odbočkami drah a jsou rozvedeny na povrch celého těla. Existují ale i samostatné body süe.
Hlavními úkoly ťing - luo jsou transport čchi (všeobecně chápané jako proud energie těla) a krve, regulování funkcí vnitřních orgánů a tkání a propojení všech základních substancí, orgánů a tkání jako celku.
------------------

Taiji quan (Taiči čchuan) je to, co lidé nacvičují v mysli a v Qi. Při cvičení je třeba přenášet Qi do vědomí. Každá akce se musí odehrát před vlastním úsilím. Tímto způsobem lze dosáhnout stavu, kdy "Qi se dostaví při použití vědomí, síla se dostaví při použití Qi". Tak může být úsilí nižší. Po dlouhodobém cvičení může Qi "prostoupit" do kostí a adept tak dosáhne nejvyšší úrovně "proudící Qi".

Ačkoli nácvik Taiji quan je o těle a proudění Qi v něm, nesmíme myslet pouze na to, jak Qi v těle probudit, ale soustředění by mělo být zaměřeno i na vlastní provedení. Jinak se cvičení omezí na vnější podobu, Qi se neuvolní a myšlení i pohyby budou roztěkané.

Jedním slovem, Qi je řízeno vědomím. Qi není přirozeným dechem plic, ale jakousi vnitřní energií (obvykle nazývanou Qi tan-tianu). Co však skutečně je "vnitřní energie" Taiji ? Čínská medicína nazývá tuto Qi "yuan qi" a "zheng qi" (obojí znamená "síla, energie, vitalita"). Mistři wu-shu nazývají tuto "vnitřní energii" a "vnitřní sílu" Qi tan-tianu. Jiní ji nazývají nervy či bioelektřinou a tak podobně. Ať již je její přesný charakter jakýkoliv, existenci této Qi je možno v praxi - během cvičení - vnímat..

Jemnost a dynamika, oblost a hranatost, pomalost a rychlost, otevírání a zavírání Taiji quanu je v souladu s fyziologickými zákony. Když se svaly pohnou, vzroste intenzita bioelektřiny a krevní oběh se zrychlí. Když jsou svaly v klidu, intenzita bioelektřiny poklesne, kyslík a hemoglobin se separují a tak je možno definovat vnitřní energii. Takže lidé, kteří cvičí Taiji quan dlouho, tak mohou dosáhnout dlouhověkosti. To není přehnané. Protože však nervy nemohou vydržet vybuzeny příliš dlouho, má bioelektřina vlnový charakter, stejně jako jemnost a dynamika, oblost a hranatost, pomalost a rychlost a další síly mají též podobu vlny a jsou tak v souladu s tímto zákonem. Ti, kdo dlouho a soustavně cvičí, si tedy mohou posílit a chránit nervovou soustavu a zvýšit imunitu.

Taiji quan je pohybem mysli a pohybem Qi. Zkušení adepti dokáží rozpohybovat Qi pouhým soustředěním se na danou část těla. Mnoho lidí cvičí formu od rána do noci soustavně po dobu několika let. S postupem času se pohyby stanou přirozeností, rozpínání a smršťování vnitřností se střídají podle předem daného schématu. Rovněž svaly se napínají a uvolňují pravidelně. Pohyby svalů a vnitřností jsou v souladu. Takže můžeme říci: "Mysl vyvolá Qi a Qi vyvolá sílu

Dosažení pohybu mysli a Qi je otázka, jež trápí každého cvičícího taiči a čchi-kung. Je to zároveň otázka, kterou musí i noví cvičenci plně pochopit.

Všechny části těla musí být protažené a pohyby je třeba uvolnit. Cvičení bez pružnosti je jen strnulým bojem. Pokud chceme být pružní, musí být tělo uvolněné. Jak toho dosáhnout? :

Vytažení hlavy
Obvykle se říká: "Vrcholek hlavy je v duchu jakoby vyvýšen a mysl se soustředí na Tantien. Síla se lehce zvedá vzhůru a Qi se noří do Tantienu. V mysli se tak vytváří tlačná síla a lidé mají pocit rozšíření se.

Uvolnění zad
"Hruď je vtažena dovnitř a pas je vytažený," znamená, že se hrudní obratle vtáhnou dovnitř, a tak se záda uvolní. "Uvolnění pasu" znamená, že obratle spodní části páteře směřují dovnitř a dolů - uvolnění pasu je fyziologicky podmíněno tímto stavem.

Uvolnění paží
"Ramena jsou uvolněná a lokty spuštěny. "Uvolnit ramena" znamená ramena uvolnit a následně zpevnit. Ramena tak budou stabilizována. Zároveň jsou "lokty spuštěny," čímž se uvolní oblast mezi rameny a lokty.

Uvolnění nohou
Uvolněné otáčení v kolenou a bocích a střídání prázdna s plností. Jelikož nohy stojí na zemi, není snadné je uvolnit. Je nutno střídat prázdno a plno spirálovitým pohybem v příslušném postoji. Při vytáčení nohy ven se uvolní vnější část nohou a vnitřní část se zpevní.

Uvolnění vede k zdokonalení a ochraně funkčnosti všech částí těla

- Zlepší se smršťovací a rozpínací schopnost svalů a dojde k zprůchodnění malých cévek ve svalech.
- Zlepší se metabolismus buněk.
- Tělo bude přijímat více kyslíku.


Pohyby Taiji quanu se vyznačují uvolněním vnějšího výrazu, uvnitř se však soustřeďuje mysl a Qi. Tento otáčivý pohyb "navíjení hedvábného vlákna" po zdravotní stránce mj. vede nejen ke zvýšení pružnosti svalů, ale i ke zrychlení krevního oběhu, a zamezuje tak nemocem, souvisejícím s neprůchodností cév, jako vysokému krevnímu tlaku, cirhóze apod. Střídavé napínání a uvolňování svalů vytváří adenosin trifosfát (ATP), který rozšiřuje cévy. Ti, kteří cvičí Taiji quan dlouho, tak při cvičení pociťují lehkost a uvolnění. Když přestanou, mají pocit zahlcení, protože množství průchodných malých cévek kolísá.

Díky této rotaci a spirálovitým pohybům se protahuje každičký kousek těla – od šlach v malíčku až po vazy a šlachy v bocích a kyčlích. Je to cvičení pro celé tělo – „vylaďuje“ člověka k lepší kondici a má efekt který nemůže jen tak nějaké jiné sportovní cvičení nabídnout. Díky rotaci a protahování šlach a vazů se tělo stane uvolněnějším, ohebnějším a pružnějším, což má za následek, že potom můžete provádět pohyby daleko rychleji. Jak se také často říká – „jeden centimetr šlach a vazů je lepší jak jeden palec svalů“.

Kulturista se všemi jeho mohutnými svaly vypadá fyzicky silně, ale ve skutečnosti bude mít v reálném boji velké potíže s pohyblivostí. Na druhou stranu se podívejte na plameňáka – jak na své štíhlé noze dokáže stát jakoby navždy. Když se na něj kouknete blíže, na nohou nemá žádné svaly, jen šlachy a vazy. \":wink:\"


Naposledy upravil muflon dne pon bře 05, 2012 2:14 am, celkově upraveno 7

Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 298 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 20  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz