Jarda píše:
To je otázka, zda je podporujete správně, protože zde se obecně doporučuje nesmyslný poměr mastných kyselin, který je pro zdraví člověka nebezpečný. Podle Dr. Budwig má být v těle omega 3 mastné kyseliny 3x víc než omega 6, ovšem doktoři to běžně tvrdí obráceně. Sice asi tuším proč, ale to zde nebudu rozebírat, nicméně základem je pochopit, že omega 6 mastné kyseliny vytváří záněty, převážně slinivky. Nedostatek omega 3 mastné kyseliny prostě znamená špatné zdraví a mimo jiné zdravotní potíže z toho vzniká i rakovina.
Ano, máte pravdu, názory na tuto tematiku se liší. Podle mě je problém v příliš velké konzumaci potravin bohaté na omega-6 mastné kyseliny. Souhlasím s Vámi, většina z kyselin z rodiny omega-6 opravdu spouští inflamaci, na druhé straně je třeba si uvědomit, že jednáme o více kyselinách. Například k. gama linolenová (GLA) je dle mého názoru tělu velmi prospěšná.
Pokud se na problematiku omega 3 a 6 mastných kyselin podíváme z hlediska historicky-biologického, tedy z potravinových zdrojů v minulosti běžně dostupných v naší zeměpisné poloze, nechce se mi věřit tvrzení, že bychom měli přijímat více omega-3 m.k. Ale rád uslyším názor jiný, člověk nikdy nemůže vědět tolik, aby si mohl být něčím stoprocentně jist.