Sc3r0 píše:
Dobrý den, pane Jardo, předem se omlouvám, pokud vás naštvu tím, že se zeptám na něco co je zde již zmíněno. Mám zde rozečteno hodně diskuzí a času není zase tolik. Snažím se opravdu číst než se zbytečně ptát. Ale zde udělám vyjímku a zeptám se aniž bych četl. 25 let sem se o sebe nestaral, nikdy sem neměl s ledvinami problém, žádné kameny. Pak jsem řekl dost, začal se zajímat, našel vaše stránky, a četl a četl a praktikoval a zase jen změny k lepšímu... tento rok jsem se naplno vrhl do odšťavňování. Na konci roku hups, ledvinová kolika, naštěstí jsem 5mm kámen vyčůral a mám klid, ale přeci jen si říkám jestli na tom nemohou mít podíl šťavelany. Četl jsem knihu od pana Walkera o šťávách a tam uvádí, že šťavelany na tom mohou mít podíl jen ve vařeném stavu a hlavě u zeleniny kde je šťavelanů velký obsah. Vůbec této teorii nevěřím, ale doktoři se tím hodně ohání, lidi co o tom nic neví to do mě hustí, nevěřím, že by tomu tak mohlo být, ale radši sem si řekl, že se vás zeptám. Podle mě bych se spíše měl zaměřit na dodávání adekvátního množství hořčíků, vitamínu K a B6, což jsem vyčetl zde na fóru, ale to patří do jiné diskuze. Mě zajímá jen uklidňující odpověď, že syrové šťávy nemohou mít podíl na tvorbě kamenů tak jak to medicína prezentuje. Znejišťujemě to, že sem se nikdy zeleniny nedotkl, šťávy sem nepil a nic a naráz když jím zeleninu a piji šťávy tak mám kámen. Mockrát Díky
Rád bych jen doplnil, že dnes mi zdělili, že kámen byl složen se šťavelanu vápenatého. Dostal jsem papírek a tam doporučení co jíst a co nejíst. Kladl se tam důraz na příjem potravin s obsahem hořčíku a naopak omezení potravin jako mrkev, červená řepa, mák, ořechy, grep, pomeranče...
Pokud jsem správně pochopil téma pana Jaroslava o vitamínech, tak není problém v nadměrném příjmu oxalatu, ale nízký příjem hořčíku, B6 a dalších látek, které chrání tělo před tvorbou kamenů. Takže je nejspíše pravděpodobné, že když jsem před dvěma lety se začal lépe stravovat... mimo jiné mezi to do teď patří pravidelné pití mrkvové, řepové, grepové a pomerančové šťávy, pravdelně mák jím nebo je součástí mléka, které si dělám, ořechy taky pojídám.... tak jsem prostě jen opomenul k tomu taky dodávat adekvátní množství látek, které by při takovém příjmu oxalátu ochránily mé tělo před kameny.
Takže pokud to vemu logicky tak není problém v oxalatech ale v nedostatečném příjmu látek, které mě před nimi chrání