martin55 píše:
Pěkný den, již nějakou dobu mě trápí určité zažívací potíže, nedělá mi dobře mléko, alkohol, mastnější jídla, citrusy, ananas, sycené minerálky, po kterých mívám řidší stolici po ránu, někdy také průjem chvíli po jídle. Když si dám trochu rozemletého lněného semínka tak se to projeví také řídkou stolicí, jednou jsem si dal Lepicol a potom jsem v sobě nic neudržel, takže jsem vysadil, vypadá to jako by mi větší množství vlákniny dráždilo trávení, střevo. Potíže začaly po alkoholovém večírku. Krevní testy, sono břicha, gastroskopie neodhalily žádné problémy (jen malé žlučové jezírko v žaludku). Tak jestli jsem si nepodráždil žlučník nebo slinivku tím alkoholem, sono ani krev ale žádný problém neodhalil, je to možné ?
Chtěl jsem se prosím zeptat k čerstvě lisovaným šťávám, pokud si nějakou dám, trávení taky nic moc (bublání v břiše, řídká stolice, plynatost), můžou být tyto problémy způsobeny tím, že je nějaký orgán oslaben nebo dochází jen k detoxikační reakci ? Rád bych si občas nějakou šťávu dal, ale to zhoršené trávení mě celkem odrazuje, jestli si třeba nemůžu škodit a dráždit např střevo. Pokud ale vím, tak lisováním se odstraní vláknina ? Takže tyto problémy pravděpodobně nebudou způsobeny vyšším množství vlákniny, někde jsem se dočetl, že vyšší množství vlákniny může škodit v případě střevních zánětů apod. ? Snad mému dotazu rozumíte, děkuji za případné postřehy či názory.
Tam bych spíše hledal problém ve špatném složení střevních bakterií, vyzkoušejte se nějakou dobu stravovat podle diety SCD a uvidíte. Jinak by možná pomohlo dodat ve velkém probiotika a celkově redukovat příjem vlákniny, což ovšem bez počítání stravy na nutriční kalkulačce těžko odhadnete. Je potřeba vyhledat stav kdy to maká dobře a kdy už je stolice tuhá, nebo řídká. Další důležitý bod je dodávání hořčíku, ten se podílí na tvorbě enzymů a bez nich nemaká v těle skoro nic správně.