Zdraví-AZ
http://www.zdravi-az.cz/Forum/

Destilace vody
http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic.php?f=9&t=418
Stránka 118

Autor:  Jarda [ stř říj 28, 2009 12:13 pm ]
Předmět příspěvku:  Destilace vody

Destilace vody

Destilací vody pomocí domácího parního destilátoru, získáme vodu o velmi vysoké čistotě. Tato voda má ovšem jednu podstatnou nevýhodou, že již neobsahuje krystalickou mřížkou ledu a tím pádem je potřeba tuto krystalickou mřížku ve vodě před konzumací obnovit. Vhodné je tuto vodu před aplikací do organismu nechat zmrazit, následně rozmrazit, tím obnovit krystalickou mřížku a teprve potom použít. Jinak je tato metoda relativně dost náročná na energii a manipulaci a z mého pohledu tedy cenově méně výhodná, než reverzní osmóza, ovšem kvalita vody je rozhodně lepší.

Autor:  Host [ ned lis 15, 2009 4:57 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Destilace vody

Jarda píše:
Destilace vody

Destilací vody pomocí domácího parního destilátoru, získáme vodu o velmi vysoké čistotě. Tato voda má ovšem jednu podstatnou nevýhodou, že již neobsahuje krystalickou mřížkou ledu...


Tak to je info, které jsem dlouze hledal :-)
Rozmýšlel jsem nad variantami jak v daných podmínkách zkvalitnit vodu z kohoutku co mi teče v práci nebo doma a kterou denně piji. Ze všeho co jsem přečetl je nejdokonalejší kvůli mřížce osmóza, ale nejsem pánem domu a na vodovod nic přimontovávat v dohledné době nepůjde.
Logicky se tak výběr zúžil na samostatné zařízení a to buď destilační (AQUA 5 Deluxe) v mastné ceně cca 13K anebo velmi laciné filtrační nádoby (Oasa FAM1 nebo Brita Elemaris). Vím, že ani jedno není ideál, ale pokud denně piji cca 1 litr neředěných ovocných/zeleninových šťáv tak bych chtěl i vodu alespoň filtrovanou. Otázka je jak moc je ta konvice opravdu přínosná a jestli to není jen vyhazování peněz? Ikdyž v tomto případě oproti destilaci jde o pakatel http://www.kristalovavoda.cz/shop/vyrobek.php?id=23

PS: Ten fígl s vymrazením minerálů v PET láhvi zkusím...

Autor:  Jarda [ ned lis 15, 2009 10:55 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Destilace vody

Host píše:
Tak to je info, které jsem dlouze hledal :-)
Rozmýšlel jsem nad variantami jak v daných podmínkách zkvalitnit vodu z kohoutku co mi teče v práci nebo doma a kterou denně piji. Ze všeho co jsem přečetl je nejdokonalejší kvůli mřížce osmóza, ale nejsem pánem domu a na vodovod nic přimontovávat v dohledné době nepůjde.
Logicky se tak výběr zúžil na samostatné zařízení a to buď destilační (AQUA 5 Deluxe) v mastné ceně cca 13K anebo velmi laciné filtrační nádoby (Oasa FAM1 nebo Brita Elemaris). Vím, že ani jedno není ideál, ale pokud denně piji cca 1 litr neředěných ovocných/zeleninových šťáv tak bych chtěl i vodu alespoň filtrovanou. Otázka je jak moc je ta konvice opravdu přínosná a jestli to není jen vyhazování peněz? Ikdyž v tomto případě oproti destilaci jde o pakatel http://www.kristalovavoda.cz/shop/vyrobek.php?id=23

PS: Ten fígl s vymrazením minerálů v PET láhvi zkusím...

Oasa FAM1 odstraňuje veškeré reziduální látky, ale ne minerály, tedy pokud to není nějaký reklamní blud. Nicméně pokud je to pravda, tak potom v kombinaci s vymrazením minerálů, by bylo možné získat opravdu kvalitní vodu cestou, nad kterou jsem se dosud nikdy nezamýšlel. Nejprve bych vodu vymrazil a poté filtroval, což zajistí nejvyšší kvalitu konečného produktu.

Autor:  Host [ pon lis 16, 2009 1:05 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Destilace vody

Jarda píše:
...Nicméně pokud je to pravda, tak potom v kombinaci s vymrazením minerálů, by bylo možné získat opravdu kvalitní vodu cestou, nad kterou jsem se dosud nikdy nezamýšlel. Nejprve bych vodu vymrazil a poté filtroval, což zajistí nejvyšší kvalitu konečného produktu.

Pokud by se voda z PETky co nejříve přeléla do skla nemusela by ani natahnout moc škodlivin... Jak je to s krystalickou mřížkou u této metody? Dojde při vymrazování k jejímu obnovení?

Autor:  Jarda [ pon lis 16, 2009 4:54 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Destilace vody

Host píše:
Pokud by se voda z PETky co nejříve přeléla do skla nemusela by ani natahnout moc škodlivin... Jak je to s krystalickou mřížkou u této metody? Dojde při vymrazování k jejímu obnovení?

U této metody na to PET lahev nemá vliv, zde se tak dokonalého demineralizování vody nedocílí. Co se týká té krystalické mřížky, tak tu vlastně ani nezničíte a právě zmrazení vody ji navíc obnovuje.

Autor:  Host [ pon lis 16, 2009 6:38 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Destilace vody

Jarda píše:
U této metody na to PET lahev nemá vliv, zde se tak dokonalého demineralizování vody nedocílí. Co se týká té krystalické mřížky, tak tu vlastně ani nezničíte a právě zmrazení vody ji navíc obnovuje.

Takže pro mě zatím nejdostupnější a nejlacinější metoda:

1) Vymrazit v PET láhvi a slít (odstraní alespoň nějaké minerály + obnovení krystalické mřížky)
2) Přefiltrovat v konvici FAM 1 (zbavení většiny bordelů)
3) Bumbat

Autor:  Jarda [ pon lis 16, 2009 7:13 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Destilace vody

Host píše:
Takže pro mě zatím nejdostupnější a nejlacinější metoda:

1) Vymrazit v PET láhvi a slít (odstraní alespoň nějaké minerály + obnovení krystalické mřížky)
2) Přefiltrovat v konvici FAM 1 (zbavení většiny bordelů)
3) Bumbat

Ten postup je naprosto v pořádku a domnívám se, že kvalita výsledného produktu bude docela slušná.

Autor:  Host [ úte lis 17, 2009 3:36 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Destilace vody

Jarda píše:
Ten postup je naprosto v pořádku a domnívám se, že kvalita výsledného produktu bude docela slušná.

Ještě poslední dotaz ke skladovatelnosti.
Na stránkách píšete, že ideální teplota pro konzumaci je kolem 7°C (cca jako ze studny) tak mě zajímá jestli se pozvolným rozmrazením (kvůli následné filtraci) něco nezmění ? Vodu vyfiltrovanou pak lze ponechat ve skle a při pokojové teplotě popíjet v průběhu dne ?

Autor:  Jarda [ úte lis 17, 2009 7:56 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Destilace vody

Host píše:
Ještě poslední dotaz ke skladovatelnosti.
Na stránkách píšete, že ideální teplota pro konzumaci je kolem 7°C (cca jako ze studny) tak mě zajímá jestli se pozvolným rozmrazením (kvůli následné filtraci) něco nezmění ? Vodu vyfiltrovanou pak lze ponechat ve skle a při pokojové teplotě popíjet v průběhu dne ?

Vlastnosti vody po zmrazení se změní až ohřátím nad 50 °C, jinak se při rozmrazování nic nemění. Skladovat ji lze i v plastu, protože demineralizace není naprosto dokonalá a část minerálů ve vodě stále zůstává. Skladování ve skle určitě není na závadu, ale není nezbytně nutné.

Autor:  Marco [ pát dub 16, 2010 9:11 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Destilace vody

Jarda píše:
Destilace vody
... Tato voda má ovšem jednu podstatnou nevýhodou, že již neobsahuje krystalickou mřížkou ledu a tím pádem je potřeba tuto krystalickou mřížku ve vodě před konzumací obnovit....


Můžete mi prosím doporučit nějakou literaturu na téma "krystalické mřížky". Nějak tomu zatím nerozumím...

Autor:  Jarda [ pát dub 16, 2010 10:14 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Destilace vody

Marco píše:
Můžete mi prosím doporučit nějakou literaturu na téma "krystalické mřížky". Nějak tomu zatím nerozumím...

Bohužel nemohu, to dává holá logika pohybu vody v přírodě a fyzikální změny vody v laboratorních podmínkách, kde se můžete o těchto vlastnostech přesvědčit. Tytéž vlastnosti má i buněčná tekutina, tedy roztok obsahující především vodu, který musí být s dodávanými tekutinami co nejvíce kompatibilní, aby se tělo nemuselo energeticky příliš vyčerpávat při úpravě vstupující destrukturalizované tekutiny.

Autor:  Marco [ pát dub 16, 2010 12:56 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Destilace vody

Jarda píše:
Bohužel nemohu, to dává holá logika pohybu vody v přírodě a fyzikální změny vody v laboratorních podmínkách, kde se můžete o těchto vlastnostech přesvědčit. Tytéž vlastnosti má i buněčná tekutina, tedy roztok obsahující především vodu, který musí být s dodávanými tekutinami co nejvíce kompatibilní, aby se tělo nemuselo energeticky příliš vyčerpávat při úpravě vstupující destrukturalizované tekutiny.

Zřejmě jsem vulgární materialista. Představoval jsem si, že molekula vody právě roztáté, je zcela identická s molekulou vody právě zkondenzované.
Píšete, že je kvalitativní rozdíl mezi těmito molekulami. Jak se o tom mohu v laboratorních podmínkách přesvědčit?
Netýká se tento problém shluků molekul vody, tzv. klastrů? Viz:
Člověk a odpady píše:
Kapalná voda tedy není H2O, ale (H2O)n , kde n klesá s rostoucí teplotou. Každý atom O přitahuje čtyři sousední atomy H, které mají tendenci uspořádat se do tvaru čtyřstěnu kolem něj. Strukturní jednotkou (elementární buňkou) ledu (i chladné kapalné vody) je tedy čtyřstěn, v němž každý atom kyslíku přitahuje čtyři sousední atomy vodíku, z nich dva váže vazbou kovalentní, dva elektrostatickou interakcí (vazbou vodíkovou), při čemž tyto atomy vodíku jsou zároveň kovalentní vazbou vázány k atomu kyslíku sousední molekuly H2O. Tak vznikají prostorově uspořádané shluky molekul vody, nazývané "klastry". S rostoucí teplotou se míra této uspořádanosti snižuje. Důsledkem této podivuhodné schopnosti vody jsou její vlastnosti, které jsou v mnoha směrech anomální (např. vysoký bod tání, vysoký bod varu, závislost hustoty na teplotě která má lokální extrém, vysoká tepelná vodivost, vysoké povrchové napětí).

Autor:  Jarda [ pát dub 16, 2010 8:42 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Destilace vody

Marco píše:
Zřejmě jsem vulgární materialista. Představoval jsem si, že molekula vody právě roztáté, je zcela identická s molekulou vody právě zkondenzované.
Píšete, že je kvalitativní rozdíl mezi těmito molekulami. Jak se o tom mohu v laboratorních podmínkách přesvědčit?
Netýká se tento problém shluků molekul vody, tzv. klastrů? Viz:
Člověk a odpady píše:
Kapalná voda tedy není H2O, ale (H2O)n , kde n klesá s rostoucí teplotou. Každý atom O přitahuje čtyři sousední atomy H, které mají tendenci uspořádat se do tvaru čtyřstěnu kolem něj. Strukturní jednotkou (elementární buňkou) ledu (i chladné kapalné vody) je tedy čtyřstěn, v němž každý atom kyslíku přitahuje čtyři sousední atomy vodíku, z nich dva váže vazbou kovalentní, dva elektrostatickou interakcí (vazbou vodíkovou), při čemž tyto atomy vodíku jsou zároveň kovalentní vazbou vázány k atomu kyslíku sousední molekuly H2O. Tak vznikají prostorově uspořádané shluky molekul vody, nazývané "klastry". S rostoucí teplotou se míra této uspořádanosti snižuje. Důsledkem této podivuhodné schopnosti vody jsou její vlastnosti, které jsou v mnoha směrech anomální (např. vysoký bod tání, vysoký bod varu, závislost hustoty na teplotě která má lokální extrém, vysoká tepelná vodivost, vysoké povrchové napětí).

Ano týká se to klastrů a vždy je potřeba si uvědomovat, že voda je nosič informací prvního řádu, dá se do ní tedy vepsat jakákoliv informace a to jak zdraví podporující, tak zdraví škodící. To je právě ten důvod, proč na vysokou kvalitu vody upozorňuji a tvrdím, že není dobré to podceňovat.

Autor:  desnik [ stř kvě 19, 2010 2:18 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Destilace vody

Dobrý den, tento problém s mřížkou se také snažím pochopit. Začal jsem číst publikaci od doktora N.W.Walkera "Water can undermine your health", ale žádné vysvětlení jsem zatím nenašel. Chápu, že buňky v těle mohou být v takové mřížce uspořádány a že tělo potom takovou vodu vstřebává lépe. Co se v těle děje při pití destilované vody bez obnovené mřížky? Tělo má se zpracováním takové vody jen více práce, zbytečně ji vyloučí nebo to může mít i zdravotní následky? Děkuji.

Autor:  Marco [ stř kvě 19, 2010 4:24 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Destilace vody

desnik píše:
... Co se v těle děje při pití destilované vody bez obnovené mřížky? Tělo má se zpracováním takové vody jen více práce, zbytečně ji vyloučí nebo to může mít i zdravotní následky? Děkuji.

A zajímavé by bylo, srovnat to s rostlinami. Ty by měli být zase geneticky "nastaveny" na vodu bez krystalické mřížky, protože přijímají většinou vodu deštovou... A tak mě napadá: jaká voda je pak v rostlinných šťávách? Původní dešťová (bez krystalické mřížky)?...

Stránka 118 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/