Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Čaje a maceráty
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=9&t=245
Stránka 78

Autor:  Jarda [ sob úno 17, 2018 5:39 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

JednorazovyNICK píše:
Ahojte.
Zvykne rano pit teplu vodu s citronom, vitaminom C a dvom stipkami himalajskej soli. Citim ako mi to prospieva...
Dnes som si vsak urobil silny caj z prasmu zo susenuch plodov aronie (rozmixoval som ich), z dvocj mopcovitych lyziciek. Pridal somt trosku vitaminu C a 2 stipky himalajskej soli.... Avsak podrazdilo mi to zaludom.... Akoby ma z toho palila zaha... Budu na vine triesloviny na lacny zaludok ? Aj cervene vino mi to zvykne robit...hlavne nalacno ked som si ho dal zriedene s teplou vodou a vitaminom C....
Mate niekto podobne skusenosti ?

Nevím co by vás na tom mělo dráždit, já jím aronie v tomto období cca 50 g denně a nedělá to nic, ale možná jste extra citlivý na taniny ty hodně stahují a mohou tedy dráždit.

Autor:  Xion [ pon zář 09, 2019 11:16 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

Zdravim Jarda. Neviete, ci taniny v ciernom caji, kvoli ktorym sa caj kratko luhuje, su vyslovene nejak skodlive, alebo je to len o chuti, ze su prilis horke? Teda, skor znie otazka, ci to niesu antioxidanty, alebo bioflavonoidy so zdravotnymi benefitami, alebo su este aj zdravotne skodlive?

Na nete som nasiel iba to, ze kratko sa ma luhovat kvoli tomu, aby sa nevylucilo privela taninov, lebo su nahorkle. Ale nic o tom, ci su nejak skodlive, alebo naopak, ci nemaju prospesne vlastnosti. Ide o to, ze mam sypany caj a nechce sa mi tie listky vyberat, a zistil som, ze ta nahorkla aroma mi nijak nevadi.

Autor:  Jarda [ pon zář 09, 2019 12:13 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

Xion píše:
Zdravim Jarda. Neviete, ci taniny v ciernom caji, kvoli ktorym sa caj kratko luhuje, su vyslovene nejak skodlive, alebo je to len o chuti, ze su prilis horke? Teda, skor znie otazka, ci to niesu antioxidanty, alebo bioflavonoidy so zdravotnymi benefitami, alebo su este aj zdravotne skodlive?

Na nete som nasiel iba to, ze kratko sa ma luhovat kvoli tomu, aby sa nevylucilo privela taninov, lebo su nahorkle. Ale nic o tom, ci su nejak skodlive, alebo naopak, ci nemaju prospesne vlastnosti. Ide o to, ze mam sypany caj a nechce sa mi tie listky vyberat, a zistil som, ze ta nahorkla aroma mi nijak nevadi.

S tím asi nebude zásadní problém i když kupodivu se o tom nikdo na netu v souvislosti s výživou člověka nijak nezmiňuje nicméně třeba myslivci tento problém podle všeho patrně ovládají i když ne u čaje, ale taniny jsou i v jiných složkách jak lidské tak zvířecí stravy a něco k tomu je třeba zde https://www.myslivost.cz/Casopis-Mysliv ... liveckou-p . Předpokládám že čaj jich obsahuje tak málo že na nějakou významnou toxicitu se dá zapomenout pokud by jste ho nepil mnoho litrů denně a hořké látky jsou naopak spíše prospěšné na trávení tedy i zde je k nějaké nevýhodě určitá výhoda.

Autor:  VitekH [ úte bře 10, 2020 9:24 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

Citace:
Téměř jsem se nesetkal s tím, že si někdo dělá čaj z destilované vody a přitom pitím čaje z běžné převařené vody přijímáme velké množství anorganických minerálů, které mají značnou schopnost sedimentovat v organizmu.

A není převařená voda vodou destilovanou? Nějak to nechápu, pardon. [mám na mysli vodu ať už z varné konvice, nebo z vařiče]
Jinako pokud dostanu chuť na čaj a nechci čekat na onu maceraci - přecejen teprve přecházim k zdravému způsobu žití, tak jsem netrpělivý (s prominutím), tak je možnost čaj zalít vodou o nižší teplotě, než oněch 100 stupňů, která účinné látky nezničí?
Nebo jakkákoliv voda teplejší, než studená je ničí. To je asi technická otázka, při kolika se ničí a pak při kolika se účinné látky uvolňují, což je asi od rostliny různé.

Autor:  Jarda [ úte bře 10, 2020 2:11 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

VitekH píše:
A není převařená voda vodou destilovanou? Nějak to nechápu, pardon. [mám na mysli vodu ať už z varné konvice, nebo z vařiče]
Jinako pokud dostanu chuť na čaj a nechci čekat na onu maceraci - přecejen teprve přecházim k zdravému způsobu žití, tak jsem netrpělivý (s prominutím), tak je možnost čaj zalít vodou o nižší teplotě, než oněch 100 stupňů, která účinné látky nezničí?
Nebo jakkákoliv voda teplejší, než studená je ničí. To je asi technická otázka, při kolika se ničí a pak při kolika se účinné látky uvolňují, což je asi od rostliny různé.

To v tom máte opravdu trochu hokej, destilovaná voda je prostě H2O tedy chemicky čistá sterilní voda a převařená voda je sice teoreticky také sterilní nicméně stále jde o minerální roztok. Teplota pro uvolnění účinných látek z různých bylin se liší zcela zásadně a zrovna tak jako islandský lišejník varem nebo spařením zničíte tak třeba vilcacoru čím déle ji vaříte tím lépe to funguje. Musel by jste se tedy ptát na konkrétní bylinu a třeba ten islandský lišejník by snesl bez rizika teplotu tak 40 stupňů.

Autor:  hana k [ stř dub 29, 2020 12:18 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

Dobrý den Jardo. Líbí se mi příprava čajů ze studena tzv. macerace, po letech pití čajů vařených a získaných informací na tomto foru (moc se mi líbí ). Piji takto Rozchodnici a chtěla bych i Triphala prašek tuto směs na očistu jsem dosud neznala a velmi mě zaujala našla jsem ji až na shopu zde. Mám na vás dotaz prosím beru ted Golden Yaccu tato Triphala zdá se má obdobný učinek asi tedy jiné učiné látky.Když budu pít Triphalu společně s Yaccou učinky na organismus bubou vyšší nebo naopak se mohou byliny spulu nějak prát? Moc by mě zajímal Váš názor Děkuji

Autor:  Jarda [ stř dub 29, 2020 7:04 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

hana k píše:
Dobrý den Jardo. Líbí se mi příprava čajů ze studena tzv. macerace, po letech pití čajů vařených a získaných informací na tomto foru (moc se mi líbí ). Piji takto Rozchodnici a chtěla bych i Triphala prašek tuto směs na očistu jsem dosud neznala a velmi mě zaujala našla jsem ji až na shopu zde. Mám na vás dotaz prosím beru ted Golden Yaccu tato Triphala zdá se má obdobný učinek asi tedy jiné učiné látky.Když budu pít Triphalu společně s Yaccou učinky na organismus bubou vyšší nebo naopak se mohou byliny spulu nějak prát? Moc by mě zajímal Váš názor Děkuji

Takovou kombinaci vyzkoušenou nemám, ale předpokládám že kontraproduktivní to nebude spíše se účinky doplní. Jiná věc je následný silný detox, což nemusí každý dobře snášet, záleží na stavu zanesení organizmu.

Autor:  hana k [ čtv dub 30, 2020 8:13 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

Jarda píše:
Takovou kombinaci vyzkoušenou nemám, ale předpokládám že kontraproduktivní to nebude spíše se účinky doplní. Jiná věc je následný silný detox, což nemusí každý dobře snášet, záleží na stavu zanesení organizmu.

Stav zanešení asi je značný záněty ( moč.cest gyn. dutin střídavě a špatné trávení i vylučování) v rámci očisty jsem i rapidně změnila jidelníček žádná bílá mouka, cukr,uzeniny a pomaličku se ten stav lepší jen bych to chtěla podpořit ale nepřehnat s těma bylinkama. Ještě bych ráda věděla v jakých dávkách se bere laktát hořčíku prášek ten co je na shopu zde a kolik k němu brát vápniku?

Autor:  Jarda [ čtv dub 30, 2020 7:15 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

hana k píše:
Stav zanešení asi je značný záněty ( moč.cest gyn. dutin střídavě a špatné trávení i vylučování) v rámci očisty jsem i rapidně změnila jidelníček žádná bílá mouka, cukr,uzeniny a pomaličku se ten stav lepší jen bych to chtěla podpořit ale nepřehnat s těma bylinkama. Ještě bych ráda věděla v jakých dávkách se bere laktát hořčíku prášek ten co je na shopu zde a kolik k němu brát vápniku?

Obávám se že odhadnout se to moc nedá a dokonce vám ta kombinace i několik dní nemusí dělat prakticky nic a pak se to spustí najednou, tedy jediná možnost jak to zjistit je to vyzkoušet a v případě problémů vysadit. Laktát hořčíku se bere stejně jako jiné hořčíky klidně až do stavu průjmu tedy postupné navyšování, ale obecně platí že člověk by měl dodávat cca 10 mg na kilo váhy a den. Pro snadné počítání laktát hořečnatý obsahuje 10,2% tedy 102 mg hořčíku v 1 g. Vápník bych k němu minimálně nějakou dobu nebral vůbec protože vápník vstřebávání hořčíku silně brzdí a naprostá většina lidí má vápníku spíše moc než málo a akorát ho tělo bez hořčíku nedovede využívat a on si pak sedá do měkkých tkání a způsobuje spoustu problémů.

Autor:  hana k [ pát kvě 01, 2020 7:43 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

Jarda píše:
Obávám se že odhadnout se to moc nedá a dokonce vám ta kombinace i několik dní nemusí dělat prakticky nic a pak se to spustí najednou, tedy jediná možnost jak to zjistit je to vyzkoušet a v případě problémů vysadit. Laktát hořčíku se bere stejně jako jiné hořčíky klidně až do stavu průjmu tedy postupné navyšování, ale obecně platí že člověk by měl dodávat cca 10 mg na kilo váhy a den. Pro snadné počítání laktát hořečnatý obsahuje 10,2% tedy 102 mg hořčíku v 1 g. Vápník bych k němu minimálně nějakou dobu nebral vůbec protože vápník vstřebávání hořčíku silně brzdí a naprostá většina lidí má vápníku spíše moc než málo a akorát ho tělo bez hořčíku nedovede využívat a on si pak sedá do měkkých tkání a způsobuje spoustu problémů.

Děkuji jestli to dobře chápu tak při 70kg váhy bych měla mít 700mg hořčíku v dení dávce? To je 7g tedy 7 lžiček? Prášek se pije ve vodě?

Autor:  Jarda [ pát kvě 01, 2020 8:48 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

hana k píše:
Děkuji jestli to dobře chápu tak při 70kg váhy bych měla mít 700mg hořčíku v dení dávce? To je 7g tedy 7 lžiček? Prášek se pije ve vodě?

Ano, ale nepít najednou to by asi vyvolalo průjem je potřeba dávku rozložit do celého dne. Na lžičky se to odhadnout nedá, netuším jaké lžičky máte, ale pokud si jednou zvážíte kolik na tu vaši lžičku naberete tak se ten prášek lžičkovat dá.

Autor:  vladdo [ pon led 03, 2022 9:40 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

Zdravim,
Chcem sa opytat ci maceracia v destilovanej vode(RO) ma vyhodu v tom ze "vytiahne"viac prospesnych latok za kratsi cas?Cibuz bylinky alebo cele plody ako sipky a pod.
Vdaka

Autor:  Daryl [ pon led 03, 2022 5:06 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

vladdo píše:
Zdravim,
Chcem sa opytat ci maceracia v destilovanej vode(RO) ma vyhodu v tom ze "vytiahne"viac prospesnych latok za kratsi cas?Cibuz bylinky alebo cele plody ako sipky a pod.
Vdaka

Destilovaná voda určitě vytáhne z bylin víc účinných látek, je to dobrý nápad.

Autor:  vladdo [ úte bře 15, 2022 1:26 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

Zdravim,
chcem sa opytat ci je vhodne vipit/zjest aj vyluhovane listky/kvety?Doteraz som to prelial cez sitko, ale myslim ze zjedenim listu sa este zvysi prisun prospesnych latok...
vdaka

Autor:  Jarda [ úte bře 15, 2022 6:08 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

vladdo píše:
Zdravim,
chcem sa opytat ci je vhodne vipit/zjest aj vyluhovane listky/kvety?Doteraz som to prelial cez sitko, ale myslim ze zjedenim listu sa este zvysi prisun prospesnych latok...
vdaka

Tak v rozumné míře určitě ano, ale jedná se o poměrně tvrdou vlákninu která nemusí ve velkém množství každému dělat jenom dobře.

Stránka 78 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/