Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Čaje a maceráty
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=9&t=245
Stránka 28

Autor:  jarda02 [ úte kvě 04, 2010 2:29 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

Uznávám, že velká spousta lidí (i já se k nim dříve řadil) si doma na běžné bázi připravuje (a teď bych použil Vaše slova) jakýsi "škodlivý výluh" v domnění, že se jedná o kvalitní nápoj, avšak ve skutečnosti se v podstatě jedná o nedobře připravenou a nekvalitní, mnohdy i přestárlou a zcela zvětralou, pytlíkovou náhražku čaje. Tato substance však mnohdy nemá nic společného s opravdovým čajem a proto bych ji tak snad ani nenazýval.
Chci také říci, že Vaše stránky se mi svým ztvárněním docela líbí a vypadají relativně důvěryhodně (jinak bych snad ani nereagoval) a jako takové by si určitě zasloužily zmírnění Vašeho striktního tvrzení o čaji jako o "velmi neprospěšném nápoji", jelikož také záleží na jeho kvalitě a způsobu přípravy, kdy se při dodržení jistých zásad může jednat o nápoj zařaditelný alespoň v minoritním množství do denního pitného režimu. Ale toto už samozřejmě ponechám na Vás jako správci těchto stránek. \":)\"

S pozdravem,
Jarda02

Autor:  Jarda [ úte kvě 04, 2010 6:46 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

jarda02 píše:
Uznávám, že velká spousta lidí (i já se k nim dříve řadil) si doma na běžné bázi připravuje (a teď bych použil Vaše slova) jakýsi "škodlivý výluh" v domnění, že se jedná o kvalitní nápoj, avšak ve skutečnosti se v podstatě jedná o nedobře připravenou a nekvalitní, mnohdy i přestárlou a zcela zvětralou, pytlíkovou náhražku čaje. Tato substance však mnohdy nemá nic společného s opravdovým čajem a proto bych ji tak snad ani nenazýval.
Chci také říci, že Vaše stránky se mi svým ztvárněním docela líbí a vypadají relativně důvěryhodně (jinak bych snad ani nereagoval) a jako takové by si určitě zasloužily zmírnění Vašeho striktního tvrzení o čaji jako o "velmi neprospěšném nápoji", jelikož také záleží na jeho kvalitě a způsobu přípravy, kdy se při dodržení jistých zásad může jednat o nápoj zařaditelný alespoň v minoritním množství do denního pitného režimu. Ale toto už samozřejmě ponechám na Vás jako správci těchto stránek. \":)\"

S pozdravem,
Jarda02

Děkuji za uznání mé piplavé práce, to se nestává zase tak často a od oponenta to je poprvé, což potěší dvakrát. Pokud se týká mého zmírnění striktního tvrzení o škodlivosti čajů, tak je otázkou, zda se oba bavíme o téže věci. Já čaje neodsuzuji ani tak pro kvalitu, či konkrétní druh čaje, proti tomu toho zase tak moc nemám a proti zelenému čaji již vůbec ne, ale pro aplikaci destrukturalizované vody, která se není schopna vázat do buněk a velice snižuje energetiku těla, což považuji za zásadně špatné. Je otázkou, kolik lidí by bylo ochotno čaj uvařit, pak zmrazit a zase rozmrazit, čímž by se strukturální mřížka obnovila a energeticky by tento čaj člověku neškodil. Také je diskutabilní jak by tento čaj chutnal těm fajnšmekrům, kteří ho opravdu dělají poctivě a vychutnávají si právě ty jemné detaily, které by takto asi přišly vniveč. Já kupodivu dost často nemocným určité čaje doporučuji, ale nejde o běžné druhy, ani o standardní způsob přípravy a ty považuji za jednoznačně prospěšné.

Autor:  ajrin [ pát kvě 21, 2010 1:46 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

jardo, nějak se nedokážu vyrovnat s informaci, že přelití bylinek horkou vodou je neúčinné. Já si neosobuju právo na kandidaturu baba bylinářka, ale v mém životě už mi párkrát bylinky /myslím klasicky uvařený čaj/pomohly. Můžete říci "víra TVÁ TĚ UZDRAVILA". Ale někdy frungovaly i proti mé vůli a z neznalosti. Jeden naprosto evidentní případ z poslední doby. Při Breusově dietě se pije šalvějový čaj. No tak jsem ho pila a asi po 2 týdnech jsem celá překvapená zjistila, že se přestávám potit. Protože mám nadváhu a jsem v letech, tak to pocení u mě nastavá poměrně rychle a upřímně ho nesnáším. Takže pro mě pozitivní zjištění a ještě jsem z toho /já blbka/ měla radost. Až po ukončení diety jsem náhodou zjistila, že šalvěj má mimo jiné i tyhle účinky. Jéžiši, co mám dělat, když některé byliny se musí dokonce vařit. I lapacho. Co s tím?

Autor:  Jarda [ pát kvě 21, 2010 8:11 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

ajrin píše:
jardo, nějak se nedokážu vyrovnat s informaci, že přelití bylinek horkou vodou je neúčinné. Já si neosobuju právo na kandidaturu baba bylinářka, ale v mém životě už mi párkrát bylinky /myslím klasicky uvařený čaj/pomohly. Můžete říci "víra TVÁ TĚ UZDRAVILA". Ale někdy frungovaly i proti mé vůli a z neznalosti. Jeden naprosto evidentní případ z poslední doby. Při Breusově dietě se pije šalvějový čaj. No tak jsem ho pila a asi po 2 týdnech jsem celá překvapená zjistila, že se přestávám potit. Protože mám nadváhu a jsem v letech, tak to pocení u mě nastavá poměrně rychle a upřímně ho nesnáším. Takže pro mě pozitivní zjištění a ještě jsem z toho /já blbka/ měla radost. Až po ukončení diety jsem náhodou zjistila, že šalvěj má mimo jiné i tyhle účinky. Jéžiši, co mám dělat, když některé byliny se musí dokonce vařit. I lapacho. Co s tím?

Já nikde netvrdím, že používání normálně vyrobených čajů je neúčinné, ale tvrdím, že to organizmus energeticky vyčerpává, pokud použijete převařenou-destrukturalizovanou vodu. Jak to řešit zde také píšu a není to takový problém, čaj se dá zmrazit, pak se rozmrazí a použije, případně se vyrobí koncentrovanější čaj, nechá trochu zchladnout, tak na 50-60 °C a potom se v něm rozpustí větší množství kostek ledu, čímž se krystalická mřížka celkem snadno obnoví.

Autor:  ajrin [ pát kvě 21, 2010 10:16 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

Takže příklad, jestliže chci 1/2 l čaje, uvařím 2dcl a 3 dcl dodám v kostkách ledu. Je to O.K. nebo je třeba rozdíl ještě zvětšit?

Autor:  Jarda [ pát kvě 21, 2010 11:39 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

ajrin píše:
Takže příklad, jestliže chci 1/2 l čaje, uvařím 2dcl a 3 dcl dodám v kostkách ledu. Je to O.K. nebo je třeba rozdíl ještě zvětšit?

To ani nemusí být tak velký poměr, bohatě stačí stejným dílem, nebo dokonce může být ledu i méně, velice to záleží na teplotě vody do které ten led házíte a výsledný produkt by měl mít zhruba pokojovou teplotu.

Autor:  Beladona [ čtv čer 24, 2010 2:39 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

Zkouším dělat maceráty. Připravuju si bylinkový proti kandidě od Popova. 12 hodin se mi zdálo málo, bylo to slabé. Teď si ho připravím večer a piju druhý den odpoledne, když přijdu z práce. Má tahle procedura nějaké limity, aby se to nelouhovalo zase příliš dlouho?

Jinak musím uznat, že čaj je výborný, takový svěží a lahodný.

Autor:  Jarda [ čtv čer 24, 2010 9:36 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

Beladona píše:
Zkouším dělat maceráty. Připravuju si bylinkový proti kandidě od Popova. 12 hodin se mi zdálo málo, bylo to slabé. Teď si ho připravím večer a piju druhý den odpoledne, když přijdu z práce. Má tahle procedura nějaké limity, aby se to nelouhovalo zase příliš dlouho?

Jinak musím uznat, že čaj je výborný, takový svěží a lahodný.

Domnívám se, že ne, ale zase příliš dlouhá doba by teoreticky mohla namnožit ve výluhu nějaké breberky. U čaje proti kvasinkám je to asi blbost, ale u jiných čajů se mě to zase tak nepravděpodobné nezdá. Ta doba bude asi bez problémů do 24 hodin, ale delší doba se mě již moc bezpečná nezdá.

Autor:  loeX [ úte srp 31, 2010 9:06 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

Měl bych ještě dotaz k této problematice:

1. od jaké teploty vody se dá hovořit o destrukturalizaci? Preferuji také jako jarda02 čaje zelené, u nichž vodu nepřevářím, takže kromě kofeinu na závadu občas uplně nebudou

2. právě jsem si natrhal na zahrádce čerstvou meduňku zalil převařenou vodou a takto to velmi často navečer piji - jedná se tedy z dlouhodobého hlediska o špatný návyk? nepřehluší radiovitalita čerstvě utržené byliny negativní vlastnosti převařené vody?

3.závislost na teplé vodě - to musím uznat, že určitě funguje:) můžete prosím osvětlit mechanismus vzniku a postup na převyknutí? Asi zřejmě popíjet vodu ledovou že?

Autor:  Jarda [ úte srp 31, 2010 9:18 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

loeX píše:
Měl bych ještě dotaz k této problematice:

1. od jaké teploty vody se dá hovořit o destrukturalizaci? Preferuji také jako jarda02 čaje zelené, u nichž vodu nepřevářím, takže kromě kofeinu na závadu občas uplně nebudou

2. právě jsem si natrhal na zahrádce čerstvou meduňku zalil převařenou vodou a takto to velmi často navečer piji - jedná se tedy z dlouhodobého hlediska o špatný návyk? nepřehluší radiovitalita čerstvě utržené byliny negativní vlastnosti převařené vody?

3.závislost na teplé vodě - to musím uznat, že určitě funguje:) můžete prosím osvětlit mechanismus vzniku a postup na převyknutí? Asi zřejmě popíjet vodu ledovou že?

1.52 °C
2.Ano, není to dle mého názoru vhodné, daleko lepší je dlouhodobá macerace ve studené vodě.
3.Opravdu je potřeba pozvolna najíždět na velice studenou vodu, optimálně s ledovou tříští, ale zpočátku tak maximálně 0,5 dcl na jeden pokus.

Autor:  Kometa [ stř zář 01, 2010 11:03 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

Pane Jardo, vy mě utrápíte - jídlo studený a málo vydatný, voda ledová - jak mam přežít zimu?

Autor:  Jarda [ čtv zář 02, 2010 8:15 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

Kometa píše:
Pane Jardo, vy mě utrápíte - jídlo studený a málo vydatný, voda ledová - jak mam přežít zimu?

Tak to řešte jako naši předci, většina roku na této syrové stravě a na zimu přiložit trochu jitrnic ze zabijaček a vydatnější jídlo sice plné kyselin, ale s dostatkem energie a kvanta kysaného zelí se syrovou kořenovou zeleninou a saláty pickles. Také v tomto období jedli husy, kachny a jinou pernatou zvířenu, ryby a mnoho dalších jídel, které v létě nejedli ani náhodou, protože to nemělo žádnou logiku. Tam jim bohatě stačilo vypít domácí černé pivo s rozklepnutým žloutkem ze syrového vejce, kus chleba se sádlem a cibulí a celý den tvrdě makat. Není to sice ideál, ale tělo se nesmí znásilňovat v žádném směru, trochu si nastudujte jin a jang z čehož pochopíte, že v zimním období se dá docela dost přiložit a záleží na každém jednotlivci jak se k tomu postaví. Většinou stačí zařadit třeba jáhly, které jsou silně jang a funguje to i bez těch jitrnic, ale každému dle jeho gusta.

Autor:  hammel [ ned led 30, 2011 8:38 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

Dobrý deň, ak pijem čaj a zamrazím a rozmrazím alebo tam pridám zopár kociek ľadu tak bude už kryštalická mriežka obnovená. Dá sa to isté urobiť aj s polievkou, že tam pridám zopár kociek ľadu a mriežka sa obnoví? Inak už to sem nepatrí ale môjmu kamarátovi hrozne smrdí z úst a ja mu chcem pomôcť a ako tak pozerám na stránky tak som sa dozvedel, že teplé jedlá spôsobujú natiahnutie žalúdku a a tam už sa už netrávi ale hnije alebo kysne a z toho ten zápach. On miluje polievky samozrejme teplé tak ma napadlo či to nieje z tých polievok. Ak sa poruší kryštalická mriežka vody tak potom tá voda v tele sedimentuje? Nezvykol si na tú prevarenú vodu už náš organizmus za niekoľko rokov?

Autor:  Jarda [ ned led 30, 2011 10:23 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

hammel píše:
Dobrý deň, ak pijem čaj a zamrazím a rozmrazím alebo tam pridám zopár kociek ľadu tak bude už kryštalická mriežka obnovená. Dá sa to isté urobiť aj s polievkou, že tam pridám zopár kociek ľadu a mriežka sa obnoví? Inak už to sem nepatrí ale môjmu kamarátovi hrozne smrdí z úst a ja mu chcem pomôcť a ako tak pozerám na stránky tak som sa dozvedel, že teplé jedlá spôsobujú natiahnutie žalúdku a a tam už sa už netrávi ale hnije alebo kysne a z toho ten zápach. On miluje polievky samozrejme teplé tak ma napadlo či to nieje z tých polievok. Ak sa poruší kryštalická mriežka vody tak potom tá voda v tele sedimentuje? Nezvykol si na tú prevarenú vodu už náš organizmus za niekoľko rokov?

Co funguje u vody, to nefunguje u polévky a jiných řídkých jídel, nemůžete obnovovat krystalickou mřížku v nějakém roztoku, jde to pouze u vody. Zápach z úst je většinou od špatného žaludku a ten je špatný z polévek, nicméně na to je dobrá očista žaludku a ne zmrazování polévek, ty by jíst prostě neměl. Ta voda nesedimentuje, sedimentují minerály a voda se nedostane do buněk, což velice škodí a tělo značně strádá. To není o zvyku, prostě ji geneticky neumíme, náš dávný předek se k převařené vodě dostat nemohl a za několik století geny nepředěláte, na to je potřeba delší doba.

Autor:  porek10 [ stř bře 09, 2011 12:44 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

Dobrý den pane Jardo,

chtěl bych se Vás zeptat na to, jestli lze pro maceráty používat jak čerstvé, tak i sušené ovoce a zajímal by mě tip na nějaký lahodný macerát - jaké suroviny používáte?

Děkuji moc

Stránka 28 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/