Zdraví-AZ https://www.zdravi-az.com/Forum/ |
|
Čaje a maceráty https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=9&t=245 |
Stránka 2 z 8 |
Autor: | jarda02 [ úte kvě 04, 2010 2:29 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Čaje a maceráty |
Uznávám, že velká spousta lidí (i já se k nim dříve řadil) si doma na běžné bázi připravuje (a teď bych použil Vaše slova) jakýsi "škodlivý výluh" v domnění, že se jedná o kvalitní nápoj, avšak ve skutečnosti se v podstatě jedná o nedobře připravenou a nekvalitní, mnohdy i přestárlou a zcela zvětralou, pytlíkovou náhražku čaje. Tato substance však mnohdy nemá nic společného s opravdovým čajem a proto bych ji tak snad ani nenazýval. Chci také říci, že Vaše stránky se mi svým ztvárněním docela líbí a vypadají relativně důvěryhodně (jinak bych snad ani nereagoval) a jako takové by si určitě zasloužily zmírnění Vašeho striktního tvrzení o čaji jako o "velmi neprospěšném nápoji", jelikož také záleží na jeho kvalitě a způsobu přípravy, kdy se při dodržení jistých zásad může jednat o nápoj zařaditelný alespoň v minoritním množství do denního pitného režimu. Ale toto už samozřejmě ponechám na Vás jako správci těchto stránek. S pozdravem, Jarda02 |
Autor: | Jarda [ úte kvě 04, 2010 6:46 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Čaje a maceráty |
jarda02 píše: Uznávám, že velká spousta lidí (i já se k nim dříve řadil) si doma na běžné bázi připravuje (a teď bych použil Vaše slova) jakýsi "škodlivý výluh" v domnění, že se jedná o kvalitní nápoj, avšak ve skutečnosti se v podstatě jedná o nedobře připravenou a nekvalitní, mnohdy i přestárlou a zcela zvětralou, pytlíkovou náhražku čaje. Tato substance však mnohdy nemá nic společného s opravdovým čajem a proto bych ji tak snad ani nenazýval. Chci také říci, že Vaše stránky se mi svým ztvárněním docela líbí a vypadají relativně důvěryhodně (jinak bych snad ani nereagoval) a jako takové by si určitě zasloužily zmírnění Vašeho striktního tvrzení o čaji jako o "velmi neprospěšném nápoji", jelikož také záleží na jeho kvalitě a způsobu přípravy, kdy se při dodržení jistých zásad může jednat o nápoj zařaditelný alespoň v minoritním množství do denního pitného režimu. Ale toto už samozřejmě ponechám na Vás jako správci těchto stránek. S pozdravem, Jarda02 Děkuji za uznání mé piplavé práce, to se nestává zase tak často a od oponenta to je poprvé, což potěší dvakrát. Pokud se týká mého zmírnění striktního tvrzení o škodlivosti čajů, tak je otázkou, zda se oba bavíme o téže věci. Já čaje neodsuzuji ani tak pro kvalitu, či konkrétní druh čaje, proti tomu toho zase tak moc nemám a proti zelenému čaji již vůbec ne, ale pro aplikaci destrukturalizované vody, která se není schopna vázat do buněk a velice snižuje energetiku těla, což považuji za zásadně špatné. Je otázkou, kolik lidí by bylo ochotno čaj uvařit, pak zmrazit a zase rozmrazit, čímž by se strukturální mřížka obnovila a energeticky by tento čaj člověku neškodil. Také je diskutabilní jak by tento čaj chutnal těm fajnšmekrům, kteří ho opravdu dělají poctivě a vychutnávají si právě ty jemné detaily, které by takto asi přišly vniveč. Já kupodivu dost často nemocným určité čaje doporučuji, ale nejde o běžné druhy, ani o standardní způsob přípravy a ty považuji za jednoznačně prospěšné. |
Autor: | ajrin [ pát kvě 21, 2010 1:46 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Čaje a maceráty |
jardo, nějak se nedokážu vyrovnat s informaci, že přelití bylinek horkou vodou je neúčinné. Já si neosobuju právo na kandidaturu baba bylinářka, ale v mém životě už mi párkrát bylinky /myslím klasicky uvařený čaj/pomohly. Můžete říci "víra TVÁ TĚ UZDRAVILA". Ale někdy frungovaly i proti mé vůli a z neznalosti. Jeden naprosto evidentní případ z poslední doby. Při Breusově dietě se pije šalvějový čaj. No tak jsem ho pila a asi po 2 týdnech jsem celá překvapená zjistila, že se přestávám potit. Protože mám nadváhu a jsem v letech, tak to pocení u mě nastavá poměrně rychle a upřímně ho nesnáším. Takže pro mě pozitivní zjištění a ještě jsem z toho /já blbka/ měla radost. Až po ukončení diety jsem náhodou zjistila, že šalvěj má mimo jiné i tyhle účinky. Jéžiši, co mám dělat, když některé byliny se musí dokonce vařit. I lapacho. Co s tím? |
Autor: | Jarda [ pát kvě 21, 2010 8:11 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Čaje a maceráty |
ajrin píše: jardo, nějak se nedokážu vyrovnat s informaci, že přelití bylinek horkou vodou je neúčinné. Já si neosobuju právo na kandidaturu baba bylinářka, ale v mém životě už mi párkrát bylinky /myslím klasicky uvařený čaj/pomohly. Můžete říci "víra TVÁ TĚ UZDRAVILA". Ale někdy frungovaly i proti mé vůli a z neznalosti. Jeden naprosto evidentní případ z poslední doby. Při Breusově dietě se pije šalvějový čaj. No tak jsem ho pila a asi po 2 týdnech jsem celá překvapená zjistila, že se přestávám potit. Protože mám nadváhu a jsem v letech, tak to pocení u mě nastavá poměrně rychle a upřímně ho nesnáším. Takže pro mě pozitivní zjištění a ještě jsem z toho /já blbka/ měla radost. Až po ukončení diety jsem náhodou zjistila, že šalvěj má mimo jiné i tyhle účinky. Jéžiši, co mám dělat, když některé byliny se musí dokonce vařit. I lapacho. Co s tím? Já nikde netvrdím, že používání normálně vyrobených čajů je neúčinné, ale tvrdím, že to organizmus energeticky vyčerpává, pokud použijete převařenou-destrukturalizovanou vodu. Jak to řešit zde také píšu a není to takový problém, čaj se dá zmrazit, pak se rozmrazí a použije, případně se vyrobí koncentrovanější čaj, nechá trochu zchladnout, tak na 50-60 °C a potom se v něm rozpustí větší množství kostek ledu, čímž se krystalická mřížka celkem snadno obnoví. |
Autor: | ajrin [ pát kvě 21, 2010 10:16 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Čaje a maceráty |
Takže příklad, jestliže chci 1/2 l čaje, uvařím 2dcl a 3 dcl dodám v kostkách ledu. Je to O.K. nebo je třeba rozdíl ještě zvětšit? |
Autor: | Jarda [ pát kvě 21, 2010 11:39 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Čaje a maceráty |
ajrin píše: Takže příklad, jestliže chci 1/2 l čaje, uvařím 2dcl a 3 dcl dodám v kostkách ledu. Je to O.K. nebo je třeba rozdíl ještě zvětšit? To ani nemusí být tak velký poměr, bohatě stačí stejným dílem, nebo dokonce může být ledu i méně, velice to záleží na teplotě vody do které ten led házíte a výsledný produkt by měl mít zhruba pokojovou teplotu. |
Autor: | Beladona [ čtv čer 24, 2010 2:39 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Čaje a maceráty |
Zkouším dělat maceráty. Připravuju si bylinkový proti kandidě od Popova. 12 hodin se mi zdálo málo, bylo to slabé. Teď si ho připravím večer a piju druhý den odpoledne, když přijdu z práce. Má tahle procedura nějaké limity, aby se to nelouhovalo zase příliš dlouho? Jinak musím uznat, že čaj je výborný, takový svěží a lahodný. |
Autor: | Jarda [ čtv čer 24, 2010 9:36 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Čaje a maceráty |
Beladona píše: Zkouším dělat maceráty. Připravuju si bylinkový proti kandidě od Popova. 12 hodin se mi zdálo málo, bylo to slabé. Teď si ho připravím večer a piju druhý den odpoledne, když přijdu z práce. Má tahle procedura nějaké limity, aby se to nelouhovalo zase příliš dlouho? Jinak musím uznat, že čaj je výborný, takový svěží a lahodný. Domnívám se, že ne, ale zase příliš dlouhá doba by teoreticky mohla namnožit ve výluhu nějaké breberky. U čaje proti kvasinkám je to asi blbost, ale u jiných čajů se mě to zase tak nepravděpodobné nezdá. Ta doba bude asi bez problémů do 24 hodin, ale delší doba se mě již moc bezpečná nezdá. |
Autor: | loeX [ úte srp 31, 2010 9:06 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Čaje a maceráty |
Měl bych ještě dotaz k této problematice: 1. od jaké teploty vody se dá hovořit o destrukturalizaci? Preferuji také jako jarda02 čaje zelené, u nichž vodu nepřevářím, takže kromě kofeinu na závadu občas uplně nebudou 2. právě jsem si natrhal na zahrádce čerstvou meduňku zalil převařenou vodou a takto to velmi často navečer piji - jedná se tedy z dlouhodobého hlediska o špatný návyk? nepřehluší radiovitalita čerstvě utržené byliny negativní vlastnosti převařené vody? 3.závislost na teplé vodě - to musím uznat, že určitě funguje:) můžete prosím osvětlit mechanismus vzniku a postup na převyknutí? Asi zřejmě popíjet vodu ledovou že? |
Autor: | Jarda [ úte srp 31, 2010 9:18 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Čaje a maceráty |
loeX píše: Měl bych ještě dotaz k této problematice: 1. od jaké teploty vody se dá hovořit o destrukturalizaci? Preferuji také jako jarda02 čaje zelené, u nichž vodu nepřevářím, takže kromě kofeinu na závadu občas uplně nebudou 2. právě jsem si natrhal na zahrádce čerstvou meduňku zalil převařenou vodou a takto to velmi často navečer piji - jedná se tedy z dlouhodobého hlediska o špatný návyk? nepřehluší radiovitalita čerstvě utržené byliny negativní vlastnosti převařené vody? 3.závislost na teplé vodě - to musím uznat, že určitě funguje:) můžete prosím osvětlit mechanismus vzniku a postup na převyknutí? Asi zřejmě popíjet vodu ledovou že? 1.52 °C 2.Ano, není to dle mého názoru vhodné, daleko lepší je dlouhodobá macerace ve studené vodě. 3.Opravdu je potřeba pozvolna najíždět na velice studenou vodu, optimálně s ledovou tříští, ale zpočátku tak maximálně 0,5 dcl na jeden pokus. |
Autor: | Kometa [ stř zář 01, 2010 11:03 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Čaje a maceráty |
Pane Jardo, vy mě utrápíte - jídlo studený a málo vydatný, voda ledová - jak mam přežít zimu? |
Autor: | Jarda [ čtv zář 02, 2010 8:15 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Čaje a maceráty |
Kometa píše: Pane Jardo, vy mě utrápíte - jídlo studený a málo vydatný, voda ledová - jak mam přežít zimu? Tak to řešte jako naši předci, většina roku na této syrové stravě a na zimu přiložit trochu jitrnic ze zabijaček a vydatnější jídlo sice plné kyselin, ale s dostatkem energie a kvanta kysaného zelí se syrovou kořenovou zeleninou a saláty pickles. Také v tomto období jedli husy, kachny a jinou pernatou zvířenu, ryby a mnoho dalších jídel, které v létě nejedli ani náhodou, protože to nemělo žádnou logiku. Tam jim bohatě stačilo vypít domácí černé pivo s rozklepnutým žloutkem ze syrového vejce, kus chleba se sádlem a cibulí a celý den tvrdě makat. Není to sice ideál, ale tělo se nesmí znásilňovat v žádném směru, trochu si nastudujte jin a jang z čehož pochopíte, že v zimním období se dá docela dost přiložit a záleží na každém jednotlivci jak se k tomu postaví. Většinou stačí zařadit třeba jáhly, které jsou silně jang a funguje to i bez těch jitrnic, ale každému dle jeho gusta. |
Autor: | hammel [ ned led 30, 2011 8:38 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Čaje a maceráty |
Dobrý deň, ak pijem čaj a zamrazím a rozmrazím alebo tam pridám zopár kociek ľadu tak bude už kryštalická mriežka obnovená. Dá sa to isté urobiť aj s polievkou, že tam pridám zopár kociek ľadu a mriežka sa obnoví? Inak už to sem nepatrí ale môjmu kamarátovi hrozne smrdí z úst a ja mu chcem pomôcť a ako tak pozerám na stránky tak som sa dozvedel, že teplé jedlá spôsobujú natiahnutie žalúdku a a tam už sa už netrávi ale hnije alebo kysne a z toho ten zápach. On miluje polievky samozrejme teplé tak ma napadlo či to nieje z tých polievok. Ak sa poruší kryštalická mriežka vody tak potom tá voda v tele sedimentuje? Nezvykol si na tú prevarenú vodu už náš organizmus za niekoľko rokov? |
Autor: | Jarda [ ned led 30, 2011 10:23 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Čaje a maceráty |
hammel píše: Dobrý deň, ak pijem čaj a zamrazím a rozmrazím alebo tam pridám zopár kociek ľadu tak bude už kryštalická mriežka obnovená. Dá sa to isté urobiť aj s polievkou, že tam pridám zopár kociek ľadu a mriežka sa obnoví? Inak už to sem nepatrí ale môjmu kamarátovi hrozne smrdí z úst a ja mu chcem pomôcť a ako tak pozerám na stránky tak som sa dozvedel, že teplé jedlá spôsobujú natiahnutie žalúdku a a tam už sa už netrávi ale hnije alebo kysne a z toho ten zápach. On miluje polievky samozrejme teplé tak ma napadlo či to nieje z tých polievok. Ak sa poruší kryštalická mriežka vody tak potom tá voda v tele sedimentuje? Nezvykol si na tú prevarenú vodu už náš organizmus za niekoľko rokov? Co funguje u vody, to nefunguje u polévky a jiných řídkých jídel, nemůžete obnovovat krystalickou mřížku v nějakém roztoku, jde to pouze u vody. Zápach z úst je většinou od špatného žaludku a ten je špatný z polévek, nicméně na to je dobrá očista žaludku a ne zmrazování polévek, ty by jíst prostě neměl. Ta voda nesedimentuje, sedimentují minerály a voda se nedostane do buněk, což velice škodí a tělo značně strádá. To není o zvyku, prostě ji geneticky neumíme, náš dávný předek se k převařené vodě dostat nemohl a za několik století geny nepředěláte, na to je potřeba delší doba. |
Autor: | porek10 [ stř bře 09, 2011 12:44 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Čaje a maceráty |
Dobrý den pane Jardo, chtěl bych se Vás zeptat na to, jestli lze pro maceráty používat jak čerstvé, tak i sušené ovoce a zajímal by mě tip na nějaký lahodný macerát - jaké suroviny používáte? Děkuji moc |
Stránka 2 z 8 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |