Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Čaje a maceráty
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=9&t=245
Stránka 18

Autor:  Jarda [ stř pro 31, 2008 6:23 pm ]
Předmět příspěvku:  Čaje a maceráty

Čaje a maceráty

Čaje patří do významné skupiny tekutin, které lidé pravidelně pijí v pevné víře, že jde o nápoje velice prospěšné, ale opak je pravdou. Trvalé pití čajů ať černých, zelených, ovocných či bylinných je nevhodné a dokonce zdraví škodlivé. Hlavně tělu škodí převařená horká voda, zbavená krystalické mřížky a radiovitality, která nám odebírá energii. Pitím čaje z převařené vody také přijímáme velké množství anorganických minerálů, které mají značnou schopnost sedimentovat v organizmu a zanášet tkáně a orgány solnými úsadami. Většinu čajů lze považovat za návykovou drogu, která vyvolává závislost. Mnohem vhodnějším pitím jsou maceráty. Hlavně ovocné maceráty jsou vhodné k pravidelnému pití a nemají žádné škodlivé účinky. Bylinné maceráty nikdy nepoužívejte samoúčelně, pouze pro chuť, ale vždy jen po dobu léčby.

Autor:  Jana [ pát čer 19, 2009 1:14 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

Dobrý den,
takže že zelené čaje jsou zdravé, je jen pověra?
Známá sayonara (

Autor:  Jarda [ pát čer 19, 2009 2:52 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

[quote="Jana":3laf2to9]Dobrý den,
takže že zelené čaje jsou zdravé, je jen pověra?
Známá sayonara (

Autor:  Jindra [ úte črc 21, 2009 1:30 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

Velmi zajímavé. Taky jsem myslel, že zelené čaje jsou zdravé a vyloženě prospěšné. No, dneska už jako vitarián žádné vařené čaje nepiji, louhuji si šípkový skoro za studena (louhuji přes noc ve vlažné vodě).
V článku o čajích mne ale zaujala jedna věc: převařená voda je zbavena krystalické mřížky a radiovitality. Takže za prvé mám radost, že jsem před půl rokem pořídil filtr Diona a běžnou vodu z vodovodu filtruji, za druhé mi toto odpovídá na dilema, které pár týdnů řeším - pořídit destilátor či nepořídit? Protože vyrábět doma vodu klasickým destilátorem (uvedení vody do varu a následná kondenzace) zbavuje vodu krystalické mřížky a radiovitality, takže takhle vodu nevyrábět. Anebo se dá doma takováto destilovaná voda využít ke zdravé výživě?
Asi by bylo na místě v tuto chvíli poptat destilovanou vodu vyráběnou za studena, říká se tomu reverzní osmóza, jestli se nepletu. Ta už nebyla ohřáta nad 50 °C, takže je naopak vhodná?
Prosím o objasnění, zda destilátor do domácnosti pořídit a pokud ano, jaký. Děkuji moc!

Autor:  Mat [ úte črc 21, 2009 2:04 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

Ja tú vodu z RO niekedy trochu ráno prihrejem, ked ju dávam na prázdny žalúdok.
Potom už pijem iba ovovcné štavy. Je mi ráno celkom nepríjemné dávat do seba studenú vodu aj ked nebola v chladničke.
Tá voda je len taká vlažná, až mierne teplá, nie horúca. Je to asi blbost čo robím, ale sanžím sa to potom vykompenzovat tými štavami, ktorých je niekolkonásobne viac litrov ako cca 0,5l tej vody ráno. Je to teda chyba alebo nie?
Ďakujem

Autor:  Jarda [ úte črc 21, 2009 9:34 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

Jindra píše:
Velmi zajímavé. Taky jsem myslel, že zelené čaje jsou zdravé a vyloženě prospěšné. No, dneska už jako vitarián žádné vařené čaje nepiji, louhuji si šípkový skoro za studena (louhuji přes noc ve vlažné vodě).
V článku o čajích mne ale zaujala jedna věc: převařená voda je zbavena krystalické mřížky a radiovitality. Takže za prvé mám radost, že jsem před půl rokem pořídil filtr Diona a běžnou vodu z vodovodu filtruji, za druhé mi toto odpovídá na dilema, které pár týdnů řeším - pořídit destilátor či nepořídit? Protože vyrábět doma vodu klasickým destilátorem (uvedení vody do varu a následná kondenzace) zbavuje vodu krystalické mřížky a radiovitality, takže takhle vodu nevyrábět. Anebo se dá doma takováto destilovaná voda využít ke zdravé výživě?
Asi by bylo na místě v tuto chvíli poptat destilovanou vodu vyráběnou za studena, říká se tomu reverzní osmóza, jestli se nepletu. Ta už nebyla ohřáta nad 50 °C, takže je naopak vhodná?
Prosím o objasnění, zda destilátor do domácnosti pořídit a pokud ano, jaký. Děkuji moc!

Destilovaná voda, vyrobená klasickým destilátorem (uvedení vody do varu a následná kondenzace), zbavuje vodu krystalické mřížky a radiovitality, ale pokud ji znovu zmrazíte a rozmrazíte, získáte vodu se všemi pozitivními vlastnostmi. Nedá se to ovšem provádět v plastové lahvi, protože tato voda se velice rychle a ochotně kontaminuje, je třeba použít nějaký nerezový pekáček, nebo ideálně nerezovou formu na srnčí hřbet, která se v mrazáku neroztrhne. Dle mého názoru je to docela drahé z hlediska nákladů na energii a zbytečně komplikované.
Reverzní osmóza představuje mnohem dokonalejší technologii, za velice rozumné peníze, bez dalších nákladů na energii a získám vodu velice podobnou. Já si vodu na pití dělám pomocí reverzní osmózy a jsem naprosto spokojený, má vynikající chuť a domnívám se, že větší komfort za tak nízké peníze ani chtít nemohu.

Autor:  Jarda [ úte črc 21, 2009 9:46 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

Mat píše:
Ja tú vodu z RO niekedy trochu ráno prihrejem, ked ju dávam na prázdny žalúdok.
Potom už pijem iba ovovcné štavy. Je mi ráno celkom nepríjemné dávat do seba studenú vodu aj ked nebola v chladničke.
Tá voda je len taká vlažná, až mierne teplá, nie horúca. Je to asi blbost čo robím, ale sanžím sa to potom vykompenzovat tými štavami, ktorých je niekolkonásobne viac litrov ako cca 0,5l tej vody ráno. Je to teda chyba alebo nie?
Ďakujem

Pokud osmotickou vodu ohříváte na teplotu kolem 40°C , tak se nic neděje, ale rozhodně se vyvarujte ohřívání v mikrovlnce, nejvhodnější je elektrický sporák a nerezový hrnek, nebo varné sklo.
Mnohem vhodnější, ze zdravotního hlediska, je startovat organizmus tekutinou co nejstudenější. Je třeba si na to nějakou dobu zvykat, ale stojí to za to, je to návrat k našemu přirozenému způsobu života na který jsme geneticky naprogramovaní. Teplá voda se za našich dávných předků v přírodě nevyskytovala, organizmus s ní pracuje jako s drogou a stává se na ní závislý.

Autor:  Jana [ pát říj 16, 2009 6:40 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

Máte nějaký recept, jak ještě jinak zpracovat šípky, než na čaj, aby z nich nevymizely vitamíny? Taky macerovat?
Díky
Jana

Autor:  Jarda [ pát říj 16, 2009 8:02 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a maceráty

Jana píše:
Máte nějaký recept, jak ještě jinak zpracovat šípky, než na čaj, aby z nich nevymizely vitamíny? Taky macerovat?
Díky
Jana

Tak tady vás bohužel zklamu, šípky běžně nijak nevyužívám a mnoho zkušeností s nimi nemám. Můj názor je, že nejvhodnější by bylo je usušit, těsně před přípravou rozdrtit v hmoždíři, nebo na prášek rozbít v mixéru a potom dlouhodobější macerací z nich dostat to, co potřebuji.

Autor:  Veronika [ pát pro 04, 2009 11:22 am ]
Předmět příspěvku:  PITI ZELENEHO CAJE

Dobry den,

procitala jsem Vase odpovedi a rikal jste, ze nedoporucujete piti caju. Chtela jsem se zeptat, proc.
Povazujete za nezdrave pit ca 2litry zeleneho caje denne, pripadne koprivoveho ci ovocneho?
Zeleny caj ma prece pusobit zasadotvorne.
Koprivovy caj ma cistit organismus.
Dekuji moc. S pozdravem Veronika

Autor:  Jarda [ pát pro 04, 2009 4:33 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: PITI ZELENEHO CAJE

Veronika píše:
Dobry den,

procitala jsem Vase odpovedi a rikal jste, ze nedoporucujete piti caju. Chtela jsem se zeptat, proc.
Povazujete za nezdrave pit ca 2litry zeleneho caje denne, pripadne koprivoveho ci ovocneho?
Zeleny caj ma prece pusobit zasadotvorne.
Koprivovy caj ma cistit organismus.
Dekuji moc. S pozdravem Veronika

Prostudujte tuto stránku a snad to bude jasnější http://www.zdravi-az.cz/Hydratace_organizmu_05.php ,jinak kopřivový čaj zahušťuje krev a pít ho jen tak z cvičných důvodů je nesmysl. Běžné ovocné čaje jsou nabušené chémií a o jejich zdravém působení na organizmus se dá s úspěchem pochybovat.

Autor:  Nevada [ úte pro 29, 2009 4:41 pm ]
Předmět příspěvku:  Čaje a nápoje

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jaký máte názor na pití červeného čaje.
Děkuji

Autor:  Jarda [ úte pro 29, 2009 9:08 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Čaje a nápoje

Nevada píše:
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jaký máte názor na pití červeného čaje.
Děkuji

Nehledejte za tím nějaký zázrak, obecně se dá tvrdit, že popíjení běžných čajů je přibližně stejně škodlivé jako popíjení alkoholu a pokud si uděláte pořádný magorák, tak se budete i motat, což je běžné v čajchárnách některých východních zemí. Tento červený čaj je trochu jiné kategorie a z tohoto pohledu je celkem bezpečný, nicméně pokud si přečtete tento článek, http://www.zdravi-az.cz/Hydratace_organizmu_05.php, tak vám bude jasné, že problém není ani tak v tom z čeho čaj děláte, jako v samotné převařené vodě. Pokud tedy budete tento čaj používat, je vhodné ho připravit koncentrovaný a po zchladnutí pod 50 °C do něho nasypat větší množství kostek ledu. Tající led opraví strukturální krystalickou mřížku tekutiny a s tou pak dokáže organizmus snadno pracovat, přičemž se zbytečně energeticky nevyčerpává. Toto platí i pro čaje ovocné a bylinné, které doporučuji pít také zásadně jako ledový čaj.

Autor:  jarda02 [ pát dub 30, 2010 8:02 pm ]
Předmět příspěvku:  Zelený čaj a pravda o něm

Dobrý den!

Dovolte mi, abych se zde ve zkratce vyjádřil k Vašemu článku na tomto serveru o hydrataci organizmu, článek 5. - "čaje a maceráty". Mám obavu, že tento článek je velmi zavádějící, když se snaží jednotvárně tvrdit, že pití čaje je "velice neprospěšné", v pozdějších diskuzích toto přirovnáváte, co se škodlivosti týče, dokonce k pití alkoholu!! Promiňte mi, ale toto považuji spíše až za opovážlivost matoucí člověka, který se v této problematice pokouší mít jasno.

Myslím, že kupř. tradiční příprava zeleného čaje je naprosto v pořádku, kdy nejenže čaj nezaléváme horkou vodou (v mnoha případech pouze při telotě 65 - 70°C), ale vodu samotnou nepřevařujeme! Nejenže nám tak voda zůstane i nadále vitální, ale zůstane nám v ní i kyslík, jenž je potřebný k rozvinutí čajových lístků. Zelený čaj se při tradiční přípravě nikdy nesladí. Tradičním postupem se také při prvotním spaření čajových lístků můžeme zbavit většiny kofeinu (koneckonců, v porovnání třeba s šálkem kávy je ho tam všehovšudy 1/3, což rozhodně není množství, které by mohlo způsobit i při pravidelném užívání osteoporózu), jemuž se kromě jeho pozivitních stimulačních účinků vytýká zvýšení metabolismu vápníku, který je však v samotném čaji přítomen, to již však nikdo nezmínil. Neutralizovat účinky kofeinu můžeme rovněž i tím, že si počkáme na vylouhování množství tříslovin (děje se tak asi od 3. minuty louhování), trochu však na úkor hořčí chuti čaje - někomu ale může vyhovovat. Nehledě na to - občasné lehké "nakopnutí" kofeinem nemusí být vůbec na škodu.
Ke zmíněnému zanášení orgánů bych podotkl, že zelený čaj pomáhá čistit cévy a tepny a tím umožňuje hladký průtok krve.

A v dnešní přebujelé době hovořit a čaji jako o návykové droze, to mi přijde spíše komické. Dobrá, snad pokud jste člověk, který nesní ani vajíčko, protože je od slepice, pak Vám doporučuji možnou závislost na této droze zvážit. A jako u všeho dobrého, tak samozřejmě i u čajů platí pravidlo se všeho s mírou, a tak nepředpokládám, že hodláte do sebe celé dny v rámci pitného režimu nalévat pouze čaj. Ovšem pokud se budeme držet jeho konzumace třeba do 1L denně a zbytek tekutin doplníme nejlépe vodou, třeba i z kohoutku, pak nevidím v popíjení obzvláště zelených čajů nejmenší problém - ba naopak!

Věřte, že při pravidelné konzumaci smažené tučné stravy s vysokým obsahem cukru a soli Vás nezachrání nic, kromě změny jídelníčku, ale zelený čaj Vám zcela jistě může býti dobrým sluhou i pomocníkem právě při přechodu na zdravější způsob života.


V minulosti se zde objevila diskuze o zásaditosti piva, načež zde pak pan administrátor cosi odpověděl, nicméně správně poznamenal, že v pivní problematice rozhodně není expert. No a já mám prostě ten pocit, že zde autor (místy i dobrého) článku psal i o čajích, aniž by byl čajovým expertem, a právě proto informace v odstavci o čajích z článku ohledně hydratace organizmu nepovažuji za příliš relevantní a z tohoto důvodu vznikla tato má reakce.


Budu velmi rád za jakoukoliv reakci autora i ostatních a přeji hezký den!

Jaroslav T.

Autor:  Jarda [ pát dub 30, 2010 9:28 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Zelený čaj a pravda o něm

jarda02 píše:
Dobrý den!

Dovolte mi, abych se zde ve zkratce vyjádřil k Vašemu článku na tomto serveru o hydrataci organizmu, článek 5. - "čaje a maceráty". Mám obavu, že tento článek je velmi zavádějící, když se snaží jednotvárně tvrdit, že pití čaje je "velice neprospěšné", v pozdějších diskuzích toto přirovnáváte, co se škodlivosti týče, dokonce k pití alkoholu!! Promiňte mi, ale toto považuji spíše až za opovážlivost matoucí člověka, který se v této problematice pokouší mít jasno.

Myslím, že kupř. tradiční příprava zeleného čaje je naprosto v pořádku, kdy nejenže čaj nezaléváme horkou vodou (v mnoha případech pouze při telotě 65 - 70°C), ale vodu samotnou nepřevařujeme! Nejenže nám tak voda zůstane i nadále vitální, ale zůstane nám v ní i kyslík, jenž je potřebný k rozvinutí čajových lístků. Zelený čaj se při tradiční přípravě nikdy nesladí. Tradičním postupem se také při prvotním spaření čajových lístků můžeme zbavit většiny kofeinu (koneckonců, v porovnání třeba s šálkem kávy je ho tam všehovšudy 1/3, což rozhodně není množství, které by mohlo způsobit i při pravidelném užívání osteoporózu), jemuž se kromě jeho pozivitních stimulačních účinků vytýká zvýšení metabolismu vápníku, který je však v samotném čaji přítomen, to již však nikdo nezmínil. Neutralizovat účinky kofeinu můžeme rovněž i tím, že si počkáme na vylouhování množství tříslovin (děje se tak asi od 3. minuty louhování), trochu však na úkor hořčí chuti čaje - někomu ale může vyhovovat. Nehledě na to - občasné lehké "nakopnutí" kofeinem nemusí být vůbec na škodu.
Ke zmíněnému zanášení orgánů bych podotkl, že zelený čaj pomáhá čistit cévy a tepny a tím umožňuje hladký průtok krve.

A v dnešní přebujelé době hovořit a čaji jako o návykové droze, to mi přijde spíše komické. Dobrá, snad pokud jste člověk, který nesní ani vajíčko, protože je od slepice, pak Vám doporučuji možnou závislost na této droze zvážit. A jako u všeho dobrého, tak samozřejmě i u čajů platí pravidlo se všeho s mírou, a tak nepředpokládám, že hodláte do sebe celé dny v rámci pitného režimu nalévat pouze čaj. Ovšem pokud se budeme držet jeho konzumace třeba do 1L denně a zbytek tekutin doplníme nejlépe vodou, třeba i z kohoutku, pak nevidím v popíjení obzvláště zelených čajů nejmenší problém - ba naopak!

Věřte, že při pravidelné konzumaci smažené tučné stravy s vysokým obsahem cukru a soli Vás nezachrání nic, kromě změny jídelníčku, ale zelený čaj Vám zcela jistě může býti dobrým sluhou i pomocníkem právě při přechodu na zdravější způsob života.


V minulosti se zde objevila diskuze o zásaditosti piva, načež zde pak pan administrátor cosi odpověděl, nicméně správně poznamenal, že v pivní problematice rozhodně není expert. No a já mám prostě ten pocit, že zde autor (místy i dobrého) článku psal i o čajích, aniž by byl čajovým expertem, a právě proto informace v odstavci o čajích z článku ohledně hydratace organizmu nepovažuji za příliš relevantní a z tohoto důvodu vznikla tato má reakce.


Budu velmi rád za jakoukoliv reakci autora i ostatních a přeji hezký den!

Jaroslav T.

Máte pravdu, nejsem na čaje expert a ani se na takového nepasuji. Sám piji čaje pouze ve stavu obnovené strukturální mřížky a jednoznačně pouze z léčebných důvodů k čemuž mnoho příležitostí naštěstí nemám. Tak, jak popisujete přípravu čaje vy, to možná žádný problém představovat nebude, ale na rovinu vám řeknu, že jste první člověk o kterém vím, že si takto čaj připravuje. Spíše znám velmi dobře za ty roky lenost lidí dělat cokoliv přesně a ještě k tomu složitě, což vámi uvedená varianta přípravy nepochybně znamená. Lidé prostě na čaj nalijí vařící vodu, pak jdou někam klábosit, nakonec škodlivý výluh ještě pořádně osladí a vypijí, tedy se obávám, že zde nic zdravého nehrozí. Navíc tady nikde netvrdím, že jsem neomylný a vyloženě upozorňuji, že se jedná o moje, nebo převzaté názory. Ano čtete správně názory, nikoliv fakta, nebo dokonce nevyvratitelná fakta. I k tomu pivu se jednalo o názor a toho vypiji určitě mnohem více než čaje, nebo dokonce kávy, kterou jsem pil za svůj život celkem dvakrát a to vždy na schůzích ROH za minulého režimu. Nikomu nic zakazovat nehodlám, každý má své zdraví ve svých rukou, ale nadále si dovolím tvrdit, že běžná konzumace čajů je škodlivá.

Stránka 18 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/