Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Šťávy ovocné a zeleninové
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=9&t=56
Stránka 4954

Autor:  Sc3r0 [ čtv pro 31, 2015 10:27 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Šťávy ovocné a zeleninové

Dobrý den, pane Jardo, předem se omlouvám, pokud vás naštvu tím, že se zeptám na něco co je zde již zmíněno. Mám zde rozečteno hodně diskuzí a času není zase tolik. Snažím se opravdu číst než se zbytečně ptát. Ale zde udělám vyjímku a zeptám se aniž bych četl. 25 let sem se o sebe nestaral, nikdy sem neměl s ledvinami problém, žádné kameny. Pak jsem řekl dost, začal se zajímat, našel vaše stránky, a četl a četl a praktikoval a zase jen změny k lepšímu... tento rok jsem se naplno vrhl do odšťavňování. Na konci roku hups, ledvinová kolika, naštěstí jsem 5mm kámen vyčůral a mám klid, ale přeci jen si říkám jestli na tom nemohou mít podíl šťavelany. Četl jsem knihu od pana Walkera o šťávách a tam uvádí, že šťavelany na tom mohou mít podíl jen ve vařeném stavu a hlavě u zeleniny kde je šťavelanů velký obsah. Vůbec této teorii nevěřím, ale doktoři se tím hodně ohání, lidi co o tom nic neví to do mě hustí, nevěřím, že by tomu tak mohlo být, ale radši sem si řekl, že se vás zeptám. Podle mě bych se spíše měl zaměřit na dodávání adekvátního množství hořčíků, vitamínu K a B6, což jsem vyčetl zde na fóru, ale to patří do jiné diskuze. Mě zajímá jen uklidňující odpověď, že syrové šťávy nemohou mít podíl na tvorbě kamenů tak jak to medicína prezentuje. Znejišťujemě to, že sem se nikdy zeleniny nedotkl, šťávy sem nepil a nic a naráz když jím zeleninu a piji šťávy tak mám kámen. Mockrát Díky

Autor:  Haiky [ pát led 01, 2016 7:05 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Šťávy ovocné a zeleninové

Sc3r0 píše:
..........Na konci roku hups, ledvinová kolika, naštěstí jsem 5mm kámen vyčůral a mám klid, ale přeci jen si říkám jestli na tom nemohou mít podíl šťavelany. Četl jsem knihu od pana Walkera o šťávách a tam uvádí, že šťavelany na tom mohou mít podíl jen ve vařeném stavu a hlavě u zeleniny kde je šťavelanů velký obsah. Vůbec této teorii nevěřím, ale doktoři se tím hodně ohání, lidi co o tom nic neví to do mě hustí, nevěřím, že by tomu tak mohlo být, ale radši sem si řekl, že se vás zeptám. Podle mě bych se spíše měl zaměřit na dodávání adekvátního množství hořčíků, vitamínu K a B6, což jsem vyčetl zde na fóru, ale to patří do jiné diskuze. .........

Dobrý den,
nejsem pan Zajíček,ani znalkyně a jeho odpověď by mě také velmi zajímala. Ale reaguji protože mne napadlo- to že jste dostal koliku a vyčůral kámen během pití šťáv by nemuselo znamenat,že ten kámen během období zeleninových šťáv také VZNIKL. Možná jste ho měl už předtím v sobě, jen se díky očistě uvolnil.
Já sama jsem si např u sebe všimla,že o svátcích- kdy se nezdravě přejídám a jím příliš mnoho sladkého (prostě moje strava je trochu "utržená ze řetězu")-můžu být až na občasné nadýmání apod. "bez problému", ale když se vrátím do starých kolejí a trochu začnu pucovat tlusté střevo, se mi logicky projeví příznaky čištění těla- např. akné.

Autor:  Sc3r0 [ pát led 01, 2016 8:13 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Šťávy ovocné a zeleninové

Haiky píše:
Dobrý den,
nejsem pan Zajíček,ani znalkyně a jeho odpověď by mě také velmi zajímala. Ale reaguji protože mne napadlo- to že jste dostal koliku a vyčůral kámen během pití šťáv by nemuselo znamenat,že ten kámen během období zeleninových šťáv také VZNIKL. Možná jste ho měl už předtím v sobě, jen se díky očistě uvolnil.
Já sama jsem si např u sebe všimla,že o svátcích- kdy se nezdravě přejídám a jím příliš mnoho sladkého (prostě moje strava je trochu "utržená ze řetězu")-můžu být až na občasné nadýmání apod. "bez problému", ale když se vrátím do starých kolejí a trochu začnu pucovat tlusté střevo, se mi logicky projeví příznaky čištění těla- např. akné.

Chodím pravidelně na ultrazvuk jednou za rok kvůli varlatům na preventivní prohlídku, a na začátku roku 2015 mi udělal navíc i sono ledvin, a nic tam nenašel, tak sem vycházel z toho, že vznikl až poté. Samozřejmě, se třeba přehlédl, nebo ten kámen byl teprve ve vývoji...

Autor:  Deane [ pát led 01, 2016 10:05 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Šťávy ovocné a zeleninové

Na ultrazvuku nezistia všetko. Ja som dostal silný ľadvinový záchvat až taký že som sa od bolesti váľal po zemi. Z pohotovosti ma poslali na urológiu, nedali mi ani sanitku tak som cca 25km. v silných bolestiach riadil auto. Bolo to už v noci. Tam mi robili sono, potom urologický RTG, nič nevideli. Nakoniec keďže bolesti prestali ma po 4 dňoch pustili domou. Keď som vystúpil doma z auta tak znovu začali bolesti. Šiel som k doktorovi, ten ma poslal k urológovi ktorého som ešte chytil v ordinácii, dal mi injekciu a nejaké tabletky, neviem čo ešte, je to pár rokov. A večer som doma ucítil ako sa uvoľnil v ľadvine a postupuje do močového mechúra, kaké rezanie postupovalo. A ráno kamienik celkom maličký čľup a bol vonku.

Autor:  Sc3r0 [ stř led 06, 2016 5:06 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Šťávy ovocné a zeleninové

Sc3r0 píše:
Dobrý den, pane Jardo, předem se omlouvám, pokud vás naštvu tím, že se zeptám na něco co je zde již zmíněno. Mám zde rozečteno hodně diskuzí a času není zase tolik. Snažím se opravdu číst než se zbytečně ptát. Ale zde udělám vyjímku a zeptám se aniž bych četl. 25 let sem se o sebe nestaral, nikdy sem neměl s ledvinami problém, žádné kameny. Pak jsem řekl dost, začal se zajímat, našel vaše stránky, a četl a četl a praktikoval a zase jen změny k lepšímu... tento rok jsem se naplno vrhl do odšťavňování. Na konci roku hups, ledvinová kolika, naštěstí jsem 5mm kámen vyčůral a mám klid, ale přeci jen si říkám jestli na tom nemohou mít podíl šťavelany. Četl jsem knihu od pana Walkera o šťávách a tam uvádí, že šťavelany na tom mohou mít podíl jen ve vařeném stavu a hlavě u zeleniny kde je šťavelanů velký obsah. Vůbec této teorii nevěřím, ale doktoři se tím hodně ohání, lidi co o tom nic neví to do mě hustí, nevěřím, že by tomu tak mohlo být, ale radši sem si řekl, že se vás zeptám. Podle mě bych se spíše měl zaměřit na dodávání adekvátního množství hořčíků, vitamínu K a B6, což jsem vyčetl zde na fóru, ale to patří do jiné diskuze. Mě zajímá jen uklidňující odpověď, že syrové šťávy nemohou mít podíl na tvorbě kamenů tak jak to medicína prezentuje. Znejišťujemě to, že sem se nikdy zeleniny nedotkl, šťávy sem nepil a nic a naráz když jím zeleninu a piji šťávy tak mám kámen. Mockrát Díky

Rád bych jen doplnil, že dnes mi zdělili, že kámen byl složen se šťavelanu vápenatého. Dostal jsem papírek a tam doporučení co jíst a co nejíst. Kladl se tam důraz na příjem potravin s obsahem hořčíku a naopak omezení potravin jako mrkev, červená řepa, mák, ořechy, grep, pomeranče...

Pokud jsem správně pochopil téma pana Jaroslava o vitamínech, tak není problém v nadměrném příjmu oxalatu, ale nízký příjem hořčíku, B6 a dalších látek, které chrání tělo před tvorbou kamenů. Takže je nejspíše pravděpodobné, že když jsem před dvěma lety se začal lépe stravovat... mimo jiné mezi to do teď patří pravidelné pití mrkvové, řepové, grepové a pomerančové šťávy, pravdelně mák jím nebo je součástí mléka, které si dělám, ořechy taky pojídám.... tak jsem prostě jen opomenul k tomu taky dodávat adekvátní množství látek, které by při takovém příjmu oxalátu ochránily mé tělo před kameny.

Takže pokud to vemu logicky tak není problém v oxalatech ale v nedostatečném příjmu látek, které mě před nimi chrání

Autor:  Jarda [ ned led 17, 2016 11:21 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Šťávy ovocné a zeleninové

Sc3r0 píše:
Dobrý den, pane Jardo, předem se omlouvám, pokud vás naštvu tím, že se zeptám na něco co je zde již zmíněno. Mám zde rozečteno hodně diskuzí a času není zase tolik. Snažím se opravdu číst než se zbytečně ptát. Ale zde udělám vyjímku a zeptám se aniž bych četl. 25 let sem se o sebe nestaral, nikdy sem neměl s ledvinami problém, žádné kameny. Pak jsem řekl dost, začal se zajímat, našel vaše stránky, a četl a četl a praktikoval a zase jen změny k lepšímu... tento rok jsem se naplno vrhl do odšťavňování. Na konci roku hups, ledvinová kolika, naštěstí jsem 5mm kámen vyčůral a mám klid, ale přeci jen si říkám jestli na tom nemohou mít podíl šťavelany. Četl jsem knihu od pana Walkera o šťávách a tam uvádí, že šťavelany na tom mohou mít podíl jen ve vařeném stavu a hlavě u zeleniny kde je šťavelanů velký obsah. Vůbec této teorii nevěřím, ale doktoři se tím hodně ohání, lidi co o tom nic neví to do mě hustí, nevěřím, že by tomu tak mohlo být, ale radši sem si řekl, že se vás zeptám. Podle mě bych se spíše měl zaměřit na dodávání adekvátního množství hořčíků, vitamínu K a B6, což jsem vyčetl zde na fóru, ale to patří do jiné diskuze. Mě zajímá jen uklidňující odpověď, že syrové šťávy nemohou mít podíl na tvorbě kamenů tak jak to medicína prezentuje. Znejišťujemě to, že sem se nikdy zeleniny nedotkl, šťávy sem nepil a nic a naráz když jím zeleninu a piji šťávy tak mám kámen. Mockrát Díky

Těžko odhadovat zda ten kámen byl výsledek pití šťáv, nebo tam byl z předchozího stravování a pitím šťáv se uvolnil a odešel. Musel by jste mít vyšetření před pitím šťáv a nyní, což by jednoznačně potvrdilo, nebo vyvrátilo jednu z variant, jinak jsme v rovině dojmologie a to není zrovna přesná věda. Vznik kamenů podle mého názoru není zapřičiněn pouze příjmem šťavelanů, to by každý kdo pije šťávy, nebo jí větší množství potravin které obsahují šťavelany měl logicky kameny a jak jistě uznáte i bez odborného vedení, tak to není, tedy půjde spíše o kombinaci dalších faktorů jako je rozházený hořčík, nízké déčko, áčko, vitamín K, málo tekutin a určitě by se dalo pokračovat, těch vlivů je prostě kvanta. Spíše si nyní můžete občas nechat projet ledviny ultrazvukem, při zachování pití šťáv a snadno zjistíte, za se tvoří další, či nikoliv a můžete to včas stopnout.

Autor:  Jarda [ ned led 17, 2016 11:54 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Šťávy ovocné a zeleninové

Sc3r0 píše:
Rád bych jen doplnil, že dnes mi zdělili, že kámen byl složen se šťavelanu vápenatého. Dostal jsem papírek a tam doporučení co jíst a co nejíst. Kladl se tam důraz na příjem potravin s obsahem hořčíku a naopak omezení potravin jako mrkev, červená řepa, mák, ořechy, grep, pomeranče...

Pokud jsem správně pochopil téma pana Jaroslava o vitamínech, tak není problém v nadměrném příjmu oxalatu, ale nízký příjem hořčíku, B6 a dalších látek, které chrání tělo před tvorbou kamenů. Takže je nejspíše pravděpodobné, že když jsem před dvěma lety se začal lépe stravovat... mimo jiné mezi to do teď patří pravidelné pití mrkvové, řepové, grepové a pomerančové šťávy, pravdelně mák jím nebo je součástí mléka, které si dělám, ořechy taky pojídám.... tak jsem prostě jen opomenul k tomu taky dodávat adekvátní množství látek, které by při takovém příjmu oxalátu ochránily mé tělo před kameny.

Takže pokud to vemu logicky tak není problém v oxalatech ale v nedostatečném příjmu látek, které mě před nimi chrání

Tak chápete to podle mě správně a docela mě udivuje že mají i soubor potravin kde cíleně tlačí na hořčík, s tím se běžně nesetkávám. Pokud již tedy berou v potaz hořčík, proč ho do klientů nenacpou pomocí infuzí, to je rychlé a plně funkční navíc to tlumí bolesti, ale možná to zase neuhradí pojišťovny, prostě kocourkov.

Autor:  Sc3r0 [ úte led 19, 2016 9:47 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Šťávy ovocné a zeleninové

Jarda píše:
Tak chápete to podle mě správně a docela mě udivuje že mají i soubor potravin kde cíleně tlačí na hořčík, s tím se běžně nesetkávám. Pokud již tedy berou v potaz hořčík, proč ho do klientů nenacpou pomocí infuzí, to je rychlé a plně funkční navíc to tlumí bolesti, ale možná to zase neuhradí pojišťovny, prostě kocourkov.

Na mě to působilo dojmem, že je ten lékař (primář oddělený) o momentálně uznávané DDD hořčíku přesvědčen a že v potravinách tak jak se teď prodávájí je dostatek hořčíku. A pak tady čtu, že paní si dávala devět lžíček hořčíku a stejně se stále nedostavoval průjem. \":D\"

Autor:  Jarda [ sob bře 12, 2016 12:16 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Šťávy ovocné a zeleninové

Sc3r0 píše:
Na mě to působilo dojmem, že je ten lékař (primář oddělený) o momentálně uznávané DDD hořčíku přesvědčen a že v potravinách tak jak se teď prodávájí je dostatek hořčíku. A pak tady čtu, že paní si dávala devět lžíček hořčíku a stejně se stále nedostavoval průjem. \":D\"

DDD byla postavena již docela dávno a je otázkou jak moc správně, nicméně za tu dobu se zátěž civilizovaného člověka zmnohonásobila, hlavně ta psychická a příjem stravou radikálně snížil, protože se hořčík ve stravě civilizovaného člověka prakticky nevyskytuje. Nakonec není problém si tento můj argument ověřit na nutriční kalkulačce a uvidíte kde se pohybujete. Vzhledem k tomu, že více hořčíku nemůže nijak zásadně škodit, maximálně působí laxativně a to by snad měl člověk zaznamenat, bych se ho určitě nebál dávat raději více než méně.

Autor:  Polívková [ sob bře 12, 2016 6:51 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Šťávy ovocné a zeleninové

Sc3r0 píše:
Na mě to působilo dojmem, že je ten lékař (primář oddělený) o momentálně uznávané DDD hořčíku přesvědčen a že v potravinách tak jak se teď prodávájí je dostatek hořčíku. A pak tady čtu, že paní si dávala devět lžíček hořčíku a stejně se stále nedostavoval průjem. \":D\"

Hořčík (stejně jako mnoho dalších minerálů), je v dnešní době chemického zemědělství velmi nedostatkový. Dnešní ovoce a zelenina obsahuje jen malý zlomek původních hodnot. Hořčík je obsažen jen v ekologicky pěstovaném ovoci a zelenině, ale upozorňuji, že ne každé BIO je skutečně BIO. Některé supermarkety zabalí obyčejnou zeleninu do sáčků s nápisem BIO a zvednou cenu několikanásobně. \":D\" Jediný způsob, jak získat pravou ekologicky pěstovanou zeleninu je najít si ve svém okolí BIO farmu a odebírat rovnou od zdroje.

Autor:  Sc3r0 [ sob bře 19, 2016 8:36 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Šťávy ovocné a zeleninové

Prosím vás, jaký výsledný acidobazický efekt na organismus bude mít např. 3-4 dl čerstvě, doma vylisovaná šťáva z mrkve nebo řepy nebo grepu pokud do ní přidám jednu zarovnanou lžičku kyseliny L-askorbové? Díky. Nejde mi o přesnost spíše, bude to stále zásadotvorné nebo ta jedna lžička stačí k tomu aby se to změnilo na silně kyselinotvorné?

Autor:  martina72 [ sob bře 19, 2016 8:42 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Šťávy ovocné a zeleninové

Proboha, proč byste měl do čerstvé šťávy přidávat ještě nějakou chemikálii? Nemůžete prostě jednou či dvakráte denně vypít sklenku té šťávy, pokud vám chutná (mi teda řepa a mrkev chutná hodně moc) a víc to nějak neřešit?

Autor:  Sc3r0 [ ned bře 20, 2016 5:24 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Šťávy ovocné a zeleninové

martina72 píše:
Proboha, proč byste měl do čerstvé šťávy přidávat ještě nějakou chemikálii? Nemůžete prostě jednou či dvakráte denně vypít sklenku té šťávy, pokud vám chutná (mi teda řepa a mrkev chutná hodně moc) a víc to nějak neřešit?

Prosím vás, to nechte na mě. Pokud znáte odpověď na mou otázku tak odpovězte, pokud ne, nechte si své osobní dojmy pro sebe (nemyslím to ve zlém). Jinak kyselina L-askorbová je vitamín C, a vzhledem k jeho nedostatku v potravinách je tato kyselina jeho vhodným "substituentem". Ale vzhledem k tomu, že se k tomu vyjadřujete tak to asi víte \":)\" A mimo to jak sám pan Jarda uvádí, je sypání kyseliny L-askorbové nejvhodnější právě do šťáv \":)\"

Autor:  Jindra [ pon bře 21, 2016 10:43 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Šťávy ovocné a zeleninové

Sc3r0 píše:
Prosím vás, jaký výsledný acidobazický efekt na organismus bude mít např. 3-4 dl čerstvě, doma vylisovaná šťáva z mrkve nebo řepy nebo grepu pokud do ní přidám jednu zarovnanou lžičku kyseliny L-askorbové? Díky. Nejde mi o přesnost spíše, bude to stále zásadotvorné nebo ta jedna lžička stačí k tomu aby se to změnilo na silně kyselinotvorné?

dobrá otázka, taky si ji někdy kladu, ale neočekávám odpověď, to leda někdo, kdo dělá v laborce
mělo by ale stačit testnout pH papírkem. po mrkvové ščávě mám vždycky krásný pH slušně nad 7,5 (moč měřena cca po hodině)
ono stejně... na trávení má vliv ještě tolik faktorů, že tatáž směs může být dnes alkalizující a zítra okyselující
Sc3r0, nejlepší fakt bude to vypít (správně = pokousat, proslinit) a po chvíli testnout na moči
já osobně však takhle kyselinu do ščávy přidávám (nikoli pokaždé) a na pH dlabu, protože přínos pro tělo podle mne vede a chvilkové okyselení mne "nebolí"
jednak se tím zabrání oxidaci, ščáva se trochu konzervuje (pokud ji nepiji hned) a tělo dostane céčko

PS1: a hele, co jsem četl v jedné knížce: "Vždy používejte Vitamin C Ester. Tento jediný syntetický vitamin C není toxický ani při vysokých dávkách, má pH neutrální, nezpůsobuje vznik ledvinových kamenů a je šetrný pro žaludek a trávicí trakt"
co to znamená "má pH neutrální"? že nebude tak moc okyselovat? to by bylo fajné
PS2: ta známá knížka "Vitamíc C a megaskorbická liečba - zabudnutý poklad" (gratis ke stažení z netu) odpověď nedá? zkuste...

Autor:  Jarda [ sob dub 02, 2016 9:44 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Šťávy ovocné a zeleninové

Sc3r0 píše:
Prosím vás, jaký výsledný acidobazický efekt na organismus bude mít např. 3-4 dl čerstvě, doma vylisovaná šťáva z mrkve nebo řepy nebo grepu pokud do ní přidám jednu zarovnanou lžičku kyseliny L-askorbové? Díky. Nejde mi o přesnost spíše, bude to stále zásadotvorné nebo ta jedna lžička stačí k tomu aby se to změnilo na silně kyselinotvorné?

Předpokládám, že stále zásadotvorné, nicméně konečná reakce organizmu dost záleží na mnoha faktorech do nichž spadá třeba i stres a je docela zajímavé, že vystresovaný člověk může jíst pouze zásadotvorné potraviny a stejně je většinou překyselený.

Stránka 4954 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/