jiddu píše:
ja mam tiez podobne skusenosti ako ty...tiez drzim vyse pol roka prisnu nizkosacharidovu dietu a ked sa tak spatne ohliadnem, tak nevidim v mojom zdravotnom stave ziadny rozdiel ako ked som drzal trochu volnejsiu protikvasinkovu dietu so pseudoobilninami...jediny rozdiel, ktory som zbadal, tak to je silne prekyslenie, ktoreho sa nemozem zbavit ani pomocou zivej vody, ci mega davok horcika, pricom ked som jedol namiesto vajicok ci syrov pohanku, ci divoku ryzu, tak taketo problemy som nemal...
rozmyslam, ze sa opat vratim k batatom, pohanke a k divokej ryzy pri urcitom obmedzeni ryb, vajec a syrov...predsa bez spravneho pH (a hlavne enzymov, vitaminov a mineralov) asi sotva dokaze clovek niekedy nad kvasinkou zvitazit...
To je opravdu problém a mě poslední týden začaly už bolet slušně ledviny, proto jsem se také rozhodl uskutečnit už tento pokus, aby se ph dostalo do normálních hodnot, což se už děje.
Pakliže se budu vracet do protikvasinkové, tak k přidání z těchto potravin určitě především pohanku a poté další pseudoobiloviny. Jednostranné zaměření na redukci sacharidů za každou cenu (tedy vejce, maso sýry) je cesta do ketozy, nízkého ph, zpomaleného nebo zlikvidovaného trávení a dalších problémů - tedy cesta do pekla.
Vždycky je potřeba se dívat na to, jaký typ cukrů potravina nabízí, jak reagují v těle a jaký další souhrn látek potravina nabízí a zdaleka ne vždy platí méně cukrů rovná se lépe.
Pohanka je v tomto vhodná, protože jednak se její sacharidy vstřebávají relativně pomalu, neobsahuje téměř žádné jednoduché cukry a podle zkušeností lidí na zahraničních forech kvasince tolik nechutná a nečiní tedy většině problém. Také je to co se živin a obsahu rozpustné vlákniny (funguje prebioticky) týče velmi zajímavá surovina. Nepatří do první nejtvrdší fáze, ale do následných fází ano. A já ji zcela jistě zařadím, spíše než batáty nebo rýži, ty bych dával až jako přechodové potraviny pokud je člověk delší dobu bez příznaků.
Samozřejmě raději bez vaření třeba formou kaše, která se zaleje teplou vodou a přidají se zelenina, ořech, koření apod.
Výborná je rozmixované s rebarborou, stévii a makem nebo kakaem.