Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je čtv bře 28, 2024 1:57 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 144 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Puškvorec
PříspěvekNapsal: pon říj 18, 2010 2:27 pm 
Offline

Registrován: stř srp 25, 2010 12:45 pm
Příspěvky: 733
muflon píše:
PUSKVOREC

- celkově posilující prostředek nervovou soustavu.!!(hlavne KOUPELE, ale lze i vnitrne!)
-stimulační a euforizující účinky, ve vetších dávkách má halucinogenní vlastnosti
- při nespavosti, neurózách, poruchách paměti
- při nerůznějších žaludečních potížích, podporuje látkovou výměnu, tvorbu trávicích šťáv, zklidňuje křečovité bolesti a zároveň působí i desinfekčně a močopudně. Uplatní se proto např. při infekčních průjmech, při nadýmání, při nechutenství apod. Vedle toho puškvorec i mírně uklidňuje (např. při neurózách) a působí antidepresivně, tlumí astmatické záchvaty, celkově zlepšuje stav zesláblých lidí (ve stáří, po nemoci, po operaci, ozařování, chemoterapii ...), v některých případech působí i výrazně protialergicky.

http://www.vegetalismus.cz/puskvorec-ob ... -2-33.html
Acorus calamus
puškvorec, sladký rákos, včelí rostlina, šišvorec

V Indii a Číně je puškvorec obecný používán jako lék nejméně 2 000 let.
Na britských ostrovech v době krize třicátých let puškvorec často žvýkali lidé, kteří neměli na tabák. Kríové ze severozápadní Kanady žvýkají oddenky nebo stvoly, za dosažením účinku podobného účinku LSD.

Kořen je aromatický a v malém množství (do dvou palců) je stimulující a euforizující. Puškvorec je i v našich krajích cennou léčivou rostlinou, používanou při nejrůznějších žaludečních a střevních potížích. Povzbuzuje totiž vylučování trávicích šťáv a podporuje látkovou výměnu, ovlivňuje křečové stahy při nadýmání a průjmech. Má také mírně močopudný účinek. Puškvorci se připisují příznivé účinky na tvorbu krve a lepší činnost žláz, takže je považován za celkově posilující prostředek včetně stimulu sexuálního apetitu.
Ve vysokém množství vyvolává středně silné halucinace.
Zevně se používá k obkladům na špatně hojící se rány a jako přísada do koupelí posilujících nervovou soustavu.
V lidovém léčitelství se kořen puškvorce aplikoval při nespavosti, depresích, neurózách, při zvyšené teplotě i epilepsii.
Puškvorcová silice se využívá k aromatizování ústních vod, zubní past, žvýkaček apod. Přidává se i do lihovin např. do žaludečníh likéru.

Tradiční užití:
kousky puškvorce se žvýkají, nebo se podávají rozemleté na prášek v dávkování 2,5 - 9 g. Také lze připravit nálev, kdy se 2 čajové lžičky kořene zalijí 250 ml vroucí vody a nechají 15 minut luhovat - nápoj se upíjí po doušcích.

Jeden cas sem puskvorcovy macerat a caj pil (bohuzel uz nevim kolik presne sem toho pripravoval), je to docela chutny. Trochu to pripomina chut piva. \":)\"

_________________
Doporucuji motorku, zenu +
[b]Video: http://www.youtube.com/watch?v=wQgPLMTVfGc
Knihy na ulozto.cz: Cerna labut, Nenechte sebou manipulovat, Mym marodum, Co_nam_telo_rika, Doba jedova 1, ZákladyMužskéhoŠovinismu
http://www.csfd.cz/zebricky/nejlepsi-filmy/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Houba Reishi - Ganoderma lucidum
PříspěvekNapsal: pon říj 18, 2010 8:22 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon črc 06, 2009 6:56 pm
Příspěvky: 444
Host píše:
Sybilla píše:
Na počudovanie ju čerstvú predáva Tesco, teda vyzerá ako pravá. Neviem to v rýchlosti nájsť, ale čítala som, že ju treba tepelne spracovať, pretože obsahuje nejaký toxín, ktorý sa likviduje varom.
Já ti nevím, ale podle mě syrová by jedlá být měla, ikdyž jsem na zahraničních webech narazil na upozornění, že zvláště u dětí se může objevit alergická reakce a vyrážka (otázkou je, jestli to není příznak detoxu). Tady je naopak výcuc ze studie japončíků:
Výzkumné týmy S. Suzukiho a Oshimy zjistily, že syrová shiitake užívaná v pravidelných denních dávkách po dobu jednoho týdne sníží krevní serum cholesterol o 12%.
Tak jsem dostal do ruky sušenou kde je návod na přípravu: "Důkladně omyjeme, hodinu máčet ve studené vodě, 10 minut nechat přejít varem při teplotě 90°C". Ta poslední fáze zní trochu destruktivně... Jak to připravujete?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Houba Reishi - Ganoderma lucidum
PříspěvekNapsal: pon říj 18, 2010 9:45 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 535
Host píše:
Tak jsem dostal do ruky sušenou kde je návod na přípravu: "Důkladně omyjeme, hodinu máčet ve studené vodě, 10 minut nechat přejít varem při teplotě 90°C". Ta poslední fáze zní trochu destruktivně... Jak to připravujete?

Tepelnej úprave väčšiny potravín sa vyhýbam pokiaľ je to možné, ale huby (okrem hlivy ústričnej kvôli betaglukánom) tepelne vždy spracujem, podľa dobrých zvykov mnohých generácií mojich poľovníckych predkov. Šitake robím tak, ako píšu kuchárske knihy z japonskými receptami, sušené namočím a varím cca tých 10 min. ako aj sám píšeš, že je uvedené v návode a surové iba nechám prejsť varom, keď si robím občas miso polievku. Všetky ázijské spôsoby prípravy jedál sú rýchle a varí sa to iba krátko.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Pampeliška
PříspěvekNapsal: pon říj 25, 2010 10:53 am 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Pampeliška

Pampeliška je náš oblíbený plevel na zahrádkách, jehož nádherně žlutá barva květů přivádí do vytržení ženy, děti, zahradníky, králíky a včely.

Ženy se polaskají estetickým pohledem na žlutou louku a zasněně se zamyslí nad tím, kam si založily recept na pampeliškový med a jestli mají vhodné citové a tvořivé rozpoložení i časovou kapacitu ho uvařit. A protože ženy jsou v kuchtění většinou muži činu, rády recepty tvořivě zkoušejí. Rozvaří v silném cukerném roztoku žlutá kvítka na hnědý silně ublemptaný humus zvláštní barvy i chuti a s vemlouvavým nadšením hovoří o jeho obecných zdravotních výhodách při pokusech ho vnutit bližním. Samy si většinou moc nevěří, ale když už to dalo tolik práce, tak to přece nevyhodíme! Ostatně hlad, víra v oběd a něžné násilí donutí experimentálního bližního k ochutnávce a zamilovaného možná i k pochvale.

Děti nad výskytem pampelišky na domácím drnu zajásají a s nadšenou aktivitou zkoušejí všechno otrhat, zdupat, zválet a nakonec vyzkoušejí, že plést věnečky je složitá a bezohledně trpělivá práce se žalostným výsledkem a odcházejí z orvaného trávníku s poházenými zbytky hraček, věnečků, pampelišek, jídla, nápojových obalů a použitých věcí ještě nadšeněji k televizi. Modernější mladistvý se nezdržuje a hned po vteřinovém záblesku estetiky odešle kamarádům SMSku, že by tady mohlo být perfektní mejdlo, protože tu je tráva. Což mu zajistí hojnou účast. (pozn. překladatele: tráva je sleng pro konopí)

Majitel trávníku si rve několik zbývajících vlasů.

Zahradník se moudře zadumá, pohlédne do brejle a do tabulky dávkování selektivního herbicidu.

Králíci jsou většinou toho názoru, že se jedná o vynikající žrádlo. To vám potvrdí každý chovatel a za mlíčňáky někdy zaplatí i životem, jak se občas dozvídáme z černé kroniky, kdy je sbíral v kolejišti, ve výběhu pro býky, na střelnici nebo na soukromém pozemku konfliktního souseda. Králík za to zaplatí životem vždycky.

Včely za nadšeného bzukotu lezou po květech, až jsou celé zažlucené pylem, tlusťoučké a spokojené. Ovšem podle některých pozorování většinu času jenom vrtí zadkem a pumpují do úlu med, až když jsou květním nektarem přecpané.

Bylinkář ví, že pampelišek je veliké množství variant od deseticentimetrových po metrové (největší exempláře jsem viděl u příležitosti jedné své přednášky na neudržovaném dvoře pohostinství v místě, kam se chodili pánové nadýchat čerstvého vzduchu... a hlavně se vymočit), od chlupatých po lysé (list pampelišky!), od dávivě hořkých (malé a neduživé druhy) po lahodné až salátové (velkolisté, rychlerostlé). Větší jsou většinou chutnější (hlídejte si lokalitu...). V odborných knihách naleznete, že se sbírá list, kořen, potrubí vedoucí ke květu s obsahem bílého mléka, tedy šťopka a lidově vzácněji květ. To si naleznete dle potřeby, ale je to v nich napsáno tak nějak vysušeně a bez života.

Podle mne pampeliška jemným způsobem stimuluje tvorbu trávicích šťáv žaludku, slinivky i střeva a podporuje tvorbou zředěné žluči čištění jater, žlučníku a žlučovodů, detoxikaci organizmu po lékové terapii i jiných jedech. Snižuje pocit hladu a uvolňuje křeče v zažívání, bolesti slinivky a zvláště žlučníku.

Jedna moje přítelkyně, výborná kuchařka (která svému umění dělá reklamu i vzezřením), ukrutně ráda bramboráky. Ovšem vždycky ji potom chytnul žlučník... Doporučil jsem jí chodit si bramboráky vychutnat na zahradu a zajíst čerstvým listem pampelišky - osvědčilo se. Nakonec ale žlučník stejně nevydržel dietní záliby a výživové sliby a nechal se vyřezat.

Každému, kdo má zanesené žlučovody i žlučník, doporučuji 3x denně sníst dva listy pampelišky běžné velikosti. Jako bonus obdržíte čištění i tenkých žlučových cest v játrech, jaterních žlučovodů. Při přechodu z jídel chutných na zdravé se po roce vyčistí játra, žlučovody i většina bahna a kaménků ze žlučníku bez jakýchkoliv potíží. Jediná potíž je v šatstvu, které vám potom bude v pase asi poněkud plandat. Já bych doporučil s jídly i ostropestřecový olej (OO nebo OO-KH) a ostropestřecovou směs (JK).

V zimě si namísto listu berte kousek čerstvé bílé dužiny pampeliškového kořene (v létě je lepší list). Je vhodné si na zimu zařídit krecht, což je takové podzemní jakoby sklepeníčko na zahradě určené pro skladování mrkve, petržele, celeru a pampelišky v pískovém zásypu.

Nevzpomínám si, že bych v nějakém supermarketu viděl v nabídce kořen pampelišky (a kdyby, tak by asi byla stejně dovozová, neosobní, přešlechtěná a extra drahá). Viděl jsem tam ale čekankové puky. To není touch od hokejisty, ale šlechtěná čekanka vyrostlá ve tmě s vyšší křehkostí a nižší hořkostí, které má poněkud salátové vlastnosti i vlastnosti listu pampelišky a proto tyto puky vřele doporučuji. Jsou bílé, šmrncnuté zelenou, křehké a na chuť výborné. Když to spletete, je puk touch černý válcovitý, chutná po gumě a tvrdý, že si v něm můžete zlomit zub.

Zajímavý toust vznikne, když si natrháte mladé lístky kopřivy, zabalíte do listu pampelišky a sníte jen tak. Když to uděláte obráceně, bude vás pálit celá hubústa. Je to vynikající proti hladu i žízni. Dodávka enzymů, chlorofylu, vlákniny atd. je k nezaplacení, avšak ministr zdravotnictví varuje nejen před kouřením, ale i před hygienickými riziky. Já bych řekl, že máte používat mozek; tedy, kdo má... Ostatní nechť se drží předpisů.

Pampeliška s kopřivou v této čerstvé podobě se chovají velice tonizačně a vyloženě dodávají energii a možná lépe než exotický ženšen, eleuterokok, goji nebo schizandra. Myslím, že vývozem našich nedoceněných plevelů do Ameriky a Číny bychom mohli korigovat dodávky tamních běžných bylin a plevelů sem s barnumskou reklamou k vymývání mozků za drahé peníze.

Český ženšenový čaj
vyrobíte ze směsi 2-3 dílů listů kopřivy a jednoho dílu listů pampelišky. Do vroucí vody vhodíte hrst čerstvých omytých listů a přivedete znovu k varu, odstavíte na 20-30 minut pod pokličkou, scedíte, zchladíte a pijete dle potřeby. Nedopitek za několik hodin vylijete do květináčů domácích květin, kterým to udělá také dobře. Máte-li pocit, že je na vás čaj moc silný, lze ho zředit dobrou nechlorovanou, nebublinkovou, měkkou vodou.

Budete-li chtít čaj podobných vlastností i v zimě, vezměte stejným dílem sušené listy pampelišky, kopřivy, břízy a řepíku. Spařte asi lžíci řezané směsi čtvrt hodiny ve čtvrtlitru a můžete pít do krásy a zdraví jako velmi univerzální čaj 2-4x za den kdykoliv.

Sušený kořen pampelišky přidávejte do směsí podporujících trávicí pochody, žaludek, dvanáctník, játra, žlučník, slinivku, tenké střevo, a do směsí uklidňujících tamní křeče a bolesti. Také do krevčistících směsí a při cukrovce. Ze samotného pampeliškového kořene lze pít čaj také, ale do týdne asi změníte názor.

Používání pampeliškového medu má kupodivu pozitivní vliv nejen na játra, ale přes ně na některé alergie respirační, někdy také zažívací nebo kožní. Nelze to sice slíbit, ale 2-3x denně 2 malé lžičky medu z pampelišky přes celou zimu odnaučily již dost dětí pylové i jiné alergii. Na konci výroby pampeliškového medu doporučuji na 1 kilogram produktu přimíchat 1-2 lžíce práškového vitamínu C (2-5%).

Budete-li si občas zpestřovat jídelníček špenátem z listu pampelišky, kopřivy atd., vybírejte pampelišku podle chuti. Prostě vám musí chutnat. Pampelišky s těžkými životními podmínkami nejsou většinou dobré a chuťově vše kazí. Pěstujte si na záhonku pampelišky salátovky. Sám jsem těmito listy uvítal delegaci léčitelů z Itálie před patnácti lety, když jsem byl předváděn jako místní folklórní rarita, cvičená opice nebo kulturní zřícenina. Pampelišková svačina je po všech stránkách uspokojila – předvedl jsem se jako přiměřený ekonomicky nezajímavý tuctový exot a neškodný blázen. A mám klid.

Z toho plyne poučení – nabízejte svým návštěvám jako osvěžující svačinku čerstvé listy pampelišky a k pití pampeliškokopřivový čaj a lidé jiné společenské kategorie nebo blbci u vás byli naposledy.

Ještě je jedno důležité uplatnění čerstvého listu pampelišky. A to při hladovkách. Protože při hladovění tělo potřebuje pro pohyb střev cosi do nich, ale také jsou zapotřebí enzymy, chlorofyl a hlavně kyselina listová. Takže ve chvíli ataku hladu se list pampelišky svými jemnými hořčinami podílí na jeho tlumení. A to není k zahození. On je hlad prevít a když vám ovládne mysl, jde vaše důstojnost stranou i se všemi předsevzetími. Když ne, jdou pryč vaše svaly a jejich bílkoviny, ze kterých se tvoří vaše výživa po dobu hladovění. První týden mizí bílkoviny z otoků, druhý týden jedete na rezervy z jater a tkání, třetí týden vám organizmus žere staré, nedokrvené, nefunkční, balastní a nepoužívané buňky. Ale teprve od čtvrtého týdne k těm předchozím začne přikusovat ty zmutované. To je docela dost dlouho, ale dá se to s přiměřenou sebekázní vydržet, zvláště, máte-li dostatečnou nadváhu a motivaci (například hladovka pole Breusse). Také jsem si to několikrát zkusil. Doporučuji každých 5 let nejpozději. Později i dříve. Nejpozději zavčas.

Z toho je na první pohled vidět, že pampeliška je kytka plná zvratů a protiúhlých úhlů pohledů.

B. Nový, www.dedekkorenar.cz, v.090410


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Zajímavé knihy
PříspěvekNapsal: pon říj 25, 2010 11:03 am 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
http://www.dedekkorenar.cz/zbozi-a-prod ... -p150.html
(Ing. Jiří Bajer: Rostliny pro život
Zajímavá publikace o málo známých léčivkách.)

http://knihy.abz.cz/prodej/lecive-rostliny-1-dil
( Léčivé rostliny 1 díl -- Část 1/Čechy a Morava
Autor: » Valdemar Grešík
jejich vlastnosti, účinky a použití. Část 1, Čechy a Morava)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte říj 26, 2010 11:48 am 
Offline

Registrován: stř čer 02, 2010 6:10 am
Příspěvky: 389
Zdravim!
zajímalo by mne jaké dávky čerstvé hlívy a sušeného oregana by byly ekvivalentem k potravinovým doblňkům obsahujícím betaglukany(hlíva) a oreganový olej.Stačí třeba denně 100g hlívy a polivková lžíce oregana?Toto jsem kvasince ještě nedopřál tak ji chci trochu poškádlit \":twisted:\"


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte říj 26, 2010 7:56 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28242
Bydliště: Poděbrady
Pavel Veselý píše:
Zdravim!
zajímalo by mne jaké dávky čerstvé hlívy a sušeného oregana by byly ekvivalentem k potravinovým doblňkům obsahujícím betaglukany(hlíva) a oreganový olej.Stačí třeba denně 100g hlívy a polivková lžíce oregana?Toto jsem kvasince ještě nedopřál tak ji chci trochu poškádlit \":twisted:\"

Hlívu jsem v uvedených objemech konzumoval, tedy vím, že s tím není problém, ale polévková lžíce sušeného organa, no nevím. Také jsem ho zkoušel jíst, ale to je velice tvrdý oříšek, ty klacky v koření obsažené se vám prakticky stále snaží zlikvidovat zuby. Nevidím tedy problém v tom objemu, ale zdá se mě to problematické technicky, ovšem možná by se to dalo rozmixovat, napěchovat do tobolek a takto bez rizika spolknout. Jinak je to dobrý nápad a kvasince to určitě moc dobře nedělá.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon lis 01, 2010 9:08 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Vztahy mezi orgány a bylinami dle dědka kořenáře:
http://www.dedekkorenar.cz/clanky/o-zdr ... inami.html


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Choroš ČAGA
PříspěvekNapsal: pát lis 05, 2010 9:41 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
BEFUNGIN - ČAGA
http://www.zdraviprirody.cz/zdravipriro ... UNGIN-CAGA

Jedná se o extrakt z Rezavce Šikmého, lidově nazývaného čaga, latinsky Innonotus Obliquus. Tento choroš roste nejčastěji na břízách, u nás poměrně vzácně, ale hojný je na Sibiři.

Už při pouhém pohledu na něj je patrná podobnost s novotvarem a ta předznamenává i jeho použití. Čaga se v Rusku úspěšně používá při léčbě nádorových onemocnění, především v zažívacím traktu, ale i dalšich. Pokud se extrakty z Čagy užívají tzv. preventivně, posilují se membrány buněk, které jsou pak mnohem odolnější a riziko vzniku nádoru je nižší.

Rezavec Šikmý obsahuje mnoho biologicky aktivních látek jako polysacharidy, kyselinu čagovou, organické kyseliny, steroidy, melanin, z prvků mangan, kobalt a další.

Složení: vodný extrakt Rezavce Šikmého stabilizovaný lihem

Použití: Befungin velmi příznivě působí na obranyschopnost organismu, je vhodný při potížích v oblasti žaludku, střev, jater a slinivky, při žaludečních a dvanácterníkových vředech, při astmatu a alergiích, usazeninách na plících, snižuje krevní tlak, příznivě působí na kvalitu kůže, má antioxidační a imunomodulační efekt.

Dávkování: připravíme si roztok rozmícháním 3 lžiček Befunginu ve 150 ml převařené vlažné vody a z tohoto roztoku užíváme 1 polévkovou lžíci 2 -3x denně 30 minut před jídlem po dobu 3 - 5 měsíců.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Chanca Piedra (Phyllantus niruri)
PříspěvekNapsal: sob lis 06, 2010 11:08 am 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
http://www.fytokomplexy.cz/herbar/Chanca-piedra.html

Chanca piedra
(Smuteň hořká)

...se používá při ledvinových a žlučníkových onemocněních jako spasmolytikum a při léčbě ledvinových a žlučníkových kaménků. Dále se používá droga jako podpůrná léčba u diabetu druhého typu a u hypertenzních stavů. V poslední době se droga používá pro své antihepatotoxické účiky jako podpůrná léčba u hepatitidy typu B. Dále se používá jako stomachikum u dyspeptických potíží. Zevně se droga požívá jako kloktadlo u zánětů dutiny ústní a u tonzilitid.

Droga působí antihepatotoxicky, antibakteriálně, antivirově, hypoglykemicky, hypotonicky, imunostimulačně a hepatotonicky. Droga má protinádorové účinky a to především na Freund virus Leukémie. Dále působí spasmolyticky a má hypoglykemické účinky, které jsou výšší než u tolbutamidu. Dále působí jako stomachikum, antiflogistikum a adstringens.

...zpomaluje krystalizaci oxalátu vápníku. Droga se používá především u infekčních hepatitid pro blokaci DNA polymerázy a to především u typu B jak v akutní, tak i při chronické formě

Denní dávka sušené drogy je 0,9-2,7 gramů.
Denní dávka extraktu je 300-800mg


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob lis 06, 2010 11:56 am 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Specifika čajových koncentrátů dědka kořenáře:
http://www.dedekkorenar.cz/clanky/obecn ... namky.html

zvláštnost:
Jak dlouho lze čaje pít?
Všechny čaje, mimo Medvědicové směsi LPPK a Dobromyslové směsi NK, lze pít velmi dlouhodobě, pořád.

Cena a kvalita
Asi 1-3 Kč na šálek bez práce a vaření je vynikající poměr, protože z jedné lahvičky 100 ml uděláte 50-100 hrnků čaje. Rozředěním malé 100 ml lahvičky jako potravního doplňku proti žízni dle doporučení na etiketě vznikne 35 – 80 l čaje.
Koncentrát neobsahuje žádné chemické příměsi a je připraven speciální technologií parciálních superextrakcí atd. Jednotlivé koncentráty lze do hrnku s teplou vodou namíchat dle potřeby(LZE MÍCHAT navzájem různé směsi společně..!!). Koncentráty obsahují alkohol, který aktivuje rychlé vstřebávání i účinek a je současně jediným konzervantem.

Snadná příprava
Doporučené ředění uvedené na etiketě je určeno pro neomezené pití při žízni bez významného(tj.PRILISNEHO) efektu použitých bylin.
Rozhodně nedoporučuji k přípravě čajů používat sycené bublinkové a minerální vody, neboť mohou nevhodně chemicky reagovat s bylinnými substancemi. Dochucování slazením nedoporučuji.
"ČAJ" se získá takto:
Půl až jednu kávovou lžičku (1-2 ml) čajového koncentrátu rozmíchejte v šálku (100-250 ml) studené nebo raději teplé vody a stačí jen vypít.

-------------------------
Pokud si někdo chce dělat klasický bylinný čaj a koupí si potřebné byliny sám, tak dědek kořenář radí jak na přípravu, pokud chcete "okopírovat" složení jeho směsí pro domácí přípravu (u jednotlivých směsí koncentrátů je úplně dole uvedeno složení směsi).... :
http://www.dedekkorenar.cz/zbozi-a-prod ... ty-k7.html
Čajový obřad aneb jak si lze udělat vlastní bylinné čaje podobných parametrů?
Vezměte sušené a jemně řezané byliny v poměru: 3 díly první jmenované (viz složení pod textem), po dvou dílech druhé a třetí a po jednom díle ostatních.
Přiveďte vodu k varu a nechte ji chvilku (do minuty) vařit, aby se mohl odpařit chlór a jiné rozpuštěné plyny, případně další stopy níževroucích látek, a aby se shluky molekul vody dostatečně roztrhaly (rozpustnost). Vhoďte do vroucí vody byliny v množství asi tak jednu čajovou lžičku (s čepicí) připravené směsi na šálek, přiklopte pokličkou, nechte asi 10 minut spařovat, sceďte do studeného šálku a po vychlazení můžete pít.
----------------------

Při specifických a konkrétních potížích krátkodobě v poněkud vyšším dávkování, užívejte čajový koncentrát vhodný na tyto potíže,

Dobromyslovou směs NK !!! při stresu nebo nespavosti,
Zeměžlučovou směs 12K při dietní chybě a žlučníku (vždy, když je špatně nebo bolí břicho), k podpoře trávení
http://www.dedekkorenar.cz/zbozi-a-prod ... ty-k7.html


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Není Bertrám jako "bertrám"...!
PříspěvekNapsal: pon lis 08, 2010 3:42 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
V závěru tohoto příspěvku jsou různé PODOBNÉ lidové názvy Bertrámu, označující ale
NĚKOLIK různých bylin, zatímco Hildegarda používala k léčení Bertram - Anacyclus pyrethrum...!!

Většinou se nedá splést, pokud člověk koupí od rakouské Sonnentor balení 35g (Bertrám kořen Hildegarda mletý konv. 35g ) :


Naposledy upravil muflon dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 0
5b62794016060035f3d093f983a4cb0f


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Chmel
PříspěvekNapsal: pon lis 15, 2010 12:23 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Chmel a Xanthohumol

Dle osel.cz:

Xanthohumol je jedna z významných složek s chemo-preventivním účinkem na rozvoji nádorů jakou jsme studovali,“ tvrdí Fred Stevens, výzkumný pracovník Ústavu Linuse Paulinga pri Oregonské státní univerzitě.
Xanthohumol byl v chmelu objeven již v roce 1913. Jeho molekulu začali výzkumníci studovat již v roce 1950, ale celá desetiletí se jí zabývali jen pivovarníci z pohledu jakou chuť dává pivu. Od roku 1990 se datuje výzkum této látky také z pohledu toxikologického a protinádorového účinku. Zatím byl prokázán jeho účinek proti nádorovým buňkám způsobujícím rakovinu prsu, tlustého střeva, vaječníků, a prostaty.
Xanthohumol působí na nádorové buňky několika způsoby. Jedním z účinků je inhibice skupiny enzymů, které jsou označovány jako cytochromy P450, které mohou aktivovat nádorový proces. Druhé pole působnosti je v účinku vyvolání aktivity „chinon reduktázy“, enzymu účastnícího se detoxikace karcinogenů. Tento účinek brání rozvoji nádoru v jeho počátečních stádiích.

Poněkud z jiného soudku je estrogenní účinek některých z chmelových flavonoidů. Toto jejich hormonální působení může být využito v prevenci problémů, které u žen navozuje menopauza. Xanthohumol a humulon rovněž inhibují proces resorpce vápníku z kostí, působí tak proti vzniku osteoporózy.

...Dojem, že pití piva nás ochrání před rakovinou by ale byl mylný. Většina piv má totiž těchto ochranných látek velmi málo. Tělo má navíc omezenou schopnost si xanthohumol ukládat do zásoby. Ale jako reklamní tah to nemá chybu. Jiná situace ale nastane, jakmile budou vyvinuty postupy k uchování těchto látek v účinné formě a v jejich distribuci jako doplňku výživy.
Xanthohumol se jeví být mocným antioxidantem, a to dokonce ještě účinnějším, než jakým je například vitamín E...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Borůvky
PříspěvekNapsal: pon lis 15, 2010 12:36 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Borůvka

zajímavý je už latinský název...Vaccinium myrtillus L....

Dědek kořenář píše že...Dosud plně nedoceněná borůvka údajně svým fialovým barvivem regeneruje sliznice.(sekce Kašel, kašel s vykašláváním, suchý a mokrý kašel),
dále píše:...Šťáva z čerstvé borůvky se pro svůj protizánětlivý účinek dá použít i ku kloktání. ...
... je plod borůvky prevencí proti rakovině tlustého střeva...

http://www.dedekkorenar.cz/clanky/o-zdr ... inami.html
V souvislosti se zažíváním se musím zmínit o lidmi dosud neobjevené borůvce. Že se její listy hodí do čaje pro snižování hladiny cukru v krvi, je známo. Plod to umí také, mimoto obsahuje vitamíny, minerály a vlákninu, která je důležitá pro objemové čištění střev. Šťáva z čerstvé borůvky se pro svůj protizánětlivý účinek dá použít i ku kloktání. Potom ale spolknout, protože i vnitřní účinky jsou vynikající. Fialové barvivo se účastní regenerace sliznic trávicích orgánů. Borůvka způsobuje aglutinizaci neboli shlukování patogenních mikroorganizmů, čímž omezuje jejich množení a aktivitu až do doby, než odejdou se stolicí. Proto se dá borůvka použít jako doplňková léčba při všech průjmových stavech způsobených infekcí, přestože v čerstvé nebo kompotované podobě stolici ředí. Sušená borůvka se používá stejně, ale spíše staví (nevysušuje, povrch stolice je vláčný!). A to i odvar, díky obsaženým tříslovinám.
Šťáva z kompotu je pro děti, které nemají chuť k jídlu a všechno vyzvrátí, nejen pomocným lékem, ale i zdrojem energie. Podle mne je plod borůvky prevencí proti rakovině tlustého střeva a svými účinky chrání játra, někteří odborníci ji doporučují údajně i na oči. Sušit plody je potřeba při 55 °C s tolerancí 5 °C. Nižší teplotou nedosušené borůvky podléhají červům, vyšší je speče. Dobře to jde v pootevřené elektrické troubě. Skladování je nejlepší v uzavřených skleněných nádobách. Kompotu doporučuji brát několik lžic denně po jídle nebo nalačno, sušených borůvek podobně.

Podrobné účinky a složení borůvek viz např.:
http://www.darius.cz/archeus/B_boruvka.html


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Chmel
PříspěvekNapsal: úte lis 16, 2010 10:15 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28242
Bydliště: Poděbrady
muflon píše:
Chmel a Xanthohumol

Dle osel.cz:

Xanthohumol je jedna z významných složek s chemo-preventivním účinkem na rozvoji nádorů jakou jsme studovali,“ tvrdí Fred Stevens, výzkumný pracovník Ústavu Linuse Paulinga pri Oregonské státní univerzitě.
Xanthohumol byl v chmelu objeven již v roce 1913. Jeho molekulu začali výzkumníci studovat již v roce 1950, ale celá desetiletí se jí zabývali jen pivovarníci z pohledu jakou chuť dává pivu. Od roku 1990 se datuje výzkum této látky také z pohledu toxikologického a protinádorového účinku. Zatím byl prokázán jeho účinek proti nádorovým buňkám způsobujícím rakovinu prsu, tlustého střeva, vaječníků, a prostaty.
Xanthohumol působí na nádorové buňky několika způsoby. Jedním z účinků je inhibice skupiny enzymů, které jsou označovány jako cytochromy P450, které mohou aktivovat nádorový proces. Druhé pole působnosti je v účinku vyvolání aktivity „chinon reduktázy“, enzymu účastnícího se detoxikace karcinogenů. Tento účinek brání rozvoji nádoru v jeho počátečních stádiích.

Poněkud z jiného soudku je estrogenní účinek některých z chmelových flavonoidů. Toto jejich hormonální působení může být využito v prevenci problémů, které u žen navozuje menopauza. Xanthohumol a humulon rovněž inhibují proces resorpce vápníku z kostí, působí tak proti vzniku osteoporózy.

...Dojem, že pití piva nás ochrání před rakovinou by ale byl mylný. Většina piv má totiž těchto ochranných látek velmi málo. Tělo má navíc omezenou schopnost si xanthohumol ukládat do zásoby. Ale jako reklamní tah to nemá chybu. Jiná situace ale nastane, jakmile budou vyvinuty postupy k uchování těchto látek v účinné formě a v jejich distribuci jako doplňku výživy.
Xanthohumol se jeví být mocným antioxidantem, a to dokonce ještě účinnějším, než jakým je například vitamín E...

Dnešní piva jsou bohužel ideální zdroj plísní a jediné na co jsou opravdu vhodná je, že celkem spolehlivě působí proti zácpě, ale jako vhodnou terapii bych to určitě neviděl, protože zamořit se plísní je nejspolehlivější cesta do Pelhřimova.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 144 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 37 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz