Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob led 20, 2018 8:45 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 144 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: ned dub 22, 2012 3:00 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 22, 2011 2:03 pm
Příspěvky: 794
Bydliště: Praha 12 – Kamýk
muflon píše:
...Medvědí česnek lze sklízet v lese už v březnu, kdy se probouzí pod listím. A pak přijdou kopřivy,
pampelišky, žabinec, šťovík, řeřicha...... Tyto divoké rostliny jsou mimořádně odolné, nezávislé, zdatné,
samostatné. Říká se, že jsme to, co jíme. Vlastnosti potravy se přenášejí na toho, kdo ji konzumuje a
jmenované vlastnosti divoké zeleniny jsou jistě cenné. Ale musíte se naučit je sbírat a připravovat a to je pro
většinu lidí neuskutečnitelné. Škoda. Zkuste začít. A pokračovat. Udělejte si salát a dejte do něj
mladou kopřivu, pampelišku, žabinec… jen tak na zkoušku….píše ve své knize A.Kolinger.

Má někdo tipy na sběr v Praze a okolí? Nebráním se i společný výpravě a pokecu s lidmi z fóra.

_________________
vše o šankaprakšaláně ● tabulka zdravých potravin: download / online / kompletní sakulova
Používejte MOZEK a nevěřte každý blbosti na Internetu!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon čer 11, 2012 8:12 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1925
Hřebíček

Hřebíček je plný protikladů i protizáporů. Získal jméno po trochu atypicky obézním malém hřebíku 15×2,8, kterému je toto jižní koření podobné, jako kdyby mu z oka vypadlo. No, nebudu se rozšiřovat nad problémem lidového rčení, z kteréhože oka, to by bylo na dlouhé lokte. Ostatně rozšiřovat jsem nemyslel tak úplně vážně, protože jsem právě v procesu hubnutí, a dlouhé lokte jsou také zavádějící, protože ty u nás má jen NĚKDO, tedy hlavně ti, kteří nemají prázdné kapsy a mají velké oči..., ale plebejci je mají výrazně kratší, prázdnější a menší - lokty, kapsy i oči (oči od neustálého přimhuřování nad činy oněch s dlouhými lokty a naditými kapsami; kupodivu ne od míření, které by dlouhé lokty rychle zkrátilo...). To záleží prostě na tom, jak použijeme hřebíček i hlavičku...

Když si před půltisíciletím španělský král fajnšmekrovsky vymyslel, že chce hřebíček coby koření do paštiky, tak pro něj poslal někam na západ mořeplavce Magellana a ten při tom objevil svůj obávaný jihoamerický průliv a tekutý hrob desítek tisíc námořníků mezi Ohňovou zemí a Chile. On tam totiž oceán kroužící rychlostí pomalé chůze kolem Antarktidy směrem na východ má zúžený profil Ohňovou zemí a nerovné dno, proto to tam skoro pořád s loděmi dost fofrem drncá (ale nejvíce u mysu Hornova). Takže zvláště v období objevení zlata na západě severní Ameriky, dokud tam nezačal jezdit vlak, jich dost kleslo ke dnu.
Než přivezl Magellanův personál zdržením se různými šarvátkami náklad hřebíčku do Španěl, tak to trvalo skoro 3 roky, což se stalo tehdejším rekordem v obeplutí zeměkoule a zároveň důkazem, že je alespoň tam, kudy pluli, kulatá. Při tom objevili Tichý oceán, protože měli cestou do Indonésie pěkné počasí. Ale také hlad. Navíc Magellan to tam ve rvačce s domorodci nějak přehnal a tak byl při této příležitosti z výpravy zesnut k předkům.
Jinak je v Číně Hřebíkovec kořenný či vonný znám jako koření již 2500 let. Sbírá se z něj kalich s poupětem, které nesmí při sušení ztmavnout. Silice s vysokým obsahem fenolického eugenolu má řadu zajímavých vlastností - brzdí růst mikroorganizmů, místně prokrvuje a tlumí lokálně i bolest, stimuluje tvorbu trávicích šťáv, odpuzuje hmyz a také revmatizmus.

I když u nás plusmínus desetimetrový strom hřebíkovec neroste, je zdejší spotřeba jeho sušených květních poupat značná, protože se hodí na kořenění kdečeho. Například ke kořenění sladkých pokrmů, kompotů, polévek, omáček, nádivek, paštik, trvanlivých uzenin, rýže, masa, láku okurek a tak nějak na kde co. Mně ale zrovna moc nechutná, protože nasládlá chuť hřebíčku čím dál blíž k němu v potravině přechází do hořké, mně osobně divné. Moje matka ovšem hřebíček milovala, takže jsme ho měli v potravě často a všude.

Znecitlivující vliv silice hřebíčku se tradičně uplatňuje hlavně v případě bolestí zubů, kdy se využívala i tinktura, nebo při bolestech v krku hřebíčková voda jako kloktadlo.
Silicí se potírala paradentózní dáseň i bolavý zub, čehož se v dřívějších dobách vlivem nedostatečné dentální péče ve zkažených hubách hojně využívalo. Stejné využití měla i tinktura vyrobená namočením hrsti hřebíčku na několik týdnů v půl litru silné kořalky, moderněji, chcete-li, lékárenského lihu (nejlépe více než 70%ního). Někdo se takovou přípravou ani nezdržoval a brav do úst hřebíček přímo, cumlaje, oddaloval nutnost návštěvy obvodního kováře za účelem extrakce neboli vyrvání pokaženého zubu.
Preventivně se využívala hřebíčková zubní voda, vzniklá prostým namočením několika hřebíčků do teplé vody. Tu si můžete připravit jako přírodní nechemickou dezinfekci snadno tak, že do malé termosky nalijete asi půl litru vody a přidáte 1 polévkovou lžíci hřebíčků, necháte je do druhého dne namočené. Pak je hned k použití. Ze stejné dávky lze udělat ještě jeden nálev s téměř shodným účinkem. Hřebíček vodu konzervuje, takže ji můžete používat, než ji postupně spotřebujete.

Účinnou ústní vodu lze vyrobit také rozmícháním několika kapek hřebíčkové silice (nebo kávové lžičky tinktury) v deci vody. Touto vodou lze i kloktat při potížích a bolestech v krku, případně ji inhalovat při problémech se zánětlivými průduškami pro její dezinfekční efekt. Podobně se nechávala odpařovat do místnosti i čistá hřebíčková silice, která navíc silně odpuzuje hmyz. Pro tento účel postačí i jen ponechat hřebíčkovou vodu na talíři v místnosti v blízkosti okna a mouchy i komáři si návštěvu u vás rozmyslí. Hřebíček ale smrdí i mravencům, takže po přídavku lžičky silice nebo lžíce tinktury na kbelík vody na mytí podlah vám mravenčí faraóni odmítnou pochodovat po umytých plochách.

Místo pracné tinktury můžete požívat zředěnou čistou silici 1:4 lihem nejméně 70%ním která voní akceptovatelně a je dobře použitelná jako repelent potřením pokožky či postřikem oděvu (pozor asi 5 minut na hořlavost neodpařeného lihu).

Není tedy od věci si přidávat trochu hřebíčkové tinktury do vody na umývání dětí před vypuštěním do přírody jako repelent. Ovšem mytí dětí před použitím přírody je vlastně nesmysl, protože dítka jsou vypouštěna ven vymydlená a omýt potřebují až po návratu, abyste si je poznali a vybrali jen ta vaše, nebo ta hodnější. Takže před vypuštěním jim jen posprejujte z rozprašovače hřebíčkovou tinkturou, případně těsně před aplikací ředěnou v poměru jedna lžíce na deci vody pokožku i oděv, nebo místo tinktury použijte stejným způsobem lžičku silice, která ale způsobí, že budete výrazně von, což není titul, ale zápach, dáma vonna...
Při nebezpečí výskytu klíšťat je jako prevence vhodné vzít si lahvičku s hřebíčkovým sprejem do přírody s sebou a každou hodinu či dvě se jím pošplíchat. Je lepší to udělat několikrát zbytečně, než riskovat borreliózu, protože potom vás mohou zachránit už jen dubové kapky Dubovky® přiložené v obkládku na probodnuté místo. Problémem je ale to, že borrélie můžete od klíštěte obdržet, i když po vás jen leze nebo ho hladíte. Proto, než cokoliv s klíštětem uděláte, musíte ho zakápnout Dubovkami, které všechny přítomné borrélie na jeho povrchu hned zničí. A klíště vlastně také. Takže potom ho stačí jen speciálním háčkem na klíšťata jednoduše odstranit a jít se napít nějakého čaje na podporu imunity, třeba Tymiánové směsi. Totéž platí pro druhé nebezpečí klíšťat - infekční klíšťový zánět mozku či mozkových blan a třetí nebezpečí ehrlichiózu.

Hřebíčková silice se pro její prokrvující a bolest tlumící schopnost používá i při revmatizmu na bolavé klouby či svaly nebo do mastí a masírovacích prostředků.
Ayurvéda doporučuje hřebíček i pro posílení srdečního svalu.

Hřebíček jako koření zlepšuje chuť k jídlu a uvolňuje křeče v břiše související se špatným trávením, zlepšuje vylučování trávicích enzymů a ubližuje patogenním mikroorganizmům ve střevech způsobujícím koliky, průjmy a přílišnou plynatost.
A za žádoucí vedlejší účinek při jejím užívání lze považovat výrazně omezující vliv silice na výskyt střevních parazitů.
U silice je různými autory uváděn i příznivý efekt na akné, afty, proti zvracení, pro snížení cukru, ke zklidnění pokožky, posílení organizmu, zlepšení spánku, do vanových koupelí, do aromalamp a také jako přídavek do masážních prostředků, kdy například do decky oleje přikápnete 3 kapky hřebíčkové silice atf. (zkratka: a tak fšelijak...).

Když to s hřebíčkem umíte, je to výborný pomocník, takže teď můžete začít experimentovat.

:idea: Nasypte si 50 g hřebíčku do půllitru vodky nebo slivovice, uložte na měsíc do tepla domova, každý den s tím zašejkrujte a vzniklý nápoj, kterému můžete důvěrně říkat "Cloumák", pak můžete pokusně vyzkoušet na všechno, co jsem vám tu napsal.
Směska vůní potom mnohého zarazí a některé i porazí.
Moderněji ale postačí zakoupit hotovou hřebíčkovou silici a ... je to!

B. Nový, http://www.dedekkorenar.cz, v.120609


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte čer 12, 2012 9:40 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 24475
Bydliště: Poděbrady
muflon píše:
Jaký kdo máte názor na toto stanovisko z hlediska TCM ??... hlavně mne tam zarazilo, ře se nemá ráno začínat potravinami přinášejícími vlhko a chlad jako jsou jogurty (tedy i kefír, sirná patlanice ap...), syrové ovoce a zelenina, ovocné džusy... :?: (čím kdo začínáte den za snídani??, já dosud ovocnýma Štávama, nebo kefírem či sirnou patlanicí....)

PS: Než kupovat drahý Nápoj čínských mudrců,možná stačí nepraženou bylinu slzovku obecnou (Coicis semen) :
http://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=slzovka

...i když...ten nápoj čínských mudrců zase je instantní a do práce asi pohodlnější na přípravu...(obsahuje Složení: slzovka obecná 90 %, kůra mandarinky obecné 10 %)

...Slzovka obecná (také Jojobovy slzy, čínsky Yi yi ren, japonsky Hatomugi) je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Tato semena divoké trávy, která jsou podobná ječmenu, mají silné čisticí účinky a používají se k detoxikaci organismu. Slzovka podporuje funkci sleziny, pomáhá trávení masa a tuků. Má příznivý vliv na pleť.

Slzovka obecná, též slzovka porcelánová neboli Jobovy slzy je běžně používána v orientální medicíně jako lék a přisuzují se jí značné detoxikační účinky .

Latinské jméno: Coicis semen, Anglické jméno: jobstears seed

Slzovka byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Klasy se zralými zrnky se sbírají na podzim, po usušení na slunci se z nich vytřesou zrnka, zbaví se vnější slupky a usuší na slunci. Tato semena divoké trávy, která jsou podobná ječmenu, mají silné čisticí účinky a používají se k detoxikaci organismu.

Váže se k ní legenda:

V r. 41 n. l. vyslal chanský císař generála jménem Má Yuan potlačit rebelii povstalců v jihozápadním pohraničí. V této oblasti panovalo horké a dusné podnebí, proto se zde šířila často nakažlivá onemocnění. Domácí obyvatelstvo se jim bránilo požíváním bílých kulatých zrnek jedné rostliny. Poté, co je císařští vojáci začali konzumovat, zjistili, že jim rovněž velice pomáhají. Když se generál po potlačení povstání po třech letech vracel zpátky, vezl s sebou vůz těchto zrn, aby je mohl zasadit a sklízet i lidé v jeho domovině. Jeho příchod vzbudil velký rozruch, protože lidé si mysleli, že to, co na voze veze, jsou perly, a že se z něho na výpravě stal boháč. Krátce po návratu generál zemřel. Závistivci nelenili a oznámili císaři, že generál si přivezl domů vůz perel. Hněv panovníka byl tak velký, že se příbuzní neodvážili zesnulého generála uložit do rodinné hrobky, ani mu uspořádat pohřební obřady. Tak se mu namísto ocenění za dobrou vůli dostalo nakonec jenom pohany. Proto lidé tato zrnka pojmenovali YiYi, „konec jedné dobré vůle". Jméno léčiva YIYÍRÉN vlastně znamená „zrnko pro dobrotu – na žebrotu".
Je pěstována jako pícnina a v některých oblastech se její semena používají k výrobě mouky, v Číně se užívá k přípravě polévek podobně jako u nás kroupy. Pražená s cukrem se jí jako cukrovinka, nebo loupaná jako burské oříšky. Z pražených loupaných semen se připravuje kávová náhražka. Semena obsahují přes 10 % vody, 52 % škrobu, přibližně 18 % bílkovin a 7 % tuku. Obsahují také menší množství vitamínů skupiny B; neobsahují však žádný vitamin A ani C.
V oblastech původního výskytu se užívá jako prostředek proti vředům, apendicitidě, artritidě, průjmům, zánětům močového měchýře, otokům, proti horečce, zápalu průdušek a plic a proti střevním cizopasníkům.
Zajímavé je použití proti různým druhům zhoubných nádorů; v poslední době se zjistilo, že v semenech obsažený coixenolid má skutečně kancerostatické účinky. Je používán též proti avitaminóze.

Vlastnosti Slzovky:

- chuti sladké, mdlé
- povahy chladné
- vstup do meridiánu sleziny, plic a ledvin (játra, žaludek, tlusté střevo)
- jde o tonikum plic a ledvin, posiluje slezinu
- prospívá žlučníku

Má detoxifikační a diuretický účinky. Je vhodná na otoky, průjmy, poruchy trávení, žloutenka, dysurie, tumory a také při bolestech svalů a kloubů způsobených vlhkostí a větrem. Konzumace s vařenou mrkví u dětí posiluje obranyschopnost. Dále odstraňuje znaménka a bradavice /50g denně +/- s rýží, zpomaluje růst rakovinových buněk, odstraňuje hlen, léčí záněty močového měchýře, akné, střevní parazity a je proti průjmu nebo kašovité stolici.

Shrnutí:

- zpevňuje slezinu
- odstraňuje vnitřní i vnější vlhkost a odstraňuje blokády
- pročišťuje horkost a vytlačuje hnis

Recepty:

Odvar ze slzovky se považoval za velmi léčivý pro těžce nemocné pacienty. Je to dodnes známá tzv. šlemovitá polévka, která spolehlivě působí při žaludeční a střevní slabosti, váže jedy z látkové výměny a podporuje funkci jater. Celostní medicína považuje slzovku za potravinu, která dokáže změkčovat a zvláčňovat, proto prý pomáhá uvolňovat živočišné tuky a zatuhlá ložiska škodlivin z organismu, snižuje „špatný“ cholesterol a zejména ženy ocení jeho příznivý vliv na pokožku, kterou udržuje hebkou a vláčnou. Dokonce chrání před záněty kůže a zpomaluje šedivění vlasů. U dětí oceníme její vliv při léčbě bradavic.

Čaj ze slzovky:

Jednu lžíci zrn slzovky opražíme na suché pánvi, poté povaříme asi 15 minut ve vodě a scedíme. Čaj je výborný na čištění organismu.

Pomazánka se zeleninou a řasou:

2/3 rýže, 1/3 slzovky se vaří společně s mořskou řasou (např.Kombu-urychlí vaření a obohatí pokrm o cenné minerály). Odvar se pije jako léčivý čaj. Uvařené obiloviny můžeme dále upravit např. jako "Kubu", či směs rozmixovat a použít jako základ pro pomazánku, prejt, nákyp, smažené placičky.

Zeleninová polévka:

Na pánev dáme na chvíli opražit slzovku a podlejeme teplou vodou, přidáme sůl, petrželku a celer nebo i nějaké bylinkové koření, kousek mořské řasy, na obilovinu položíme mrkev, kousek celeru, dvě malé cibulky, lžičku např. konopného oleje a dáme vařit. Pokud nepoužijeme tlakový hrnec, vaříme až 50 minut na mírném plameni. Na talíři dozdobíme kvašenou zeleninou, třeba červenou řepou s křenem.

Polévka se slzovkou:

1 slepici, 2 1/2 l vody, 30 g slzovky namočené přes noc ve vodě, 5 nasekaných plátků čerstvého zázvoru, 300 g pokrájených čerstvých hub, 3 snítky nasekané cibulky, sůl, 2 PL rýžového vína. Slepici dáme do hrnce s vodou a předem namočenou slzovkou, zázvorem a přivedeme k varu. Poté ztlumíme plamen a dusíme několik hodin.
Přidáme všechny ostatní ingredience, dusíme cca 2 minuty a polévku můžeme podávat.

Slzovka s mrkví:

500g mrkve nakrájíme a spaříme horkou vodou nebo lehce povaříme. V jiném hrnci uvaříme asi 1kg slzovky-vaříme cca 1,5 hodiny na hustou a lepivou kaši. Smícháme a ještě povaříme, případně můžeme přidat trochu třtinového cukru.

Doporučujeme užívat misku denně (250ml).

Účinek:

Zvyšuje imunitu, odstraňuje hleny a vlhkost z organismu. U začínajícího šedému zákalu můžeme používat denně po 60dní.

Ještě:

Když vařenou slzovku rozmixujete, můžete z hmoty udělat pomazánku nebo moc dobré smažené placičky. Když ho zapečete, získáte obdobu sekané či nákypu. Výborný je s houbami připravený jako „kuba“. Také se dá udělat slzovkové rizoto.

Ono je to vždy dle období a ajurvédické dóši, čili co někomu vyhovuje a léčí, to jinému může rozkládat organizmus. Dle mého názoru u většiny lidí zavodnění po ránu vhodné je.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř čer 13, 2012 8:38 am 
Offline

Registrován: čtv zář 08, 2011 9:46 am
Příspěvky: 267
muflon píše:
Jaký kdo máte názor na toto stanovisko z hlediska TCM ??... hlavně mne tam zarazilo, ře se nemá ráno začínat potravinami přinášejícími vlhko a chlad jako jsou jogurty (tedy i kefír, sirná patlanice ap...), syrové ovoce a zelenina, ovocné džusy... :?: (čím kdo začínáte den za snídani??, já dosud ovocnýma Štávama, nebo kefírem či sirnou patlanicí....)

PS: Než kupovat drahý Nápoj čínských mudrců,možná stačí nepraženou bylinu slzovku obecnou (Coicis semen) :
http://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=slzovka

...i když...ten nápoj čínských mudrců zase je instantní a do práce asi pohodlnější na přípravu...(obsahuje Složení: slzovka obecná 90 %, kůra mandarinky obecné 10 %)

...Slzovka obecná (také Jojobovy slzy, čínsky Yi yi ren, japonsky Hatomugi) je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Tato semena divoké trávy, která jsou podobná ječmenu, mají silné čisticí účinky a používají se k detoxikaci organismu. Slzovka podporuje funkci sleziny, pomáhá trávení masa a tuků. Má příznivý vliv na pleť.

Slzovka obecná, též slzovka porcelánová neboli Jobovy slzy je běžně používána v orientální medicíně jako lék a přisuzují se jí značné detoxikační účinky .

Latinské jméno: Coicis semen, Anglické jméno: jobstears seed

Slzovka byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Klasy se zralými zrnky se sbírají na podzim, po usušení na slunci se z nich vytřesou zrnka, zbaví se vnější slupky a usuší na slunci. Tato semena divoké trávy, která jsou podobná ječmenu, mají silné čisticí účinky a používají se k detoxikaci organismu.

Váže se k ní legenda:

V r. 41 n. l. vyslal chanský císař generála jménem Má Yuan potlačit rebelii povstalců v jihozápadním pohraničí. V této oblasti panovalo horké a dusné podnebí, proto se zde šířila často nakažlivá onemocnění. Domácí obyvatelstvo se jim bránilo požíváním bílých kulatých zrnek jedné rostliny. Poté, co je císařští vojáci začali konzumovat, zjistili, že jim rovněž velice pomáhají. Když se generál po potlačení povstání po třech letech vracel zpátky, vezl s sebou vůz těchto zrn, aby je mohl zasadit a sklízet i lidé v jeho domovině. Jeho příchod vzbudil velký rozruch, protože lidé si mysleli, že to, co na voze veze, jsou perly, a že se z něho na výpravě stal boháč. Krátce po návratu generál zemřel. Závistivci nelenili a oznámili císaři, že generál si přivezl domů vůz perel. Hněv panovníka byl tak velký, že se příbuzní neodvážili zesnulého generála uložit do rodinné hrobky, ani mu uspořádat pohřební obřady. Tak se mu namísto ocenění za dobrou vůli dostalo nakonec jenom pohany. Proto lidé tato zrnka pojmenovali YiYi, „konec jedné dobré vůle". Jméno léčiva YIYÍRÉN vlastně znamená „zrnko pro dobrotu – na žebrotu".
Je pěstována jako pícnina a v některých oblastech se její semena používají k výrobě mouky, v Číně se užívá k přípravě polévek podobně jako u nás kroupy. Pražená s cukrem se jí jako cukrovinka, nebo loupaná jako burské oříšky. Z pražených loupaných semen se připravuje kávová náhražka. Semena obsahují přes 10 % vody, 52 % škrobu, přibližně 18 % bílkovin a 7 % tuku. Obsahují také menší množství vitamínů skupiny B; neobsahují však žádný vitamin A ani C.
V oblastech původního výskytu se užívá jako prostředek proti vředům, apendicitidě, artritidě, průjmům, zánětům močového měchýře, otokům, proti horečce, zápalu průdušek a plic a proti střevním cizopasníkům.
Zajímavé je použití proti různým druhům zhoubných nádorů; v poslední době se zjistilo, že v semenech obsažený coixenolid má skutečně kancerostatické účinky. Je používán též proti avitaminóze.

Vlastnosti Slzovky:

- chuti sladké, mdlé
- povahy chladné
- vstup do meridiánu sleziny, plic a ledvin (játra, žaludek, tlusté střevo)
- jde o tonikum plic a ledvin, posiluje slezinu
- prospívá žlučníku

Má detoxifikační a diuretický účinky. Je vhodná na otoky, průjmy, poruchy trávení, žloutenka, dysurie, tumory a také při bolestech svalů a kloubů způsobených vlhkostí a větrem. Konzumace s vařenou mrkví u dětí posiluje obranyschopnost. Dále odstraňuje znaménka a bradavice /50g denně +/- s rýží, zpomaluje růst rakovinových buněk, odstraňuje hlen, léčí záněty močového měchýře, akné, střevní parazity a je proti průjmu nebo kašovité stolici.

Shrnutí:

- zpevňuje slezinu
- odstraňuje vnitřní i vnější vlhkost a odstraňuje blokády
- pročišťuje horkost a vytlačuje hnis

Recepty:

Odvar ze slzovky se považoval za velmi léčivý pro těžce nemocné pacienty. Je to dodnes známá tzv. šlemovitá polévka, která spolehlivě působí při žaludeční a střevní slabosti, váže jedy z látkové výměny a podporuje funkci jater. Celostní medicína považuje slzovku za potravinu, která dokáže změkčovat a zvláčňovat, proto prý pomáhá uvolňovat živočišné tuky a zatuhlá ložiska škodlivin z organismu, snižuje „špatný“ cholesterol a zejména ženy ocení jeho příznivý vliv na pokožku, kterou udržuje hebkou a vláčnou. Dokonce chrání před záněty kůže a zpomaluje šedivění vlasů. U dětí oceníme její vliv při léčbě bradavic.

Čaj ze slzovky:

Jednu lžíci zrn slzovky opražíme na suché pánvi, poté povaříme asi 15 minut ve vodě a scedíme. Čaj je výborný na čištění organismu.

Pomazánka se zeleninou a řasou:

2/3 rýže, 1/3 slzovky se vaří společně s mořskou řasou (např.Kombu-urychlí vaření a obohatí pokrm o cenné minerály). Odvar se pije jako léčivý čaj. Uvařené obiloviny můžeme dále upravit např. jako "Kubu", či směs rozmixovat a použít jako základ pro pomazánku, prejt, nákyp, smažené placičky.

Zeleninová polévka:

Na pánev dáme na chvíli opražit slzovku a podlejeme teplou vodou, přidáme sůl, petrželku a celer nebo i nějaké bylinkové koření, kousek mořské řasy, na obilovinu položíme mrkev, kousek celeru, dvě malé cibulky, lžičku např. konopného oleje a dáme vařit. Pokud nepoužijeme tlakový hrnec, vaříme až 50 minut na mírném plameni. Na talíři dozdobíme kvašenou zeleninou, třeba červenou řepou s křenem.

Polévka se slzovkou:

1 slepici, 2 1/2 l vody, 30 g slzovky namočené přes noc ve vodě, 5 nasekaných plátků čerstvého zázvoru, 300 g pokrájených čerstvých hub, 3 snítky nasekané cibulky, sůl, 2 PL rýžového vína. Slepici dáme do hrnce s vodou a předem namočenou slzovkou, zázvorem a přivedeme k varu. Poté ztlumíme plamen a dusíme několik hodin.
Přidáme všechny ostatní ingredience, dusíme cca 2 minuty a polévku můžeme podávat.

Slzovka s mrkví:

500g mrkve nakrájíme a spaříme horkou vodou nebo lehce povaříme. V jiném hrnci uvaříme asi 1kg slzovky-vaříme cca 1,5 hodiny na hustou a lepivou kaši. Smícháme a ještě povaříme, případně můžeme přidat trochu třtinového cukru.

Doporučujeme užívat misku denně (250ml).

Účinek:

Zvyšuje imunitu, odstraňuje hleny a vlhkost z organismu. U začínajícího šedému zákalu můžeme používat denně po 60dní.

Ještě:

Když vařenou slzovku rozmixujete, můžete z hmoty udělat pomazánku nebo moc dobré smažené placičky. Když ho zapečete, získáte obdobu sekané či nákypu. Výborný je s houbami připravený jako „kuba“. Také se dá udělat slzovkové rizoto.

Mám dotaz.Musí se slzovka vařit?Nestačilo by ji na noc namočit?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř čer 13, 2012 5:00 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1925
Dagmara píše:
Mám dotaz.Musí se slzovka vařit?Nestačilo by ji na noc namočit?

Taky mne to napadlo...odpověď (jako u mnoha jiných věcí :wink: ) neznám, nicméně účinnější to dle většiny lidí patrně bude povařené..., nepovařené to patrně má taky zdravotní efekt, i když v něčem možná i trochu jiný nebo jinak intenzivní když tělo pracuje místo s odvarem pro změnu s nálevem nebo semínky spolklými a vstřebávanými v těle jinak než u odvaru.

Podobné otázky jsou i u jiných bylin a semen, některé z nich pan Jarda píše klidně konzumovat syrová (pomletá), jako třeba lékořici, pelyněk, semeno lichořeřišnice atd.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř čer 20, 2012 11:04 am 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1925
Tak ona ta slzovka spíš je de facto (psudo)OBILOVINA....podle toho s ní lze také zacházet - běžně do stravy, polévek, kaší, ale i čajů apod.

Oproti Nápoji čínských mudrců se dá dost ušetřit, pokud upražíme či povaříme (že by i za syrova?), usušíme a pomeleme na prášek....

prodávané Formy SLZOVKY:

FORMA CHAO (PRAŽENÝ) - Chaoyiren
zpevňuje Slezinu (Jian Pi) = Nechutenství, kašovitá stolice či průjem, otoky, zakalená moč – (Gao Lin). Zrnka se opraží v rozpálené nádobě do žluta, případně až do spálené žluté barvy; tehdy se nazývají zpraženým Yirenem, Jiaoyiren

FORMA FUCHAO Yiyiren - (s plevami pražený). Do rozpáleného kotlíku se nasypou plevy, a když se z nich začne kouřit, přidá se yiyiren (100:15) a směs se rychle promíchává, dokud zrnka nezežloutnou. Pak se vyjmou a prošijí.
posiluje slezinu a zastavuje průjem. Úprava se používá při průjmech z prázdnoty Sleziny

FORMA SHENG (NEUPRAVENÝ :!: ) - Shengyiren
vypudit revmatizmus, bolestivou obstrukci (Chu Bi) = Bolesti svalů a kloubů z přítomnosti vlhkosti, větru (popřípadě horka)
pročistit horko, vytahuje hnis (Qing Re + Pai Nong) = Pro vykašlávání nažloutlých sladkých hlenů (Fei Yong) či např. Crohnova nemoc (Chang Yong). Rovněž pro léčbu akné.

FORMA Zhengyiyiren (pařený). Semena se naloží na 24 hodin do vody, pak se 3-4 hodiny vaří v páře a nakonec usuší na slunci. Někdy se syrový a pražený Yiyiren smíchají v poměru 1:1, pak se droga nazývá Sheng-shu yiren
Podpořením sleziny a odváděním vlhkosti pomáhá při průjmech z prázdnoty sleziny s nárůstem vnitřní vlhkosti

Způsob užití: Denní dávka je 10-30 g v odvaru, prášku či pilulkách. Často se vaří na kaši. Jelikož je potravinou a má vyrovnaný účinek, může se použít vyšších dávek a dlouhodobě.


Citace:
Mrkev se slzovkou:
500g mrkve nakrájíme na kostky a spaříme horkou vodou nebo lehce povaříme. V jiném hrnci uvaříme asi 1kg slzovky-vaříme cca 1,5 hodiny na hustou a lepivou kaši. Smícháme a ještě povaříme, případně můžeme přidat trochu třtinového cukru.
Doporučujeme užívat misku denně (250ml).
Účinek:Odstraňuje hleny a vlhkost z organismu, zvyšuje imunitu. Dále můžeme používat denně po 60dní proti šedému zákalu (velmi účinné u začínajícího zákalu).


Yiyiren / Slzovka / Jobovy slzy / Hatomugi
Latinské jméno: Coicis semen, Anglické jméno: jobstears seed
http://www.mostkezdravi.cz/component/co ... omugi.html

Tato semena divoké trávy jsou podobná ječmenu, mají silné čisticí účinky a používají se k detoxikaci organismu.

Slzovka je chuti sladké a mdlé. Její povaha je chladná. Její enrgie vstupuje do meridiánu sleziny, plic, ledvin, ale má vliv i na játra, žaludek a tlusté střevo. Tonizuje plíce, ledviny a posiluje slezinu.

Hlavní účinky:

1. Odvádí vlhkost a posiluje slezinu

Indikace: vodnaté otoky; vykapávání moči, vlhce teplé nemoci, beri-beri.

Výklad: Yiyiren tím, že odvádí z těla nadměrnou vlhkost, posiluje slezinu, jež je vlhkostí oslabovaná mezi orgány Zang primárně. Proto při onemocněních, jako jsou otoky končetin a po těle nebo beri-beri, léčí současně kořen nemoci i její vrcholek. Vzhledem ke své mírně chladné povaze má yiren též schopnost pročišťovat horkost. Ta, spolu s účinkem odvádět vodu, umožňuje aplikovat léčivo při syndromu horkého vykapávání moči, a rovněž pokud je spojený s přítomností písku či kamenů v močovém měchýři. Dále se využívá v počátečním stadiu epidemických vlhce teplých nemocí, kdy ještě vlhká škodlivost převažuje nad horkou a objevují se tíseň na hrudi, nepociťování hladu, kalný mastný povlak na jazyku.

2. Odvádí vlhkost a odstraňuje blokády

Indikace: syndrom blokád.

Výklad: Blokády jsou v čínské medicíně onemocnění, která se projevují především bolestmi, například ve svalech, kloubech nebo kůži, anebo zhoršením hybnosti kloubů vyvolaným zahrazením toku Qi a krve vlhkostí, chladem, horkostí apod. Yiyiren lze použít v případě vlhkých i vlhce horkých blokád, protože odfiltrovává vlhkost i pročišťuje horkost. Často se podává kaše uvařená jenom ze samotného yiyirenu . Jestliže při napadení povrchu vnější škodlivostí jsou blokády a bolesti v celém vrchu těla, kombinuje se s léčivy otevírajícími povrch a tišícími bolesti.

3. Pročišťuje horkost a vytlačuje

Indikace: plicní absces, střevní absces.

Výklad: Hnis je projevem zmnožení se vlhké případně i horké škodlivosti. Yiyiren odvádí vlhkost a pročišťuje horkost, proto jej lze použít při vzniku abscesů. V minulosti se k jejich léčení používala kaše jenom z yiyirenu.

Další účinky:

- Prospívá žlučníku
- Účin jest detoxifikační a diuretický
- Otoky, průjmy, poruchy trávení, žloutenka, dysurie, tumory
- Konzumace s vařenou mrkví u dětí - posiluje obranyschopnost
- Bolestech svalů a kloubů způsobených vlhkostí a větrem
- Odstraňuje znaménka a bradavice /50g denně +/- s rýží
- Zpomaluje růst rakovinových buněk
- Odstraňuje hlen
- Léčba zánětů močového měchýře
- Akné
- při střevních parazitech
- při kašovité stolici
- při průjmu

(Zdroj informací:přednášky Dr. Luckého, web (recepty) a kniha "Farmakologie klasické čínské medicíny" Petr Novák)


Další RECEPTY:

Vyzkoušejte sami...:
Slzovku přidávejte občas po troškách při vaření naturální rýže, přidává se jako příloha, ne však většinou samostatně, ale právě s rýží, kuskusem, bulgurem (slzovky se přidává max.1/3).
Hrstku slzovky můžete též přidávat do každé polévky k obohacení a zahuštění.

Slzovková bramboračka: slzovku přes noc namočíme, vaříme s novým kořením a bobkovým listem, na másle osmahneme cibuli a houby, přidáme trochu brambor, kořenovou zeleninu, sušená rajčata, libeček, saturejku, kmín, rozmarýn, majoránku a česnek.

Slzovka se zeleninou: Na pánev dáme na chvíli opražit slzovku a podlejeme teplou vodou, přidáme sůl, petrželku a celer nebo i nějaké bylinkové koření, kousek mořské řasy, na obilovinu položíme mrkev, kousek celeru, dvě malé cibulky, lžičku oleje a dáme vařit. Pokud nepoužijeme tlakový hrnec, vaříme až 50 minut na mírném plameni. Na talíři dozdobíme kvašenou zeleninou (červenou řepou s křenem) nebo sezónní zeleninou.

Pro posílení imunity: v Číně se slzovka užívá se začátkem podzimu v dětském jídelníčku pro posílení obranyschopnosti. Pojídá se cca 3 týdny každý večer jedna malá miska kaše připravené ze slzovky a mrkve. Slzovka se uvaří v hrnci do měkka a v jiné nádobě uvaříme poměrově zhruba stejné množství na kostičky nakrájené mrkve. Po uvaření obého toto smícháme a krátce spolu provaříme, zakapeme troškou oleje a ochutíme dle potřeb. Pro děti s trochou soli nebo i bez ní; popřípadě mírně osladit. nebo mírně osladit. Pro dospělé můžeme vymyslet cokoli – např. ochutit kari kořením nebo kurkumou, trochou česneku a pepře…fantazii se meze nekladou.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon dub 29, 2013 9:53 am 
Offline

Registrován: ned bře 06, 2011 11:36 am
Příspěvky: 53
Zdravím všechny příznivce zdraví a-z.
Prosím vás o radu znáte někdo Český herbář nebo kapesní encyklopedii, kde je dobře
zdokumentováno, i fotograficky co vše jedlého roste po Českých loukách a přírodě.

Předem díky


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon dub 29, 2013 7:14 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 24475
Bydliště: Poděbrady
Jara píše:
Zdravím všechny příznivce zdraví a-z.
Prosím vás o radu znáte někdo Český herbář nebo kapesní encyklopedii, kde je dobře
zdokumentováno, i fotograficky co vše jedlého roste po Českých loukách a přírodě.

Předem díky

Těch je celkem dost, ale asi ne nové, čili pokud mohu doporučit projděte antikvariáty, tam by měl být výběr slušný. Namátkou jsem se podíval a docela dobrý výběr http://muj-antikvariat.cz/hledani?q=her ... sub=Hledat


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Houba Reishi - Ganoderma lucidum
PříspěvekNapsal: úte črc 02, 2013 3:06 pm 
Offline

Registrován: čtv kvě 30, 2013 3:43 pm
Příspěvky: 16
Jarda"muflon"Houba reishi je jedlá houba z Dálného východu. Jméno reishi nebo Ling Zhi (Gano-derma lucidum) znamená "božská houba nesmrtelnosti". Obsahuje velké množství látek mimořádných vlastností a používá se již mnoho tisíc let v tradiční čínské medicíně jako jedno z nejcennějších terapeutik. Obsahuje všech osm esenciálních aminokyselin a má vysoký obsah železa, selenu a vitaminu B....

Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať, či možem čaj Reishi Gano Tea (http://www.bio-abc.sk/kavy-ktore-liecia ... o-dxn.html ) dávať deťom (2,5 a 5 rokov). Dostala som ho od známej a tvrdí mi, že áno. Viete mi poradiť? Ďakujem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Houba Reishi - Ganoderma lucidum
PříspěvekNapsal: úte srp 06, 2013 1:54 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 24475
Bydliště: Poděbrady
Molca píše:
Jarda"muflon"Houba reishi je jedlá houba z Dálného východu. Jméno reishi nebo Ling Zhi (Gano-derma lucidum) znamená "božská houba nesmrtelnosti". Obsahuje velké množství látek mimořádných vlastností a používá se již mnoho tisíc let v tradiční čínské medicíně jako jedno z nejcennějších terapeutik. Obsahuje všech osm esenciálních aminokyselin a má vysoký obsah železa, selenu a vitaminu B....

Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať, či možem čaj Reishi Gano Tea (http://www.bio-abc.sk/kavy-ktore-liecia ... o-dxn.html ) dávať deťom (2,5 a 5 rokov). Dostala som ho od známej a tvrdí mi, že áno. Viete mi poradiť? Ďakujem.

Na to nedovedu s jistotou odpovědět, ale předpokládám, že by tam žádný problém být neměl.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon bře 09, 2015 5:48 pm 
Offline

Registrován: pon úno 10, 2014 7:37 pm
Příspěvky: 923
Nevi tady nahodou nekdo jak se susi oregano? Trochu jsem ho ostrihala, uz me to lezlo kam nemelo, nejak se me to moc rozrostlo. Tedka to proplachnu poradne ve vode a necham proschnout. Ale jak dal? Ma se to strhnout ty listecky z tech vetvicek tedka a nebo az po uplnem ususeni? Diky moc za rychlou odpoved!
Příloha:
Oregano (640x481).jpg
Oregano (640x481).jpg [ 251.06 KiB | Zobrazeno 5415 krát ]


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon bře 09, 2015 9:00 pm 
Offline

Registrován: pon bře 25, 2013 4:14 pm
Příspěvky: 134
Žena sušila v sušičce obranné lístky....ale prý se může sušit i ve svazcích zavěšené... je to celkem jedno...hlavní je teplota, max. 35C nebo když venku, tak ve stínu ne na přímém slunci.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte bře 10, 2015 1:12 am 
Offline

Registrován: pon úno 10, 2014 7:37 pm
Příspěvky: 923
beati_paoli píše:
Žena sušila v sušičce obranné lístky....ale prý se může sušit i ve svazcích zavěšené... je to celkem jedno...hlavní je teplota, max. 35C nebo když venku, tak ve stínu ne na přímém slunci.

Zavesit, tak to me skutecne nenapadlo, ale pritom si tak obcas susim ruze. Je to skvely napad, jdu na to. Diky mooc! M.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon kvě 11, 2015 10:44 am 
Offline

Registrován: pát úno 25, 2011 1:28 pm
Příspěvky: 28
Dobrý den máte někdo zkušenosti s měřením kyselosti hub? Dalo by se říci, že klíčem k určení jedovatosti je velmi vysoká kyselost PH?

Níže připisujícímu díky za odpověd


Naposledy upravil misaxxx dne stř kvě 13, 2015 12:46 pm, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte kvě 12, 2015 5:37 pm 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 975
misaxxx píše:
Dobrý den máte někdo zkušenosti s měřením kyselosti hub? Dalo by se říci, že klíčem k určení jedovatosti je velmi vysoká kyselost PH?

NENÍ.
Měřítkem jedovatosti je množství toho kterého "jedu". On každý "jed" funguje trošku jinak a působí na jiné části těla a jinou rychlostí, také se jinak multiplikuje ještě s něčím jiným, následky účinku některých jsou vratné, jiné nikoliv.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 144 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz