Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob dub 20, 2024 1:25 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 144 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pon říj 04, 2010 10:01 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Doporučené způsoby přípravy reishi k léčebným účelům

1. [u:2zjz2u1e][b:2zjz2u1e]Nejlepší a nejúčinnější "dvojitá reishi tinktura"[/b:2zjz2u1e][/u:2zjz2u1e]

Nejúčinnější a nejlepší je "dvojitá tinktura", která se skládá z lihového výluhu a vodného odvaru. Proč? Každá z těchto látek totiž uvolňuje z reishi jinou složku. Lihový výluh obsahuje zejména triterpeny. To jsou látky, které působí protinádorově, protizánětlivě a antialergicky. Nejsou rozpustné ve vodě. Vodný odvar obsahuje zejména polysacharidy, které výraznou měrou povzbuzují imunitu. Smísením obou těchto složek získáte skutečný "elixír dlouhého života".


Na výrobu jedné várky tinktury si připravte:
1. 50 - 70 g sušené reishi (v nabídce PLANETY HUB jako hotová droga a nebo jako substrát pro vlastní dopěstování)
2. 500 až 700 ml čistého lihu a nebo silného čirého destilátu, vhodná je např. 40% vodka

Reishi rozdrťte např. v mixéru, mlýnku na maso, kávomlýnku na co nejjemnější frakci. Vložte ji do větší zavařovací sklenice a celou zalijte lihem nebo vodkou. Uzavřete a uložte na teplé tmavé místo. Nechte luhovat 4-6 týdnů a poté přefiltrujte přes plátýnko. Houbovou drť dobře vymačkejte. Polovina skvělé "dvojité tinktury" (ta časově náročnější) je hotová.

Je čas vyrobit druhou polovinu. Vyluhovanou a vymačkanou houbovou drť vložte do hrnce a zalijte zhruba pětinásobným množstvím vody. Vařte 2 (slovy dvě) hodiny a občas kontrolujte, zda se nevyvařila všechna voda. V případě potřeby dolijte. Po dvou hodinách sceďte, vývar dejte bokem a houby vložte zpět do hrnce, zalijte vodou a vařte ještě hodinu. Poté znovu scedíte, houbová drť je už k likvidaci. Oba vodné vývary slijte dohromady a na prudkém ohni vařte tak dlouho, až se většina vody vypaří. Zbyde asi 250-300 ml tmavé, skutečně velice hořké medicíny. Nechte vychladnout a smíchejte s lihovým výluhem. Hurá, hotovo! Výsledná tinktura obsahuje ty nejdůležitější látky z reishi a zároveň je lihem zakonzervovaná. Uchovávejte v tmavé lahvi.

Užívání a dávkování je proměnlivé podle vašich subjektivních potíží (vždy konzultujte s lékařem nebo léčitelem). Pro obecné povzbuzení imunity a jako protinádorová prevence se doporučuje půl čajové lžičky 2x až 3x denně. Jinou dobrou možností užívání je natáhnout tinkturu do stříkačky a naplnit želatinovou tobolku. Ta odpovídá zhruba oné polovině lžičky. Tobolku však plňte vždy jen jednu a okmažitě spolkněte. Máte na to pouze asi dvě minuty, pak se tobolka rozmočí. Tinktura se užívá tři až devět měsíců. Považuje se za prokázané, že reishi je velmi vhodná pro dlouhodobé užívání.


2. Lihový výluh z reishi

Do půl litru alespoň 40% lihu vložíme 30 g sušené lesklokorky. Necháme týden stát a užíváme 1x až 2x denně 10-20 ml. Doporučuje se používat při neurastenii, nespavosti, kašli, astmatu, trávicích potížích a pro posílení imunity.

3. Vinný výluh z reishi

Jedná se o tradiční asijskou recepturu. Do litru suchého červeného vína dáme luhovat 30 g sušené lesklokorky. Užíváme jako v předchozím případě po 14 denním luhování. Sušenou lesklokorku můžeme ve víně ponechat trvale.

4. Odvar (relaxační čaj) z reishi

Hrstku (cca 10 g) sušené lesklokorky namočíme na půl hodiny do litru vody teplé 50°C a následně vaříme na mírném ohni půl hodiny. Scedíme a můžeme přidat med nebo cukr, neboť vývar má hořkou chuť. Popíjíme celý den jako relaxační čaj pro povzbuzení imunity. Pozor - při přípravě se nesmí použít hliníkové nádobí.

Lesklokorku lze použít pro přípravu odvaru opakovaně, dvakrát až třikrát.

5. Tobolkování reishi

Mletou reishi lze plnit do želatinových kapslí a užívat její biomasu. Takto je vyrobena většina komerčních preparátů. Pro posílení imunity, protinádorovou prevenci, zmírnění alergií a žaludečnímu kataru se užívají 3 tobolky denně. Proti vysokému krevnímu tlaku, cholesterolu a astmatu dávku nejříve zvyšujeme takto: užíváme týden 3x denně 1 tobolku, další týden 2x denně 2 tobolky, třetí týden 3x denně 3 tobolky a poté už jen 2x denně 2 tobolky. Proti cukrovce se užívají 3x denně 3-4 tobolky. Negativní účinky chemoterapie zmírňujeme vysokou dávkou reishi - 3x denně 6 tobolek.



Naposledy upravil Návštěvník dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 0
2zjz2u1e


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon říj 04, 2010 10:30 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Co byznys nabízí za nejužívanější léčivé houby:
http://eshop.alfafit.cz/cz-kategorie_56 ... houby.html
http://www.holoubekapravnuci.cz/conabizime.html

- Coriolus versicolor = Outkovka pestrá
- Hericium erinaceus = Korálovec ježatý, Pom-pom blanc (Monkey´s Head)
- Lentinula edodes = Houževnatec jedlý (Shii-také, Black mushroom)
- Ganoderma lucidum = REISHI, Lesklokorka
- Cordyceps sinensis = Housenice čínská
- Pleurotus ostreatus = HLÍVA ústřičná (Oyster mushrooms, hiratake - název používaný v medicínské praxi, austernpilze - název německy)
- Polyporus umbellatus = choroš oříš
- Pleurotus eryngii = Eryngii (Hlíva královská - máčková) (King Oyster)
- Agrocybe aegerita = Polnička topolová - Piopino
- Pholiota nameko = Šupinovka nameko (Nameko)
- Flammulina velutipes = Enoki - Penízovka sametonohá (Enokitake, Enokidake, Nametake)

--------------

http://www.darius.cz/archeus/LU_adapto.html
Mnohé adaptogenní drogy mají prokazatelný protinádorový účinek,
většinou v rámci prevence, ale mnohdy také při vlastním onemocnění,
přičemž navíc pomáhají snášet vedlejší následky chemoterapie,
chirurgických zásahů a ozařování. Opačně tento vztah ale neplatí
- uskutečněná chemoterapie a ozařování většinou zmenšují šanci
uzdravit se (pokud tato léčba nebyla úspěšná) následně pomocí
biologických prostředků byť i komplexní alternativní léčby.
Adaptogeny s protinádorovým účinkem jsou např.: eleuterokok,
Shii-take (šii-take, houževnatec jedlý, Lentinus edodes /Berk./
Sing., syn. Collybia shii-take Schroet.; houba); lentinan je
polysacharid z této houby. Podrobnější studia ukázala, že lentinan
má nejen antitumorový účinek, ale že umocňuje imunitní děje
a stimuluje histaminovou a serotoninovou senzitivitu organismu a má
tedy určitý adaptogenní účinek.
Šii-take působí protivirově a obsahuje alkaloid eritadenin,
který snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
---
Houby housenice čínská (Cordyceps sinensis /Berk./ Sacc.)
a housenice červená (Cordyceps militaris /L. ex St. Am./Link) byly
již před několika tisíci lety v Číně používány jako posilující
prostředek. Zvyšuje obranyschopnost a byla užívána při žloutence,
souchotinách a v případech vážných poranění. Droga je známa pod
jménem xia-cao dong-chong (čínsky) nebo tatsu-kaso (japonsky).
Hlavní účinná látka housenice červené byla izolovány teprve
v nedávné době a nazvána kordycepin (Cunningham a spol. 1950). Je
to analog nukleosidu adeninu, 3 -deoxyadenosin. Kordycepin má
cytostatické účinky. Pravděpodobně blokuje enzym reverzní
transkriptázu.
Také u dalších houbových drog není vždy zřejmé, zda je
protinádorový účinek dán více jejch toxickým působením na nádorové
buňky nebo adaptogenním - imunostimulačním účinkem, jako je tomu
např. u hub: žampión polní (Agaricus campestres /L./ Fr., syn.
Psalliota campestris /L. ex Fr./ Kumm., žampión zahradní (Agaricus
hortensis /Cooke/ Pill. rakovina kůže, orální podávání), ohňovec
brázditý (Phellinius linteus /Berk. et Curt./ Teng, leskokorka
ploská (Ganoderma applanatum /Pers. ex S. F. Gray/ Pat., japonský
druh čirůvky (Tricholoma matsutake /Ito et Imai/ Sing., japonský
druh šupinovky (Pholiota nameko /T. Ito/ S. Ito et Imai), penízovka
sametonohá (Flammulina velutipes /Curt. ex Fr./ Sing.), hlíva
ustřičná (Pleurotus ostreatus /Jacq. et Fr./ Kumm.) a líha jilmová
(Lyophyllum ulmarium /Bull. ex Fr./ Kühn). Z outkovky (Coriolus
consors) bylo izolováno antibakteriální antibiotikum koriolin. Jde
o seskviterpen a jeho oxidační produkty mají antibakteriální
a cytostatickou aktivitu, ale zřejmě bez výrazného adaptogenního
účinku. Troudnatec kopytový (Fomes fomentarius /L. ex. Fr./, syn.
Polyporus fomentarius /L./ ex Fr., Ungulina fomentaria /L. ex Fr./
Pat.) má protinádorovou aktivitu (Japonský výzkum). Také ve vatovci
obrovském (dříve pýchavka obrovská; Langermannia gigantea /Batsch
ex Pers./ Rostk., syn. Calvatia gigantea /Pers./ Lloyd)
a v plešivce dlabané (dříve pýchavka dlabaná; Calvatia utriformis
/Bull. ex Pers./ Jaap, syn. Calvatia caelata /Bull. ex Vrrt./
Morg.) byla objevena látka s protinádorovou aktivitou., která byla
nazvána kalvacin. Zeitlmayr a spol. (1973) uvádí, že hadovka
smrdutá (Phallus impudicus L. ex Pers.) obsahuje látky
s cytostatickou aktivitou. Seskviterpen velleral obsahuje ryzec
plstnatý (Lactarius vellereus /Fr./ Fr.)


Naposledy upravil muflon dne pon říj 11, 2010 9:23 pm, celkově upraveno 4

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Hlíva a rakovina
PříspěvekNapsal: pon říj 04, 2010 11:36 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
LÉČBA RAKOVINY HLÍVOU ÚSTŘIČNOU / Podrobný návod
1)
http://karolinaloskotova.blog.cz/1001/j ... dne-prasky
2)
http://karolinaloskotova.blog.cz/1005/2 ... tnou-lecbu
3)
http://karolinaloskotova.blog.cz/1005/3 ... ich-zdroju
(odborné údaje z dalších zdrojů)

Zdůrazňuje že sušená a v kapslích se na léčbu nehodí, nutná čerstvá...a říká i kde levně sehnat a jak skladovat a použít.

,,Odborníci o Hlívě Ústřičné:
Ačkoli hlíva patří k nejznámějším pěstovaným houbám, přesto není veřejnost dostatečně informována o jejích léčivých vlastnostech.

Na stránkách http://www.josefstepanek.cz byl uveřejněn obsáhlý článek, který nabízí hned několik druhů léčby rakoviny, byla do nich zahrnuta také hlíva a k mému milému překvapení i odkaz na můj návod na léčbu rakoviny hlívovou kaší.
cituji z článku:

,,...Byly u ní již prokázány protirakovinové účinky a vědci postupně zkoumají, jaká konkrétní látka je tou hlavní účinnou složkou.
Velmi účinná látka obsažená v této houbě je ß-glukan. O beta-glukanech je známo, že posilují imunitu a mají další léčivé schopnosti. Světovým specialistou na glukany je český vědec žijící v USA, Dr. Václav Větvička, který o svém výzkumu píše také v češtině: http://www.betaglukan.cz/

Jestli chcete tuto houbu pro léčbu rakoviny vyzkoušet, přečtěte si recept na léčivou kaši z hlívy ústřičné. Musí být kvalitně pěstována a při tepelné úpravě nesmí přesáhnout 60 °C."

Kompletní článek najdete zde:
http://josefstepanek.cz/1019/rakovina-p ... lecit.html
- Srdečně vám jej doporučuji, možná vám ukáže i jiné způsoby na vaší cestě ke zdraví.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hlíva a rakovina
PříspěvekNapsal: úte říj 05, 2010 7:37 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28269
Bydliště: Poděbrady
muflon píše:
LÉČBA RAKOVINY HLÍVOU ÚSTŘIČNOU / Podrobný návod
1)
http://karolinaloskotova.blog.cz/1001/j ... dne-prasky
2)
http://karolinaloskotova.blog.cz/1005/2 ... tnou-lecbu
3)
http://karolinaloskotova.blog.cz/1005/3 ... ich-zdroju
(odborné údaje z dalších zdrojů)

Zdůrazňuje že sušená a v kapslích se na léčbu nehodí, nutná čerstvá...a říká i kde levně sehnat a jak skladovat a použít.

,,Odborníci o Hlívě Ústřičné:
Ačkoli hlíva patří k nejznámějším pěstovaným houbám, přesto není veřejnost dostatečně informována o jejích léčivých vlastnostech.

Na stránkách http://www.josefstepanek.cz byl uveřejněn obsáhlý článek, který nabízí hned několik druhů léčby rakoviny, byla do nich zahrnuta také hlíva a k mému milému překvapení i odkaz na můj návod na léčbu rakoviny hlívovou kaší.
cituji z článku:

,,...Byly u ní již prokázány protirakovinové účinky a vědci postupně zkoumají, jaká konkrétní látka je tou hlavní účinnou složkou.
Velmi účinná látka obsažená v této houbě je ß-glukan. O beta-glukanech je známo, že posilují imunitu a mají další léčivé schopnosti. Světovým specialistou na glukany je český vědec žijící v USA, Dr. Václav Větvička, který o svém výzkumu píše také v češtině: http://www.betaglukan.cz/

Jestli chcete tuto houbu pro léčbu rakoviny vyzkoušet, přečtěte si recept na léčivou kaši z hlívy ústřičné. Musí být kvalitně pěstována a při tepelné úpravě nesmí přesáhnout 60 °C."

Kompletní článek najdete zde:
http://josefstepanek.cz/1019/rakovina-p ... lecit.html
- Srdečně vám jej doporučuji, možná vám ukáže i jiné způsoby na vaší cestě ke zdraví.

To je dobré shrnutí a je holým faktem, že houby jsou jak startovní faktory vzniku rakoviny, tak její odstraňovače, jedná se pouze o to jaký druh se proti jinému druhu použije a vzhledem k tomu, že ve světě hub zuří stále lítý boj a obrovská schopnost kolonizace prostředí v němž se vyskytují, tak to nemocnému poskytuje slušné šance.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ŘASY
PříspěvekNapsal: úte říj 05, 2010 10:12 am 
Offline

Registrován: ned zář 19, 2010 4:11 pm
Příspěvky: 8
muflon píše:
Doporučené a cenově velmi přijatelné jsou např. vločky(bez nutnosti vaření) řas Dulse a Nori..., nebo tablety Kelp.
---------
Hodně komerčně propagované jsou o dost dražší Spirulina a Chlorella....
Málo se ovšem ví že existují značné rozdíly v kvalitě, a stejně jako u ryb je potřeba si zjistit (pokud lze) obsah těžkých kovů(Cadmium,Olovo,Rtuť ap.)...s přibývajícím znečištěním moří....

Např.tady(i když vždy nutno brát s rezervou jako možnou skrytou reklamu...) :
http://www.barleygreen.eu

Srovnání mladého ječmene, chlorelly a obdobných produktů:
http://www.odstavnovace.info/news/srovn ... -produktu/

Chlorella a Spirulina jsou sladkovodni rasy, nikoliv morske. Cili znecisteni nehrozi z prirody, nybrz spise z mozneho zpracovani vysledneho produktu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: "Obyčejná(?)" mrkev
PříspěvekNapsal: úte říj 05, 2010 10:57 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Mrkev obecná
Daucus carota L.

Kdo by neznal mrkev, která je jako zelenina doplňkem snad ve většině jídel. Její výskyt je v současné době diferencován na nať, která roste v ušlechtilých polních kulturách a je vybavena odrůdovým jménem, a hlavně mohutný válcovitý červený kořen, který lze nalézt ve většině potravinových supermarketů. Je to tím, že každá polnost s mrkví má svého již z dáli na vás řvoucího vlastníka bez ohledu na váš ušlechtilý vědecký mrkvozpyt.
Starší lidé si z tradičních důvodů na zahrádkách mrkev ještě občas pěstují, aby mohli splnit božský požadavek cosi zasadit a zplodit, a za pomoci různých denních rituálů zálivky, odhánění mšic, okopávky, plevelotrhu a krtoplaše se pilně hemží namísto plnění požadavků doby sledováním telebednovitých seriálů a četných reklamavých konzumačních doporučení. V takovém úspěšném pěstitelském případě lze zjistit, že kořen mrkve je k nati poměrně pevně přimontován a že k demontáži je nezbytný nůž, jinak část ukroucené natě mrkvový kořen neesteticky hyzdí a ruce špiní jakoby od polní práce, což je nemoderní až tak, že to vytváří s dlouhými nalepovacími nehty majitelek konflikt v akustickém okolí.
Po rostoucí nati mrkve se někdy na nechemických zahrádkách procházejí a z ní ukusují nádherné veliké a obézní, zelené, lysé a svalnaté housenky otakárka fenyklového s výhružnou zapáchající vidličkou jakoby parožím, černě kolem trupu kroužkovaně ozdobené s oranžovými tečkami a když se tvorečka snažíte přesadit jinam, velice se rozčilují, kroutí, smrdí a jsou pěkné netýkavky. Jsou nejen chráněné, ale přímo ohrožené, takže doporučuji obětovat trochu té nati k výkrmu takové náramné ozdoby naší přírody. Lze je ale přesadit na kopr.
Každopádně kompletní rostlinu kulturní mrkve s červeným kořenem lze nalézt jen na polích a zahradách v období před sklizní. Naopak tam nenaleznete planou mrkev s mnohem menším kořenem bílé až bíložluté barvy, protože je rozšířeným plevelem hlavně v jižních krajinách Evropy (existuje i mrkev na betakaroten chudší a tedy žlutá). Nať kulturních mrkví ani planá mrkev se většinou nijak léčebně nepoužívají, protože obsahují pyrolizidinové alkaloidy, o nichž se část vědců domnívá, že nejsou bezpečné, druhá část, že jsou nebezpečné, a třetí část, kterým to je šumafuk. Podle mého vědeckého zjištění je využívána jen nať mrkve kulturní a to tak, že vertikálním rukotahem za ni oddělíme mrkev od zahrádky za účelem dalšího léčebného využití obojího. Tím myslím mrkve i zahrádky.
Zahrádka je známou a dosti doporučovanou alternativní terapií excitovaného centrálního nervového systému většinou v důsledku psychovypětí, přidušení a stresů, když už nic jiného oficiálněchemického nezabírá a postižený vybodovaný člověk ještě přesto žije.
Kořen mrkve je využíván jako potravina, protože obsahuje přes deset procent cukrů, které jsou po tepelném zpracování mrkve organizmem plně využitelné. Obsahem zhruba stejného množství pektinu, bobtnavé to vlákniny, je předurčeno podávání mrkve při potížích se střevy. Snižuje a zklidňuje jejich křeče, optimalizuje průchod natráveniny střevem při zácpách i při průjmech. Pomáhá vypudit škodlivou střevní mikroflóru fixovanou na střevních stěnách a vylučující své jedové toxiny do sliznic. Mrkev mikroby i toxiny difúzně váže, dalo by se říci, nasává jako mycí houba, vylučuje je se stolicí pryč a napomáhá tak obnově tělesného a zvláště střevního zdraví.
Nejen ve střevech má blahodárný vliv také mrkvovitamín A - betakaroten na zlepšení stavu sliznic, a to sliznic všude po těle a také na zlepšení šerosleposti, pálení očí a únavy zraku, činnosti jater atd. K tomu je doporučeno pozřít zároveň trošku tuku, ve kterém se dobře rozpouští. Uvádí se sice, že provitamínu A si tělo bere jen takové množství, které umí játra využít, ale díky řezacím kuchyňským odstředivkám a odšťavňovačům se lze i mrkví předávkovat. Kdybyste to měli kousat, tak se vám to asi nepovede, ani kdybyste byli mrkvochroustacími přeborníky. Přebytek betakarotenu, když se bere více než půl litru šťávy za den dlouhodoběji, se ukládá do pokožky a výborně imituje žloutenku. Při tom se již začínají poškozovat játra. Je-li to dlouhodoběji litr a více za den, je to nebezpečné až smrtelně, jednorázovka ale ne.
Mrkev se nedoporučuje ve větším množství konzumovat ani jednorázově u vředů žaludku a dvanáctníku a zánětů zde i níže ve střevech, protože stimuluje silnější produkci trávicích šťáv, které by lokalitu leptaly a stav by mohly zhoršovat. Proto se ale zase na druhou stranu bere mrkev pro podporu trávení.
Mrkev se léčebně užívá v podobě mrkvové polévky, dušené mrkve, syrové mrkve strouhané i nestrouhané nebo v podobě vylisované šťávy, jejíž denní limit je asi 3 dcl a je biologicky nejúčinnější. Z kořene mrkve lze dělat i zápar, který se využívá při urologických potížích, ovšem daleko močopudnější a protikřečovější je zápar z mrkvového semene.
Při cukrovce se využívá syrová mrkvová šťáva, protože tepelně neupravený kořen pouští do oběhu cukr relativně pomalu a nezvyšuje tak jeho hladinu v krvi. Tepelně zpracovaná mrkev svůj cukr uvolňuje mnohem snáze a tak je vhodnou energetickou přílohou pokrmů. Ale ne pro cukrovkáře - ti mají nárok na mrkev pouze syrovou nebo jen malé množství tepelně zpracované pro chuť.
Pražený kořen se díky určité tepelné karamelizaci cukrů lidově využíval i jako náhražka kávy. Čekanka ale byla díky svým hořčinám žádanější.
Další zvláštností při užívání syrové šťávy z mrkve je, že paraziti přítomní ve střevech se jí nejdřív rozdráždí a vzápětí je ochromí a jsou potom volně unášeni mrkvonatráveninou pryč (ven, pryč, prostě někam...). Osobně bych jim k tomu přidal i čaj ze semene mrkve a potom česnečku.
Čistící efekt mrkve na organizmus spočívá v tom, že do svého vlákninového objemu nasává škodliviny ze střeva a střevo zase z oběhu a tak vlastně čistí krev a krev tělo a tělo mysl a … Proto nepřekvapí, že mrkev je účinná při revmatických potížích kloubů, tuhnutí vaziv a svalových křečích, při virózách a imunitních oslabeních, intoxikacích léky včetně antibiotik atd., čímž podporuje nepřímo i lepší funkci nervové soustavy, paměť, zlepšuje cévní a oběhové potíže, únavový syndrom a tak vůbec detoxikaci.
Zvláštní použití bylo v dřívějších dobách proti výhřezu konečníku a hemeroidům
, kdy se vhodně natvarovaný roubík z kořene mrkve mělce vsunul do měsíčkovým olejem promazaného konečníku a mechanicky tak působil několik hodin denně na střevní stěnu a stahoval v klidu lůžka vytahanou řitní a cévní svalovinu s překvapivou účinností. Myslím, že od té doby se používá známé české lidové hanlivé rčení lakomým majitelům mrkve či čehokoliv o zastrčení si téhož do pr...konečníku.
Nyní však již věda pokročila výrazně vpřed a nabízí lidem k zastrkování do tělesných otvorů jiné státem schválené předměty a tak jediný otvor, kam mrkev doporučuji aplikovat, jsou ústa a jsou-li ještě ozubena, doporučuji ji léčebně chroustati mimo jiné i za účelem zpevnění dosud přítomných zubů v dásních.
Mrkev je nedoceněná léčivá rostlina, doceněná zelenina a dušená moje oblíbená potravina.
Za účelem získání té opravdu správné svěžesti a zdravotního štěstí jsem sestavil návodný mrkvoreklamní rým ze života: Chceš-li být hubený jak hladový lev, místo snídaně si dej mr kev.

B. Nový, http://www.dedekkorenar.cz, v.100930


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Obyčejná(?)" mrkev
PříspěvekNapsal: stř říj 06, 2010 6:37 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28269
Bydliště: Poděbrady
muflon píše:
Mrkev obecná
Daucus carota L.

Kdo by neznal mrkev, která je jako zelenina doplňkem snad ve většině jídel. Její výskyt je v současné době diferencován na nať, která roste v ušlechtilých polních kulturách a je vybavena odrůdovým jménem, a hlavně mohutný válcovitý červený kořen, který lze nalézt ve většině potravinových supermarketů. Je to tím, že každá polnost s mrkví má svého již z dáli na vás řvoucího vlastníka bez ohledu na váš ušlechtilý vědecký mrkvozpyt.
Starší lidé si z tradičních důvodů na zahrádkách mrkev ještě občas pěstují, aby mohli splnit božský požadavek cosi zasadit a zplodit, a za pomoci různých denních rituálů zálivky, odhánění mšic, okopávky, plevelotrhu a krtoplaše se pilně hemží namísto plnění požadavků doby sledováním telebednovitých seriálů a četných reklamavých konzumačních doporučení. V takovém úspěšném pěstitelském případě lze zjistit, že kořen mrkve je k nati poměrně pevně přimontován a že k demontáži je nezbytný nůž, jinak část ukroucené natě mrkvový kořen neesteticky hyzdí a ruce špiní jakoby od polní práce, což je nemoderní až tak, že to vytváří s dlouhými nalepovacími nehty majitelek konflikt v akustickém okolí.
Po rostoucí nati mrkve se někdy na nechemických zahrádkách procházejí a z ní ukusují nádherné veliké a obézní, zelené, lysé a svalnaté housenky otakárka fenyklového s výhružnou zapáchající vidličkou jakoby parožím, černě kolem trupu kroužkovaně ozdobené s oranžovými tečkami a když se tvorečka snažíte přesadit jinam, velice se rozčilují, kroutí, smrdí a jsou pěkné netýkavky. Jsou nejen chráněné, ale přímo ohrožené, takže doporučuji obětovat trochu té nati k výkrmu takové náramné ozdoby naší přírody. Lze je ale přesadit na kopr.
Každopádně kompletní rostlinu kulturní mrkve s červeným kořenem lze nalézt jen na polích a zahradách v období před sklizní. Naopak tam nenaleznete planou mrkev s mnohem menším kořenem bílé až bíložluté barvy, protože je rozšířeným plevelem hlavně v jižních krajinách Evropy (existuje i mrkev na betakaroten chudší a tedy žlutá). Nať kulturních mrkví ani planá mrkev se většinou nijak léčebně nepoužívají, protože obsahují pyrolizidinové alkaloidy, o nichž se část vědců domnívá, že nejsou bezpečné, druhá část, že jsou nebezpečné, a třetí část, kterým to je šumafuk. Podle mého vědeckého zjištění je využívána jen nať mrkve kulturní a to tak, že vertikálním rukotahem za ni oddělíme mrkev od zahrádky za účelem dalšího léčebného využití obojího. Tím myslím mrkve i zahrádky.
Zahrádka je známou a dosti doporučovanou alternativní terapií excitovaného centrálního nervového systému většinou v důsledku psychovypětí, přidušení a stresů, když už nic jiného oficiálněchemického nezabírá a postižený vybodovaný člověk ještě přesto žije.
Kořen mrkve je využíván jako potravina, protože obsahuje přes deset procent cukrů, které jsou po tepelném zpracování mrkve organizmem plně využitelné. Obsahem zhruba stejného množství pektinu, bobtnavé to vlákniny, je předurčeno podávání mrkve při potížích se střevy. Snižuje a zklidňuje jejich křeče, optimalizuje průchod natráveniny střevem při zácpách i při průjmech. Pomáhá vypudit škodlivou střevní mikroflóru fixovanou na střevních stěnách a vylučující své jedové toxiny do sliznic. Mrkev mikroby i toxiny difúzně váže, dalo by se říci, nasává jako mycí houba, vylučuje je se stolicí pryč a napomáhá tak obnově tělesného a zvláště střevního zdraví.
Nejen ve střevech má blahodárný vliv také mrkvovitamín A - betakaroten na zlepšení stavu sliznic, a to sliznic všude po těle a také na zlepšení šerosleposti, pálení očí a únavy zraku, činnosti jater atd. K tomu je doporučeno pozřít zároveň trošku tuku, ve kterém se dobře rozpouští. Uvádí se sice, že provitamínu A si tělo bere jen takové množství, které umí játra využít, ale díky řezacím kuchyňským odstředivkám a odšťavňovačům se lze i mrkví předávkovat. Kdybyste to měli kousat, tak se vám to asi nepovede, ani kdybyste byli mrkvochroustacími přeborníky. Přebytek betakarotenu, když se bere více než půl litru šťávy za den dlouhodoběji, se ukládá do pokožky a výborně imituje žloutenku. Při tom se již začínají poškozovat játra. Je-li to dlouhodoběji litr a více za den, je to nebezpečné až smrtelně, jednorázovka ale ne.
Mrkev se nedoporučuje ve větším množství konzumovat ani jednorázově u vředů žaludku a dvanáctníku a zánětů zde i níže ve střevech, protože stimuluje silnější produkci trávicích šťáv, které by lokalitu leptaly a stav by mohly zhoršovat. Proto se ale zase na druhou stranu bere mrkev pro podporu trávení.
Mrkev se léčebně užívá v podobě mrkvové polévky, dušené mrkve, syrové mrkve strouhané i nestrouhané nebo v podobě vylisované šťávy, jejíž denní limit je asi 3 dcl a je biologicky nejúčinnější. Z kořene mrkve lze dělat i zápar, který se využívá při urologických potížích, ovšem daleko močopudnější a protikřečovější je zápar z mrkvového semene.
Při cukrovce se využívá syrová mrkvová šťáva, protože tepelně neupravený kořen pouští do oběhu cukr relativně pomalu a nezvyšuje tak jeho hladinu v krvi. Tepelně zpracovaná mrkev svůj cukr uvolňuje mnohem snáze a tak je vhodnou energetickou přílohou pokrmů. Ale ne pro cukrovkáře - ti mají nárok na mrkev pouze syrovou nebo jen malé množství tepelně zpracované pro chuť.
Pražený kořen se díky určité tepelné karamelizaci cukrů lidově využíval i jako náhražka kávy. Čekanka ale byla díky svým hořčinám žádanější.
Další zvláštností při užívání syrové šťávy z mrkve je, že paraziti přítomní ve střevech se jí nejdřív rozdráždí a vzápětí je ochromí a jsou potom volně unášeni mrkvonatráveninou pryč (ven, pryč, prostě někam...). Osobně bych jim k tomu přidal i čaj ze semene mrkve a potom česnečku.
Čistící efekt mrkve na organizmus spočívá v tom, že do svého vlákninového objemu nasává škodliviny ze střeva a střevo zase z oběhu a tak vlastně čistí krev a krev tělo a tělo mysl a … Proto nepřekvapí, že mrkev je účinná při revmatických potížích kloubů, tuhnutí vaziv a svalových křečích, při virózách a imunitních oslabeních, intoxikacích léky včetně antibiotik atd., čímž podporuje nepřímo i lepší funkci nervové soustavy, paměť, zlepšuje cévní a oběhové potíže, únavový syndrom a tak vůbec detoxikaci.
Zvláštní použití bylo v dřívějších dobách proti výhřezu konečníku a hemeroidům
, kdy se vhodně natvarovaný roubík z kořene mrkve mělce vsunul do měsíčkovým olejem promazaného konečníku a mechanicky tak působil několik hodin denně na střevní stěnu a stahoval v klidu lůžka vytahanou řitní a cévní svalovinu s překvapivou účinností. Myslím, že od té doby se používá známé české lidové hanlivé rčení lakomým majitelům mrkve či čehokoliv o zastrčení si téhož do pr...konečníku.
Nyní však již věda pokročila výrazně vpřed a nabízí lidem k zastrkování do tělesných otvorů jiné státem schválené předměty a tak jediný otvor, kam mrkev doporučuji aplikovat, jsou ústa a jsou-li ještě ozubena, doporučuji ji léčebně chroustati mimo jiné i za účelem zpevnění dosud přítomných zubů v dásních.
Mrkev je nedoceněná léčivá rostlina, doceněná zelenina a dušená moje oblíbená potravina.
Za účelem získání té opravdu správné svěžesti a zdravotního štěstí jsem sestavil návodný mrkvoreklamní rým ze života: Chceš-li být hubený jak hladový lev, místo snídaně si dej mr kev.

B. Nový, http://www.dedekkorenar.cz, v.100930

Mrkev je nepochybně jedna z nejlepších potravin vůbec a rozsah jejího zdravotního působení je opravdu obrovský.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř říj 06, 2010 2:58 pm 
Offline

Registrován: čtv čer 03, 2010 2:10 pm
Příspěvky: 435
[quote="Jarda":1vwzotny]Jedlé houby jsou opravdovým zázrakem přírody a vzhledem k velké soupeřivosti jednotlivých druhů se tyto vlastnosti opravdu dají dobře využívat u léčby rakoviny.[/quote:1vwzotny]
Uvažuju, že bych si doma pěstovala hlívu ústřičnou - budu mít jistotu, že to neni ničím stříkané a je to taky mnohem levnější. Ale asi všechny plodnice dozrají naráz, proto bych se chtěla zeptat - jak jí skladovat? Nesníží se její léčiví účinky zamražením? Půjde pak bez tepelné úpravy jen rozmrazit a nakrájet do salátu?


_________________
You cannot solve a problem with the same thinking that created it.” – Albert Einstein


Naposledy upravil Návštěvník dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 0
1vwzotny


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř říj 06, 2010 9:14 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28269
Bydliště: Poděbrady
[quote="Kometa":a7s37qrv]Uvažuju, že bych si doma pěstovala hlívu ústřičnou - budu mít jistotu, že to neni ničím stříkané a je to taky mnohem levnější. Ale asi všechny plodnice dozrají naráz, proto bych se chtěla zeptat - jak jí skladovat? Nesníží se její léčiví účinky zamražením? Půjde pak bez tepelné úpravy jen rozmrazit a nakrájet do salátu?



Naposledy upravil Návštěvník dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 0
a7s37qrv


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Čaj
PříspěvekNapsal: pon říj 11, 2010 9:27 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Čaj(mletý) je častým přídavkem v různých v potravních doplňcích...

Adaptogenní účinky má zelený čaj (podle nových poznatků do
jisté míry i žlutý nebo černý - obsažené alkaloidy ovšem nejsou tak
neškodné, jak se většina konzumentů čaje domnívá... \":|\"
http://www.darius.cz/archeus/LU_adapto.html


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: švédské kapky
PříspěvekNapsal: pon říj 11, 2010 9:29 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
http://www.darius.cz/archeus/LU_adapto.html
Švédské kapky (tinktura) obsahují aloe, myrhu, šafrán, list
senny, kafr, kořen reveňe, oddenek zázvoru, manu, theriak, kořen
pupavy, kořen anděliky
Obsažený theriak může mít různé složení. Tyto léky (driáky) měly
ve středověku samy o sobě pověst zázračného všeléku a z dnešního
hlediska bymohly mít (a údajně mají) některé indikace adaptogenu.
Nejznámější byl theriak benátský, což byl původně lék proti hadímu
uštknutí. Obsahoval v medu kořen baldriánu, mořskou cibuli,
zázvorový oddenek, kůru skořice, myrhu a plod kardamomu. Také
například anýz byl ve středověku součástí různých theriaků
a i samotný byl považován téměř za všelék.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Adaptogeny+Bioenergetika
PříspěvekNapsal: pon říj 11, 2010 9:36 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
http://www.darius.cz/archeus/LU_adapto.html
(na daném odkaze je mnohem víc informací než zde cituji...)

Nejznámějšími adaptogeny,
o nichž již u nás existují běžně
dostupné informace, které se i u nás již většinou úspěšně pěstují
a výrobky z nichž se většinou dají koupit, jsou tyto:

- rozchodnice růžová (Rhodiola rosea, "zlatý kořen", "růžový kořen"),
- žen šen(všehoj azijský),
- eleuterokokus ostnitý ("čertův kořen",Eleutherococcus senticosus, "sibiřský ženšen"),
- klanopraška čínská (schizandra čínská, magnolka čínská, Schizandra chinensis Turcz.),
- guarana(Paullinia cupana),
- aralka mandžuská (s. prodara mandžuská, Aralia mandshurica R. et M.),
- leuzea šustivá (parcha saflorová, parcha světlicová, maralí kořen, leuzea saflorová (Rhaponticum carthamoides /Wildd./Iljin),
- naduť madagaskarská (kalancha,kalanchoe, Bryophyllum daigremontianum),
- rudbekie nachová (třapatka purpurová, třapatka nachová, Echinacea purpurea),
- třapatka úzkolistá (Rudbeckia angustifolia)-pozn:má být o dost účinnější než purpurea!!),
- aloe (Aloe ferox Mill., Aloe plicatilis, Aloe vera, u nás běžně pěstovaná aloe stromovitá - Aloe
arborescens Mill. a další),
- Rehmania glutinosa,
- Pachyma hoelen,
- sarzaparilový kořen z druhů rodu Smilax,
- dřevo z guajakového stromu,
- šišák bajkalský (Scutellaria baicalensis Georgi).

Zcela zvláštní adaptogenní a ochranný účinek mají například
bakterie mléčného kvašení zejména svým účinkem na sliznice.

Ve květech, jako rozmnožovacích orgánech rostlin, je údajně také
nejvíce koncentrována tzv. bioenergie, která podle předpokládaných
vlastností může přispět velkou měrou k adaptogennímu účinku
rostlinných drog, zejména není-li její obsah snížen nevhodným
zacházením s drogou.
(Údajně dlouhé omývání, dlouhodobé skladování
drog - např. delší než jeden rok, teploty nad 50 stupňů C, zbytečně
dlouhé vaření, ultrafialové záření, var bez přítomnosti malého
množství tuku nebo oleje, styk s kovem (železo, nikl, zinek, méně
škodí ušlechtilá ocel, nezkorodovaná měď a drahé kovy) aj. její
obsah snižují. Bioenergie údajně může přejít do výluhu, kde se po
určitou dobu zachovává, zejména v přítomnosti malého množství
kapalného tuku lehčího než voda
.)
Biologicky aktivní jsou mnohdy také látky obsažené v houbách
a vedle antibiotického, protialergického,
hypoglykemického nebo dokonce kancerostatického působení mají
mnohdy i celkový pozitivní vliv metabolismus, imunitu a na
schopnost adaptace organismu.

Schopnost adaptace a odolnosti lidského organismu vůči vnějším
i vnitřním změnám je dána mnoha faktory, z nichž nejvýznamější jsou
především stav psychiky a nervové soustavy, stav jater, ledvin,
žlučníku, žaludku, střev a slinivky, dále stav lymfatického
systému, stav žláz z vnitřní sekrecí a stav orgánového, tělesného
a buněčného metabolismu.
(Zejména úloha jater a psychiky při celé
řadě imunitních a adaptačních procesů je současnou oficiální vědou
- při srovnání s postupy alternativní medicíny - patrně
nedoceněna
.)

Z jiného pohledu je možné hovořit o vyrovnání energetické
rovnováhy organismu. K termínu energetická rovnováha řadí
alternativní a východní přírodní medicína některé málo známé
projevy životních sil a energií, jejichž fyzikální nositel
(částice) většinou není znám, zejména tzv. bioenergii (čchi, prána)
a duchovní energie aj., a nejen že uznává pomocnou hodnotu pojmů
abstrahovaných v souvislosti s tímto pohledem na rovnováhu
organismu (energie, čakry, dráhy, centra, body, tok, blok, prázdná
- plná aj.), pojmů, které pomáhají názorně chápat vzájemnou
příčinnost a souvislost všech procesů v organismu a mezi ním
a vnějším prostředím, ale odkazuje i na reálný obsah těchto pojmů
a abstrahovaných vztahů.
Tento pohled umožňuje také lépe chápat
opodstatněnost komplexní léčby a prevence a léčby pomocí
adaptogenů. Praxe ukazuje, že není možno vystačit s dosavadními
oficiálními energetickými modely organismu, ale že bude třeba
doplnit pojmy nervová a buněčná
. Proto také jsou často jako
adaptogeny označovány drogy, které svým působením ovlivňují stav
relativně malého počtu těchto složek adaptačních systémů. Ale
protože jednotlivé hlavní podsystémy vnitřní rovnováhy jsou samy
o sobě pro tuto rovnováhu a schopnost adaptace velmi významné
a navíc často mezi sebou těsně spojené, je také mnoho drog a typů
látek, které mohou adaptabilitu a odolnost organismu podstatně
ovlivnit, a to i skrze relativně malý okruh působení.Dá se
předpokládat, že adaptogeny zlepšují komplexní energetickou bilanci
buněk, tkání, orgánů a celého organizmu.

Pod pojmem bioenergie
musíme rozlišit tři možné významy. Bioenergie je:
1) Komplexní energetická bilance buněk, tkání, orgánů a celého
organizmu včetně méně známých a neznámých složek
2) Některé z měně známých a neznámých složek energetické bilance
3) Jedna neznámá, avšak základní energie, jejíž nedostatek, resp.
nevhodná kvalita (strukturální poruchy či nevhodnost) podstatným
způsobem ovlivňuje zdravotní stav a celkovou energetickou bilanci
buněk, tkání, orgánů a celého organizmu.
Pokud jde o jednu energii, může nabývat dvouzákladních kvalit:
- biomagnetickou (léčení tělesným magnetismem, dotace energie bez
specifického účinku)
- energoinformační (dotace energií nesoucí specifickou léčebnou
informaci)
V praxi však asi není biomagnetického účinku bez
energoinformačního. Biotronické ovlivnění je patrně vždy širší.
Energo-informační působení vystupuje do popředí např. při
homeopatické léčbě.


Naposledy upravil muflon dne pon lis 15, 2010 11:39 am, celkově upraveno 12

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned říj 17, 2010 9:07 am 
Offline

Registrován: stř srp 25, 2010 12:45 pm
Příspěvky: 733
Zkusil bych popremyslet o kastanu. Je lehce dostupny, levny a tudiz je dost pravdepodobne ze veda o nem nebude jen tak kvuli zisku basnit:

Prokázané účinky
Aktivní látky, získávané z kaštanu (HCSE), zvyšují odolnost vlásečnic a zlepšují žilní tonus. Současně působí protizánětlivě a urychlují vstřebávání otoků. Jírovec je velmi účinný při chronické žilní nedostatečnosti (CVI) a při léčbě křehkých vlásečnic. Nové studie jednoznačně prokázaly účinnost jako žilního tonika. Aesculin obsažený v kůře jírovce snižuje propustnost vlásečnic a zvyšuje jejich odolnost. Těchto účinků se využívá k léčbě křečových žil. Velmi účinný je rovněž na hemoroidy. Klinické studie prokazují účinnost na tzv. „těžké nohy“, noční křeče v nohách. Rovněž tlumí svědivost různých forem ekzémů. Urychluje vstřebávání krevních podlitin a modřin. Účinný je na bolavé klouby a artritidy. Zlepšuje průtok krve v cévách, což pozastavuje srážlivost krve a působí proti vzniku trombů. Ulehčuje vylučování moči při zvětšené prostatě. Vypíná pleť a působí na pokožku jako tonikum. Při vnitřním použití se doporučuje denní dávka 250 – 310 mg standardizovaného extraktu, což odpovídá až 100 mg aescinu. Komise E doporučuje kaštan k léčbě křečových žil.

Použití
• Na křečové žíly
• Zpevňuje žilní stěnu a upravuje tonus cév při chronické žilní nedostatečnosti
• Na hemoroidy
• Na křeče a tzv. těžké nohy
• Urychluje vstřebávání krevních podlitin a modřin
• Na bolavé klouby

_________________
Doporucuji motorku, zenu +
[b]Video: http://www.youtube.com/watch?v=wQgPLMTVfGc
Knihy na ulozto.cz: Cerna labut, Nenechte sebou manipulovat, Mym marodum, Co_nam_telo_rika, Doba jedova 1, ZákladyMužskéhoŠovinismu
http://www.csfd.cz/zebricky/nejlepsi-filmy/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Puškvorec
PříspěvekNapsal: ned říj 17, 2010 9:56 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
PUSKVOREC

- celkově posilující prostředek nervovou soustavu.!!(hlavne KOUPELE, ale lze i vnitrne!)
-stimulační a euforizující účinky, ve vetších dávkách má halucinogenní vlastnosti
- při nespavosti, neurózách, poruchách paměti
- při nerůznějších žaludečních potížích, podporuje látkovou výměnu, tvorbu trávicích šťáv, zklidňuje křečovité bolesti a zároveň působí i desinfekčně a močopudně. Uplatní se proto např. při infekčních průjmech, při nadýmání, při nechutenství apod. Vedle toho puškvorec i mírně uklidňuje (např. při neurózách) a působí antidepresivně, tlumí astmatické záchvaty, celkově zlepšuje stav zesláblých lidí (ve stáří, po nemoci, po operaci, ozařování, chemoterapii ...), v některých případech působí i výrazně protialergicky.

http://www.vegetalismus.cz/puskvorec-ob ... -2-33.html
Acorus calamus
puškvorec, sladký rákos, včelí rostlina, šišvorec

V Indii a Číně je puškvorec obecný používán jako lék nejméně 2 000 let.
Na britských ostrovech v době krize třicátých let puškvorec často žvýkali lidé, kteří neměli na tabák. Kríové ze severozápadní Kanady žvýkají oddenky nebo stvoly, za dosažením účinku podobného účinku LSD.

Kořen je aromatický a v malém množství (do dvou palců) je stimulující a euforizující. Puškvorec je i v našich krajích cennou léčivou rostlinou, používanou při nejrůznějších žaludečních a střevních potížích. Povzbuzuje totiž vylučování trávicích šťáv a podporuje látkovou výměnu, ovlivňuje křečové stahy při nadýmání a průjmech. Má také mírně močopudný účinek. Puškvorci se připisují příznivé účinky na tvorbu krve a lepší činnost žláz, takže je považován za celkově posilující prostředek včetně stimulu sexuálního apetitu.
Ve vysokém množství vyvolává středně silné halucinace.
Zevně se používá k obkladům na špatně hojící se rány a jako přísada do koupelí posilujících nervovou soustavu.
V lidovém léčitelství se kořen puškvorce aplikoval při nespavosti, depresích, neurózách, při zvyšené teplotě i epilepsii.
Puškvorcová silice se využívá k aromatizování ústních vod, zubní past, žvýkaček apod. Přidává se i do lihovin např. do žaludečníh likéru.

Tradiční užití:
kousky puškvorce se žvýkají, nebo se podávají rozemleté na prášek v dávkování 2,5 - 9 g. Také lze připravit nálev, kdy se 2 čajové lžičky kořene zalijí 250 ml vroucí vody a nechají 15 minut luhovat - nápoj se upíjí po doušcích.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Puškvorec
PříspěvekNapsal: ned říj 17, 2010 10:08 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28269
Bydliště: Poděbrady
muflon píše:
PUSKVOREC

- celkově posilující prostředek nervovou soustavu.!!(hlavne KOUPELE, ale lze i vnitrne!)
-stimulační a euforizující účinky, ve vetších dávkách má halucinogenní vlastnosti
- při nespavosti, neurózách, poruchách paměti
- při nerůznějších žaludečních potížích, podporuje látkovou výměnu, tvorbu trávicích šťáv, zklidňuje křečovité bolesti a zároveň působí i desinfekčně a močopudně. Uplatní se proto např. při infekčních průjmech, při nadýmání, při nechutenství apod. Vedle toho puškvorec i mírně uklidňuje (např. při neurózách) a působí antidepresivně, tlumí astmatické záchvaty, celkově zlepšuje stav zesláblých lidí (ve stáří, po nemoci, po operaci, ozařování, chemoterapii ...), v některých případech působí i výrazně protialergicky.

http://www.vegetalismus.cz/puskvorec-ob ... -2-33.html
Acorus calamus
puškvorec, sladký rákos, včelí rostlina, šišvorec

V Indii a Číně je puškvorec obecný používán jako lék nejméně 2 000 let.
Na britských ostrovech v době krize třicátých let puškvorec často žvýkali lidé, kteří neměli na tabák. Kríové ze severozápadní Kanady žvýkají oddenky nebo stvoly, za dosažením účinku podobného účinku LSD.

Kořen je aromatický a v malém množství (do dvou palců) je stimulující a euforizující. Puškvorec je i v našich krajích cennou léčivou rostlinou, používanou při nejrůznějších žaludečních a střevních potížích. Povzbuzuje totiž vylučování trávicích šťáv a podporuje látkovou výměnu, ovlivňuje křečové stahy při nadýmání a průjmech. Má také mírně močopudný účinek. Puškvorci se připisují příznivé účinky na tvorbu krve a lepší činnost žláz, takže je považován za celkově posilující prostředek včetně stimulu sexuálního apetitu.
Ve vysokém množství vyvolává středně silné halucinace.
Zevně se používá k obkladům na špatně hojící se rány a jako přísada do koupelí posilujících nervovou soustavu.
V lidovém léčitelství se kořen puškvorce aplikoval při nespavosti, depresích, neurózách, při zvyšené teplotě i epilepsii.
Puškvorcová silice se využívá k aromatizování ústních vod, zubní past, žvýkaček apod. Přidává se i do lihovin např. do žaludečníh likéru.

Tradiční užití:
kousky puškvorce se žvýkají, nebo se podávají rozemleté na prášek v dávkování 2,5 - 9 g. Také lze připravit nálev, kdy se 2 čajové lžičky kořene zalijí 250 ml vroucí vody a nechají 15 minut luhovat - nápoj se upíjí po doušcích.

Ten se dá užívat jako prášek, ale je dost jedovatý, čili velice opatrně.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 144 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 55 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz