Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je úte bře 19, 2024 9:12 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 144 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: ned dub 22, 2012 3:00 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 22, 2011 2:03 pm
Příspěvky: 741
Bydliště: Praha 12 – Kamýk
muflon píše:
...Medvědí česnek lze sklízet v lese už v březnu, kdy se probouzí pod listím. A pak přijdou kopřivy,
pampelišky, žabinec, šťovík, řeřicha...... Tyto divoké rostliny jsou mimořádně odolné, nezávislé, zdatné,
samostatné. Říká se, že jsme to, co jíme. Vlastnosti potravy se přenášejí na toho, kdo ji konzumuje a
jmenované vlastnosti divoké zeleniny jsou jistě cenné. Ale musíte se naučit je sbírat a připravovat a to je pro
většinu lidí neuskutečnitelné. Škoda. Zkuste začít. A pokračovat. Udělejte si salát a dejte do něj
mladou kopřivu, pampelišku, žabinec… jen tak na zkoušku….píše ve své knize A.Kolinger.

Má někdo tipy na sběr v Praze a okolí? Nebráním se i společný výpravě a pokecu s lidmi z fóra.

_________________
vše o šankaprakšaláně ● tabulka zdravých potravin: download / online / kompletní sakulova
Používejte MOZEK a nevěřte každý blbosti na Internetu!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon čer 11, 2012 8:12 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Hřebíček

Hřebíček je plný protikladů i protizáporů. Získal jméno po trochu atypicky obézním malém hřebíku 15×2,8, kterému je toto jižní koření podobné, jako kdyby mu z oka vypadlo. No, nebudu se rozšiřovat nad problémem lidového rčení, z kteréhože oka, to by bylo na dlouhé lokte. Ostatně rozšiřovat jsem nemyslel tak úplně vážně, protože jsem právě v procesu hubnutí, a dlouhé lokte jsou také zavádějící, protože ty u nás má jen NĚKDO, tedy hlavně ti, kteří nemají prázdné kapsy a mají velké oči..., ale plebejci je mají výrazně kratší, prázdnější a menší - lokty, kapsy i oči (oči od neustálého přimhuřování nad činy oněch s dlouhými lokty a naditými kapsami; kupodivu ne od míření, které by dlouhé lokty rychle zkrátilo...). To záleží prostě na tom, jak použijeme hřebíček i hlavičku...

Když si před půltisíciletím španělský král fajnšmekrovsky vymyslel, že chce hřebíček coby koření do paštiky, tak pro něj poslal někam na západ mořeplavce Magellana a ten při tom objevil svůj obávaný jihoamerický průliv a tekutý hrob desítek tisíc námořníků mezi Ohňovou zemí a Chile. On tam totiž oceán kroužící rychlostí pomalé chůze kolem Antarktidy směrem na východ má zúžený profil Ohňovou zemí a nerovné dno, proto to tam skoro pořád s loděmi dost fofrem drncá (ale nejvíce u mysu Hornova). Takže zvláště v období objevení zlata na západě severní Ameriky, dokud tam nezačal jezdit vlak, jich dost kleslo ke dnu.
Než přivezl Magellanův personál zdržením se různými šarvátkami náklad hřebíčku do Španěl, tak to trvalo skoro 3 roky, což se stalo tehdejším rekordem v obeplutí zeměkoule a zároveň důkazem, že je alespoň tam, kudy pluli, kulatá. Při tom objevili Tichý oceán, protože měli cestou do Indonésie pěkné počasí. Ale také hlad. Navíc Magellan to tam ve rvačce s domorodci nějak přehnal a tak byl při této příležitosti z výpravy zesnut k předkům.
Jinak je v Číně Hřebíkovec kořenný či vonný znám jako koření již 2500 let. Sbírá se z něj kalich s poupětem, které nesmí při sušení ztmavnout. Silice s vysokým obsahem fenolického eugenolu má řadu zajímavých vlastností - brzdí růst mikroorganizmů, místně prokrvuje a tlumí lokálně i bolest, stimuluje tvorbu trávicích šťáv, odpuzuje hmyz a také revmatizmus.

I když u nás plusmínus desetimetrový strom hřebíkovec neroste, je zdejší spotřeba jeho sušených květních poupat značná, protože se hodí na kořenění kdečeho. Například ke kořenění sladkých pokrmů, kompotů, polévek, omáček, nádivek, paštik, trvanlivých uzenin, rýže, masa, láku okurek a tak nějak na kde co. Mně ale zrovna moc nechutná, protože nasládlá chuť hřebíčku čím dál blíž k němu v potravině přechází do hořké, mně osobně divné. Moje matka ovšem hřebíček milovala, takže jsme ho měli v potravě často a všude.

Znecitlivující vliv silice hřebíčku se tradičně uplatňuje hlavně v případě bolestí zubů, kdy se využívala i tinktura, nebo při bolestech v krku hřebíčková voda jako kloktadlo.
Silicí se potírala paradentózní dáseň i bolavý zub, čehož se v dřívějších dobách vlivem nedostatečné dentální péče ve zkažených hubách hojně využívalo. Stejné využití měla i tinktura vyrobená namočením hrsti hřebíčku na několik týdnů v půl litru silné kořalky, moderněji, chcete-li, lékárenského lihu (nejlépe více než 70%ního). Někdo se takovou přípravou ani nezdržoval a brav do úst hřebíček přímo, cumlaje, oddaloval nutnost návštěvy obvodního kováře za účelem extrakce neboli vyrvání pokaženého zubu.
Preventivně se využívala hřebíčková zubní voda, vzniklá prostým namočením několika hřebíčků do teplé vody. Tu si můžete připravit jako přírodní nechemickou dezinfekci snadno tak, že do malé termosky nalijete asi půl litru vody a přidáte 1 polévkovou lžíci hřebíčků, necháte je do druhého dne namočené. Pak je hned k použití. Ze stejné dávky lze udělat ještě jeden nálev s téměř shodným účinkem. Hřebíček vodu konzervuje, takže ji můžete používat, než ji postupně spotřebujete.

Účinnou ústní vodu lze vyrobit také rozmícháním několika kapek hřebíčkové silice (nebo kávové lžičky tinktury) v deci vody. Touto vodou lze i kloktat při potížích a bolestech v krku, případně ji inhalovat při problémech se zánětlivými průduškami pro její dezinfekční efekt. Podobně se nechávala odpařovat do místnosti i čistá hřebíčková silice, která navíc silně odpuzuje hmyz. Pro tento účel postačí i jen ponechat hřebíčkovou vodu na talíři v místnosti v blízkosti okna a mouchy i komáři si návštěvu u vás rozmyslí. Hřebíček ale smrdí i mravencům, takže po přídavku lžičky silice nebo lžíce tinktury na kbelík vody na mytí podlah vám mravenčí faraóni odmítnou pochodovat po umytých plochách.

Místo pracné tinktury můžete požívat zředěnou čistou silici 1:4 lihem nejméně 70%ním která voní akceptovatelně a je dobře použitelná jako repelent potřením pokožky či postřikem oděvu (pozor asi 5 minut na hořlavost neodpařeného lihu).

Není tedy od věci si přidávat trochu hřebíčkové tinktury do vody na umývání dětí před vypuštěním do přírody jako repelent. Ovšem mytí dětí před použitím přírody je vlastně nesmysl, protože dítka jsou vypouštěna ven vymydlená a omýt potřebují až po návratu, abyste si je poznali a vybrali jen ta vaše, nebo ta hodnější. Takže před vypuštěním jim jen posprejujte z rozprašovače hřebíčkovou tinkturou, případně těsně před aplikací ředěnou v poměru jedna lžíce na deci vody pokožku i oděv, nebo místo tinktury použijte stejným způsobem lžičku silice, která ale způsobí, že budete výrazně von, což není titul, ale zápach, dáma vonna...
Při nebezpečí výskytu klíšťat je jako prevence vhodné vzít si lahvičku s hřebíčkovým sprejem do přírody s sebou a každou hodinu či dvě se jím pošplíchat. Je lepší to udělat několikrát zbytečně, než riskovat borreliózu, protože potom vás mohou zachránit už jen dubové kapky Dubovky® přiložené v obkládku na probodnuté místo. Problémem je ale to, že borrélie můžete od klíštěte obdržet, i když po vás jen leze nebo ho hladíte. Proto, než cokoliv s klíštětem uděláte, musíte ho zakápnout Dubovkami, které všechny přítomné borrélie na jeho povrchu hned zničí. A klíště vlastně také. Takže potom ho stačí jen speciálním háčkem na klíšťata jednoduše odstranit a jít se napít nějakého čaje na podporu imunity, třeba Tymiánové směsi. Totéž platí pro druhé nebezpečí klíšťat - infekční klíšťový zánět mozku či mozkových blan a třetí nebezpečí ehrlichiózu.

Hřebíčková silice se pro její prokrvující a bolest tlumící schopnost používá i při revmatizmu na bolavé klouby či svaly nebo do mastí a masírovacích prostředků.
Ayurvéda doporučuje hřebíček i pro posílení srdečního svalu.

Hřebíček jako koření zlepšuje chuť k jídlu a uvolňuje křeče v břiše související se špatným trávením, zlepšuje vylučování trávicích enzymů a ubližuje patogenním mikroorganizmům ve střevech způsobujícím koliky, průjmy a přílišnou plynatost.
A za žádoucí vedlejší účinek při jejím užívání lze považovat výrazně omezující vliv silice na výskyt střevních parazitů.
U silice je různými autory uváděn i příznivý efekt na akné, afty, proti zvracení, pro snížení cukru, ke zklidnění pokožky, posílení organizmu, zlepšení spánku, do vanových koupelí, do aromalamp a také jako přídavek do masážních prostředků, kdy například do decky oleje přikápnete 3 kapky hřebíčkové silice atf. (zkratka: a tak fšelijak...).

Když to s hřebíčkem umíte, je to výborný pomocník, takže teď můžete začít experimentovat.

\":idea:\" Nasypte si 50 g hřebíčku do půllitru vodky nebo slivovice, uložte na měsíc do tepla domova, každý den s tím zašejkrujte a vzniklý nápoj, kterému můžete důvěrně říkat "Cloumák", pak můžete pokusně vyzkoušet na všechno, co jsem vám tu napsal.
Směska vůní potom mnohého zarazí a některé i porazí.
Moderněji ale postačí zakoupit hotovou hřebíčkovou silici a ... je to!

B. Nový, http://www.dedekkorenar.cz, v.120609


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte čer 12, 2012 9:40 pm 
Online
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28234
Bydliště: Poděbrady
[quote="muflon":1dulicw1]Jaký kdo máte názor na toto stanovisko z hlediska TCM ??... hlavně mne tam zarazilo, ře se nemá ráno začínat potravinami přinášejícími vlhko a chlad jako jsou jogurty (tedy i kefír, sirná patlanice ap...), syrové ovoce a zelenina, ovocné džusy... \":?:\" (čím kdo začínáte den za snídani??, já dosud ovocnýma Štávama, nebo kefírem či sirnou patlanicí....)

PS: Než kupovat drahý Nápoj čínských mudrců,možná stačí nepraženou bylinu slzovku obecnou (Coicis semen) :
http://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=slzovka

...i když...ten nápoj čínských mudrců zase je instantní a do práce asi pohodlnější na přípravu...(obsahuje Složení: slzovka obecná 90 %, kůra mandarinky obecné 10 %)

...Slzovka obecná (také Jojobovy slzy, čínsky Yi yi ren, japonsky Hatomugi) je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Tato semena divoké trávy, která jsou podobná ječmenu, mají silné čisticí účinky a používají se k detoxikaci organismu. Slzovka podporuje funkci sleziny, pomáhá trávení masa a tuků. Má příznivý vliv na pleť.

[b:1dulicw1]Slzovka obecná, též slzovka porcelánová neboli Jobovy slzy je běžně používána v orientální medicíně jako lék a přisuzují se jí značné detoxikační účinky .
[/b:1dulicw1]
Latinské jméno: Coicis semen, Anglické jméno: jobstears seed

Slzovka byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Klasy se zralými zrnky se sbírají na podzim, po usušení na slunci se z nich vytřesou zrnka, zbaví se vnější slupky a usuší na slunci. Tato semena divoké trávy, která jsou podobná ječmenu, mají silné čisticí účinky a používají se k detoxikaci organismu.

Váže se k ní legenda:

V r. 41 n. l. vyslal chanský císař generála jménem Má Yuan potlačit rebelii povstalců v jihozápadním pohraničí. V této oblasti panovalo horké a dusné podnebí, proto se zde šířila často nakažlivá onemocnění. Domácí obyvatelstvo se jim bránilo požíváním bílých kulatých zrnek jedné rostliny. Poté, co je císařští vojáci začali konzumovat, zjistili, že jim rovněž velice pomáhají. Když se generál po potlačení povstání po třech letech vracel zpátky, vezl s sebou vůz těchto zrn, aby je mohl zasadit a sklízet i lidé v jeho domovině. Jeho příchod vzbudil velký rozruch, protože lidé si mysleli, že to, co na voze veze, jsou perly, a že se z něho na výpravě stal boháč. Krátce po návratu generál zemřel. Závistivci nelenili a oznámili císaři, že generál si přivezl domů vůz perel. Hněv panovníka byl tak velký, že se příbuzní neodvážili zesnulého generála uložit do rodinné hrobky, ani mu uspořádat pohřební obřady. Tak se mu namísto ocenění za dobrou vůli dostalo nakonec jenom pohany. Proto lidé tato zrnka pojmenovali YiYi, „konec jedné dobré vůle". Jméno léčiva YIYÍRÉN vlastně znamená „zrnko pro dobrotu – na žebrotu".
Je pěstována jako pícnina a v některých oblastech se její semena používají k výrobě mouky, v Číně se užívá k přípravě polévek podobně jako u nás kroupy. Pražená s cukrem se jí jako cukrovinka, nebo loupaná jako burské oříšky. Z pražených loupaných semen se připravuje kávová náhražka. Semena obsahují přes 10 % vody, 52 % škrobu, přibližně 18 % bílkovin a 7 % tuku. Obsahují také menší množství vitamínů skupiny B; neobsahují však žádný vitamin A ani C.
V oblastech původního výskytu se užívá jako prostředek proti vředům, apendicitidě, artritidě, průjmům, zánětům močového měchýře, otokům, proti horečce, zápalu průdušek a plic a proti střevním cizopasníkům.
Zajímavé je použití proti různým druhům zhoubných nádorů; v poslední době se zjistilo, že v semenech obsažený coixenolid má skutečně kancerostatické účinky. Je používán též proti avitaminóze.

Vlastnosti Slzovky:

- chuti sladké, mdlé
- povahy chladné
- vstup do meridiánu sleziny, plic a ledvin (

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř čer 13, 2012 8:38 am 
Offline

Registrován: čtv zář 08, 2011 9:46 am
Příspěvky: 259
[quote="muflon":yr9il149]Jaký kdo máte názor na toto stanovisko z hlediska TCM ??... hlavně mne tam zarazilo, ře se nemá ráno začínat potravinami přinášejícími vlhko a chlad jako jsou jogurty (tedy i kefír, sirná patlanice ap...), syrové ovoce a zelenina, ovocné džusy... \":?:\" (čím kdo začínáte den za snídani??, já dosud ovocnýma Štávama, nebo kefírem či sirnou patlanicí....)

PS: Než kupovat drahý Nápoj čínských mudrců,možná stačí nepraženou bylinu slzovku obecnou (Coicis semen) :
http://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=slzovka

...i když...ten nápoj čínských mudrců zase je instantní a do práce asi pohodlnější na přípravu...(obsahuje Složení: slzovka obecná 90 %, kůra mandarinky obecné 10 %)

...Slzovka obecná (také Jojobovy slzy, čínsky Yi yi ren, japonsky Hatomugi) je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Tato semena divoké trávy, která jsou podobná ječmenu, mají silné čisticí účinky a používají se k detoxikaci organismu. Slzovka podporuje funkci sleziny, pomáhá trávení masa a tuků. Má příznivý vliv na pleť.

[b:yr9il149]Slzovka obecná, též slzovka porcelánová neboli Jobovy slzy je běžně používána v orientální medicíně jako lék a přisuzují se jí značné detoxikační účinky .
[/b:yr9il149]
Latinské jméno: Coicis semen, Anglické jméno: jobstears seed

Slzovka byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Klasy se zralými zrnky se sbírají na podzim, po usušení na slunci se z nich vytřesou zrnka, zbaví se vnější slupky a usuší na slunci. Tato semena divoké trávy, která jsou podobná ječmenu, mají silné čisticí účinky a používají se k detoxikaci organismu.

Váže se k ní legenda:

V r. 41 n. l. vyslal chanský císař generála jménem Má Yuan potlačit rebelii povstalců v jihozápadním pohraničí. V této oblasti panovalo horké a dusné podnebí, proto se zde šířila často nakažlivá onemocnění. Domácí obyvatelstvo se jim bránilo požíváním bílých kulatých zrnek jedné rostliny. Poté, co je císařští vojáci začali konzumovat, zjistili, že jim rovněž velice pomáhají. Když se generál po potlačení povstání po třech letech vracel zpátky, vezl s sebou vůz těchto zrn, aby je mohl zasadit a sklízet i lidé v jeho domovině. Jeho příchod vzbudil velký rozruch, protože lidé si mysleli, že to, co na voze veze, jsou perly, a že se z něho na výpravě stal boháč. Krátce po návratu generál zemřel. Závistivci nelenili a oznámili císaři, že generál si přivezl domů vůz perel. Hněv panovníka byl tak velký, že se příbuzní neodvážili zesnulého generála uložit do rodinné hrobky, ani mu uspořádat pohřební obřady. Tak se mu namísto ocenění za dobrou vůli dostalo nakonec jenom pohany. Proto lidé tato zrnka pojmenovali YiYi, „konec jedné dobré vůle". Jméno léčiva YIYÍRÉN vlastně znamená „zrnko pro dobrotu – na žebrotu".
Je pěstována jako pícnina a v některých oblastech se její semena používají k výrobě mouky, v Číně se užívá k přípravě polévek podobně jako u nás kroupy. Pražená s cukrem se jí jako cukrovinka, nebo loupaná jako burské oříšky. Z pražených loupaných semen se připravuje kávová náhražka. Semena obsahují přes 10 % vody, 52 % škrobu, přibližně 18 % bílkovin a 7 % tuku. Obsahují také menší množství vitamínů skupiny B; neobsahují však žádný vitamin A ani C.
V oblastech původního výskytu se užívá jako prostředek proti vředům, apendicitidě, artritidě, průjmům, zánětům močového měchýře, otokům, proti horečce, zápalu průdušek a plic a proti střevním cizopasníkům.
Zajímavé je použití proti různým druhům zhoubných nádorů; v poslední době se zjistilo, že v semenech obsažený coixenolid má skutečně kancerostatické účinky. Je používán též proti avitaminóze.

Vlastnosti Slzovky:

- chuti sladké, mdlé
- povahy chladné
- vstup do meridiánu sleziny, plic a ledvin (

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř čer 13, 2012 5:00 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Dagmara píše:
Mám dotaz.Musí se slzovka vařit?Nestačilo by ji na noc namočit?

Taky mne to napadlo...odpověď (jako u mnoha jiných věcí \":wink:\" ) neznám, nicméně účinnější to dle většiny lidí patrně bude povařené..., nepovařené to patrně má taky zdravotní efekt, i když v něčem možná i trochu jiný nebo jinak intenzivní když tělo pracuje místo s odvarem pro změnu s nálevem nebo semínky spolklými a vstřebávanými v těle jinak než u odvaru.

Podobné otázky jsou i u jiných bylin a semen, některé z nich pan Jarda píše klidně konzumovat syrová (pomletá), jako třeba lékořici, pelyněk, semeno lichořeřišnice atd.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř čer 20, 2012 11:04 am 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Tak ona ta slzovka spíš je de facto (psudo)OBILOVINA....podle toho s ní lze také zacházet - běžně do stravy, polévek, kaší, ale i čajů apod.

Oproti Nápoji čínských mudrců se dá dost ušetřit, pokud upražíme či povaříme (že by i za syrova?), usušíme a pomeleme na prášek....

[u:2udkxtqv]prodávané Formy SLZOVKY:[/u:2udkxtqv]

FORMA CHAO [size=150:2udkxtqv](PRAŽENÝ)[/size:2udkxtqv] - Chaoyiren
zpevňuje Slezinu (Jian Pi) = Nechutenství, kašovitá stolice či průjem, otoky, zakalená moč – (Gao Lin). Zrnka se opraží v rozpálené nádobě do žluta, případně až do spálené žluté barvy; tehdy se nazývají zpraženým Yirenem, Jiaoyiren

FORMA FUCHAO Yiyiren - [size=150:2udkxtqv](s plevami pražený)[/size:2udkxtqv]. Do rozpáleného kotlíku se nasypou plevy, a když se z nich začne kouřit, přidá se yiyiren (100:15) a směs se rychle promíchává, dokud zrnka nezežloutnou. Pak se vyjmou a prošijí.
posiluje slezinu a zastavuje průjem. Úprava se používá při průjmech z prázdnoty Sleziny

FORMA SHENG [size=150:2udkxtqv](NEUPRAVENÝ \":!:\" )[/size:2udkxtqv] - Shengyiren
vypudit revmatizmus, bolestivou obstrukci (Chu Bi) = Bolesti svalů a kloubů z přítomnosti vlhkosti, větru (popřípadě horka)
pročistit horko, vytahuje hnis (Qing Re + Pai Nong) = Pro vykašlávání nažloutlých sladkých hlenů (Fei Yong) či např. Crohnova nemoc (Chang Yong). Rovněž pro léčbu akné.

FORMA Zhengyiyiren [size=150:2udkxtqv](pařený)[/size:2udkxtqv]. Semena se naloží na 24 hodin do vody, pak se 3-4 hodiny vaří v páře a nakonec usuší na slunci. Někdy se syrový a pražený Yiyiren smíchají v poměru 1:1, pak se droga nazývá Sheng-shu yiren
Podpořením sleziny a odváděním vlhkosti pomáhá při průjmech z prázdnoty sleziny s nárůstem vnitřní vlhkosti

[size=150:2udkxtqv]Způsob užití: Denní dávka je 10-30 g v odvaru, prášku či pilulkách. Často se vaří na kaši. Jelikož je potravinou a má vyrovnaný účinek, může se použít vyšších dávek a dlouhodobě.[/size:2udkxtqv]


[quote:2udkxtqv][u:2udkxtqv]Mrkev se slzovkou:[/u:2udkxtqv]
500g mrkve nakrájíme na kostky a spaříme horkou vodou nebo lehce povaříme. V jiném hrnci [size=150:2udkxtqv]uvaříme asi 1kg slzovky-vaříme cca 1,5 hodiny na hustou a lepivou kaši. [/size:2udkxtqv]Smícháme a ještě povaříme, případně můžeme přidat trochu třtinového cukru.
[b:2udkxtqv][i:2udkxtqv]Doporučujeme užívat misku denně (250ml).[/i:2udkxtqv][/b:2udkxtqv]
Účinek:Odstraňuje hleny a vlhkost z organismu, zvyšuje imunitu. Dále můžeme používat denně po 60dní proti šedému zákalu (velmi účinné u začínajícího zákalu).
[/quote:2udkxtqv]

Yiyiren / Slzovka / Jobovy slzy / Hatomugi
Latinské jméno: Coicis semen, Anglické jméno: jobstears seed
http://www.mostkezdravi.cz/component/co ... omugi.html

Tato semena divoké trávy jsou podobná ječmenu, mají silné čisticí účinky a používají se k detoxikaci organismu.

Slzovka je chuti sladké a mdlé. Její povaha je chladná. Její enrgie vstupuje do meridiánu sleziny, plic, ledvin, ale má vliv i na

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon dub 29, 2013 9:53 am 
Offline

Registrován: ned bře 06, 2011 11:36 am
Příspěvky: 68
Zdravím všechny příznivce zdraví a-z.
Prosím vás o radu znáte někdo Český herbář nebo kapesní encyklopedii, kde je dobře
zdokumentováno, i fotograficky co vše jedlého roste po Českých loukách a přírodě.

Předem díky


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon dub 29, 2013 7:14 pm 
Online
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28234
Bydliště: Poděbrady
[quote="Jara":2jxh5x6f]Zdravím všechny příznivce zdraví a-z.
Prosím vás o radu znáte někdo Český herbář nebo kapesní encyklopedii, kde je dobře
zdokumentováno, i fotograficky co vše jedlého roste po Českých loukách a přírodě.

Předem díky[/quote:2jxh5x6f]
Těch je celkem dost, ale asi ne nové, čili pokud mohu doporučit projděte antikvariáty, tam by měl být výběr slušný. Namátkou jsem se podíval a docela dobrý výběr

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Houba Reishi - Ganoderma lucidum
PříspěvekNapsal: úte črc 02, 2013 3:06 pm 
Offline

Registrován: čtv kvě 30, 2013 3:43 pm
Příspěvky: 16
Jarda"muflon"Houba reishi je jedlá houba z Dálného východu. Jméno reishi nebo Ling Zhi (Gano-derma lucidum) znamená "božská houba nesmrtelnosti". Obsahuje velké množství látek mimořádných vlastností a používá se již mnoho tisíc let v tradiční čínské medicíně jako jedno z nejcennějších terapeutik. Obsahuje všech osm esenciálních aminokyselin a má vysoký obsah železa, selenu a vitaminu B....

Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať, či možem čaj Reishi Gano Tea (http://www.bio-abc.sk/kavy-ktore-liecia ... o-dxn.html ) dávať deťom (2,5 a 5 rokov). Dostala som ho od známej a tvrdí mi, že áno. Viete mi poradiť? Ďakujem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Houba Reishi - Ganoderma lucidum
PříspěvekNapsal: úte srp 06, 2013 1:54 pm 
Online
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28234
Bydliště: Poděbrady
Molca píše:
Jarda"muflon"Houba reishi je jedlá houba z Dálného východu. Jméno reishi nebo Ling Zhi (Gano-derma lucidum) znamená "božská houba nesmrtelnosti". Obsahuje velké množství látek mimořádných vlastností a používá se již mnoho tisíc let v tradiční čínské medicíně jako jedno z nejcennějších terapeutik. Obsahuje všech osm esenciálních aminokyselin a má vysoký obsah železa, selenu a vitaminu B....

Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať, či možem čaj Reishi Gano Tea (http://www.bio-abc.sk/kavy-ktore-liecia ... o-dxn.html ) dávať deťom (2,5 a 5 rokov). Dostala som ho od známej a tvrdí mi, že áno. Viete mi poradiť? Ďakujem.

Na to nedovedu s jistotou odpovědět, ale předpokládám, že by tam žádný problém být neměl.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon bře 09, 2015 5:48 pm 
Offline

Registrován: pon úno 10, 2014 7:37 pm
Příspěvky: 857
Nevi tady nahodou nekdo jak se susi oregano? Trochu jsem ho ostrihala, uz me to lezlo kam nemelo, nejak se me to moc rozrostlo. Tedka to proplachnu poradne ve vode a necham proschnout. Ale jak dal? Ma se to strhnout ty listecky z tech vetvicek tedka a nebo az po uplnem ususeni? Diky moc za rychlou odpoved!
Příloha:
Oregano (640x481).jpg
Oregano (640x481).jpg [ 251.06 KiB | Zobrazeno 17486 krát ]


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon bře 09, 2015 9:00 pm 
Offline

Registrován: pon bře 25, 2013 4:14 pm
Příspěvky: 126
Žena sušila v sušičce obranné lístky....ale prý se může sušit i ve svazcích zavěšené... je to celkem jedno...hlavní je teplota, max. 35C nebo když venku, tak ve stínu ne na přímém slunci.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte bře 10, 2015 1:12 am 
Offline

Registrován: pon úno 10, 2014 7:37 pm
Příspěvky: 857
beati_paoli píše:
Žena sušila v sušičce obranné lístky....ale prý se může sušit i ve svazcích zavěšené... je to celkem jedno...hlavní je teplota, max. 35C nebo když venku, tak ve stínu ne na přímém slunci.

Zavesit, tak to me skutecne nenapadlo, ale pritom si tak obcas susim ruze. Je to skvely napad, jdu na to. Diky mooc! M.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon kvě 11, 2015 10:44 am 
Offline

Registrován: pát úno 25, 2011 1:28 pm
Příspěvky: 27
Dobrý den máte někdo zkušenosti s měřením kyselosti hub? Dalo by se říci, že klíčem k určení jedovatosti je velmi vysoká kyselost PH?

Níže připisujícímu díky za odpověd


Naposledy upravil misaxxx dne stř kvě 13, 2015 12:46 pm, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte kvě 12, 2015 5:37 pm 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 964
misaxxx píše:
Dobrý den máte někdo zkušenosti s měřením kyselosti hub? Dalo by se říci, že klíčem k určení jedovatosti je velmi vysoká kyselost PH?

NENÍ.
Měřítkem jedovatosti je množství toho kterého "jedu". On každý "jed" funguje trošku jinak a působí na jiné části těla a jinou rychlostí, také se jinak multiplikuje ještě s něčím jiným, následky účinku některých jsou vratné, jiné nikoliv.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 144 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz