Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je čtv bře 28, 2024 7:31 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 144 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Chřest a rakovina
PříspěvekNapsal: pát črc 23, 2010 7:57 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28245
Bydliště: Poděbrady
muflon píše:
Merlin píše:
Kdo to ví?

Před několika lety jsem se setkal s člověkem, který sháněl chřest pro přítele trpícího
rakovinou. Dal mi tehdy kopii článku z Cancer News Journal z prosince 1979, o vlivu chřestu na rakovinu. Rád bych se zde s vámi podělil o málo známé poznatky, které jsem získal. Autor v článku píše:

Jsem povoláním biochemik a přes 50 let se specializoval na vztah mezi stravováním a zdravím. Před lety jsem se doslechl o objevu Richarda R. Vensala, D.D.S., že chřest (asparágus) může léčit rakovinu. Seznámili jsme se, a pak jsem spolupracoval na jeho projektu. Časem jsme shromáždili mnoho příznivých anamnéz. Zde je několik příkladů:

Moje maminka brala pravidelné dávky rozmixovaného konzervovaného chřestu. Čtyři polévkové lžíce ráno a čtyři stejné lžíce navečer. Dělala to tak něco přes měsíc. Byla tehdy na chemoterapii – trpěla rakovinou plic ve třetím stádiu v oblasti pohrudnice. Během léčby chřestem koeficient rakovinových buněk v posledním týdnu poklesl z 386 na 125, takže jí onkolog řekl, že může přijít na kontrolu až za tři měsíce.

Případ číslo 1, těžce nemocný muž s téměř beznadějným případem Hodgkinovy nemoci (rakovina lymfatických žláz). Po roce chřestové terapie lékaři po rakovině nedokázali najít ani stopy a nacházel se v plné rehabilitaci.

Případ číslo 2, úspěšný obchodník ve věku 68 let, který už 16 let trpěl rakovinou močového měchýře. Po letech lékařských ošetření, včetně ozařování, bez jakéhokoli zlepšení, přešel na chřest. Vyšetření po 3 měsících odhalilo, že nádor v močovém měchýři zmizel, a také ledviny opět pracují normálně.

Případ číslo 3, muž s rakovinou plic. 5. března 1971 se ocitl na operačním stole, kde byla zjištěna neoperovatelně rozšířená rakovina plic. Chirurg jej zašil a prohlásil jeho případ za beznadějný. 5. dubna se doslechl o chřestové terapii a okamžitě s ní začal; rentgenové vyšetření v srpnu téhož roku odhalilo, že rakovina zmizela. Dnes je opět naplno při své práci.

Případ číslo 4, žena, kterou řadu let sužovala rakovina pokožky. Nakonec se u ní vyvinulo několik různých druhů rakoviny kůže, které specialista diagnostikoval jako pokročilé. Během 3 měsíců poté, co začala užívat chřest, musel její dermatolog konstatovat, že její pleť vypadala bezvadně a nevykazuje žádná poškození. Tato žena uvedla, že chřestová terapie současně vyléčila i její ledviny, nemocné už od roku 1949. Prodělala více než 10 operací ledvinových kamenů a pobírala invalidní důchod kvůli inoperabilnímu terminálnímu stavu ledvin. Vyléčení tohoto problému přisuzuje výhradně chřestu.

Tyto výsledky mne příliš nepřekvapily, protože, jak uvádí kniha „The elements of materia medica“, editovaná roku 1854 jedním profesorem Pennsylvánské univerzity, lidové léčitelství chřest odjakživa používalo jako medicínu proti ledvinovým kamenům. Ohledně schopnosti chřestu rozpouštět kameny odkázal i na experimenty, z roku 1739. Povšimněte si toho data!

Měli bychom mnohem více anamnéz, ale jejich získání brání obstrukce lékařského establishmentu. Proto jsem apeloval na čtenáře, aby rozšiřovali zprávy o vyléčeních a pomohli nám shromáždit takové množství anamnéz, které by přemohlo lékařskou skepsi ohledně této neuvěřitelně jednoduché přirozené léčby.

Protože chřest použitý k léčení by měl být před používáním uvařený, je konzervovaný právě tak dobrý, jako čerstvý. Dopisoval jsem si se dvěma majiteli konzerváren chřestu, Giant a Stokely, a jsem přesvědčen, že přinejmenším obě tyto značky neobsahují pesticidy ani konzervační prostředky. Postup je snadný: uvařený nebo konzervovaný chřest rozmixujte v mixéru a uložte do chladničky. Podávejte nemocnému dvakrát denně, ráno a večer, 4 plné polévkové lžíce. Zlepšení se obvykle projeví během 2 – 4 týdnů.

Rozmixovaný chřest můžete ředit vodou a pít jako studený nebo teplý nápoj. Navrhované dávkování se opírá o současné zkušenosti, ale větší množství určitě nemůže nijak ublížit a v některých případech může být i potřebné. Jako biochemik jsem přesvědčen o pravdivosti starého přísloví, že to, co léčí, může sloužit i jako prevence. Na základě toho užíváme se ženou chřestové pyré jako nápoj k jídlu. Rozmícháme dvě polévkové lžíce ve vodě podle chuti k snídani a večeři. Piji svůj chřest raději horký, zatímco žena studený. Po několik let jsme nechávali dělat krevní zkoušky jako součást pravidelného vyšetření. Poslední krevní zkouška, kterou prováděl lékař specializovaný na zdravou výživu, ukázala vůči minulé podstatná zlepšení ve všech kategoriích, což nemůžeme přisuzovat ničemu jinému, než pití chřestu.

Jako biochemik jsem prováděl rozsáhlou studii všech aspektů rakoviny a všech navrhovaných způsobů léčeb. V důsledku toho jsem přesvědčen, že chřest dobře zapadá do nejnovějších teorií o rakovině. Chřest obsahuje léčivé proteiny, nazvané histony, které, jak se věří, kontrolují růst buněk u rostlin. Proto si myslím, že patrně obsahuje nějakou substanci, které říkám normalizátor buněčného růstu. To vysvětluje jeho vliv na rakovinové buňky a také působení jako všeobecné tělesné tonikum. Bez ohledu na teorie je chřest užívaný podle tohoto návrhu v každém případě neškodná substance. Nikdo vám nemůže bránit v jeho používání a může vám jen pomoci.
Národní rakovinový institut USA navíc oznámil, že chřest je první mezi testovanými potravinami, co se týče obsahu tripeptidu považovaného za jeden z nejmocnějších antikarcinogenů a antioxidantů.

Chřest je unikátní čistič organizmu a určitě se dá jenom doporučit, na něm se nedá najít chyba.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rakytník
PříspěvekNapsal: pát črc 23, 2010 8:09 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28245
Bydliště: Poděbrady
muflon píše:
Merlin píše:

http://www.rakytnik.com/dokumenty/adap9.html

aNONym píše:
http://bylinky.doktorka.cz/rakytnik-res ... doucnosti/
http://www.esoterika.cz/clanek/2752-rec ... lakovy.htm
http://www.ordinace.cz/clanek/rakytnik-resetlakovy/
http://rakytnik-resetlakovy.prirodni-kosmetika.info/

Léčebné účinky rakytníku
Rakytník má značné biostimulační účinky, výrazně podporuje imunitní systém, je velmi vhodný při rekonvalescenci. Podporuje tvorbu žluči a trávicích enzymů, stimuluje činnost jater a plic, reguluje krevní oběh. Pomáhá tedy při plicních nemocech, léčí žaludeční vředy a různá kožní onemocnění včetně akné, je schopný tlumit bolest a rakytníkové masti regenerují tkáně při omrzlinách a popáleninách. Rakytník také zabraňuje vypadávání vlasů. Vynikající je pro očistu organismu od toxických zplodin, dále rozpouští hleny, zlepšuje stav kloubů při revmatismu, vykazuje i PROTINÁDOROVÉ účinky. Působí blahodárně při "ženských záležitostech" a dokonce odsouvá počátek menopauzy.

Mimo uvedené vlastnosti je potřeba také zmínit vysoký obsah bioflavonidu rutinu, který zásadním způsobem zlepšuje stav cév a z tohoto pohledu se hodí na léčbu hemeroidů, které trápí obrovské množství lidí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Houba Reishi - Ganoderma lucidum
PříspěvekNapsal: pát črc 23, 2010 8:13 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28245
Bydliště: Poděbrady
muflon píše:
Houba reishi je jedlá houba z Dálného východu. Jméno reishi nebo Ling Zhi (Gano-derma lucidum) znamená "božská houba nesmrtelnosti". Obsahuje velké množství látek mimořádných vlastností a používá se již mnoho tisíc let v tradiční čínské medicíně jako jedno z nejcennějších terapeutik. Obsahuje všech osm esenciálních aminokyselin a má vysoký obsah železa, selenu a vitaminu B.

Její vysoký obsah polysacharidů podporuje stimulující účinek pro imunitu, gano-derma-polysacharidy zase zpomalují růst nádorů. V Japonsku se z toho důvodu používá reishi jako prevence léčení a terapie rakoviny.

Japonské studie informují také o pozitivním vlivu na poruchy spánku a neurastenie ( vyznačující se mnoha symptomy bez organické příčiny). Houba reishi má mimo to efekt na snižování hladiny cholesterolu, podporuje krevní oběh a působí proti trombózám, za což vděčí triterpenům, které navíc zpomalují také uvolňování histaminu - látky, která ztěžuj alergikům. Houba reishi působí protizánětlivě a pomáhá při určitých problémech s játry.

Dále zlepšuje regeneraci epitelu plic, rozšiřuje úzké průdušky, a snižuje proto riziko onemocnění bronchitidou. Látky obsažené v reishi působí pozitivně dokonce i na činnost srdce, protože zlepšují průtok krve, přičemž se spotřebuje méně kyslíku.

Všemi těmito účinky může reishi - jak bylo v Asii vypozorováno - obnovit ztracenou rovnováhu v těle a udržet nás až do vysokého věku fit.

Netvrdím, že tato houba není špička, ale i naše běžná hlíva ústřičná má naprosto unikátní vlastnosti a obsah betaglukanů řadí tuto výbornou a velice levně dostupnou houbu do skupiny dobrých bojovníků s onkologií.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Houba Reishi - Ganoderma lucidum
PříspěvekNapsal: sob črc 24, 2010 10:43 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon črc 06, 2009 6:56 pm
Příspěvky: 444
Jarda píše:
Netvrdím, že tato houba není špička, ale i naše běžná hlíva ústřičná má naprosto unikátní vlastnosti a obsah betaglukanů řadí tuto výbornou a velice levně dostupnou houbu do skupiny dobrých bojovníků s onkologií.
Co japonská Shiitake http://zkracene.cz/eueD alias houževnatec jedlý? Lze konzumovat syrovou jako hlívu nebo žampiony?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Houba Reishi - Ganoderma lucidum
PříspěvekNapsal: sob črc 24, 2010 10:36 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28245
Bydliště: Poděbrady
Host píše:
Co japonská Shiitake http://zkracene.cz/eueD alias houževnatec jedlý? Lze konzumovat syrovou jako hlívu nebo žampiony?

To je vynikající houba, ale musím přiznat, že syrovou nedovedu vyhodnotit, tu jsem nikdy nezkoušel, ani netuším, zda se dá koupit, vždy jsem měl pouze sušenou.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Houba Reishi - Ganoderma lucidum
PříspěvekNapsal: sob črc 24, 2010 11:06 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 535
Jarda píše:
To je vynikající houba, ale musím přiznat, že syrovou nedovedu vyhodnotit, tu jsem nikdy nezkoušel, ani netuším, zda se dá koupit, vždy jsem měl pouze sušenou.

Na počudovanie ju čerstvú predáva Tesco, teda vyzerá ako pravá. Neviem to v rýchlosti nájsť, ale čítala som, že ju treba tepelne spracovať, pretože obsahuje nejaký toxín, ktorý sa likviduje varom.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Houba Reishi - Ganoderma lucidum
PříspěvekNapsal: ned črc 25, 2010 8:32 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon črc 06, 2009 6:56 pm
Příspěvky: 444
Sybilla píše:
Na počudovanie ju čerstvú predáva Tesco, teda vyzerá ako pravá. Neviem to v rýchlosti nájsť, ale čítala som, že ju treba tepelne spracovať, pretože obsahuje nejaký toxín, ktorý sa likviduje varom.
Já ti nevím, ale podle mě syrová by jedlá být měla, ikdyž jsem na zahraničních webech narazil na upozornění, že zvláště u dětí se může objevit alergická reakce a vyrážka (otázkou je, jestli to není příznak detoxu). Tady je naopak výcuc ze studie japončíků:
Výzkumné týmy S. Suzukiho a Oshimy zjistily, že syrová shiitake užívaná v pravidelných denních dávkách po dobu jednoho týdne sníží krevní serum cholesterol o 12%.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Kozinec blanitý - Astragalus
PříspěvekNapsal: čtv srp 26, 2010 9:09 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
...pan Jarda se zmínil o kozinci..., tak jsem k němu něco našel:

Kozinec (Astragalus)

Kozinec blanitý má nesmírný imunomodulační účinnek. Užívání zvyšuje produkci interferonu, jenž má přímý vliv na aktivaci imunitních buděk - makrofágů. Důsledkem toho se ukazuje jako výborný prostředek proti všem virovým onemocněním a s tím spojených infekcí. Kozinec je skutečně efektivní při předcházení nachlazení, chřipky, či infekcích horních cest dýchacích, ale i v jejich průběhu, kdy značně zkracuje rekonvalescenci.

V USA proběhla studie vlivu kozince na pacienty, jejichž imunitní systém byl potlačen chemoterapii nebo zářením. Byla jasně prokázána zvýšená rychlost obnovy organismu, či prodloužení délky života.

Kozinec je mimo to významný adaptogen, chránící před fyzickým či duševním stresem. Zvyšuje vitalitu a působí mírně afrodisiakálně Je bohatý na antioxidanty a pomáhá chránit tělo před rakovinou a diabetes. V jiných výzkumech byl prokázán jeho efekt již při vzniklé rakovině, kdy nádory při užívání kozince rostly pomaleji - byly blokováni.
Kozinec blanitý je mírné diuretikum a zbavuje tělo přebytečných tekutin. Dále se užívá při cukrovce, ke snížení tlaku a srdečních onemocnění.

Užívání kozince je velmi bezpečné a doporučované

Užívání:1x denně 3g (1 vrchovatá čajová lžička) dáme do 200ml studené vody a cca 15 min. vaříme (v případě potřeby dolijeme vodu


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kozinec blanitý - Astragalus
PříspěvekNapsal: čtv srp 26, 2010 10:09 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28245
Bydliště: Poděbrady
muflon píše:
...pan Jarda se zmínil o kozinci..., tak jsem k němu něco našel:

Kozinec (Astragalus)

Kozinec blanitý má nesmírný imunomodulační účinnek. Užívání zvyšuje produkci interferonu, jenž má přímý vliv na aktivaci imunitních buděk - makrofágů. Důsledkem toho se ukazuje jako výborný prostředek proti všem virovým onemocněním a s tím spojených infekcí. Kozinec je skutečně efektivní při předcházení nachlazení, chřipky, či infekcích horních cest dýchacích, ale i v jejich průběhu, kdy značně zkracuje rekonvalescenci.

V USA proběhla studie vlivu kozince na pacienty, jejichž imunitní systém byl potlačen chemoterapii nebo zářením. Byla jasně prokázána zvýšená rychlost obnovy organismu, či prodloužení délky života.

Kozinec je mimo to významný adaptogen, chránící před fyzickým či duševním stresem. Zvyšuje vitalitu a působí mírně afrodisiakálně Je bohatý na antioxidanty a pomáhá chránit tělo před rakovinou a diabetes. V jiných výzkumech byl prokázán jeho efekt již při vzniklé rakovině, kdy nádory při užívání kozince rostly pomaleji - byly blokováni.
Kozinec blanitý je mírné diuretikum a zbavuje tělo přebytečných tekutin. Dále se užívá při cukrovce, ke snížení tlaku a srdečních onemocnění.

Užívání kozince je velmi bezpečné a doporučované

Užívání:1x denně 3g (1 vrchovatá čajová lžička) dáme do 200ml studené vody a cca 15 min. vaříme (v případě potřeby dolijeme vodu

Je to opravdu výborná rostlina s velice širokým spektrem působení a u rakovin jde o ideální doplněk léčby.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Ginkgo biloba
PříspěvekNapsal: ned srp 29, 2010 12:03 am 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
LZE UŽÍVAT VELMI LEVNĚ-ZAKOUPIT SYPANOU, UMLÍT V MIXERU NA PRÁŠEK A UŽÍVAT ZAPITÍM STUDENÉ VODY....

GINGKO
http://www.fytokomplexy.cz/herbar/Jinan ... cnaty.html
Denní dávka drogy je 8-9 gramů

Lze užívat i spolu s čerstvou šťávou v níž je čistý sypaný Céčko
z DM-drogerie...neboť Ginkgo obsahuje potřebné bioflavonoidy nahrazující šípek...!
Ginkgo obsahuje flavonoidy (isorhamnetin, kemferol, kvercetin, rutin, kvercitrin, ginkgetin, isoginkgetin, bilobetin), stigmasterol, sesquiterpeny a proanthocyanidiny.

Působení:
Díky obsahovým látkám působí jinan vazodilataci, urychluje přítok krve do periferie a mozku, brání poškození cév, zlepšuje cirkulaci krve, zvyšuje průtok v kapilárách. Ovlivňuje cholinergní receptory a má silné antiedematozní účinky. Má významné antioxidační účinky.

Užití:
Používá se u periferních arteriálních poruch krevního toku (tj. arteriosklerotické angiopatie, diabetické angiopatie), u nedostatečného prokrvení mozku a nedostatečné výživy mozku (následkem sklerózy). Příznivě ovlivňuje paměť a používá se jako prevence proti civilizačním chorobám, snižuje viskozitu krve a ovlivňuje utilizaci glukózy. Byly zjištěny i účinky protialergické, zejména při léčbě astmatu. V ORL se používají čisté extrakty k léčbě tinitu.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned srp 29, 2010 12:02 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Zajímavé články o pro/proti určitých rostlin
(studie, protinázory..., dávkování určitých bylin a koření atd):


Naposledy upravil Návštěvník dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 0
2t74lbjd


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon srp 30, 2010 6:27 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28245
Bydliště: Poděbrady
[quote="muflon":3mdofzdu]Zajímavé články o pro/proti určitých rostlin
(studie, protinázory..., dávkování určitých bylin a koření atd):


Naposledy upravil Návštěvník dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 0
3mdofzdu


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř zář 01, 2010 2:01 am 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
O šípku v souvislosti braním Céčka ....je nezbytný jako jeden z nejlepších nosičů a "postupných uvolňovačů" Céčka v těle......proto časem zvažuju sběr nebo nákup u Grešíka, pomletí na prášek a smíchání s čistým sypaným Céčkem z DM-drogerie... \":wink:\"

------
Něco o šípku z praxe dědka kořenáře:

Šípek

Skromná bojovná rostlina tvořící neproniknutelné křoví zachycující a drásající svými až přes centimetr dlouhými trny podobnými zubům šelmy každého sem vstoupivšího nešťastníka domnívajícího se, že sbíráním plodu šípku zbohatne. Skromnost není v až čtyřmetrovém vzrůstu, ale ve stanovištích, obvykle chudých na živiny i vláhu. Zajímavé je, že se mi za desítky let nepovedlo nikdy, abych při sbírání šípku neutržil šrámy na kůži, na které by nebylo potřeba použít dubovky.
Přesto doporučuji sběr šípků, protože se při této činnosti často projevuje psychické naladění prehistorického lovce a sběrače podobně jako při hledění do plápolajícího ohně. Zdá se, že se odraz předvěké aktivity přenáší i do současného člověka v podobě jakési trpělivé sveřeposti, která je při sběru šípků nezbytná, protože bez ní byste přestali už po třech minutách sběru ve stavu totálního připoutání k rostlině oděvem, pokožkou i vlasovým krytem hlavy (kdo má… (vlasový pokryv nebo alespoň hlavu)), psychicky zcela zhrouceni, poníženi, vyčerpáni a slábnoucím hlasem šeptající o pomoc.
Toto propojení věků se může hodit v životě i jindy, když vám jde někde v drsné přírodě takzvaně o krk. V bouři, vodě, písku, sněhu, bahně, nebo když na vás vanou nebo jdou větry. Potom záleží, jak se cítíte. Je to dilema, protože když se cítíte dobře, tak se asi silně kazíte, a naopak když se necítíte, tak to ještě nemusí být tak zlé, pakliže cítíte. Nejlepší varianta ovšem je, když se necítíte a cítíte se dobře. A naopak nejhorší, když se cítíte dobře a není vám dobře. Také existuje zákeřná verze, kdy se necítíte, protože cítíte špatně, a současně se necítíte dobře. Úplně špatně je, když nic necítíte, necítíte nic, necítíte se a necítíte se dobře. Toto citlivé téma je překvapivě dosti složité, ale není nad to si to správně vysvětlit, aby bylo jasno. Tím jsem ovšem nemyslel jen počasí... - je to přímo politicky složité. Zvláště, když šípek kvete do růžova s lákavou předzvěstí slibů, potom přichází zelený plod plynule se měnící v oranžový a ten v rudě zářící, jako pionýrský šátek... Ale o slibovaný hodnotný plod se musíte nakonec s keřem poprat!
Ke sběru šípků by vás mělo popohánět vědomí krásného podzimního dne a trávení času něčím tvořivým v čistém povětří lůna přírody. Faktem ale je, že mužským sběračům doporučuji sbírat šípek odděleně od ženské populace, aby nedocházelo k lunární záměně. (Aby třeba někdo něco někam nefouk´a pak nezmizel jak vítr...)
Výborným důvodem ke sběru je pro romantické chlapy obvykle produkce šípkového vína. Neromantičtí trávívají čas v garáži a u piva. Víno si uděláte nejlépe tak, že umyjete šípek a naříznete ho nožem na boku. V případě, že to výrazněji spletete, si dovoluji předem kondolenčně poblahopřát vašim pozůstalým k neočekávanému dědictví.
V potu tváře a bolavých zad od strnulého sezení při nařezávání šípků dáte tyto koupat do roztoku hrubého krystalického cukru ve vodě asi 1 kg na 5 l vody. Doporučuji přidat vinné (nevinné a nezkušené raději ne) kvasinky některého ušlechtilého bílého vína z drogerie dle přibaleného návodu. To vše vložíte do demižónu ku kvašení, ale doporučuji ho plnit jen asi z 80 %, protože víno se během týdne rozkvasí tak snaživě, že se v případě vaší prostorové šetrnosti vyběhne podívat do pokoje (či kde vám to na skříni buble) k vám za mimořádně účinného ulepení čehokoliv. Nezapomeňte hrdlo demižónu uzavřít kvasnou zátkou, aby se dovnitř nedostal vzdušný kyslík, který by způsobil zoctovatění. Očekávejte příchod mušek octomilek, které vaše nakvašení cítí bez hecu již ze třistametrové vzdálenosti (s hecem ještě mnohem dál...).
Sladké zoctovatělé šípkové víno se nedá pít ani užívat, neboť jest poněkud více nelibé chuti. Naopak ale víno správně prokvašené jest vysoce chutné, příjemně sladkokyselé a neobyčejně pitelné. Když ho necháte nějaký rok čekat a potom opatrně přelijete do lahví bez vírů, bublání a turbulencí, obdržíte mimořádně lahodný mok, který lze využít ke slavnostním událostem jako víno první volby.
K vínu doporučuji na sádlem omaštěném plechu péci nakrájené bramborové půlky (i se slupkou; menší hlízy) ošetřené kmínem a solí. K tomu ještě nějaké ženy a množství zpěvu a netrefíte domů. A když přeci jen trefíte, tak asi ztratíte jistotu, jestli je ranní bolest hlavy reakcí na aktivitu rázné manželky, řevozpěv nebo potíže jater s detoxikací krve ve vašem alkoholu. Nicméně se na takové vínapitné akce vzpomíná po mnohá léta s určitou jiskrou v mysli, slzou v oku a suchu v ústech. Dostatek kvalitního šípkového vína tedy utužuje paměť (poznámka pro úředníky a příslušníky: to je jen vtip! (Vtip je veselá historka nebo humorná myšlenka. Myšlenka je… že když vás něco napadne a nejde to legitimovat)), historii a přátelské vztahy, protože takové aktivity se potom dávají vždy k lepšímu.
Cukru lze dát ke kvašení i poněkud méně - asi 3/4 kg na 5 l vody a víno bude poněkud sušší neboli light, jak by řekli odborníci. Pro zasloužilý blbcy, jako sem například já, to nebude tak sladký a v hubě lepyvý, ale mokrý bude určitě stejně a stejně taky bude druhej den na krku bolavý poleno jako hlava a na něm mokrej hadr a rozmazaný brejle.
Šípky se také suší v různých sušárnách nejlépe s umělým teplem do 55° C. Sám jsem pro tento účel využíval pootevřenou elektrickou troubu s velmi dobrým výsledkem, ale ještě lepší byl s obyčejnou sušárnou s ventilátorkem v teplé půdní prostoře. Dobře nasušený šípek se při rozmáčknutí praská a drtí, jako když omylem rozsednete kraslici, kdežto nedostatečně nasušený spíše pruží.
Z nasušených šípků se vaří výborný vitamínový čaj, protože šípek obsahuje mimořádně mnoho vitamínu C, ale i další vitamíny skupiny B a provitamín A a tak vůbec (P, K, kyselina nikotinová a dehydroascorbová a další).
Šípkový čaj z drcených šípků se připravuje jako jednonálevový spařením asi 3-10 minut 2-3 g v hrnku horké vody. V tomto případě se jemné choupky musí odfiltrovat jemným plátěným nebo papírovým filtrem, protože mohou dráždit silně ke kašli nebo k dávení. Scezení nestačí.
Čaj z celých šípků se připravuje složitěji. Vložíte asi hrst sušených šípků do 2 l studené vody navečer předchozího dne. Druhý den to ohřejete k varu a odstavíte. Vzápětí můžete tento čaj maximální kvality servírovat. Potom lze přilít další vodu a opět nechat projít varem a vznikne čaj druhák, který kvalitou odpovídá čaji z drcených šípků dle předchozího odstavce. Dalším spařením vzniká třetí nálev ne sice tak valné chuti, ale stále ještě dobré barvy, který svoji kvalitu získá dochucením například citrónem.
Ze šípků se vyrábí také marmeláda a sirup rozvařením plodů ve vodě a po propasírování hustým sítem proti chloupkům semen se s přídavkem až 50 % cukru zahustí na potřebnou konzistenci. Vysoký obsah pektinu a organických kyselin předurčuje vynikající výsledky. Tyto produkty se často dělají ze šípků přešlých prvními mrazíky, které jsou ale zmrznutím už pro další případné sušení naprosto nevhodné.
Šípkový čaj se pije obvykle v zimním a předjarním chřipkovém čase, kdy se podílí na dodávce vitamínů zvyšujících odolnost proti v tomto nečase běžným nastuzením posílením imunity. Pro posílení a čištění organizmu se používá dosti nespecificky s důrazem na revmatické poruchy, kyselinu močovou, dnu a celkovou otužilost. Určitá močopudnost je dána i objemem chutného pití. V literatuře je zmíněno omezení při oxalátových ledvinových kamenech (asi jim potencuje vylučování šťavelanů před oxidací játry, protože sám kyselinu šťavelovou v podstatě neobsahuje). Já sám doporučuji šípkový čaj pít kromě indikovaných případů spíše dle chuti a nepravidelně. Pravidelně jen když je venku mráz nebo kolem nuly nebo krajinu obchází chřipkový virus. Tomu vadí také lípa a přidal bych ještě třapatku, diviznu a květ černého bezu. Mnou doporučovaná šípková směs (AK) s heřmánkem a listem černého rybízu (vitamín P) je výborná podobně a doporučuji ji navíc pro čištění organizmu od dnavých a revmatických potíží i proti nadměrnému množství obtížně vylučovatelné kyselině močové v krvi.
Zkráceně řečeno: Šípek = Detoxikace, odolnost proti nachlazení a virózám, problémy s revmatizmem a tuhnutím kloubů.
V létě pravidelné pití šípkového čaje mimo revmatické potíže nedoporučuji, avšak nepravidelné nebo podle citu doporučuji, co se do vás krátkodobě vejde, projde a posléze i vyjde.
Mohu se ještě zmínit, že ze semen šípku je možno lisovat olej s vyšším podílem polynenasycených mastných kyselin, vitamínu E, silice atd., ale na to je potřeba strojové vybavení.
Šípek je nesnadná kytka, skromná a dravá. Kdo si ji ale ochočí (prací na sobě...), dobře se mu odmění.

B. Nový, www.dedekkorenar.cz, v.100830


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř zář 01, 2010 8:21 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28245
Bydliště: Poděbrady
muflon píše:
O šípku v souvislosti braním Céčka ....je nezbytný jako jeden z nejlepších nosičů a "postupných uvolňovačů" Céčka v těle......proto časem zvažuju sběr nebo nákup u Grešíka, pomletí na prášek a smíchání s čistým sypaným Céčkem z DM-drogerie... \":wink:\"

------
Něco o šípku z praxe dědka kořenáře:

Šípek

Skromná bojovná rostlina tvořící neproniknutelné křoví zachycující a drásající svými až přes centimetr dlouhými trny podobnými zubům šelmy každého sem vstoupivšího nešťastníka domnívajícího se, že sbíráním plodu šípku zbohatne. Skromnost není v až čtyřmetrovém vzrůstu, ale ve stanovištích, obvykle chudých na živiny i vláhu. Zajímavé je, že se mi za desítky let nepovedlo nikdy, abych při sbírání šípku neutržil šrámy na kůži, na které by nebylo potřeba použít dubovky.
Přesto doporučuji sběr šípků, protože se při této činnosti často projevuje psychické naladění prehistorického lovce a sběrače podobně jako při hledění do plápolajícího ohně. Zdá se, že se odraz předvěké aktivity přenáší i do současného člověka v podobě jakési trpělivé sveřeposti, která je při sběru šípků nezbytná, protože bez ní byste přestali už po třech minutách sběru ve stavu totálního připoutání k rostlině oděvem, pokožkou i vlasovým krytem hlavy (kdo má… (vlasový pokryv nebo alespoň hlavu)), psychicky zcela zhrouceni, poníženi, vyčerpáni a slábnoucím hlasem šeptající o pomoc.
Toto propojení věků se může hodit v životě i jindy, když vám jde někde v drsné přírodě takzvaně o krk. V bouři, vodě, písku, sněhu, bahně, nebo když na vás vanou nebo jdou větry. Potom záleží, jak se cítíte. Je to dilema, protože když se cítíte dobře, tak se asi silně kazíte, a naopak když se necítíte, tak to ještě nemusí být tak zlé, pakliže cítíte. Nejlepší varianta ovšem je, když se necítíte a cítíte se dobře. A naopak nejhorší, když se cítíte dobře a není vám dobře. Také existuje zákeřná verze, kdy se necítíte, protože cítíte špatně, a současně se necítíte dobře. Úplně špatně je, když nic necítíte, necítíte nic, necítíte se a necítíte se dobře. Toto citlivé téma je překvapivě dosti složité, ale není nad to si to správně vysvětlit, aby bylo jasno. Tím jsem ovšem nemyslel jen počasí... - je to přímo politicky složité. Zvláště, když šípek kvete do růžova s lákavou předzvěstí slibů, potom přichází zelený plod plynule se měnící v oranžový a ten v rudě zářící, jako pionýrský šátek... Ale o slibovaný hodnotný plod se musíte nakonec s keřem poprat!
Ke sběru šípků by vás mělo popohánět vědomí krásného podzimního dne a trávení času něčím tvořivým v čistém povětří lůna přírody. Faktem ale je, že mužským sběračům doporučuji sbírat šípek odděleně od ženské populace, aby nedocházelo k lunární záměně. (Aby třeba někdo něco někam nefouk´a pak nezmizel jak vítr...)
Výborným důvodem ke sběru je pro romantické chlapy obvykle produkce šípkového vína. Neromantičtí trávívají čas v garáži a u piva. Víno si uděláte nejlépe tak, že umyjete šípek a naříznete ho nožem na boku. V případě, že to výrazněji spletete, si dovoluji předem kondolenčně poblahopřát vašim pozůstalým k neočekávanému dědictví.
V potu tváře a bolavých zad od strnulého sezení při nařezávání šípků dáte tyto koupat do roztoku hrubého krystalického cukru ve vodě asi 1 kg na 5 l vody. Doporučuji přidat vinné (nevinné a nezkušené raději ne) kvasinky některého ušlechtilého bílého vína z drogerie dle přibaleného návodu. To vše vložíte do demižónu ku kvašení, ale doporučuji ho plnit jen asi z 80 %, protože víno se během týdne rozkvasí tak snaživě, že se v případě vaší prostorové šetrnosti vyběhne podívat do pokoje (či kde vám to na skříni buble) k vám za mimořádně účinného ulepení čehokoliv. Nezapomeňte hrdlo demižónu uzavřít kvasnou zátkou, aby se dovnitř nedostal vzdušný kyslík, který by způsobil zoctovatění. Očekávejte příchod mušek octomilek, které vaše nakvašení cítí bez hecu již ze třistametrové vzdálenosti (s hecem ještě mnohem dál...).
Sladké zoctovatělé šípkové víno se nedá pít ani užívat, neboť jest poněkud více nelibé chuti. Naopak ale víno správně prokvašené jest vysoce chutné, příjemně sladkokyselé a neobyčejně pitelné. Když ho necháte nějaký rok čekat a potom opatrně přelijete do lahví bez vírů, bublání a turbulencí, obdržíte mimořádně lahodný mok, který lze využít ke slavnostním událostem jako víno první volby.
K vínu doporučuji na sádlem omaštěném plechu péci nakrájené bramborové půlky (i se slupkou; menší hlízy) ošetřené kmínem a solí. K tomu ještě nějaké ženy a množství zpěvu a netrefíte domů. A když přeci jen trefíte, tak asi ztratíte jistotu, jestli je ranní bolest hlavy reakcí na aktivitu rázné manželky, řevozpěv nebo potíže jater s detoxikací krve ve vašem alkoholu. Nicméně se na takové vínapitné akce vzpomíná po mnohá léta s určitou jiskrou v mysli, slzou v oku a suchu v ústech. Dostatek kvalitního šípkového vína tedy utužuje paměť (poznámka pro úředníky a příslušníky: to je jen vtip! (Vtip je veselá historka nebo humorná myšlenka. Myšlenka je… že když vás něco napadne a nejde to legitimovat)), historii a přátelské vztahy, protože takové aktivity se potom dávají vždy k lepšímu.
Cukru lze dát ke kvašení i poněkud méně - asi 3/4 kg na 5 l vody a víno bude poněkud sušší neboli light, jak by řekli odborníci. Pro zasloužilý blbcy, jako sem například já, to nebude tak sladký a v hubě lepyvý, ale mokrý bude určitě stejně a stejně taky bude druhej den na krku bolavý poleno jako hlava a na něm mokrej hadr a rozmazaný brejle.
Šípky se také suší v různých sušárnách nejlépe s umělým teplem do 55° C. Sám jsem pro tento účel využíval pootevřenou elektrickou troubu s velmi dobrým výsledkem, ale ještě lepší byl s obyčejnou sušárnou s ventilátorkem v teplé půdní prostoře. Dobře nasušený šípek se při rozmáčknutí praská a drtí, jako když omylem rozsednete kraslici, kdežto nedostatečně nasušený spíše pruží.
Z nasušených šípků se vaří výborný vitamínový čaj, protože šípek obsahuje mimořádně mnoho vitamínu C, ale i další vitamíny skupiny B a provitamín A a tak vůbec (P, K, kyselina nikotinová a dehydroascorbová a další).
Šípkový čaj z drcených šípků se připravuje jako jednonálevový spařením asi 3-10 minut 2-3 g v hrnku horké vody. V tomto případě se jemné choupky musí odfiltrovat jemným plátěným nebo papírovým filtrem, protože mohou dráždit silně ke kašli nebo k dávení. Scezení nestačí.
Čaj z celých šípků se připravuje složitěji. Vložíte asi hrst sušených šípků do 2 l studené vody navečer předchozího dne. Druhý den to ohřejete k varu a odstavíte. Vzápětí můžete tento čaj maximální kvality servírovat. Potom lze přilít další vodu a opět nechat projít varem a vznikne čaj druhák, který kvalitou odpovídá čaji z drcených šípků dle předchozího odstavce. Dalším spařením vzniká třetí nálev ne sice tak valné chuti, ale stále ještě dobré barvy, který svoji kvalitu získá dochucením například citrónem.
Ze šípků se vyrábí také marmeláda a sirup rozvařením plodů ve vodě a po propasírování hustým sítem proti chloupkům semen se s přídavkem až 50 % cukru zahustí na potřebnou konzistenci. Vysoký obsah pektinu a organických kyselin předurčuje vynikající výsledky. Tyto produkty se často dělají ze šípků přešlých prvními mrazíky, které jsou ale zmrznutím už pro další případné sušení naprosto nevhodné.
Šípkový čaj se pije obvykle v zimním a předjarním chřipkovém čase, kdy se podílí na dodávce vitamínů zvyšujících odolnost proti v tomto nečase běžným nastuzením posílením imunity. Pro posílení a čištění organizmu se používá dosti nespecificky s důrazem na revmatické poruchy, kyselinu močovou, dnu a celkovou otužilost. Určitá močopudnost je dána i objemem chutného pití. V literatuře je zmíněno omezení při oxalátových ledvinových kamenech (asi jim potencuje vylučování šťavelanů před oxidací játry, protože sám kyselinu šťavelovou v podstatě neobsahuje). Já sám doporučuji šípkový čaj pít kromě indikovaných případů spíše dle chuti a nepravidelně. Pravidelně jen když je venku mráz nebo kolem nuly nebo krajinu obchází chřipkový virus. Tomu vadí také lípa a přidal bych ještě třapatku, diviznu a květ černého bezu. Mnou doporučovaná šípková směs (AK) s heřmánkem a listem černého rybízu (vitamín P) je výborná podobně a doporučuji ji navíc pro čištění organizmu od dnavých a revmatických potíží i proti nadměrnému množství obtížně vylučovatelné kyselině močové v krvi.
Zkráceně řečeno: Šípek = Detoxikace, odolnost proti nachlazení a virózám, problémy s revmatizmem a tuhnutím kloubů.
V létě pravidelné pití šípkového čaje mimo revmatické potíže nedoporučuji, avšak nepravidelné nebo podle citu doporučuji, co se do vás krátkodobě vejde, projde a posléze i vyjde.
Mohu se ještě zmínit, že ze semen šípku je možno lisovat olej s vyšším podílem polynenasycených mastných kyselin, vitamínu E, silice atd., ale na to je potřeba strojové vybavení.
Šípek je nesnadná kytka, skromná a dravá. Kdo si ji ale ochočí (prací na sobě...), dobře se mu odmění.

B. Nový, http://www.dedekkorenar.cz, v.100830

Šípek je výborná léčivka a vydat se a něj určitě není špatné, ovšem bez rukavic opravdu problematické a dokonce i v rukavicích utrpíte určitě mnoho šrámů. Někdy dokonce i v obličeji, doporučuji tedy minimálně chránit oči brýlemi a ideální je být obalený, jak na severním pólu, pak je určitá šance ustát ten sběr bez škrábanců.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: ŘASY
PříspěvekNapsal: ned zář 19, 2010 9:49 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Doporučené a cenově velmi přijatelné jsou např. vločky(bez nutnosti vaření) řas Dulse a Nori..., nebo tablety Kelp.
---------
Hodně komerčně propagované jsou o dost dražší Spirulina a Chlorella....
Málo se ovšem ví že existují značné rozdíly v kvalitě, a stejně jako u ryb je potřeba si zjistit (pokud lze) obsah těžkých kovů(Cadmium,Olovo,Rtuť ap.)...s přibývajícím znečištěním moří....

Např.tady(i když vždy nutno brát s rezervou jako možnou skrytou reklamu...) :
http://www.barleygreen.eu

Srovnání mladého ječmene, chlorelly a obdobných produktů:
http://www.odstavnovace.info/news/srovn ... -produktu/


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 144 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 31 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz