Prekopirovavam do tohoto vlakna dulezite info z jinych vlaken(pokud jsem neco prehledl, klidne to do tohoto vlakna zkopirujte-pomuzete zprehlednit hledajicim odpovedi...

:
Pro prehlednost uvadim jeste
celkovy prehled koreni k podpore traveni :Prírodné stimulátory HCL :
- chilli (a všechny pálivé papriky)
- zázvor
- jablčný ocot(neužívat moc často!!)
- čierne olivy
- trávnatá zelenina
- citrón
- špenát
- celer
- kapusta(zelí)
- morská soľ(nejlepe nerafinovana!)
- saturejka
- anýz
- badyán
- bazalka
- bobkový list
- estragon
- galgán kořen
- hořčičné semínko
- kmín
- koriandr
- libeček(jen občas a v malém množství)
- majoránka
- muškátový květ+ořech (pozor-Má i narkotické účinky, toxicita se projevuje v dávkách nad 5g ( zhruba 2g váží celý oříšek)
- nové koření(malé množství!)
- oregano
- pampeliška(púpava lekárska)...nejlépe v zeleném nápoji nebo v zimě jako čaj(říká pan Jarda)
- petržel(nať) (malé množství)
- pískavice - Řecké seno
- rozmarýn
- saturejka
- skořice kůra
- skořice květ
- tymián
---
- šafrán(Vysoké dávky jsou škodlivé!!)
- pipal(indické koření), asa foetida(indické koření)
(nepouzivat casto a pouze velmi mnozstvi-Velmi ostrá dráždivá koření.
- pepř(velmi opatrně-dráždí žaludeční sliznici. Jen malé množství-spíše bílý, červený, zelený)
- jalovec bobule(pozor-jen obcas a velmi male mnozstvi, obsahuje
Tujon( izomer kafru), silný nervový jed C10H16!!)
- pelyněk(palina)-(pozor-jen obcas a velmi male mnozstvi, spise nez jako koreni pouzivat na lecebne kury pod vedenim zkuseneho "instruktora", obsahuje Tujon, silný nervový jed C10H16!!)!!)
- šalvěj (pozor-jen obcas a velmi male mnozstvi, obsahuje Tujon, silný nervový jed C10H16!!)
Thujon (C10H16-silný neurotoxin thujon (4-methyl-1-/1-methylethyl/bicyclo[3.1.0]hexan-3-on)
cituji uryvek:
Německý institut pro posuzování rizik z potravin (BfR) varuje spotřebitele před konzumací vyššího množství absintu vzhledem k obsahu ketonu thujonu, který může vyvolávat epileptické záchvaty a způsobovat neurologická poškození.
http://www.spotrebitel.cz/index.php?opt ... Itemid=142http://www.badatel.sk/index.php?option= ... &Itemid=42Tvorbu HCL podporuje aj
- sodík
- tiamín (vitamin B1)
- niacín (vitamin B3)
- vitamín B6
- zinok
Dotazy a odpovedi pana Jardy:
Dotaz
Dá sa nejako pozitívne ovplyvnit tvorba kyseliny chlorovodíkovej relatívne zdravou stravou(ovo/zel,orechy,štavy,patlanina...) alebo to nemá so sposobom stravovania nič spoločné a jej tvorba sa bude vekom znižovat automaticky?
Odpoved Jarda:
Trochu také, ale hlavní problém není strava, nýbrž trvalé psychické zatížení, prostě dnes velice módní stresování z nesmyslných a malicherných příčin. Na to nejsme od přírody postaveni a naše konstrukce s takovou dávkou osobního kretenizmu prostě nepočítá. Právě to vlastně pomalu zahubí naše buňky.
Ano, tvorba žaludeční kyseliny s velkým stresem, který máme na denním pořádku, velice rychle slábne a také naše debilní stravovací návyky a plastické žrádlo její tvorbu likvidují. Navíc přirozeně slábne tato tvorba s vyšším věkem a pak se stáváme velice zranitelní, protože se stravou do nás pronikají kdejaké breberky, které by jinak koupel v kyselině chlorovodíkové v žaludku nepřežily. Ty se pak dále množí a ničí naše tkáně i imunitní systém. Již staří Egypťané věděli, že člověk žije tak dlouho dokud má dostatek této kyseliny, která se významnou měrou podílí na dobrém zdraví a dlouhověkosti.
Denny:
Takže odkyselovat, nebo jen brát HCl - či obojí najednou? Netluče se to pak? Tak mi to připadá z Merlinova příspěvku
Jarda:
Ono hodně záleží, co se vlastně chce řešit, jestli jenom pH těla, nebo i trávení a obranné možnosti. Z toho tedy plyne, že pokud oboje naráz, tak hrozně záleží na tom jakou kyselinu budeš užívat a čím budeš odkyselovat. Rozhodně nejde vypít ředěná HCL a okamžitě na to třeba jedlá soda, to se zneutralizuje a nezískáš nic. Jinak to již bude fungovat, pokud například vypiješ HCL po jídle a jak se to stráví, což trvá většinou tak hodinu, tak si mezi jídly dáš na odkyselení jedlou sodu. Kyselina chlorovodíková již svoji práci vykonala a přebytek se měl možnost navázat do tkání, čili soda již neutralizuje jiné typy kyselin než tuto. Jinak to funguje i při snižování pH pomocí zásaditých minerálů a jinak s těmi pilulemi betain HCL o nichž píšeš, ale ty se zde stejně koupit nedají. Jinak užívání HCL paradoxně v určitém smyslu zvyšuje pH, čili si to posleduj a uvidíš.
gonzales01 píše:
Nebylo by vhodnnější řešit nedostatečnou tvorbu HCL cíleným zařazením určitých potravin? Např. se doporučuje do stravy zařadit přírodní zdroje betainu (dobrým zdrojem je červená řepa) a stimulanty tvorby HCL v žaludku (např. čili papriky, jablečný ocet), omezil bych bílkoviny. Měl jsem taky problém s nedostatečnou tvorbou HCL, po zařazení převážně surové stravy se mi to postupně zlepšilo. O betainu jsem neveděl nic, ale je fakt, že červená řepa mi chutná, takže ji zařazuji často a mám rád i další červenofialové druhy potravin, které ho mají hodně. Pilulky s HCL bych osobně zkoušel až následně. Jinak si myslím, že se sníženou tvorbou HCL má problémy řada lidí, aniž si to uvědomuje a řeší pak úplně jiné záležitosti. Možná by nebylo špatné sem dát víc informací o tom na co se v jídelníčku soustředit a co vyloučit pro obnovu tvorby kyseliny.
JARDA:
To máte pravdu, ale ne vždy se to dá takto srovnat, většinou je potřeba, jak pořádně vyčistit stěny zahleněného žaludku, tak upravit pH tělních tekutin, protože vysoké pH v žaludku odpovídá nízkému pH krve a naopak. Jak tedy máte kyselou krev, prakticky netvoříte kyselinu chlorovodíkovou. To s těmi potravinami tu již bylo několikrát zmíněno a nerad bych se stále opakoval. Jinak HCL se nemusí užívat pouze léčebných důvodů, ale na lepší imunitu a dlouhověkost ji lze užívat mezi jídly preventivně s trochou vody. Je holým faktem, že tímto problémem trpí veliké množství lidí a lékaři je paradoxně likvidují dalším odkyselováním, což jim nakonec rozloží žaludek.