Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je ned čer 24, 2018 5:20 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 87 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Askorbat sodny
PříspěvekNapsal: pát úno 17, 2017 9:47 pm 
Offline

Registrován: pát dub 22, 2016 9:53 pm
Příspěvky: 6
Prosím o radu, který askorbát vitamínu C je pro mě vhodnější - sodný nebo vápenatý?
Vzhledem k přechodovému věku a možnému nedostatku vápníku - osteoporóza - bych volila raději askorbat vápenatý.
U askorbátu sodného mám strach z vázání vody v těle - otoky nohou.
Je možné vyrobit askorbát vápenatý smícháním vit. C s Vitaplastinem a v jakém poměru?
Vitaplastin:
http://www.bioveta.cz/pripravky/veterin ... rasek.html


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Askorbat sodny
PříspěvekNapsal: ned úno 19, 2017 2:45 pm 
Offline

Registrován: úte úno 19, 2013 2:43 am
Příspěvky: 550
Máte pravdu, navyšovat příjem vápníku a sodíku u žen v přechodovém věku a dále 50+ je sebepoškozování, neboť právě při této hormonální nerovnováze způsobené estrogenní dominancí na úkor progesteronu, což je i skutečná příčina řídnutí kostí a deformací páteře (vedle nesprávného poměru vápníku a fosforu odchylujícího se od poměru 2:1, nedostatku Vitamínu D a hořčíku a naopak přebytku kyseliny citronové v potravě, parazitálních nákaz atd.), dochází ke kalcifikaci měkkých tkání a otokům. Řešením je výroba askorbátu z kyseliny L-askorbové neutralizované hydrogenuhličitanem draselným. Zaměřte se na články o estriolu podobných účincích některých fytoestrogenů - isoflavonů, lignanů a inhibitorech aromatázy v potravinách. V létě připadá v úvahu zelený nápoj z červeného jetelu a v zimě lněné semínko (sirná patlanina, vysoký obsah lignanů je v nefiltrovaném lněném oleji), celoročně klíčené fermentované zrno (žitný kváskový chléb ze šrotu a sladu, ječné kroupy, ideálně bio oves nahý a pohanka s domácím kefírem). Členové fóra by se mohli podělit o své zkušenosti se sójovým a mandlovým mlékem. http://menostop.sweb.cz/

https://www.celostnimedicina.cz/stravovani-zen-po-ctyricitce.htm
https://www.celostnimedicina.cz/estrogenova-dominance.htm
http://www.nasytsvoudusi.cz/2014/04/je-epidemie-estrogenove-dominance_17.html
http://www.bezpecnostpotravin.cz/fytoestrogeny-ve-vyzive-predstavuji-uzitek-nebo-riziko_1.aspx
http://www.bezpecnostpotravin.cz/fytoestrogeny-selektivni-modulatory-receptoru-estrogenu.aspx
https://www.dtest.cz/clanek-362/funkcni-potraviny-obiloviny-12-kapitola/jak-jsme-testovali
http://www.lifeextension.com/magazine/2008/8/estriol-its-weakness-is-its-strength/page-01

_________________
http://www.novarepublika.cz
http://www.aeronet.cz
http://www.parlamentnilisty.cz
http://www.protiproud.cz
http://www.svobodny-vysilac.cz
Citát: "Nemoc je okem viditelná a přístrojem EAV Salvia měřitelná, i když nemocniční laboratoř mlčí."


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Askorbat sodny
PříspěvekNapsal: ned úno 19, 2017 6:53 pm 
Offline

Registrován: pát dub 22, 2016 9:53 pm
Příspěvky: 6
Díky za radu - nemůže mi ale draslík v askorbátu snížit již tak nízký tlak?
Děkuji za odkazy - na jaře začnu s jetelem - hned za domem máme louku kde roste a je v biokvalitě :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Askorbat sodny
PříspěvekNapsal: pon úno 20, 2017 2:14 am 
Offline

Registrován: pon úno 20, 2017 1:48 am
Příspěvky: 3
Jen dotaz. Jsem těhotná, užívám vit.C jako askorbát sodný z důvodů vleklé choroby ucha (v zásadě jsem se takto vyhnula několika atb, za což jsem nesmírně vděčná). Do této doby jsem měla celkem strach užívat megadávky C, vždy to jen lechtám, protože jsem netušila, jaký vliv to může mít na těhotenství. Až tady jsem si přečetla, že se něco takového dokonce doporučuje?? No, musím studovat.

Čtyři dotazy:
1) Používám poměr 2:1 ve prospěch C, ale objemově. Zde jsem četla několikrát dva protichůdné názory, za prvé, že objemově se jedná o cca totéž a tedy že si dělám neutralizovanou formu askorbátu, ani kyselou ani zásaditou, což bych brala. A potom jsem se znova tady dočetla, že se má používat pro neutralizaci 3:1, protože váhově je to rozdíl??? Jsem zmatená...

2) Já celkem nemám problém s užíváním C, nepociťuji jej negativně. Pouze když jsem zkoušela pít silně kyselou formu askorbátu s čerstvě lisovanými zeleninovými šťávami, po pár dnech jsem začala krvácet z úst - okamžitě jsem začala neutralizovat a v pořádku. Ovšem manžel, pokud užívá askorbát sodný (vždy jen nárazově, když je opravdu nemocný), dostane opravdu veliké nadýmání, které popisuje téměř horší, jak samotnou nemoc. Naposledy byl ochoten pít askorbát pouze silně kyselý...jaký toho může být důvod?

3) V nemoci dávám dceři (necelé tři roky) také C. Stále jsem měla malé výčitky, jestli jí nějak neškodím, i když jsem velmi kvitovala, že prostě léky, apropo atb nepotřebujeme. Až tady jsem se dočetla, že dokonce dávají nově narozeným dětem C do úst...tedy jen potvrzení: nejsou nějaké výjimky pro dětský organismus? Neutralizuji jí to stejně jako sobě.

4) Používám kys. askorbovou z Fichemy, vyjde to o dost levněji, kvalita je deklarovaná potravinářská. Je kvalita OK? Jinde se ceny pohybují mnohem více, tak mě to zaráží...taky teď používám jedlou sodu od fichemy, kvalita zas "jen" potravinářská, nikoliv farmaceutická, ale deklarují, že je bez přidaného hliníku....tak jsem jim uvěřila;)
http://www.fichema.cz/kyselina-askorbov ... results=45
http://www.fichema.cz/hydrogenuhlicitan ... results=29

Předem děkuji za odpovědi.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Askorbat sodny
PříspěvekNapsal: ned bře 26, 2017 9:35 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25049
Bydliště: Poděbrady
jitka01 píše:
Prosím o radu, který askorbát vitamínu C je pro mě vhodnější - sodný nebo vápenatý?
Vzhledem k přechodovému věku a možnému nedostatku vápníku - osteoporóza - bych volila raději askorbat vápenatý.
U askorbátu sodného mám strach z vázání vody v těle - otoky nohou.
Je možné vyrobit askorbát vápenatý smícháním vit. C s Vitaplastinem a v jakém poměru?
Vitaplastin:
http://www.bioveta.cz/pripravky/veterin ... rasek.html

Dobře vám odpovídá člen Alopat a jenom dodám že za tím spíše hledejte hormonální problém, než pouhý nedostatek nějakého prvku, to je většinou druhotný problém. Osobně aplikaci vápníku zase tak moc nedoporučuji, protože dodávat vápník do již zavápněného organizmu nemusí být vždy ten nejlepší nápad o tom jsem zde již mnohokrát psal.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Askorbat sodny
PříspěvekNapsal: ned bře 26, 2017 9:37 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25049
Bydliště: Poděbrady
jitka01 píše:
Díky za radu - nemůže mi ale draslík v askorbátu snížit již tak nízký tlak?
Děkuji za odkazy - na jaře začnu s jetelem - hned za domem máme louku kde roste a je v biokvalitě :D

Nízký tlak je většinou opět hormonální záležitost, jde o nadledvinky které si tlak normálně regulují a pak je nutné dodávat ne jeden prvek, ale oba, tedy najednou sodík i draslík. Většinou se to dá pořídit stravou i když dnes je těch minerálních látek ve stravě bohužel docela málo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Askorbat sodny
PříspěvekNapsal: ned bře 26, 2017 9:44 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25049
Bydliště: Poděbrady
AnnaS píše:
Jen dotaz. Jsem těhotná, užívám vit.C jako askorbát sodný z důvodů vleklé choroby ucha (v zásadě jsem se takto vyhnula několika atb, za což jsem nesmírně vděčná). Do této doby jsem měla celkem strach užívat megadávky C, vždy to jen lechtám, protože jsem netušila, jaký vliv to může mít na těhotenství. Až tady jsem si přečetla, že se něco takového dokonce doporučuje?? No, musím studovat.

Čtyři dotazy:
1) Používám poměr 2:1 ve prospěch C, ale objemově. Zde jsem četla několikrát dva protichůdné názory, za prvé, že objemově se jedná o cca totéž a tedy že si dělám neutralizovanou formu askorbátu, ani kyselou ani zásaditou, což bych brala. A potom jsem se znova tady dočetla, že se má používat pro neutralizaci 3:1, protože váhově je to rozdíl??? Jsem zmatená...

2) Já celkem nemám problém s užíváním C, nepociťuji jej negativně. Pouze když jsem zkoušela pít silně kyselou formu askorbátu s čerstvě lisovanými zeleninovými šťávami, po pár dnech jsem začala krvácet z úst - okamžitě jsem začala neutralizovat a v pořádku. Ovšem manžel, pokud užívá askorbát sodný (vždy jen nárazově, když je opravdu nemocný), dostane opravdu veliké nadýmání, které popisuje téměř horší, jak samotnou nemoc. Naposledy byl ochoten pít askorbát pouze silně kyselý...jaký toho může být důvod?

3) V nemoci dávám dceři (necelé tři roky) také C. Stále jsem měla malé výčitky, jestli jí nějak neškodím, i když jsem velmi kvitovala, že prostě léky, apropo atb nepotřebujeme. Až tady jsem se dočetla, že dokonce dávají nově narozeným dětem C do úst...tedy jen potvrzení: nejsou nějaké výjimky pro dětský organismus? Neutralizuji jí to stejně jako sobě.

4) Používám kys. askorbovou z Fichemy, vyjde to o dost levněji, kvalita je deklarovaná potravinářská. Je kvalita OK? Jinde se ceny pohybují mnohem více, tak mě to zaráží...taky teď používám jedlou sodu od fichemy, kvalita zas "jen" potravinářská, nikoliv farmaceutická, ale deklarují, že je bez přidaného hliníku....tak jsem jim uvěřila;)
http://www.fichema.cz/kyselina-askorbov ... results=45
http://www.fichema.cz/hydrogenuhlicitan ... results=29

Předem děkuji za odpovědi.

1)Nehledejte v to zase takový problém oboje vyhovuje, stejně si tělo dorovnává případný rozdíl.
2)Podle všeho rozhodí HCl v žaludku a pak se v traktu namnoží šmejdi.
3)Nevidím v tom problém, ale každopádně by u dětí i dospělých šlo zcela bez rizika aplikovat některý významný přírodní zdroj, třeba šípky, nebo camu camu.
4)Na to odpovědět nedovedu, neznám vše co se na trhu prodává a jak slušný a spolehlivý daný prodejce je.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Askorbat sodny
PříspěvekNapsal: ned bře 26, 2017 1:20 pm 
Offline

Registrován: pon úno 20, 2017 1:48 am
Příspěvky: 3
Jarda píše:
1)Nehledejte v to zase takový problém oboje vyhovuje, stejně si tělo dorovnává případný rozdíl.
2)Podle všeho rozhodí HCl v žaludku a pak se v traktu namnoží šmejdi.
3)Nevidím v tom problém, ale každopádně by u dětí i dospělých šlo zcela bez rizika aplikovat některý významný přírodní zdroj, třeba šípky, nebo camu camu.
4)Na to odpovědět nedovedu, neznám vše co se na trhu prodává a jak slušný a spolehlivý daný prodejce je.

Děkuji za odpověď. k Vaší odpovědi na druhou otázku: Je lépe, aby manžel askorbát neužíval? Pokud používá silně kyselou formu, tak jej nic nenadýmá, krátce to vydrží, "jen" jej z toho bolí zuby...

Dále, ač si askorbát poctivě neutralizuji, poslední dobou při jeho používání pociťuji opravdu bolest zubů...dokonce mi začne krvácet z úst při jejich čištění. Pokud askorbát vysadím, do jednoho dne tyto příznaky zmizí a nic mě nebolí....mám dilema, protože jsem těhotná a tímto způsobem se chci vyhnout atb.

Předem děkuji za odpověď.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Askorbat sodny
PříspěvekNapsal: ned bře 26, 2017 2:29 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25049
Bydliště: Poděbrady
AnnaS píše:
Děkuji za odpověď. k Vaší odpovědi na druhou otázku: Je lépe, aby manžel askorbát neužíval? Pokud používá silně kyselou formu, tak jej nic nenadýmá, krátce to vydrží, "jen" jej z toho bolí zuby...

Dále, ač si askorbát poctivě neutralizuji, poslední dobou při jeho používání pociťuji opravdu bolest zubů...dokonce mi začne krvácet z úst při jejich čištění. Pokud askorbát vysadím, do jednoho dne tyto příznaky zmizí a nic mě nebolí....mám dilema, protože jsem těhotná a tímto způsobem se chci vyhnout atb.

Předem děkuji za odpověď.

Na sílu bych to rozhodně netlačil, pokud mu dělá problém tak krátkodobě dodat a jinak brát přírodní formy s tím problém není a totéž platí pro vás. Ono to není zase pro každého řešení, umělé céčko rozhazuje hladiny mědi v těle a to nemusí být také zrovna ideální a přírodní to nedělá.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Askorbat sodny
PříspěvekNapsal: sob čer 17, 2017 5:05 pm 
Offline

Registrován: úte úno 19, 2013 2:43 am
Příspěvky: 550
jahrb píše:
1. Když se blížil důchodový věk chtěli jsme pro sebe udělat něco více. Ženě vyhovovalo po ránu pití šťávy z citrusových plodů. Citron byl moc kyselý, vyhrál grep. Abychom nepili konzervanty a aromata kupovali jsme plody a lisovali je. Po několika měsících mi kardiolog tyto šťávy zakázal (měl jsem 3 stenty). Žena pokračovala dokud ji nezjistili osteoporózu. Dodatečně jsem zjistil, že grepy jsou k nám dovážené nezralé (barva je upravena následně, chemicky), proto šťáva v žaludku působí kysele a tělo si bere k neutralizaci vápník z kostí.
2. Jsem v kontaktu s lidmi (masér) potřebuji se chránit před onemocněním. Následně jsem začal používat vysoké dávky vit. C s rajčaty nebo jako liposomy. Ne pravidelně, ale hlavně v zimě a na jaře. Nemocnost klesla, ale objevila se dna, bolesti kloubů, ucpávání cév (mám již za 6 let pět stentů) a zhoršila se cukrovka - od loňského léta píchám inzulín. V literatuře jsem našel, že příčinou je používaný chemicky vyráběný vit. C.
3. Nyní jsem v knize M. Tombaka „Vyléčit nevyléčitelné“ zjistil, že doporučuje pít neředěnou šťávu z (mnoha) cirónů a požívat i kůru.
Z mých zkušeností vyplývá, že umělý vit. C je pro více méně zdravé lidi jako převence nachlazení. Mám prosbu, jaké zkušenosti s vit. C máte vy a čím se zbavit chemie nejen na citrusových plodech. Konzumace ovoce i některé zeleniny je se slupkou hodnotnější.

Je nám ctí, že na diskuzní fórum zdraví-az zavítal známý propagátor vysokodávkového užívání Vitamínu C v inovativní kombinaci s rajčatovou šťávou a svěřil se s dlouhodobými účinky své terapie, z nichž vyplývá, že ani jinak zdraví prospěšný a tělu nezbytný antioxidant nelze považovat za všelék. http://www.seniortip.cz/?module=article&id_article=791

ad1) "A dále máme osteoklasty, které kost odbourávají a tuto reakci katalyzuje (spouští) kyselina citrónová."
Více zde: http://leva-net.webnode.cz/products/desatero-mudr-lukese-z-boskovic/

ad2) Jestli tomu dobře rozumím, tak dáváte vysokou hladinu cukru v krvi do souvislosti s umělým vitamínem C (řádově gramy) a vzhledem k tomu, že soupeří s glukózou při vstupu do buněk, tak by na té inzulinové rezistenci teoreticky něco být mohlo. Dosud jsem četl pouze opak, že glukóza obvykle vyhrává a proto se pro zvýšení účinku céčka v případě nemoci doporučuje nejíst.

Když vezmu v úvahu, že hormonální nerovnováha (u paní splašené ženské a u Vás stresové hormony a kyselina listová) doprovází nebo dokonce předchází většinu nemocí, tak uvedené souvislosti mohou být pouze kofaktorem. Na ostatní jsme Vám již odpověděl na předchozí straně.

_________________
http://www.novarepublika.cz
http://www.aeronet.cz
http://www.parlamentnilisty.cz
http://www.protiproud.cz
http://www.svobodny-vysilac.cz
Citát: "Nemoc je okem viditelná a přístrojem EAV Salvia měřitelná, i když nemocniční laboratoř mlčí."


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Askorbat sodny
PříspěvekNapsal: pát čer 08, 2018 2:50 pm 
Offline

Registrován: pát čer 08, 2018 10:44 am
Příspěvky: 14
jahrb píše:
2. Jsem v kontaktu s lidmi (masér) potřebuji se chránit před onemocněním. Následně jsem začal používat vysoké dávky vit. C s rajčaty nebo jako liposomy. Ne pravidelně, ale hlavně v zimě a na jaře. Nemocnost klesla, ale objevila se dna, bolesti kloubů, ucpávání cév (mám již za 6 let pět stentů) a zhoršila se cukrovka - od loňského léta píchám inzulín. V literatuře jsem našel, že příčinou je používaný chemicky vyráběný vit. C.
...
Z mých zkušeností vyplývá, že umělý vit. C je pro více méně zdravé lidi jako převence nachlazení. Mám prosbu, jaké zkušenosti s vit. C máte vy a čím se zbavit chemie nejen na citrusových plodech. Konzumace ovoce i některé zeleniny je se slupkou hodnotnější.

Já jsem dlouhá léta konzumoval syntetický askorbát sodný bez následků. Z počátku jsem bral 6 až 20 g denně dle toho, jak jsem se cítil, moje jednorázová dávka byla 2 gramy (6g = 2gramy 3x denně), když na mě něco lezlo, snesl jsem i dávku 4 gramy (až 4g až 5x za den, nebo cca 2g přibližně každé dvě hodiny).
Časem jsem na velké dávky vitamínu C přestal mít chuť a tak jsem postupně klesl na to, že si dám občas pár gramů. Za mě dobrý. Umím naslouchat svému tělu a když řeklo, že už víc nepotřebuje, tak jsem jeho přání respektoval a tak jsem si neublížil.

Moje partnerka to měla jinak - ta snášela trvale (několik let) extrémní dávky askorbátu sodného, cítila se po něm sice lépe, ale zdravotní stav se jí nezlepšoval, spíše se plíživě zhoršoval. Plíživé zhoršování je nenápadné a nás ani jednoho netrklo, že je něco hodně špatně. Bohužel, dlouhodobá tolerance extrémních dávek vitamínu C znamená, že vitamínem C se akutní problém neřeší, pouze se maskuje nějaký hlubší chronický problém a pokud se nenajde a nevyřeší příčina, tak to nedopadne dobře.

Odpovím proto na něco trochu jiného:

Dlouhodobé vysoké dávky vitamínu C mohou ovlivnit metabolismus mědi a to potenciálně oběma směry - podpořit ukládání mědi v těle a vyvolat tak toxicitu mědi, nebo také snížit příjem a vyvolat deficit mědi. Měď je opravdu prevít. Tělo dokonce může mít deficit (tělu dostupné mědi) a nadbytek metabolicky nedostupné mědi současně!
Závisí to zřejmě na tom, kdy vůči jídlu vitamín C konzumujete. Z krve nebo moči se problém s mědí prakticky nepozná, o to je to horší.

Schopnost konzumovat dlouhodobě (měsíce) opravdu vysoké dávky vitamínu C bez vyvolání průjmu, může to indikovat nadbytek mědi v těle. Měď vitamín C ničí, takže možná proto vitamín C dlouhodobě v dávkách hodně nad 10 gramů za den nevyvolává u lidé s nadbytkem mědi průjem a oni jsou tím pádem v klidu, že "tělo ten vitamín spotřebuje", takže ani takové dávky neškodí. Ony dost možná přímo neškodí, pouze maskují narůstající problém v pozadí. Ale to je jen moje hypotéza.

Mechanismus může být asi takovýto: nedostatek zinku způsobí nadbytek mědi, to způsobuje chemický stres na který tělo opět spotřebováván zinek. Výsledkem je deficit zinku, chromu, manganu, rozhodí se metabolismus draslíku a rovnováha sodík/draslík jde do háje. Začnou se objevovat podivné multisystémové a nespecifické příznaky problémů doslova od hlavy (cokoliv z kategorie neuro/psycho) až k patě (otoky). Prvním postiženým orgánem jsou játra, pak ledviny, štítná žláza, ... Rozjíždí se candida, nadbytek mědi dráždí nervy a výsledkem jsou zpočátku záškuby a následně třesy. Přestává fungovat trávení a typickým projevem je odklon od červeného masa, přes drůbež a ryby k vegetariánské stravě, čímž se problém dále prohlubuje. Dalším typickým projevem je chuť na čokoládu, oříšky, avokádo - tělu přes nadbytek toxické mědi chybí dostupná měď a touží po potravinách bohatých na měď. Migrény, nespavost, nekončící infekce ...

Co se kdy projeví záleží na individuálních dispozicích. Bolesti kloubů mohou souviset s mědí, zhoršení cukrovky může souviset s tím, že měď šla nahoru a díky tomu vám chybí chrom.

Domnívám se, že na začátku problémů s mědí bývá nedostatek zinku (obvykle způsobený dlouhodobým stresem, protože při stresu se spotřebovává zinek). Pokud se vám dělá nevolno po dodání zinku, může důvodem být to, že dodáním zinku se tělo pokusí zbavit přebytečné (toxické) mědi, ta se dostane do oběhu a výsledkem je nevolnost. Nevolnost způsobuje měď, proto postihuje i ty, kdo se pokusí o dodání mědi nějakým potravinovým doplňkem.
Aspoň u mě nevolnost po zinku souvisela s jeho nedostatkem, po doplnění zinku nevolnosti po zinku zmizely a mohu ho brát i na lačno a nic se neděje.

Kdo má málo zinku, je horký kandidát na problémy s toxicitou mědi. Sklony k tomu mají lidé žijící ve stresu, vegetariáni a obecně ženy.

Askorbát sodný je super, ale dlouhodobý přijem megadávek znamená, že problém neřešíme, pouze odsouváme a problém se nezmenšuje, ale dost možná roste někde v pozadí. Na akutní problémy O.K., při chronických potížich je nebezpečné u vitamínu C ustrnout, protože to může nakonec vést na deficit mědi, nedostatek mědi nebo oboje současně, případně na nějaký jiný průšvih, který příjem megadávek vitamínu C zdatně maskuje.
---------------------------------------
Kdo se bojí nadbytku sodíku, tak pro inspiraci Thorne Research má v nabídce prášek Buffered Vitamin C (chuťově nic moc) v tomto složení:
Vitamin C (as Ascorbic Acid) 2.35 g.
Calcium (as Ascorbate reacted from Calcium Carbonate and Ascorbic Acid) 350 mg.
Magnesium (as Ascorbate reacted from Magnesium Carbonate and Ascorbic Acid) 350 mg.
Potassium (as Ascorbate reacted from Potassium Bicarbonate and Ascorbic Acid) 99 mg.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Askorbat sodny
PříspěvekNapsal: sob čer 09, 2018 8:10 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25049
Bydliště: Poděbrady
pefi píše:
Já jsem dlouhá léta konzumoval syntetický askorbát sodný bez následků. Z počátku jsem bral 6 až 20 g denně dle toho, jak jsem se cítil, moje jednorázová dávka byla 2 gramy (6g = 2gramy 3x denně), když na mě něco lezlo, snesl jsem i dávku 4 gramy (až 4g až 5x za den, nebo cca 2g přibližně každé dvě hodiny).
Časem jsem na velké dávky vitamínu C přestal mít chuť a tak jsem postupně klesl na to, že si dám občas pár gramů. Za mě dobrý. Umím naslouchat svému tělu a když řeklo, že už víc nepotřebuje, tak jsem jeho přání respektoval a tak jsem si neublížil.

Moje partnerka to měla jinak - ta snášela trvale (několik let) extrémní dávky askorbátu sodného, cítila se po něm sice lépe, ale zdravotní stav se jí nezlepšoval, spíše se plíživě zhoršoval. Plíživé zhoršování je nenápadné a nás ani jednoho netrklo, že je něco hodně špatně. Bohužel, dlouhodobá tolerance extrémních dávek vitamínu C znamená, že vitamínem C se akutní problém neřeší, pouze se maskuje nějaký hlubší chronický problém a pokud se nenajde a nevyřeší příčina, tak to nedopadne dobře.

Odpovím proto na něco trochu jiného:

Dlouhodobé vysoké dávky vitamínu C mohou ovlivnit metabolismus mědi a to potenciálně oběma směry - podpořit ukládání mědi v těle a vyvolat tak toxicitu mědi, nebo také snížit příjem a vyvolat deficit mědi. Měď je opravdu prevít. Tělo dokonce může mít deficit (tělu dostupné mědi) a nadbytek metabolicky nedostupné mědi současně!
Závisí to zřejmě na tom, kdy vůči jídlu vitamín C konzumujete. Z krve nebo moči se problém s mědí prakticky nepozná, o to je to horší.

Schopnost konzumovat dlouhodobě (měsíce) opravdu vysoké dávky vitamínu C bez vyvolání průjmu, může to indikovat nadbytek mědi v těle. Měď vitamín C ničí, takže možná proto vitamín C dlouhodobě v dávkách hodně nad 10 gramů za den nevyvolává u lidé s nadbytkem mědi průjem a oni jsou tím pádem v klidu, že "tělo ten vitamín spotřebuje", takže ani takové dávky neškodí. Ony dost možná přímo neškodí, pouze maskují narůstající problém v pozadí. Ale to je jen moje hypotéza.

Mechanismus může být asi takovýto: nedostatek zinku způsobí nadbytek mědi, to způsobuje chemický stres na který tělo opět spotřebováván zinek. Výsledkem je deficit zinku, chromu, manganu, rozhodí se metabolismus draslíku a rovnováha sodík/draslík jde do háje. Začnou se objevovat podivné multisystémové a nespecifické příznaky problémů doslova od hlavy (cokoliv z kategorie neuro/psycho) až k patě (otoky). Prvním postiženým orgánem jsou játra, pak ledviny, štítná žláza, ... Rozjíždí se candida, nadbytek mědi dráždí nervy a výsledkem jsou zpočátku záškuby a následně třesy. Přestává fungovat trávení a typickým projevem je odklon od červeného masa, přes drůbež a ryby k vegetariánské stravě, čímž se problém dále prohlubuje. Dalším typickým projevem je chuť na čokoládu, oříšky, avokádo - tělu přes nadbytek toxické mědi chybí dostupná měď a touží po potravinách bohatých na měď. Migrény, nespavost, nekončící infekce ...

Co se kdy projeví záleží na individuálních dispozicích. Bolesti kloubů mohou souviset s mědí, zhoršení cukrovky může souviset s tím, že měď šla nahoru a díky tomu vám chybí chrom.

Domnívám se, že na začátku problémů s mědí bývá nedostatek zinku (obvykle způsobený dlouhodobým stresem, protože při stresu se spotřebovává zinek). Pokud se vám dělá nevolno po dodání zinku, může důvodem být to, že dodáním zinku se tělo pokusí zbavit přebytečné (toxické) mědi, ta se dostane do oběhu a výsledkem je nevolnost. Nevolnost způsobuje měď, proto postihuje i ty, kdo se pokusí o dodání mědi nějakým potravinovým doplňkem.
Aspoň u mě nevolnost po zinku souvisela s jeho nedostatkem, po doplnění zinku nevolnosti po zinku zmizely a mohu ho brát i na lačno a nic se neděje.

Kdo má málo zinku, je horký kandidát na problémy s toxicitou mědi. Sklony k tomu mají lidé žijící ve stresu, vegetariáni a obecně ženy.

Askorbát sodný je super, ale dlouhodobý přijem megadávek znamená, že problém neřešíme, pouze odsouváme a problém se nezmenšuje, ale dost možná roste někde v pozadí. Na akutní problémy O.K., při chronických potížich je nebezpečné u vitamínu C ustrnout, protože to může nakonec vést na deficit mědi, nedostatek mědi nebo oboje současně, případně na nějaký jiný průšvih, který příjem megadávek vitamínu C zdatně maskuje.
---------------------------------------
Kdo se bojí nadbytku sodíku, tak pro inspiraci Thorne Research má v nabídce prášek Buffered Vitamin C (chuťově nic moc) v tomto složení:
Vitamin C (as Ascorbic Acid) 2.35 g.
Calcium (as Ascorbate reacted from Calcium Carbonate and Ascorbic Acid) 350 mg.
Magnesium (as Ascorbate reacted from Magnesium Carbonate and Ascorbic Acid) 350 mg.
Potassium (as Ascorbate reacted from Potassium Bicarbonate and Ascorbic Acid) 99 mg.

Inspirativní shrnutí, to může mnoha lidem otevřít oči.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 87 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz