Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je úte dub 16, 2024 5:49 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Literatúra o výžive
PříspěvekNapsal: úte bře 09, 2010 9:29 am 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
Včera som si s nadšením kúpil knihu "METABOLICKÉ TYPY - převratný zpúsob stravování", nakoľko som si myslel, že sa moja "výživová literatúra" obohatí o niečo, čo chýba v "skladačke" stravovacích odporučení.
No prišlo sklamanie... vyšlo mi, že som niekde medzi "zmiešaným" ( zo všetkého trochu ) a "bielkovinovým" typom. To znamená, že mám jesť minimum ovocia, len určité druhy zeleniny, striedmo obilniny, a vo väčších množstvách mäso, strukoviny, mliečne výrobky, tuky.... \":lol:\"
Tá kniha je veľmi pritiahnutá za vlasy...
Vychádza z princípu rýchlosti ( resp. pomalosti ) metabolizmu, čoho je následkom ( aj ) to, či bude pre človeka kyselinotvorná sacharidová strava, alebo bielkovinná, prípadne "tuková" strava...
Autor sa snaží v knihe o to, aby spravil dojem, že dokiaľ neexistoval systém "metabolických typov" v stravovaní, tak ľudia tápali a celý život hľadali čo je pre nich vhodné, až zrazu našli... stravovanie podľa metabolických typov... \":shock:\" ...
Je však zaujímavé, že väčšina ľudí sa správa ako "bielkovinné typy", jedia teda veľa mäsa, strukovín, mliečnych výrobkov, tukov ( i keď treba uznať, že nie v "bio" kvalite, a často zle tepelene pripravené - vyprážanie atď..., mlieko pasterizované, atp... ), a nezdá sa mi, žeby prekypovali zdravím.... Nakoľko bielkovinný typ stravovania bude vhodný pre ľudí s rýchlim metabolizmom, tak.... by teoreticky ľudia čo majú rýchli metabolizmus ( možno každý 4-tý človek ) by mali na "klasickej českej či slovenskej strave" prekypovať zdravím...
No kniha neponúka možnosť si to overiť... z dôvodov, že ľudia z našich končín sa od ideálnej "bielkovinnej" stravy vhodnej pre typ človeka s veľmi rýchlym spaľovaním líšia tým, že ich strava je rafinovaná :
pasterizované mlieko a mliečne výrobky
sladké limonády
cigarety
alkohol
mäso z veľkochovu plné antibiotík
rafinovaný chlieb s pekárenským droždím
málo pohybu
málo návštev prírody a slnečného svetla
Nastáva otázka : nakoľko by škodila, resp. prospievala "bielkovinná strava" osobám s veľmi rýchlym metabolizmom, kebyže nie je rafinovaná ani pasterizovaná, a jej konzumenti by boli aj pohybovo aktívni, chodili by do prírody a na slnečné svetlo ?
Na to neviem odpovedať...
V každom prípade je kniha písaná podivným štýlom, a niektoré kombinácie a stravovacie doporučenia sú hrozné ( vlastne skoro všetky - aspoň na prvý dojem ). Každému metabolickému typu sa tam odporúča aj mäso, bielkovinnému typu sa tam odporúčajú tie najmastnejšie a najčervenejšie druhy... Nastáva otázka : ak táto strava skutočne funguje na bielkovinný typ a získa pri nej ideálnu hmostnosť... v akom stave bude mať hrubé črevo, pečeň, atď.... ? Je pravda, že niektoré národy sa stravujú práve tak... napríkad eskimáci. Skúmal niekto stav ich hrubého čreva a iných orgánov, cholesterol, telesný pach, krv, pH ? Ak áno a mali dobré výsledky, tak... ?
Kebyže aj funguje tento systém "metabolické typy & stravovanie", tak by pre "zmiešaný" a bielkovinní typ bolo v našich podmienkach náramne ťažké zaobstarať si kvalitnú stravu... Eskimáci ( bielkovinný typ ) totiž jedia mäso vždy čerstvé a v podstate čisté, bez antibiotík a mäso surové ( prípadne sem-tam varené, alebo sa mýlim ? ). Takú možnosť v našich končinách ( nevariť mäso ) nemá prakticky asi nik, a ani sa to neodporúča. A nakupovať "bio" mäso rôzneho druhu odporúčaného pre zmiešané a bielkovinné typy, to je veľmi komplikované. Navyše aby bolo čerstvé ( do 4 hodín od zabitia, prípadne čo najrýchlejšie zmrazené, potom rozmrazené...a potom aj tak uvarené... ).
V knihe sa nespomína dôležitosť klystírov a ostatných očísť...Autor si snáď myslí, že prechodom na "vhodnú stravu pre konkrétny metabolický typ" sa vyčistia črevá, pečeň, obličky, krv atď... ? \":lol:\"
Čo si o tom myslieť ?
V tej knihe je totiž hlavným "krédom" to, že každý sme iný konštitučný, metabolický...atď...typ. Vitariánstvo a ostatné ( nie všetky ) smery o konštitúcii príliš nehovoria. Podľa nich je pre každého s malými zmenami vhodná rovnaká strava, nakoľko všetci pochádzame ( pravdepodobne všetci ) z trópov. Lenže každý sme iný, každý máme iné spaľovanie, inú konštitúciu, atď...
Hovorí sa : "Čo môže byť pre jedného liekom, to môže byť pre druhého jedom....Čo môže byť pre jedného jedom, môže byť pre druhého liekom..."
O niečom takom som vo vitariánstve, vegánstve..... nepočul. Tam to neplatí ?

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Literatúra o výžive
PříspěvekNapsal: úte bře 09, 2010 10:41 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28264
Bydliště: Poděbrady
NOWOCAYN píše:
Včera som si s nadšením kúpil knihu "METABOLICKÉ TYPY - převratný zpúsob stravování", nakoľko som si myslel, že sa moja "výživová literatúra" obohatí o niečo, čo chýba v "skladačke" stravovacích odporučení.
No prišlo sklamanie... vyšlo mi, že som niekde medzi "zmiešaným" ( zo všetkého trochu ) a "bielkovinovým" typom. To znamená, že mám jesť minimum ovocia, len určité druhy zeleniny, striedmo obilniny, a vo väčších množstvách mäso, strukoviny, mliečne výrobky, tuky.... \":lol:\"
Tá kniha je veľmi pritiahnutá za vlasy...
Vychádza z princípu rýchlosti ( resp. pomalosti ) metabolizmu, čoho je následkom ( aj ) to, či bude pre človeka kyselinotvorná sacharidová strava, alebo bielkovinná, prípadne "tuková" strava...
Autor sa snaží v knihe o to, aby spravil dojem, že dokiaľ neexistoval systém "metabolických typov" v stravovaní, tak ľudia tápali a celý život hľadali čo je pre nich vhodné, až zrazu našli... stravovanie podľa metabolických typov... \":shock:\" ...
Je však zaujímavé, že väčšina ľudí sa správa ako "bielkovinné typy", jedia teda veľa mäsa, strukovín, mliečnych výrobkov, tukov ( i keď treba uznať, že nie v "bio" kvalite, a často zle tepelene pripravené - vyprážanie atď..., mlieko pasterizované, atp... ), a nezdá sa mi, žeby prekypovali zdravím.... Nakoľko bielkovinný typ stravovania bude vhodný pre ľudí s rýchlim metabolizmom, tak.... by teoreticky ľudia čo majú rýchli metabolizmus ( možno každý 4-tý človek ) by mali na "klasickej českej či slovenskej strave" prekypovať zdravím...
No kniha neponúka možnosť si to overiť... z dôvodov, že ľudia z našich končín sa od ideálnej "bielkovinnej" stravy vhodnej pre typ človeka s veľmi rýchlym spaľovaním líšia tým, že ich strava je rafinovaná :
pasterizované mlieko a mliečne výrobky
sladké limonády
cigarety
alkohol
mäso z veľkochovu plné antibiotík
rafinovaný chlieb s pekárenským droždím
málo pohybu
málo návštev prírody a slnečného svetla
Nastáva otázka : nakoľko by škodila, resp. prospievala "bielkovinná strava" osobám s veľmi rýchlym metabolizmom, kebyže nie je rafinovaná ani pasterizovaná, a jej konzumenti by boli aj pohybovo aktívni, chodili by do prírody a na slnečné svetlo ?
Na to neviem odpovedať...
V každom prípade je kniha písaná podivným štýlom, a niektoré kombinácie a stravovacie doporučenia sú hrozné ( vlastne skoro všetky - aspoň na prvý dojem ). Každému metabolickému typu sa tam odporúča aj mäso, bielkovinnému typu sa tam odporúčajú tie najmastnejšie a najčervenejšie druhy... Nastáva otázka : ak táto strava skutočne funguje na bielkovinný typ a získa pri nej ideálnu hmostnosť... v akom stave bude mať hrubé črevo, pečeň, atď.... ? Je pravda, že niektoré národy sa stravujú práve tak... napríkad eskimáci. Skúmal niekto stav ich hrubého čreva a iných orgánov, cholesterol, telesný pach, krv, pH ? Ak áno a mali dobré výsledky, tak... ?
Kebyže aj funguje tento systém "metabolické typy & stravovanie", tak by pre "zmiešaný" a bielkovinní typ bolo v našich podmienkach náramne ťažké zaobstarať si kvalitnú stravu... Eskimáci ( bielkovinný typ ) totiž jedia mäso vždy čerstvé a v podstate čisté, bez antibiotík a mäso surové ( prípadne sem-tam varené, alebo sa mýlim ? ). Takú možnosť v našich končinách ( nevariť mäso ) nemá prakticky asi nik, a ani sa to neodporúča. A nakupovať "bio" mäso rôzneho druhu odporúčaného pre zmiešané a bielkovinné typy, to je veľmi komplikované. Navyše aby bolo čerstvé ( do 4 hodín od zabitia, prípadne čo najrýchlejšie zmrazené, potom rozmrazené...a potom aj tak uvarené... ).
V knihe sa nespomína dôležitosť klystírov a ostatných očísť...Autor si snáď myslí, že prechodom na "vhodnú stravu pre konkrétny metabolický typ" sa vyčistia črevá, pečeň, obličky, krv atď... ? \":lol:\"
Čo si o tom myslieť ?
V tej knihe je totiž hlavným "krédom" to, že každý sme iný konštitučný, metabolický...atď...typ. Vitariánstvo a ostatné ( nie všetky ) smery o konštitúcii príliš nehovoria. Podľa nich je pre každého s malými zmenami vhodná rovnaká strava, nakoľko všetci pochádzame ( pravdepodobne všetci ) z trópov. Lenže každý sme iný, každý máme iné spaľovanie, inú konštitúciu, atď...
Hovorí sa : "Čo môže byť pre jedného liekom, to môže byť pre druhého jedom....Čo môže byť pre jedného jedom, môže byť pre druhého liekom..."
O niečom takom som vo vitariánstve, vegánstve..... nepočul. Tam to neplatí ?

Nehledejte pořád nějaké konkrétní stravovací směry, postavte si svůj a to je ten jediný vhodný, vše ostatní je nesmysl. Hodně to záleží na metabolickém typu, ale i na zátěži psychické, fyzické a dalších faktorech, které se nedají nikde jednoznačně vyhledat. Vždy musíte použít zdravý selský rozum a pozorovat svoje pocity.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Literatúra o výžive
PříspěvekNapsal: úte bře 09, 2010 10:51 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte bře 02, 2010 8:27 am
Příspěvky: 277
Jarda píše:
Nehledejte pořád nějaké konkrétní stravovací směry, postavte si svůj a to je ten jediný vhodný, vše ostatní je nesmysl. Hodně to záleží na metabolickém typu, ale i na zátěži psychické, fyzické a dalších faktorech, které se nedají nikde jednoznačně vyhledat. Vždy musíte použít zdravý selský rozum a pozorovat svoje pocity.

Nowocayn, Vy stále hledáte novinky a poňoukáte. Buďte to Vy a né druzí.
Koukněte, co máte sám v sobě a přizpůsobte si svůj stravovací režim sám sobě a svým potřebám.
Také pročtu kde co najdu, ale jen mi to spíše utvrdí v tom co dělám pro naše zdraví a že má cesta je správná.
Srtravuji se po svém celkem dlouho a prozpívá mi to. Jen nad tim mým tlakem nevyzrávám, ale také na to přijdu. Nevzdávám se.

_________________
Příroda je mocná čarodějka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Literatúra o výžive
PříspěvekNapsal: úte bře 09, 2010 11:53 am 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
som príliš zjinovaný... a to jem surové jedlo len na raňajky ( hrozienka + 6 hrušiek, prípadne 5 jabĺk )... mám asi "jinovú kondíciu", takže možno pre mňa vôbec nie je vhodná strava založená na ovocí, zelenine, šťavách a orieškoch... a možno JE, ale len v lete, keď je moja "jinová kondícia" vyvažovaná slnečným svitom, teplom... Musím podotknúť, že odkedy konzumujem viac vitamínu C, tak ma akokeby obchádza zlá nálada... Stále ma ale štvú "mnohofarebné dlane", ktoré sa slabo dokrvujú.... Možno som ten typ, ktorý v zime potrebuje úplne inú stravu, ako v lete. V zime "nezdravú", v lete stravu plnú vitamínov a ostatných živín... Už mi z toho preskakuje... Práve som si dorobil klystír, a jem... 60g sušených hrozienok a za tým 6 hrušiek... o hodinu na to si dám jáhly (pšeno) s varenou mrkvou a rozpusteným maslom ( je vraj jangovejšie ako oleje )...
Všetko záleží na konštutúcii...čo je pre niekoho liekom, pre mňa môže byť jedom. Ale VôBEC sa mi nepáči myšlienka, žeby som mal konzumovať mäso...
Možno sa fakt nedá dostatočne zmeniť "jinová kondícia" na "jangovú", len za pomoci pohybu a myslenia... Možno fakt treba zmeniť stravu na takú, aká nie je prirodzená pre podnebie trópov ( ovocie, zelenina, oriešky ), čiže strava jangovejšia. A tou môžu byť asi len obilniny, oriešky, strukoviny, mäso, dopĺňané zeleninou a ovocím...
Druhá možnosť je, že na mňa bude táto strava ( ovocie, zelenina, oriešky, bylinky, koreniny ) fungovať až vtedy, keď budem mať dokonale prečistené telo... ale to bude až v lete ( keď si dám "na čas", teda si "švihnem" ). A tým, že to bude až v lete keď je prostredie Jang, tak mi jinová potrava škodiť nebude... no potom nastúpi jeseň, zima...
Momentálne som bez práce, ale brigádujem u mamy v robote... každý deň v týždni som vo veľkom skalde, kde ( len ) 4 hodiny robím dozor a strážim nábytok. Je tam asi 12 stupňov, mám rifle, pod nimi "teplé gače", sveter, na ňom bundu... prechádzam sa tam...ale je mi tam veľká zima... a vôbec nepomohlo, že som si pred nástupom do roboty dal jáhly varené vo vode s cibuľou a červenou repou, čo by ma malo patrične zahriať... čo keď skutočne som až tak zmutovaný od ideálu človeka ( ktorý sa zrodil v trópoch ), že potrebujem spomínané mäso možno aj každý deň ? Už sa mi ale prieči predstava jesť mäso... hovädzie "bio" z mladého býka si ešte viem predstaviť, ale hovädzie aj tak zle trávi... kuracie neviem zohnať z voľného výbehu... Napríklad kurkuma v pohánke ma nijak neohreje... Mama a sestra nemajú problém s chladom... možno je to tým, že jedia jangové pečivo ( i keď by mali zameniť ten šmejd za kváskové celozrné ).
Už 3 roky ( o stravu sa zaujímam asi 5 rokov ) tápam v tom, čo je pre mňa najlepšie ohľadom výživových smerov..... viem, že to bude nejaký "mix". Kebyže mám "v kapse" milión Eur, prisahám, žeby som ich vymenil za to, aby som na STO PERCENT vedel, čo je práve pre mňa v stravovaní najlepšie v to a to ročné obdobie, v taký a taký deň ( relaxačný deň, fyzická aktivita, stres... ), atď... túžim po tom, ale neviem sa k tomu dopracovať, lebo stále existujú rôzne stravovacie smery, ktoré si silne odporujú :
1. podľa jedného smeru človek nestrávi dobre surovú stravu, podľa druhého áno
2. podľa jedného smeru človek nemá jesť mäso, podľa druhého áno
3. podľa jedného smeru sú koreniny škodlivé, podľa druhého prospešné
4. podľa jedného smeru je mlieko škodlivé, podľa druhého prospešné
5. podľa jedného smeru záleží viac na energiách ( jin a jang ) potravín, podľa druhého na vitamínoch a enzýmoch
atď, atp....
Píšem to, a je mi zima... možno preto, lebo vonku je asi nula stupňov, a v byte nekúrime... Ale keď Jarda chodí v zime často s rozopnutou bundou a pritom je z väčšej časti vitarián a nekonzumuje vôbec mäso, tak v tom prípade to musí znamenať jedno : Pán Jarda má asi silne jangovú konštitúciu ( i keď jedna čitateľka tohto fóra písala, že má konštitúciu Jinovú .... zase úplne odlišné názory ? \":lol:\" ), kedže mu takto ne je zima ani vtedy, ak jeho stravu prakticky netvoria jangové potraviny. No možno tam má zastúpené aj jangové potraviny : koreniny, cibuľoviny.... Ale aj tu sa rozchádzajú názory makrobiotikov a čínskej dietológie... jedni tvrdia, že korenie je jinové ( na chvíľu urobí teplo, no to teplo odoberie z hĺbin tela na povrch a potom je človeku zima ), druhí tvrdia, že je jangové.
Ak by sme nehľadeli na konštitúciu, tak by korenie muselo byť silne jangové, až natoľko, žeby pán Jarda ním ľahko prebil jinové pôsobenie štiav, ovocia...
Ak by sme na konštitúciu hľadeli, tak pán Jarda má silne jangovú konštitúciu ( od narodenia, a nezmenilo mu ju ani jinové ovocie, jinová surová strava atď... )
Lenže je tu aj možnosť, že pán Jarda je jangový preto, lebo si robí detoxikácie na vysokej úrovni, pije kefír ( v tabuľkách sa aj tak udáva ako jinový... ), konzumuje sírnu patlaninu ( tiež pravdepodobne jin )... takže - ako je možné, že pánovi Jardovi je teplo aj keď má jinový jedálniček ? Žeby odpoveď bola v jeho konštitúcii ? Mne teplo rozhodne nie je, a to zo 4-roch jedál denne jem 3 varené, kde patria aj jangové obilniny.
Xion je asi tiež podobný typ ako pán Jarda - a asi aj všetci, ktorým pri takej strave nie je v studenom ročnom období zima, resp. sa im ( na rozdiel odo mňa ) dobre dokrvujú dlane a prsty na rukách....
Možno to všetko sa pánovi Jardovi darí, lebo dopĺňa železo, B12, zinok.... tieto tri prvky ja nedopĺňam, zatiaľ. Možno mi pomôžu, možno pohoršia. Lebo ak som iná konštitúcia ako pán Jarda ( pravdepodobne som o dosť iná konštitúcia ), tak na mňa môžu pôsobiť niektoré vitamíny a minerály opačne ( aspoň podľa knihy "Metabolické typy" ).
Ostáva asi jediné : dať si vypočítať svoj metabolický typ ( už som to spravil, som mix typov bielkovinný a zmiešaný ), a začať jesť to, čo sa odporúča, no prihliadať na správne kombinácie. Bola by "sranda", kebyže vysoký príjem mäsa by vo mne netvoril kyseliny, a moje zuby by sa nekazili, bol by som v lepšej ( vyváženej ) kondícii, "nepribudol" by mi z mäsa telesný pach, nezanášali by sa mi črevá ( mäso neobsahuje vlákninu...ale zelenina nie je zakázaná, len určité druhy sa nedoporučujú ), neničili ostatné orgány ( pečeň, srdce, žalúdok, obličky...)...
Ale kto mi to zaručí ? Aby som zistil či je to skutočne tak, musel by som sa asi 2 a viac rokov takto ( podľa metabolického typu, ale s úpravami - správne kombinácie, nepoužívanie mlieka a mliečnych výrobkov, jedine kefír a bryndza ) stravovať... peňaženku by mi "roztrhlo", lebo bio mäso a bio vajíčka sú drahé, a živočíšne produkty patria medzi tie, kde by aj pán Jarda sa výrazne prikloňoval ( ak by ich jedol ) ku tým z "bio" produkcie.
Čo mám robiť ? Chodiť do nášho lesa so vzduchovkou a nebadane loviť divú zver ( alebo skôr vtáky, veveričky... ), ktorú si doma pripravím v podstate zadarmo ? Je strava fakt až tak dôležitá ? Stojí ma totiž veľmi veľa...... premýšľania, pričom všetky body, ktoré sú pre mňa záchytné "dnes", už nemusia byť pre mňa záchytné "zajtra"...
Áno, všetky zvieratá z prírody konzumujú surovú stravu. Aj ľudia v trópoch si to môžu dovoliť... no možno to, že sme sa "presídlili" do iného podnebného pásma, tak na surovej strave môže ostať len malé percento ľudí, ktorí majú výhodnú konštitúciu pre príjem a spracovanie takej stravy. Eskimáci jedia mäso surové, ale jedia MäSO. Mám zabiť veveričku a zjesť jej mäso ? Podľa makrobiotiky surové mäso človek trávi veľmi zle, podľa pána Jardu je surové ( a hlavne čerstvé ) mäso pre človeka prospešnejšie ako varené... skutočne som ochotný ( ak to potrebujem ) začať jesť surové mäso. Ale kto sa zaručí za to, že nedostanem nejakú chorobu alebo infekciu ? \":D\"
Dobre, mäso a masť možno nemám jesť - ale možno mám jesť veľa bielkovín a tukov ( na rozdiel od Pána Jardu, a Xiona, ktorým to pravdepodobne vôbec neprospieva, čo zistili na vlastnej koži ). Možno moje zanesené ( resp. slabo zapálené ) hrubé črevo má pôvod v tom, že som jedával obyčajný chlieb a rafinované potraviny ( v minulosti ). Možno vysoký príjem bielkovín ( ja som v podstate nikdy nebol v príjme bielkovín vyššie ako na 1,3g/kg hmotnosti ) je pre mňa vhodný - na základe môjho konštitučného typu ( rýchly metabolizmus, údajne alkalické pôsobenie bielkovín na konkrétne môj organizmus ). Takže by som v podstate mohol zameniť mäso ( ktoré mi chce "metabolické stravovanie" vnútiť ) nahradiť za väčší príjem orieškov, tukov a strukovín ( nakoľko obilnín som sa nezvdal ), a ponechať ovocie na raňajky a samozrejme zeleninu ku každému ostatnému jedlu. Zo strukovín a orieškov či tuku síce nezískam jang energiu, ale tú môžem "doladiť" za pomoci korenín ( ak sú vážne jang...dúfam, že áno \":?\" ) a pohybom.
Možno nie je bielkovinový mútus platný pre každý organizmus, možno len pre 75% ľudí, možno pre 50 percent ľudí, možno pre 25 percent ľudí.
A ak existuje aj "tukový mýtus", možno je tiež pre niekoho vhodné ho mýtom nazývať ( lebo jemu tuky neprospievajú ), no pre niekoho je tuk požehnaním, lebo mu robí dobre ( jeho organizmu, nemám namysli chute ).
"Čo je pre jedného liekom, pre druhého môže byť jedom" ............. ako si to vysvetliť ?
1. pre obyvateľa južnej AMeriky je grep liekom, pre čechoslováka je grep v zime jedom
2. pre tučného je niečo liekom ( podľa metabolických typov niektorí tuční schudnú, keď budú jesť viac tukov, iní, keď viac sacharidov... ), pre chudého je to isté jedom
3. pre jinovú konštitúciu je nakorenené mäso ( možno ) liekom, pre jangovú jedom
4. atď, atp...
Asi tým, že ľudia osídlili celú Zemeguľu ktorá má veľmi výrazné teplotné rozdiely v jej rôznych častiach, tak.... začala sa meniť ich konštitúcia, veľkosť telesných orgánov, potreby organizmu, energie... Asi sme veľmi zmutovaní, takže sme každý iný nie len vzhľadom ( veľký, malý, široké boky, úzke boky, široké plecia, úzke plecia, krátke nohy, dlhé nohy, úzka tvár, guľatá tvár...atď ), ale aj potrebami výživy. O tom som presvedčený. Ale nie som presvedčený o tom, že tak záleží na tom, aby tuky a bielkoviny pochádzali aj zo živočíšneho pôvodu, kedže sa ich jangové pôsobenie na organizmus ( popri tukom a bielkovinám, ktoré obsahujú aj orechy, tuk a strukoviny ) dá nahradiť ( pravdepodobne ) koreninami typu zázvor, škorica, atď + pohyb, možno správne dýchanie. B12-tka sa nahradí tabletkami, a samozrejme - veľmi dôležité - DôKLADNÁ OČISTA VŠETKÝCH ORGÁNOV. Len potom človek bude môcť s istotou zistiť, či mu konkrétne stravovanie prinieslo úžitok na základe jeho pôsobení na jeho konkrétny organizmus. Inak by v prípade neúspechov nevedel, v čom neúspech tkvie. Nakoľko by dôvod neúspechu mohol tkvieť v troch veciach :
1. konkrétna strava pre človeka nebola skutočne vhodná
2. konkrétna strava pre človeka bola nevhodná + mal už predtým zanesené a nedetoxikované telesné orgány
3. nevie sa, či bola konkrétna strava pre človeka dostatočne vhodná, nakoľko si neurobil pred jej nasadením detoxikácie svojho neprečisteného a zaneseného organizmu ( takého, aký má 99 percent ľudí, aj viac ).
PS k tomu príspevku : čo iný doktor (liečiteľ), to iný názor. Čo iná kniha rovnakého smeru ( napríklad 10 kníh o makrobiotike alebo 10 o vitariánstve či 10 o metabolických typoch atď... ), to iné názory.
Je mi zima, ruky sa mi nedokrvujú, mám čudné oči ( i keď pokožka sa mi trochu očistila - klystíry ), asi pre mňa nebude vhodné to, čo je vhodné pre inú telesnú konštitúciu, akú pán Jarda a Xion ( a možno aj ďalší z tohto fóra, no určite nie viac ako polovica ) majú.
Držím každému palce, nech zistí čo je preňho najlepšie. Bodaj by to zistil - to bude preňho najväčšie bohatstvo. Ja by som za to dal aj milión Eur, kebyže mi spadnú z neba. Je to totiž moja najväčšia priorita ( všetko ostatné v živote je totiž oveľa jendoduchšie, aj vzťahy a duchovno, to mi dáte za pravdu, že najväčší chaos vnášajú do života stovky "odrôd" stravovania \":lol:\" ).

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Literatúra o výžive
PříspěvekNapsal: úte bře 09, 2010 12:17 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte bře 02, 2010 8:27 am
Příspěvky: 277
Ty brďo, to je hotový román. Sednu si k tomu po obědě při čaji. Teď zas musim mazat.

_________________
Příroda je mocná čarodějka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Literatúra o výžive
PříspěvekNapsal: úte bře 09, 2010 12:51 pm 
Offline

Registrován: čtv úno 18, 2010 12:38 pm
Příspěvky: 319
Tak na rýchlo som to prebehol, a ešte aby si mal v tom väčší chaos tak si skús prečítať knihu Enzymová výživa - Dr. Edward Howell Nedostatok enzýmov spôsobuje problémy s trávením najmä týchto štyroch skupín živín: bielkoviny, tuky, polysacharidy a rastlinné vlákniny. Príznakom nedostatku enzýmov môže byť nedostatok vitamínov, organických kyselín a stopových prvkov
V knižke sa spomínajú aj eskimáci, že v priemere jedia 1kg tuku denne a nemajú zanesené cievy ani srdcovo cievne choroby. Ale nevaria. Čiže ich strava je plná enzýmov. Je tam jeden skvelý príklad, počávaj. V jednom žalúdku kosatky našli 32 tuleňov a zistili, že tento žalúdok neprodukuje žiadne enzymy ani kyseliny. A tak chladali spôsob, ako to kosatka dokáže stráviť. Vysvetlením je, že každý z tých 32 tuleňov ma svoje vlastné traviace enzymy v žalúdku a v pankrease. A keď kosatka tieto tulene zožere, tieto enzymy sa stávajú jej majetko a enzymy začínajú pracovať pre ňu. A podrobnejšie je to tak, že každý živý tvor má enzým katepsin, ktorý sa nachádza vo všetkých orgánoch aj svaloch ale za živa si neplní svoju tráviacu funkciu. Po smrti sa však zvýši kyslosť tkaniva v tele a katepsin začne byť aktívny a hrá hlavnú úlohu v rozklade buniek a tkanív. No a čo sa stane keď človek napríklad uvarí mäso? Všetky enzymy sú zničené a tvoj pankreas musí miesto toho aby telo zásoval životne dôležitými enzymami, ktoré aktuálne potrebuješ vyrábať tráviace enzymy. Preto si unavený. A za ďalšie, telo považuje akúkoľvek potravu bez enzymov za cudziu a preto pri každom jedení varenej stravy nastáva leukocytóza a celý tvoj imunitný systém sa ti začne sústreďovať do oblasti tráviacich orgánov. Pravidelným pojedaním varenej stravy si vyčerpávaš zbytočne imunitný systém. A to nejdem písať o tom, že enzymy máš dané. Keď si ich vyčerpáš (pakreasom na tvorbu tráviacich enzymov), zomieraš. Vlastne čo ješ tým sa stávaš. Jedz mrtvu stravu a bude z teba čoskoro mrtvola. Kto chce kam, pomôžme mu tam.
Prestaň riešiť veľa vecí ako ti to tu ľudia písali a začni používať mozog, to ti tiež písali.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Literatúra o výžive
PříspěvekNapsal: úte bře 09, 2010 1:02 pm 
Offline

Registrován: pon bře 08, 2010 2:47 pm
Příspěvky: 74
NOWOCAYN píše:
som príliš zjinovaný... a to jem surové jedlo len na raňajky ( hrozienka + 6 hrušiek, prípadne 5 jabĺk )... mám asi "jinovú kondíciu", takže možno pre mňa vôbec nie je vhodná strava založená na ovocí, zelenine, šťavách a orieškoch... a možno JE, ale len v lete, keď je moja "jinová kondícia" vyvažovaná slnečným svitom, teplom... Musím podotknúť, že odkedy konzumujem viac vitamínu C, tak ma akokeby obchádza zlá nálada... Stále ma ale štvú "mnohofarebné dlane", ktoré sa slabo dokrvujú.... Možno som ten typ, ktorý v zime potrebuje úplne inú stravu, ako v lete. V zime "nezdravú", v lete stravu plnú vitamínov a ostatných živín... Už mi z toho preskakuje... Práve som si dorobil klystír, a jem... 60g sušených hrozienok a za tým 6 hrušiek... o hodinu na to si dám jáhly (pšeno) s varenou mrkvou a rozpusteným maslom ( je vraj jangovejšie ako oleje )...
Všetko záleží na konštutúcii...čo je pre niekoho liekom, pre mňa môže byť jedom. Ale VôBEC sa mi nepáči myšlienka, žeby som mal konzumovať mäso...
Možno sa fakt nedá dostatočne zmeniť "jinová kondícia" na "jangovú", len za pomoci pohybu a myslenia... Možno fakt treba zmeniť stravu na takú, aká nie je prirodzená pre podnebie trópov ( ovocie, zelenina, oriešky ), čiže strava jangovejšia. A tou môžu byť asi len obilniny, oriešky, strukoviny, mäso, dopĺňané zeleninou a ovocím...
Druhá možnosť je, že na mňa bude táto strava ( ovocie, zelenina, oriešky, bylinky, koreniny ) fungovať až vtedy, keď budem mať dokonale prečistené telo... ale to bude až v lete ( keď si dám "na čas", teda si "švihnem" ). A tým, že to bude až v lete keď je prostredie Jang, tak mi jinová potrava škodiť nebude... no potom nastúpi jeseň, zima...
Momentálne som bez práce, ale brigádujem u mamy v robote... každý deň v týždni som vo veľkom skalde, kde ( len ) 4 hodiny robím dozor a strážim nábytok. Je tam asi 12 stupňov, mám rifle, pod nimi "teplé gače", sveter, na ňom bundu... prechádzam sa tam...ale je mi tam veľká zima... a vôbec nepomohlo, že som si pred nástupom do roboty dal jáhly varené vo vode s cibuľou a červenou repou, čo by ma malo patrične zahriať... čo keď skutočne som až tak zmutovaný od ideálu človeka ( ktorý sa zrodil v trópoch ), že potrebujem spomínané mäso možno aj každý deň ? Už sa mi ale prieči predstava jesť mäso... hovädzie "bio" z mladého býka si ešte viem predstaviť, ale hovädzie aj tak zle trávi... kuracie neviem zohnať z voľného výbehu... Napríklad kurkuma v pohánke ma nijak neohreje... Mama a sestra nemajú problém s chladom... možno je to tým, že jedia jangové pečivo ( i keď by mali zameniť ten šmejd za kváskové celozrné ).
Už 3 roky ( o stravu sa zaujímam asi 5 rokov ) tápam v tom, čo je pre mňa najlepšie ohľadom výživových smerov..... viem, že to bude nejaký "mix". Kebyže mám "v kapse" milión Eur, prisahám, žeby som ich vymenil za to, aby som na STO PERCENT vedel, čo je práve pre mňa v stravovaní najlepšie v to a to ročné obdobie, v taký a taký deň ( relaxačný deň, fyzická aktivita, stres... ), atď... túžim po tom, ale neviem sa k tomu dopracovať, lebo stále existujú rôzne stravovacie smery, ktoré si silne odporujú :
1. podľa jedného smeru človek nestrávi dobre surovú stravu, podľa druhého áno
2. podľa jedného smeru človek nemá jesť mäso, podľa druhého áno
3. podľa jedného smeru sú koreniny škodlivé, podľa druhého prospešné
4. podľa jedného smeru je mlieko škodlivé, podľa druhého prospešné
5. podľa jedného smeru záleží viac na energiách ( jin a jang ) potravín, podľa druhého na vitamínoch a enzýmoch
atď, atp....
Píšem to, a je mi zima... možno preto, lebo vonku je asi nula stupňov, a v byte nekúrime... Ale keď Jarda chodí v zime často s rozopnutou bundou a pritom je z väčšej časti vitarián a nekonzumuje vôbec mäso, tak v tom prípade to musí znamenať jedno : Pán Jarda má asi silne jangovú konštitúciu ( i keď jedna čitateľka tohto fóra písala, že má konštitúciu Jinovú .... zase úplne odlišné názory ? \":lol:\" ), kedže mu takto ne je zima ani vtedy, ak jeho stravu prakticky netvoria jangové potraviny. No možno tam má zastúpené aj jangové potraviny : koreniny, cibuľoviny.... Ale aj tu sa rozchádzajú názory makrobiotikov a čínskej dietológie... jedni tvrdia, že korenie je jinové ( na chvíľu urobí teplo, no to teplo odoberie z hĺbin tela na povrch a potom je človeku zima ), druhí tvrdia, že je jangové.
Ak by sme nehľadeli na konštitúciu, tak by korenie muselo byť silne jangové, až natoľko, žeby pán Jarda ním ľahko prebil jinové pôsobenie štiav, ovocia...
Ak by sme na konštitúciu hľadeli, tak pán Jarda má silne jangovú konštitúciu ( od narodenia, a nezmenilo mu ju ani jinové ovocie, jinová surová strava atď... )
Lenže je tu aj možnosť, že pán Jarda je jangový preto, lebo si robí detoxikácie na vysokej úrovni, pije kefír ( v tabuľkách sa aj tak udáva ako jinový... ), konzumuje sírnu patlaninu ( tiež pravdepodobne jin )... takže - ako je možné, že pánovi Jardovi je teplo aj keď má jinový jedálniček ? Žeby odpoveď bola v jeho konštitúcii ? Mne teplo rozhodne nie je, a to zo 4-roch jedál denne jem 3 varené, kde patria aj jangové obilniny.
Xion je asi tiež podobný typ ako pán Jarda - a asi aj všetci, ktorým pri takej strave nie je v studenom ročnom období zima, resp. sa im ( na rozdiel odo mňa ) dobre dokrvujú dlane a prsty na rukách....
Možno to všetko sa pánovi Jardovi darí, lebo dopĺňa železo, B12, zinok.... tieto tri prvky ja nedopĺňam, zatiaľ. Možno mi pomôžu, možno pohoršia. Lebo ak som iná konštitúcia ako pán Jarda ( pravdepodobne som o dosť iná konštitúcia ), tak na mňa môžu pôsobiť niektoré vitamíny a minerály opačne ( aspoň podľa knihy "Metabolické typy" ).
Ostáva asi jediné : dať si vypočítať svoj metabolický typ ( už som to spravil, som mix typov bielkovinný a zmiešaný ), a začať jesť to, čo sa odporúča, no prihliadať na správne kombinácie. Bola by "sranda", kebyže vysoký príjem mäsa by vo mne netvoril kyseliny, a moje zuby by sa nekazili, bol by som v lepšej ( vyváženej ) kondícii, "nepribudol" by mi z mäsa telesný pach, nezanášali by sa mi črevá ( mäso neobsahuje vlákninu...ale zelenina nie je zakázaná, len určité druhy sa nedoporučujú ), neničili ostatné orgány ( pečeň, srdce, žalúdok, obličky...)...
Ale kto mi to zaručí ? Aby som zistil či je to skutočne tak, musel by som sa asi 2 a viac rokov takto ( podľa metabolického typu, ale s úpravami - správne kombinácie, nepoužívanie mlieka a mliečnych výrobkov, jedine kefír a bryndza ) stravovať... peňaženku by mi "roztrhlo", lebo bio mäso a bio vajíčka sú drahé, a živočíšne produkty patria medzi tie, kde by aj pán Jarda sa výrazne prikloňoval ( ak by ich jedol ) ku tým z "bio" produkcie.
Čo mám robiť ? Chodiť do nášho lesa so vzduchovkou a nebadane loviť divú zver ( alebo skôr vtáky, veveričky... ), ktorú si doma pripravím v podstate zadarmo ? Je strava fakt až tak dôležitá ? Stojí ma totiž veľmi veľa...... premýšľania, pričom všetky body, ktoré sú pre mňa záchytné "dnes", už nemusia byť pre mňa záchytné "zajtra"...
Áno, všetky zvieratá z prírody konzumujú surovú stravu. Aj ľudia v trópoch si to môžu dovoliť... no možno to, že sme sa "presídlili" do iného podnebného pásma, tak na surovej strave môže ostať len malé percento ľudí, ktorí majú výhodnú konštitúciu pre príjem a spracovanie takej stravy. Eskimáci jedia mäso surové, ale jedia MäSO. Mám zabiť veveričku a zjesť jej mäso ? Podľa makrobiotiky surové mäso človek trávi veľmi zle, podľa pána Jardu je surové ( a hlavne čerstvé ) mäso pre človeka prospešnejšie ako varené... skutočne som ochotný ( ak to potrebujem ) začať jesť surové mäso. Ale kto sa zaručí za to, že nedostanem nejakú chorobu alebo infekciu ? \":D\"
Dobre, mäso a masť možno nemám jesť - ale možno mám jesť veľa bielkovín a tukov ( na rozdiel od Pána Jardu, a Xiona, ktorým to pravdepodobne vôbec neprospieva, čo zistili na vlastnej koži ). Možno moje zanesené ( resp. slabo zapálené ) hrubé črevo má pôvod v tom, že som jedával obyčajný chlieb a rafinované potraviny ( v minulosti ). Možno vysoký príjem bielkovín ( ja som v podstate nikdy nebol v príjme bielkovín vyššie ako na 1,3g/kg hmotnosti ) je pre mňa vhodný - na základe môjho konštitučného typu ( rýchly metabolizmus, údajne alkalické pôsobenie bielkovín na konkrétne môj organizmus ). Takže by som v podstate mohol zameniť mäso ( ktoré mi chce "metabolické stravovanie" vnútiť ) nahradiť za väčší príjem orieškov, tukov a strukovín ( nakoľko obilnín som sa nezvdal ), a ponechať ovocie na raňajky a samozrejme zeleninu ku každému ostatnému jedlu. Zo strukovín a orieškov či tuku síce nezískam jang energiu, ale tú môžem "doladiť" za pomoci korenín ( ak sú vážne jang...dúfam, že áno \":?\" ) a pohybom.
Možno nie je bielkovinový mútus platný pre každý organizmus, možno len pre 75% ľudí, možno pre 50 percent ľudí, možno pre 25 percent ľudí.
A ak existuje aj "tukový mýtus", možno je tiež pre niekoho vhodné ho mýtom nazývať ( lebo jemu tuky neprospievajú ), no pre niekoho je tuk požehnaním, lebo mu robí dobre ( jeho organizmu, nemám namysli chute ).
"Čo je pre jedného liekom, pre druhého môže byť jedom" ............. ako si to vysvetliť ?
1. pre obyvateľa južnej AMeriky je grep liekom, pre čechoslováka je grep v zime jedom
2. pre tučného je niečo liekom ( podľa metabolických typov niektorí tuční schudnú, keď budú jesť viac tukov, iní, keď viac sacharidov... ), pre chudého je to isté jedom
3. pre jinovú konštitúciu je nakorenené mäso ( možno ) liekom, pre jangovú jedom
4. atď, atp...
Asi tým, že ľudia osídlili celú Zemeguľu ktorá má veľmi výrazné teplotné rozdiely v jej rôznych častiach, tak.... začala sa meniť ich konštitúcia, veľkosť telesných orgánov, potreby organizmu, energie... Asi sme veľmi zmutovaní, takže sme každý iný nie len vzhľadom ( veľký, malý, široké boky, úzke boky, široké plecia, úzke plecia, krátke nohy, dlhé nohy, úzka tvár, guľatá tvár...atď ), ale aj potrebami výživy. O tom som presvedčený. Ale nie som presvedčený o tom, že tak záleží na tom, aby tuky a bielkoviny pochádzali aj zo živočíšneho pôvodu, kedže sa ich jangové pôsobenie na organizmus ( popri tukom a bielkovinám, ktoré obsahujú aj orechy, tuk a strukoviny ) dá nahradiť ( pravdepodobne ) koreninami typu zázvor, škorica, atď + pohyb, možno správne dýchanie. B12-tka sa nahradí tabletkami, a samozrejme - veľmi dôležité - DôKLADNÁ OČISTA VŠETKÝCH ORGÁNOV. Len potom človek bude môcť s istotou zistiť, či mu konkrétne stravovanie prinieslo úžitok na základe jeho pôsobení na jeho konkrétny organizmus. Inak by v prípade neúspechov nevedel, v čom neúspech tkvie. Nakoľko by dôvod neúspechu mohol tkvieť v troch veciach :
1. konkrétna strava pre človeka nebola skutočne vhodná
2. konkrétna strava pre človeka bola nevhodná + mal už predtým zanesené a nedetoxikované telesné orgány
3. nevie sa, či bola konkrétna strava pre človeka dostatočne vhodná, nakoľko si neurobil pred jej nasadením detoxikácie svojho neprečisteného a zaneseného organizmu ( takého, aký má 99 percent ľudí, aj viac ).
PS k tomu príspevku : čo iný doktor (liečiteľ), to iný názor. Čo iná kniha rovnakého smeru ( napríklad 10 kníh o makrobiotike alebo 10 o vitariánstve či 10 o metabolických typoch atď... ), to iné názory.
Je mi zima, ruky sa mi nedokrvujú, mám čudné oči ( i keď pokožka sa mi trochu očistila - klystíry ), asi pre mňa nebude vhodné to, čo je vhodné pre inú telesnú konštitúciu, akú pán Jarda a Xion ( a možno aj ďalší z tohto fóra, no určite nie viac ako polovica ) majú.
Držím každému palce, nech zistí čo je preňho najlepšie. Bodaj by to zistil - to bude preňho najväčšie bohatstvo. Ja by som za to dal aj milión Eur, kebyže mi spadnú z neba. Je to totiž moja najväčšia priorita ( všetko ostatné v živote je totiž oveľa jendoduchšie, aj vzťahy a duchovno, to mi dáte za pravdu, že najväčší chaos vnášajú do života stovky "odrôd" stravovania \":lol:\" ).

no tedy v tobě se nevyznám.
co jsou to ty tipy jan....................kde to najdu ? Ať zjistím víc.
Snad tě pak pochopím.
Mám v to guláš


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Literatúra o výžive
PříspěvekNapsal: úte bře 09, 2010 1:08 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
Emidlo : naštuduj si makrobiotiku a budeš vedieť, čo je to jin a čo je jang. Ja ti to neviem odborne popísať, "nepasujem" sa za vhodného lektora... \":D\"
to Mohy : akú máš konštitúciu ? Koľko meriaš a koľko vážiš ? Myslíš, že naši pedkovia spred 200 rokov nevarili ? Koľko sa dožívali ? Boli čulí do smrti ( tí, čo žili v prírode ), jedli chlieb ( pečený, ale kváskový a celozrný ), pili mlieko ( kefír pomenej ), jedli ovocie ( nalačno ? kto to potvrdí ? ) a zeleninu, bylinky... boli na čerstvom vzduchu a na Slnku, hýbali sa. Možno to je 50 percent úspechu zdravia, možno aj viac ako 50 percent. Možno fakt nezáleží na tom či človek konzumuje aj obilniny, strukoviny... mlieko, mäso... Možno ide len o to, aby tie veci neboli rafinované, boli čerstvé, správne kombinované, a niektoré z toho surové.

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Literatúra o výžive
PříspěvekNapsal: úte bře 09, 2010 1:20 pm 
Offline

Registrován: pon bře 08, 2010 2:47 pm
Příspěvky: 74
NOWOCAYN píše:
Emidlo : naštuduj si makrobiotiku a budeš vedieť, čo je to jin a čo je jang. Ja ti to neviem odborne popísať, "nepasujem" sa za vhodného lektora... \":D\"
to Mohy : akú máš konštitúciu ? Koľko meriaš a koľko vážiš ? Myslíš, že naši pedkovia spred 200 rokov nevarili ? Koľko sa dožívali ? Boli čulí do smrti ( tí, čo žili v prírode ), jedli chlieb ( pečený, ale kváskový a celozrný ), pili mlieko ( kefír pomenej ), jedli ovocie ( nalačno ? kto to potvrdí ? ) a zeleninu, bylinky... boli na čerstvom vzduchu a na Slnku, hýbali sa. Možno to je 50 percent úspechu zdravia, možno aj viac ako 50 percent. Možno fakt nezáleží na tom či človek konzumuje aj obilniny, strukoviny... mlieko, mäso... Možno ide len o to, aby tie veci neboli rafinované, boli čerstvé, správne kombinované, a niektoré z toho surové.


Teď jsem to rychle prolítla a odpovídala bych JANG. No to je síla.
Musím jít. Končí mi oběd. Kouknu na to doma. Ale čert ví, co je vlastně pro mě nejlepší ? Nabalená chodím věčně jak pucel.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Literatúra o výžive
PříspěvekNapsal: úte bře 09, 2010 2:03 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte bře 02, 2010 8:27 am
Příspěvky: 277
NOWOCAYN píše:
som príliš zjinovaný... a to jem surové jedlo len na raňajky ( hrozienka + 6 hrušiek, prípadne 5 jabĺk )... mám asi "jinovú kondíciu", takže možno pre mňa vôbec nie je vhodná strava založená na ovocí, zelenine, šťavách a orieškoch... a možno JE, ale len v lete, keď je moja "jinová kondícia" vyvažovaná slnečným svitom, teplom... Musím podotknúť, že odkedy konzumujem viac vitamínu C, tak ma akokeby obchádza zlá nálada... Stále ma ale štvú "mnohofarebné dlane", ktoré sa slabo dokrvujú.... Možno som ten typ, ktorý v zime potrebuje úplne inú stravu, ako v lete. V zime "nezdravú", v lete stravu plnú vitamínov a ostatných živín... Už mi z toho preskakuje... Práve som si dorobil klystír, a jem... 60g sušených hrozienok a za tým 6 hrušiek... o hodinu na to si dám jáhly (pšeno) s varenou mrkvou a rozpusteným maslom ( je vraj jangovejšie ako oleje )...
Všetko záleží na konštutúcii...čo je pre niekoho liekom, pre mňa môže byť jedom. Ale VôBEC sa mi nepáči myšlienka, žeby som mal konzumovať mäso...
Možno sa fakt nedá dostatočne zmeniť "jinová kondícia" na "jangovú", len za pomoci pohybu a myslenia... Možno fakt treba zmeniť stravu na takú, aká nie je prirodzená pre podnebie trópov ( ovocie, zelenina, oriešky ), čiže strava jangovejšia. A tou môžu byť asi len obilniny, oriešky, strukoviny, mäso, dopĺňané zeleninou a ovocím...
Druhá možnosť je, že na mňa bude táto strava ( ovocie, zelenina, oriešky, bylinky, koreniny ) fungovať až vtedy, keď budem mať dokonale prečistené telo... ale to bude až v lete ( keď si dám "na čas", teda si "švihnem" ). A tým, že to bude až v lete keď je prostredie Jang, tak mi jinová potrava škodiť nebude... no potom nastúpi jeseň, zima...
Momentálne som bez práce, ale brigádujem u mamy v robote... každý deň v týždni som vo veľkom skalde, kde ( len ) 4 hodiny robím dozor a strážim nábytok. Je tam asi 12 stupňov, mám rifle, pod nimi "teplé gače", sveter, na ňom bundu... prechádzam sa tam...ale je mi tam veľká zima... a vôbec nepomohlo, že som si pred nástupom do roboty dal jáhly varené vo vode s cibuľou a červenou repou, čo by ma malo patrične zahriať... čo keď skutočne som až tak zmutovaný od ideálu človeka ( ktorý sa zrodil v trópoch ), že potrebujem spomínané mäso možno aj každý deň ? Už sa mi ale prieči predstava jesť mäso... hovädzie "bio" z mladého býka si ešte viem predstaviť, ale hovädzie aj tak zle trávi... kuracie neviem zohnať z voľného výbehu... Napríklad kurkuma v pohánke ma nijak neohreje... Mama a sestra nemajú problém s chladom... možno je to tým, že jedia jangové pečivo ( i keď by mali zameniť ten šmejd za kváskové celozrné ).
Už 3 roky ( o stravu sa zaujímam asi 5 rokov ) tápam v tom, čo je pre mňa najlepšie ohľadom výživových smerov..... viem, že to bude nejaký "mix". Kebyže mám "v kapse" milión Eur, prisahám, žeby som ich vymenil za to, aby som na STO PERCENT vedel, čo je práve pre mňa v stravovaní najlepšie v to a to ročné obdobie, v taký a taký deň ( relaxačný deň, fyzická aktivita, stres... ), atď... túžim po tom, ale neviem sa k tomu dopracovať, lebo stále existujú rôzne stravovacie smery, ktoré si silne odporujú :
1. podľa jedného smeru človek nestrávi dobre surovú stravu, podľa druhého áno
2. podľa jedného smeru človek nemá jesť mäso, podľa druhého áno
3. podľa jedného smeru sú koreniny škodlivé, podľa druhého prospešné
4. podľa jedného smeru je mlieko škodlivé, podľa druhého prospešné
5. podľa jedného smeru záleží viac na energiách ( jin a jang ) potravín, podľa druhého na vitamínoch a enzýmoch
atď, atp....
Píšem to, a je mi zima... možno preto, lebo vonku je asi nula stupňov, a v byte nekúrime... Ale keď Jarda chodí v zime často s rozopnutou bundou a pritom je z väčšej časti vitarián a nekonzumuje vôbec mäso, tak v tom prípade to musí znamenať jedno : Pán Jarda má asi silne jangovú konštitúciu ( i keď jedna čitateľka tohto fóra písala, že má konštitúciu Jinovú .... zase úplne odlišné názory ? \":lol:\" ), kedže mu takto ne je zima ani vtedy, ak jeho stravu prakticky netvoria jangové potraviny. No možno tam má zastúpené aj jangové potraviny : koreniny, cibuľoviny.... Ale aj tu sa rozchádzajú názory makrobiotikov a čínskej dietológie... jedni tvrdia, že korenie je jinové ( na chvíľu urobí teplo, no to teplo odoberie z hĺbin tela na povrch a potom je človeku zima ), druhí tvrdia, že je jangové.
Ak by sme nehľadeli na konštitúciu, tak by korenie muselo byť silne jangové, až natoľko, žeby pán Jarda ním ľahko prebil jinové pôsobenie štiav, ovocia...
Ak by sme na konštitúciu hľadeli, tak pán Jarda má silne jangovú konštitúciu ( od narodenia, a nezmenilo mu ju ani jinové ovocie, jinová surová strava atď... )
Lenže je tu aj možnosť, že pán Jarda je jangový preto, lebo si robí detoxikácie na vysokej úrovni, pije kefír ( v tabuľkách sa aj tak udáva ako jinový... ), konzumuje sírnu patlaninu ( tiež pravdepodobne jin )... takže - ako je možné, že pánovi Jardovi je teplo aj keď má jinový jedálniček ? Žeby odpoveď bola v jeho konštitúcii ? Mne teplo rozhodne nie je, a to zo 4-roch jedál denne jem 3 varené, kde patria aj jangové obilniny.
Xion je asi tiež podobný typ ako pán Jarda - a asi aj všetci, ktorým pri takej strave nie je v studenom ročnom období zima, resp. sa im ( na rozdiel odo mňa ) dobre dokrvujú dlane a prsty na rukách....
Možno to všetko sa pánovi Jardovi darí, lebo dopĺňa železo, B12, zinok.... tieto tri prvky ja nedopĺňam, zatiaľ. Možno mi pomôžu, možno pohoršia. Lebo ak som iná konštitúcia ako pán Jarda ( pravdepodobne som o dosť iná konštitúcia ), tak na mňa môžu pôsobiť niektoré vitamíny a minerály opačne ( aspoň podľa knihy "Metabolické typy" ).
Ostáva asi jediné : dať si vypočítať svoj metabolický typ ( už som to spravil, som mix typov bielkovinný a zmiešaný ), a začať jesť to, čo sa odporúča, no prihliadať na správne kombinácie. Bola by "sranda", kebyže vysoký príjem mäsa by vo mne netvoril kyseliny, a moje zuby by sa nekazili, bol by som v lepšej ( vyváženej ) kondícii, "nepribudol" by mi z mäsa telesný pach, nezanášali by sa mi črevá ( mäso neobsahuje vlákninu...ale zelenina nie je zakázaná, len určité druhy sa nedoporučujú ), neničili ostatné orgány ( pečeň, srdce, žalúdok, obličky...)...
Ale kto mi to zaručí ? Aby som zistil či je to skutočne tak, musel by som sa asi 2 a viac rokov takto ( podľa metabolického typu, ale s úpravami - správne kombinácie, nepoužívanie mlieka a mliečnych výrobkov, jedine kefír a bryndza ) stravovať... peňaženku by mi "roztrhlo", lebo bio mäso a bio vajíčka sú drahé, a živočíšne produkty patria medzi tie, kde by aj pán Jarda sa výrazne prikloňoval ( ak by ich jedol ) ku tým z "bio" produkcie.
Čo mám robiť ? Chodiť do nášho lesa so vzduchovkou a nebadane loviť divú zver ( alebo skôr vtáky, veveričky... ), ktorú si doma pripravím v podstate zadarmo ? Je strava fakt až tak dôležitá ? Stojí ma totiž veľmi veľa...... premýšľania, pričom všetky body, ktoré sú pre mňa záchytné "dnes", už nemusia byť pre mňa záchytné "zajtra"...
Áno, všetky zvieratá z prírody konzumujú surovú stravu. Aj ľudia v trópoch si to môžu dovoliť... no možno to, že sme sa "presídlili" do iného podnebného pásma, tak na surovej strave môže ostať len malé percento ľudí, ktorí majú výhodnú konštitúciu pre príjem a spracovanie takej stravy. Eskimáci jedia mäso surové, ale jedia MäSO. Mám zabiť veveričku a zjesť jej mäso ? Podľa makrobiotiky surové mäso človek trávi veľmi zle, podľa pána Jardu je surové ( a hlavne čerstvé ) mäso pre človeka prospešnejšie ako varené... skutočne som ochotný ( ak to potrebujem ) začať jesť surové mäso. Ale kto sa zaručí za to, že nedostanem nejakú chorobu alebo infekciu ? \":D\"
Dobre, mäso a masť možno nemám jesť - ale možno mám jesť veľa bielkovín a tukov ( na rozdiel od Pána Jardu, a Xiona, ktorým to pravdepodobne vôbec neprospieva, čo zistili na vlastnej koži ). Možno moje zanesené ( resp. slabo zapálené ) hrubé črevo má pôvod v tom, že som jedával obyčajný chlieb a rafinované potraviny ( v minulosti ). Možno vysoký príjem bielkovín ( ja som v podstate nikdy nebol v príjme bielkovín vyššie ako na 1,3g/kg hmotnosti ) je pre mňa vhodný - na základe môjho konštitučného typu ( rýchly metabolizmus, údajne alkalické pôsobenie bielkovín na konkrétne môj organizmus ). Takže by som v podstate mohol zameniť mäso ( ktoré mi chce "metabolické stravovanie" vnútiť ) nahradiť za väčší príjem orieškov, tukov a strukovín ( nakoľko obilnín som sa nezvdal ), a ponechať ovocie na raňajky a samozrejme zeleninu ku každému ostatnému jedlu. Zo strukovín a orieškov či tuku síce nezískam jang energiu, ale tú môžem "doladiť" za pomoci korenín ( ak sú vážne jang...dúfam, že áno \":?\" ) a pohybom.
Možno nie je bielkovinový mútus platný pre každý organizmus, možno len pre 75% ľudí, možno pre 50 percent ľudí, možno pre 25 percent ľudí.
A ak existuje aj "tukový mýtus", možno je tiež pre niekoho vhodné ho mýtom nazývať ( lebo jemu tuky neprospievajú ), no pre niekoho je tuk požehnaním, lebo mu robí dobre ( jeho organizmu, nemám namysli chute ).
"Čo je pre jedného liekom, pre druhého môže byť jedom" ............. ako si to vysvetliť ?
1. pre obyvateľa južnej AMeriky je grep liekom, pre čechoslováka je grep v zime jedom
2. pre tučného je niečo liekom ( podľa metabolických typov niektorí tuční schudnú, keď budú jesť viac tukov, iní, keď viac sacharidov... ), pre chudého je to isté jedom
3. pre jinovú konštitúciu je nakorenené mäso ( možno ) liekom, pre jangovú jedom
4. atď, atp...
Asi tým, že ľudia osídlili celú Zemeguľu ktorá má veľmi výrazné teplotné rozdiely v jej rôznych častiach, tak.... začala sa meniť ich konštitúcia, veľkosť telesných orgánov, potreby organizmu, energie... Asi sme veľmi zmutovaní, takže sme každý iný nie len vzhľadom ( veľký, malý, široké boky, úzke boky, široké plecia, úzke plecia, krátke nohy, dlhé nohy, úzka tvár, guľatá tvár...atď ), ale aj potrebami výživy. O tom som presvedčený. Ale nie som presvedčený o tom, že tak záleží na tom, aby tuky a bielkoviny pochádzali aj zo živočíšneho pôvodu, kedže sa ich jangové pôsobenie na organizmus ( popri tukom a bielkovinám, ktoré obsahujú aj orechy, tuk a strukoviny ) dá nahradiť ( pravdepodobne ) koreninami typu zázvor, škorica, atď + pohyb, možno správne dýchanie. B12-tka sa nahradí tabletkami, a samozrejme - veľmi dôležité - DôKLADNÁ OČISTA VŠETKÝCH ORGÁNOV. Len potom človek bude môcť s istotou zistiť, či mu konkrétne stravovanie prinieslo úžitok na základe jeho pôsobení na jeho konkrétny organizmus. Inak by v prípade neúspechov nevedel, v čom neúspech tkvie. Nakoľko by dôvod neúspechu mohol tkvieť v troch veciach :
1. konkrétna strava pre človeka nebola skutočne vhodná
2. konkrétna strava pre človeka bola nevhodná + mal už predtým zanesené a nedetoxikované telesné orgány
3. nevie sa, či bola konkrétna strava pre človeka dostatočne vhodná, nakoľko si neurobil pred jej nasadením detoxikácie svojho neprečisteného a zaneseného organizmu ( takého, aký má 99 percent ľudí, aj viac ).
PS k tomu príspevku : čo iný doktor (liečiteľ), to iný názor. Čo iná kniha rovnakého smeru ( napríklad 10 kníh o makrobiotike alebo 10 o vitariánstve či 10 o metabolických typoch atď... ), to iné názory.
Je mi zima, ruky sa mi nedokrvujú, mám čudné oči ( i keď pokožka sa mi trochu očistila - klystíry ), asi pre mňa nebude vhodné to, čo je vhodné pre inú telesnú konštitúciu, akú pán Jarda a Xion ( a možno aj ďalší z tohto fóra, no určite nie viac ako polovica ) majú.
Držím každému palce, nech zistí čo je preňho najlepšie. Bodaj by to zistil - to bude preňho najväčšie bohatstvo. Ja by som za to dal aj milión Eur, kebyže mi spadnú z neba. Je to totiž moja najväčšia priorita ( všetko ostatné v živote je totiž oveľa jendoduchšie, aj vzťahy a duchovno, to mi dáte za pravdu, že najväčší chaos vnášajú do života stovky "odrôd" stravovania \":lol:\" ).


Tak jsem to pročetla. Mám pocit, že u Vás je to spíš problém psychický. Pozoruji to samé doma u své tchýně. Při čtení Vašeho ,,románku" jsem měla pocit, že ji citujete.
Asi Vám chybí sluníčko a hodně čerstvého vzduchu a práce po venku. Také se tomu říká ,,jarní deprese - či únava".
U nás doma to funguje tak, že musím babi i přes její nevůli vytáhnout ven na vzduch a i ji třeba jen zadřepnout na lavičku, zabalit do dek a sluníčkuje se.
Po chvíli z ní opadá takovéto nesejření a otravnost a začíná si povídat.
Slunce prostoupí duši a je hned na světě líp.
Být zavřená jak Vy ve skladě, asi na mne také padají chmury.
Zimomřivost, no to já jsem ,,zamrzlik". Věčně se taky nabaluju a chodim jak eskymák.
Ale po chvíli venku ze mne ty vrstvy padají a jak se zaberu do práce je mi fakt teplo, i když mrzne. Dnes je tu - 8 i teď po obědě. Všade ještě sněhy a ledy. Do jara se to zatím chystá jen za oknem. \":D\" Už se těším, že přijde to parádní jaro a pustím se do jarních prací se vším všudy.
Pak tedy nebude čas na klábosení, či jen sporadicky na chvilenku, ale už se těším moc.
Zkuste si najít chvilku a i navlečený vypadnout ven na vzduch i s přítelkyní. Zapomeňte na všechno co se kde děje a věnujte se jen té kráse, co bude kolem Vás. Mluvte o tom, jak svítí slunko, jaké kde dělá stíny a jak ten či onen strom je zapadaný, či se probouzí do jara......... Potůčky už krásně bublají, byť mají omrzlé břehy. Je toho spousta na koukání.
Prostě se věnujte pouze přírodě a vybodněte se chvíli sám na sebe.
Uvidíte, že přijdete dom s dobrou náladou, kterou Vám nikdo nepokazí. Pak i na stravu budete hledět jak na lék a pomocníka. Né jen nutné zlo, co Vás teď užírá.

_________________
Příroda je mocná čarodějka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Literatúra o výžive
PříspěvekNapsal: úte bře 09, 2010 5:25 pm 
Offline

Registrován: pon bře 08, 2010 2:47 pm
Příspěvky: 74
Veverka píše:
Tak jsem to pročetla. Mám pocit, že u Vás je to spíš problém psychický. Pozoruji to samé doma u své tchýně. Při čtení Vašeho ,,románku" jsem měla pocit, že ji citujete.
Asi Vám chybí sluníčko a hodně čerstvého vzduchu a práce po venku. Také se tomu říká ,,jarní deprese - či únava".
U nás doma to funguje tak, že musím babi i přes její nevůli vytáhnout ven na vzduch a i ji třeba jen zadřepnout na lavičku, zabalit do dek a sluníčkuje se.
Po chvíli z ní opadá takovéto nesejření a otravnost a začíná si povídat.
Slunce prostoupí duši a je hned na světě líp.
Být zavřená jak Vy ve skladě, asi na mne také padají chmury.
Zimomřivost, no to já jsem ,,zamrzlik". Věčně se taky nabaluju a chodim jak eskymák.
Ale po chvíli venku ze mne ty vrstvy padají a jak se zaberu do práce je mi fakt teplo, i když mrzne. Dnes je tu - 8 i teď po obědě. Všade ještě sněhy a ledy. Do jara se to zatím chystá jen za oknem. \":D\" Už se těším, že přijde to parádní jaro a pustím se do jarních prací se vším všudy.
Pak tedy nebude čas na klábosení, či jen sporadicky na chvilenku, ale už se těším moc.
Zkuste si najít chvilku a i navlečený vypadnout ven na vzduch i s přítelkyní. Zapomeňte na všechno co se kde děje a věnujte se jen té kráse, co bude kolem Vás. Mluvte o tom, jak svítí slunko, jaké kde dělá stíny a jak ten či onen strom je zapadaný, či se probouzí do jara......... Potůčky už krásně bublají, byť mají omrzlé břehy. Je toho spousta na koukání.
Prostě se věnujte pouze přírodě a vybodněte se chvíli sám na sebe.
Uvidíte, že přijdete dom s dobrou náladou, kterou Vám nikdo nepokazí. Pak i na stravu budete hledět jak na lék a pomocníka. Né jen nutné zlo, co Vás teď užírá.

taky to tak vidím. Vyrazit do přírody přijít na jiné myšlenky a vypucovat hlavu. Ti brouci budou dobrá zabava, ale po večer by se to zmáklo. Přes den bych šla ven na vzduch.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Literatúra o výžive
PříspěvekNapsal: úte bře 09, 2010 6:03 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Nowocayn, gratulujem Ti k prvej cene... za najdlhsi prispevok na fore. \</div

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Naposledy upravil Xion dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 0
1


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Literatúra o výžive
PříspěvekNapsal: stř bře 10, 2010 7:23 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte bře 02, 2010 8:27 am
Příspěvky: 277
Zdravím,
začíná se tu rozmáhat poňoukavost. Někdy to ale podle mne přertůstá. Stačí jeden šikula a samořejmě v hejnu nezůstane sám a zbytek se k němu rád přidá. Je to asi národní zvyk.
Myslila jsem si, že se to zde týká pomoci člověk člověku né jeho schazování a věčného si tropení z lidí šoufky.
Vy pak se snažíte zadávat stále nová a nová témata k probírání a oni do Vás ryjí jak kanci do bukvic.
Zkuste být sám sebou a zamyslete se nad tím, co bude pro Váš organismus dobré a co nee.
Pak tepřive napište a dejte hejnu možnost klofání.
Je spousta lidí, co mají stejné broblémy jak Vy sám a neuvádějí je zde veřejně.
Bojí se výsměchu ostatních a tak to dělají skrytě přes Vás.
Díky Vám se dozvědí vše co potřebují a jsou spokojeni. Neznám Vás a možná Vám i tento způsob komunikace vyhovuje.
Já sama také často bojuju s psychikou a vím, že to není to jednoduché.
Máme všichni své trable a problémy a musíme s nimi žít. Tak si to nekažme hloupostmi a udělejme raději cosi pro své trvalé zdraví. Bude to prospěšnější všem.
Nikdo nejsme dokonalý a nikdo nevíme všecičko. Proto jsem ráda za internet, kde s najde spousty užitečných informací.
Promiňte že píši otevřeně, ale nerada se přetvařuji. Přeji příjemný den plný sluníčka.

_________________
Příroda je mocná čarodějka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Literatúra o výžive
PříspěvekNapsal: stř bře 10, 2010 8:26 am 
Offline

Registrován: pon bře 08, 2010 2:47 pm
Příspěvky: 74
Veverka píše:
Zdravím,
začíná se tu rozmáhat poňoukavost. Někdy to ale podle mne přertůstá. Stačí jeden šikula a samořejmě v hejnu nezůstane sám a zbytek se k němu rád přidá. Je to asi národní zvyk.
Myslila jsem si, že se to zde týká pomoci člověk člověku né jeho schazování a věčného si tropení z lidí šoufky.
Vy pak se snažíte zadávat stále nová a nová témata k probírání a oni do Vás ryjí jak kanci do bukvic.
Zkuste být sám sebou a zamyslete se nad tím, co bude pro Váš organismus dobré a co nee.
Pak tepřive napište a dejte hejnu možnost klofání.
Je spousta lidí, co mají stejné broblémy jak Vy sám a neuvádějí je zde veřejně.
Bojí se výsměchu ostatních a tak to dělají skrytě přes Vás.
Díky Vám se dozvědí vše co potřebují a jsou spokojeni. Neznám Vás a možná Vám i tento způsob komunikace vyhovuje.
Já sama také často bojuju s psychikou a vím, že to není to jednoduché.
Máme všichni své trable a problémy a musíme s nimi žít. Tak si to nekažme hloupostmi a udělejme raději cosi pro své trvalé zdraví. Bude to prospěšnější všem.
Nikdo nejsme dokonalý a nikdo nevíme všecičko. Proto jsem ráda za internet, kde s najde spousty užitečných informací.
Promiňte že píši otevřeně, ale nerada se přetvařuji. Přeji příjemný den plný sluníčka.


no aspoň je ňáká sranda, né \":?:\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Literatúra o výžive
PříspěvekNapsal: stř bře 10, 2010 9:22 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte bře 02, 2010 8:27 am
Příspěvky: 277
[quote="Emidlo":6xqxpvhm]no aspoň je ňáká sranda, né \":?:\"[/quote:6xqxpvhm]

_________________
Příroda je mocná čarodějka.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz