Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Tukovy metabolizmus
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=4&t=569
Stránka 22

Autor:  Jarda [ sob úno 20, 2010 2:21 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Tukovy metabolizmus

Xion píše:
Ako sa telo vlastne zbavuje prebytocnej zlci, ktora sa kvoli nespravnemu fungovaniu vylucila zbytocne (napriklad, ked je v rano v zaludku)? Cim ju neutralizuje? Odplavi ju do creva a tam ju neutralizuje crevna sliznica?

Ano, odplaví ji do střeva a tam je to vlastně zdroj kyselin, část se spotřebuje i na trávení potravin ve střevě, ale většina překyseluje tělo. Celý stav se dá srovnat pravidelným čištěním jater a vše bude chodit tak, jak má.

Autor:  julo [ stř led 01, 2014 4:13 pm ]
Předmět příspěvku:  Tepelná úprava jedla - oleje maslo atd.

Ahoj,

už pomerne dávno som počul, že pri použití masla, nejakých olejov atd. pri vyšších teplotách vznikajú karcinogény. Jak to je? Je zdravé používať maslo, oleje (aj olivové) napr. na restovanie zeleniny a pod.? Viete mi niekto obajsniť túto problematiku?

Dik

Autor:  Ÿura [ stř led 01, 2014 5:00 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Tepelná úprava jedla - oleje maslo atd.

Cim vyssi teplota a cim dele je ten olej te teplote vystavovan tim je to horsi. Tzn. klasicke smazeni na oleji je to nejhorsi. Naopak nejlepsi varianta je duseni, vareni, pripadne peceni nasucho v troube a az po uprave toho jidla do nej pridat poyadovany tuk. Nevidim sebemensi důvod, proc olej a je jedno jestli to je kokosovy, olivovy nebo třeba to maslo vystavovat nejakym vetsim teplotam..

Autor:  Jarda [ pon úno 10, 2014 1:32 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Tepelná úprava jedla - oleje maslo atd.

julo píše:
Ahoj,

už pomerne dávno som počul, že pri použití masla, nejakých olejov atd. pri vyšších teplotách vznikajú karcinogény. Jak to je? Je zdravé používať maslo, oleje (aj olivové) napr. na restovanie zeleniny a pod.? Viete mi niekto obajsniť túto problematiku?

Dik

Člen Ÿura vám to píše dobře i když zrovna kokosák, máslo a olivový olej poměrně dost dobře snášejí vyšší teploty a žádný velký problém tak nevzniká. Netvrdím, že je to vyloženě zdravé, ale také nejde o nic zásadně nebezpečného.

Autor:  krasnagadgetka [ stř bře 08, 2017 10:42 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Tepelná úprava jedla - oleje maslo atd.

Dobrý den Jardo, jak vaříte prosím Vás Vy? Maso a zeleninu dušené nebo v páře? Smažíte si něco na sádle nebo na nějakém z uvedených olejů?
Moc děkuji.

Autor:  Xion [ stř bře 15, 2017 4:15 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Tukovy metabolizmus

Obavam sa, ze Jarda maso nejedava, a ani velmi casto nevari, kedze je zastanca surovej stravy.

Autor:  Jarda [ sob bře 25, 2017 4:57 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Tepelná úprava jedla - oleje maslo atd.

krasnagadgetka píše:
Dobrý den Jardo, jak vaříte prosím Vás Vy? Maso a zeleninu dušené nebo v páře? Smažíte si něco na sádle nebo na nějakém z uvedených olejů?
Moc děkuji.

Tak v zimním období vařené jídlo jím celkem často, jedná se o spařenou zeleninu a co se týká masa tak hlavně rybí, mě moc chutná pstruh. Smažení určitě ne, jakékoliv přepalované tuky to je sajrajt a jinak máslo mám rád prostě samotné jako mlsotu. V letním období převažuje strava syrová, tam tak nějak nemám potřebu nic vařit když si třeba třešně a jiné ovoce mohu trhat rovnou ze zahrady.

Autor:  krasnagadgetka [ pon kvě 22, 2017 12:33 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Tukovy metabolizmus

Pane Jardo, je toto pravda?

Tuk zpomaluje vyměšování trávících šťáv, snižuje účinnost pepsinu a kyseliny chlorovodíkové nezbytné pro trávení bílkovin. I sebemenší množství tuku je schopno snížit trávící schopnost organismu až o 50%. Uživejte tedy tuky s opatrností.

Já se snažím jíst málo sacharidů a hodně tuků, tak mě toto zmátlo. \":-(\"

Děkuji.

Autor:  Xion [ pon kvě 22, 2017 1:47 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Tukovy metabolizmus

krasnagadgetka píše:
Pane Jardo, je toto pravda?

Tuk zpomaluje vyměšování trávících šťáv, snižuje účinnost pepsinu a kyseliny chlorovodíkové nezbytné pro trávení bílkovin. I sebemenší množství tuku je schopno snížit trávící schopnost organismu až o 50%. Uživejte tedy tuky s opatrností.

Já se snažím jíst málo sacharidů a hodně tuků, tak mě toto zmátlo. \":-(\"

Děkuji.

Odkial mas tuto informaciu? Ide o hociaky tuk? Podla mna to bude blbost. Tuk sa v zaludku vacsinou drzi navrchu, az kym sa neemulguje so zlcou. Tam uz ale pepsin urobil pracu, a kyselina chlorovodikova sa aj tak neutralizuje.
Vynimka mozu byt homogenizovane mliecne vyrobky. Pojde asi aj o to, o aky tuk sa jedna, a ci bol k potrave pridany externe, alebo ho prirodzene obsahuje. Chcelo by to viac informacii.

Autor:  Jarda [ ned čer 25, 2017 3:58 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Tukovy metabolizmus

krasnagadgetka píše:
Pane Jardo, je toto pravda?

Tuk zpomaluje vyměšování trávících šťáv, snižuje účinnost pepsinu a kyseliny chlorovodíkové nezbytné pro trávení bílkovin. I sebemenší množství tuku je schopno snížit trávící schopnost organismu až o 50%. Uživejte tedy tuky s opatrností.

Já se snažím jíst málo sacharidů a hodně tuků, tak mě toto zmátlo. \":-(\"

Děkuji.

Ono jde o to jak je to myšleno, není vše pouze černé, nebo bílé, jsou i odstíny šedé. Asi bych se tím zabýval pokud budu mít evidentně s trávením bílkovin problém, ale jinak je to nesmysl. Naopak si dovolím tvrdit že bez dostatečného množství tuku ve stravě nedochází k adekvátnímu vylučování žluče, což má dalekosáhlé důsledky a určitě bych nízkotučné diety dlouhodobě nedoporučoval.

Stránka 22 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/