Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je ned dub 22, 2018 2:47 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 38 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: MIkrovlnné záření
PříspěvekNapsal: pon led 14, 2013 9:40 am 
Offline

Registrován: pon led 14, 2013 9:30 am
Příspěvky: 3
Dobrý den,

Zde http://www.zdravi-az.cz/Co_ovlivnime_a_co_ne_05.php píšete:
Citace:
Mikrovlnné vaření nejenže není přirozené ani zdravé, ale je pro nás daleko nebezpečnější, než je vůbec kdo ochoten připustit. Zamlčování těchto faktů a důkazů ve prospěch obchodu a průmyslu je obecně známá praxe.

Můžete zde prosím uvést odkaz na nezávislou "vědeckou" studii, která toto potvrzuje?
Vhledem k tomu, že se kolem tohoto tématu v posledních letech objevilo více takovýchto názorů, které vytvářejí dojem že takovéto studie existují, předpokládám že existují.
Bohužel jsem však žádnou na webu nenašel :x

Děkuji


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MIkrovlnné záření
PříspěvekNapsal: stř led 16, 2013 1:58 pm 
Offline

Registrován: úte pro 06, 2011 4:30 pm
Příspěvky: 104
O tom, že mikrovlné záření může škodit, není třeba debatovat, to je fakt. Ale záleží na jeho intenzitě a vlnové délce. O tom se můžeme snadno přesvědčit dlouhým pobytem na slunci (což je také záření). PMN, je běžné RF záření okolo nás neškodné. Horší je už přiložení antény mobilu k hlavě. Tam je vyzařovaný výkon schopný lokálně přehřívat buňky a tím vyvolávat problémy. Často se dočteme, že záření mikrovlnky znehodnocuje potraviny. Nic takového nebylo zjištěno. To, že se lidem bez mikrovlnky zdravotně uleví, je spíše způsobeno tím, že přestanou konzumovat zmražené polotovary a začnou jíst něco kvalitnějšího. Někdy je mikrovlné záření velmi příhodné. Co třeba taková infrasauna, pochybuje snad někdo o její závadnosti? A ona vlasně naše tělo taky obklopí zářením, s poměrně velkou hustotou výkonu.
Intenzita MV záření klesá exponenciálně se vzdáleností. Takže, mobil 3cm od vašeho mozku může škodit, tentýž mobil vzdálený 20cm, už na to nemá potřebný výkon. Když se postavíte pár metrů od antény vysílače velkého výkonu (kW), může vás to za živa ugrilovat. Ale kilometr od ní, už je úroveň záření mizivá.
Taky záleží na vlnové délce záření. Ta totiž ovlivňuje hloubku vniknutí od různých materiálů. Taková zeď je pro viditelné záření (světlo) nepropustná, ale pro rentgenové zářeni je částečně propustná a pro tvrdé kosmické záření je téměř nic.
Co jsem tím vlasně chtěl říct? Není záření jako záření a musíme vědět, jeho intenzitu a vlnovou délku, než ho začneme hodnotit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MIkrovlnné záření
PříspěvekNapsal: stř led 16, 2013 3:17 pm 
Offline

Registrován: pon led 14, 2013 9:30 am
Příspěvky: 3
Vida, zdálo se mi, že jsem položil jednoznačný dotaz, díky citaci z článku, a ono ne 8)

Jedná se mi o ohřev poživatin v mikrovlnné troubě.
http://www.zdravi-az.cz/Co_ovlivnime_a_co_ne_00.php - Sekce 5 dole
Kód:
Mikrovlnné vaření nejenže není přirozené ani zdravé, ale je pro nás daleko nebezpečnější, než je vůbec kdo ochoten připustit. Zamlčování těchto faktů a důkazů ve prospěch obchodu a průmyslu je obecně známá praxe. Lidé v blažené nevědomosti, bez znalosti vedlejších účinků a nebezpečí bombardují potraviny mikrovlnami, v domnění, že je to bezpečné. Základní hypotéza přírodní medicíny uvádí, že zavedení neobvyklých molekul a energií do lidského těla s největší pravděpodobností způsobí více škody než užitku. V mikrovlnami připravené stravě jsou pozměněné molekuly i přidaná energie. Obojí je v jídle vařeném normálním způsobem užívaným už od objevu ohně nepřítomné. atd.


Díky za reakci :wink:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MIkrovlnné záření
PříspěvekNapsal: stř led 16, 2013 3:59 pm 
Offline

Registrován: úte pro 06, 2011 4:30 pm
Příspěvky: 104
Aha, tak to jsem to vzal trochu zeširoka :D
Zkuste se podívat sem http://cs.wikipedia.org/wiki/Mikrovlnn%C3%A1_trouba
Co se týká změn struktury bílkovin, tak k ní dochází při JAKÉKOLI tepelné úpravě. Třeba bílek z vejce je po uvaření strukturálně jiná bílkovina, než syrová. Takže vaření klasické i mikrovlnné mění strukturu potravy. Jediný rozdíl je ve vlnové délce záření.
Jako technik nevěřím tomu, že je pokrm ohřátý v mikrovlnce na teplotu vhodnou pro konzumaci, jakkoli nebezpečný a tak jí klidně někdy použiju. Moje žena je opačného názoru a tak ji nepoužívá :wink: Záležitosti víry se těžko nějak argumentují :evil:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MIkrovlnné záření
PříspěvekNapsal: stř led 16, 2013 4:24 pm 
Offline

Registrován: pon srp 30, 2010 2:07 pm
Příspěvky: 300
Něco je tady, od strany 19: http://www.saunanadzimakem.cz/vit.pdf


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MIkrovlnné záření
PříspěvekNapsal: stř led 16, 2013 4:32 pm 
Offline

Registrován: pon led 14, 2013 9:30 am
Příspěvky: 3
Toto http://www.saunanadzimakem.cz/vit.pdf je bohužel jen povídání, bez jakýchkoliv odkazů na studii, tzn. domněnky a kombinace na základě "obecně známých pravd" Tim netvrdím, že to není pravda, ale není to nic, co je prokazatelné :cry:

Právě proto se ptám na relevantní studii.

Věty "Je obecně známo", "všichni vědí", "je logické, že...", "bylo pozorováno", jsou poměrně k ničemu...

Dle zdejšího webu, studie existuje:
Kód:
Za těchto okolností je tvorba nepřirozených molekul nevyhnutelná. Bylo pozorováno, že přirozené aminokyseliny přitom vykazují izomerické změny - změny morfologického tvaru a jsou působením mikrovln doslova transformovány do forem pro organizmus jedovatých. Jedna krátkodobá studie podchytila významné, znepokojující změny v krvi jednotlivců, takřka bezprostředně po konzumaci mikrovlnami upraveného jídla.


Prosím tedy o odkaz na studii :mrgreen:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MIkrovlnné záření
PříspěvekNapsal: stř led 16, 2013 4:50 pm 
Offline

Registrován: pon srp 30, 2010 2:07 pm
Příspěvky: 300
No vypadá to, že někdo hodně nechce, aby ty studie byly snadno dostupné. Asi nejznámější studii dělali Hans Ulrich Hertel a Bernard Blanc kolem roku 1991 ve Švýcarsku. Byli ale umlčováni.
Něco je tady - http://www.facts-are-facts.com/magazin/ ... wave.ihtml
nebo tady - http://www.abc.net.au/science/articles/ ... 597903.htm
Na základě toho můžeš zkusit zagooglit, když něco najdeš, dej to sem...
Mně osobně stačí tyto pochybnosti, abych mikrovlnku nepoužíval. Kromě toho výsledkům skoro žádné studie se nedá 100% věřit, musel by si to člověk udělat sám...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MIkrovlnné záření
PříspěvekNapsal: čtv led 17, 2013 8:19 am 
Offline

Registrován: pon srp 01, 2011 9:10 pm
Příspěvky: 146
v těchto případech, kdy nejsou k dispozici důvěryhodné zdroje informací - a jak píše ravima, člověk aby si to dělal sám - a to ještě tomu může věřit jen tak napůl - se mně jeví jako jistota selský rozum.
Píše to nahoře ondraN = všeho moc škodí = aktivní telefon u ucha, žhavení mikrovlnky déle než minutu atd... MV jsem vyhodil už dávno, TV taky a nějak se mně lépe žije..


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MIkrovlnné záření
PříspěvekNapsal: čtv led 17, 2013 10:14 am 
Offline

Registrován: ned úno 28, 2010 11:25 pm
Příspěvky: 199
http://elektrosmog.blog.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MIkrovlnné záření
PříspěvekNapsal: čtv led 17, 2013 11:44 am 
Offline

Registrován: úte pro 06, 2011 4:30 pm
Příspěvky: 104
ravima píše:
Něco je tady, od strany 19: http://www.saunanadzimakem.cz/vit.pdf

Jako technik, který má představu o tom, jak MV funguje, musím říct, že jsou tam naprosté bláboly. Nejvíce mne dostala věta "přirozená tvorba tepla přicházejícího ze Slunce spočívá na principu pulsujícího stejnosmětného proudu, zatímco mikrovlnná trouba používá proud střídavý" :lol:
Pro netechnicky vzdělané bych jen dodal, že je pravda, že MV používá střídavý proud s frekvencí 50Hz (frekvence v rozvodné síti). Ovšem, naše milé a hodné Slunce, je vlasně obrovský nestíněný termojaderný reaktor, vysílající na naši ubohou planetu smršť elektromagnetického záření. Kdyby se naše statečná Země nedokázala alespoň částečně ochránit magnetosférou, která většinu vysoce energetického záření odkloní a atmosférou, která toho hodně pohltí, tak je do pár let po veškerém životě.
Tak co, ještě máte chuť jít ven a vyřívat se na sluníčku :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MIkrovlnné záření
PříspěvekNapsal: čtv led 17, 2013 11:49 am 
Offline

Registrován: úte led 08, 2013 8:52 pm
Příspěvky: 302
Někde jsem četl o česneku, že se účinné látky ničí varem po x minutách, v mikrovlnce že k tomu dojde za zlomek té doby(už si to přesně nepamatuju). U ostatních cenných látek to asi bude podobné. Takže i kdyby neškodila, s vitamínama, apod. to asi dopadne dost špatně....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MIkrovlnné záření
PříspěvekNapsal: čtv led 17, 2013 12:51 pm 
Offline

Registrován: úte pro 06, 2011 4:30 pm
Příspěvky: 104
Kachně píše:
Někde jsem četl o česneku, že se účinné látky ničí varem po x minutách, v mikrovlnce že k tomu dojde za zlomek té doby(už si to přesně nepamatuju). U ostatních cenných látek to asi bude podobné. Takže i kdyby neškodila, s vitamínama, apod. to asi dopadne dost špatně....

Je otázka, jestli je to pravda a nebo víra, že se to děje. Kdybych třeba měl ze své stravy vyřadit vše, o čem někdo napsal, že to škodí, tak už jsem pránista a nebo pod kytičkama. Z technické stránky fungování MV nevidím důvod, proč by se mělo dít něco podstatně jiného, než při vaření. Vezměme normální vaření. To pomocí zdoje IR tepelného záření rozkmitáme molekuly vody a ty zase rozkmitávají molekuly v připravované potravě. U MV se prostě rozkmitávají molekuly v potravě přímo, bez zprostředkování vody. A nebo pečení v klasické troubě. Tam zase potravinu vložíme do silného IR pole a to zase rozkmitává molekuly v potravě. Rozdíl oproti MV je jen ve vlnové délce záření.
Dále, co se týká té modifikace molekul, tak co je vaření jiného, než modifikace molekul? A u klasického pečení vznikají docela vydatné jedy. Pokud zahřejeme škroby na teplotu nad 130stC, tak se nám odvděčí porcí akrylamidů. A je docela jedno, jestli je tak ohřejeme v klasické troubě a nebo v MV.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MIkrovlnné záření
PříspěvekNapsal: čtv led 17, 2013 4:40 pm 
Offline

Registrován: úte led 08, 2013 8:52 pm
Příspěvky: 302
Takže když jdu do tepla, tak mi to rozkmitá molekuly ? V mikrovlnce asi nikdo nevaří, spíš ohřívá. A nebo dělá pizzu. Ale tu nejím a když, tak je z mikrovlnky hnusná, nedá se s troubou srovnat. Trouba asi rozkmitává jinak :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MIkrovlnné záření
PříspěvekNapsal: čtv led 17, 2013 4:41 pm 
Offline

Registrován: úte led 08, 2013 8:52 pm
Příspěvky: 302
To o česneku jsem našel.
http://www.readersdigest.cz/magazin/zdravi/pravda-o-syrovem-cesneku


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MIkrovlnné záření
PříspěvekNapsal: čtv led 17, 2013 10:36 pm 
Offline

Registrován: pon srp 30, 2010 2:07 pm
Příspěvky: 300
OndraN píše:
Jako technik, který má představu o tom, jak MV funguje...
No, podle toho co píšete, zas tak moc představu o tom nemáte. Mikrovlny samozřejmě rozkmitávají v podstatě také jen molekuly vody (rozkmitávají dipóly molekul vody díky rezonanci). Jiné molekuly nerozkmitávají, nebo jen zanedbatelně. Pochybnosti vyvolává ale způsob, jakým jsou ty molekuly vody rozkmitávány, a ten je dost odlišný od normálního vaření. Kromě toho je také dost rozdíl, jakým způsobem mikrovlny mění ostatní molekuly. Např. v bílkovinách způsobují prostorové změny molekul, vznikají tedy různé stereoizomery, které normální vaření nezpůsobí. Je známo, že např. různé enantiomery stejné molekuly mají úplně jiný vliv na člověka, třeba vitamín C - kyselina L-askorbová se v těle chová úplně jinak, než kyselina D-askorbová.
V roce 1989 bioložka Dr. Lita Lee v časopise Lancet oznámila:
"V kojenecké směsi ohřívané v mikrovlnce konvertují určité transaminokyseliny na své syntetické cisisomery. Syntetické izomery, ať už cisaminokyseliny či mastné kyseliny, nejsou biologicky aktivní. Mimo to aminokyseliny L-proline konvertují na své d-isomery, známé neurotoxické [nervové] a nefrotoxické jedy [zasahují ledviny]. Je už dost špatné, že mnoho nemluvňat není kojeno, avšak mléčné náhražky (kojenecké výživy) jsou navíc jedovatější použitím mikrovln."
Podle české wikipedie k podobným výsledkům dospěli např. také lidé z katedry makromolekulární fyziky matfyzu (UK). Kdyby někdo našel tu studii (na stránkách té katedry žádné studie veřejně přístupné nejsou), tak sem dejte prosím odkaz.

OndraN píše:
Dále, co se týká té modifikace molekul, tak co je vaření jiného, než modifikace molekul? A u klasického pečení vznikají docela vydatné jedy. Pokud zahřejeme škroby na teplotu nad 130stC, tak se nám odvděčí porcí akrylamidů. A je docela jedno, jestli je tak ohřejeme v klasické troubě a nebo v MV.
Tak to je naprosto pravda a tady snad nikdo netvrdí, že je jakákoliv tepelná úprava kdovíjak prospěšná. Zvlášť to pečení podle mě není o moc lepší než mikrovlny...


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 38 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz