Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je stř lis 21, 2018 8:37 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 190 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: pon říj 24, 2016 2:27 pm 
Offline

Registrován: sob srp 23, 2014 11:11 am
Příspěvky: 7
ladik píše:
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat jaká bude trvanlivost hotového pickles uzavřeného ve sklenici s víčkem uloženo ve sklepě asi 10 stupnů celsia.V ledničce je cítit a ostatnim členům rodiny to vadí

Pokud pickles připravíte dle tohoto návodu http://www.cuketka.cz/?p=1481 který sem vložil Jeník2011 (str. 6), tak je trvanlivost v řádech měsíců a hlavně není cítit a není zapotřebí dávat do lednice. Předpokladem ovšem je, že vypouklá nasazovací omnia víčka při kvašení se po vykvašení přisají tj. mírně se prohnou dovnitř jako po sterilizaci. Já jsem letos v létě ve spíži objevil zapomenutou sklenici kvašáků, které jsem vyráběl v létě 2015 (tedy rok staré) a byly v pořádku, chuťově dobré jen poněkud měkké konzistence. Co se týká zelí, připraveného stejným způsobem, tak po cca 4 měsících se povrchová vrstva mírně zbarvila do šedohněda a zhoršily se chuťové vlastnosti, ale v žádném případě se nezkazilo. S ostatními druhy zeleniny zkušenost nemám.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: pon říj 24, 2016 2:38 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 750
Bydliště: KOŠICE
Neviem čo sa deje, robievam pickles už asi rok, ale od takého mája som ho nemohol robiť - zelenina mi začala alkoholovo kvasiť...Proste neprebehlo mliečne kvasenie, na povrchu sa vytvoril povlak, a neskôr pleseň...
Neviem čím to je.... Robil som pickles aj pred týždňom, v dôkladne vymytých nádobách na pickles, v ktorých sa mi darilo robiť kvasenú kapustu a kvasenú mrkvu, červenú repu od začiatku (asi október ? nemám šajnu...) do jari.... Keď prišlo teplo, tak už za 3 dni v izbovej bolo pickles pokazené.... Nepomohli ani 2% soli, ktoré som dával vždy (na 1kg kapusty 20g himalájskej soli). Do pickles dávam tie isté koreniny, ktoré som dával aj minulú jeseň, a ktoré nespôsobovali žiadne problémy pri mliečnom kvasení zeleniny (čierne korenie, nové korenie, rasca, bobkový list)... Po niekoľkých neúspešných kvaseniach som nádoby vydrhol čo najlepšie, niekoľko krát na ne vylial vriacu vodu (je to veľmi tvrdý a kvalitný plast, sú to JAPONSKÉ umelohmotné nádoby na kvasenie - MATERIÁL NIE JE CHYBNÝ), a potom ich ešte "naložil" do octu na celý deň, pre istotu....... Takmer s istotou som si pred týždňom šiel asi po troch mesiacoch robiť pickles, že už je vonku nejakých 15 stupňov, čiže žiadna vysoká teplota, takže sa PICKLES PODARÍ... Ale znova nie.... znova neprebehlo žiadne mliečne kvasenie.... 5 dní kvasilo v izbovej teplote, ale nič...len sa na povrchu začal vytvárať povlak, a žiadna "kyslá" aróma, ako pri mliečnom kvasení býva...
NEVIE NIEKTO ČÍM TO MôŽE BYŤ ??? ... Zeleninu (väčšinou kapusta) pred naložením dôkladne umyjem, presne tak, ako aj vtedy (od jesene do jari), keď som to robieval, a pickles sa mi za ten polrok podaril VŽDY....
Nechápem....

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: pon říj 24, 2016 3:56 pm 
Offline

Registrován: pát led 29, 2016 11:42 am
Příspěvky: 321
SemTamTuPrídem píše:
Neviem čo sa deje, robievam pickles už asi rok, ale od takého mája som ho nemohol robiť - zelenina mi začala alkoholovo kvasiť...Proste neprebehlo mliečne kvasenie, na povrchu sa vytvoril povlak, a neskôr pleseň...
Neviem čím to je.... Robil som pickles aj pred týždňom, v dôkladne vymytých nádobách na pickles, v ktorých sa mi darilo robiť kvasenú kapustu a kvasenú mrkvu, červenú repu od začiatku (asi október ? nemám šajnu...) do jari.... Keď prišlo teplo, tak už za 3 dni v izbovej bolo pickles pokazené.... Nepomohli ani 2% soli, ktoré som dával vždy (na 1kg kapusty 20g himalájskej soli). Do pickles dávam tie isté koreniny, ktoré som dával aj minulú jeseň, a ktoré nespôsobovali žiadne problémy pri mliečnom kvasení zeleniny (čierne korenie, nové korenie, rasca, bobkový list)... Po niekoľkých neúspešných kvaseniach som nádoby vydrhol čo najlepšie, niekoľko krát na ne vylial vriacu vodu (je to veľmi tvrdý a kvalitný plast, sú to JAPONSKÉ umelohmotné nádoby na kvasenie - MATERIÁL NIE JE CHYBNÝ), a potom ich ešte "naložil" do octu na celý deň, pre istotu....... Takmer s istotou som si pred týždňom šiel asi po troch mesiacoch robiť pickles, že už je vonku nejakých 15 stupňov, čiže žiadna vysoká teplota, takže sa PICKLES PODARÍ... Ale znova nie.... znova neprebehlo žiadne mliečne kvasenie.... 5 dní kvasilo v izbovej teplote, ale nič...len sa na povrchu začal vytvárať povlak, a žiadna "kyslá" aróma, ako pri mliečnom kvasení býva...
NEVIE NIEKTO ČÍM TO MôŽE BYŤ ??? ... Zeleninu (väčšinou kapusta) pred naložením dôkladne umyjem, presne tak, ako aj vtedy (od jesene do jari), keď som to robieval, a pickles sa mi za ten polrok podaril VŽDY....
Nechápem....

To je vážně divné. Kdyby se Ti to nestalo znovu teď, když je venku chladno, tak bych řekla, že to může být teplotou. Ale zjevně není. Jediná další možná příčina, co mě k tomu napadá, bude znít značně praštěně, tak mě prosím neukamenuj ;-)

Tady je video o tom, jak jídlo a kvasný proces reaguje na slova: https://m.youtube.com/watch?v=Ehlw-9PJkIE Je krátké a to, co píšu dál, nebude dávat bez jeho shlédnutí smysl.

Dívala jsem se i na videa, kde tento experiment lidé opakovali, a jedné paní se tam zkazila rýže, která se ale zkazit neměla, protože byla ve sklenici s nápisem "děkuji". Pak se ukázalo, že když tam tu rýži dávala, byla opravdu hodně ve stresu ze svého mimča a možná i naštvaná. Takže pokud jsi v době výroby pickles nebyl emocionálně v pohodě, mohlo to negativně ovlivnit kvasný proces.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: pon říj 24, 2016 6:24 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 750
Bydliště: KOŠICE
Gamina píše:
To je vážně divné. Kdyby se Ti to nestalo znovu teď, když je venku chladno, tak bych řekla, že to může být teplotou. Ale zjevně není. Jediná další možná příčina, co mě k tomu napadá, bude znít značně praštěně, tak mě prosím neukamenuj ;-)

Tady je video o tom, jak jídlo a kvasný proces reaguje na slova: https://m.youtube.com/watch?v=Ehlw-9PJkIE Je krátké a to, co píšu dál, nebude dávat bez jeho shlédnutí smysl.

Dívala jsem se i na videa, kde tento experiment lidé opakovali, a jedné paní se tam zkazila rýže, která se ale zkazit neměla, protože byla ve sklenici s nápisem "děkuji". Pak se ukázalo, že když tam tu rýži dávala, byla opravdu hodně ve stresu ze svého mimča a možná i naštvaná. Takže pokud jsi v době výroby pickles nebyl emocionálně v pohodě, mohlo to negativně ovlivnit kvasný proces.

Kvasné nádoby mám vždy položené na keltskej špirále.... A posledný mesiac som práveže asi v najlepšej nálade za posledný polrok... bez depiek a hnevu. Takže problém bude niekde inde, len neviem kde...

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: pon říj 24, 2016 6:26 pm 
Offline

Registrován: pát led 29, 2016 11:42 am
Příspěvky: 321
Tak to už mě fakt nic nenapadá, ale díky za info o té keltské spirále, zkusím to s ní.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: pon říj 24, 2016 7:30 pm 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 975
Keltská spirála?
Pokud o takovýchto věcech vůbec uvažujete a nějak vám to funguje, proč vůbec potřebujete předmět, který nemá žádné důsledky na povahu věci v jeho blízkosti? Vy si fakt potřebujete své projekce a smyšlenky "personifikovat"? Nemůžete si ty pickles vylepšit (pokud si myslíte, že je ta spirála nějak vylepšuje) i bez té spirály? Zlaté tele ve Starém zákoně vám nic neříká? Tam bylo dosti nelítostným způsobem smeteno ze světa ... ale princip je stejný ...
Rozumně, přátelé ....
Víte, že se rouháte?
Každý, kdo cílevědomě koná pokusy, jak co nejvíc mršit dary přírody zakroucenými dráty, otesanými balvany, a já nevímčím ještě, se rouhá. To je katolické, a tedy i evropské, názvosloví.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: pon říj 24, 2016 7:51 pm 
Offline

Registrován: pát led 29, 2016 11:42 am
Příspěvky: 321
martina72 píše:
Keltská spirála?
Pokud o takovýchto věcech vůbec uvažujete a nějak vám to funguje, proč vůbec potřebujete předmět, který nemá žádné důsledky na povahu věci v jeho blízkosti? Vy si fakt potřebujete své projekce a smyšlenky "personifikovat"? Nemůžete si ty pickles vylepšit (pokud si myslíte, že je ta spirála nějak vylepšuje) i bez té spirály? Zlaté tele ve Starém zákoně vám nic neříká? Tam bylo dosti nelítostným způsobem smeteno ze světa ... ale princip je stejný ...
Rozumně, přátelé ....
Víte, že se rouháte?
Každý, kdo cílevědomě koná pokusy, jak co nejvíc mršit dary přírody zakroucenými dráty, otesanými balvany, a já nevímčím ještě, se rouhá. To je katolické, a tedy i evropské, názvosloví.

Keltská spirála je normální tvarový zářič, stejně jako třeba křesťanský kříž, jehož používání je tedy podle tebe patrně také rouháním.

Z neznámých důvodů se zdá, že žiješ v domnění, že mě zajímá tvůj názor na to, co dělám. Nezajímá. Zajímá mě vlastně ještě míň, než názory náhodného obyvatele naší republiky, a to je co říct.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: stř říj 26, 2016 3:39 pm 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 975
O osobní názory někoho na někoho vůbec nejde.
Jiná věc je smyšlenka ohledně "tvarových zářičů". Ano, tvary věcí, zvláště z určitého materiálu, nemají neutrální charakter. Jde o všem o míru působení, o dosah. Materialismus (potvrzený docela dobře vymyšlenými a v praxi potvrzenými modely světa, které poctivě konfrontujeme s Božím stvořením) říká, že ten dosah je neeliminovatelný, netransformovatelný, nepřesměrovatelný, nekonečný, tedy nikoliv nevýznamný. Zároveň ale říká, že lze určité stránky věci měřit, srovnávat s tím, co míníme ovlivnit, případně o ovlivnění čehož máme starost (a ptáme se na to).
Zdá se, zatím, že dosah podobných patvarů a jejich vliv na makroskopické útvary, ještě k tomu živé, úrovně kýblu pickles, je mizivý. Ovšem nezanedbatelný - to ve světě, kde vše souvisí se vším, nejde.
Zmíněná věc je tedy v kategorii postojů k ní. Postojem ku věci, jakékoliv, se dá věc značně ovlivnit (tak uvažuje materialista). Nemám nic proti tomu, když si někdo projektuje to, co chce a dokáže poslati do zkrouceného drátu, nemám nic proti důsledkům takové aktivity.
Jen mi to přijde .... nepraktické.
Omluvám se za věcný rozbor, rozhodně nejde o osobní záležitost, proč také?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: stř říj 26, 2016 4:55 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 750
Bydliště: KOŠICE
martina72 píše:
....
.....Jen mi to přijde .... nepraktické.....

Zato tvoja rada mne (ak si mi ju chcel dať) je praktická jak hovado... :wink:
:D

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: sob lis 19, 2016 12:59 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25581
Bydliště: Poděbrady
SemTamTuPrídem píše:
Neviem čo sa deje, robievam pickles už asi rok, ale od takého mája som ho nemohol robiť - zelenina mi začala alkoholovo kvasiť...Proste neprebehlo mliečne kvasenie, na povrchu sa vytvoril povlak, a neskôr pleseň...
Neviem čím to je.... Robil som pickles aj pred týždňom, v dôkladne vymytých nádobách na pickles, v ktorých sa mi darilo robiť kvasenú kapustu a kvasenú mrkvu, červenú repu od začiatku (asi október ? nemám šajnu...) do jari.... Keď prišlo teplo, tak už za 3 dni v izbovej bolo pickles pokazené.... Nepomohli ani 2% soli, ktoré som dával vždy (na 1kg kapusty 20g himalájskej soli). Do pickles dávam tie isté koreniny, ktoré som dával aj minulú jeseň, a ktoré nespôsobovali žiadne problémy pri mliečnom kvasení zeleniny (čierne korenie, nové korenie, rasca, bobkový list)... Po niekoľkých neúspešných kvaseniach som nádoby vydrhol čo najlepšie, niekoľko krát na ne vylial vriacu vodu (je to veľmi tvrdý a kvalitný plast, sú to JAPONSKÉ umelohmotné nádoby na kvasenie - MATERIÁL NIE JE CHYBNÝ), a potom ich ešte "naložil" do octu na celý deň, pre istotu....... Takmer s istotou som si pred týždňom šiel asi po troch mesiacoch robiť pickles, že už je vonku nejakých 15 stupňov, čiže žiadna vysoká teplota, takže sa PICKLES PODARÍ... Ale znova nie.... znova neprebehlo žiadne mliečne kvasenie.... 5 dní kvasilo v izbovej teplote, ale nič...len sa na povrchu začal vytvárať povlak, a žiadna "kyslá" aróma, ako pri mliečnom kvasení býva...
NEVIE NIEKTO ČÍM TO MôŽE BYŤ ??? ... Zeleninu (väčšinou kapusta) pred naložením dôkladne umyjem, presne tak, ako aj vtedy (od jesene do jari), keď som to robieval, a pickles sa mi za ten polrok podaril VŽDY....
Nechápem....

To je divné, ale je mnoho relativně nevysvětlitelných faktorů, já osobně bych v takovém případě trochu prozkoumal okolí zda se vám někde nemnoží v bytě nějaký šmejd. Mnohdy to může být i sotva viditelná plíseň na zdi.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: sob bře 11, 2017 9:22 am 
Offline

Registrován: pát bře 10, 2017 9:42 pm
Příspěvky: 8
Dobry den, mam 13mesicni dceru, ktera ma moc rada syrovou zeleninu, ale ve chvili, kdy mam na taliri pickles (chce papat jen z meho talire) tak chce jen to pickles, nic jineho. mozna je to protoze je to slane, tak zkusim fermentovat jen pro ni, s minimem soli a pridam ji tam laktobacilky od swissu, pokud je ovsem kvasena zelenina pro takhle male deti vhodna... Co myslite? Dekuji za nazory


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: ned bře 19, 2017 11:23 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25581
Bydliště: Poděbrady
Dracek píše:
Dobry den, mam 13mesicni dceru, ktera ma moc rada syrovou zeleninu, ale ve chvili, kdy mam na taliri pickles (chce papat jen z meho talire) tak chce jen to pickles, nic jineho. mozna je to protoze je to slane, tak zkusim fermentovat jen pro ni, s minimem soli a pridam ji tam laktobacilky od swissu, pokud je ovsem kvasena zelenina pro takhle male deti vhodna... Co myslite? Dekuji za nazory

Předpokládám že dítě je intuitivně schopno rozlišit co je pro něj dobré a potřební, tuto schopnost člověk ztrácí až ve vyšším věku tedy bych se toho nebál.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: pon bře 27, 2017 9:52 pm 
Offline

Registrován: pát bře 10, 2017 9:42 pm
Příspěvky: 8
Jarda píše:
Předpokládám že dítě je intuitivně schopno rozlišit co je pro něj dobré a potřební, tuto schopnost člověk ztrácí až ve vyšším věku tedy bych se toho nebál.

Dekuji. Uz je to nejaky ten patek, co papka pickles denne, a je stale stejne usmevava a zadny problem nepozoruji. Prijde mi to ted jako naprosto prirozene a spise se usmivam nad strachem, ktery by ji o tuto zdravou pochoutku pripravil. Mate pravdu pane Jardo, telo ma svou vlastni inteligenci, kterou to miminko vnima. Pickles zdar :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: ned dub 02, 2017 1:55 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25581
Bydliště: Poděbrady
Dracek píše:
Dekuji. Uz je to nejaky ten patek, co papka pickles denne, a je stale stejne usmevava a zadny problem nepozoruji. Prijde mi to ted jako naprosto prirozene a spise se usmivam nad strachem, ktery by ji o tuto zdravou pochoutku pripravil. Mate pravdu pane Jardo, telo ma svou vlastni inteligenci, kterou to miminko vnima. Pickles zdar :D

Tak vidíte, mnohdy by se dospělý měl od kojenců a malých dětí učit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: pát zář 15, 2017 7:54 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon led 06, 2014 5:20 pm
Příspěvky: 205
Dracek píše:
Dobry den, mam 13mesicni dceru, ktera ma moc rada syrovou zeleninu, ale ve chvili, kdy mam na taliri pickles (chce papat jen z meho talire) tak chce jen to pickles, nic jineho. mozna je to protoze je to slane, tak zkusim fermentovat jen pro ni, s minimem soli a pridam ji tam laktobacilky od swissu, pokud je ovsem kvasena zelenina pro takhle male deti vhodna... Co myslite? Dekuji za nazory

a na další výrobu si ještě objednejte zelí z pod alpských vrcholů ať je to luxus na entou :roll: :lol: :lol: :mrgreen:
pardon to mi nedalo :mrgreen: Sůl bych neřešil, používal Himalájskou, přece toho nesní půl kila že :wink:

co by tak asi dítěti hrozilo? :idea: max průjem? a i to by byla známka toho že to potřebovalo :wink: ale vy by jste se možná vytasila s endiaronem nebo něčím podobným, snad ne, mám naději ve Vás.

A co očkování? už jste dítěti nechala aplikovat? Snad ne, ale jestli ano, tak jste ani na chvíli nepochybovala a vpravila solidní jed
do svého dítěte a to jen proto, že jste tou propagandou masírována! Nesmutněte každý je, i já byl.

Přeji hezký den a snad jsem se mýlil. :wink:

_________________
Hodně zdraví, štěstí a úspěchů s hledáním správné cesty ke zdraví ;-)
Já se vydal cestou do minulosti a to do období Ketoleolitu! Tam se mi líbí! :-)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 190 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz