Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je čtv bře 28, 2024 4:23 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 194 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: čtv říj 29, 2015 2:18 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
Ahojte.
Práve si robím druhú várku pickles, tentoraz zo strúhanej (nahrubo) červenej repy, mrkvy a kalerábu. Všetko dôkladne očistené pred naložením, dostatok soli, dnes to kvasí asi tretí deň, a na hladine sa mi urobila pena svetlo-karamelovej farby, také chuchvalce, ale bez sušiny, žiadna pleseň (aspoň to tak nevyzerá).... Nevidím tam žiadne náznaky plesne. Mám tú penu odobrať ? Čo to môže byť ? Keď som robil pickles z kapusty, nič také sa nestalo... Lenže asi nie je zelenina ako zelenina, a kto vie čo porobí kombinácia týchto troch zelenín, alebo niektorá z nich. Zelenina bola čerstvá, kúpená z trhu. Hmmm...Poradíte ?


Foto pred odobratím peny a po odobratí peny (nie dokonalom odobratí, ale...) ...
Příloha:
20151029_195725.jpg
20151029_195725.jpg [ 139.35 KiB | Zobrazeno 31402 krát ]
Příloha:
20151029_200431.jpg
20151029_200431.jpg [ 219.25 KiB | Zobrazeno 31402 krát ]


edit : šťava je hustá ako sirup..........Hmmm...to z tej cvikly............ Budem sa to báť v pondelok jesť (pokiaľ sa to dovtedy nepokazí - to by som zistil čuchom a zrakom)......... Do riti... \":(\"
(to oranžové na fotke sú kolieska mrkvy, polku množstva mrkvy som totiž narezal na tenké kolieska, inak sa všetko strúhalo)
(voda nie je hnedá, ale tmavobordová...Na fotke to vyzerá ako sr*čka... \":D\" )

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: úte lis 03, 2015 6:05 am 
Offline

Registrován: pon úno 10, 2014 7:37 pm
Příspěvky: 857
[quote="SemTamTuPrídem":t5u7jx6x]Ahojte.
Práve si robím druhú várku pickles, tentoraz zo strúhanej (nahrubo) červenej repy, mrkvy a kalerábu. Všetko dôkladne očistené pred naložením, dostatok soli, dnes to kvasí asi tretí deň, a na hladine sa mi urobila pena svetlo-karamelovej farby, také chuchvalce, ale bez sušiny, žiadna pleseň (aspoň to tak nevyzerá).... Nevidím tam žiadne náznaky plesne. Mám tú penu odobrať ? Čo to môže byť ? Keď som robil pickles z kapusty, nič také sa nestalo... Lenže asi nie je zelenina ako zelenina, a kto vie čo porobí kombinácia týchto troch zelenín, alebo niektorá z nich. Zelenina bola čerstvá, kúpená z trhu. Hmmm...Poradíte ?


Foto pred odobratím peny a po odobratí peny (nie dokonalom odobratí, ale...) ...

edit : šťava je hustá ako sirup..........Hmmm...to z tej cvikly............ Budem sa to báť v pondelok jesť (pokiaľ sa to dovtedy nepokazí - to by som zistil čuchom a zrakom)......... Do riti... \":(\"
(to oranžové na fotke sú kolieska mrkvy, polku množstva mrkvy som totiž narezal na tenké kolieska, inak sa všetko strúhalo)
(voda nie je hnedá, ale tmavobordová...Na fotke to vyzerá ako sr*čka... \":D\" )[/quote:t5u7jx6x]
Ahojky Kosican, ja si taky delam obcas pickles z cervene repy, pridavam k tomu jeste i nahrubo nastrouhanou mrkev a redkvicky, ale ja tu barvu mivam uplne jinaci, podivej se treba tady na to foto

Naposledy upravil miram dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 0
1


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: úte lis 03, 2015 9:11 am 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
[quote="miram":1biwvs6o]Ahojky Kosican, ja si taky delam obcas pickles z cervene repy, pridavam k tomu jeste i nahrubo nastrouhanou mrkev a redkvicky, ale ja tu barvu mivam uplne jinaci, podivej se treba tady na to foto

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Naposledy upravil SemTamTuPrídem dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 0
1


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: sob lis 14, 2015 8:43 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28242
Bydliště: Poděbrady
jajda22 píše:
Jak to,ze mam pickeles hrozne tvrde? Jednou uz jsem ho delela a bylo krasne mekke.
Delano jen ze zeli a podle navodu.
Dekuji za tipy a rady

Každé zelí se chová jinak a letošní je hodně tvrdé vzhledem k počasí v létě.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: sob lis 14, 2015 8:50 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28242
Bydliště: Poděbrady
[quote="SemTamTuPrídem":8zue3w6r]Mám "minikvašák", a pred 6 dňami som doň "napechoval" asi 1,2kk nadrobno nakrájanej kapusty (zelí), dal asi 4% soli (trochu veľa ako som zistil,ale tak bolo v návode z knihy "Sila přírodní fermentace"...)... Za pár hodín to pustilo kopu šťavy, na druhý deň bola šťava už asi 3cm nad stlačenou kapustou. Všetko je o.k., nič "nehubie", neplesnivie...
Mám ale otázku........... Aký je rozdiel medzi pickles, a medzi kapustou kvasenou napr. 2-4 týždne ? ... V takom minikvašáku (je zo špeciálnej umelej hmoty, japonská výroba, je to veľmi dobre vymyslené zariadenie) určenom na pickles sa predsa dá robiť aj "nepickles", čiže kvasiť dlhšie, nie ? ... Hmm... Proste ma zaujíma rozdiel medzi pickles a dlhšie kvasenou zeleninou -rozdiel nutričný (množstvo laktobacilov)..... Vie mi niekto na to odpovedať ?

Tu je odkaz na minikvašák, aby ste mali predstavu, a možno si ho aj kúpili (keď ešte majú, kúpil som to osobne v KE). Pekne vidíte na celý obsah, ktorý kvasíte....

Naposledy upravil Návštěvník dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 0
8zue3w6r


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: úte úno 09, 2016 11:34 am 
Offline

Registrován: ned led 31, 2016 5:12 pm
Příspěvky: 61
Th. píše:
Zdravíčko do fora!

Mohu se zeptat, pokud při výrobě kvašáků naleznu po pár dnech pod víkem sklenice (ihned na povrchu) bílou (jakoby vatička) plíseň, je možné ji odebrat (víceméně je usazena na vinných listech = poslední vrstvě) a okurky konzumovat? Nebo se může plíseň rozšířit i do nálevu a "zlikvidovat" (nakazit) celý obsah?

Šíří se vůbec plíseň solným roztokem anebo se v něm ničí??

Děkuji moc za radu!!!

Doporučuji celou dávku vyhodit, protože plíseň se samozřejmě šíří i v solném roztoku, jenom tam není vidět.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: ned bře 13, 2016 1:16 am 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
Ahojte.
Kebyže mi pickles veľmi chutí, a bol by to jediný zdroj zeleniny ktorú jem (rôzne druhy pickles, hlavne z kapusty (zelí), mrvky, karfiolu, červenej repy), môžem ho zjesť napr. aj 300g či možno aj 400g denne ?
Pred jedením by som si ho rozmixoval ručným mixérom (nech tie kyseliny neškodia zubom...), a v ústach si ho vychutnával v podstate bez kusania... K dvom jedlám denne (po jedle) 200g = 400g/deň, prípadne v deň keď mám druhé jedlo (z dvoch jedál) mliečneho charakteru (napr. jogurt), tak by som si dal napr. po mäsovom jedle 1x300g pickles.
Teraz jem denne cca okolo 150-170g pickles, je to pre mňa mňamka, ale chcem ho jesť viac....... Vyslovene sa mi tá super chuť ŽIADA...

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: sob bře 19, 2016 9:48 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28242
Bydliště: Poděbrady
SemTamTuPrídem píše:
Ahojte.
Kebyže mi pickles veľmi chutí, a bol by to jediný zdroj zeleniny ktorú jem (rôzne druhy pickles, hlavne z kapusty (zelí), mrvky, karfiolu, červenej repy), môžem ho zjesť napr. aj 300g či možno aj 400g denne ?
Pred jedením by som si ho rozmixoval ručným mixérom (nech tie kyseliny neškodia zubom...), a v ústach si ho vychutnával v podstate bez kusania... K dvom jedlám denne (po jedle) 200g = 400g/deň, prípadne v deň keď mám druhé jedlo (z dvoch jedál) mliečneho charakteru (napr. jogurt), tak by som si dal napr. po mäsovom jedle 1x300g pickles.
Teraz jem denne cca okolo 150-170g pickles, je to pre mňa mňamka, ale chcem ho jesť viac....... Vyslovene sa mi tá super chuť ŽIADA...

Předpokládám že z počátku by to dělalo asi problém, ale po krátkém návyku na toto množství by problém být neměl.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: sob bře 19, 2016 10:25 pm 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 964
STTP, vezmi to rozumně. Dříve na vsi byly v domácnosto doslova sudy kvašené zeleniny, samozřejmě hlavně zelí. Myslím si (samozřejmě nemám žádné chemické rozbory), že si zeleninu můžeme fakt představit (při hrubém přiblížení a prvoplánovém nástřelu) jako to kysané zelí. Půl kila denně je úplný prd, to vyzobeš jen tak, že chodíš okolo a zobneš si.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: ned bře 20, 2016 9:47 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
martina72 píše:
STTP, vezmi to rozumně. Dříve na vsi byly v domácnosto doslova sudy kvašené zeleniny, samozřejmě hlavně zelí. Myslím si (samozřejmě nemám žádné chemické rozbory), že si zeleninu můžeme fakt představit (při hrubém přiblížení a prvoplánovém nástřelu) jako to kysané zelí. Půl kila denně je úplný prd, to vyzobeš jen tak, že chodíš okolo a zobneš si.

O.k., tak budem konzumovať okolo 300g pickles denne (pred jedením si to vždy rozmixujem, nechce sa mi to toľko chrúmať...)... Raz kyslú kapustu, raz mrkvu s kapustou, raz cviklu.....Vždy vo forme pickles... Inú zeleninu než vo forme pickles už nechcem...

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: stř dub 27, 2016 12:11 pm 
Offline

Registrován: pát srp 22, 2014 11:43 am
Příspěvky: 18
Při kvašení zeleniny ve vodě se voda po několika dnech zabarví do bíla. Dá se to pít? Co to je?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: sob črc 02, 2016 10:03 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28242
Bydliště: Poděbrady
Jurgen píše:
Při kvašení zeleniny ve vodě se voda po několika dnech zabarví do bíla. Dá se to pít? Co to je?

To je normální stav, jde o mléčné kvašení a nic závadného v té vodě není.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: pát srp 26, 2016 3:40 pm 
Offline

Registrován: ned pro 12, 2010 5:06 pm
Příspěvky: 9
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat jaká bude trvanlivost hotového pickles uzavřeného ve sklenici s víčkem uloženo ve sklepě asi 10 stupnů celsia.V ledničce je cítit a ostatnim členům rodiny to vadí


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: pát srp 26, 2016 7:50 pm 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 964
ladik, pokud chcete značnou měrou prodloužit trvanlivost (relativní neměnnost stavu) živých potravin, skladujte při 4°C. Ono to nejni nadarmo předepsáno i v potravinářském sektoru, i ve velkém. Jde o to, že při 4°C má voda zcela extrémní vlastnosti a hodně živočichů fysicky založených na vodě (o ty vám jde - máte je v těch pickles) změní svůj metabolismus po dobu, kdy se teplota od zmíněné příliš neodlišuje. Živé to zůstane, ale nebude se to příliš rozmnožovat, vyvíjet, měnit ..
Skladování za vyšších teplot je spíše vhodné pro sterilizované věci - což asi nechcete - zvostane možná chuť, ale ne "živost".


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: sob zář 17, 2016 10:06 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28242
Bydliště: Poděbrady
ladik píše:
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat jaká bude trvanlivost hotového pickles uzavřeného ve sklenici s víčkem uloženo ve sklepě asi 10 stupnů celsia.V ledničce je cítit a ostatnim členům rodiny to vadí

Nezkoušel jsem, ale myslím že pokud by jste si na něj koupil kameninový "zelák" s vodním víčkem tak proces dále poběží bez přístupu vzduchu a předpokládám že by problém vznikat neměl, pouze bude stále kyselejší. Jinak to můžete s jednou skleničkou vyzkoušet, teoreticky by se mělo v té uzavřené sklenici vytvořit podobné prostředí, tlak může odejít a zpět se nic nedostane, prostě se přisaje víčko.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 194 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 16 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz