Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je čtv bře 28, 2024 11:20 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 194 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: sob zář 25, 2010 8:51 pm 
Offline

Registrován: sob črc 10, 2010 9:15 am
Příspěvky: 97
Jarda píše:
Pokud se na to blíže podíváte, tak ono skoro vždy to smradlavé zboží je chuťově vynikající a dost často i léčivé, třeba uzrálé sýry, česnek a mnoho dalších. Jde o to, že právě v nich se vyskytují živé bakterie i prospěšné látky a tělu to svědčí.

Skutočne aj smradlavé syry(niva,olomoucké atd), sú prospešné?
Mne osobne to strašne smrdí, že ma až napína na zvracanie.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: sob zář 25, 2010 9:43 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
Mat1 píše:
Skutočne aj smradlavé syry(niva,olomoucké atd), sú prospešné?
Mne osobne to strašne smrdí, že ma až napína na zvracanie.

Přímo zdravé sice nejsou, ale škodlivé určitě také ne a jako občasné zpestření jídelníčku plně vyhovují. Hlavně olomoucké tvarůžky jsou zcela unikátní záležitost a osobně bych je určitě nezatracoval.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: sob zář 25, 2010 11:38 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 535
Jarda píše:
Přímo zdravé sice nejsou, ale škodlivé určitě také ne a jako občasné zpestření jídelníčku plně vyhovují. Hlavně olomoucké tvarůžky jsou zcela unikátní záležitost a osobně bych je určitě nezatracoval.

Keď som bola malá, otec k neľúbosti mojej mamy, jedával olomoucké syrečky a pamätám sa, že ich bolo cítiť teda poriadne. Kúpila som asi pred mesiacom jedny "pravé" na skúšku a bola som prekvapená, že nepáchnu. Nechala som ich teda vyzrievať, ale ani po skoro mesiaci nenadobudii svoj charakteristický pach. Tak neviem, či zmenili technológiu výroby alebo prečo nepáchnu?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: ned zář 26, 2010 12:38 am 
Offline

Registrován: stř črc 08, 2009 8:50 pm
Příspěvky: 142
Sybilla píše:
alebo prečo nepáchnu?


Mě taky nepáchnou - mám je rád, můžu je jíst pořád. \":D\"
Zato moje žena je "nemusí", cítí je, i když jsou zavřené ve sklenici. \":wink:\" \":lol:\"
=> zřejmě je Tvoje tělo chce, tak mu je dopřej.... Dobré jsou třeba s nakrájenou cibulí, posypané kmínem a s kečupem.... \":D\"

_________________
Chceš-li vědět, co je nového, podívej se do starých knih.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: ned zář 26, 2010 6:53 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
Sybilla píše:
Keď som bola malá, otec k neľúbosti mojej mamy, jedával olomoucké syrečky a pamätám sa, že ich bolo cítiť teda poriadne. Kúpila som asi pred mesiacom jedny "pravé" na skúšku a bola som prekvapená, že nepáchnu. Nechala som ich teda vyzrievať, ale ani po skoro mesiaci nenadobudii svoj charakteristický pach. Tak neviem, či zmenili technológiu výroby alebo prečo nepáchnu?

Já se domnívám, že jejich zápach se za léta nijak nezměnil, ale vaše vnímání toho pachu ano. Jakmile vám začnou chutnat, tak prostě přestávají smrdět, ale jenom vám, okolí to tak rozhodně vnímat nemusí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: pon zář 27, 2010 5:18 pm 
Offline

Registrován: sob lis 14, 2009 10:07 pm
Příspěvky: 109
Jarda píše:
Hodně záleží na napěchování do sklenice, ale pokud je normální kyselá chuť, tak to ničemu nevadí a výrobek můžete klidně konzumovat. Vhodné je určitě dávat více druhů zeleniny, směs snadněji pouští šťávu.

Děkuji moc za radu. tak to zkusím více napěchovat a dát různou zeleninu. ještě mi, prosím, poraďte. kolik přibližně soli na jednu klasickou zavařovací láhev (1l)? tak jednu lžičku? děkuji moc. I


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: pon zář 27, 2010 6:12 pm 
Offline

Registrován: pon dub 05, 2010 8:12 pm
Příspěvky: 18
staci 1% vahy


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: pon zář 27, 2010 7:42 pm 
Offline

Registrován: sob lis 14, 2009 10:07 pm
Příspěvky: 109
a kolik je to asi kvantitativně? váhu nemám a moc to nedokážu odhadnout. děkuji. I


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: úte zář 28, 2010 1:07 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
Inka píše:
Děkuji moc za radu. tak to zkusím více napěchovat a dát různou zeleninu. ještě mi, prosím, poraďte. kolik přibližně soli na jednu klasickou zavařovací láhev (1l)? tak jednu lžičku? děkuji moc. I

Prostě nepatrně posolit, aby vám ta nastrouhaná zelenina pustila šťávu. Nijak se to neváží, vše je od oka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: sob říj 02, 2010 12:40 pm 
Offline

Registrován: pon srp 30, 2010 9:33 pm
Příspěvky: 15
Tak kedlubnovo česnekové pickles jsou opravdu velice dobré, na dvě obří kedlubny jsem dal 4 stroužky česneku, plus trochu kmínu, dvě procenta himalájské soli a cibuli. Vynikající, polovina už je pryč.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Pickles z červené řepy
PříspěvekNapsal: stř říj 27, 2010 6:44 pm 
Offline

Registrován: stř kvě 20, 2009 4:06 pm
Příspěvky: 21
Bydliště: Olomouc
Nezkoušel někdo dělat pickles ze samotné červené řepy?Prý je na to moc sladká a samostatně se to nepodaří.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles z červené řepy
PříspěvekNapsal: stř říj 27, 2010 9:00 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
Mikeš píše:
Nezkoušel někdo dělat pickles ze samotné červené řepy?Prý je na to moc sladká a samostatně se to nepodaří.

Tak ze samotné ne, ale dávám jí tam opravdu hodně a ničemu to nevadí.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon lis 01, 2010 3:23 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon čer 15, 2009 3:16 pm
Příspěvky: 131
Bydliště: Středočeský kraj
Dobrý den,

našla jsem na webu tento recept na pickles:

Nachystejte si například čínské zelí, kedluben, mrkev a jablko. Vše v syrovém stavu velmi jemně nadrobno nakrájejte, jemně osolte (můžete přidat i mořské řasy) a pořádně promněte rukama. Vzniklou směs dejte do keramické, skleněné nebo porcelánové nádoby, přikryjte velmi těsně pokličkou nebo talířkem a pořádně zatižte. Nechte stát v kuchyni přes noc při pokojové teplotě.

Druhý den už můžete konzumovat příjemně nakyslou zeleninovou směs. Ideální je dát si trošku pickles po teplém obědě nebo jako přílohu k němu. Pokud pickles do druhého dne všechnu nesníte, můžete směs nechat kvasit ještě do dalšího dne. Opět dbejte, aby nádoba s pickles byla řádně zatížená, aby dovnitř neproudil vzduch a místo ke kvašení nedocházelo ke hnití zeleniny! Chcete-li proces kvašení zastavit, jednoduše dejte nádobu s pickles do ledničky, kde vám vydrží i delší dobu.


Chci se zeptat, jestli je to správný recept, jestli je lepší dávat to do skleněné nádoby či jiné a také, jak dlouho se to může maximálně skladovat v lednici.

Je nějaké omezení, kolik toho denně sníst?

Předem děkuji za odpověď

Jana


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon lis 01, 2010 9:16 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
Jana píše:
Dobrý den,

našla jsem na webu tento recept na pickles:

Nachystejte si například čínské zelí, kedluben, mrkev a jablko. Vše v syrovém stavu velmi jemně nadrobno nakrájejte, jemně osolte (můžete přidat i mořské řasy) a pořádně promněte rukama. Vzniklou směs dejte do keramické, skleněné nebo porcelánové nádoby, přikryjte velmi těsně pokličkou nebo talířkem a pořádně zatižte. Nechte stát v kuchyni přes noc při pokojové teplotě.

Druhý den už můžete konzumovat příjemně nakyslou zeleninovou směs. Ideální je dát si trošku pickles po teplém obědě nebo jako přílohu k němu. Pokud pickles do druhého dne všechnu nesníte, můžete směs nechat kvasit ještě do dalšího dne. Opět dbejte, aby nádoba s pickles byla řádně zatížená, aby dovnitř neproudil vzduch a místo ke kvašení nedocházelo ke hnití zeleniny! Chcete-li proces kvašení zastavit, jednoduše dejte nádobu s pickles do ledničky, kde vám vydrží i delší dobu.


Chci se zeptat, jestli je to správný recept, jestli je lepší dávat to do skleněné nádoby či jiné a také, jak dlouho se to může maximálně skladovat v lednici.

Je nějaké omezení, kolik toho denně sníst?

Předem děkuji za odpověď

Jana

Sice to sám dělám trochu jinak a již jsem to zde popisoval, nicméně jde to dělat i takto a jíst se dá neomezeně, při skladování v lednici je životnost minimálně týden. Ideální je vyrábět si tento salát ve skle, ničemu jinému bych nevěřil.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: stř lis 24, 2010 11:55 pm 
Offline

Registrován: čtv lis 04, 2010 12:30 pm
Příspěvky: 350
Jarda píše:
Tak ocet tam dávat rozhodně nemusíte, ale trochu soli je celkem nutné, jinak vám nastrouhaná zelenina nepustí šťávu a celý salát vám zplesniví. Recept nehledejte, vezměte ze zeleniny to, co vám normálně chutná, pro lepší chuť doporučuji přidat křen a tím zase moc nešetřit, nastrouhejte na hrubším struhadle, lehce posolte himalájskou solí a pořádně promněte, jako když se dělá krouhané zelí. Po uvolnění šťávy důkladně napěchujte do skleničky a na ní dejte nějaké, ne zcela těsné víčko, aby to mohlo dýchat. Druhý, nebo třetí den se vytlačí šťáva nad tu zeleninu a tak za jeden, až dva dny zase klesne a je to hotové ke konzumaci. Jak vidíte nic složitého a v lednici hotové vydrží tak týden i déle.

Jarda, Vy nezatazujete nicim ten pohar so zeleninou?
chystam sa snad zajtra pozajtra na moje prve pickles, zatial mam k dispozicii iba zavaraninove pohare klasicke 700ml. no neviem si predstavit, ze cim to zatazit, ked je tsam to hrdlo pomerne uzke..


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 194 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 19 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz