Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob pro 15, 2018 1:15 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 133 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: sob bře 19, 2016 9:53 pm 
Online
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25669
Bydliště: Poděbrady
Tolar píše:
Jardo chutna mi oregano-)rozemlel jsem si ho na mouku v kavomlinku a hazim do jidla..
nekdy ho i jen tak cucam somotny a kdyz uz to hodne stipe tak to spolknu a drt vyplivnu-)jako se zazvorem..
Chci se zeptat ohledne davkovani,nerad bych to prehanel..jsou jeste 2 gramy za den rozemleteho oregana v pohode?

Tam bych problém neviděl, sám jsem bral 5 g dvakrát denně po dobu několika měsíců a problém s tím nebyl žádný.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: pát bře 31, 2017 6:00 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 750
Bydliště: KOŠICE
Ahojte.
Je veľmi žiaduce, aby koreniny boli v kvalite BIO - teda nepostrekované a hlavne neožarované ?
Pýtam sa preto, lebo korenie nie je až taká "spotrebka", žeby zakúpenie bio korenín bolo až tak finančne náročné.... Bio cejlónska škorica, bio kurkuma, bio sladká červená paprika, bio čierne korenie, bio bobkový list...
Ak bio koreniny majú mať podstatne väčšie účinky ako "nebio" (ktoré sú striekané a hlavne ožarované), šiel by som do toho. Zatiaľ si kupujem bio cejlónsku mletú škoricu (do kefíru), a keď si robím raz ročne kúru s bobkovým listom na očistu kĺbov, tak si kúpim bobkový list v bio kvalite. Oplatí sa teda aj iné koreniny používať v kvalite Bio ?
Ďakujem za vaše názory.

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: ned dub 02, 2017 2:00 pm 
Online
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25669
Bydliště: Poděbrady
SemTamTuPrídem píše:
Ahojte.
Je veľmi žiaduce, aby koreniny boli v kvalite BIO - teda nepostrekované a hlavne neožarované ?
Pýtam sa preto, lebo korenie nie je až taká "spotrebka", žeby zakúpenie bio korenín bolo až tak finančne náročné.... Bio cejlónska škorica, bio kurkuma, bio sladká červená paprika, bio čierne korenie, bio bobkový list...
Ak bio koreniny majú mať podstatne väčšie účinky ako "nebio" (ktoré sú striekané a hlavne ožarované), šiel by som do toho. Zatiaľ si kupujem bio cejlónsku mletú škoricu (do kefíru), a keď si robím raz ročne kúru s bobkovým listom na očistu kĺbov, tak si kúpim bobkový list v bio kvalite. Oplatí sa teda aj iné koreniny používať v kvalite Bio ?
Ďakujem za vaše názory.

U koření si jistý moc nejsem, ale logika mě říká že na ně se nic asi nestříká. Koření má přirozenou sílu bránit se škůdcům kvůli kterým se rostliny většinou postřikují, ale možná tam může být rozdíl v půdě a podmínkách pěstování to nevím tím jsem se nikdy nezabýval.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: ned dub 02, 2017 3:09 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 750
Bydliště: KOŠICE
Jarda píše:
U koření si jistý moc nejsem, ale logika mě říká že na ně se nic asi nestříká. Koření má přirozenou sílu bránit se škůdcům kvůli kterým se rostliny většinou postřikují, ale možná tam může být rozdíl v půdě a podmínkách pěstování to nevím tím jsem se nikdy nezabýval.

Takže bude asi jedno, či na očistu kĺbov (a iných vecí) použijem bobkový list obyčajný z obchodu, alebo BIO za niekoľkonásobok ceny ? :)

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: ned dub 02, 2017 4:26 pm 
Online
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25669
Bydliště: Poděbrady
SemTamTuPrídem píše:
Takže bude asi jedno, či na očistu kĺbov (a iných vecí) použijem bobkový list obyčajný z obchodu, alebo BIO za niekoľkonásobok ceny ? :)

U očisty konané jednou za čas určitě, tam rozdíl není vůbec podstatný.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: ned dub 02, 2017 4:40 pm 
Offline

Registrován: pát led 29, 2016 11:42 am
Příspěvky: 321
SemTamTuPrídem píše:
Ahojte.
Je veľmi žiaduce, aby koreniny boli v kvalite BIO - teda nepostrekované a hlavne neožarované ?
Pýtam sa preto, lebo korenie nie je až taká "spotrebka", žeby zakúpenie bio korenín bolo až tak finančne náročné.... Bio cejlónska škorica, bio kurkuma, bio sladká červená paprika, bio čierne korenie, bio bobkový list...
Ak bio koreniny majú mať podstatne väčšie účinky ako "nebio" (ktoré sú striekané a hlavne ožarované), šiel by som do toho. Zatiaľ si kupujem bio cejlónsku mletú škoricu (do kefíru), a keď si robím raz ročne kúru s bobkovým listom na očistu kĺbov, tak si kúpim bobkový list v bio kvalite. Oplatí sa teda aj iné koreniny používať v kvalite Bio ?
Ďakujem za vaše názory.

Mělo by se to vyplatit pokud je normální koření stříkané, což nevím, jestli je. Rostliny, které nejsou stříkané, se musí samy bránit proti škůdcům - no a ty obranné látky jsou většinou také účinnými látkami, kvůli kterým je jíme. Takže čím víc se musí rostlina bránit proti hmyzu, plísním a tak, tím je její účiněk větší.

V Americe se nebio koření běžně dost výrazně znehodnocuje, aby se zvýšila jeho trvanlivost, ale v Evropě jsou předpisy o dost přísnější. Já střídám bio i nebio koření, podle toho, kolik ho zrovna kupuji.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koreni (nejen)na traveni
PříspěvekNapsal: stř říj 11, 2017 1:53 am 
Offline

Registrován: úte kvě 24, 2016 10:48 pm
Příspěvky: 252
Pane Jardo prosím Vás,
koupila jsem si u Vás galgán. Jsou to docela velké tvrdší kusy, mám je hodit do jídla celé? Nebo se musí rozemlít? Galgán kvůli vitamínům je nutné užívat do jídla, které obsahuje tuky? Nebo obsahuje vitamíny rozpustné ve vodě? Děkuji.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koreni (nejen)na traveni
PříspěvekNapsal: sob říj 14, 2017 1:47 pm 
Online
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25669
Bydliště: Poděbrady
krasnagadgetka píše:
Pane Jardo prosím Vás,
koupila jsem si u Vás galgán. Jsou to docela velké tvrdší kusy, mám je hodit do jídla celé? Nebo se musí rozemlít? Galgán kvůli vitamínům je nutné užívat do jídla, které obsahuje tuky? Nebo obsahuje vitamíny rozpustné ve vodě? Děkuji.

Galgán oddenek je dodáván ve větších kusech pro lepší zachování účinných látek. Je dobré ho rozdrtit v tříštivém kávomlýnku a přesít cedníčkem, pak se již používá stejně jako každé jiné sypké koření. Z hlediska použití se spíše bude muset řídit chutí, tedy ho dávat do jídel kde vám bude chutnat, ale obecně vzato umožňuje zlepšit trávení veškerých jídel ovšem do některých se z důvodu pálivé chuti nehodí. Tuky nutné nejsou, funguje třeba dobře například i v červeném víně.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: úte led 02, 2018 5:02 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1535
Bydliště: Ba
Jarda píše:
muflon píše:
V jakých případech by jste černý pepř "kontraindikoval" hlavně ? Samozřejmě jde i o množství, kdy většina lidí neumí koření používat a často to hlavní co furt používaj je mraky soli a pepře.... :-(
U problémů s žaludkem jednoznačně, tam je schopen páchat velké škody.

Prosim, mohli by ste toto rozviest trochu detailnejsie. Ide o to, ze cierne korenie ma vdaka piperinu obrovsky prinos, mnoho latok sa vstrebava ucinnejsie.

Odkial mate poznatky o jeho skodlivosti (v rozumnych davkach), na zaludok? Zaujimali by ma hlavne nejake studie alebo nieco, coho sa da chytit. Nie, ze jedna pani povedala, ze to skodi. Ja cierne korenie pouzivam pravidelne, vo forme caju vyluhu, kedy ho tam pridavam, aby sa vyluhoval piperin a tym zapijam jedlo.

Pisete, ze to moze napachat velke skody. Takze musi to byt nieco dolezite.

_________________
Prehladne strucne navody fora Zdravi-az


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: úte led 02, 2018 6:41 pm 
Online
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25669
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Prosim, mohli by ste toto rozviest trochu detailnejsie. Ide o to, ze cierne korenie ma vdaka piperinu obrovsky prinos, mnoho latok sa vstrebava ucinnejsie.

Odkial mate poznatky o jeho skodlivosti (v rozumnych davkach), na zaludok? Zaujimali by ma hlavne nejake studie alebo nieco, coho sa da chytit. Nie, ze jedna pani povedala, ze to skodi. Ja cierne korenie pouzivam pravidelne, vo forme caju vyluhu, kedy ho tam pridavam, aby sa vyluhoval piperin a tym zapijam jedlo.

Pisete, ze to moze napachat velke skody. Takze musi to byt nieco dolezite.

Tak zdravému člověku asi škodit nijak nebude i když jde o dávku. Přeci jen velice silně stimuluje tvorbu šťáv a to nemusí vyhovovat každému. Pokud jde o lidi se žaludečními problémy, tak to je již jiná, třeba u vředů je schopen je rozdráždit opravdu velice efektivně a totéž se může týkat i jiných problémů jako zánětů a dalších komplikací. Pochopitelně pokud máte vyzkoušeno že vám problém nedělá tak nevidím důvod se ho vzdávat, je celkově opravdu prospěšný z mnoha pohledů.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: úte led 09, 2018 1:51 am 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1535
Bydliště: Ba
Vie mi niekto vypocitat, kolko g. obycajnej skorice mozem denne dlhodobo, tak, aby som neprekrocil maximalnu davku kuraminu?

_________________
Prehladne strucne navody fora Zdravi-az


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: úte led 09, 2018 8:41 am 
Offline

Registrován: pon srp 14, 2017 8:13 pm
Příspěvky: 528
Xion píše:
Vie mi niekto vypocitat, kolko g. obycajnej skorice mozem denne dlhodobo, tak, aby som neprekrocil maximalnu davku kuraminu?

Bukovský trepol v rádiu (inak nie som jeho fanúšik - skôr ho neznášam), že vraj zarovnaná čajová lyžička denne je maximum, ak sa bavíme o dlhodobejšom či dlhodobom hľadisku.... Ale kto vie, čo je pravda :D

_________________
29.8. 2018 .......... Myslím, že by už aj stačilo.... :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: úte led 09, 2018 1:15 pm 
Offline

Registrován: úte úno 19, 2013 2:43 am
Příspěvky: 833
Samotnou skořici za mě nebrat, patří na jablka do štrůdlu, vzhledem k jeho vysokému obsahu tam může nahradit cukr.

_________________
http://www.novarepublika.cz
http://www.aeronet.cz
http://www.parlamentnilisty.cz
http://www.protiproud.cz
http://www.svobodny-vysilac.cz
Citát: "Nemoc je okem viditelná a elektroakupunkturou měřitelná, i když nemocniční laboratoř mlčí."


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: úte led 09, 2018 1:31 pm 
Online
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25669
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Vie mi niekto vypocitat, kolko g. obycajnej skorice mozem denne dlhodobo, tak, aby som neprekrocil maximalnu davku kuraminu?

Cejlonské berou cukrovkáři až 3 g denně, ovšem normální skořice je daleko problematičtější z pohledu kumarinu, té bych asi nedával ani třetinu té dávky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: stř led 10, 2018 6:43 am 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1535
Bydliště: Ba
JednorazovyNICK píše:
Bukovský trepol v rádiu (inak nie som jeho fanúšik - skôr ho neznášam), že vraj zarovnaná čajová lyžička denne je maximum, ak sa bavíme o dlhodobejšom či dlhodobom hľadisku.... Ale kto vie, čo je pravda :D

No vsak to, ze chcelo by to poznat presnu pravdu. Ide o toxicku latku a tak by to bolo najlepsie stanovit maximalnu davku, u ktorej este urcite nehrozia zdravotne problemy. Ja zatial tak nejak podla vlastneho odhadu davam pol cajovej lyzicky denne. Ale tak ma napadlo, ci uz i to nieje privela, respektive ci by sa nedalo ist aj vyssie.

Jarda - dakujem za odpoved, cejlonskej viem ze sa da vela, aj 10 gramov denne by sa dalo, kedze obsahuje 20-60x menej kuraminu, nez obycajna. Bohuzial, pri cene 100 euro za kilo, sa jej neda brat vela, ide to prilis do penazi.

_________________
Prehladne strucne navody fora Zdravi-az


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 133 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz