Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Koření a dochucovadla
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=23&t=796
Stránka 310

Autor:  zuzis [ čtv srp 12, 2010 8:24 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Jarda píše:
Skořice neobsahuje ani tak vitamíny, jako kumarin, což je sice výborná látka, ale všeho moc škodí. Kumariny jsou aromatické sloučeniny, které v rostlinách fungují jako ochranné látky proti hmyzu. Doporučuje se tedy používat spíše cejlonskou skořici místo skořice cassia, protože ta první má podstatně nižší obsah kumarinu. Kumarin ve větších dávkách může u člověka způsobit krvácení, bolesti hlavy, spavost a závrati a také je mu připisován halucinační a erotizující účinek. Používá se v medicíně jako základ pro výrobu antikoagulantů, například Warfarinu. Co vám tedy chybí to netuším, ale se skořicí rozhodně nepřehánět.

Tak že by potom mám trochu řidší stolici? Vždy když si dám ovocný salát, třeba švestky, broskve, jablko, borůvky, nektarinky, a do toho česnek se skořicí, tak mne to pak nafukuje a mám stolici řidší. A nebo je to tím, že se přejím. Vždycky si udělám velkou hromadu, protože se na to těším a pak se přejím a nadávám si

Autor:  Jarda [ čtv srp 12, 2010 9:27 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

zuzis píše:
Tak že by potom mám trochu řidší stolici? Vždy když si dám ovocný salát, třeba švestky, broskve, jablko, borůvky, nektarinky, a do toho česnek se skořicí, tak mne to pak nafukuje a mám stolici řidší. A nebo je to tím, že se přejím. Vždycky si udělám velkou hromadu, protože se na to těším a pak se přejím a nadávám si

Je to také možné, ale v tomto případě vidím spíše problém v té kombinaci a v množství. Já bych se při těchto potížích snažil o maximální jednoduchost a rozumné množství. Třeba švestky rozhodně ideální nejsou a také ta zvláštní kombinace asi bude dost kvasit. Prubněte třeba jenom jablko a borůvky, trochou skořice, nastrouhejte tam kousek zázvoru a přidejte polévkovou lžíci tekutého kokosového oleje.

Autor:  Kometa [ čtv srp 12, 2010 10:35 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Má nějaký účinek sušený zázvor nebo jen čerstvý? Ten sušený je takový primitivní na použití, sypu si ho do kefíru spolu se skořicí. Může toto koření vyvážit to, že si dám do kefíru trochu medu?

Autor:  Sybilla [ čtv srp 12, 2010 10:43 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

zuzis píše:
Vždy když si dám ovocný salát, třeba švestky, broskve, jablko, borůvky, nektarinky, a do toho česnek se skořicí, tak mne to pak nafukuje a mám stolici řidší. A nebo je to tím, že se přejím. Vždycky si udělám velkou hromadu, protože se na to těším a pak se přejím a nadávám si

Pri konzumácii ovocia by sa nemalo miešať viacej druhov a keď tak iba veľmi podobnej konzistencie. Čiže bobulové s bobulovým, kôstkové s kôstkovým a pod.. Hovorí sa, a mne to funguje, že jablká iba samostatné. Takisto aj melón iba samotný s ničím iným. Keď sa nedodržia zásady správneho jedenia ovocia (na nete je toho popísaného fúra) bude nafukovať. Ja sa tiež presne ako ty teším, ako si ráno dám do trumpety a keď to preženiem s porciou, problém je na svete. Vždy. Keď si dám s mierou a vhodne pokombinované problém nie je. \":)\"

Autor:  Sybilla [ čtv srp 12, 2010 10:56 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

[quote="Kometa":1428z8co]Má nějaký účinek sušený zázvor nebo jen čerstvý? Ten sušený je takový primitivní na použití, sypu si ho do kefíru spolu se skořicí. Může toto koření vyvážit to, že si dám do kefíru trochu medu?[/quote:1428z8co]
Čerstvé je vždy lepšie u čohokoľvek, ale zázvor má účinky aj ako sušený..
http://www.liecenie.info/liecive-koreniny/zazvor

Autor:  zuzis [ čtv srp 12, 2010 2:33 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Sybilla píše:
Pri konzumácii ovocia by sa nemalo miešať viacej druhov a keď tak iba veľmi podobnej konzistencie. Čiže bobulové s bobulovým, kôstkové s kôstkovým a pod.. Hovorí sa, a mne to funguje, že jablká iba samostatné. Takisto aj melón iba samotný s ničím iným. Keď sa nedodržia zásady správneho jedenia ovocia (na nete je toho popísaného fúra) bude nafukovať. Ja sa tiež presne ako ty teším, ako si ráno dám do trumpety a keď to preženiem s porciou, problém je na svete. Vždy. Keď si dám s mierou a vhodne pokombinované problém nie je. \":)\"

No to bude asi můj problém. Protože ted mi nejvíce zraje hodně ovoce a je mi to líto vyhodit. Mám už takhle dva mrazáky narvaný. Takže abych toho snědla nejvíce, tak to dost míchám. Prosím Tě mohla by si mi dát tip, na jakých stránkách je popsané jak správně ho míchat a s čím se dá konkrétně jíst? Jinak meloun jím každý den ted v létě když je levný. A vždy samotný. Ten mi problém nedělá. Spíš ta snídaně a to ten ovocný salát se skořicí.

Autor:  Jarda [ čtv srp 12, 2010 9:10 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Kometa píše:
Má nějaký účinek sušený zázvor nebo jen čerstvý? Ten sušený je takový primitivní na použití, sypu si ho do kefíru spolu se skořicí. Může toto koření vyvážit to, že si dám do kefíru trochu medu?

Koření na med vliv patrně nemá a nechápu, proč do kefíru dáváte med. Cukry skoro vždy způsobují kvašení a je vhodné je používat minimálně a pokud vůbec, tak samostatně.

Autor:  muflon [ pon srp 23, 2010 8:30 pm ]
Předmět příspěvku:  Co NEPOUZIVAT

Doporučená doplňková fungicidní dieta

http://www.biorenesance.cz/biorenesance ... GILEN-50ml

V zájmu maximální účinnosti léčebné kúry se dlouhodobě vyhněte všem silně kyselinotvorným potravinám a umělým přídavným látkám. Zejména se jedná o tzv. pět bílých jedů: Bílý cukr, mléko a mléčné výrobky, ztužené rafinované oleje a tuky, bílou mouku a loupanou rýži, kopanou sůl. Dále omezte živočišné tuky, vajíčka, alkohol, nikotin, přísun umělých barviv, dochucovačů (kečup, hořčice, majonéza, tatarka, ocet) a konzervantů (glutaman sodný, kyselina benzoová, citronová).

Autor:  Jarda [ úte srp 24, 2010 7:27 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Co NEPOUZIVAT

muflon píše:
Doporučená doplňková fungicidní dieta

http://www.biorenesance.cz/biorenesance ... GILEN-50ml

V zájmu maximální účinnosti léčebné kúry se dlouhodobě vyhněte všem silně kyselinotvorným potravinám a umělým přídavným látkám. Zejména se jedná o tzv. pět bílých jedů: Bílý cukr, mléko a mléčné výrobky, ztužené rafinované oleje a tuky, bílou mouku a loupanou rýži, kopanou sůl. Dále omezte živočišné tuky, vajíčka, alkohol, nikotin, přísun umělých barviv, dochucovačů (kečup, hořčice, majonéza, tatarka, ocet) a konzervantů (glutaman sodný, kyselina benzoová, citronová).

Je to pořád o stravě a stresech, čili nepočítejte, že budete normálně jíst a zapíjet to zázračným a dost drahým přípravkem, přičemž bude vše OK, to rozhodně nefunguje.

Autor:  muflon [ stř srp 25, 2010 8:57 pm ]
Předmět příspěvku:  Skořice-jak poznat ceylonskou+DISKUSNI FORUM o koření

Od Grešíka i přímo z Ceylonu(drahá, s jejich písmem na krabičce...) - je tato SríLanská skořice velmi měkká (vcelku), takže se dá i v ruce snadno jako papír polámat do mixeru...Navíc má několikrát (3x a vic) šroubovici kůry...A hlavně je jak bambus s viditelnýmu vystouplými přechody tam, kde z širší části přechází na tenčí...a je MATNÁ KŮRA SVĚTLE ORANŽOVO-HNĚDÁ...

Pak jsem koupil z e-shopu "Čajový dům"(LuciVita) skořici vcelku kde píšou přímo na obalu že původ: Srí Lanka(=Ceylon)....ale byla TA KŮRA LESKLEJŠÍ TMAVĚJŠÍ A TVRDÁ tak, že jí v ruce nešlo téměř zlomit...a nebyla ta kůra tolikrát zavinutá šroubovice...(jen1-2x)...tak nevím zda je to podvrh a jde o čínskou skořici, nebo je to čínský druh který možná není tak náročný na pěstování a vysadili ho možná i na Srí Lance(??), nebo zda je to opravdu ceylonská a je jen "jiná"....
(ALE NA OBRÁZKU OD GREŠÍKA Z KATALOGU, VYPADÁ ta co je z e-shopu LuciVita- JAKO ČÍNSKÁ(popis Grešíka k obrázku)!!-TAKY JEN 1X ZATOČENÁ KŮRA!!

Internet říká že:
... ceylonská má mnohem jemnější chuť než běžně používaná skořice čínská. Kůra [i:1wgocjl1][b:1wgocjl1]je silným desinfekčním prostředkem, zlepšuje tráveni[/b:1wgocjl1][/i:1wgocjl1], odstraňuje nadýmání, působí protiprůjmově, podporuje chuť k jídlu a zlepšuje látkovou výměnu. Účinně působí při regeneraci sil po úrazech a těžkých chorobách.
... skořice čínská má ostré a štiplavé aroma, ale skořice ceylonská je sladká a hladivá.. V porovnání s čínskym druhem, má ceylonská skořice jemnější vůni.

Cinnamomum zeylanicum pochází z ostrova Srí Lanka (dříve nazývaný Ceylon), jihovýchodní Indie. Je také přirozená v jihozápadní Indii a pohoří Tenasserim v Burmě. Bylo provedeno několik pokusů přesadit skořicicové stromy do ostatních částí tropického světa, ale byly naturalizovány pouze na Seychelách.

[b:1wgocjl1][u:1wgocjl1]Senzorické vlastnosti :[/b:1wgocjl1][/u:1wgocjl1]
Silně aromatická, sladká, příjemná, hřejivá, ale taky silně hořká(neboť se po určité době vaření stane mírně hořký...)

Lze nějak jinak bezpečně poznat ceylonskou skořici(Cinnamomum zeylanicum) od čínské(Cin-
namomum cassia)?
Myslím totiž že asi nejspíš záleží na ZPŮSOBU SUŠENÍ A BALENÍ PRUHŮ KŮRY...PROTO TEN ROZDÍL V POČTU ZAVINUTÍ(???)
- tady totiž píšou:
Pruhy sloupnuté kůry se balí do svazků a nechají se až dva dny sušit na slunci. Po uschnutí se oba okraje charakteristicky svinují dovnitř a vznikají [u:1wgocjl1]charakteristické tvary - [b:1wgocjl1]dvojtrubky.[/b:1wgocjl1][/u:1wgocjl1](TAKŽE MŮŽE BÝT CEJLONSKÁ I JEN MÁLO ZAVINUTÁ TAKŽE NENÍ NA PRVNÍ POHLED ODLIŠITELNÁ OD ČÍNSKÉ???, a co ty velké rozdíly v tvrdosti a barvě kůry....som z toho volajaký zmetěný \":mrgreen:\" )
http://www.vitejdoma.cz/zahradnik/bylin ... .6867.html
--------------

diskusní fórum Kde nakoupit koření? :

Autor:  Jarda [ stř srp 25, 2010 9:12 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Skořice-jak poznat zda je ceylonská

muflon píše:
Od Grešíka i přímo z Ceylonu(drahá, s jejich písmem na krabičce...) - je tato SríLanská skořice velmi měkká (vcelku), takže se dá i v ruce snadno jako papír polámat do mixeru...Navíc má několikrát (3x a vic) šroubovici kůry...A hlavně je jak bambus s viditelnýmu vystouplými přechody tam, kde z širší části přechází na tenčí...a je MATNÁ KŮRA SVĚTLE ORANŽOVO-HNĚDÁ...

Pak jsem koupil z e-shopu "Čajový dům"(LuciVita) skořici vcelku kde píšou přímo na obalu že původ: Srí Lanka(=Ceylon)....ale byla TA KŮRA LESKLEJŠÍ TMAVĚJŠÍ A TVRDÁ tak, že jí v ruce nešlo téměř zlomit...a nebyla ta kůra tolikrát zavinutá šroubovice...(jen1-2x)...tak nevím zda je to podvrh a jde o čínskou skořici, nebo je to čínský druh který možná není tak náročný na pěstování a vysadili ho možná i na Srí Lance(??), nebo zda je to opravdu ceylonská a je jen "jiná"....
(ALE NA OBRÁZKU OD GREŠÍKA Z KATALOGU, VYPADÁ ta co je z e-shopu LuciVita- JAKO ČÍNSKÁ(popis Grešíka k obrázku)!!-TAKY JEN 1X ZATOČENÁ KŮRA!!

Internet říká že:
... ceylonská má mnohem jemnější chuť než běžně používaná skořice čínská. Kůra je silným desinfekčním prostředkem, zlepšuje tráveni, odstraňuje nadýmání, působí protiprůjmově, podporuje chuť k jídlu a zlepšuje látkovou výměnu. Účinně působí při regeneraci sil po úrazech a těžkých chorobách.
... skořice čínská má ostré a štiplavé aroma, ale skořice ceylonská je sladká a hladivá.. V porovnání s čínskym druhem, má ceylonská skořice jemnější vůni.

Cinnamomum zeylanicum pochází z ostrova Srí Lanka (dříve nazývaný Ceylon), jihovýchodní Indie. Je také přirozená v jihozápadní Indii a pohoří Tenasserim v Burmě. Bylo provedeno několik pokusů přesadit skořicicové stromy do ostatních částí tropického světa, ale byly naturalizovány pouze na Seychelách.

Senzorické vlastnosti :
Silně aromatická, sladká, příjemná, hřejivá, ale taky silně hořká(neboť se po určité době vaření stane mírně hořký...)

Lze nějak jinak bezpečně poznat ceylonskou skořici(Cinnamomum zeylanicum) od čínské(Cin-
namomum cassia)?
Myslím totiž že asi nejspíš záleží na ZPŮSOBU SUŠENÍ A BALENÍ PRUHŮ KŮRY...PROTO TEN ROZDÍL V POČTU ZAVINUTÍ(???)
- tady totiž píšou:
Pruhy sloupnuté kůry se balí do svazků a nechají se až dva dny sušit na slunci. Po uschnutí se oba okraje charakteristicky svinují dovnitř a vznikají charakteristické tvary - dvojtrubky.(TAKŽE MŮŽE BÝT CEJLONSKÁ I JEN MÁLO ZAVINUTÁ TAKŽE NENÍ NA PRVNÍ POHLED ODLIŠITELNÁ OD ČÍNSKÉ???, a co ty velké rozdíly v tvrdosti a barvě kůry....som z toho volajaký zmetěný \":mrgreen:\" )
http://www.vitejdoma.cz/zahradnik/bylin ... .6867.html

Obávám se, že to laik rozlišit nedokáže, sám jsem tuto problematiku sice nikdy detailně nezkoumal, ale obě odrůdy jsem kupoval a žádný visuelní rozdíl, podle něhož by šlo obě skořice jednoznačně rozlišit, jsem nenašel. Ono totiž dost záleží na stáří sloupnuté kůry a šířce sloupnutého proužku, čili se to může zásadně lišit i z jednoho stromu. Zde asi nebude jiné řešení, než se spolehnout na poctivost daného prodejce.

Autor:  muflon [ stř srp 25, 2010 9:34 pm ]
Předmět příspěvku:  Vyhlášené obchůdky na koření

Prahu teď moc nenavštěvuju ale několik vyhlášených kořenářství tam určitě je...U Salvatora, nedaleko Karlova mostu to bylo, Adresa: Náprstkova 2..:
http://www.tyden.cz/rubriky/apetit/kore ... 51613.html

Nebo v Praze obchůdek "ZDE JSOU LVI" (Praha,Prokopská 5)

Ještě si necháváme občas posílat z "koření od Antonína" z Plzně.

Jinak Grešík přes e-shopy dodává několik (poměrně málo) druhů koření...

Autor:  muflon [ stř srp 25, 2010 10:42 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Skořice-jak poznat zda je ceylonská

Jarda píše:
Obávám se, že to laik rozlišit nedokáže,...žádný visuelní rozdíl, podle něhož by šlo obě skořice jednoznačně rozlišit, jsem nenašel. Ono totiž dost záleží na stáří sloupnuté kůry a šířce sloupnutého proužku, čili se to může zásadně lišit i z jednoho stromu. Zde asi nebude jiné řešení, než se spolehnout na poctivost daného prodejce.

Ta od Grešíka má velmi jemnou, téměř nevýraznou chuť....
Ta od LuciVita má velmi výraznou zpočátku intenzivně sladkou, po chvilce ale až štiplavou chuť...!

Chuť by přeci měla být víceméně podobná, ne? Tady je diametrálně odlišná...že by mělo takový vliv stáří stromu...asi by to chtělo se pozeptat vyučených kuchařů nebo gurmánů ze záliby.... \":wink:\"

Autor:  Jarda [ čtv srp 26, 2010 8:34 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Skořice-jak poznat zda je ceylonská

muflon píše:
Ta od Grešíka má velmi jemnou, téměř nevýraznou chuť....
Ta od LuciVita má velmi výraznou zpočátku intenzivně sladkou, po chvilce ale až štiplavou chuť...!

Chuť by přeci měla být víceméně podobná, ne? Tady je diametrálně odlišná...že by mělo takový vliv stáří stromu...asi by to chtělo se pozeptat vyučených kuchařů nebo gurmánů ze záliby.... \":wink:\"

Na toto již odborník opravdu nejsem a nerad bych zde vypouštěl nějaké nepodložené dohady, nicméně se domnívám, že se i chuť může strom od stromu docela silně lišit.

Autor:  Kometa [ čtv srp 26, 2010 7:59 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Velmi doporučuji toto koření:
Obrázek

Obrázek

Objevila jsem ho náhodou když jsem sháněla něco hrubšího do mlýnku na koření a od té doby ho dávám snad do každého slaného jídla. Obsahuje česnek, chilli a petržel.

Stránka 310 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/