Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Koření a dochucovadla
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=23&t=796
Stránka 1010

Autor:  Jarda [ čtv kvě 23, 2019 12:09 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

adabo píše:
Chtěl bych se zeptat jak je to s využitelností živin z čerstvé kurkumy?

Začal jsem si jí mixovat se zázvorem a pít, ale došlo mi, že to nejspíš nebude tak slavné s využitelností jelikož prášková kurkuma je tuším tepelně upravovaná?

Jak by bylo tedy nejlepší připravovat čerstvou kurkumu?

Tak asi nejednodušší je tepelná úprava v tuku jak vám píše člen Alopat, nebo by šlo macerací v lihu také docílit solidních výsledků a můžete pak i zdravě chlastat.

Autor:  adabo [ pát kvě 24, 2019 8:45 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Dekuji za odpoved Jardo a Alopato. Zkusim vase rady.

Autor:  Xion [ ned kvě 26, 2019 1:31 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Alopat píše:
Ajurvéda používá turmeric golden milk a paste.

A uplne nespravne.

Autor:  adabo [ pon kvě 27, 2019 9:21 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Xion píše:
A uplne nespravne.

A rozvest byste to nemohl? Takhle je vase reakce temer zbytecna.

Autor:  Xion [ pát kvě 31, 2019 2:45 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

adabo píše:
A rozvest byste to nemohl? Takhle je vase reakce temer zbytecna.

Uz som to pisal niekolko krat, ze piperine ma slabu rozpustnost vo vode, takze cierne korenie treba vyvarit najprv, este pred kurkumov, vo vode, a aj tak sa ho tam vela nevyluci, kedze to ma byt pasta a ma to byt huste, nemozes tam dat vela vody.
Nechce sa mi to stale opakovat. Cize to cierne korenie v ich recepte je takmer zbytocne.
Preto je lepsie bud pridat cisty piperine vo forme emulzie, ktory sa da kupit ako doplnok, respektive zhltnut piperinovu tabletku, po kazdom suste golden paste, co je ale dost otravne.
Pisal som im to, ale nereagovali. Zjavne sa citia byt najmudrejsi, pretoze proste fanaticka ajurveda vie vsetko najlepsie. Ani sa neunuvali reagovat. Ale veda to jasne ukazala, ako tazko je piperine extrahovatelny z korenia, teda ze ho treba vyvarit do VELKEHO mnozstva vody... cize zmysel ma len u polievok, tam to funguje super, a u redsich omacok, ktore obsahuju vela vody.
Oni tam to korenie davaju nakonci, a zbytocne vela... myslia si, ze to pomoze, ked ho tam nasypu kvanta, take ze niektori ludia to uz ani nedokazu prehltnut. Ale uplne zbytocne tryznenie.
Postup je teda taky, najprv vyvarit cierne korenie vo vode, tak 5-10 minut, potom pridat kurkumu a zahustit to a nakoniec olej. Ale ako vravim, v tom mnozstve vody sa aj tak neuvolni vela piperinu. Rozpustnost piperinu je 40 mg na 1 liter vody, cize ked chce clovek tu ucinnu davku 5mcg v jednej davke, tak na to potrebuje 125ml vody. Ked si to rozratas, nebudes mat vlastne ani 1mg piperinu v 1 davke golden paste. Stale malo. Lepsie je pridat ten extrakt a rozratat to, aby bolo 5mg na 1 polievkovu lyzicu golden paste.
https://www.iherb.com/pr/source-natural ... ablets/992

Autor:  Xion [ pát kvě 31, 2019 2:48 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Dobry den Jarda, nasiel som 10 rokov stare sladke drievko, objednane od vas z roku 2009/2010.
Je pouzitelne, alebo nejak oxiduje? Nieje to prasok, ale take 0,5 cm kusky korenov. Chuti dost nahorklo. Vyhodit, ci pouzit?

Autor:  Jarda [ pát kvě 31, 2019 7:45 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Xion píše:
Dobry den Jarda, nasiel som 10 rokov stare sladke drievko, objednane od vas z roku 2009/2010.
Je pouzitelne, alebo nejak oxiduje? Nieje to prasok, ale take 0,5 cm kusky korenov. Chuti dost nahorklo. Vyhodit, ci pouzit?

Takto "archívní" materiál jsem zatím nikdy nezkoušel, ale i když účinky budou určitě slabší podle mě makat bude, něco jiného je prášek který slábne celkem rychle a něco jiného kusy kořene tam účinná látka tak snadno nedegraduje.

Autor:  Alopat [ ned čer 02, 2019 9:27 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Med se zachoval i v egyptských pyramidách a to už o antimikrobiálním účinku něco vypovídá. Pro skladování je klíčové zajistit, aby nenatahoval vzdušnou vlhkost.

Autor:  Valentýn [ stř čer 05, 2019 5:21 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Alopat píše:
Med se zachoval i v egyptských pyramidách a to už o antimikrobiálním účinku něco vypovídá. Pro skladování je klíčové zajistit, aby nenatahoval vzdušnou vlhkost.

Není to ani tak antimikrobiální účinek jako spíše konzervační účinek vlivem cukru. Například kandované ovoce je také konzervováno cukrem.

Autor:  Alopat [ stř čer 12, 2019 9:28 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Valentýn píše:
Není to ani tak antimikrobiální účinek jako spíše konzervační účinek vlivem cukru. Například kandované ovoce je také konzervováno cukrem.

Ono je třeba porovnávat nejen sladivost, která je u květových medů srovnatelná, ale i chuť a zdravotní dopad, který je oproti rafinovanému cukru jednoznačně příznivý. Najděte mi jiné sladidlo, které lidem prodlužuje život potlačováním šmejdů (např. toxoplazmy), příznivým vlivem na střevní mikroflóru a zvyšování imunity (odsunutím patogenních a výživou prospěšných kmenů) a v mnoha studiích popisovaným antimikrobiálním účinkem (od redukce plísní a tvorby nežádoucího biofilmu až po kandidu a zlatý stafylokok atd.). Samozřejmě se musí jednat o surový med přímo od včelaře. Nakonec i ten konzervační účinek sacharózy se hodí.

Effect of honey in improving the gut microbial balance
https://academic.oup.com/fqs/article/1/2/107/3860141
Additive action of honey and starch against Candida albicans and Aspergillus niger.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18095766

Autor:  Tamariška [ čtv čer 13, 2019 11:58 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Alopat je tuším včelár, tak chcem poprosiť o názor.
V jednom článku som čítala 10 tipov, ako zistiť, či je med pravý, nepančovaný. Prekvapilo ma, že med by nemal lepiť. Kupujem od viacerých včelárov, ale nelepivý med som ešte nemala.

Autor:  Alopat [ pát říj 04, 2019 3:26 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Poměr 1:100 (pepř/pečené maso, piperine/curcumin) se mi líbí. A nejde jenom o zvýšené vstřebávání z trávicího traktu a plazmatickou koncentraci v krvi, ale i o schopnost dostat se s jeho pomocí do buněk a tkání. Vlivu na glukuronidaci (odbourávání toxinů) se využívá i při dávkování léků. https://mediately.co/cz/drugs/Tbgw95EFQ3UidyhUSLJPavCHGgl/plexxo-100mg-tableta#dosing

Je černý pepř zdravý? Zde je Co říká věda.
Is Black Pepper Healthy? Here's What the Science Says
https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:ABQfwEKRe2sJ:https://time.com/5503520/black-pepper-health-benefits/+&cd=13&hl=cs&ct=clnk&gl=cz

http://www.protiproud.cz/zdravi/1881-odkaz-patera-ferdy-stale-zivy-vzpominky-na-zazracneho-lecitele-pohnuty-zivot-dar-bozi-a-tisice-uzdravenych-dalsi-recepty-a-prakticke-rady.htm

Autor:  MisaBure83 [ úte bře 10, 2020 6:29 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Ve své stravě pravidelně používám koření, existuje mnoho studií, které prokazují jejich pozitivní účinek na tělo.

Autor:  neti [ pon črc 12, 2021 11:18 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Okrem chilli, ktoré má blahodárne účinky na môje tráviace orgány (na začiatku samozrejme nie, to je peklo - ale postupne si telo zvykne) nepoužívam žiadne bežné koreniny. Hlavne z čierneho korenia ma bolel žalúdok. Od mamy som dostal škoricu (tá je dobrá tuším na nadľadvinky), klinčeky (hřebíčky - užívam 2-4 denne), fenikel (sa tuším dáva deťom na lepšie "odvzdušňovanie"), kmín a muškátový orech - ktorým som sa zrejme priotrávil (klistír obidvomi smermi, zrejme som prehnal hmožstvo).

Mám chuť to všetko vyhodiť - predtým sa ale opýtam, či muškátový orech má nejaký liečivý benefit (aký?) alebo je to len prášok na ochutenie jedla a koláčov?

Autor:  Jarda [ úte črc 13, 2021 7:37 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

neti píše:
Okrem chilli, ktoré má blahodárne účinky na môje tráviace orgány (na začiatku samozrejme nie, to je peklo - ale postupne si telo zvykne) nepoužívam žiadne bežné koreniny. Hlavne z čierneho korenia ma bolel žalúdok. Od mamy som dostal škoricu (tá je dobrá tuším na nadľadvinky), klinčeky (hřebíčky - užívam 2-4 denne), fenikel (sa tuším dáva deťom na lepšie "odvzdušňovanie"), kmín a muškátový orech - ktorým som sa zrejme priotrávil (klistír obidvomi smermi, zrejme som prehnal hmožstvo).

Mám chuť to všetko vyhodiť - predtým sa ale opýtam, či muškátový orech má nejaký liečivý benefit (aký?) alebo je to len prášok na ochutenie jedla a koláčov?

Muškátový oříšek a květ jsou extrémně silné drogy s velkým halucinogenním efektem a předávkování může skončit i fatálně tedy zde vidím experimentování jako docela mimo. V běžných dávkách jsou naopak mimořádně léčivé a řeší opravdu širokou škálu zdravotních problémů. Zde je poměrně slušný výpis benefitů https://scialert.net/fulltext/?doi=ajft.2017.271.284

Stránka 1010 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/