Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Koření a dochucovadla
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=23&t=796
Stránka 910

Autor:  JednorazovyNICK [ úte led 16, 2018 2:23 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

zvedavy píše:
Myslené samozrejme "fakty" o prírodných kultúrach, vyberáš si len to, čo pasuje tebe do tvojich teórií a zvyšok ignoruješ. Ale to som si všimol už dávnejšie v tvojich príspevkoch, málokedy argumentuješ, skôr si útočný (z toho moja poznámka o fanatizme).

Táto téme je ale o inom, nebudem spamovať.

Robíš do puntíku presne to isté, z čoho ma obviňuješ. Dokonca ja sám menej spĺňam tvoj opis toho čo robím, než skutočnosť, že to robíš TY.
Melieš dve na tri, napíš na čo si chcel dostať argument... čo som ignoroval ??? ... NIČ. To ty ignoruješ, že niekto proste nechce deti, a nemusí byť preto ani o chlp horší človek ako si ty. Ty malomeštiak obyčajný. \":)\"

Autor:  zvedavy [ úte led 16, 2018 2:39 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Nechaj si laskavo svoje invektiva a posudky o tom, ci som malomestiak alebo nie. Nevies o mne absolutne nic a ja ti tu rozhodne nenadavam ako ty ostatnym.

Navyse vobec si nepochopil, o com som pisal, ale to ma asi ani neprekvapuje. Riesis nezmysly o tom, ze chlapi, co maju deti stracaju svaly. Ze zeny po porode maju skazenu postavu. Ze sa musis o niekoho starat a nie si to len ty. Ze ludia chodia do zamestnania a snazia sa zabezpecit sa financne. Co je to za prizemnost, prosim ta? Je to len a len tvoja predstava, pretoze aj na tomto fore su ludia, ktori maju slusnu pracu, rodinu a zaroven sa staraju o svoje zdravie.
Ale ty to nevnimas, musel by si pripustit, ze su aj ine zivotne cesty, ako je ta tvoja. Miesto toho radsej utocis na ludi, co s tebou slusne komunikuju a sikanujes tu kazdeho svojimi vylevmi.

Kludne reaguj, ak chces, ale ja diskusiu s tebou ukoncujem, nema to totiz ziadny zmysel.

Autor:  Xion [ sob led 20, 2018 1:20 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

nowocayn- slovaci ktori su chudobni nedavaju 60 eur na alkohol. Chudobni kupuju lacne chlasty, okrem toho, nie kazdy slovak je alkoholik, to zdaleka nie. Ked uz tak, skor davaju na cigarety, fajcenie taha z vacsiny ludi viac penazi. Toto ale nieje rozpocet, je to zavislost, neda sa z toho dostat len tak, ze im povies. Musis kalkulovat s tym, co im ostava po zaplateni uctov, zivobytia a zavislosti, z ktorych sa nevedia dostat. Iba to mozu dat na svoje zdravie, viac nie. Viem to, kolko fajciarov by chcelo prestat a cele roky nedokazu. A kupuju si aj doplnky a zdrave veci, len preto, ze sa nevedia zbavit cigariet, nemusi to znamenat, ze nic si nemozu kupit na zdravie.

S tou skoricou si to vobec nepochopil, ja som sa ohradil na to, ze kazdy radi cejlonsku, a tu obycajnu akoze ani nemas zvazovat... proste ako by to bola samozrejmost, co nieje. Na to som sa ohradil, ze to nieje dobry sposob rozmyslania, lebo cejlonska je prilis draha. Na otazku a zistovania, kolko mozem obycajnej skorice, aby som neprekrocil tu davku, mi niekto odpovie, ze ber cejlonsku, akoby to bola samozrejmost. To ma poburilo, ze to co je za radu? Ked sa pytam na obycajnu, asi chcem vediet obycajnu. Nie kazdy ma na cejlonsku.

Preto ma zmysel vediet, kolko sa da uzivat obycajnej, a nie na vsetko radit cejlonsku, ktoru som minule v obchode videl za 100 eur na kg, to je 2x viac nez klinceky, ktore patria k tym najdrahsim korenim.

Autor:  Jarda [ sob led 20, 2018 12:54 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Xion píše:
nowocayn- slovaci ktori su chudobni nedavaju 60 eur na alkohol. Chudobni kupuju lacne chlasty, okrem toho, nie kazdy slovak je alkoholik, to zdaleka nie. Ked uz tak, skor davaju na cigarety, fajcenie taha z vacsiny ludi viac penazi. Toto ale nieje rozpocet, je to zavislost, neda sa z toho dostat len tak, ze im povies. Musis kalkulovat s tym, co im ostava po zaplateni uctov, zivobytia a zavislosti, z ktorych sa nevedia dostat. Iba to mozu dat na svoje zdravie, viac nie. Viem to, kolko fajciarov by chcelo prestat a cele roky nedokazu. A kupuju si aj doplnky a zdrave veci, len preto, ze sa nevedia zbavit cigariet, nemusi to znamenat, ze nic si nemozu kupit na zdravie.

S tou skoricou si to vobec nepochopil, ja som sa ohradil na to, ze kazdy radi cejlonsku, a tu obycajnu akoze ani nemas zvazovat... proste ako by to bola samozrejmost, co nieje. Na to som sa ohradil, ze to nieje dobry sposob rozmyslania, lebo cejlonska je prilis draha. Na otazku a zistovania, kolko mozem obycajnej skorice, aby som neprekrocil tu davku, mi niekto odpovie, ze ber cejlonsku, akoby to bola samozrejmost. To ma poburilo, ze to co je za radu? Ked sa pytam na obycajnu, asi chcem vediet obycajnu. Nie kazdy ma na cejlonsku.

Preto ma zmysel vediet, kolko sa da uzivat obycajnej, a nie na vsetko radit cejlonsku, ktoru som minule v obchode videl za 100 eur na kg, to je 2x viac nez klinceky, ktore patria k tym najdrahsim korenim.

Tak kupovat cejlonskou skořici v běžné obchodní síti je opravdu ekonomicky neúnosné, ale já ji mám na e-schopu za hodně slušnou cenu 660,-Kč/ kg a prodává se opravdu dost. Za podobnou cenu ji asi nikde u vás nekoupíte a ona se i celkem blbě shání, prodává ji jenom pár velkoobchodů v celé Evropě.

Autor:  Xion [ ned led 21, 2018 4:43 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Dakujem Jarda za informaciu. No za taku cenu som ju veru nikde nevidel, to sa samozrejme oplati. Problem je ale to Postovne z ceskej republiky. To ma tak stve, to rozbitie ceskoslovenska...

Ale spat k teme, este som sa chcel opytat na toto:

1- sladke drievko
Nasiel som asi 5 rokov stare sladke drievko, zabudol som na neho, a je ho plna pixla. Ja som ho jedol len tak, ze som to rozzuval, asi 1/2 cajovej lyzicky za den, a ono sa to tak dobre zuvalo, ako zuvacka, bolo to dobre na zuby. Ked som ho ochutnal, je ale hodne sladke, a viac aromatickejsie, ako bolo. Mal som ho zapamatane, ze ta chut nebola az tak vyrazna. Mohlo sa pokazit? Je v takej sklenenej doze, celych 5 rokov tam bolo uskladnene. Mohlo sa nejako znehodnotit, a je ta davka v poriadku?

2- cierna rasca (niekedy oznacovane aj ako cibulove semienko).
Nasiel som navody na nete, ze sa ma najprv oprazit, teda tepelne upravit a rozomliet na prasok. A tento prasok zmiesat s medom, a takto uzivat. Chcem sa opytat, ci je tam ta tepelna uprava nutna, a ci neviete, ci sa moze pouzit len tak (chuti trochu inak ako po oprazeni). Ide o to, ze uz som sa stretol pri niektorych druhoch korenin, respektive proste prirodnych medicin, ze ta tepelna uprava tam kvoli niecomu bola dolezita. Je v pohode, ked sa cierna rasca rozkuse len tak, ako je? Bez medu, bez tepelnej upravy? Bude zdravotny prinos rovnaky?

Autor:  Jarda [ ned led 21, 2018 10:18 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Xion píše:
Dakujem Jarda za informaciu. No za taku cenu som ju veru nikde nevidel, to sa samozrejme oplati. Problem je ale to Postovne z ceskej republiky. To ma tak stve, to rozbitie ceskoslovenska...

Ale spat k teme, este som sa chcel opytat na toto:

1- sladke drievko
Nasiel som asi 5 rokov stare sladke drievko, zabudol som na neho, a je ho plna pixla. Ja som ho jedol len tak, ze som to rozzuval, asi 1/2 cajovej lyzicky za den, a ono sa to tak dobre zuvalo, ako zuvacka, bolo to dobre na zuby. Ked som ho ochutnal, je ale hodne sladke, a viac aromatickejsie, ako bolo. Mal som ho zapamatane, ze ta chut nebola az tak vyrazna. Mohlo sa pokazit? Je v takej sklenenej doze, celych 5 rokov tam bolo uskladnene. Mohlo sa nejako znehodnotit, a je ta davka v poriadku?

2- cierna rasca (niekedy oznacovane aj ako cibulove semienko).
Nasiel som navody na nete, ze sa ma najprv oprazit, teda tepelne upravit a rozomliet na prasok. A tento prasok zmiesat s medom, a takto uzivat. Chcem sa opytat, ci je tam ta tepelna uprava nutna, a ci neviete, ci sa moze pouzit len tak (chuti trochu inak ako po oprazeni). Ide o to, ze uz som sa stretol pri niektorych druhoch korenin, respektive proste prirodnych medicin, ze ta tepelna uprava tam kvoli niecomu bola dolezita. Je v pohode, ked sa cierna rasca rozkuse len tak, ako je? Bez medu, bez tepelnej upravy? Bude zdravotny prinos rovnaky?

Nepředpokládám že by se lékořice mohla nějak pokazit pokud byla dobře skladovaná. U toho černého kmínu neumím odpovědět, ale obecně koření se tepelnou úpravou rozvine do plné síly, což je možná cílem, ale fungovat by to předpokládám mělo tak jako tak.

Autor:  Xion [ ned úno 04, 2018 4:16 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Dalsia otazka, ake je podla Vas bezpecne mnozstvo mleteho muskatoveho orieska (korenia), za den? (popripade jednorazovo v 1 jedle?). Informacie na internete sa dost lisia.

Autor:  Jarda [ ned úno 18, 2018 11:51 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Xion píše:
Dalsia otazka, ake je podla Vas bezpecne mnozstvo mleteho muskatoveho orieska (korenia), za den? (popripade jednorazovo v 1 jedle?). Informacie na internete sa dost lisia.

Tak to vám neporadím s tím zkušenost nemám, nikdy jsem ho cíleně nepoužíval.

Autor:  Igi [ ned úno 18, 2018 8:50 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Pane Jardo, mám od Vás kurkumín i piperin, obě látky jsem smíchal a nechal v té plastové lahvi, jak to v ní přišlo, předpokládám, že to tak může být už smíchané a skladované?
Chtěl bych se zeptat jestli je lepší kurkumín do jídel přidávat až na talíři nebo je lepší ho dávat už na začátku vaření aby se povařil. Děkuji.

Autor:  ash [ ned úno 18, 2018 10:13 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Igi píše:
Pane Jardo, mám od Vás kurkumín i piperin, obě látky jsem smíchal a nechal v té plastové lahvi, jak to v ní přišlo, předpokládám, že to tak může být už smíchané a skladované?
Chtěl bych se zeptat jestli je lepší kurkumín do jídel přidávat až na talíři nebo je lepší ho dávat už na začátku vaření aby se povařil. Děkuji.

ja ten prasek rozmicham v prepustenem masle nebo kokosovem tuku a pak pojidam pohodlne lzickou...

Autor:  Jarda [ pon úno 19, 2018 1:29 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Igi píše:
Pane Jardo, mám od Vás kurkumín i piperin, obě látky jsem smíchal a nechal v té plastové lahvi, jak to v ní přišlo, předpokládám, že to tak může být už smíchané a skladované?
Chtěl bych se zeptat jestli je lepší kurkumín do jídel přidávat až na talíři nebo je lepší ho dávat už na začátku vaření aby se povařil. Děkuji.

Tak určitě ano v tom skladování není problém a tepelná úprava je nutná u kurkumy, ale u kurkuminu již nutná není, ale určitě je vhodné navázání na tučné jídlo, nebo vmíchání do oleje pro lepší využití. Každopádně nevadí ani vaření tedy spíše podle potřeby.

Autor:  Xion [ stř úno 21, 2018 4:46 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Jarda píše:
Tak určitě ano v tom skladování není problém a tepelná úprava je nutná u kurkumy, ale u kurkuminu již nutná není, ale určitě je vhodné navázání na tučné jídlo, nebo vmíchání do oleje pro lepší využití. Každopádně nevadí ani vaření tedy spíše podle potřeby.

Podla mna najlepsie bude urobit si kurkumovu pastu, kde sa nachadza kurkuma vo velkom mnozstve, ktora si uz presla tepelnou upravou a pouziva sa tam olivovy olej, a primiesat ten kurkumin do toho.
Myslim si, ze extrakty funguju lepsie, ked su primiesane, do povodnej prirodnej latky, z ktorej boli ziskavane. (rovnako sylimarin extract pouzit do ostropestrecovej kasicky) V kurkume je totiz vela dalsich prospesnych latok, okrem kurkuminu. Lepsie to moze fungovat, ked sa ten kurkumin nachadza pomiesany v kurkume, spolu s tymi dalsimi latkami, ktore casto tvoria synergie.

Autor:  Jarda [ stř úno 21, 2018 5:23 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Xion píše:
Podla mna najlepsie bude urobit si kurkumovu pastu, kde sa nachadza kurkuma vo velkom mnozstve, ktora si uz presla tepelnou upravou a pouziva sa tam olivovy olej, a primiesat ten kurkumin do toho.
Myslim si, ze extrakty funguju lepsie, ked su primiesane, do povodnej prirodnej latky, z ktorej boli ziskavane. (rovnako sylimarin extract pouzit do ostropestrecovej kasicky) V kurkume je totiz vela dalsich prospesnych latok, okrem kurkuminu. Lepsie to moze fungovat, ked sa ten kurkumin nachadza pomiesany v kurkume, spolu s tymi dalsimi latkami, ktore casto tvoria synergie.

To máte pravdu, každému tvrdím že lépe vždy funguje celá rostlina než nějaké výtažky a pokud tam bude zastoupeno oboje tak ještě lépe.

Autor:  adabo [ čtv kvě 23, 2019 10:42 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Chtěl bych se zeptat jak je to s využitelností živin z čerstvé kurkumy?

Začal jsem si jí mixovat se zázvorem a pít, ale došlo mi, že to nejspíš nebude tak slavné s využitelností jelikož prášková kurkuma je tuším tepelně upravovaná?

Jak by bylo tedy nejlepší připravovat čerstvou kurkumu?

Autor:  Alopat [ čtv kvě 23, 2019 12:06 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Koření a dochucovadla

Ajurvéda používá turmeric golden milk a paste.

Stránka 910 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/