Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je čtv bře 28, 2024 11:10 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 150 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: stř črc 14, 2010 4:54 pm 
Offline

Registrován: pát říj 30, 2009 11:21 pm
Příspěvky: 326
A jaké množství koření se používá? Třeba do salátů, kolik pane Zajíček dáváte koření (kurkumy)? Ať máme představu. Dají se veškerá koření používat syrové do syrové stravy? (možná je tento dotaz opět infikován z návyku vařené stravy \":-D\")


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: stř črc 14, 2010 8:26 pm 
Online
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
fdh píše:
Fytoestrogeny - přírodní estrogeny lze řešit pomocí lignanů, ne? Tudíž je vhodné lněné semínko a hotovo... A mimo to, by to asi dost pomohlo ženám, hlavně v přechodu, že?

Ano lze, je to jedna z možností, ale například u lidí s nízkým tlakem nemusí být ideální.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: stř črc 14, 2010 8:57 pm 
Online
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
fdh píše:
A jaké množství koření se používá? Třeba do salátů, kolik pane Zajíček dáváte koření (kurkumy)? Ať máme představu. Dají se veškerá koření používat syrové do syrové stravy? (možná je tento dotaz opět infikován z návyku vařené stravy \":-D\")

Kurkuma se dává tak, aby obarvila jídlo stejně, jako mají indické pokrmy, odhadem tak půl lžičky na jídlo a ostatní koření třeba bazalku klidně celou lžičku i více. U papriky podle pálivosti a snášenlivosti, ale také se dá dávkovat po lžičkách.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: fenykl, anyz, kmin do stav
PříspěvekNapsal: stř črc 14, 2010 11:42 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
pan Jarda pise:
Proti plynatosti - přírodní karminativa, používat můžete k přípravě nápojů fenykl, anýz a kmín, také se dají uvedená koření použít do jídel.

Predpokladam ze jde o MLETY fenykl, anyz a kmin...Ten fenykl doufam se neda moc predavkovat...osvedcilo se nam davat do zeleninovych stav do 0,5L cca 1c.lz mleteho fenyklu...a vyborne!!(jeste pridavame casto trosicku skorice mleta kura nebo kvet...

Kolik tak asi by bylo vhodne toho mleteho anyzu a kminu na 0,5L stavy?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: fenykl, anyz, kmin do stav
PříspěvekNapsal: čtv črc 15, 2010 8:20 am 
Online
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
muflon píše:
pan Jarda pise:
Proti plynatosti - přírodní karminativa, používat můžete k přípravě nápojů fenykl, anýz a kmín, také se dají uvedená koření použít do jídel.

Predpokladam ze jde o MLETY fenykl, anyz a kmin...Ten fenykl doufam se neda moc predavkovat...osvedcilo se nam davat do zeleninovych stav do 0,5L cca 1c.lz mleteho fenyklu...a vyborne!!(jeste pridavame casto trosicku skorice mleta kura nebo kvet...

Kolik tak asi by bylo vhodne toho mleteho anyzu a kminu na 0,5L stavy?

To je prakticky stejné a nejvhodnější je tyto druhy střídat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: čtv črc 15, 2010 8:49 am 
Offline

Registrován: pát říj 30, 2009 11:21 pm
Příspěvky: 326
Co by se dalo použít a je to vůbec vhodné k ovoci? Vím o skořici, ale hodí se posypat skořicí třeba angrešt, rybíz či maliny?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: čtv črc 15, 2010 8:51 am 
Online
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
fdh píše:
Co by se dalo použít a je to vůbec vhodné k ovoci? Vím o skořici, ale hodí se posypat skořicí třeba angrešt, rybíz či maliny?

Klidně ano a také zázvor tomu dodá takovou zvláštní chuť.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob črc 17, 2010 5:50 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Zajimal by mne Vas nazor na castost pouziti nebo tipy na pouziti techto koreni:
Piskavice,Semena Horcice(existuje bile(zlute) i cerne semeno), Kmin černý-černucha(do lustenin,jogurtu,i na sladke...), Římský kmín....

Zvazuju pouzivat NAMLETA tato koreni...
Pani v prodejne mi rikala ze smes Rimsky kmin+Koriandr(mlete), prej pouziva temer do vseho....

PS: Nektera koreni plneji rozvinou svoje aroma(a nejspis i ucinky..!) - az po zahřátí....jak by to šlo řešit pokud zrovna clovek nevari fazole....jsou nejaka varena jidla kam pridavate nejake koreni? Slo by pokud zrovna nevarim zalít trochu koření horkou vodou nebo jen na malinké části ohřátého oleje(olivoveho ci repkoveho panenskeho...)?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned črc 18, 2010 8:41 am 
Online
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
muflon píše:
Zajimal by mne Vas nazor na castost pouziti nebo tipy na pouziti techto koreni:
Piskavice,Semena Horcice(existuje bile(zlute) i cerne semeno), Kmin černý-černucha(do lustenin,jogurtu,i na sladke...), Římský kmín....

Zvazuju pouzivat NAMLETA tato koreni...
Pani v prodejne mi rikala ze smes Rimsky kmin+Koriandr(mlete), prej pouziva temer do vseho....

PS: Nektera koreni plneji rozvinou svoje aroma(a nejspis i ucinky..!) - az po zahřátí....jak by to šlo řešit pokud zrovna clovek nevari fazole....jsou nejaka varena jidla kam pridavate nejake koreni? Slo by pokud zrovna nevarim zalít trochu koření horkou vodou nebo jen na malinké části ohřátého oleje(olivoveho ci repkoveho panenskeho...)?

Já sice pravidelně do každého jídla nějaké koření dávám, ale zrovna tyto druhy nijak vyzkoušené nemám, čili k nim vám toho moc neřeknu. Jedině snad občas kmín, který patří mezi výborná karminativa a slušně omezí nadýmání. Naprostá většina koření se dá užívat i jako čaje, ale zda vám to bude chutnat, to je otázka. Také olejové výtažky různých koření jsou výborné, ale sám si nic takového běžně nedělám, spíše nárazově z nějakých léčebných důvodů.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: ned črc 18, 2010 9:23 am 
Offline

Registrován: pát říj 30, 2009 11:21 pm
Příspěvky: 326
Jak se správně chovat ke koření? Myslím, jak ho správně uchovávat a je zde problém - asi ne takový, že by něco žluklo nebo tak, takže to vydrží víc jak semena...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: pon črc 19, 2010 8:28 am 
Online
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
fdh píše:
Jak se správně chovat ke koření? Myslím, jak ho správně uchovávat a je zde problém - asi ne takový, že by něco žluklo nebo tak, takže to vydrží víc jak semena...

Koření má většinou velice dlouhou životnost a pokud je správně ošetřeno proti přístupu vzduchu, tak s jeho uskladněním není problém. Bohatě k tomuto účelu stačí nějaké skleničky se šroubovacím víčkem, kterých je všude celkem dostatek.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Koření a syrová strava
PříspěvekNapsal: čtv črc 22, 2010 7:49 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Dotaz:
Obecně se mluví, že syrová strava je hůře stravitelná a tak je asi vhodné používat vhodné koření. Dají se obecně všechna koření použít do syrové stravy?

Odpověď pana Jardy:
Koření je jednoznačně vhodné a hlavně takové, které stimuluje tvorbu žaludečních kyselin. Pak trávíte i hřebíky a nemáte se syrovou stravou potíže.
...Já používám hlavně papriku, kurkumu, bazalku a občas oregano a majoránku, do ovoce dávám skořici a zázvor.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Opatrně s bobkovým listem
PříspěvekNapsal: úte srp 03, 2010 8:15 am 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Opatrně s bobkovým listem:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: stř srp 11, 2010 9:27 pm 
Offline

Registrován: úte úno 23, 2010 2:22 pm
Příspěvky: 286
Bydliště: Roudnice nad Labem
Nevíte, jaké přesně vitamíny má skořice? Nikdy jsem jí moc nemusela, ale ted si ji dávám do ovocných salátů a nemohu se ji nabažit a těším se na každé ráno až budu snídat \":D\" Tak přemýšlím, co mi asi chybí, když mi tak chutná


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: stř srp 11, 2010 10:31 pm 
Online
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
zuzis píše:
Nevíte, jaké přesně vitamíny má skořice? Nikdy jsem jí moc nemusela, ale ted si ji dávám do ovocných salátů a nemohu se ji nabažit a těším se na každé ráno až budu snídat \":D\" Tak přemýšlím, co mi asi chybí, když mi tak chutná

Skořice neobsahuje ani tak vitamíny, jako kumarin, což je sice výborná látka, ale všeho moc škodí. Kumariny jsou aromatické sloučeniny, které v rostlinách fungují jako ochranné látky proti hmyzu. Doporučuje se tedy používat spíše cejlonskou skořici místo skořice cassia, protože ta první má podstatně nižší obsah kumarinu. Kumarin ve větších dávkách může u člověka způsobit krvácení, bolesti hlavy, spavost a závrati a také je mu připisován halucinační a erotizující účinek. Používá se v medicíně jako základ pro výrobu antikoagulantů, například Warfarinu. Co vám tedy chybí to netuším, ale se skořicí rozhodně nepřehánět.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 150 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 13 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz