Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Vlaštovičník
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=23&t=4944
Stránka 12

Autor:  alien [ stř kvě 18, 2016 8:53 pm ]
Předmět příspěvku:  Vlaštovičník

zdravím
narazil jsem na netu na tinktury z vlaštovičníku.z kolegou jsme si vylisovali cca 3l šťávy,nechali dle návodu 21 dní kvasit,posléze 3x filtrace,uživání 3 kapky ráno a 3 kapky večer.všude ale straší jeho jedovatostí,takže bych nerad do sebe cpal jed,je fakt že po žvýkání čerstvého lístku mi nic nebylo,kromě pálení v puse.
zdejší komunita je hodně zběhlá a zkušená a určitě mi dobře poradí.
díky Alien

Autor:  Jarda [ sob črc 02, 2016 10:27 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Vlaštovičník

alien píše:
zdravím
narazil jsem na netu na tinktury z vlaštovičníku.z kolegou jsme si vylisovali cca 3l šťávy,nechali dle návodu 21 dní kvasit,posléze 3x filtrace,uživání 3 kapky ráno a 3 kapky večer.všude ale straší jeho jedovatostí,takže bych nerad do sebe cpal jed,je fakt že po žvýkání čerstvého lístku mi nic nebylo,kromě pálení v puse.
zdejší komunita je hodně zběhlá a zkušená a určitě mi dobře poradí.
díky Alien

Osobní zkušenost nemám, tedy jenom názor. Vlaštovičník je tradiční bylina, sice jedovatá, ale o to více významná léčivka. Na jedovatost čehokoliv se vždy je potřeba dívat nezaujatým pohledem, tedy chápat, že rozdíl mezi lékem a jedem je vždy pouze v dávkování. Pokud se podíváte do regálů v lékárně, tak většinou jde o prudké jedy a mnohem horší než vlaštovičník. Dokonce se dá tvrdit, že malé dávky jedů organizmus silně posilují a tradiční medicína těchto vlastností dříve hojně využívala. Takovým stěžejním jedem používaným k zlepšení zdraví byl a je arzén, ale pochopitelně nesmíte překročit meze horméze, tedy stav "mírné zátěže" a dostat se do otravy. U vlaštovičníku je to stejné prostě do meze horméze léčí a to velice dobře, dokonce i rakoviny, ale pak už může být problém. Na vašem místě bych šel do starých lékařských a bylinářských knih, tam ty meze vymezené budou, dříve to byl základ medicíny. Můj osobní názor je že to děláte dobře a patrně tam velké riziko není. Každopádně v syrovém stavu bych tuto rostlinu asi nezkoušel, je opravdu dost agresivní, například čerstvá šťáva dovede likvidovat i bradavice po pouhém potírání a bradavice jen tak něco zase nezlikviduje.

Autor:  Tony210 [ sob dub 22, 2017 2:32 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Vlaštovičník

Ta jedovatost , je dost přeceňovaná, někdo asi nechce aby byly lidi zdravý, já osobně si odšťavňuji asi 30 cm vysoký keřík vlaštovičníku s pampeliškou ráno i večer a otravu jsem ani zdaleka nepocítil a piji to celí měsíc většinou na jaře.

Ale zase je pravda že jsem celkem trénovaný jedinec v podobných pokusech, spíš si myslím že to v těle rozpustí a vymlátí kde jaký sajrajt a pak muže být člověku dost zle.
Tak stoupat pomalu.

Autor:  Jarda [ ned čer 11, 2017 9:45 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Vlaštovičník

Tony210 píše:
Ta jedovatost , je dost přeceňovaná, někdo asi nechce aby byly lidi zdravý, já osobně si odšťavňuji asi 30 cm vysoký keřík vlaštovičníku s pampeliškou ráno i večer a otravu jsem ani zdaleka nepocítil a piji to celí měsíc většinou na jaře.

Ale zase je pravda že jsem celkem trénovaný jedinec v podobných pokusech, spíš si myslím že to v těle rozpustí a vymlátí kde jaký sajrajt a pak muže být člověku dost zle.
Tak stoupat pomalu.

No tak to jste frajer, jedovatost bych viděl laicky i u nižších dávek, ale pokud to snesete, tak se to asi dá.

Autor:  ctihodnymuz [ ned čer 11, 2017 9:56 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Vlaštovičník

Jelikož mám množství vlaštovičných rostlin na své zahradě, kamarád si při občasné návštěve vždy utrhne a žvýká. Prý je to silně hořké, skoro hnusné .... a jiné účinky nepozorujeme.

Autor:  Jarda [ ned čer 11, 2017 10:18 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Vlaštovičník

ctihodnymuz píše:
Jelikož mám množství vlaštovičných rostlin na své zahradě, kamarád si při občasné návštěve vždy utrhne a žvýká. Prý je to silně hořké, skoro hnusné .... a jiné účinky nepozorujeme.

Musím vyzkoušet, mám toho také půl zahrady.

Autor:  Tony210 [ pon čer 12, 2017 7:10 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Vlaštovičník

Tak když si o Vlaštovičníku přečtete na Wikipedii, tak tam píšou, že jedovatost je v literatuře údajně přeceňovaná.

Autor:  pecador [ stř čer 14, 2017 4:33 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Vlaštovičník

Výborný je do očí ale velký pozor na dávkování!!! Maria Triben doporučuje žlutou šťávou z čerstvě utrhnuté byliny nepatrně potřít prst, rozředit slinami a opatrně nanést do očních koutků.

Autor:  Jarda [ sob črc 22, 2017 12:06 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Vlaštovičník

Tony210 píše:
Tak když si o Vlaštovičníku přečtete na Wikipedii, tak tam píšou, že jedovatost je v literatuře údajně přeceňovaná.

Tak jistě, nicméně vyšší opatrnost v případě jedovatých bylin určitě neškodí.

Autor:  Tony210 [ pon zář 18, 2017 5:22 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Vlaštovičník

To je s knihy, Sám sobě doktorem

Vlaštovičník – dar nebes

Vynikající léčivka s latinským názvem Chelidonium, což znamená dar nebes, má jednu mimořádnou vlastnost: rychle vyhledá kořen nemoci a pronikne k němu. Pokud šťávu nebo prášek z vlaštovičníku umístíte na biologicky aktivní bod, zpozorujete rychlý postup účinné látky ke zdroji nemoci a okamžitý účinek. Vlaštovičník působí podobně jako ženšen: celkově ozdravuje a omlazuje organizmus. Můžete užívat jeho šťávu, odvar, lihový extrakt i výluh.

Mast z prášku sušeného vlaštovičníku, lanolinu a vazelíny (prodávaná někde pod názvem Planlazan B) léčí počáteční stadium tuberkulózy, lupénku, rakovinu a tuberkulózu kůže, mozoly. Předpis na mast: 10 g vlaštovičníku, 10 g lanolinu, 10 g vazelíny, 10 kapek kyseliny karbolové 0,25 %.

Vlaštovičník má i protinádorové účinky. Výtažek z vlaštovičníku ve směsi s kopřivou a měsíčkem zahradním bráni šíření rakovinných metastáz. Jednu lžíci směsi (rovným dílem od každé byliny) zalijete sklenicí vařící vody a necháte louhovat v termosce přes noc. Scedíte a pijete půl sklenice nálevu ráno na lačný žaludek a druhou polovinu před večeří.
Při polypech hladkého střeva si před spaním uděláte mikroklyzmatem (balónek) s polovinou sklenice teplé vody, do které přidáte 5 až 7 kapek šťávy z vlaštovičníku. Šťávu si můžete připravit do zásoby na zimu. Opatrně ořezáváte stonky i s květenstvím (12–15 cm), semelete je na strojku a vymačkáte z nich šťávu. Můžete to zkusit i na odšťavovači. Na 1 litr šťávy přidáte půl litru žitné kořalky nebo čtvrt litru čistého lihu. Při nemocech žaludku pijete první den 1 lžičku 3král denně před jídlem, další dny 1 lžíci 3 krát denně před jídlem.

Vlaštovičník je jedovatý, zejména jeho kořen. Proto musíte dodržovat velkou opatrnost při jeho dávkování, případně se poradit s lékařem. Předávkování může vyvolat průjmy, zvracení a potíže s dechem.
Odvary a extrakty z vlaštovičníku, stejně jako z dalších „jedovatých“ bylin se užívají maximálně 1 měsíc a vždy po týdenní přestávce můžete opakovat dvě až tři kůry.

Autor:  Jarda [ ned zář 24, 2017 2:45 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Vlaštovičník

Tony210 píše:
To je s knihy, Sám sobě doktorem

Vlaštovičník – dar nebes

Vynikající léčivka s latinským názvem Chelidonium, což znamená dar nebes, má jednu mimořádnou vlastnost: rychle vyhledá kořen nemoci a pronikne k němu. Pokud šťávu nebo prášek z vlaštovičníku umístíte na biologicky aktivní bod, zpozorujete rychlý postup účinné látky ke zdroji nemoci a okamžitý účinek. Vlaštovičník působí podobně jako ženšen: celkově ozdravuje a omlazuje organizmus. Můžete užívat jeho šťávu, odvar, lihový extrakt i výluh.

Mast z prášku sušeného vlaštovičníku, lanolinu a vazelíny (prodávaná někde pod názvem Planlazan B) léčí počáteční stadium tuberkulózy, lupénku, rakovinu a tuberkulózu kůže, mozoly. Předpis na mast: 10 g vlaštovičníku, 10 g lanolinu, 10 g vazelíny, 10 kapek kyseliny karbolové 0,25 %.

Vlaštovičník má i protinádorové účinky. Výtažek z vlaštovičníku ve směsi s kopřivou a měsíčkem zahradním bráni šíření rakovinných metastáz. Jednu lžíci směsi (rovným dílem od každé byliny) zalijete sklenicí vařící vody a necháte louhovat v termosce přes noc. Scedíte a pijete půl sklenice nálevu ráno na lačný žaludek a druhou polovinu před večeří.
Při polypech hladkého střeva si před spaním uděláte mikroklyzmatem (balónek) s polovinou sklenice teplé vody, do které přidáte 5 až 7 kapek šťávy z vlaštovičníku. Šťávu si můžete připravit do zásoby na zimu. Opatrně ořezáváte stonky i s květenstvím (12–15 cm), semelete je na strojku a vymačkáte z nich šťávu. Můžete to zkusit i na odšťavovači. Na 1 litr šťávy přidáte půl litru žitné kořalky nebo čtvrt litru čistého lihu. Při nemocech žaludku pijete první den 1 lžičku 3král denně před jídlem, další dny 1 lžíci 3 krát denně před jídlem.

Vlaštovičník je jedovatý, zejména jeho kořen. Proto musíte dodržovat velkou opatrnost při jeho dávkování, případně se poradit s lékařem. Předávkování může vyvolat průjmy, zvracení a potíže s dechem.
Odvary a extrakty z vlaštovičníku, stejně jako z dalších „jedovatých“ bylin se užívají maximálně 1 měsíc a vždy po týdenní přestávce můžete opakovat dvě až tři kůry.

Cingroš je nezpochybnitelně výborný zdroj, ale i tak jak píše nakonec i on opatrnost je nutná.

Autor:  ZDENINA [ sob čer 15, 2019 4:45 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Vlaštovičník

Dobrý den,udělala jsem si kvas z vlaštovičníku v mléčné syrovátce dle Bolotova.Nápoj byl velice chutný,musela jsem se držet abych nevypila litr na ex.Syrovátka prý mají schopnost neutralizovat jedovaté látky.Dávku 3 lirů jsem spotřebovala za 14 dní.Potom jsem užívala kvas z mladých listů pelyňku a pak 10 dní zase kvas z vlašt.Najednou mě přestal chutnat.
Bolotův kvas z vlašt.prý za týden či dva zcela obnoví sliznici žaludku a střev.Na konci užívání jsem si dala jaterní očistu a nikdy předtím toho ze mně tolik nevypadlo a dokonce i velké množství nějakých bílých rosolovitých útvarů ,asi parazitů.
Kvas z vlašt.prý zlepšuje i činnost ledvin,zraku,sluchu,likviduje parazity atd.Zkrátka prý působí univerzálně.Kromě zvýšené chuti k jídlu a zácpy jsem nic zváštního nepozorovala.Dle Malachova prý vlaštovičník může vysušovat povrch střevní sliznice.
Myslím si,že jedovatost vlašt.je velmi přeceňována.To by mu rusové neříkali čistotěl.Jen bych dávala pozor na případnou alergii.
Dělám si teď kvasy z mochny stříbrné,jablečníku a černého bezu.Tam používám jen vodu s malým množstvím syrovátky a zakysané smetany vyrobené ze šlehačky pomocí tibetských houbiček.

Autor:  Jarda [ sob čer 15, 2019 5:44 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Vlaštovičník

ZDENINA píše:
Dobrý den,udělala jsem si kvas z vlaštovičníku v mléčné syrovátce dle Bolotova.Nápoj byl velice chutný,musela jsem se držet abych nevypila litr na ex.Syrovátka prý mají schopnost neutralizovat jedovaté látky.Dávku 3 lirů jsem spotřebovala za 14 dní.Potom jsem užívala kvas z mladých listů pelyňku a pak 10 dní zase kvas z vlašt.Najednou mě přestal chutnat.
Bolotův kvas z vlašt.prý za týden či dva zcela obnoví sliznici žaludku a střev.Na konci užívání jsem si dala jaterní očistu a nikdy předtím toho ze mně tolik nevypadlo a dokonce i velké množství nějakých bílých rosolovitých útvarů ,asi parazitů.
Kvas z vlašt.prý zlepšuje i činnost ledvin,zraku,sluchu,likviduje parazity atd.Zkrátka prý působí univerzálně.Kromě zvýšené chuti k jídlu a zácpy jsem nic zváštního nepozorovala.Dle Malachova prý vlaštovičník může vysušovat povrch střevní sliznice.
Myslím si,že jedovatost vlašt.je velmi přeceňována.To by mu rusové neříkali čistotěl.Jen bych dávala pozor na případnou alergii.
Dělám si teď kvasy z mochny stříbrné,jablečníku a černého bezu.Tam používám jen vodu s malým množstvím syrovátky a zakysané smetany vyrobené ze šlehačky pomocí tibetských houbiček.

Koukal jsem na ten návod na netu a je to docela zmatečné nemůžete sem dát ten váš vyzkoušený recept a postup, předpokládám že by se taková zkušenost mnoha lidem hodila.

Autor:  ZDENINA [ sob čer 15, 2019 6:43 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Vlaštovičník

Jarda píše:
Koukal jsem na ten návod na netu a je to docela zmatečné nemůžete sem dát ten váš vyzkoušený recept a postup, předpokládám že by se taková zkušenost mnoha lidem hodila.

Velice ráda,projela jsem ruský net a taky si od Bolotova stáhla několik knih.Je tam taky plno you tube k tomu tématu.
Vlaštovičník má nejvyšší účinnost do slunovratu.Vzala jsem asi 100ml nakrájené natě byliny a 200ml cukru.Bylinu jsem zabalila do obvazové gázy spolu s malou skleničkou(štamprlátkem).Někde uvádí kamínek,ale já nevím,zda by křemík nějak negativně neovlivnil kvašení.To závaží je nutné,aby nám ten balíček nevyplaval.Gáza se dá koupit -Sterilux ES 10cm x 10cm.Je trochu dražší,ale gázy je dost.
Jedovaté drogy kvasíme v syrovátce,která neutralizuje jedovatost.Prý to tak jde i s hlaváčkem jarním či s omějem ale do toho bych asi nešla.
Do 3litrové sklenice dáme balíček s rostlinou,zalijeme 3litry syrovátky v které jsme rozmíchali cukr.Dáme do tepla a hlavně do tmy!To jsem nevěděla,proto první dávka se nepovedla.Po pár dnech se na povrchu většinou utvoří plíseň.Tu je třeba dřevěnou lžíci odstranit.Musíme samozřejmě láhev přikrýt nějakou tkaninou,která propustí vzduch a ne octomilky,jež by obsah znehodnotily.Roztok pravidelně kontrolujeme a plíseň odstraňujeme.Po pár dnech roztok mění barvu z bílé do žluta.Objevují se bublinky,které signalizují kvašení.Asi po14 dnech,v závislosti od teploty,bublinky mizí a nápoj je hotov.Odlejeme si třeba litr a doplníme syrovátkou s cukrem.Za pár dní je roztok hotový.To můžeme provést asi až 3x.Odlité množství skladuje v lednici.Jak dlouho vydrží přesně nevím ale týden určitě.Ješte jsem zapomněla,že jestli je na dně roztoku moc bílé usazeniny(prý mrtvé buňky),můžeme přelít obsah do čisté lahve, samozřejmě i s balíčkem byliny.Nápoj má mírně nahořklou jablečnou chuť.
Zprvu užíváme 3xdenně lžíci asi 30min před jídlem.Pak zkusíme přejít na 100ml 3x denně.Návody se z různých zdrojů mohou lišit,popisuji jen svůj postup.

http://www.bolotov.com.ua/info/chistote ... histotele/
https://sk.sneznoe.com/articles/kvas/kvas-bolotova.html

Autor:  ZDENINA [ sob čer 15, 2019 7:08 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Vlaštovičník

Ještě bych chtěla dodat,že syrovátka jsou nejlepší při přirozeném kvašení,zahřátí na vyšší teplotu než 40stupňů může kvasinky zničit.Já používám přirozeným kysnutím vzniklou syrovátku.Ale pro sichr dávám ještě polévkovou lžíci zakysané smetany,vyrobenou pomocí houbiček.Syrovátka by měla být co nejčerstvější,používám 1den starou.
Kvasy z nejedovatých bylin děláme jen z vody ,cukru a lžíce zakysané.smetany.Další postup je stejný.
Tu smetanu musíme dobře rozmíchat v trošce vody nebo syrovátky a pak vlít do roztoku.

Stránka 12 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/