Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je úte dub 16, 2024 7:56 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 33 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: sob bře 08, 2014 9:23 pm 
Offline

Registrován: čtv zář 08, 2011 9:46 am
Příspěvky: 259
Deane píše:
Vylisoval som cca 1,7 litra šťavy, trochu som dal kamarátovi na skúšku či mu pomôže, za igelitku lístkov jednej kamarátke ktorá je po chemoterapii a niečo do mrazničky.

Děkuji. A tu šťávu uchováváte jak? Může být jen tak v lednici, nebo se s ní musí něco udělat.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned bře 09, 2014 2:41 pm 
Offline

Registrován: ned bře 25, 2012 9:57 pm
Příspěvky: 501
Bydliště: NMnV
Dagmara píše:
Děkuji. A tu šťávu uchováváte jak? Může být jen tak v lednici, nebo se s ní musí něco udělat.

http://www.liecbabylinkami.euweb.cz/cesnak.htm

_________________
Prosím ctených mudrlantov aby na moje komentáre nereagovali.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned bře 09, 2014 4:04 pm 
Offline

Registrován: čtv zář 08, 2011 9:46 am
Příspěvky: 259
Deane píše:

Děkuji. Nechtěla jsem tomu věřit, že to vydrží jen tak v lednici


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob bře 15, 2014 3:44 pm 
Offline

Registrován: čtv zář 08, 2011 9:46 am
Příspěvky: 259
Tak jsem dnes odšťavňovala a udělalo se dost pěny. Za jak dlouho sedne to zelené a vyčistí se šťáva?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát kvě 02, 2014 9:27 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28263
Bydliště: Poděbrady
Dagmara píše:
Chtěla bych letos udělat šťávu z medvědího česneku a mám dotaz. Ta šťáva se skladuje v lednici jen tak nebo se do ní něco přidává aby se nezkazila.

Tak měla by vydržet dokonce pouze v ledničce, ale osobně bych ji raději zmrazil ve formě kostek, pak se snadno používá a vydrží určitě.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned dub 11, 2021 1:27 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte pro 29, 2020 12:08 am
Příspěvky: 757
Nazbieral som si 4 tašky Medvedieho cesnaku. Z niečoho som urobil pesto, snáď to vydrží pár mesiacov. Ostatné plánujem použiť ako kúru počas nadchádzajúcej 7 dňového pôstu (nestihol som pred Veľkou nocou). Chcem sa opýtať, či vydrží vonku aspoň mesiac, lebo otec mi písal, že max. 10 dní a aj to v chladniče? Včera som zjedol pri oberaní dosť a dnes sa cítim o trošičku horšie. Nie je to nič dramatické, len vnímam mini-zmenu; nie je mi zle od žalúdka, ale točí sa mi hlava trošičku; večer ma to hodilo do postele skôr - predpokladám, že sa jednalo o účinky chelácie?

_________________
Fanatici všech zemí, vyližte si prdel!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned dub 11, 2021 8:52 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28263
Bydliště: Poděbrady
neti píše:
Nazbieral som si 4 tašky Medvedieho cesnaku. Z niečoho som urobil pesto, snáď to vydrží pár mesiacov. Ostatné plánujem použiť ako kúru počas nadchádzajúcej 7 dňového pôstu (nestihol som pred Veľkou nocou). Chcem sa opýtať, či vydrží vonku aspoň mesiac, lebo otec mi písal, že max. 10 dní a aj to v chladniče? Včera som zjedol pri oberaní dosť a dnes sa cítim o trošičku horšie. Nie je to nič dramatické, len vnímam mini-zmenu; nie je mi zle od žalúdka, ale točí sa mi hlava trošičku; večer ma to hodilo do postele skôr - predpokladám, že sa jednalo o účinky chelácie?

Trvanlivost těch natrhaných lístků je opravdu docela krátká proto se většinou mrazí, nebo jinak nakládají. Každopádně sklízet půjde několik týdnů i když třeba v trochu horší kvalitě tedy bych dával raději čerstvý.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon dub 12, 2021 7:50 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte pro 29, 2020 12:08 am
Příspěvky: 757
Cez víkend som sa venoval Medvediemu cesnaku. Nazbieral som 6 veľkých sáčkov. Prvú polovicu som improvizoval, keďže som nemal potrebný Verzeug, takže som "udupával" listy pomocou rúčky z tĺčika a vrstvy prelieval trochou oleja. Nemal som po ruke skoro 3 litre olivového, tak som použil zvyšky klasického rafinovaného repkového. Stopky som neodstraňoval, občas mi ušiel brečtanový list, ktorý rástol po zemi. Použil som 3/4 litra oleja. Kvalita biedna, chuť podobná, ako keď prežujete odtrhnuté lísty. Budem užívať nasledujúce 2 mesiace.

Včera som spracoval druhú polovicu pomocou ponorného mixéra. Stopky som odtrhol, listy premyl, brečtan odstránil. Použil som skoro 2 litre oleja a soľ (je to trochu viac slané, ale stále konzumovateľné). Tá chuť sa nedá porovnať. Tým, že sa listy poriadne rozmixovali až na pyré, pustili esenciálne oleje. Vylízal som nádoby, aby som ochutnal a tak mi vyštípalo ústa, že som to rozdýchaval pár minút. Plánujem užívať menšiu lyžičku (2-3 ml) denne. Teším sa ako malé dieťa, ktoré dostalo LEGO.

Dokopy mám asi 10 malých pohárikov a 8 veľkých.

Takže rozhodne z medvedieho cesnaku robiť pesto. Je to trochu prácnejšie, ale výsledok sa nedá porovnať.

_________________
Fanatici všech zemí, vyližte si prdel!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon dub 12, 2021 9:33 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28263
Bydliště: Poděbrady
neti píše:
Cez víkend som sa venoval Medvediemu cesnaku. Nazbieral som 6 veľkých sáčkov. Prvú polovicu som improvizoval, keďže som nemal potrebný Verzeug, takže som "udupával" listy pomocou rúčky z tĺčika a vrstvy prelieval trochou oleja. Nemal som po ruke skoro 3 litre olivového, tak som použil zvyšky klasického rafinovaného repkového. Stopky som neodstraňoval, občas mi ušiel brečtanový list, ktorý rástol po zemi. Použil som 3/4 litra oleja. Kvalita biedna, chuť podobná, ako keď prežujete odtrhnuté lísty. Budem užívať nasledujúce 2 mesiace.

Včera som spracoval druhú polovicu pomocou ponorného mixéra. Stopky som odtrhol, listy premyl, brečtan odstránil. Použil som skoro 2 litre oleja a soľ (je to trochu viac slané, ale stále konzumovateľné). Tá chuť sa nedá porovnať. Tým, že sa listy poriadne rozmixovali až na pyré, pustili esenciálne oleje. Vylízal som nádoby, aby som ochutnal a tak mi vyštípalo ústa, že som to rozdýchaval pár minút. Plánujem užívať menšiu lyžičku (2-3 ml) denne. Teším sa ako malé dieťa, ktoré dostalo LEGO.

Dokopy mám asi 10 malých pohárikov a 8 veľkých.

Takže rozhodne z medvedieho cesnaku robiť pesto. Je to trochu prácnejšie, ale výsledok sa nedá porovnať.

To budete mít chutnou a silnou medicínu. Já jsem kdysi zkoušel něco podobného vyrobit z normálního česneku rozdrceného v olivovém oleji a při loupání cca kila česneku jsem získal dosti nepříjemnou bolestivou zkušenost. Prsty levé ruky delší dobu vystavené čerstvé šťávě česneku již při loupání bylo bolestivě cítit, ale co nastalo po krátké době to bych ani ve snu nepředpokládal. Ještě ten den došlo k podlití těch partií vodou jako když si člověk opaří kůži a po krátké době i k prasknutí těch puchýřů a kompletní odstranění pokožky včetně papilárních linií pomalu až na holé maso. Regenerace trvala docela dlouho a rozhodně bych něco podobného nechtěl zopakovat. Česnek je evidentně extrémně silná rostlina a to jak ten normální tak i ten medvědí. Zde medvědího česneku roste obrovské množství a jen pár kroků od cesty kde běžně chodím se psem tedy ho pojídám nejen hned z jara, ale pomalu po celé vegetační období. Sice nemá už takovou sílu, ale funguje i tak dobře.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte dub 13, 2021 3:15 pm 
Offline

Registrován: sob říj 31, 2020 9:54 pm
Příspěvky: 23
Dobrý den, jaké by bylo ideální užívání medvediho česneku na pročištění střev a jak dlouho užívat? Lisovaná sťáva nebo pesto? Diky


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř dub 14, 2021 8:51 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28263
Bydliště: Poděbrady
Loser píše:
Dobrý den, jaké by bylo ideální užívání medvediho česneku na pročištění střev a jak dlouho užívat? Lisovaná sťáva nebo pesto? Diky

Tak pochopitelně v sezóně tedy nyní z jara je dobré jej jíst syrový a lze dávat až 100 g denně což je ovšem docela silná káva a ne každý to snese. Jinak pro celoroční aplikaci udělat pesto a ještě lepší je vylisovat na dvou hřídelovém odšťavňovači šťávu tu smíchat se stejným dílem minimálně 80%tního lihu a pak užívat jako tinkturu. Doba užívání není omezená prostě jako když si dáte denně česnek, ale u všeho tedy i u česneku je dobré občas udělat pauzu.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv dub 15, 2021 10:15 am 
Offline

Registrován: sob říj 31, 2020 9:54 pm
Příspěvky: 23
Jarda píše:
Tak pochopitelně v sezóně tedy nyní z jara je dobré jej jíst syrový a lze dávat až 100 g denně což je ovšem docela silná káva a ne každý to snese. Jinak pro celoroční aplikaci udělat pesto a ještě lepší je vylisovat na dvou hřídelovém odšťavňovači šťávu tu smíchat se stejným dílem minimálně 80%tního lihu a pak užívat jako tinkturu. Doba užívání není omezená prostě jako když si dáte denně česnek, ale u všeho tedy i u česneku je dobré občas udělat pauzu.

Děkuju za odpověď. Zkusím vyrobit tu tinktura.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv dub 15, 2021 1:24 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28263
Bydliště: Poděbrady
Loser píše:
Děkuju za odpověď. Zkusím vyrobit tu tinktura.

Ještě upozorním na to že po smíchání šťávy s lihem je vhodné nechat minimálně jeden až dva týdny složky prolnout a nejlépe denně protřepat. Poté buď nechat sednout a slít pouze čistou tinkturu bez kalů nebo přefiltrovat tak že si dáte ten filtrační kornoutek na překapávané kafe do cedníčku a přelijete vše tím filtrem a necháte vykapat. Tak jsou nejmenší ztráty a získáte absolutně čirý produkt který se dobře kape i z těch standardních kapacích lahviček z lékárny u kterých jinak ten kal dírky ucpává.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv dub 15, 2021 6:00 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte pro 29, 2020 12:08 am
Příspěvky: 757
Jarda píše:
To budete mít chutnou a silnou medicínu. Já jsem kdysi zkoušel něco podobného vyrobit z normálního česneku rozdrceného v olivovém oleji a při loupání cca kila česneku jsem získal dosti nepříjemnou bolestivou zkušenost. Prsty levé ruky delší dobu vystavené čerstvé šťávě česneku již při loupání bylo bolestivě cítit, ale co nastalo po krátké době to bych ani ve snu nepředpokládal. Ještě ten den došlo k podlití těch partií vodou jako když si člověk opaří kůži a po krátké době i k prasknutí těch puchýřů a kompletní odstranění pokožky včetně papilárních linií pomalu až na holé maso. Regenerace trvala docela dlouho a rozhodně bych něco podobného nechtěl zopakovat. Česnek je evidentně extrémně silná rostlina a to jak ten normální tak i ten medvědí. Zde medvědího česneku roste obrovské množství a jen pár kroků od cesty kde běžně chodím se psem tedy ho pojídám nejen hned z jara, ale pomalu po celé vegetační období. Sice nemá už takovou sílu, ale funguje i tak dobře.

Tak na toto si treba dávať veľký pozor. Cesnak, ale aj koreň chrenu vedia zničiť prakticky všetko. Bežne kupujem kilo cesnaku, keď je na neho zľava (polovičná cena). Raz som ho naložil v oleji, ale to sa mi neosvedčilo a nenapadlo ma vtedy ho rozpučiť. Potom som ho používal ako zbraň proti bielym kvasinkám, ktoré sa robia na povrchu fermentu (kyslá kapusta) - cesnak spoľahlivo zabil všetko živé.

Inak mám podobnú skúsenosť s chrenom. Keď som bol malý chlapec, otec nastrúhal domáci koreň. Na konci mama prišla, že ovonia. Zobrala pohár s čerstvým nastrúhaným chrenom a zhlboka sa nadýchla. Otec ju nestihol všas zastaviť. Skoro sa zadusila. Padla na zem a nevedela sa nadýchnuť. To sa nedá porovnať s tými slabými kašičkami z obchodu. Tak ale domáce je proste domáce - to platí snáď o všetkom.

PS: Cesnak konzumujem dlhodobo a pomáhal mi. Medvedí skúšam prvý rok a poviem vám - že je to spratek zelený, má silu a účinkuje pekne. Užívam lyžičku každú hodinu a cez víkend určite natrhám ďalšiu várku aj do mrazáku. Údajne sa môže konzumovať, aj keď zakvitne, len je slabší. A vraj sa môžu konzumovať aj kvety - čítal som na eugenike. Lebo veľa ľudí mi opakovalo, že zber je možný max. do zakvitnutia.

_________________
Fanatici všech zemí, vyližte si prdel!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv dub 15, 2021 7:43 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28263
Bydliště: Poděbrady
neti píše:
Tak na toto si treba dávať veľký pozor. Cesnak, ale aj koreň chrenu vedia zničiť prakticky všetko. Bežne kupujem kilo cesnaku, keď je na neho zľava (polovičná cena). Raz som ho naložil v oleji, ale to sa mi neosvedčilo a nenapadlo ma vtedy ho rozpučiť. Potom som ho používal ako zbraň proti bielym kvasinkám, ktoré sa robia na povrchu fermentu (kyslá kapusta) - cesnak spoľahlivo zabil všetko živé.

Inak mám podobnú skúsenosť s chrenom. Keď som bol malý chlapec, otec nastrúhal domáci koreň. Na konci mama prišla, že ovonia. Zobrala pohár s čerstvým nastrúhaným chrenom a zhlboka sa nadýchla. Otec ju nestihol všas zastaviť. Skoro sa zadusila. Padla na zem a nevedela sa nadýchnuť. To sa nedá porovnať s tými slabými kašičkami z obchodu. Tak ale domáce je proste domáce - to platí snáď o všetkom.

PS: Cesnak konzumujem dlhodobo a pomáhal mi. Medvedí skúšam prvý rok a poviem vám - že je to spratek zelený, má silu a účinkuje pekne. Užívam lyžičku každú hodinu a cez víkend určite natrhám ďalšiu várku aj do mrazáku. Údajne sa môže konzumovať, aj keď zakvitne, len je slabší. A vraj sa môžu konzumovať aj kvety - čítal som na eugenike. Lebo veľa ľudí mi opakovalo, že zber je možný max. do zakvitnutia.

Tak křen je taky silný až zbytečně a například při aplikaci obkladu formou křenové placky může silně popálit pokožku natož plíce které jsou mnohem méně odolné.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 33 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz