Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Jolokia, Habanero
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=21&t=882
Stránka 12

Autor:  muflon [ úte srp 24, 2010 1:16 pm ]
Předmět příspěvku:  Jolokia, Habanero

http://www.osel.cz/index.php?clanek=3044

Jelikoz na habanero.cz je jolokia casto vyprodana, uvadim alternativní e-shopy, pokud znate další, sem s nimi...jolokia se shani někdy docela obtížně...záleží i na sezoně a zájmu....
Tak je lepší vždy se trochu předzásobit...aby vám nevyschl zdroj. \":wink:\"

http://www.jolokia.cz/naga-jolokia/naga-jolokia-2
http://www.jolokia.cz/habanero/habanero-mlete-25g

Autor:  Jarda [ úte srp 24, 2010 7:22 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jolokia, Habanero

[quote="muflon":3ifmyexm]http://www.osel.cz/index.php?clanek=3044

Jelikoz na habanero.cz je jolokia casto vyprodana, uvadim alternativní e-shopy, pokud znate další, sem s nimi...jolokia se shani někdy docela obtížně...záleží i na sezoně a zájmu....
Tak je lepší vždy se trochu předzásobit...aby vám nevyschl zdroj. \":wink:\"

http://www.jolokia.cz/naga-jolokia/naga-jolokia-2
http://www.jolokia.cz/habanero/habanero-mlete-25g

Autor:  6ma [ čtv úno 16, 2012 11:18 pm ]
Předmět příspěvku:  Ďábelská chilli paprička ochromila svět,pálí i přes rukavice

Ani nevím, že už je dlouho výkonější model než Jolokia:
zdroj: novinky.cz

Vědci z Chile potěšili všechny milovníky pálivých jídel na světě. Ti mají totiž novou královnu mezi pálivými papričkami. Není však pro každého. Některé kusy chilli papričky Trinidad Moruga Scorpion jsou totiž až o třetinu pálivější, než dosavadní rekordmanka Trinidad Scorpion Butch T, která loni vystřídala přízračnou Bhut Jolokii. Ale pozor! O zdraví jde tentokrát i těm zkušenějším

Jsou takové druhy chilli, které u strávníků vyvolávají drobné zapocení nebo i rozkašlání. Pak jsou ale takové druhy, u kterých se člověk rozbrečí či dokonce opuchne a jeho tělo začnou sužovat nesmírně bolestivé křeče. A přesně k těmto druhům se řadí paprička Trinidad Moruga Scorpion, která je pálivější než naprostá většina všech pepřových obranných sprejů.

Paprička o velikosti golfového míčku svou pálivostí porazila velikány na poli chilli. Její plody měly 1,2 miliónu až 2 milióny jednotek na Scovilleho stupnici, která hodnotí pálivost. Zatímco nižší hranice by rekord nepřebíjela, ta vyšší bohatě. Rekord doposud držela paprička Trinidad Scorpion Butch T, u které bylo naměřeno 1 463 700 jednotek.

"Kousnete si a nezdá se to tak hrozné. Jenže pak to začne. Pálivost se zvyšuje, zvyšuje a zvyšuje. Je to docela brutální," uvedl expert na chilli papričky Paul Bosland, který dodal, že na výsledné hodnocení pálivosti si bude muset omáčka ještě počkat. Producenti pálivých omáček na vědce tlačí, aby vyhodnotili průměrnou pálivost pro jednotlivé druhy ve snaze, aby bylo jednoznačné, který druh je na světě ten nejpálivější.
Nemá konkurenci

Pro zcela přibližné porovnání, nová nejpálivější chilli paprička je asi 4000krát pálivější než feferonka, 350krát pálivější než omáčka tabasco a asi 10krát pálivější než paprička habanero, jejíž malý kousek v jídle běžnému člověku udělá pokrm skoro nesnesitelně pálivý. Paprička Trinidad Moruga Scorpion nyní čeká na zapsání do Guinnessovy knihy rekordů.

O novém rekordu však není pochyb, lidé, kteří s papričkou pracovali, museli mít na rukou čtyři vrstvy latexových rukavic. Pálivá látka v papričkách, kapsaicin, se totiž skrz jedny latexové rukavice nemilosrdně prodrala až ke kůži a způsobila značně nepříjemné pálení na pokožce..

Autor:  Jarda [ ned úno 19, 2012 9:58 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Ďábelská chilli paprička ochromila svět,pálí i přes ruka

6ma píše:
Ani nevím, že už je dlouho výkonější model než Jolokia:
zdroj: novinky.cz

Vědci z Chile potěšili všechny milovníky pálivých jídel na světě. Ti mají totiž novou královnu mezi pálivými papričkami. Není však pro každého. Některé kusy chilli papričky Trinidad Moruga Scorpion jsou totiž až o třetinu pálivější, než dosavadní rekordmanka Trinidad Scorpion Butch T, která loni vystřídala přízračnou Bhut Jolokii. Ale pozor! O zdraví jde tentokrát i těm zkušenějším

Jsou takové druhy chilli, které u strávníků vyvolávají drobné zapocení nebo i rozkašlání. Pak jsou ale takové druhy, u kterých se člověk rozbrečí či dokonce opuchne a jeho tělo začnou sužovat nesmírně bolestivé křeče. A přesně k těmto druhům se řadí paprička Trinidad Moruga Scorpion, která je pálivější než naprostá většina všech pepřových obranných sprejů.

Paprička o velikosti golfového míčku svou pálivostí porazila velikány na poli chilli. Její plody měly 1,2 miliónu až 2 milióny jednotek na Scovilleho stupnici, která hodnotí pálivost. Zatímco nižší hranice by rekord nepřebíjela, ta vyšší bohatě. Rekord doposud držela paprička Trinidad Scorpion Butch T, u které bylo naměřeno 1 463 700 jednotek.

"Kousnete si a nezdá se to tak hrozné. Jenže pak to začne. Pálivost se zvyšuje, zvyšuje a zvyšuje. Je to docela brutální," uvedl expert na chilli papričky Paul Bosland, který dodal, že na výsledné hodnocení pálivosti si bude muset omáčka ještě počkat. Producenti pálivých omáček na vědce tlačí, aby vyhodnotili průměrnou pálivost pro jednotlivé druhy ve snaze, aby bylo jednoznačné, který druh je na světě ten nejpálivější.
Nemá konkurenci

Pro zcela přibližné porovnání, nová nejpálivější chilli paprička je asi 4000krát pálivější než feferonka, 350krát pálivější než omáčka tabasco a asi 10krát pálivější než paprička habanero, jejíž malý kousek v jídle běžnému člověku udělá pokrm skoro nesnesitelně pálivý. Paprička Trinidad Moruga Scorpion nyní čeká na zapsání do Guinnessovy knihy rekordů.

O novém rekordu však není pochyb, lidé, kteří s papričkou pracovali, museli mít na rukou čtyři vrstvy latexových rukavic. Pálivá látka v papričkách, kapsaicin, se totiž skrz jedny latexové rukavice nemilosrdně prodrala až ke kůži a způsobila značně nepříjemné pálení na pokožce..

Tak to vypadá vyloženě dobře a už se na ni těším.

Autor:  6ma [ ned úno 19, 2012 10:11 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Ďábelská chilli paprička ochromila svět,pálí i přes ruka

Jarda píše:
Tak to vypadá vyloženě dobře a už se na ni těším.

Ano take ji ozkousim, ale upřímě řečeno, nějak jsem přestal trenovat a tak už mě pálí i takové porce jolokii,ktere jsem drive bez problemu snědl.Kazdopadne diky jeji vykonosti zase o neco vice usetrime, pokud nebude moc paliva cena \":)\"
Jinak bych rad vsem rekl, aby to s chilli neprehaneli(davkovat individualne tak, aby sme palcivost bez problemu vydrzeli), protoze pak clovek nedokaze jidlo pokousat tak jak by mel, a polyka ho stejne jako kdyz si date do pusy horky brambor. takze bacha na to \":)\"

Autor:  Jarda [ ned úno 19, 2012 10:04 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ďábelská chilli paprička ochromila svět,pálí i přes ruka

6ma píše:
Ano take ji ozkousim, ale upřímě řečeno, nějak jsem přestal trenovat a tak už mě pálí i takové porce jolokii,ktere jsem drive bez problemu snědl.Kazdopadne diky jeji vykonosti zase o neco vice usetrime, pokud nebude moc paliva cena \":)\"
Jinak bych rad vsem rekl, aby to s chilli neprehaneli(davkovat individualne tak, aby sme palcivost bez problemu vydrzeli), protoze pak clovek nedokaze jidlo pokousat tak jak by mel, a polyka ho stejne jako kdyz si date do pusy horky brambor. takze bacha na to \":)\"

Tak na správném kousání by pálivost neměla nic měnit a je opravdu nutné důkladně stravu žvýkat.

Autor:  smajliss [ sob dub 21, 2012 4:51 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jolokia, Habanero

Napadlo mě, že bych si koupil prášek chilli a nacpal ho do tobolek, které bych polykal. Je to alternativa za jezení chilli papriček ?

Autor:  muflon [ ned dub 22, 2012 12:19 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Jolokia, Habanero

smajliss píše:
Napadlo mě, že bych si koupil prášek chilli a nacpal ho do tobolek, které bych polykal. Je to alternativa za jezení chilli papriček ?

Chilli je dámský slabý odvar...(v nouzi lze samozřejmě také použít) \":-)\" , když už ale někoho pálí i chilli, je nutné se dobře detoxikovat očistnými kůrami a půstem, tím by práh "snesitelnosti" měl vzrůst (aspoň u mne to tak bylo, a to jsem dřív pálivé nesnášel, nyní normálka i více lžiček jolokia přímo do jídla.. \":-)\" (ale netrénovaný by neměl zkoušet, chce to postupně a pravidelně zvykat tělo...)

Není také dobré pálivé zapíjet nebo dávat do tekutin, to pálivost zvyšuje...
...naopak ji snižuje kefír, jogurt, sirná patlanina...nebo jak říká pan Jarda trochu oleje hned do úst, někomu pomáhá něčím vhodným to zajíst.

Autor:  Xeelee [ ned dub 22, 2012 3:04 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Jolokia, Habanero

Já mám pocit, že sušenný chilli moc nepálí. Nejlepší je rozkousat čerstvou papričku.

Autor:  smajliss [ ned dub 22, 2012 9:24 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Jolokia, Habanero

A prášek Jolokia je pálivý ? Na mě jsou ty čerstvé moc silné a řvu u toho jak drak.

Autor:  muflon [ ned dub 22, 2012 10:42 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Jolokia, Habanero

smajliss píše:
A prášek Jolokia je pálivý ? Na mě jsou ty čerstvé moc silné a řvu u toho jak drak.

Ona ta tvorba slz (potažmo slin a dalších pochodů v těle), má svůj význam...pokud vám nevadí že vás druzí vidí jak roníte slzy...

prášek Jolokia JE dostatečně pálivý \":-)\", výhodu má v tom že se oproti čerstvé pálivé papričce dá lépe dávkovat a nemusí se člověk strachovat zda případně nedojedenou čerstvou papričku nenepadne v lednici plíseň...(což se u čerstvých Habanero a Jolokia stává i když jsou trošku déle v lednici hned po koupení, i bez nakousnutí...)

Tak když máte na to nervy, si klidně dejte prášek z habanera nebo jolokia, (případně toho chilli) do těch tobolek...holt to bude pálit později a jinde než už v ústech..., ale zase přijdete o velmi cennou tvorbu slin a enzymů obsažených ve slinách....

PS: pokud mi někdy ujela ruka s jolokia do jídla ((stane se mi to tak jednou za rok, nepoužívám totiž lžičku..., což bych začátečníkům však neradil), tak se mi někdy jen prostě více spustí slin, a přebytečnou pálivost si tělo zreguluje u mne samo, tím že tyto sliny pár minut kapou do umyvadla, samozřejmě také určité kroucení střev a žaludku, ale nikdy jsem z toho nezvracel, což by byla známka že to tělo nedokáže nějak využít na pročištění od parazitů a k dalším akcím v těle....lépe je ale jak říká pan Jarda často a méně (u práškové jolokia se začíná na malilinkou špičičku nože...tak co myslíte pálí??). Na stejné množství pálivosti špetičky jolokie, by člověk musel vzít mnohonásobně větší množství chilli, nebo jiné méně pálivé odrůdy (jako je třeba jalapeňos apod.). Některé druhy maďarských paprik také někomu mohou vyhovovat, ale hrozí větší riziko plísní při distribuci a zpracování.
Můj strýc zas miluje ty malé pálivé čerstvé červené papričky, co se používají často v asijské kuchyni, a prodávají vietnamci.
Přibývá lidí co si habanero a jolokia pěstují...

Autor:  jani [ ned dub 22, 2012 11:13 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Jolokia, Habanero

smajliss píše:
Napadlo mě, že bych si koupil prášek chilli a nacpal ho do tobolek, které bych polykal. Je to alternativa za jezení chilli papriček ?

http://www.nasezdravi.ic.cz/zdrave_telo ... _pepr.html
Kajenský pepř je pálivý plod, který se používá hlavně pro dochucování pokrmů. Jeho jméno pochází z města Cayenne ve Francouzké Guianě. Je to kultivat Capsicum Annuum, který je příbuzný klasické paprice používané v kuchyni. Všechno to jsou příbuzné druhy lilkovitých plodin (solanaceae).
Plody se většinou suší a melou a nebo zbaví semínek a zapékají a potom teprve melou a drtí na pepř – Kajenský pepř.
Kajenský pepř se používá do pálivých jídel ale také jako rostlinný doplněk pro léčebné účely. Pro léčebné účely používejte vždy syrový.

Je to stimulující rostlina, kterou lidé často nazývají chilli (papričky s menší pálivostí ale podobným účinkem), což je aztécký název pro pálivé papričky.
Hlavní léčivé vlastnosti kajenského pepře pochází ze složky, která se nazývá capsaicin. Je to ingredience, která dodává paprikám onu pálivost. Papriky všeobecně obsahují od 0- do 1,5% capsaicinu. A podle toho se měří papriky na stupně pálivosti. Stupeň pálivosti určuje použití papriky a její hodnotu. Všeobecně čím je paprika pálivější, tím více capsaicinu obsahuje. Capsaicin nejenom dodává paprice pálivost, ale také snižuje soudružnost krevních destiček a odstraňuje bolest. Dalšími složkami jsou vitamin E a vitamin C a karotenoidy.
Neexistuje jiná bylina, která pomáhá, aby vám krev proudila rychleji, než kajenský pepř. Kajenský pepř rozhýbe vaši krev. Když se lidé ptají Mudr. Schultze: „Jakých je deset nejdůležitějších bylin, které bychom měli mít doma?“ Odpovídá jim: „Na prvním místě je kajenský pepř, protože způsobí, že těch devět dalších bude efektivněji fungovat.“
Kajenský pepř je nejlepší známý stimulant pro cirkulaci krve. Můžete užívat jakékoliv jiné byliny a preparáty, ale pokud máte špatnou cirkulaci do vašich jater, nic vám to nepomůže. Kajenský pepř zvýší cirkulaci vaší krve okamžitě během několika sekund lépe, než jakákoliv jiná bylinka.
Když máte něco nemocného, často je tato oblast nedostatečně prokrvována. Krev přináší živiny a uzdravující komponenty bylin a jiných léčiv. Krev také vymývá a odnáší pryč odpadní látky. Kajenský pepř se procpe přes všechny zablokované cévy a vlásečnice, aby se dostal do postižené oblasti, a bere s sebou všechny minerály a vitamíny, které sníte a všechny ty důležité léčivé složky bylin, které užíváte.
Je doporučeno, aby se raději užíval kajenský pepř jako prášek než tablety. Protože jinak z toho člověk získá jenom malý užitek, pokud užívá jen tablety. Když si dáte kajenský pepř do úst, začne váš žaludek připravovat trávicí šťávy ještě před tím, než se tam kajenský pepř dostane. Takže když kajenský pepř přijde do žaludku, žaludek je na to připraven. Stejně je tomu například s česnekovými tabletami.
Ale pokud spolknete tabletku, váš jazyk nic necítí. Tabletka sklouzne do žaludku a žaludek si také nejdříve ničeho nevšimne. Ale za pět minut se želatina a najednou máte v žaludku čajovou lžičku kajenského pepře a váš žaludek i celé tělo je v šoku. Pěkně jste ho překvapili. Ale celkem nemile.
A přitom některé léčivé účinky kajenského pepře začínají přímo ve vašich ústech. Když se kajenský pepř dotkne vašeho jazyka, je okamžitě vstřebán a nervová zakončení pošlou do celého těla signály – pošlete do celého těla nové vlny čerstvé krve.

Kajenský pepř se již léta používá pro své léčivé schopnosti. Obsahuje i další vitamíny, jako vitamin A, C a dokonce i B komplex, vápník a draslík a tudíž je velkým pomocníkem pro trávicí systém a funguje jako katalyzátor. Zvyšuje účinek dalších potravin a bylin, které se spolu s ním užijí. Je velmi léčivý i pro srdce a oběhový systém. Studie ukazují, že kajenský pepř dokáže přetvořit tkáně v žaludku a peristaltiku v tenkém střevu.

Již dlouhá staletí ho přírodní lékaři používají pro léčbu bolesti žaludku, křečí, plynatosti, křečových žil, alergií a zácpě. Jedna z nejúžasnějších léčivých schopností kajenského pepře je skutečnost, že byl už nesčetněkrát použit znovu a znovu pro úlevu srdečního infarktu:

Doktor Christopher:
„Ve své 35leté praxi, pracuji s lidmi a učím je. Již jsem byl nesčetněkrát volán k případu a nikdy nedošlo k srdečnímu infarktu a to jedině proto, že kdykoliv někam jdu – pokud ještě dýchají – dám jim kajénský čaj (čajová lžička kajenského pepře v teplé vodě) a do pár minut jsou zase v pořádku. Toto je nejrychlejší pomoc pro srdce, protože srdci se dostane okamžitá výživa. Většina srdcí trpí podvýživou díky průmyslově zpracovaným potravinám, které používáme, ale je plno dobrých jídel, které lidé mohou jíst. Každý by měl znát použití kajenského pepře a mít ho doma, protože srdeční infarkt může přijít na Vaše známé či drahé kamarády kdykoliv. A dokonce i na Vás. Teplý čaj je rychlejší a lepší v účinnosti než tablety, kapse či studený čaj, protože teplý čaj otevírá buněčnou strukturu – a jsou připravenější akceptovat kajenský pepř mnohem rychleji a tak to dojde přímo k Vašemu srdci skrze Vaše tepny a poskytne mu potřebnou výživu.“

Lidové léčitelství Earth Clinic říká, že ideální léčba pro bolesti v krku je kloktání teplé vody se špetkou kajenského pepře: „Tato léčba funguje, když antibiotika selhala a je skvělá pro ty, kteří trpí bolestmi v krku po dlouhé týdny (u kterých už to vede k chronickému stádiu).
Opravdu to funguje! Tyto informace jsem si přečetla na internetu před několika týdny a když jsem nedávno ztratila po několika denním překládání přednášek hlas a přišly i bolesti v krku, zabral teplý kajenský „čaj“ do několika minut (žel jsem si to mohla dopřát až doma). Po několika dnech se bolest naprosto vytratila.
A nezapomeňme připomenout, že kajenský pepř je také velmi účinným prostředkem pro zástavu krvácení. Ať už vnitřního či vnějšího. Ale chce to jednat co nejrychleji a bez přemýšlení nad prvotní pálivostí, když nasypete prášek přímo na ránu. Nejenže to ránu zacelí, ale také vydesinfikuje a nastartuje léčivé schopnosti těla.

Autor:  Jarda [ ned dub 22, 2012 11:23 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jolokia, Habanero

smajliss píše:
Napadlo mě, že bych si koupil prášek chilli a nacpal ho do tobolek, které bych polykal. Je to alternativa za jezení chilli papriček ?

Tak klidně to tak dělat můžete, ale nesmíte se tak šetřit, ono tělo snese mnohonásobné dávky a po krátkém tréningu můžete papriky dávat opravdu bohatýrské dávky i bez tobolek, což léčí ze všech stran.

Autor:  Jarda [ ned dub 22, 2012 11:28 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jolokia, Habanero

jani píše:
http://www.nasezdravi.ic.cz/zdrave_telo ... _pepr.html
Kajenský pepř je pálivý plod, který se používá hlavně pro dochucování pokrmů. Jeho jméno pochází z města Cayenne ve Francouzké Guianě. Je to kultivat Capsicum Annuum, který je příbuzný klasické paprice používané v kuchyni. Všechno to jsou příbuzné druhy lilkovitých plodin (solanaceae).
Plody se většinou suší a melou a nebo zbaví semínek a zapékají a potom teprve melou a drtí na pepř – Kajenský pepř.
Kajenský pepř se používá do pálivých jídel ale také jako rostlinný doplněk pro léčebné účely. Pro léčebné účely používejte vždy syrový.

Je to stimulující rostlina, kterou lidé často nazývají chilli (papričky s menší pálivostí ale podobným účinkem), což je aztécký název pro pálivé papričky.
Hlavní léčivé vlastnosti kajenského pepře pochází ze složky, která se nazývá capsaicin. Je to ingredience, která dodává paprikám onu pálivost. Papriky všeobecně obsahují od 0- do 1,5% capsaicinu. A podle toho se měří papriky na stupně pálivosti. Stupeň pálivosti určuje použití papriky a její hodnotu. Všeobecně čím je paprika pálivější, tím více capsaicinu obsahuje. Capsaicin nejenom dodává paprice pálivost, ale také snižuje soudružnost krevních destiček a odstraňuje bolest. Dalšími složkami jsou vitamin E a vitamin C a karotenoidy.
Neexistuje jiná bylina, která pomáhá, aby vám krev proudila rychleji, než kajenský pepř. Kajenský pepř rozhýbe vaši krev. Když se lidé ptají Mudr. Schultze: „Jakých je deset nejdůležitějších bylin, které bychom měli mít doma?“ Odpovídá jim: „Na prvním místě je kajenský pepř, protože způsobí, že těch devět dalších bude efektivněji fungovat.“
Kajenský pepř je nejlepší známý stimulant pro cirkulaci krve. Můžete užívat jakékoliv jiné byliny a preparáty, ale pokud máte špatnou cirkulaci do vašich jater, nic vám to nepomůže. Kajenský pepř zvýší cirkulaci vaší krve okamžitě během několika sekund lépe, než jakákoliv jiná bylinka.
Když máte něco nemocného, často je tato oblast nedostatečně prokrvována. Krev přináší živiny a uzdravující komponenty bylin a jiných léčiv. Krev také vymývá a odnáší pryč odpadní látky. Kajenský pepř se procpe přes všechny zablokované cévy a vlásečnice, aby se dostal do postižené oblasti, a bere s sebou všechny minerály a vitamíny, které sníte a všechny ty důležité léčivé složky bylin, které užíváte.
Je doporučeno, aby se raději užíval kajenský pepř jako prášek než tablety. Protože jinak z toho člověk získá jenom malý užitek, pokud užívá jen tablety. Když si dáte kajenský pepř do úst, začne váš žaludek připravovat trávicí šťávy ještě před tím, než se tam kajenský pepř dostane. Takže když kajenský pepř přijde do žaludku, žaludek je na to připraven. Stejně je tomu například s česnekovými tabletami.
Ale pokud spolknete tabletku, váš jazyk nic necítí. Tabletka sklouzne do žaludku a žaludek si také nejdříve ničeho nevšimne. Ale za pět minut se želatina a najednou máte v žaludku čajovou lžičku kajenského pepře a váš žaludek i celé tělo je v šoku. Pěkně jste ho překvapili. Ale celkem nemile.
A přitom některé léčivé účinky kajenského pepře začínají přímo ve vašich ústech. Když se kajenský pepř dotkne vašeho jazyka, je okamžitě vstřebán a nervová zakončení pošlou do celého těla signály – pošlete do celého těla nové vlny čerstvé krve.

Kajenský pepř se již léta používá pro své léčivé schopnosti. Obsahuje i další vitamíny, jako vitamin A, C a dokonce i B komplex, vápník a draslík a tudíž je velkým pomocníkem pro trávicí systém a funguje jako katalyzátor. Zvyšuje účinek dalších potravin a bylin, které se spolu s ním užijí. Je velmi léčivý i pro srdce a oběhový systém. Studie ukazují, že kajenský pepř dokáže přetvořit tkáně v žaludku a peristaltiku v tenkém střevu.

Již dlouhá staletí ho přírodní lékaři používají pro léčbu bolesti žaludku, křečí, plynatosti, křečových žil, alergií a zácpě. Jedna z nejúžasnějších léčivých schopností kajenského pepře je skutečnost, že byl už nesčetněkrát použit znovu a znovu pro úlevu srdečního infarktu:

Doktor Christopher:
„Ve své 35leté praxi, pracuji s lidmi a učím je. Již jsem byl nesčetněkrát volán k případu a nikdy nedošlo k srdečnímu infarktu a to jedině proto, že kdykoliv někam jdu – pokud ještě dýchají – dám jim kajénský čaj (čajová lžička kajenského pepře v teplé vodě) a do pár minut jsou zase v pořádku. Toto je nejrychlejší pomoc pro srdce, protože srdci se dostane okamžitá výživa. Většina srdcí trpí podvýživou díky průmyslově zpracovaným potravinám, které používáme, ale je plno dobrých jídel, které lidé mohou jíst. Každý by měl znát použití kajenského pepře a mít ho doma, protože srdeční infarkt může přijít na Vaše známé či drahé kamarády kdykoliv. A dokonce i na Vás. Teplý čaj je rychlejší a lepší v účinnosti než tablety, kapse či studený čaj, protože teplý čaj otevírá buněčnou strukturu – a jsou připravenější akceptovat kajenský pepř mnohem rychleji a tak to dojde přímo k Vašemu srdci skrze Vaše tepny a poskytne mu potřebnou výživu.“

Lidové léčitelství Earth Clinic říká, že ideální léčba pro bolesti v krku je kloktání teplé vody se špetkou kajenského pepře: „Tato léčba funguje, když antibiotika selhala a je skvělá pro ty, kteří trpí bolestmi v krku po dlouhé týdny (u kterých už to vede k chronickému stádiu).
Opravdu to funguje! Tyto informace jsem si přečetla na internetu před několika týdny a když jsem nedávno ztratila po několika denním překládání přednášek hlas a přišly i bolesti v krku, zabral teplý kajenský „čaj“ do několika minut (žel jsem si to mohla dopřát až doma). Po několika dnech se bolest naprosto vytratila.
A nezapomeňme připomenout, že kajenský pepř je také velmi účinným prostředkem pro zástavu krvácení. Ať už vnitřního či vnějšího. Ale chce to jednat co nejrychleji a bez přemýšlení nad prvotní pálivostí, když nasypete prášek přímo na ránu. Nejenže to ránu zacelí, ale také vydesinfikuje a nastartuje léčivé schopnosti těla.

Ano, máte pravdu, že většina problémů člověka plyne z líné, husté a slepené krve, což kapsaicin určitě dobře řeší a pálivé je třeba si zamilovat, to je dar z nebes.

Autor:  Gabriel [ stř srp 22, 2012 3:34 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jolokia, Habanero

Pan Jarda, ja sa stale neviem niekde dopatrat informacie, ci nadmerne uzivanie kapsaicinu nie je skodlive. Tak ako aj vy pisete, neviem si predstavit zeleninove jedlo bez palivej papriky a kedze jem denne 2 zeleninove salaty, davam si do nich teda 2x denne niekedy aj kopcovitu cajovu lyzicku susenej mletej jolokie (co je pre nasho bezneho zahlieneneho cloveka "smrtelna" davka, to napr. manzelka len zrnko z toho si da tak lapa po dychu 10 min, dal som okostovat aj statnym chlapom co tvrdili ze miluju chilli no skoro sa zadusili...). V indii taketo davky zrejme povazuju len za trosku pikantne, ale na nase pomery si myslim, ze je to celkom dost. Nejde tu o ziadnu frajerinu, mne to proste strasne chuti, milujem pocit palenia, ono to palenie vlastne uz velmi ani necitim, skor citim len ked si nedam, ze mi nieco strasne chyba... neskodia taketo dlhodobe (nonstop kazdy den) davky kapsaicinu peceni, oblickam, neviem comu... ? Zle mi z toho vobec nie je, skor naopak citim sa po takom jedle uplne skvele.

Stránka 12 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/