Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob dub 20, 2024 4:25 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 60 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Nebezpečná fruktóza
PříspěvekNapsal: úte pro 28, 2010 12:26 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28269
Bydliště: Poděbrady
positive_sun píše:
Prosto, zatial nie sme tak dobri chemici ako nasa matka priroda. Nevieme v akych pomeroch davat jednotlive zlozky v cistom stave tak, aby nam to v konecnom dosledku este nahodou aj neuskodilo.

V knihe od Lisi Turnerovej: Jídla, která léčí je jedna kapitola kde sa venuje tomu, ci uzivat vitaminove doplnky v tabletach alebo v prirodnej forme. Presne tam bol priklad s beta karotenom. Myslim ze to je univerzalne aj pre tuto fruktozu v "cistom stave" a fruktozu v stavach a ovoci.

Máte pravdu i když ne naprostou, zde je potřeba si uvědomit, že za určitých okolností tělo nedovede zpracovávat lipidy a ty pak vlastně znemožňují vstřebávání cukrů, čímž se výrazně množí kvasinky. Váš příklad je tedy plně správný u zdravého a zcela funkčního metabolizmu, ale u nemocného člověka, zvláště pak napadeného přemnoženou kvasinkou, univerzálně platit nemusí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nebezpečná fruktóza
PříspěvekNapsal: ned led 02, 2011 10:10 pm 
Offline

Registrován: stř říj 06, 2010 6:59 pm
Příspěvky: 8
Na diskuzním foru vitarián.cz je téma "Nevhodná kombinace potravin". Jde o dvouletou zkušenost vitariána,který jedl především ovoce a tuk dohromady, i vařené jídlo.
Autor píše,že po dvou letech si přivodil zdravotní problémy (kandida,vysoký krevní cukr). Z jeho zkušenosti nedoporučuje kombinovat ovoce a vařená jídla. Já, jako milovník
ovoce, mu dávám za pravdu. Po konzumaci 1kg pomerančů ráno a talíři zeleninové polévky na oběd se cítím většinou ospale.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nebezpečná fruktóza
PříspěvekNapsal: ned led 02, 2011 10:47 pm 
Offline

Registrován: sob říj 02, 2010 10:19 pm
Příspěvky: 1106
Které ovoce je z hlediska fruktózy nejméně problematické? Je nějaké, kde fruktóza není vůbec?

Napak velký podíl bude zřejmě v banánech, nebo třeba ananasu?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nebezpečná fruktóza
PříspěvekNapsal: ned led 02, 2011 10:48 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28269
Bydliště: Poděbrady
Martin píše:
Na diskuzním foru vitarián.cz je téma "Nevhodná kombinace potravin". Jde o dvouletou zkušenost vitariána,který jedl především ovoce a tuk dohromady, i vařené jídlo.
Autor píše,že po dvou letech si přivodil zdravotní problémy (kandida,vysoký krevní cukr). Z jeho zkušenosti nedoporučuje kombinovat ovoce a vařená jídla. Já, jako milovník
ovoce, mu dávám za pravdu. Po konzumaci 1kg pomerančů ráno a talíři zeleninové polévky na oběd se cítím většinou ospale.

Ono je to sice trochu složitější a velkou roli zde hrají enzymy, které umožní takové kombinace tělu zpracovávat, ovšem zde jde o jiné téma a pak jde asi o celkem jasný poznatek a opravdu dané kombinace takto fungují. Ono obecně u vysoko sacharidových diet a ovocná dieta k nim patří, je to s tukem vždy problematické a okamžitě začněte kvasit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nebezpečná fruktóza
PříspěvekNapsal: ned led 02, 2011 10:51 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28269
Bydliště: Poděbrady
sakul píše:
Které ovoce je z hlediska fruktózy nejméně problematické? Je nějaké, kde fruktóza není vůbec?

Napak velký podíl bude zřejmě v banánech, nebo třeba ananasu?

Asi nejmenší problém je u citrónů, grepů a kyselých jablek, ale nemusí to platit pro každého, je obsažena prakticky všude a jedná se tedy o velice individuální možnosti vstřebávání, které jsou u každého jedince značně odlišné.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nebezpečná fruktóza
PříspěvekNapsal: pon led 03, 2011 9:06 am 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
sakul píše:
Které ovoce je z hlediska fruktózy nejméně problematické? Je nějaké, kde fruktóza není vůbec?

Napak velký podíl bude zřejmě v banánech, nebo třeba ananasu?

Najviac fruktózy býva u ovocia s malými jadierkami (jablká, hruška, citrón, atď...), najviac glukózy u ovocia s veľkými jadrovníkmi (marhuľa, slivka, broskyňa....). Hrozno je výnimka, tam je veľa glukózy (neviem koľko % množstva cukrov tvorí v hrozne glukóza).

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nebezpečná fruktóza
PříspěvekNapsal: pon led 03, 2011 9:47 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28269
Bydliště: Poděbrady
NOWOCAYN píše:
Najviac fruktózy býva u ovocia s malými jadierkami (jablká, hruška, citrón, atď...), najviac glukózy u ovocia s veľkými jadrovníkmi (marhuľa, slivka, broskyňa....). Hrozno je výnimka, tam je veľa glukózy (neviem koľko % množstva cukrov tvorí v hrozne glukóza).

Obsah fruktózy v některých potravinách :
méně než 1g/ 100 g- meruňky, avokádo, brambory
1 – 2g / 100g - mandarinky, citrony, broskve, švestky, cibule, rajčata, paprika, cuketa, karotka, zelí, pórek, dýně, brokolice
1 – 5g/ 100 g - ananas, banán, maliny, rybíz
nad 5g/ 100g - sladká jablka, hruška, šípky, višně, hrozny

Ovšem neplatí to absolutně a určitě ne na každého, jde o velice individuální reakce na daný obsah fruktózy v té které konkrétní potravině.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nebezpečná fruktóza
PříspěvekNapsal: stř dub 20, 2011 9:26 pm 
Offline

Registrován: sob říj 02, 2010 10:19 pm
Příspěvky: 1106
V prodejnách zdravé výživy vídávám různé sladkosti s glukózovým nebo fruktózovým sirupem. Zkoušel jsem dnes tyčinku z kokosu, s brusinkami a gluk. sirupem. Chutnala skvěle ale zajímalo by mě jak se na také přípravek dívat. Vyrábí se snad z kukuřice nebo pšenice, na prodktech je většinou napsáno bezlepkové. Jaký je Váš názor?

Děkuji


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nebezpečná fruktóza
PříspěvekNapsal: stř dub 20, 2011 10:44 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28269
Bydliště: Poděbrady
sakul píše:
V prodejnách zdravé výživy vídávám různé sladkosti s glukózovým nebo fruktózovým sirupem. Zkoušel jsem dnes tyčinku z kokosu, s brusinkami a gluk. sirupem. Chutnala skvěle ale zajímalo by mě jak se na také přípravek dívat. Vyrábí se snad z kukuřice nebo pšenice, na prodktech je většinou napsáno bezlepkové. Jaký je Váš názor?

Děkuji

Na to nedovedu odpovědět, já nic takového ani nekupuji, ani nejím, čili v oblasti pojídání a výroby sladkých šmejdů jsem docela negramotný. Chtělo by to oslovit výrobce a ten by vám měl odpovědět co za lahůdky do toho míchá a z čeho vlastně pocházejí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nebezpečná fruktóza
PříspěvekNapsal: ned črc 03, 2011 10:34 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř pro 09, 2009 5:11 pm
Příspěvky: 50
Bydliště: Zlín
sakul píše:
V prodejnách zdravé výživy vídávám různé sladkosti s glukózovým nebo fruktózovým sirupem. Zkoušel jsem dnes tyčinku z kokosu, s brusinkami a gluk. sirupem. Chutnala skvěle ale zajímalo by mě jak se na také přípravek dívat. Vyrábí se snad z kukuřice nebo pšenice, na prodktech je většinou napsáno bezlepkové. Jaký je Váš názor?
Děkuji

glukozovo-fruktozovy sirup neboli HFCS se vyrabi z kukurice a rodi se slozitym chemickym procesem. jde o vysledek americke nadprodukce kukurice zpusobene nesmyslnou dotacni politikou a jako sladidlo postupne velmi uspesne vytlacuje cukr (staci si vsimat slozeni slazenych napoju, cukrovinek, atd.). v USA se ve slazenych napojich cukr uz temer nepouziva a samozrejme se HFCS pouziva i jako sladidlo v mnoha dalsich potravinach. uspesne kolonizuje i Evropu, sam jsem se nestacil divit jeho vsudypritomnosti v potravinach v Holandsku. pokud povazujeme rafinovany cukr za svinstvo, pak HFCS je svinstvo par excellence.
nastupu pouzivani teto chemikalie v potravinach se venuje William Reymond v knize "Toxic – Obésité, malbouffe et maladies : enquête sur les vrais coupables", ktera u nas vysla pod nazvem "Jedy. Víme, co jíme?" v edici Levne knihy. dle Reymondovych zaveru je velmi pravdepodobne, ze se HFCS velkou merou podili na americke a vlastne celosvetove epidemii obezity. v knize se vsak venuje i dalsim, peclive maskovanym zpusobum vyroby potravin v USA, ktere se chteji prosadit i v Evrope. doporucuji k precteni.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nebezpečná fruktóza
PříspěvekNapsal: ned črc 03, 2011 10:57 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28269
Bydliště: Poděbrady
haddock píše:
glukozovo-fruktozovy sirup neboli HFCS se vyrabi z kukurice a rodi se slozitym chemickym procesem. jde o vysledek americke nadprodukce kukurice zpusobene nesmyslnou dotacni politikou a jako sladidlo postupne velmi uspesne vytlacuje cukr (staci si vsimat slozeni slazenych napoju, cukrovinek, atd.). v USA se ve slazenych napojich cukr uz temer nepouziva a samozrejme se HFCS pouziva i jako sladidlo v mnoha dalsich potravinach. uspesne kolonizuje i Evropu, sam jsem se nestacil divit jeho vsudypritomnosti v potravinach v Holandsku. pokud povazujeme rafinovany cukr za svinstvo, pak HFCS je svinstvo par excellence.
nastupu pouzivani teto chemikalie v potravinach se venuje William Reymond v knize "Toxic – Obésité, malbouffe et maladies : enquête sur les vrais coupables", ktera u nas vysla pod nazvem "Jedy. Víme, co jíme?" v edici Levne knihy. dle Reymondovych zaveru je velmi pravdepodobne, ze se HFCS velkou merou podili na americke a vlastne celosvetove epidemii obezity. v knize se vsak venuje i dalsim, peclive maskovanym zpusobum vyroby potravin v USA, ktere se chteji prosadit i v Evrope. doporucuji k precteni.

Produkce chemických sajrajtů již opravdu dosahuje neuvěřitelných rozměrů a jejich zastoupení v moderní stravě, pokud se to svinstvo vůbec dá tak nazvat, je opravdu úděsné.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nebezpečná fruktóza
PříspěvekNapsal: stř črc 27, 2011 5:36 pm 
Offline

Registrován: pon led 10, 2011 7:36 pm
Příspěvky: 9
A co tzv. intolerance fruktózy, máte s tím nějaké zkušenosti? Četla jsem zrovna dnes, že ji má 30% středoevropanů, protože jim chybí nějaký enzym..


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nebezpečná fruktóza
PříspěvekNapsal: stř črc 27, 2011 9:23 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28269
Bydliště: Poděbrady
Daasa píše:
A co tzv. intolerance fruktózy, máte s tím nějaké zkušenosti? Četla jsem zrovna dnes, že ji má 30% středoevropanů, protože jim chybí nějaký enzym..

To je možné, ale nesmíte zkoumat který enzym, se vám netvoří, ale proč se ten enzym netvoří a to je většinou o demineralizaci, kterou vyvolávají kvasinky a plísně v těle. Dnes má z tohoto důvodu problémy půl světa a prakticky za vším stojí sladké šmejdy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nebezpečná fruktóza
PříspěvekNapsal: čtv črc 28, 2011 7:32 am 
Offline

Registrován: stř srp 25, 2010 12:45 pm
Příspěvky: 733
Jarda píše:
To je možné, ale nesmíte zkoumat který enzym, se vám netvoří, ale proč se ten enzym netvoří a to je většinou o demineralizaci, kterou vyvolávají kvasinky a plísně v těle. Dnes má z tohoto důvodu problémy půl světa a prakticky za vším stojí sladké šmejdy.

Takze o te intoleranci fruktory sem si myslel jeden cas myslel ze je opravdu primarni pricinou kandidozy. Vynechal jsem fruktozu ci jeji derivaty v podobe sirupu a mel jsem dojem ze to mozna pomohlo. Snizilo se nadymani a bolesti s tim spojene. Ted uz vim ze to je jen vyreseni sekundarniho problemu. Metabolicka porucha z chronickeho stresu-priciny chronickeho stresu jsem tady nedavno nastinil, takze nedostatku kvalitni relaxace, vycerpanosti metabolismu, vede ke kaskade sekundarnich problemu ktere mohou samozrejme byt u kazdeho jine a podle mne zalezi nejen na geneticke predispozici, coz dava vyzkum fruktozove intolerance jako hlavni primarni pricinu, coz je podle mne nesmysl, protoze geneticka predispozice (aktivita genu) je dost ovlivnena aktualni interakci se symbiotickym okolim. Chapete co tim chci rict, geny a enzymy se vyvinuly symbiotickou adaptacni interakci (jde o svechny mozne zname i nezname interakce lidskych bunek s okolim, ktere vedou k adaptaci jak jedince tak populace) a pokud tuto interakci prestanou mit tak dojde k zmene metabolismu, v nasem pripade je ta adaptacni zmena tak velka ze to lidsky metabolismus a bunky nepoberou- vysledkem toho je ze se netvori spravne enzymy a najednou tady mame potravinovou intoleranci na kdejake relativne normalni (ikdyz mozna chemicky upravene) potraviny. Mozna ze se mylim ale zatim nevidim jine primarni priciny. Uz diky vlastnim zkusenostem. \":wink:\"

_________________
Doporucuji motorku, zenu +
[b]Video: http://www.youtube.com/watch?v=wQgPLMTVfGc
Knihy na ulozto.cz: Cerna labut, Nenechte sebou manipulovat, Mym marodum, Co_nam_telo_rika, Doba jedova 1, ZákladyMužskéhoŠovinismu
http://www.csfd.cz/zebricky/nejlepsi-filmy/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nebezpečná fruktóza
PříspěvekNapsal: čtv črc 28, 2011 7:47 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28269
Bydliště: Poděbrady
Petr 2 píše:
Takze o te intoleranci fruktory sem si myslel jeden cas myslel ze je opravdu primarni pricinou kandidozy. Vynechal jsem fruktozu ci jeji derivaty v podobe sirupu a mel jsem dojem ze to mozna pomohlo. Snizilo se nadymani a bolesti s tim spojene. Ted uz vim ze to je jen vyreseni sekundarniho problemu. Metabolicka porucha z chronickeho stresu-priciny chronickeho stresu jsem tady nedavno nastinil, takze nedostatku kvalitni relaxace, vycerpanosti metabolismu, vede ke kaskade sekundarnich problemu ktere mohou samozrejme byt u kazdeho jine a podle mne zalezi nejen na geneticke predispozici, coz dava vyzkum fruktozove intolerance jako hlavni primarni pricinu, coz je podle mne nesmysl, protoze geneticka predispozice (aktivita genu) je dost ovlivnena aktualni interakci se symbiotickym okolim. Chapete co tim chci rict, geny a enzymy se vyvinuly symbiotickou adaptacni interakci (jde o svechny mozne zname i nezname interakce lidskych bunek s okolim, ktere vedou k adaptaci jak jedince tak populace) a pokud tuto interakci prestanou mit tak dojde k zmene metabolismu, v nasem pripade je ta adaptacni zmena tak velka ze to lidsky metabolismus a bunky nepoberou- vysledkem toho je ze se netvori spravne enzymy a najednou tady mame potravinovou intoleranci na kdejake relativne normalni (ikdyz mozna chemicky upravene) potraviny. Mozna ze se mylim ale zatim nevidim jine primarni priciny. Uz diky vlastnim zkusenostem. \":wink:\"

Ano, vše souvisí se vším a o to těžší je najít pravou příčinu mnoha zdravotních problémů, mnohdy je zcela jinde, než ji lidé hledají.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 60 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 31 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz