Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Mochyně židovská třešeň
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=924
Stránka 11

Autor:  Kometa [ pát zář 24, 2010 12:09 pm ]
Předmět příspěvku:  Mochyně židovská třešeň

Dobrý den, je mochyně jedlá? Nacházím rozporuplné informace.

Nemáte někdo recept, jak ji chutně upravit? Četla jsem, že by snad šla dělat jako pickles nebo snad marinovat, ale na to jsem nenašla recept.

Díky

Obrázek

Autor:  Kubajz [ pát zář 24, 2010 1:08 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Mochyně židovská třešeň

je jedlá, já jí jím normálně, a v lifefoodu jí prodávají jako sušenou po kilech (Incan Goldenberries)

Autor:  Kometa [ pát zář 24, 2010 1:56 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Mochyně židovská třešeň

To je ale trošku jiný druh, mochyně peruánská, ta je jedlá bezesporu.

Autor:  Jarda [ pát zář 24, 2010 8:12 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Mochyně židovská třešeň

Kometa píše:
Dobrý den, je mochyně jedlá? Nacházím rozporuplné informace.

Nemáte někdo recept, jak ji chutně upravit? Četla jsem, že by snad šla dělat jako pickles nebo snad marinovat, ale na to jsem nenašla recept.

Díky

Obrázek

Tak s tím vám neporadím, to jsem nikdy nezkoumal a ani jsem ji do tohoto momentu neznal.

Autor:  jani [ čtv zář 30, 2010 10:18 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Mochyně židovská třešeň

Mochyně s červenými lampionkami jsou okrasné a dávají se jako vazba do suchých květin, jedlá mochynka má zprvu zelené lampionky a zralost plodu se pozná tak, že lampionek postupně žloutne až zcela uschne, nezralé plody jsou jedovaté. Já mám každoročně min. 10 ks keříků na zahradě, zbožňuji její chuť, jedna paní mi radila, že ji můžu nechat přejít prvními mrazíky a poté ji dát někam do sklepa, kde případné plody ještě dozrají - nazkoušela jsem. Plody obsahují množství vit. C, A, pektiny, fosfor atd. Je to jednoletka, asi 1 m vysoká spíše do šířky.
Nedávno byla v kauflandu ve slevě kolem 8 kč za košíček, koupila jsem ji ze zvědavosti, plody byly takové divné, jakoby mazlavé, naolejované, sice v lampionkách, ale i tak jsem měla pocit, že je určitě chemicky upravená. ( No co dnes není).
Z jara se prodávají sazeničky téměř ve všech obchodech s přísadami, opravdu velmi doporučuji, ze začátku třeba jen 3 kusy.

Autor:  Veverka [ pát říj 01, 2010 10:42 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Mochyně židovská třešeň

Zdravím,
mochyni pěstuji, ale pozor. Mochyně červená je jedovatá, nicméně krásná do všech vazeb a dlouho vydrží dělat parádu.
Žlutá mochyně je jedlá. V tomto období přízemních mrazíků ji trhám a na platech ukládám v temnu a chladu. Zde odpočívá-dozrává asi 2-3 týdny a pak je z ní prima sladké pyré. Hodí se i jako přídavné ovoce do salátů.
---
Upravuji přízpěvek.
Pokud mochyni červenou a to jakékoliv množtví tepelně zpracuji do marmelády, nápně buchet..........tak v pohodě, ale ztratíte tak vitamín C, který obsahuje. Ale jako čerstvé plody ve velkém množtví mohou způsobovat trávicí problémy. Setkala jsem se s úporným zvracením až dehydratací a vágovými průjmy- a člověk skončil v nemocnici.
Nebezpečné jsou alkaloidy jako u všech lilkovitých rostlinek. Doporučuji konzumovat pouze plně vyzrálé bobule a v malém množtví jsou i zdraví prospěšné při dně, kdy dokáže odvádět soli z kloubů.
Plody jako takové jsou sladkokyselé a vcelku lákají k pojídání i většího množství. Já sama ochutnám jednu kuličku a stačí mi to pro porovnání zralosti.
Žluté peruánské mochyně můžete sníst jakékoliv množství a nic se neděje.

Přílohy:
mochperu.jpg
mochperu.jpg [ 12.88 KiB | Zobrazeno 12290 krát ]

Autor:  Kometa [ sob říj 02, 2010 12:32 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Mochyně židovská třešeň

Problém je, že na jedovatosti červené mochyně se zdroje moc neshodují. V čem spočívá její jedovatost a jak se otrava projevuje? Já pár kuliček snědla a nic.

Stránka 11 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/