Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob dub 27, 2024 8:30 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Mochyně židovská třešeň
PříspěvekNapsal: pát zář 24, 2010 12:09 pm 
Offline

Registrován: čtv čer 03, 2010 2:10 pm
Příspěvky: 435
Dobrý den, je mochyně jedlá? Nacházím rozporuplné informace.

Nemáte někdo recept, jak ji chutně upravit? Četla jsem, že by snad šla dělat jako pickles nebo snad marinovat, ale na to jsem nenašla recept.

Díky

Obrázek

_________________
You cannot solve a problem with the same thinking that created it.” – Albert Einstein


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mochyně židovská třešeň
PříspěvekNapsal: pát zář 24, 2010 1:08 pm 
Offline

Registrován: pon dub 05, 2010 8:12 pm
Příspěvky: 18
je jedlá, já jí jím normálně, a v lifefoodu jí prodávají jako sušenou po kilech (Incan Goldenberries)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mochyně židovská třešeň
PříspěvekNapsal: pát zář 24, 2010 1:56 pm 
Offline

Registrován: čtv čer 03, 2010 2:10 pm
Příspěvky: 435
To je ale trošku jiný druh, mochyně peruánská, ta je jedlá bezesporu.

_________________
You cannot solve a problem with the same thinking that created it.” – Albert Einstein


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mochyně židovská třešeň
PříspěvekNapsal: pát zář 24, 2010 8:12 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28269
Bydliště: Poděbrady
Kometa píše:
Dobrý den, je mochyně jedlá? Nacházím rozporuplné informace.

Nemáte někdo recept, jak ji chutně upravit? Četla jsem, že by snad šla dělat jako pickles nebo snad marinovat, ale na to jsem nenašla recept.

Díky

Obrázek

Tak s tím vám neporadím, to jsem nikdy nezkoumal a ani jsem ji do tohoto momentu neznal.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mochyně židovská třešeň
PříspěvekNapsal: čtv zář 30, 2010 10:18 pm 
Offline

Registrován: pát kvě 14, 2010 4:04 pm
Příspěvky: 445
Bydliště: Hodonínsko
Mochyně s červenými lampionkami jsou okrasné a dávají se jako vazba do suchých květin, jedlá mochynka má zprvu zelené lampionky a zralost plodu se pozná tak, že lampionek postupně žloutne až zcela uschne, nezralé plody jsou jedovaté. Já mám každoročně min. 10 ks keříků na zahradě, zbožňuji její chuť, jedna paní mi radila, že ji můžu nechat přejít prvními mrazíky a poté ji dát někam do sklepa, kde případné plody ještě dozrají - nazkoušela jsem. Plody obsahují množství vit. C, A, pektiny, fosfor atd. Je to jednoletka, asi 1 m vysoká spíše do šířky.
Nedávno byla v kauflandu ve slevě kolem 8 kč za košíček, koupila jsem ji ze zvědavosti, plody byly takové divné, jakoby mazlavé, naolejované, sice v lampionkách, ale i tak jsem měla pocit, že je určitě chemicky upravená. ( No co dnes není).
Z jara se prodávají sazeničky téměř ve všech obchodech s přísadami, opravdu velmi doporučuji, ze začátku třeba jen 3 kusy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mochyně židovská třešeň
PříspěvekNapsal: pát říj 01, 2010 10:42 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte bře 02, 2010 8:27 am
Příspěvky: 277
Zdravím,
mochyni pěstuji, ale pozor. Mochyně červená je jedovatá, nicméně krásná do všech vazeb a dlouho vydrží dělat parádu.
Žlutá mochyně je jedlá. V tomto období přízemních mrazíků ji trhám a na platech ukládám v temnu a chladu. Zde odpočívá-dozrává asi 2-3 týdny a pak je z ní prima sladké pyré. Hodí se i jako přídavné ovoce do salátů.
---
Upravuji přízpěvek.
Pokud mochyni červenou a to jakékoliv množtví tepelně zpracuji do marmelády, nápně buchet..........tak v pohodě, ale ztratíte tak vitamín C, který obsahuje. Ale jako čerstvé plody ve velkém množtví mohou způsobovat trávicí problémy. Setkala jsem se s úporným zvracením až dehydratací a vágovými průjmy- a člověk skončil v nemocnici.
Nebezpečné jsou alkaloidy jako u všech lilkovitých rostlinek. Doporučuji konzumovat pouze plně vyzrálé bobule a v malém množtví jsou i zdraví prospěšné při dně, kdy dokáže odvádět soli z kloubů.
Plody jako takové jsou sladkokyselé a vcelku lákají k pojídání i většího množství. Já sama ochutnám jednu kuličku a stačí mi to pro porovnání zralosti.
Žluté peruánské mochyně můžete sníst jakékoliv množství a nic se neděje.


Přílohy:
mochperu.jpg
mochperu.jpg [ 12.88 KiB | Zobrazeno 12247 krát ]

_________________
Příroda je mocná čarodějka.


Naposledy upravil Veverka dne sob říj 02, 2010 11:06 am, celkově upraveno 3
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mochyně židovská třešeň
PříspěvekNapsal: sob říj 02, 2010 12:32 am 
Offline

Registrován: čtv čer 03, 2010 2:10 pm
Příspěvky: 435
Problém je, že na jedovatosti červené mochyně se zdroje moc neshodují. V čem spočívá její jedovatost a jak se otrava projevuje? Já pár kuliček snědla a nic.

_________________
You cannot solve a problem with the same thinking that created it.” – Albert Einstein


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 145 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz