Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Kokosový olej
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=838
Stránka 813

Autor:  Jarda [ ned kvě 24, 2015 9:28 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kokosový olej

Tarja píše:
Dobrý den,
co říkáte na tento http://www.healthlink.cz/produkty/vyrob ... lej/#c1167 kokosový olej? Přijde mi podezřele levný... \":)\"

Kokosový olej se produkuje na mnoha místech a pomocí rozdílných postupů, což dost silně ovlivní i jeho výslednou cenu a chuťové i senzorické vlastnosti, ale každý je použitelný pro kuchyňské upotřebení.

Autor:  SemTamTuPrídem [ pát srp 12, 2016 4:57 pm ]
Předmět příspěvku:  Kokosový tuk/olej

Ahojte, zakladám novú tému, lebo kokosový tuk ako ten najlepší rastlinný tuk (čo si budeme hovoriť, minimálne ako potravina - ktorého rastlinného tuku môžete zjesť väčšie množstvo ?) si zaslúži samostatnú tému.
Mňa zaujíma o ňom jedna vec, konkrétne o panenskom (k dostaniu už napr. za 5€ 400g)...
Obsahuje panenský kokosový tuk ENZÝM LIPÁZU ? ...... Howell písal vo svojej knihe, že vraj nie..... Ak je to pravda, tak som sklamaný.
Ako to je ? Mohol by sa vyjadriť aj pán Jarda, potešilo by ma to.

Autor:  Gamina [ pát srp 12, 2016 5:53 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kokosový tuk/olej

Podle tohoto článku neobsahuje. Lipáza je rozpustná va vodě, takže pokud je něco 100% tuk, nemůže tam žádná být. Trocha jí je obsažena v nefiltrovaném olivovém oleji, který je omezeně komerčně dostupný, ale nefiltrovaný kokosový olej jsem nikde neviděla.

Autor:  SemTamTuPrídem [ pát srp 12, 2016 6:19 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kokosový tuk/olej

Gamina píše:
Podle tohoto článku neobsahuje. Lipáza je rozpustná va vodě, takže pokud je něco 100% tuk, nemůže tam žádná být. Trocha jí je obsažena v nefiltrovaném olivovém oleji, který je omezeně komerčně dostupný, ale nefiltrovaný kokosový olej jsem nikde neviděla.

Ďakujem za odpoveď. Potom to isté ale musí platiť aj u sacharidov. Našťastie taký med obsahuje cukru nejakých 80%, v tom zvyšku (minerály, vitamíny) budú enzýmy. Rovnako aj v nepasterizovanom masle, ktoré je tuk "len" z 82%... Škoda toho kokosového oleja. Ale aj tak viac ako 30g/deň ho nechcem jesť.

Autor:  Gamina [ pát srp 12, 2016 6:25 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kokosový tuk/olej

SemTamTuPrídem píše:
Ďakujem za odpoveď. Potom to isté ale musí platiť aj u sacharidov. Našťastie taký med obsahuje cukru nejakých 80%, v tom zvyšku (minerály, vitamíny) budú enzýmy. Rovnako aj v nepasterizovanom masle, ktoré je tuk "len" z 82%... Škoda toho kokosového oleja. Ale aj tak viac ako 30g/deň ho nechcem jesť.

Ano, nepasterizované máslo je skvělý zdroj lipázy.

Autor:  Jarda [ ned srp 21, 2016 11:03 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kokosový tuk/olej

SemTamTuPrídem píše:
Ahojte, zakladám novú tému, lebo kokosový tuk ako ten najlepší rastlinný tuk (čo si budeme hovoriť, minimálne ako potravina - ktorého rastlinného tuku môžete zjesť väčšie množstvo ?) si zaslúži samostatnú tému.
Mňa zaujíma o ňom jedna vec, konkrétne o panenskom (k dostaniu už napr. za 5€ 400g)...
Obsahuje panenský kokosový tuk ENZÝM LIPÁZU ? ...... Howell písal vo svojej knihe, že vraj nie..... Ak je to pravda, tak som sklamaný.
Ako to je ? Mohol by sa vyjadriť aj pán Jarda, potešilo by ma to.

Na to s jistotou odpovědět nedovedu, ale podle všeho ne, nebo minimum jak píše členka Gamina, nicméně i tak jde o velice prospěšnou potravinu.

Autor:  petes31 [ pon zář 05, 2016 6:52 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kokosový olej

Máte někdo zkušenost s výrobou kokosového oleje na lisu na olej ze strouhaného sušeného kokosu? Lisovali jsme již dvakrát s minimálním přídavkem máku a je výborný. Zajímalo by mne, jak se strouhaný kokos suší a jestli při tomto sušení není použito nějaké chemie. Případně jestli nemáte zdroj kvalitního strouhaného kokosu, děkuji.

Autor:  martina72 [ pon zář 05, 2016 7:07 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kokosový olej

petes31 píše:
Máte někdo zkušenost s výrobou kokosového oleje na lisu na olej ze strouhaného sušeného kokosu? Lisovali jsme již dvakrát s minimálním přídavkem máku a je výborný. Zajímalo by mne, jak se strouhaný kokos suší a jestli při tomto sušení není použito nějaké chemie. Případně jestli nemáte zdroj kvalitního strouhaného kokosu, děkuji.

Dělejte to z ořechů a nemudrujte, zda je sušený strouhaný, běžně dostupný, košer. Není a nemůže být. NIC hotového, sušeného, konzervovaného, putujícího přes půl světa, skladovaného řadu týdnů či měsíců, není košer.

Autor:  Jarda [ ned zář 11, 2016 6:32 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kokosový olej

petes31 píše:
Máte někdo zkušenost s výrobou kokosového oleje na lisu na olej ze strouhaného sušeného kokosu? Lisovali jsme již dvakrát s minimálním přídavkem máku a je výborný. Zajímalo by mne, jak se strouhaný kokos suší a jestli při tomto sušení není použito nějaké chemie. Případně jestli nemáte zdroj kvalitního strouhaného kokosu, děkuji.

Tak již to zde někdo popisoval v jiném vlákně, tak trochu pohledejte. Vím že si to pochvaloval a osobně nevidím problém, kvalita strouhaného kokosu bývá většinou dost slušná a snadno lze vybrat nějaký který vám bude chutnat. Při sušení a strouhání se nic chemického nepoužívá, není důvod, on se běžně nekazí a ani plísně ho nemají zrovna v oblibě.

Autor:  krasnagadgetka [ čtv říj 13, 2016 11:40 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kokosový olej

Dobrý den,
na čem je tedy nejvhodnější smažit a vařit? Na kokosovém oleji? Je pro mě bohužel drahý. Nebo je lepší sádlo nebo ghee, rýžový olej?
Nebo úplně jiný tuk?
Moc děkuji.

Autor:  Gamina [ čtv říj 13, 2016 11:51 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kokosový olej

krasnagadgetka píše:
Dobrý den,
na čem je tedy nejvhodnější smažit a vařit? Na kokosovém oleji? Je pro mě bohužel drahý. Nebo je lepší sádlo nebo ghee, rýžový olej?
Nebo úplně jiný tuk?
Moc děkuji.

Rýžový olej není vhodný. Sádlo, které si sama vyškvaříte, je OK. Ghee je také OK. Kokosový olej lze asi nejlevněji, co jsem našla, koupit zde: https://www.puritas.cz/jedle-oleje-a-tu ... ml-kbelik/ Není to o moc dražsí než ghee, které si uděláte sama z másla koupeného v nějaké akci.

Dobrý je i olivový olej, ale nepoužívala bych jej jako hlavní tuk. Avokádový olej by myslím šel použít také, ale nemám s ním zkušenosti.

Autor:  Jarda [ ned lis 13, 2016 1:22 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kokosový olej

krasnagadgetka píše:
Dobrý den,
na čem je tedy nejvhodnější smažit a vařit? Na kokosovém oleji? Je pro mě bohužel drahý. Nebo je lepší sádlo nebo ghee, rýžový olej?
Nebo úplně jiný tuk?
Moc děkuji.

Asi nic lepšího než sádlo a přepuštěné máslo ani není i když kokosák je také dobrý a docílíte u potravin dosti exotické chuti.

Autor:  Abstinující Bojovník [ čtv úno 23, 2017 9:46 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kokosový olej

Prosimvas mam dotaz... Pokud dopoledne a odpoledne pracuji a cvicim,jim ovoce a piju ovocne stavy a pak si davam porci bilkovin s jistym odstupem , tak v jakem casovem rozestupu rekneme od posledni vypite ovocne stavy , si muzu dat lzici , dve kokosoveho oleje , aby se sacharidy s tuky nezacaly prat?Ten samy dotaz vlastne I o porci bilkovin s listovou zeleninou po posledni ovocne stave rekneme cca pullitr,ikdyz to trochu odbocuju...
A nakonec jak je to s kokosovy olejem pred jezenim bilkovin , behem jezeni nebo po snezeni?Nenarusi nejak jejich traveni... Budu vdecny za dostatecne objasneni...

Autor:  Xion [ úte úno 28, 2017 2:45 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kokosový olej

Abstinující Bojovník píše:
Prosimvas mam dotaz... Pokud dopoledne a odpoledne pracuji a cvicim,jim ovoce a piju ovocne stavy a pak si davam porci bilkovin s jistym odstupem , tak v jakem casovem rozestupu rekneme od posledni vypite ovocne stavy , si muzu dat lzici , dve kokosoveho oleje , aby se sacharidy s tuky nezacaly prat?Ten samy dotaz vlastne I o porci bilkovin s listovou zeleninou po posledni ovocne stave rekneme cca pullitr,ikdyz to trochu odbocuju...
A nakonec jak je to s kokosovy olejem pred jezenim bilkovin , behem jezeni nebo po snezeni?Nenarusi nejak jejich traveni... Budu vdecny za dostatecne objasneni...

Tak pol hodinu po tej stave, stavy sa travia a vstrebaju rychlo. Ale musis to vypozorovat, niekomu to moze trvat 20 minut a niekomu aj hodinu. K tej stave, hlavne k zeleninovej sa to hodi viac ako k ovocnej, si mozes dat aj trochu kokosoveho tuku, tak pol cajovej lyzicky. Vstrebaju sa lepsie vitaminy rozpustne v tuku. To iste plati na jedlo, uz za tu pol hodinu mozes jest, kludne aj bielkoviny.

Ku bielkovinovemu jedlu si mozes dat hocikolko kokosoveho tuku. Kludne aj 50 alebo 100 gramov. Ale plati, ze cim menej jes sacharidov v strave, tym lepsie ti to bude fungovat, teda telo si zvykne ziskavat energiu viac z tukov ako sacharidov.

Autor:  Abstinující Bojovník [ úte úno 28, 2017 3:13 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kokosový olej

Dekuju moc za odpoved... A kdyz otazku jeste otocim?Dejme tomu , ze rano pres tyden vstanu , anebo o vikendu , a pred praci, ci cvicenim, nez si dam prvni ovocnou snidani, si dam polevkovou lzici Kok. Oleje... Za jak dlouho je pak vhodne dat si prvni ovoce?

Stránka 813 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/