Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pát dub 19, 2024 5:48 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 200 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: "Superpotraviny"
PříspěvekNapsal: pát zář 28, 2012 9:34 pm 
Offline

Registrován: ned zář 23, 2012 6:43 pm
Příspěvky: 4
Urcite medzi super potraviny patri včelí med. Ale od vcelarov


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Superpotraviny"
PříspěvekNapsal: sob zář 29, 2012 9:35 pm 
Offline

Registrován: ned zář 23, 2012 6:43 pm
Příspěvky: 4
Mohli by ste poradit co vse sa ted zbirat v lese? Nebo nejake stranky?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Superpotraviny"
PříspěvekNapsal: čtv říj 11, 2012 9:27 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28269
Bydliště: Poděbrady
Xeelee píše:
Kakaové boby patří obzvlášť v komunitě raw foodistů mezi velmi kontroverzní potraviny. Doporučuji si o důvodech zjistit víc. Třeba Májové a Aztékové boby nejedli, ale konzumovali je v psychotropních směsích jako drogu. Někde se kakao fetovalo/fetuje spolu s peyote nebo ayahuaskou. Samo kakao působí jako droga, stimuluje stejný části mozku jako opiáty a synergicky zvyšuje účinnost ostatních drog. Domorodci se pak ještě kakaem léčili. Žádná dlouhodobá konzumace. Vždy a všude byly boby a kakao používány v malém množství a nepravidelně. Lidé asi věděli proč. Naše prababičky taky věděly jaký suroviny na co používat, v jakém množství, jak často...

Vše kvůli čemu si ceníme kakaa se dá získat stravou i z jiných zdrojů a ve větším množství. Bez zvýšený zátěže jater a nadledvinek. Pravidelná konzumace stimulantů tělu taky neprospívá a psal to tu v souvislosti s kofeinem a guaranou i Jarda (viz jeho schvácená herka). Doporučuju dohledat si třeba nežádoucí účinky nadužívání kofeinu. Hodně lidí začalo aktivně vystupovat proti konzumaci surovýho kakaa až po negativních zkušenostech. Hodně jich je z vysokých raw food kruhů, někteří to konzultovali i s vědci a na tohle téma proběhly nějaký studie. A to se ani nezmiňuju o nehygieničnosti výroby, napadení hmyzem, plísněmi a kvůli tomu vysokému množství mykotoxinů, jejichž konzumaci by se snad podle všech expertů i alternativců měli lidé vyhýbat.

Lidé s dobrým zdravím a dobře fungujícímí nadledvinkami si nemusí negativních účinků i při vyšších pravidelných konzumacích dlouho všimnout, ale není to zdaleka jedinej případ poškozování zdraví, jehož si lidé nemusí dost dlouho všimnout. Stačí si projít tohle fórum.

A co inhubice vápníku kyselinou šťavelovou? Snad tu nikdo nezpochybní fakt, že ji je v kakau dost velký množství. Co extrémní toxocita pro jítra? Co ovlivňování stejných center mozku jako u opiátů a halucinogenní účinky při velmi vysokách dávkách?

http://www.youtube.com/watch?v=-AQA5IJ10Lg

To zní přesvědčivě, nicméně já sám jsem s konzumací těchto produktů problém nikdy neměl a ani nikdo v naší rodině, tak nevím, patrně by se to projevit mělo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Superpotraviny"
PříspěvekNapsal: čtv říj 11, 2012 9:31 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28269
Bydliště: Poděbrady
smajliss píše:
Hm. Špenát obsahuje kyselinu šťavelovou taky, je to důvod ho nejíst ? Brokolice, květák obsahují antinutrienty, zase nejíst ? Okurky jsou diuretika, nejíst ? Kyseliny fytová v mrkvi, nejíst ? Jsem přesvědčený, že kdybych chtěl, tak ke každé potravině na světě najdu nějakou negativní vlastnost, ale to neznamená, že není prospěšná. Aneb jak říká ajurvéda. Tedy, že neexistuje nezdravá potravina, ale pouze každá je vhodná pro někoho jiného, podle stavu jeho dóši.

S tím nelze než souhlasit, není univerzální ani nezdravá ani zdravá potravina pro každého, pro někoho bude zdravá syrová mrkev a pro jiného třeba i bůček, to vždy záleží na okolnostech, ale obecně alespoň z počátku lidi spíše vrátí do rovnováhy syrová strava.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Superpotraviny"
PříspěvekNapsal: čtv říj 11, 2012 9:39 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28269
Bydliště: Poděbrady
bludicka píše:
Niektorí známi rawfoodisti ako napr. Matt Monarch úplne prestali konzumovať surové kakao a surovú čokoládu, iní ju vymenili za starý dobrý karob, ktorý je síce pražený, ale ono surový je vraj dokonca toxický a ťažšie stráviteľný - je to v podstate strukovina. Tu už priznávajú aj niektorí svetoví rawfoodisti, že nie všetko surové je automaticky najzdravšie.

Ono niekedy sa zamýšľam, či tá vlna rôznych superfoodov je naozaj opodstatnená, alebo je to len vec komercie a známi raw foodisti, ktorí ich predávajú vo svojich obchodoch profitujú na tom, že každú chvíľu sa objaví nejaký nový superfood - goji, acai, prášok zo stromu moringa, maca, spirulina, chlorela, predražená riasa klamath.

Goji je síce super výživné, ale to, ktoré rastie čerstvé a nie tie sušené čínske výlisky, ktoré sa dostávajú k nám, ja som toho mohla pojesť na kilá a necítila som absolútne nič a to som kupovala tie "kvalitnejšie", podobne ako prášok z acai, lesné čučoriedky, arónia, ktoré rastú u nás sú určite lepší zdroj. A podobne s ďalšími superfoodmi, tak napr. keby sme si zobrali výživovú hodnotu sušenej šťavy z jačmeňa, šťava zo špenátu ju výživovými zložkami úplne tromfne.

Spirulina, chlorela...jednu dobu ma zaujímalo, ako sa pestuje vlastne chlorela a spirulina, aké živiny sa im dodávajú, väčšina lacných spirulín a chlorel je skôr odpad ako jedlo. Chlorela funguje ako čistička vody, čiže ak voda nie je kvalitná filtrovaná, všetok bordel v nej zostáva, tie živiny, ktoré sa dodávajú sú často aj rôzne dusíkaté hnojivá.

Nemôžem predsa argumentovať tým, že kakao obsahuje veľa horčíka, antioxidantov, kopec iných potravín ho má tiež a stimulačné látky rozhodne vyčerpávajú nadobličky a chorí ľudia to môžu cítiť na rozdiel od zdravých! Prečo by som mala kupovať nejaké potraviny z krajín tretieho sveta, kde je hygienická úroveň minimálna a hrozí tam vysoké riziko rôznych plesní a aflatoxínov z nesprávneho skladovania. Ja neviem, ale napr. aj také para orechy, väčšina z nich má totálne plesnivú príchuť, aj tie bio verzie, ja som ich už úplne prestala kupovať.

Ono tí svetoví rawfoodisti podliehajú často nadšeniu z nejakej superpotraviny, doplnku výživy a až dodatočne sa zistí, že daná potravina až taká super nie je, jeden príklad za všetky, obrovský škandál z minulého roka okolo produktu Adya Clarity, sú to nejaké tekuté minerály podobne zeolitom, predávali to ako zázračný detoxikačný prostriedok všetci známi raw foodisti, natáčali s tým videá, robili workshopy, až kým sa toho niekto s rozumom nechytil a nedal robiť laboratórne testy a zistilo sa, že to obsahuje kopec hliníkových zlúčenín, produkt Adya Clarity bol dovážaný ako "akumulátorová kyselina", to sa niekto na tom parádne nabalil a celú raw food komunitu vrátane zvučných mien ako Matt Monarch, David Wolfe...dokázali zblbnúť:

http://www.naturalnews.com/034014_Adya_ ... osure.html
http://www.naturalnews.com/034005_Adya_ ... alert.html

Citace:
Špenát obsahuje kyselinu šťavelovou taky, je to důvod ho nejíst ? Brokolice, květák obsahují antinutrienty, zase nejíst ? Okurky jsou diuretika, nejíst ? Kyseliny fytová v mrkvi, nejíst ? Jsem přesvědčený, že kdybych chtěl, tak ke každé potravině na světě najdu nějakou negativní vlastnost, ale to neznamená, že není prospěšná. Aneb jak říká ajurvéda

Je pravda, že kopec rastlín obsahuje zároveň aj antinutričné látky, napr. kvôli ochrane pred hmyzom, dokonca aj toxické látky - sú tým známe napr. naklíčené strukoviny, naklíčená alfalfa, microgreens z pohánky, mangold obsahuje látky, ktoré dokážu potlačiť dosť efektívne funkciu štítnej žľazy, surové hríby, preto ich treba pravidelne striedať a nekonzumovať jednu v príliš veľkých množstvách, problém nastáva hlavne, keď sa odšťavujú, bežné množstvá v šaláte sú ok. Niektoré toxíny sa redukujú krátkym varom. Ale nedá sa špenát porovnávať moc s kakaovými bôbmi, ktoré sú koncentrovaná potravina so stimulačnými účinkami, rozhodujúci je práve ten obsah stimulantov, tá kyselina šťavelová vzhľadom na množstvo, ktoré sa u kakaových bôbov bežne jedáva, by ma asi až tak netrápila.

Ono napr. z kyseliny fytovej sa vyrába dokonca známy doplnok výživy IP6 Inositol Hexaphosphate proti rakovine, na podporu imunity a používa sa na cheláciu železa (je známe, že kyselina fytová viaže minerály), takže to, čo je na jednej strane antinutrient, môže byť zase aj prospešné. Napr. pri konzumácii obilnín a pečení chleba sa používala kedysi kvásková úprava, ktorá tieto fytáty čiastočne odbúrala.

Ano, ne všechno syrové je ideál a ne vše co je vydávané za super zdravé také zdravé je, nicméně to si již musí ohlídat každý sám, přeci není možné to hlídat za někoho jak se zde snaží naprosto zbytečně naši pověření úředníci.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Superpotraviny"
PříspěvekNapsal: čtv říj 11, 2012 9:41 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28269
Bydliště: Poděbrady
Xeelee píše:
Jak je to s kvašením a odbouráváním různých antinutrientů? O kvásku vím, ale bude to fungovat třeba i u naklíčených luštěnin (strukovin), ovozelu, ořechů, ...?

EDIT:
http://en.wikipedia.org/wiki/Antinutrient píše:
The possibility now exists to eliminate antinutrients entirely using genetic engineering ; but, since these compounds may also have beneficial effects, such genetic modifications could make the foods more nutritious but not improve people's health. [7]

Many traditional methods of food preparation such as fermentation , cooking , and malting increase the nutritive quality of plant foods through reducing certain antinutrients such as phytic acid, polyphenols, and oxalic acid. [8]
Takže fermentovat, fermentovat a fermentovat \":)\" Už brzy chci začít experimentovat s kvašením naklíčených luštěnin a máčených ořechů/semen kefírovou syrovátkou. Dnes si z ní jdu udělat další várku pickles.

Fermentací nic nezkazíte, za našich předků to byla snad jediná použitelná konzervační metoda a navíc mimořádně šetrná k živinám v dané potravině.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Superpotraviny"
PříspěvekNapsal: čtv říj 11, 2012 9:45 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28269
Bydliště: Poděbrady
bludicka píše:
Nie je zase varené ako varené... tak je určite rozdiel medzi sparenou brokolicou a smaženým rezňom. Jediné, čo sa snažím naznačiť je, že 20-30% varenej stravy v podobe napr. varených zemiakov, ryže natural, sparenej quinoi, sladkých zemiakov, sparenej zeleniny môže byť lepšia voľba ako nevhodne zostavená vitariánska strava - málo surovej zeleniny, veľa tukov, hlavne orechov a omega 6 tukov, toto platí obzvlášť v našich podmienkach, kde je hlavne v zime jednoducho deficit kvalitného ovocia a zeleniny. Ak som hladná na 100% surovej strave, tak je rozhodne lepšie dať si sparenú zeleninu ako ládovať sa sušeným ovocím a orechami. A na toto prichádzajú aj svetoví rawfoodisti, ktorí majú za sebou 10-20 rokov surovej stravy, niektorým museli doslova povypadávať zuby na prevažne ovocnej surovej strave, kým na to prišli. Militantný postoj niektorých vitariánov, že čo je varené, je automaticky toxické, je jednoducho blbosť a nie sú na to žiadne vedecké výskumy. A čo sa moc nevie, niektoré škroby sú stráviteľnejšie varené napr. tie zemiaky alebo batáty a už by som rozhodne nejedla naklíčené strukoviny surové a vyhýbala sa niektorým vyslovene toxickým záležitostiam ako napr. odšťavovať alfalfa klíčky, dospelá rastlina toxín kanavanín neobsahuje. A ďalší omyl v surovej strave, že kalórie nie sú dôležité, rozhodne sú a tendencia niektorých vitariánov, že časom budú potrebovať menej a menej stravy, lebo oni jedia super stravu, až budú fungovať zo vzduchu vedie len k podvýžive organizmu.

Ak by bola varená strava tak toxická, potom napr. Gersonova protirakovinová diéta by nefungovala, tam je síce kopec surových štiav, ale ona povoľuje aj dosť varenú zeleninu napr. v podobe Hipokratovej polievky, ktorá sa je každý deň a táto diéta je jedna z najznámejších na obnovu imunity organizmu a liečbu chorých ľudí, ale to už odbočujem od témy superpotraviny.

Zde si dovolím nesouhlasit s tím nutným kalorickým příjmem, tím by bylo zcela vyloučeno breathariánství a to evidentně funguje.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Superpotraviny"
PříspěvekNapsal: čtv říj 11, 2012 9:52 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28269
Bydliště: Poděbrady
bludicka píše:
Podľa mňa veľmi jednoduchý a efektívny spôsob ako získať zo zeleniny viac a naruším tým tuhú celulózovú bunkovú stenu u niektorých zelenín, je zmixovanie a odšťavenie. Ja väčššinou mixujem, lebo ma to viac zasýti a je to chutné, ak sa to dobre skombinuje s ovocím alebo urobí na štýl zeleninovej polievky na spôsob gaspacha.

Asi zase co autor, to názor, obecně se tvrdí, že rozmixovaná potravina je hůře stravitelná jak rozžvýkaná, čemuž bych raději věřil, pochybuji, že by si náš předek stravu mixoval.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Superpotraviny"
PříspěvekNapsal: čtv říj 11, 2012 9:56 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28269
Bydliště: Poděbrady
IvankaIf píše:
Urcite medzi super potraviny patri včelí med. Ale od vcelarov

Ani to bych netvrdil, vyzkoušejte ho sníst půl kila a uvidíte.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Superpotraviny"
PříspěvekNapsal: pát říj 12, 2012 8:39 am 
Offline

Registrován: pon lis 09, 2009 6:20 pm
Příspěvky: 254
[quote="Jarda":1yx5t0em]Zde si dovolím nesouhlasit s tím nutným kalorickým příjmem, tím by bylo zcela vyloučeno breathariánství a to evidentně funguje.[/quote:1yx5t0em]
Neviem komu funguje breatheriánstvo, nikoho takého nepoznám, ale obávam sa, že 99,9% ľudí na tomto fóre funguje zatiaľ dosť materiálne a sú odkázaní na príjem potravy. A väčšina ľudí vitariánov, najmä vegánov je podvyživených, aj keď tie deficity sa objavia po niekoľkých mesiacoch, rokoch. Je totiž omnoho ťažšie naplniť potrebu kalórií na surovej strave ako na varenej - ak to nekompenzujem kopou orechov a semien, olejov. Ľudia ako Dr. Doug Graham, ktorý je vitariánm, prevažne na ovocí, aktívny športovec konzumuje pre nás nepredstaviteľné kvantá ovocia a zeleniny- niekoľko kilogramov denne, banánov aj 30 ks.

Výborná kniha o tejto problematike, dlhoročný vitarián tam práve veľmi podrobne píše o tom ako mal zdravotné problémy na surovej strave práve z toho dôvodu, že jej konzumoval málo:



Naposledy upravil Anonymous dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 65535
1yx5t0em


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Superpotraviny"
PříspěvekNapsal: pát říj 12, 2012 8:47 am 
Offline

Registrován: pon lis 09, 2009 6:20 pm
Příspěvky: 254
Jarda píše:
Asi zase co autor, to názor, obecně se tvrdí, že rozmixovaná potravina je hůře stravitelná jak rozžvýkaná, čemuž bych raději věřil, pochybuji, že by si náš předek stravu mixoval.

Naši predkovia si ani zeleninu neodšťavovali a to vôbec neznanemná, že to nemá prínosy, koniec koncov na tomto fóre sa propaguje dosť práve odšťavovanie. Mixovanie a odšťavovanie rozhodne uľahčuje príjem živín, neviem komu by sa chcelo denne prežúvať a chrúmať kilá mrkvy a šalátu.

Problém mixovaná vs. rozžutá je v tom, že pri tom žutí sa potrava premiešava so slinami a tým sa začína tráviaci proces už v ústach. Mixovanú stravu by som mala piť veľmi pomaly a dôkladne premiešať so slinami v ústach, podobne so šťavami.

Mixovaním môžem dokonca získať látky, ktoré by som nezískala normálnym prežutím potravín, napr. antioxidanty uvoľnené z rôznych jadierok a semien bobuľovitého ovocia, šupky hrozna a pod.

Mixovaná surová strava sa podáva napr. u chorých ľudí s oslabeným trávením, pretože je pre nich stráviteľnejšia.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Superpotraviny"
PříspěvekNapsal: pát říj 12, 2012 8:47 am 
Offline

Registrován: ned kvě 29, 2011 9:32 pm
Příspěvky: 182
Bludicka: Máš zajímavé poznatky a na první pohled se s nimi dá souhlasit. Hlavně lidi typu váta, kteří mají slabý trávicí oheň, tak můžou být na syrové stravě doslova anorektičtí. Na druhou stranu, aby člověk do sebe dostal větší množství kalorií ze syrové strávy, tak by musel jíst doslova celý den a žádné malé porce. Což mi vůbec nepřijde přirozené, tolik jídla by ani náš předek nikdy sehnat nemohl. Dále si myslím, že část energie (prány), příjímáme i když jíme hmotnou stravu. A čím méně člověk jí hmotné stravy a zároveň jeho orgány fungují dobře, tak příjme i větší množství prány, než když se celý den láduje horem dolem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Superpotraviny"
PříspěvekNapsal: pát říj 12, 2012 8:52 am 
Offline

Registrován: pon lis 09, 2009 6:20 pm
Příspěvky: 254
No a práve kvôli tomu, že v podstate na 100% surovej strave bez odšťavovania a mixovania by naozaj musel človek väčšinu dňa stráviť prežúvaním šalátov, tak si myslím, že zaradenie nutrične a kaloricky koncentrovaných potravín ako surové mliečne produkty, vajíčka, aj živočíšne produkty ale kvalitné, časť varenej stravy je pre človeka určite prirodzenejšie a tak to robili aj naši predkovia. V podstate sa prikláňam k tomu, že puristická 100% vegánska vitariánska strava je neprirodzená a časom vzniká na nej kopec deficitov.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Superpotraviny"
PříspěvekNapsal: pát říj 12, 2012 2:51 pm 
Offline

Registrován: pon lis 09, 2009 6:20 pm
Příspěvky: 254
Najlepší "superfood" hovädzia pečeň?

Ma zaujímalo, že ako je to vlastne s príjmom živočíšnych zdrojov u Gersonovej protirakovinovej diéte (sú to chorí ľudia, ktorí sa riadia striktným protokolom, takže tam by sa najskôr ukázala škodlivosť alebo prospešnosť nejakého produktu), kedysi používali hodne lisovanú surovú teľaciu pečeň, dnes používajú väčšinou surový pečeňový prášok v kapsuliach, denne užívajú približne 3x3 kapsule, čo je celkom slušné množstvo, jedia množstvá až do tolerancie, čo znesie ich žalúdok. Tieto výťažky používajú jednak pre regeneráciu pečene a jednak v podstate ako superfood, pretože zdravá nekontaminovaná pečeň najmä zo zvierat prežúvavcov - kravy, ktoré sa voľne pasú je asi najlepší superfood, čo existuje, nemá žiadnu konkurenciu v rastlinnej ríši, minimálne čo sa týka tukorozpustných vitamínov A, D, K, ďalej B12, kyselina listová, je to prírodný b komplex, úložisko minerálov železo, meď, zinok, chróm, obsahuje dokonca aj CoQ10, dokonca obsahuje aj DHA, ak je zo zvierat voľne pasúcich, napr. pre porovnanie s rastlinami:

http://chriskresser.com/natures-most-potent-superfood

Takže možno by to stálo za zváženie pre chorých ľudí ako doplnok, aj pre anemické ženy (pečeň je totiž lepšia než akékoľvek železo a výživový doplnok na anémiu), dnes sa dajú tieto výťažky kúpiť z hovädzieho dobytka z prísne kontrolovaného, ktoré sa voľne pasie napr. z Nového Zélandu:

http://www.iherb.com/Nutricology-Liver- ... -Caps/3445
http://www.iherb.com/Now-Foods-Liver-Po ... -340-g/656

Ja si všetky zvieracie výťažky, čo používam, hlavne adrenálne dám na dva týždne vymraziť na -25 stupňov, to spoľahlivo zlikviduje všetky parazity a zárodky, tie výťažky sú totiž surové. A asi vyskúšam tie pečeňové výťažky, lebo mám vďaka otrave ortuťou stále problémy s anémiou a pečeňou.

Zaujímavé, že pri tých dávkach, čo konzumujú pacienti Gersonovej diéty, si nejak nelámu hlavu s toxicitou vitamínu A a obsahom purínov, tu je o tom viac popísané, ale ešteže existujú kapsule, lebo z toho receptu, čo tam je, nastrúhať surovú pečienku, zmiešať so surovým žĺtkom a rajčinovou šťavou, tak by ma asi naplo, aj keď....Gersonovi pacienti popisujú surovú lisovanú pečienku ako vraj celkom chutnú záležitosť, ak sa zmieša s mrkvovou šťavou, takže asi je to skôr o predsudkoch:

http://homeschoolblogger.com/jones9387/630406/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Superpotraviny"
PříspěvekNapsal: stř říj 17, 2012 8:15 am 
Offline

Registrován: sob dub 07, 2012 11:39 am
Příspěvky: 121
Zdravím co si myslíte o těchto superpotravinách-goji,maca,chia semenko,spirulina,chrollera,kak.bob
Má cenu do nich investovat?Nebo je to hlavně reklamni trhák a dá se lehce nahradit.díky


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 200 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 36 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz