Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Jablečný ocet
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=806
Stránka 39

Autor:  Jasmina [ pát črc 15, 2011 6:54 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

Dobrý den,
včera jsem po 3 týdnech zrání přecedila svůj první jablečný ocet \":)\" přes plátno a nalila jej do lahví. Mám však pocit, že oproti tomu kupovanému (také nefiltrovaný, nepasterizovaný, uváděli zrání v dub. sudech) je to taková slabá šťávička. Barva je sice správná, ale vůbec to nemá tu sílu octa \":cry:\" . Bude mít ten můj ocet vůbec nějákou účinnost a popř. co jsem mohla udělat špatně?
Děkuji za odpověď, hezké léto všem \"8)\"

Autor:  Jarda [ pát črc 15, 2011 9:00 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

Jasmina píše:
Dobrý den,
včera jsem po 3 týdnech zrání přecedila svůj první jablečný ocet \":)\" přes plátno a nalila jej do lahví. Mám však pocit, že oproti tomu kupovanému (také nefiltrovaný, nepasterizovaný, uváděli zrání v dub. sudech) je to taková slabá šťávička. Barva je sice správná, ale vůbec to nemá tu sílu octa \":cry:\" . Bude mít ten můj ocet vůbec nějákou účinnost a popř. co jsem mohla udělat špatně?
Děkuji za odpověď, hezké léto všem \"8)\"

Tak fungovat bude, ale sílu dostává až delším zráním, což je otázka tak 4 měsíců, čili budete muset vydržet.

Autor:  Magda [ pon črc 18, 2011 1:20 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

zuzis píše:
Za týden se mi dodělá jablečný ocet, ale už ted po 14ti dnech v chladu je zkalený, to je zřejmě dobře, ale na povrchu se začíná dělat takový bílý škraloup. Nemůže to být plíseň?

Jarda píše:
To je málo pravděpodobné, dalo jistější je, že jsou to kvasinky a někdy tvoří i takový pružný škraloup, který je jako z umělé hmoty.


Udělal se mi také škraloup a má otázka zní, zda jej mám před konzumací (cca za týden) odstranit nebo zůstane součástí octa. Zatím je ocet docela světlý a na dně sedí kal.
Děkuji a přeji hezký den všem.
Magda

Autor:  Jarda [ úte črc 19, 2011 8:48 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

Magda píše:
zuzis píše:
Za týden se mi dodělá jablečný ocet, ale už ted po 14ti dnech v chladu je zkalený, to je zřejmě dobře, ale na povrchu se začíná dělat takový bílý škraloup. Nemůže to být plíseň?

Jarda píše:
To je málo pravděpodobné, dalo jistější je, že jsou to kvasinky a někdy tvoří i takový pružný škraloup, který je jako z umělé hmoty.


Udělal se mi také škraloup a má otázka zní, zda jej mám před konzumací (cca za týden) odstranit nebo zůstane součástí octa. Zatím je ocet docela světlý a na dně sedí kal.
Děkuji a přeji hezký den všem.
Magda

Kal ničemu nevadí, ten je právě součástí a při stáčení je dobré pouze produkt přelít, přes sítko na čaj a odstranit takové ty chuchvalce, které vypadají velice nevábně, nicméně používat se určitě dají, ale není to nutné.

Autor:  KosmasJ [ úte črc 26, 2011 3:38 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

Dobrýb den,nedávno jsem zacal uzivat jablecny ocet,velice mi chutna a rano po probuzeni si ho davam lzicku s medem do vlazne vody,davam ho i do salatu a je to neco jedinecneho.Koupil sem si o tom i knihu kterou ted zrovna prelouskavam.Uz jsem si na odstavnovaci i udelal pyre a nalozil vlastni jablka.Porad ale premyslim o vinnem octu?Mate s jeho domaci vyrobou nekdo nejake zkusenosti,popripade s jinymi ovocnymi octy?Rad bych zkusil i ten vinny,jde o stejny postup jako u jablek?Dekuji za kazdou radu ci nazor.Zajimalo by me jeste jestli ma nekdo zkusenosti s vyrobou octa v dubovych sudech,moc rad bych se jeden takovy koupil,ale vsude se uvadi prvnich 10 dni michat rano a vecer,jak to chodi tam?Vite nekdo?Budu velice rad za odpoved,na netu se o tomto postupu moc nepise a ja myslim ze v tom dubovem soudku by to stalo za to...\":-)\"

Autor:  Jarda [ stř črc 27, 2011 9:01 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

KosmasJ píše:
Dobrýb den,nedávno jsem zacal uzivat jablecny ocet,velice mi chutna a rano po probuzeni si ho davam lzicku s medem do vlazne vody,davam ho i do salatu a je to neco jedinecneho.Koupil sem si o tom i knihu kterou ted zrovna prelouskavam.Uz jsem si na odstavnovaci i udelal pyre a nalozil vlastni jablka.Porad ale premyslim o vinnem octu?Mate s jeho domaci vyrobou nekdo nejake zkusenosti,popripade s jinymi ovocnymi octy?Rad bych zkusil i ten vinny,jde o stejny postup jako u jablek?Dekuji za kazdou radu ci nazor.Zajimalo by me jeste jestli ma nekdo zkusenosti s vyrobou octa v dubovych sudech,moc rad bych se jeden takovy koupil,ale vsude se uvadi prvnich 10 dni michat rano a vecer,jak to chodi tam?Vite nekdo?Budu velice rad za odpoved,na netu se o tomto postupu moc nepise a ja myslim ze v tom dubovem soudku by to stalo za to...\":-)\"

Ten vinný ocet jako dobrý nápad nevidím, ale výroba vlastního jablečného octa v dubovém soudku je výborný nápad, to bude velice kvalitní produkt.

Autor:  KosmasJ [ stř črc 27, 2011 6:03 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

A muzu se zeptat proc vinny ne?A jak se dela ten v tom soudku,ja bych rekl ze po tom dokonceni kvasu,dohromady asi 10 dni+ 3 tydny a pak scedit do soudku a nechat odstat treba pul roku,pak je produkt hotovy?Dekuji za odpoved...\":-)\"

Autor:  Jarda [ stř črc 27, 2011 9:28 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

KosmasJ píše:
A muzu se zeptat proc vinny ne?A jak se dela ten v tom soudku,ja bych rekl ze po tom dokonceni kvasu,dohromady asi 10 dni+ 3 tydny a pak scedit do soudku a nechat odstat treba pul roku,pak je produkt hotovy?Dekuji za odpoved...\":-)\"

Vinný ocet, na rozdíl od kvalitního jablečného octa, tělo neodkyseluje a z tohoto důvodu ho vidím jako nevhodný. Sám jsem ho v soudku nikdy dělat nezkoušel, ale postup se patrně nebude nijak lišit od výroby v lahvích, akorát dřevo bude přirozený proces zrání octa slušně podporovat.

Autor:  Milan [ pát zář 02, 2011 4:49 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

Jarda píše:
Tak fungovat bude, ale sílu dostává až delším zráním, což je otázka tak 4 měsíců, čili budete muset vydržet.

Prosím Jardo, (nebo někdo), můžete mi poradit, jak dlouho mám nechat kvasit jablečný ocet? Dal jsem dnes 1kg nastrouhaných jablek do 5 l. sklenice a zalil třemi litry vody. Mám recept kde se píše : dolít vodou aby byla asi 5 cm nad jablky. Jablka ale vyplavou nahoru a voda zůstane dole. Dělátm to správně? Je to dobrý recept? Prosím, jak dlouho nechat kvasit při pokojové teplotě před prvním slitím a jak dlouho potom před filtrací? Díky moc, M.

Autor:  Jarda [ sob zář 03, 2011 9:53 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

Milan píše:
Prosím Jardo, (nebo někdo), můžete mi poradit, jak dlouho mám nechat kvasit jablečný ocet? Dal jsem dnes 1kg nastrouhaných jablek do 5 l. sklenice a zalil třemi litry vody. Mám recept kde se píše : dolít vodou aby byla asi 5 cm nad jablky. Jablka ale vyplavou nahoru a voda zůstane dole. Dělátm to správně? Je to dobrý recept? Prosím, jak dlouho nechat kvasit při pokojové teplotě před prvním slitím a jak dlouho potom před filtrací? Díky moc, M.

Tak zde vám neporadím, receptů je mnoho a pokud ho neuvádíte celý, tak těžko radit. Dle mého názoru by jste tam měl dodržet čas uvedený v receptu a nic nevymýšlet.

Autor:  ronje [ pát zář 23, 2011 9:20 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

Je vhodné kombinovat jablečný ocet s macerátem, rovněž z jablka (a tento nápoj pít ráno nalačno) nebo je nutný nějaký minimální odstup?

Autor:  Jarda [ sob zář 24, 2011 10:03 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

ronje píše:
Je vhodné kombinovat jablečný ocet s macerátem, rovněž z jablka (a tento nápoj pít ráno nalačno) nebo je nutný nějaký minimální odstup?

V tom nevidím problém, klidně to dělat můžete.

Autor:  ovekyska [ sob zář 24, 2011 12:34 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

a je mozne tento ocot zamiesat do ovocnej stavy? nejako sa mi to nepozdava, skor by som to videla na zeleninovu, ale to sa iba domnievam

Autor:  Jarda [ sob zář 24, 2011 9:17 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

ovekyska píše:
a je mozne tento ocot zamiesat do ovocnej stavy? nejako sa mi to nepozdava, skor by som to videla na zeleninovu, ale to sa iba domnievam

Osobně bych to asi jako dobré neviděl, to by mohlo kvasit, ale nikdy jsem to nezkoušel, tak to budete muset prubnout.

Autor:  ovekyska [ sob zář 24, 2011 10:47 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

Jarda píše:
Osobně bych to asi jako dobré neviděl, to by mohlo kvasit, ale nikdy jsem to nezkoušel, tak to budete muset prubnout.

ano, prave kvasenia sa bojim, ale u ovocnej stavy, co zeleninova, ak by tam nebola mrkva? do salatu sa predsa bezne dava ocot...?

Stránka 39 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/