Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Jablečný ocet
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=806
Stránka 29

Autor:  Jarda [ pon úno 14, 2011 4:17 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

zdenin píše:
Koupil jsem si jabl.ocet a bylo mi řečeno -po otevření co nejdříve spotřebovat jiank se zakalí.No dobře,ale co když si ocet udělám doma je tam taky od kdy do kdy spotřebovat?

To nezkoumejte, vydrží prakticky nekonečně a pokud se zakalí, tak to ničemu nevadí, nebo v nejhorším si ho přefiltrujete přes papírový filtr na překapávanou kávu.

Autor:  Sisinka [ pát bře 04, 2011 10:17 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

Jarda píše:
Ano, upravuje kyselost a nejlepší je přidat ho do vody a vypít, nebo z něho dělat zálivku na saláty. Je ovšem potřeba mít kvalitní jablečný ocet s mateční kulturou, který je takový jako zkažený a plave v něm kal. Právě ty vyumělkované superčisté octy jsou špatné a organizmu spíše škodí.

Za pár dní budu mít hotový svůj domácí jablečný ocet a chtěla jsem se zeptat na jeho "užívání" s vodou,nejlépe na lačno po ránu . . .kolik jabl. octu na 2,5 dcl vlažné vody?? 2 lžíce? nebo víc? Děkuji za radu.

Autor:  Jarda [ pát bře 04, 2011 10:27 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

Sisinka píše:
Za pár dní budu mít hotový svůj domácí jablečný ocet a chtěla jsem se zeptat na jeho "užívání" s vodou,nejlépe na lačno po ránu . . .kolik jabl. octu na 2,5 dcl vlažné vody?? 2 lžíce? nebo víc? Děkuji za radu.

Tam není třeba trhat rekordy, začněte klidně s jednou lžičkou a většinou bohatě stačí jedna lžíce. Nápoj je i tak dost kyselý a větší dávky sice určitě nevadí, ale na užívání nejsou moc příjemné.

Autor:  zuzis [ ned bře 13, 2011 12:40 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

Za týden se mi dodělá jablečný ocet, ale už ted po 14ti dnech v chladu je zkalený, to je zřejmě dobře, ale na povrchu se začíná dělat takový bílý škraloup. Nemůže to být plíseň?

Autor:  Jarda [ pon bře 14, 2011 9:07 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

zuzis píše:
Za týden se mi dodělá jablečný ocet, ale už ted po 14ti dnech v chladu je zkalený, to je zřejmě dobře, ale na povrchu se začíná dělat takový bílý škraloup. Nemůže to být plíseň?

To je málo pravděpodobné, dalo jistější je, že jsou to kvasinky a někdy tvoří i takový pružný škraloup, který je jako z umělé hmoty.

Autor:  zuzis [ pon bře 14, 2011 1:32 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

Jarda píše:
To je málo pravděpodobné, dalo jistější je, že jsou to kvasinky a někdy tvoří i takový pružný škraloup, který je jako z umělé hmoty.

Takže to je dobře nebo špatně? Vždyť kvasinky nemají rádi jablečný ocet, tak proč by na něm žily?

Autor:  Jarda [ pon bře 14, 2011 9:04 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

zuzis píše:
Takže to je dobře nebo špatně? Vždyť kvasinky nemají rádi jablečný ocet, tak proč by na něm žily?

To používáte docela zvláštní argumentaci, jablečný ocet vzniká nezpochybnitelně kvašením a jak jinak, než za pomoci kvasinek. Jiná věc je hotový produkt, kdy vlivem výsledné kyselosti octa kvasinky sami sebe zlikvidují a pak už funguje tak, jak popisujete. Není to tedy ani dobře, ani špatně, je to prostě normální kvašení.

Autor:  Don Alejo [ čtv bře 17, 2011 4:15 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

Moje zkušenosti s jablečným octem:

Jablečný ocet považuji za jednu z nejlepších věcí, kterou jsem objevil při mém pátraní po zlepšení zdraví a zdravé životosprávě.

Užívám/užíval jsem: 1polévkovou lžíci (cca 5ml) 1x denně až 2PL (cca10ml) 3x denně. Dávám si to do 2 deci vlažné až teplé vody. (Používám ten ocet z DM. Do jídla to nedávám, ta chuť není dobrá, do jídla třeba dávat normální přírodní vínný ocet.)

- Při první kúře jsem si všiml, že jsem ztratil pocit hladu a jím v určenou dobu spíš ze zvyku než z hladu. Tedy rozpustná vláknina - pektin zafungovala a navodila mi pocity sytosti. (O tento efekt jsem ale vůbec neusiloval). Je ale potřebná vyšší dávka, ne jenom 1-2 kávové lžička 1x denně (jak se doporučuje na všelijakých módních webech) - to sotva bude fungovat.

- Přestali mně pobolívat zuby - toto byl nejvýraznější efekt octa.

- Cítím se subjektivně trochu svěžeji, více fit (nebo spíš míň špatně?) Necítím tolik pobolívání v krku a nosních dutinách.

- Mám pocit že to zmírnilo projevy pylové alergie a náznaků astmatu a vůbec příznivě to působí na dýchací soustavu (k tomu mi taky ale dopomohlo vyndání streptokokových krčních mandlí).

- Odkyselení těla - byť nemám moc vhodnou stravu ale mám zásaditý moč (podle barvy papírku tak kolem pH7), taky to téměř "na počkání" zlepšuje kvalitu a chuť moči pro jeho použití na urinoterapii.

Dále mám důvěru v účinky jako čišténí krve a cév, zlepšování dechu (odstraňuje zápach z úst), detoxikaci, optimalizaci mikroflóry trávicího traktu, ničení některých parazitů a patogenů například kvasinek, zlepšení pleti a lupů (to se mi nesplnilo - problém mé pleti je asi hlubší), obsah vitaminů a minerálů....atd.

Domnívám se že je to dobrý prostředek a prevence proti kardiovaskulárním problémům (včetně mrtvic a infarktů) proti příliš husté a nečisté krvi, snad i vysokému tlaku (?)

Jenom se trochu obávám aby to nemělo negativní vliv na mou chronicky podrážděnou slinivku. Mám pocit že nemá ale občas mě přepadnou určité pochybnosti.

Autor:  Jarda [ čtv bře 17, 2011 10:04 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

Don Alejo píše:
Moje zkušenosti s jablečným octem:

Jablečný ocet považuji za jednu z nejlepších věcí, kterou jsem objevil při mém pátraní po zlepšení zdraví a zdravé životosprávě.

Užívám/užíval jsem: 1polévkovou lžíci (cca 5ml) 1x denně až 2PL (cca10ml) 3x denně. Dávám si to do 2 deci vlažné až teplé vody. (Používám ten ocet z DM. Do jídla to nedávám, ta chuť není dobrá, do jídla třeba dávat normální přírodní vínný ocet.)

- Při první kúře jsem si všiml, že jsem ztratil pocit hladu a jím v určenou dobu spíš ze zvyku než z hladu. Tedy rozpustná vláknina - pektin zafungovala a navodila mi pocity sytosti. (O tento efekt jsem ale vůbec neusiloval). Je ale potřebná vyšší dávka, ne jenom 1-2 kávové lžička 1x denně (jak se doporučuje na všelijakých módních webech) - to sotva bude fungovat.

- Přestali mně pobolívat zuby - toto byl nejvýraznější efekt octa.

- Cítím se subjektivně trochu svěžeji, více fit (nebo spíš míň špatně?) Necítím tolik pobolívání v krku a nosních dutinách.

- Mám pocit že to zmírnilo projevy pylové alergie a náznaků astmatu a vůbec příznivě to působí na dýchací soustavu (k tomu mi taky ale dopomohlo vyndání streptokokových krčních mandlí).

- Odkyselení těla - byť nemám moc vhodnou stravu ale mám zásaditý moč (podle barvy papírku tak kolem pH7), taky to téměř "na počkání" zlepšuje kvalitu a chuť moči pro jeho použití na urinoterapii.

Dále mám důvěru v účinky jako čišténí krve a cév, zlepšování dechu (odstraňuje zápach z úst), detoxikaci, optimalizaci mikroflóry trávicího traktu, ničení některých parazitů a patogenů například kvasinek, zlepšení pleti a lupů (to se mi nesplnilo - problém mé pleti je asi hlubší), obsah vitaminů a minerálů....atd.

Domnívám se že je to dobrý prostředek a prevence proti kardiovaskulárním problémům (včetně mrtvic a infarktů) proti příliš husté a nečisté krvi, snad i vysokému tlaku (?)

Jenom se trochu obávám aby to nemělo negativní vliv na mou chronicky podrážděnou slinivku. Mám pocit že nemá ale občas mě přepadnou určité pochybnosti.

Veškeré zmíněné výhody jablečného octa opravdu fungují a o slinivku bych se sice staral, ale zase tak moc nebál, ta vyloženě visí na funkci jater a každé podráždění jater znamená omezení činnosti sleziny a slinivky. Játra přímo milují jemné přírodní kyselé chutě a potřebují tedy kyselé a hořké, čili jablečný ocet plně vyhovuje.

Autor:  Sisinka [ ned dub 03, 2011 9:18 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

Jablečný ocet doma vyrobený se opravdu nerovná těm co se prodává v obchodech (je vidět jak konzervace,pasterizace udělá z produktu mrtvý produkt) . . .toť moje zkušenost.Zatím beru 2PL na 2 dcl vlažné vody na lačno a nestačím se divit,jaký je to úžasný čistič po ránu \":)\".

Autor:  Jarda [ pon dub 04, 2011 10:25 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

Sisinka píše:
Jablečný ocet doma vyrobený se opravdu nerovná těm co se prodává v obchodech (je vidět jak konzervace,pasterizace udělá z produktu mrtvý produkt) . . .toť moje zkušenost.Zatím beru 2PL na 2 dcl vlažné vody na lačno a nestačím se divit,jaký je to úžasný čistič po ránu \":)\".

Kvalitní jablečný ocet je opravdový zázrak a funguje celá staletí.

Autor:  RaDu [ stř črc 06, 2011 2:58 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

Jarda píše:
Nevím, co tam hledáte za složitosti, je na to potřeba pouze voda a jablka, nic jiného. Návod máte zde, http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=5329 a víc není potřeba vymýšlet.

Pustil jsem se do výroby jablečného octa podle návodu:

Kilogram dobře omytých jablek zbavených stopek a okvětí nastrouháme na hrubém nerezovém struhadle i se slupkami a jadérky. Vložíme je do pětilitrové sklenice, zalijeme studenou vodou ( asi 5 cm pod okraj) přiklopíme talířkem a necháme v teple. Dvakrát denně obsah láhve promícháme.

Zhruba po 10 dnech, přestanou jablka kvasit, takže šťávu můžeme přecedit přes hrubší nerezové síto. Vlijeme ji zpět do vymyté sklenice, přikryjeme a postavíme asi na 3 týdny do chladu. Poté by měla mít šťáva žlutohnědou barvu.
Přecedíme ji přes čistou gázu, nalijeme do lahví, zazátkujeme a uložíme v chladu.

Měl bych dotaz na ty co už s výrobou mají zkušenosti kam dávají ocet po kvašení a přecezení na 3 týdny do chladu - jestli je vhodná lednice.

Autor:  Jarda [ stř črc 06, 2011 7:22 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

RaDu píše:
Pustil jsem se do výroby jablečného octa podle návodu:

Kilogram dobře omytých jablek zbavených stopek a okvětí nastrouháme na hrubém nerezovém struhadle i se slupkami a jadérky. Vložíme je do pětilitrové sklenice, zalijeme studenou vodou ( asi 5 cm pod okraj) přiklopíme talířkem a necháme v teple. Dvakrát denně obsah láhve promícháme.

Zhruba po 10 dnech, přestanou jablka kvasit, takže šťávu můžeme přecedit přes hrubší nerezové síto. Vlijeme ji zpět do vymyté sklenice, přikryjeme a postavíme asi na 3 týdny do chladu. Poté by měla mít šťáva žlutohnědou barvu.
Přecedíme ji přes čistou gázu, nalijeme do lahví, zazátkujeme a uložíme v chladu.

Měl bych dotaz na ty co už s výrobou mají zkušenosti kam dávají ocet po kvašení a přecezení na 3 týdny do chladu - jestli je vhodná lednice.

Hotový ocet se dá skladovat v normální teplotě, lednice není nutná.

Autor:  RaDu [ stř črc 06, 2011 7:35 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

Jarda píše:
Hotový ocet se dá skladovat v normální teplotě, lednice není nutná.

...nejde mě o skladování hotového octu,ale toho po 10 dnech kdy jablka přestanou kvasit a jak návod uvádí můžeme přecedit přes hrubší nerezové síto vlijeme zpět do vymyté sklenice, přikryjeme a postavíme asi na 3 týdny do chladu.Z návodu není patrné kdy je ocet jako produkt již hotový a vhodný k použití jestli po 10 dnech kvašení nebo až po třech týdnech uložený v chladu.

Autor:  Jarda [ stř črc 06, 2011 8:21 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

RaDu píše:
...nejde mě o skladování hotového octu,ale toho po 10 dnech kdy jablka přestanou kvasit a jak návod uvádí můžeme přecedit přes hrubší nerezové síto vlijeme zpět do vymyté sklenice, přikryjeme a postavíme asi na 3 týdny do chladu.Z návodu není patrné kdy je ocet jako produkt již hotový a vhodný k použití jestli po 10 dnech kvašení nebo až po třech týdnech uložený v chladu.

Po těch třech týdnech v chladu, protože on musí dozrát a oddělí se kal, pak jde již o hotový produkt, ale patrně by se nic nestalo ani po těch deseti dnech.

Stránka 29 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/