Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je stř srp 22, 2018 5:44 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 104 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: úte zář 25, 2012 8:16 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25311
Bydliště: Poděbrady
Tomass píše:
Pochopil jem správně, že jablečný ocet má význam užívat hlavně před hůře stravitelným nebo nevhodně poskládaným jídlem? Bohužel se zatím občas takovému jídlu nevyhnu (např. rýže+tempeh).

Tak to, ne člen Vševěd vám odpovídá správně, ten se užívá spíše jako zálivka do salátů, ale na špatně stravitelné jídlo zásadně nepít nic jiného než kyselinu chlorovodíkovou.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: úte říj 09, 2012 12:35 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte črc 21, 2009 7:32 am
Příspěvky: 472
Bydliště: Nové Město na Moravě
.
Sice se klaním spíše k tomu, že jablečný ocet ano, brát jej, je prospěšný,
ale teď jsem tadyhle četl, že nejen vinný, ale i jablečný ocet přeci jen okyseluje krve a tkáně, což je příznivé pro množení bakterií, kvasinek, plísní,
takže kdož řeší problémy s namnoženou candidou, jablečný ocet asi nebrat (resp. jen malé množství, dvě tři lžičky, viz odkazovaný článek)

uvedený článek je anglicky, tak si klikněte tady pro jeho strojový překlad, je to tam bod číslo 14
.
.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: úte říj 09, 2012 1:41 pm 
Offline

Registrován: ned říj 02, 2011 6:10 pm
Příspěvky: 1160
Bydliště: Praha
Jindra píše:
.
Sice se klaním spíše k tomu, že jablečný ocet ano, brát jej, je prospěšný,
ale teď jsem tadyhle četl, že nejen vinný, ale i jablečný ocet přeci jen okyseluje krve a tkáně, což je příznivé pro množení bakterií, kvasinek, plísní,
takže kdož řeší problémy s namnoženou candidou, jablečný ocet asi nebrat (resp. jen malé množství, dvě tři lžičky, viz odkazovaný článek)

uvedený článek je anglicky, tak si klikněte tady pro jeho strojový překlad, je to tam bod číslo 14
.
.

Jindro, rekni mi cokoliv co povazujes za zdrave a ja ti najdu clanek, ktery to pomlouva :( A pak to budes moct s pomoci toho clanku s cistym svedomim pomlouvat i ty. :lol: To co jis nema jen jednu vlastnost, kyselost nebo zasaditost, vetsinou je to trochu slozitejsi, ale to je asi jedno :( .

_________________
Oliver Wendel Holmes, Harvard University: pevne verim, ze kdyby cela medicina, tak jak je nyni aplikovana, mohla byt potopena na dno more, bylo by to lepsi pro lidstvo a to nejhorsi pro ryby.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: úte říj 09, 2012 4:15 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte črc 21, 2009 7:32 am
Příspěvky: 472
Bydliště: Nové Město na Moravě
pv33 píše:
Jindro, rekni mi cokoliv co povazujes za zdrave a ja ti najdu clanek, ktery to pomlouva :( A pak to budes moct s pomoci toho clanku s cistym svedomim pomlouvat i ty. :lol: To co jis nema jen jednu vlastnost, kyselost nebo zasaditost, vetsinou je to trochu slozitejsi, ale to je asi jedno

ne ne, to není jedno, naopak Pavle máš stopro pravdu, jasně že je to složitější a jídlo, které třeba je obvykle zásadité, lze chybnou kombinací či chybnou přípravou či prostým přecpáním se apod. lehce "překlopit" na okyselující,
ok, dal jsi správnou připomínku ;-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: úte říj 09, 2012 8:29 pm 
Offline

Registrován: ned říj 02, 2011 6:10 pm
Příspěvky: 1160
Bydliště: Praha
Jindra píše:
ne ne, to není jedno, naopak Pavle máš stopro pravdu, jasně že je to složitější a jídlo, které třeba je obvykle zásadité, lze chybnou kombinací či chybnou přípravou či prostým přecpáním se apod. lehce "překlopit" na okyselující,
ok, dal jsi správnou připomínku ;-)

Jeste pro zajimavost, i kdyz netvrdim, ze cokoliv je na webu je pravda:
http://healthybliss.net/benefits-of-raw-apple-cider-vinegar/ píše:
.....Raw ACV is the only vinegar that is alkaline-forming to the body. All other vinegars (white, balsamic, red wine, etc) are acid-forming. For a health balanced pH, raw apple cider vinegar is one of the best things to add to your diet.....
Takze cesky neco jako prirodni nebo surovy jablecny ocet alkalizuje telo (prestoze ma pH nekde mezi 4-5). Ostatni octy okyseluji. Pro vyvazene pH je jablecny ocet jedna z nejlepsich veci co lze pridat ke strave... To je obdobne jako s citrony, ktere jsou kysele, ale vysledne pusobeni je zasadite. A i kdyby to okyselovalo jako ze ne, ma to velke mnozstvi pozitivnich ucinku na zdravi. Takze povazuju za chybu pouziti omezovat. Jsou stranky kde temer jakoukoliv nemoc leceji nebo se aspon pokouseji lecit jablecnym octem a v mnoha pripadech to zabira.

_________________
Oliver Wendel Holmes, Harvard University: pevne verim, ze kdyby cela medicina, tak jak je nyni aplikovana, mohla byt potopena na dno more, bylo by to lepsi pro lidstvo a to nejhorsi pro ryby.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: čtv říj 11, 2012 8:57 am 
Offline

Registrován: stř srp 04, 2010 12:31 am
Příspěvky: 160
Nemůže být pochyb, že v "přiměřeném" množství prospívá. Podstatné je však, aby šlo o ocet pravý jablečný, nikoli o nějakou pančovanou náhražku, která má v názvu slovo jablečný, avšak s jablky toho příliš společného nemá. Běžně používaný ocet nese název "vinný". Ten se rovněž nedělá z uvedené suroviny ale je to obarvená kyselina octová, která se nejčastěji vyrábí z lihu překapávaného přes bukové piliny. A nedal bych ruku do ohně, že se někde jako surovina doposud může používat i formalín.
Pokud chcete mít jistotu, tak nyní je čas sklizně jablek, kterých jsou všude spousty, např. kolem cest a jinak přijdou nazmar. Když je nasbíráte, nadrtíte a naložíte do nádoby, pak budete mít jistotu, že ocet z nich cenné látky bude obsahovat, nebude mít vysokou koncentraci, kterou zde také někdo zmiňoval, zkrátka že to bude "pravý jablečný".


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: čtv říj 11, 2012 9:20 am 
Offline

Registrován: úte srp 24, 2010 1:55 pm
Příspěvky: 41
Bydliště: Štarnov 53,Bohuňovice 783 14,okr.Olomouc
pecador píše:
Nemůže být pochyb, že v "přiměřeném" množství prospívá. Podstatné je však, aby šlo o ocet pravý jablečný, nikoli o nějakou pančovanou náhražku, která má v názvu slovo jablečný, avšak s jablky toho příliš společného nemá. Běžně používaný ocet nese název "vinný". Ten se rovněž nedělá z uvedené suroviny ale je to obarvená kyselina octová, která se nejčastěji vyrábí z lihu překapávaného přes bukové piliny. A nedal bych ruku do ohně, že se někde jako surovina doposud může používat i formalín.
Pokud chcete mít jistotu, tak nyní je čas sklizně jablek, kterých jsou všude spousty, např. kolem cest a jinak přijdou nazmar. Když je nasbíráte, nadrtíte a naložíte do nádoby, pak budete mít jistotu, že ocet z nich cenné látky bude obsahovat, nebude mít vysokou koncentraci, kterou zde také někdo zmiňoval, zkrátka že to bude "pravý jablečný".

Na téma jablečný ocet doplňuji, že jsou na netu různé informace, že je kyselinotvorný jako ostatní octy, někde uvádějí že jako jediný z octů je pravý jablečný ocet zásaditý. Vyrábím si ho doma a užívám denně ráno na lačno 2 pol. lžíce do 2 dcl. vody. Dělá mi velmi dobře. Věřím že je určitě zásaditý. Nemám momentálně možnost to zkusit, ale kdo může, ať změří PH pravého, doma správně vyrobeného jablečného octa a písne to sem, ať nejsou zbytečné mýlky a zavádějící informace. Milan.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: pát říj 12, 2012 9:38 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25311
Bydliště: Poděbrady
pv33 píše:
Jeste pro zajimavost, i kdyz netvrdim, ze cokoliv je na webu je pravda:
http://healthybliss.net/benefits-of-raw-apple-cider-vinegar/ píše:
.....Raw ACV is the only vinegar that is alkaline-forming to the body. All other vinegars (white, balsamic, red wine, etc) are acid-forming. For a health balanced pH, raw apple cider vinegar is one of the best things to add to your diet.....
Takze cesky neco jako prirodni nebo surovy jablecny ocet alkalizuje telo (prestoze ma pH nekde mezi 4-5). Ostatni octy okyseluji. Pro vyvazene pH je jablecny ocet jedna z nejlepsich veci co lze pridat ke strave... To je obdobne jako s citrony, ktere jsou kysele, ale vysledne pusobeni je zasadite. A i kdyby to okyselovalo jako ze ne, ma to velke mnozstvi pozitivnich ucinku na zdravi. Takze povazuju za chybu pouziti omezovat. Jsou stranky kde temer jakoukoliv nemoc leceji nebo se aspon pokouseji lecit jablecnym octem a v mnoha pripadech to zabira.

Máte pravdu, dříve ho dokonce na válečné výpravy vozila i vojska jako naprosto univerzální léčebný prostředek, kterým opravdu je.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: pát říj 12, 2012 9:43 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25311
Bydliště: Poděbrady
Milan píše:
Na téma jablečný ocet doplňuji, že jsou na netu různé informace, že je kyselinotvorný jako ostatní octy, někde uvádějí že jako jediný z octů je pravý jablečný ocet zásaditý. Vyrábím si ho doma a užívám denně ráno na lačno 2 pol. lžíce do 2 dcl. vody. Dělá mi velmi dobře. Věřím že je určitě zásaditý. Nemám momentálně možnost to zkusit, ale kdo může, ať změří PH pravého, doma správně vyrobeného jablečného octa a písne to sem, ať nejsou zbytečné mýlky a zavádějící informace. Milan.

Měřit to nemusíte, pH octa bude kyselé, což ovšem nic neznamená, je prostě zásadotvorný, stejně jako třeba okurky, které obsahují kyselinu křemičitou, nebo grepy se svojí kyselinou salicylovou.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: pon črc 22, 2013 9:46 pm 
Offline

Registrován: pon říj 29, 2012 12:02 pm
Příspěvky: 9
Dobrý den,

nezná někdo kvalitu tohoto octa? http://www.bioobchod.cz/jablecny-ocet-b ... e/d-78768/ Předem děkuji za případné odezvy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: ned lis 24, 2013 12:03 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned lis 24, 2013 10:52 am
Příspěvky: 5
Jarda píše:
Tak je pravda, že kvalitní jablečný ocet kvasinky spíše likviduje, nicméně opravdu si to budete muset vyzkoušet, jednoznačná odpověď na to není.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na Váš názor ohledně jablečného octa a candidy. Je vhodný nebo není? Přeci jen od doby citovaného příspěvku uběhly už 2 roky,
tak mě zajímá jestli se neobjevily nové informace na toto téma.

Např. zde je článek o tom, jak se přírodním způsobem zbavit candidy (se kterou se teď také potýkám):
http://foodmatters.tv/articles-1/how-to-overcome-candida-naturally

Vůbec celý tento článek je zajímavý (ale uvědomuju si, že patří spíše pod téma "kandidóza a chlamidióza"). Konkrétně jablečnému octu se věnuje až 3. kapitola - Kill off Candida overgrowth:

"Raw apple cider vinegar - Raw apple cider vinegar and Candida do not get along. Take a tablespoon of apple cider vinegar and mix it with a glass of water and drink before every meal.
The apple cider vinegar helps to fight off the intestinal yeast overgrowth by actually killing the yeast, creating a die off reaction. Raw unfiltered apple cider vinegar creates an unfriendly
environment for the yeast, while helping create a good environment for friendly gut flora.
"

Někde jinde (http://candida.inetcz.com/pokec.php?vlakno=2953) jsem zase četl, že jablečný ocet je prospěšný při candidě i z jiného důvodu,
a to proto, že cituji: "Jablečný ocet řečeno velice nepřesně neutralizuje negativní efekt kyseliny vinné ..."

A právě kyselina vinná je produktem kvasinek (candidy), jestli se nepletu.

Chci se tedy zeptat, co si o tom celém myslíte (jabl. ocet versus candida)?

Děkuji a přeji hezký den.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: ned lis 24, 2013 1:45 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25311
Bydliště: Poděbrady
Smajdalf píše:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na Váš názor ohledně jablečného octa a candidy. Je vhodný nebo není? Přeci jen od doby citovaného příspěvku uběhly už 2 roky,
tak mě zajímá jestli se neobjevily nové informace na toto téma.

Např. zde je článek o tom, jak se přírodním způsobem zbavit candidy (se kterou se teď také potýkám):
http://foodmatters.tv/articles-1/how-to-overcome-candida-naturally

Vůbec celý tento článek je zajímavý (ale uvědomuju si, že patří spíše pod téma "kandidóza a chlamidióza"). Konkrétně jablečnému octu se věnuje až 3. kapitola - Kill off Candida overgrowth:

"Raw apple cider vinegar - Raw apple cider vinegar and Candida do not get along. Take a tablespoon of apple cider vinegar and mix it with a glass of water and drink before every meal.
The apple cider vinegar helps to fight off the intestinal yeast overgrowth by actually killing the yeast, creating a die off reaction. Raw unfiltered apple cider vinegar creates an unfriendly
environment for the yeast, while helping create a good environment for friendly gut flora.
"

Někde jinde (http://candida.inetcz.com/pokec.php?vlakno=2953) jsem zase četl, že jablečný ocet je prospěšný při candidě i z jiného důvodu,
a to proto, že cituji: "Jablečný ocet řečeno velice nepřesně neutralizuje negativní efekt kyseliny vinné ..."

A právě kyselina vinná je produktem kvasinek (candidy), jestli se nepletu.

Chci se tedy zeptat, co si o tom celém myslíte (jabl. ocet versus candida)?

Děkuji a přeji hezký den.

Zajímavý článek a pokud vezmu v potaz staleté dobré zkušenosti s jablečným octem, určitě vidím jako dobré ho užívat i když v některých případech paradoxně může působit negativně, ale jde spíše o výjimečné případy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: ned pro 15, 2013 11:22 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned lis 24, 2013 10:52 am
Příspěvky: 5
Dobrý den, právě dodělávám 3 flašky jablečného octa (domácího, koncentrovaného z čistě jablečné šťávy, žádná voda).
Letos se urodilo hodně zimních jablek, tak jsme dali něco na moštování, nakonec z toho bylo asi 15 x 1,5l flašek moštu :)
Všechno se to zamozřejmě nestihlo vypít, a tak jsem pár flašek uzmul na ocet.
Už ho mám skoro hotový, na dně se usadil kal, ocet zesklovatěl.
A právě na ten kal se chci zeptat:
Mám ho slít nebo před každým použitím protřepat a pít zakalený?
Co to vlastně je ten kal, nejsou to ty mrtvé kvasinky, které se sami zničily?

Děkuji

P.S.: Ještě předtím jsem dělal jednu flašku na zkoušku a u té se mi ten kal nakonec "ztratil"
(nejspíš se rozplynul do celého objemu) a ocet zůstal rezavě hnědý, zakalený, vůbec nebyl zesklovatělý.
Nevím čím by to mohlo být. Každopádně byl vynikající :wink:

Jinak všem tady na fóru přeji šťastné a veselé :P


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: ned úno 09, 2014 12:07 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25311
Bydliště: Poděbrady
Smajdalf píše:
Dobrý den, právě dodělávám 3 flašky jablečného octa (domácího, koncentrovaného z čistě jablečné šťávy, žádná voda).
Letos se urodilo hodně zimních jablek, tak jsme dali něco na moštování, nakonec z toho bylo asi 15 x 1,5l flašek moštu :)
Všechno se to zamozřejmě nestihlo vypít, a tak jsem pár flašek uzmul na ocet.
Už ho mám skoro hotový, na dně se usadil kal, ocet zesklovatěl.
A právě na ten kal se chci zeptat:
Mám ho slít nebo před každým použitím protřepat a pít zakalený?
Co to vlastně je ten kal, nejsou to ty mrtvé kvasinky, které se sami zničily?

Děkuji

P.S.: Ještě předtím jsem dělal jednu flašku na zkoušku a u té se mi ten kal nakonec "ztratil"
(nejspíš se rozplynul do celého objemu) a ocet zůstal rezavě hnědý, zakalený, vůbec nebyl zesklovatělý.
Nevím čím by to mohlo být. Každopádně byl vynikající :wink:

Jinak všem tady na fóru přeji šťastné a veselé :P

Tam jde opravdu o mrtvé kvasinky a nijak bych je neodstraňoval, ty nechte na dně a slijte si vždy pouze trochu k přímé spotřebě.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: čtv bře 20, 2014 5:36 pm 
Offline

Registrován: pát črc 06, 2012 12:47 pm
Příspěvky: 20
Dobrý den,

mám dotaz ohledně ranního užívání jabl. octa a urinoterapie. Dosud jsem užíval ranní urinu (5 doušků) a po cca půl hodině pil vodu s citrónem. Tu jsem teď nahradil vodou s lžící jabl. octa. Není to nějak v rozporu s účinky jednoho či druhého, takto to užívat krátce po sobě? Pokud urina okyseluje vnitřní prostředí a ocet jej naopak alkalizuje? Co byste doporučil, pokud bych chtěl užívat obé během dne?

Díky a pěkný den

M.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 104 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz