Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je čtv bře 28, 2024 7:47 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 134 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: sob dub 26, 2014 5:36 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28245
Bydliště: Poděbrady
Moravak píše:
Dobrý den,

mám dotaz ohledně ranního užívání jabl. octa a urinoterapie. Dosud jsem užíval ranní urinu (5 doušků) a po cca půl hodině pil vodu s citrónem. Tu jsem teď nahradil vodou s lžící jabl. octa. Není to nějak v rozporu s účinky jednoho či druhého, takto to užívat krátce po sobě? Pokud urina okyseluje vnitřní prostředí a ocet jej naopak alkalizuje? Co byste doporučil, pokud bych chtěl užívat obé během dne?

Díky a pěkný den

M.

Podle mě v tom není problém, ten odstup by měl stačit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: ned dub 27, 2014 4:44 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned lis 24, 2013 10:52 am
Příspěvky: 4
Zdravím všechny, jeden kolega z fóra mi psal kvůli návodu na výrobu
jablečného octa, a i když je jich na netu celá spousta, tak jsem se
rozhodl napsat svůj vlastní + postřehy z vlastní zkušenosti.
Kolegovi se návod nakonec líbil, až tak, že mi navrhnul ať ho dám sem na fórum.
Takže tady je. Třeba se to někomu bude hodit.

Návod je docela jednoduchý:
Ve stručnosti:
1. zmoštovat/ odšťavnit jablka
2. slít šťávu do lahví
3. nechat kvasit - cca 10 dnů
4. vznikne "jablečné víno"
5. přecedit
6. nechat kvasit - cca 3 týdny
7. vznikne ocet
8. hotovo (ne docela - ocet dokváší a zraje ještě
klidně další měsíc, ale po těch 3 týdnech se dá na 100% konzumovat)

A teď trochu podrobněji:
1. Zmoštovat/odšťavnit jablka (celá - jádřinec + dužina + slupka),
my jsme je dali do moštárny, takže to bylo o to jednodušší. Pokud
to ustojí odšťavňovač, můžete si to udělat sám.
2. Získanou šťávu/mošt nalít do skleněných lahví (já jsem poprvé
docela nešťastně použil PET lahve, což ze zdravotního hlediska
není úplně košer \":roll:\" ).
3. Lahve (ideální jsou se šroubovacím uzávěrem, rozhodně ne
korkovou zátku - při kvašení musí mít unikající plyn kudy ven)
dát do tmy (kvůli zachování vitamínů - hlavně C), chlad
není třeba (spíš naopak, zpomaluje kvašení).
4. Teď už jen čekat, 2x denně kontrolovat (tzn. odzátkovat,
nechat plyn uniknout, protřepat a zase zazátkovat), zátku nikdy
nedotahovat (jinak se můžete připravit na malování), mošt začne
kvasit a zhruba po 10 dnech z něho budete mít "jablečné víno"
(tzn. veškerý (nebo spíše téměř veškerý) cukr z moštu zkvasil na alkohol),
stačí přičichnout a ten alkohol ucítíte.
Upozornění: Opatrně při otevírání během kontrol, bude hodně pěnit,
a když říkám hodně, tak myslím hodně (něco jako hrnečku, vař!).
5. Po těch 10ti dnech je dobré tohle "jablečné víno" přecedit, protože na dně
se Vám začne usazovat kal (já jsem ho tam nechal, slívám až úplně na závěr,
kal ničemu nevadí, jsou to mrtvá "tělíčka" kvasinek z kvasného procesu + nějaký
další bordel jako zbytky dužiny z jablek apod.).
6. Teď přichází druhá fáze kvašení, kdy se alkohol začne za pomoci
bakterií octového kvašení měnit na ocet, tahle fáze je nejdelší, v podstatě
nikdy nekončí, ale její největší část se odehraje zhruba během 3 týdnů
a to nejdůležitější - pouze za přístupu vzduchu, takže zátku nedotahovat,
nechat hodně navolno.
7. Po těch 3 týdnech sám poznáte, že už je skoro hotovo, ocet získá sklovatou
barvu a průzračnost, charakteristický octový zápach, přestane se tvořit pěna,
naopak je možné, že se na hladině začně tvořit škraloup (to jsou opět kvasinky),
proto je v tuhle chvíli na místě konečně ocet přecedit.
8. No a je hotovo, žádná věda, ocet bude ještě dlouho dozrávat (klidně i několik měsíců),
ale to konzumaci nebrání.
Varování: Pokud (jako já) budete dělat ocet čistý (čistě z jablečné šťávy), rozhodně jej
nekonzumujte takto koncentrovaný !!! Můžete si takto poleptat sliznici trávicího traktu, přece
jen je to kyselina (naše babičky ho používaly/používají na čištění sporáků, takže sílu má).
Já osobně si ho ředím vodou v poměru zhruba 15:1. A i tak, je ta chuť pořád dost kyselá!

Sakra, ani jsem nečekal, že toho nakecám tolik \":oops:\"

Doufám, že je to srozumitelné a bez chyb a nesmyslů \":)\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: pon dub 28, 2014 8:24 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28245
Bydliště: Poděbrady
Smajdalf píše:
Zdravím všechny, jeden kolega z fóra mi psal kvůli návodu na výrobu
jablečného octa, a i když je jich na netu celá spousta, tak jsem se
rozhodl napsat svůj vlastní + postřehy z vlastní zkušenosti.
Kolegovi se návod nakonec líbil, až tak, že mi navrhnul ať ho dám sem na fórum.
Takže tady je. Třeba se to někomu bude hodit.

Návod je docela jednoduchý:
Ve stručnosti:
1. zmoštovat/ odšťavnit jablka
2. slít šťávu do lahví
3. nechat kvasit - cca 10 dnů
4. vznikne "jablečné víno"
5. přecedit
6. nechat kvasit - cca 3 týdny
7. vznikne ocet
8. hotovo (ne docela - ocet dokváší a zraje ještě
klidně další měsíc, ale po těch 3 týdnech se dá na 100% konzumovat)

A teď trochu podrobněji:
1. Zmoštovat/odšťavnit jablka (celá - jádřinec + dužina + slupka),
my jsme je dali do moštárny, takže to bylo o to jednodušší. Pokud
to ustojí odšťavňovač, můžete si to udělat sám.
2. Získanou šťávu/mošt nalít do skleněných lahví (já jsem poprvé
docela nešťastně použil PET lahve, což ze zdravotního hlediska
není úplně košer \":roll:\" ).
3. Lahve (ideální jsou se šroubovacím uzávěrem, rozhodně ne
korkovou zátku - při kvašení musí mít unikající plyn kudy ven)
dát do tmy (kvůli zachování vitamínů - hlavně C), chlad
není třeba (spíš naopak, zpomaluje kvašení).
4. Teď už jen čekat, 2x denně kontrolovat (tzn. odzátkovat,
nechat plyn uniknout, protřepat a zase zazátkovat), zátku nikdy
nedotahovat (jinak se můžete připravit na malování), mošt začne
kvasit a zhruba po 10 dnech z něho budete mít "jablečné víno"
(tzn. veškerý (nebo spíše téměř veškerý) cukr z moštu zkvasil na alkohol),
stačí přičichnout a ten alkohol ucítíte.
Upozornění: Opatrně při otevírání během kontrol, bude hodně pěnit,
a když říkám hodně, tak myslím hodně (něco jako hrnečku, vař!).
5. Po těch 10ti dnech je dobré tohle "jablečné víno" přecedit, protože na dně
se Vám začne usazovat kal (já jsem ho tam nechal, slívám až úplně na závěr,
kal ničemu nevadí, jsou to mrtvá "tělíčka" kvasinek z kvasného procesu + nějaký
další bordel jako zbytky dužiny z jablek apod.).
6. Teď přichází druhá fáze kvašení, kdy se alkohol začne za pomoci
bakterií octového kvašení měnit na ocet, tahle fáze je nejdelší, v podstatě
nikdy nekončí, ale její největší část se odehraje zhruba během 3 týdnů
a to nejdůležitější - pouze za přístupu vzduchu, takže zátku nedotahovat,
nechat hodně navolno.
7. Po těch 3 týdnech sám poznáte, že už je skoro hotovo, ocet získá sklovatou
barvu a průzračnost, charakteristický octový zápach, přestane se tvořit pěna,
naopak je možné, že se na hladině začně tvořit škraloup (to jsou opět kvasinky),
proto je v tuhle chvíli na místě konečně ocet přecedit.
8. No a je hotovo, žádná věda, ocet bude ještě dlouho dozrávat (klidně i několik měsíců),
ale to konzumaci nebrání.
Varování: Pokud (jako já) budete dělat ocet čistý (čistě z jablečné šťávy), rozhodně jej
nekonzumujte takto koncentrovaný !!! Můžete si takto poleptat sliznici trávicího traktu, přece
jen je to kyselina (naše babičky ho používaly/používají na čištění sporáků, takže sílu má).
Já osobně si ho ředím vodou v poměru zhruba 15:1. A i tak, je ta chuť pořád dost kyselá!

Sakra, ani jsem nečekal, že toho nakecám tolik \":oops:\"

Doufám, že je to srozumitelné a bez chyb a nesmyslů \":)\"

Já myslím, že výborné, podle takto podrobného návodu by ho musela dobře vyrobit i dvojka kutilských specialistů z večerníčků Pat a Mat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: pon črc 28, 2014 4:26 pm 
Offline

Registrován: stř črc 23, 2014 5:05 pm
Příspěvky: 45
Dobrý den,

zajímalo by mne, zdali je vhodné užívat jabl. ocet ihned před jídlem nebo cca 30 min. před jídlem (s vodou). Nemám jasno v tom, zdali ocet nenaruší produkci kyselin žaludku a tedy i následné trávení...

Užívání - vyčetl jsem na etiketě, že 2 ČL jabl. octa + 2 ČL medu + voda. Jardo, nemůže ten med s octem (cukr + kyselina) nějak kolidovat?

Děkuji!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: úte črc 29, 2014 8:28 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned lis 24, 2013 10:52 am
Příspěvky: 4
[quote="Th.":2jkglhvr]Dobrý den,

zajímalo by mne, zdali je vhodné užívat jabl. ocet ihned před jídlem nebo cca 30 min. před jídlem (s vodou). Nemám jasno v tom, zdali ocet nenaruší produkci kyselin žaludku a tedy i následné trávení...

Užívání - vyčetl jsem na etiketě, že 2 ČL jabl. octa + 2 ČL medu + voda. Jardo, nemůže ten med s octem (cukr + kyselina) nějak kolidovat?

Děkuji![/quote:2jkglhvr]
No, já třeba si dávám jablečný ocet hned ráno na lačno, pak půl hodinky pauzu a pak teprve jdu na snídani.
Oni tu půlhodinku mezičasu doporučují u více přípravků, třeba u laktobacilů. Ale tady podle mě jde spíš o to,
aby se stihla vstřebat ta voda, kterou si to ředíš. Ta by mohla dělat problémy při trávení spíš než ocet.
Aspoň si to myslím. Naopak ocet by měl tvorbu žaludečních kyselin podporovat, podobně jako citrónová šťáva.

S tím medem, nevím. Ale jestli to takhle píšou přímo na etiketě, tak bych se toho nebál. Podle mě by tahle kombinace
měla být v pohodě. Horší by byla směska cukr + kvasinky \</div

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: úte črc 29, 2014 8:20 pm 
Offline

Registrován: stř črc 23, 2014 5:05 pm
Příspěvky: 45
[quote:3opx4cpo]No, já třeba si dávám jablečný ocet hned ráno na lačno, pak půl hodinky pauzu a pak teprve jdu na snídani.
Oni tu půlhodinku mezičasu doporučují u více přípravků, třeba u laktobacilů. Ale tady podle mě jde spíš o to,
aby se stihla vstřebat ta voda, kterou si to ředíš. Ta by mohla dělat problémy při trávení spíš než ocet.
Aspoň si to myslím. Naopak ocet by měl tvorbu žaludečních kyselin podporovat, podobně jako citrónová šťáva.

S tím medem, nevím. Ale jestli to takhle píšou přímo na etiketě, tak bych se toho nebál. Podle mě by tahle kombinace
měla být v pohodě. Horší by byla směska cukr + kvasinky \</div

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: pon zář 01, 2014 12:48 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28245
Bydliště: Poděbrady
Th. píše:
Dobrý den,

zajímalo by mne, zdali je vhodné užívat jabl. ocet ihned před jídlem nebo cca 30 min. před jídlem (s vodou). Nemám jasno v tom, zdali ocet nenaruší produkci kyselin žaludku a tedy i následné trávení...

Užívání - vyčetl jsem na etiketě, že 2 ČL jabl. octa + 2 ČL medu + voda. Jardo, nemůže ten med s octem (cukr + kyselina) nějak kolidovat?

Děkuji!

Tak ocet s trochou vody nevadí určitě a ten med asi jak u koho, ale v rozumném množství patrně také nebude problém. Nevím kde jste vzal info, že jablečný ocet blokuje tvorbu HCl, to je blbost, vždy se používal naopak na podporu její tvorby.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: ned zář 07, 2014 9:12 pm 
Offline

Registrován: ned črc 13, 2014 10:09 pm
Příspěvky: 2
Dobry den, vyrobil jsem si jablecny ocet podle odkazu na prvni strance. Cekal jsem ze bude chutnat hodne kysele, ale kysela chut je celkem zanedbatelna oproti klasickemu octu. Je to tak spravne?
Mohu ocet pit neredeny?
Dekuji Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: ned zář 07, 2014 9:36 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28245
Bydliště: Poděbrady
bluu píše:
Dobry den, vyrobil jsem si jablecny ocet podle odkazu na prvni strance. Cekal jsem ze bude chutnat hodne kysele, ale kysela chut je celkem zanedbatelna oproti klasickemu octu. Je to tak spravne?
Mohu ocet pit neredeny?
Dekuji Petr

To je divné je sice trochu méně kyselý než běžný ocet, ale také je kyselý poměrně dost.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: pon zář 08, 2014 8:14 am 
Offline

Registrován: ned črc 13, 2014 10:09 pm
Příspěvky: 2
Jarda píše:
To je divné je sice trochu méně kyselý než běžný ocet, ale také je kyselý poměrně dost.

Tak se stala asi nekde chyba. Kysele moc nechutna, bezproblemu bych ho pil neredeny. Jen ma zvlastni pachut. Nikdy jsem ho nechutnal tak nemam srovnani. Zkusim tedy udelat dalsi varku ze sladkych jablek. Tenhle byl z kyselych. Diky


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: úte zář 09, 2014 9:48 am 
Offline

Registrován: stř črc 17, 2013 8:13 am
Příspěvky: 19
Dobrý den,
kupuji tento jablečný ocet 750ML - BURKHARDT
Někde jsem vyčetla,že je nepasterovaný,nevíte někdo zda je to opravdu pravda?
Popřípadě jakou značku jabl. octa kupujete vy?


Přílohy:
imagew.php_12.jpg
imagew.php_12.jpg [ 6.58 KiB | Zobrazeno 21826 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: úte zář 09, 2014 3:59 pm 
Offline

Registrován: pon úno 10, 2014 7:37 pm
Příspěvky: 857
Haiky píše:
Dobrý den,
kupuji tento jablečný ocet 750ML - BURKHARDT
Někde jsem vyčetla,že je nepasterovaný,nevíte někdo zda je to opravdu pravda?
Popřípadě jakou značku jabl. octa kupujete vy?


Pokud to tam neni napsano, ze je nefiltrovany (nepasterizovany), tak asi pasterizovany je a to je spatne.
Ja kupuju tento, ale nevim jestli je k mani i v CR.
Příloha:
58711.jpg
58711.jpg [ 297 KiB | Zobrazeno 21810 krát ]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: úte zář 09, 2014 5:54 pm 
Offline

Registrován: stř črc 17, 2013 8:13 am
Příspěvky: 19
miram píše:
Pokud to tam neni napsano, ze je nefiltrovany (nepasterizovany), tak asi pasterizovany je a to je spatne.
Ja kupuju tento, ale nevim jestli je k mani i v CR.

Přesně takovýto jsem kupovala,když jsem žila v USA \":)\" bohužel v čr k mání není. Chutově mi ten Burkhardt (co kupuji já) a "raw apple cider vinegar" z USA přijde velmi podobný,proto jsem se s ním spokojila. Na několika internetových zdrojích jsem našla, že je nepasterizovaný,ale na obale to výslovně nepíšou.... asi to pro své dobro přestanu řešit a až dodělám flašku,tak pro porovnání vyzkouším jinou značku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: čtv zář 11, 2014 1:22 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 535
Haiky píše:
Přesně takovýto jsem kupovala,když jsem žila v USA \":)\" bohužel v čr k mání není. Chutově mi ten Burkhardt (co kupuji já) a "raw apple cider vinegar" z USA přijde velmi podobný,proto jsem se s ním spokojila. Na několika internetových zdrojích jsem našla, že je nepasterizovaný,ale na obale to výslovně nepíšou.... asi to pro své dobro přestanu řešit a až dodělám flašku,tak pro porovnání vyzkouším jinou značku.

Kúp si ten, čo predávajú v DM drogérie. Je nepasterizovaný aj s matičnou kultúrou.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: ned říj 12, 2014 3:59 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28245
Bydliště: Poděbrady
bluu píše:
Tak se stala asi nekde chyba. Kysele moc nechutna, bezproblemu bych ho pil neredeny. Jen ma zvlastni pachut. Nikdy jsem ho nechutnal tak nemam srovnani. Zkusim tedy udelat dalsi varku ze sladkych jablek. Tenhle byl z kyselych. Diky

Tam asi bude nějaký problém, protože dobrý ocet by se samotný a neředěný pít asi nedal.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 134 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 28 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz