Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je úte říj 04, 2022 9:09 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 114 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: pát črc 15, 2011 6:54 am 
Offline

Registrován: pon kvě 16, 2011 9:50 am
Příspěvky: 12
Dobrý den,
včera jsem po 3 týdnech zrání přecedila svůj první jablečný ocet \":)\" přes plátno a nalila jej do lahví. Mám však pocit, že oproti tomu kupovanému (také nefiltrovaný, nepasterizovaný, uváděli zrání v dub. sudech) je to taková slabá šťávička. Barva je sice správná, ale vůbec to nemá tu sílu octa \":cry:\" . Bude mít ten můj ocet vůbec nějákou účinnost a popř. co jsem mohla udělat špatně?
Děkuji za odpověď, hezké léto všem \"8)\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: pát črc 15, 2011 9:00 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28954
Bydliště: Poděbrady
Jasmina píše:
Dobrý den,
včera jsem po 3 týdnech zrání přecedila svůj první jablečný ocet \":)\" přes plátno a nalila jej do lahví. Mám však pocit, že oproti tomu kupovanému (také nefiltrovaný, nepasterizovaný, uváděli zrání v dub. sudech) je to taková slabá šťávička. Barva je sice správná, ale vůbec to nemá tu sílu octa \":cry:\" . Bude mít ten můj ocet vůbec nějákou účinnost a popř. co jsem mohla udělat špatně?
Děkuji za odpověď, hezké léto všem \"8)\"

Tak fungovat bude, ale sílu dostává až delším zráním, což je otázka tak 4 měsíců, čili budete muset vydržet.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: pon črc 18, 2011 1:20 pm 
Offline

Registrován: stř lis 25, 2009 4:56 pm
Příspěvky: 19
zuzis píše:
Za týden se mi dodělá jablečný ocet, ale už ted po 14ti dnech v chladu je zkalený, to je zřejmě dobře, ale na povrchu se začíná dělat takový bílý škraloup. Nemůže to být plíseň?

Jarda píše:
To je málo pravděpodobné, dalo jistější je, že jsou to kvasinky a někdy tvoří i takový pružný škraloup, který je jako z umělé hmoty.


Udělal se mi také škraloup a má otázka zní, zda jej mám před konzumací (cca za týden) odstranit nebo zůstane součástí octa. Zatím je ocet docela světlý a na dně sedí kal.
Děkuji a přeji hezký den všem.
Magda


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: úte črc 19, 2011 8:48 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28954
Bydliště: Poděbrady
Magda píše:
zuzis píše:
Za týden se mi dodělá jablečný ocet, ale už ted po 14ti dnech v chladu je zkalený, to je zřejmě dobře, ale na povrchu se začíná dělat takový bílý škraloup. Nemůže to být plíseň?

Jarda píše:
To je málo pravděpodobné, dalo jistější je, že jsou to kvasinky a někdy tvoří i takový pružný škraloup, který je jako z umělé hmoty.


Udělal se mi také škraloup a má otázka zní, zda jej mám před konzumací (cca za týden) odstranit nebo zůstane součástí octa. Zatím je ocet docela světlý a na dně sedí kal.
Děkuji a přeji hezký den všem.
Magda

Kal ničemu nevadí, ten je právě součástí a při stáčení je dobré pouze produkt přelít, přes sítko na čaj a odstranit takové ty chuchvalce, které vypadají velice nevábně, nicméně používat se určitě dají, ale není to nutné.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: úte črc 26, 2011 3:38 pm 
Offline

Registrován: čtv úno 17, 2011 12:50 pm
Příspěvky: 39
Dobrýb den,nedávno jsem zacal uzivat jablecny ocet,velice mi chutna a rano po probuzeni si ho davam lzicku s medem do vlazne vody,davam ho i do salatu a je to neco jedinecneho.Koupil sem si o tom i knihu kterou ted zrovna prelouskavam.Uz jsem si na odstavnovaci i udelal pyre a nalozil vlastni jablka.Porad ale premyslim o vinnem octu?Mate s jeho domaci vyrobou nekdo nejake zkusenosti,popripade s jinymi ovocnymi octy?Rad bych zkusil i ten vinny,jde o stejny postup jako u jablek?Dekuji za kazdou radu ci nazor.Zajimalo by me jeste jestli ma nekdo zkusenosti s vyrobou octa v dubovych sudech,moc rad bych se jeden takovy koupil,ale vsude se uvadi prvnich 10 dni michat rano a vecer,jak to chodi tam?Vite nekdo?Budu velice rad za odpoved,na netu se o tomto postupu moc nepise a ja myslim ze v tom dubovem soudku by to stalo za to...\":-)\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: stř črc 27, 2011 9:01 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28954
Bydliště: Poděbrady
KosmasJ píše:
Dobrýb den,nedávno jsem zacal uzivat jablecny ocet,velice mi chutna a rano po probuzeni si ho davam lzicku s medem do vlazne vody,davam ho i do salatu a je to neco jedinecneho.Koupil sem si o tom i knihu kterou ted zrovna prelouskavam.Uz jsem si na odstavnovaci i udelal pyre a nalozil vlastni jablka.Porad ale premyslim o vinnem octu?Mate s jeho domaci vyrobou nekdo nejake zkusenosti,popripade s jinymi ovocnymi octy?Rad bych zkusil i ten vinny,jde o stejny postup jako u jablek?Dekuji za kazdou radu ci nazor.Zajimalo by me jeste jestli ma nekdo zkusenosti s vyrobou octa v dubovych sudech,moc rad bych se jeden takovy koupil,ale vsude se uvadi prvnich 10 dni michat rano a vecer,jak to chodi tam?Vite nekdo?Budu velice rad za odpoved,na netu se o tomto postupu moc nepise a ja myslim ze v tom dubovem soudku by to stalo za to...\":-)\"

Ten vinný ocet jako dobrý nápad nevidím, ale výroba vlastního jablečného octa v dubovém soudku je výborný nápad, to bude velice kvalitní produkt.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: stř črc 27, 2011 6:03 pm 
Offline

Registrován: čtv úno 17, 2011 12:50 pm
Příspěvky: 39
A muzu se zeptat proc vinny ne?A jak se dela ten v tom soudku,ja bych rekl ze po tom dokonceni kvasu,dohromady asi 10 dni+ 3 tydny a pak scedit do soudku a nechat odstat treba pul roku,pak je produkt hotovy?Dekuji za odpoved...\":-)\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: stř črc 27, 2011 9:28 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28954
Bydliště: Poděbrady
KosmasJ píše:
A muzu se zeptat proc vinny ne?A jak se dela ten v tom soudku,ja bych rekl ze po tom dokonceni kvasu,dohromady asi 10 dni+ 3 tydny a pak scedit do soudku a nechat odstat treba pul roku,pak je produkt hotovy?Dekuji za odpoved...\":-)\"

Vinný ocet, na rozdíl od kvalitního jablečného octa, tělo neodkyseluje a z tohoto důvodu ho vidím jako nevhodný. Sám jsem ho v soudku nikdy dělat nezkoušel, ale postup se patrně nebude nijak lišit od výroby v lahvích, akorát dřevo bude přirozený proces zrání octa slušně podporovat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: pát zář 02, 2011 4:49 pm 
Offline

Registrován: úte srp 24, 2010 1:55 pm
Příspěvky: 41
Bydliště: Štarnov 53,Bohuňovice 783 14,okr.Olomouc
Jarda píše:
Tak fungovat bude, ale sílu dostává až delším zráním, což je otázka tak 4 měsíců, čili budete muset vydržet.

Prosím Jardo, (nebo někdo), můžete mi poradit, jak dlouho mám nechat kvasit jablečný ocet? Dal jsem dnes 1kg nastrouhaných jablek do 5 l. sklenice a zalil třemi litry vody. Mám recept kde se píše : dolít vodou aby byla asi 5 cm nad jablky. Jablka ale vyplavou nahoru a voda zůstane dole. Dělátm to správně? Je to dobrý recept? Prosím, jak dlouho nechat kvasit při pokojové teplotě před prvním slitím a jak dlouho potom před filtrací? Díky moc, M.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: sob zář 03, 2011 9:53 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28954
Bydliště: Poděbrady
Milan píše:
Prosím Jardo, (nebo někdo), můžete mi poradit, jak dlouho mám nechat kvasit jablečný ocet? Dal jsem dnes 1kg nastrouhaných jablek do 5 l. sklenice a zalil třemi litry vody. Mám recept kde se píše : dolít vodou aby byla asi 5 cm nad jablky. Jablka ale vyplavou nahoru a voda zůstane dole. Dělátm to správně? Je to dobrý recept? Prosím, jak dlouho nechat kvasit při pokojové teplotě před prvním slitím a jak dlouho potom před filtrací? Díky moc, M.

Tak zde vám neporadím, receptů je mnoho a pokud ho neuvádíte celý, tak těžko radit. Dle mého názoru by jste tam měl dodržet čas uvedený v receptu a nic nevymýšlet.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: pát zář 23, 2011 9:20 am 
Offline

Registrován: čtv zář 08, 2011 5:19 am
Příspěvky: 29
Je vhodné kombinovat jablečný ocet s macerátem, rovněž z jablka (a tento nápoj pít ráno nalačno) nebo je nutný nějaký minimální odstup?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: sob zář 24, 2011 10:03 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28954
Bydliště: Poděbrady
ronje píše:
Je vhodné kombinovat jablečný ocet s macerátem, rovněž z jablka (a tento nápoj pít ráno nalačno) nebo je nutný nějaký minimální odstup?

V tom nevidím problém, klidně to dělat můžete.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: sob zář 24, 2011 12:34 pm 
Offline

Registrován: úte dub 26, 2011 8:57 pm
Příspěvky: 569
a je mozne tento ocot zamiesat do ovocnej stavy? nejako sa mi to nepozdava, skor by som to videla na zeleninovu, ale to sa iba domnievam


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: sob zář 24, 2011 9:17 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28954
Bydliště: Poděbrady
ovekyska píše:
a je mozne tento ocot zamiesat do ovocnej stavy? nejako sa mi to nepozdava, skor by som to videla na zeleninovu, ale to sa iba domnievam

Osobně bych to asi jako dobré neviděl, to by mohlo kvasit, ale nikdy jsem to nezkoušel, tak to budete muset prubnout.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jablečný ocet
PříspěvekNapsal: sob zář 24, 2011 10:47 pm 
Offline

Registrován: úte dub 26, 2011 8:57 pm
Příspěvky: 569
Jarda píše:
Osobně bych to asi jako dobré neviděl, to by mohlo kvasit, ale nikdy jsem to nezkoušel, tak to budete muset prubnout.

ano, prave kvasenia sa bojim, ale u ovocnej stavy, co zeleninova, ak by tam nebola mrkva? do salatu sa predsa bezne dava ocot...?


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 114 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz