Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Podmáslí, kefír, jogurt
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=583
Stránka 6779

Autor:  Deane [ stř čer 21, 2017 3:29 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Predpokladám že mlieko pri výrobe kefíru cči jogurtu nepasterizujete. Niekto silne presviedča že hrozia choroby od kliešťov. Vtedy sme nič o enzýmoch nevedeli tak sme podľa ná vodu pasterizovali.

Autor:  ctihodnymuz [ stř čer 21, 2017 4:46 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Deane píše:
Je to choré ak si dá chlap meno ktoré z neho robí ženu. Bolo tam číslo 72.

Sice trošku odbočujeme od tématu vlákna, ale zareaguji.
Kouzlo i prokletí internetu je v tom, že se neznáme, nevidíme, neslyšíme, nevíme, kdo jsme. Chybí spousta informací, řeč těla, tón hlasu, minulost .... Mozek (podpořený temperamentem) na to reaguje tak (a dělá to přirozeně a dělá to každý), že si ty informace dodá, vymyslí si je. Reagujete tedy na svou projekci o tom člověku, ne na něj samotného. Je potřebí si to uvědomit a držet se v soudech a vyjádřeních o druhém trošku zpátky.
nickname martina72 vznikl zcela jednoduše a není v něm žádné tajemství - můj syn Martin se kdysi chtěl zaregistrovat na nějakém portálu, ale nickname m, mart, marti, martin, martin1, m72, mart72, martin72 nebyly volné, takže dal martina72 a to volné bylo. Já jsem tuto registraci prostě přebral .... a protože jsem starší člověk a už si nic moc nepamatuji, užívám tento nick i s heslem prvoplánově kde mohu (nejsem schopen si pamatovat ani nové nicky, natož hesla).
Je to tedy zcela prosté, milý Watsone \":)\" .... a žádná choroba, týkající se převtělování muže v ženu, tam nefiguruje .... šlo o prostou lenost, pohodlnost ....
Nick pro tento portál jsem si změnil proto, že jsem již v minulosti byl vystaven poměrně urážlivým reakcím, způsobených právě nesmyslnými projekcemi do tohoto nicku. Je s podivem, jak se lidská povaha vůbec nemění, je to stejné jako před 30 lety, kdy internet v širším měřítku začínal, sám jsem to pár let programoval, bývylý programátor a spolubudovatel začátků internetu. Už tenkrát začaly podobné nepříjemnosti ....

Autor:  Moonika [ čtv čer 22, 2017 9:42 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Deane: Radšej som sa tomu chcela vyhnúť lebo viem ako sa niektorí nad pasterizáciou pohoršujú-pasterizujem a potom pridávam kultúry \":)\") . ale bola som v kontakte aj s chovateľmi nakazenými kl.encefalitídou z vlastného kozieho mlieka a proste mám z toho obavu, aj keď je to riziko dosť nízke.
ctihodnymuz: tipovala som podobné vysvetlenie, som opatrná v "súdení" , sama tu mám kvôli "technickým problémom:)" dva nicky

Autor:  Deane [ čtv čer 22, 2017 6:45 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Ja mám doma internet cca 20 rokov, v práci som pracoval na CNC, takže som používal počítač aj tam a kedysi ma to viac bavilo, teraz už som na niektoré veci lenivý, tiež nie som najmladší, vlasy biele ako sneh. už nepracujem, iba na chatke a doma. Na takéto fóra používam nicky a heslá ktoré nezabudnem, aj na internetbankingu a heslo sa dá aj poznačiť. Na fórum netreba predsa zložité heslo, veď peniaze mi z účtu cez toto fórum nikto nezoberie. Na takéto fóra mám univerzálne heslo a okrem toho comp, mobil aj tablet si ho pamätajú, sú synchronizované.
Kedysi ma môj nadriadený oslovoval "Dane", kolega ma tiež tak chcel osloviť ale jeho rozum to nezvládol tak mi povedal "Dean" (to je meno používané v Srbsku, kamarátov švagor sa tak volá) Tak som si z Dane a Dean urobil Deane a to používam už odkedy mám infernet. Je to snadné.

K tomu pasterizovaniu mlieka, ja s tým problém nemám, aj tak mlieko prakticky nepijem. Pri kefíri či acidku vidím pozitívum skôr v tých kultúrach a tie tam sú. Opravdu lepšie než dostať tú hnusobu od kliešťov. Preto ani tú žinčicu neriešim, tá je tiež ich zdrojom.
Tak končím, na zľavomate majú Tatralandiu za 12€, idem ju kúpiť. Po ceste sa zastavím na salaši na dobrú žinčicu.

Autor:  ctihodnymuz [ čtv čer 22, 2017 9:26 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

V Srbsku to nebude Dean, anobrž Dejan. Jmenuje se tak můj kamarád.

Autor:  Deane [ pát čer 23, 2017 5:57 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Ano, v Srbsku je Dejan, je aj Dean. Inak kamarát mal ženu z Vojvodiny, zo slovenskej dediny a otca mala z Bosny. Vojvodina je multijazyčná.
http://www.vyznam-baby-mena.com/n/Dean

Autor:  Jarda [ ned črc 16, 2017 10:39 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Moonika píše:
Pre pôvodný účel by malo byť naďalej použitelné obzvlášť keď riedite pol na pol s čerstvým(rozmrazené kozie sa trochu horšie syrí), keď mám v zime málo mlieka(kozie domáce), vždy si časť mlieka zmrazím a časť dám čerstvého a normálne sa s z neho dajú robiť jogurty, syry, acidko(kefír som dlhšie nerobila), baktérie dodávam po rozmrazení pri určitej teplote, podľa toho čo robím

Zajímavá zkušenost, to bych ani nevěřil že to může fungovat.

Autor:  marek15693 [ sob bře 17, 2018 12:16 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Ak by sme chceli porovnat nutricne hodnoty kvalitnych ovcich produktov zo salasa - bryndza, zincica a mlieko, ako by to vyzeralo?

Da sa v pohode mrazit zincica? Alebo radsej vzdy cerstvu kupit?

Autor:  Jarda [ sob bře 17, 2018 1:36 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

marek15693 píše:
Ak by sme chceli porovnat nutricne hodnoty kvalitnych ovcich produktov zo salasa - bryndza, zincica a mlieko, ako by to vyzeralo?

Da sa v pohode mrazit zincica? Alebo radsej vzdy cerstvu kupit?

Vůbec netuším zda někde ty nutriční údaje lze najít, teoreticky by to mohl mít výrobce nějak zjištěné, ale na salaši těžko to by musel být větší producent. Žinčici bych nemrazil to ji moc nesvědčí, spíše kupovat čerstvou a vydrží v chladničce.

Autor:  marek15693 [ sob bře 17, 2018 10:43 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Nasiel som toho vela, aj ked nie priamo co som chcel, väcsinou v anglictine.
http://www.cvzv.sk/ziv/Spanik3.pdf
http://www.mlekarskelisty.cz/upload/sou ... 3_i-vi.pdf

Autor:  Jarda [ ned bře 18, 2018 10:44 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

marek15693 píše:
Nasiel som toho vela, aj ked nie priamo co som chcel, väcsinou v anglictine.
http://www.cvzv.sk/ziv/Spanik3.pdf
http://www.mlekarskelisty.cz/upload/sou ... 3_i-vi.pdf

Tak vidíte a pokud by jste to chtěl i přesně odlišovat bylo by možné si ta nutriční data zadat do nutriční kalkulačky cronometer.com a pak by vše fungovalo automaticky.

Autor:  zu_za_na [ stř říj 17, 2018 9:49 am ]
Předmět příspěvku:  Domácí jogurty

Nadšeně hlásím, že jsem vyrobila svůj první jogurt a je to úplná paráda!
Děkuji moc pefimu za návod!!

Já jsem osoba líná a vzala jsem to tak jednoduše jak to šlo:
1)koupím čerstvé mléko z obchodu (bohužel pasterované, ale co už), nebo čerstvé od farmáře - použila jsem OLMA teď mám OLMA bio.

2) ohřála jsem ho na cca 40 stupňů (byli to teplejší než můj prst \":D\")

3) nalila do čistých skleniček, nasypala 1/2 kapsle probiotik od California GOLD (určitě nejlepší probiotika na trhu, sama na sobě cítím jak mi dělají dobře, ale počkejte na výsledky toho jogurtu!). Dávala jsem jen půl a půl kapsle, skleničky od přesnídávek. Do každé jsme ještě nalila zákys od Beskydu (farmářský, ano, někteří můžete být na tento termín alergičtí, prostě v obchodech ho nehledejte, tohle mám z lokálního obchůdku a opět, skvělá kvalita za super cenu 30 Kč/litr) a zamíchala, přiklopila víčko.

4) dala do pomalého hrnce na 16 hodin na 38°C (mám multicooker a má i program jogurty).

5) dnes ráno vyndala, dala na 3 hodiny do lednice a tradaaaa, domácí jogurt, krásné hustý (uznávám, že úplně holandia to ještě není) na světě! Super na tom je to, že tam máte spoustu bakterií, cenově to vyjde jen o chlup lépe než holandia (litr mléka min 20 Kč, holandia 0,5 kg za 20 Kč... Takže kecám! Vyjde to o polovinu levněji!!! )

5) snídám

Jaké máte zkušenosti s výrobou jogurtu? Pefi ještě psal, že dává inulin od valosunu, no já jsem na to moc šetřivá (ok, prostě jsem to vyzkoušela bez toho a funguje to taky).

Jogurtujete? Jsem z toho vážně nadšená, protože manžel kefir moc nemusí, ale bílé jogurty miluje a tohle jíst určitě bude, takže vyřešené zdravé jogurty!

Autor:  pefi [ stř říj 17, 2018 10:59 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Domácí jogurty

Par poznámek:
Pokud není mléko pasteurizované, je opravdu dobré ho převařit.
UHT mléko není ideální, ale běžné pasteurizované s cca 5 denní trvanlivostí je celkem O.K.
To, že je ve výrobě pasteurizované ještě neznamená, že to co koupíte v obchodě neobsahuje žádné nežádoucí bakterie - záleží na čistotě technologie mlékárny, proto i pasteurizované může mít smysl převařit.
Jogurt jde dělat i z bezlaktózového mléka.

Domácí jogurt asi nikdy nebude tak hustý jako to, co kupujete.
Každý kmen bakterie má trochu jinou teplotu, než jaká je optimální. Pro jogurtovací bakterie dělající hustý jogurt je optimální 43 stupňů, ale pro bakterie, které jsou zdravé (probiotika) je často optimální cca 37 stupňů. Takže nejlepší je na pár hodin teplota kolem 43, aby kleslo pH mléka (prevence množení bakterií ze vzduchu) a pak snížit na těch cca 37 aby se co nejvíc množily ty dobré bakterie.

Zkuste to příště bez zákysu - v tom zákysu může být mnohem víc bakterií, než které tam nasypete z probiotika a výsledkem může být těžká dominance zákysové bakterie a relativně málo těch z probiotického prášku - nekteré si celkem zuřivě konkurují. Minimálně tuto dva kmeny Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium lactis se vám postarají, že jogurtovat to bude i bez kefírového základu.

Pokud výsledný produkt voní a chutná, je to O.K., pokud nevoní a nechutná příjemně, tak produkt nejezte, někde se něco zvrhlo.
Jogurt napřed jde chutí do kysela a v jistém okamžiku začne jít do hořka. Jakmile totiž klesne pH pod nějakou mez, tak se dobrým bakteriím přestane dařit. Takže je potřeba jogurtování zastavit (dát produkt do lednice) dříve, než pH příliš klesne.
----
Prebiotický prášek (krmivo pro bakterie) podle mé zkušenosti sníží kyselost výsledného produktu velmi mírně produkt přisladí, produkt je i hustší, mělo by v něm být víc bakterií a měly by déle přežít v nepřátelském prostředí osídleném jinými bakteriemi.

Já mám vynikající zkušenost s kulturou "Primadophilus Reuteri" - rovněž z z iHerb.

Autor:  zu_za_na [ stř říj 17, 2018 1:08 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Domácí jogurty

pefi píše:
Par poznámek:
Pokud není mléko pasteurizované, je opravdu dobré ho převařit.
UHT mléko není ideální, ale běžné pasteurizované s cca 5 denní trvanlivostí je celkem O.K.
To, že je ve výrobě pasteurizované ještě neznamená, že to co koupíte v obchodě neobsahuje žádné nežádoucí bakterie - záleží na čistotě technologie mlékárny, proto i pasteurizované může mít smysl převařit.
Jogurt jde dělat i z bezlaktózového mléka.

Domácí jogurt asi nikdy nebude tak hustý jako to, co kupujete.
Každý kmen bakterie má trochu jinou teplotu, než jaká je optimální. Pro jogurtovací bakterie dělající hustý jogurt je optimální 43 stupňů, ale pro bakterie, které jsou zdravé (probiotika) je často optimální cca 37 stupňů. Takže nejlepší je na pár hodin teplota kolem 43, aby kleslo pH mléka (prevence množení bakterií ze vzduchu) a pak snížit na těch cca 37 aby se co nejvíc množily ty dobré bakterie.

Zkuste to příště bez zákysu - v tom zákysu může být mnohem víc bakterií, než které tam nasypete z probiotika a výsledkem může být těžká dominance zákysové bakterie a relativně málo těch z probiotického prášku - nekteré si celkem zuřivě konkurují. Minimálně tuto dva kmeny Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium lactis se vám postarají, že jogurtovat to bude i bez kefírového základu.

Pokud výsledný produkt voní a chutná, je to O.K., pokud nevoní a nechutná příjemně, tak produkt nejezte, někde se něco zvrhlo.
Jogurt napřed jde chutí do kysela a v jistém okamžiku začne jít do hořka. Jakmile totiž klesne pH pod nějakou mez, tak se dobrým bakteriím přestane dařit. Takže je potřeba jogurtování zastavit (dát produkt do lednice) dříve, než pH příliš klesne.
----
Prebiotický prášek (krmivo pro bakterie) podle mé zkušenosti sníží kyselost výsledného produktu velmi mírně produkt přisladí, produkt je i hustší, mělo by v něm být víc bakterií a měly by déle přežít v nepřátelském prostředí osídleném jinými bakteriemi.

Já mám vynikající zkušenost s kulturou "Primadophilus Reuteri" - rovněž z z iHerb.

Tak já se tou pasterizací zas tak nezabývám, jinde se tu doporučovalo syrové mléko nebo syrovátka z něj, roky jsem pila kefír že syrového mléka a nikdy mi nic nebylo. Ovšem mléko v obchoděch pasterizované je a tím pádem to já osobně jsem líná více řešit. Každopádně děkuju za připomínku.

Zkusím to příště bez zákysu, ale myslím si že se tam spektrum těch bakterií jen rozšíří. Ono ty špatně bakterie většinou divné smrdí s člověka to odpuzuje, takže to je docela dobrá pojistka.

Moje jogurty nesmrdí vůbec, po zchladnutí v ledničce jsou krásné husté. Jen co jsem si všimla, tak podobně se táhnou \":D\" ale chuťově skvělé, asi to udělala ten zákys. Příští várku zkusím bez něj.

Ten inulin je tam určitě ku prospěchu, ale jsou to další výdaje, takže pokud to není úplně funkční věc, prozatím budu dělat jogurty řidší bez inulinu.

Autor:  pefi [ čtv říj 18, 2018 1:45 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Existuje vazba mezi složením jogurtové kultury a histaminem.

Komu chutnají vývary, víno, sýry, běžné kefíry, ten má možná málo histaminu a pak mu budou prospívat kultury histamin produkující nebo histamin normalizující. Naopak ten kdo má histaminu přebytek, by se měl vyhýbat kulturám histamin produkujícím. Většina jogurtů a kefíru využívá kultury histamin produkující.

Různé zdroje mají informace různě, já jsem posbíral toto:

Histamin produkují: Lactobacillus casei, Lactobacillus Bulgaricus, Streptococcus thermophilus (?), Lactobacillus delbrueckii, Lactobacillus helveticus
Histaminově neutrální: Streptococcus thermophiles (?), Lactobacillus rhamnosus, sem patří zřejmě také Lacotobacilus reuteri
Histamin redukující: Bifidobacterium infantis, Lactobacillus gasseri, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus rhamnosus (zejm. GG), Bifidobacterium longum, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus plantarum .

Stránka 6779 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/