Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Podmáslí, kefír, jogurt
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=583
Stránka 6379

Autor:  Jarda [ sob říj 08, 2016 9:54 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

katka& píše:
Dobry den,
dnes som kv.urazu dostala tetanovku a pred mesiacom som zacala pit domaci kefir - cca.2dl denne. Az potom mi napadlo, ked som moju dnesnu davku uz vypila, ze ked je tak vyborny proti bakteriam, virusom atd., ci nemoze znizit ucinok tetanoveho ockovania? No tu dnesnu varku uz v sebe mam /a zial akurat iba pol hodinu po ockovani som ju vypila \":(\" /, ale ci teraz nemam na par dni radsej kefir vynechat?

To nemůže mít prakticky žádný vliv, bakterie jste dostala do krve a ne do střeva a kefír dáváte do střeva a ne do krve. Sice kefír ovlivňuje imunitu, ale to na nákazu očkováním nemůže mít negativní vliv, patrně se pouze rychleji vytvoří protilátky.

Autor:  Jarda [ sob říj 08, 2016 9:56 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

SemTamTuPrídem píše:
Ahojte.
Vytrávi 2-3dcl čistého kefíru (bez prídavku masla či čohokoľvek iného) do hodiny, ak sa vypije na lačný žalúdok asi hodinu po vypití vody ? Ide mi o to, či si môžem dať o hodinu po vypití takého malého množstva kefíru s malou energetickou hodnotou iné jedlo bez toho, aby sa mi to v žalúdku s kefírom zmiešalo. Alebo ma zaujíma, o akýk čas také malé množstvo kefíru opustí žalúdok.
Ďakujem za odpoveď.

To bude hodně individuální, ale u většiny lidí by měl být po hodině již žaludek prázdný.

Autor:  SemTamTuPrídem [ úte říj 25, 2016 2:48 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Môže titánová lyžica nejak reagovať s kefírom ? Mám na mysli nie miešanie kefírových zŕn titánom, ale namáčanie lyžice do už hotového kefíru bez zŕn (hustejší kefír). Všetko by malo byť v poriadku, však ?

Autor:  martina72 [ stř říj 26, 2016 10:32 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

SemTamTuPrídem píše:
Môže titánová lyžica nejak reagovať s kefírom ? Mám na mysli nie miešanie kefírových zŕn titánom, ale namáčanie lyžice do už hotového kefíru bez zŕn (hustejší kefír). Všetko by malo byť v poriadku, však ?

STTP, ty jsi se snad už úplně zbláznil. Já ti udělám lžíci dřevěnou, ano (ze dřeva umím skoro všechno a živím se tím)? Ostatně, můžeš si ji každý víkend zakoupit na desítkách trhů, vždy je tam nějaký producent dřevěných lžiček. Také si ji můžeš za poměrně malou chvilku vysochat sám.
Mám silné obavy, že budeš za nějakou dobu forum bombardovat dotazy, zda lžíce z tohoto či onoho dřeva v interakci s kefírem nemá za následek degradaci kvality toho kefíru a jak dlouho tam může být ponořená a jak se na té lžíci projevuje to, že nejde úplně umýt (to dřevěná prostě nejde) .....
Mohu ti sehnat i skleněnou, v našem kraji je to suché z nosa, nad plamenem ti tady každý druhý nafrká deset lžiček za pět minut, jakéhokoliv tvaru či rozměru (pro osobní použití).
Co ty vlastně chceš?

Autor:  Moonika [ stř říj 26, 2016 8:04 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pickles

Občas aj taká rada čo je na prvý pohľad "odveci" môže byť veľmi užitočná. Keď sa niekto kukne na "problém" z absolútne iného uhlu:)
Nemyslím že by titan mal vadiť, ale ak by som mala možnosť radšej by som použila lyžicu zo skla alebo porcelánu(ups to malo ísť inam , to o tej lyžici \":D\")

Autor:  Jarda [ ned lis 13, 2016 2:24 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

SemTamTuPrídem píše:
Môže titánová lyžica nejak reagovať s kefírom ? Mám na mysli nie miešanie kefírových zŕn titánom, ale namáčanie lyžice do už hotového kefíru bez zŕn (hustejší kefír). Všetko by malo byť v poriadku, však ?

No vadit by asi neměla, nicméně z hlediska ceny vztažmo k užitné hodnotě je to asi blbost, prostě jak radí člen martina72 dřevo, nebo sklo a dá to komfortu habaděj.

Autor:  laco [ úte lis 15, 2016 10:15 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

zdravim p. Jarda,

mam taku otazku,,

kupujem si zakysanku zo salasa (bohuzial mlieko je pasterizovane, skusam ci je mozne aby mi to robili so suroveho ) , chcem sa opytat, ak ttuto zakupenu zakysanku necham este 1 den prekvasit kefirovou hubou , ma to zmmysel ?

dakujem

Autor:  Jarda [ sob lis 19, 2016 1:04 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

laco píše:
zdravim p. Jarda,

mam taku otazku,,

kupujem si zakysanku zo salasa (bohuzial mlieko je pasterizovane, skusam ci je mozne aby mi to robili so suroveho ) , chcem sa opytat, ak ttuto zakupenu zakysanku necham este 1 den prekvasit kefirovou hubou , ma to zmmysel ?

dakujem

Na to nedovedu odpovědět, to jsem nikdy nezkoušel, ale pokud tam bude mít houba co rozkládat mělo by to fungovat.

Autor:  laco [ sob lis 19, 2016 11:39 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

skusim, dam vediet
vdaka

Autor:  SemTamTuPrídem [ ned led 01, 2017 10:49 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Ahojte.
Vedel by mi niekto napísať, aké nutričné hodnoty majú mliečne kefírové zrná (ja to skôr volám "kefírové halušky"...) ?
Zaujíma ma predovšetkým obsah bielkovín a sacharidov.
Ide totiž o to, že chcem využiť "prebytočné" (premnožené) kefírové zrná/hubičky/halušky 2X
Prvý krát, keď sa mi ich premnoží určitá gramáž, používam ich na "zkefírovanie" buď vody s citrónovou šťavou a trstinovou melasou + troškou mletého muškátového orechu (urobím si punč bez alkoholu), alebo na zkefírovanie zeleninovej šťavy. Potom ich však vyhadzujem, lebo sú akoby "omámené" niečim iným, než je mlieko, druhú várku niečoho iného hneď za sebou by už asi nevydržali, tak.......TAK BY SOM ICH CHCEL ZJESŤ... Normálne si ich rozmixovať do kefíru... Len ma zaujíma, koľko približne majú bielkovín a sacharidov na 100g. Ak niečo "zkefírovávam" spôsobom že použijem premyté kefírové hubičky, tak ich používam okolo 150g. Pijem pol litra kefíru každý deň, rád by som do toho rozmixoval ešte napr. 50g kefírových hubičiek, a zvyšných 2x50g nechal v chladničke, alebo dal do mrazničky a najbližšie použil. Proste ma zaujíma, koľko gramov bielkovín a sacharidov má 100g kefírových zŕn. Hľadal som to na nete, nejak som nenašiel (hľadal som aj v angličtine, mám ju ale slabú).
Ďakujem.

Autor:  SemTamTuPrídem [ ned led 08, 2017 1:13 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Ešte mám jednu otázku....
Dal som si kefír s banánom.... Včera aj dnes...6dcl kefíru + 1 menší banán rozmixovaný do toho, a dodatočne 12 hodín prebehla sekundárna fermentácia v izbovej teplote (24 + 12h)... Chuťovo MŇAMKA... Ale... asi minútu-dve minúty po jeho vypití (ktoré trvalo asi minútu) som šiel na záchod... a išla zo mňa "kaša stolice"... Ale čisto hnedá, bez toho aby to vyzeralo na to, že je to kefír (ten by svojou bielou farbou zosvetlil stolicu)... To sa mi stalo aj dnes, aj včera... Avšak úplne bez bolesti žalúdka, brucha...
Otázka znie.... VYCHÁDZA ZO MŇA KEFÍR ? ČI ? .... Príde mi nemožné, aby vyšiel tak rýchlo.... Veď keď si robím shankapraksalanu slanou vodu, trvá aj 20 minút niekedy, kým mi z hrubého čreva vyjde "prvý prúd" slanej vody...
Prešlo už 30 minút, a práve som si grgol. V grcu cítim príjemnú arómu "banánového kefíru"... Keby mnou len prešiel, tak asi by som nemal taký grg, však ? ...
Hnevá ma to... \":)\"

Autor:  pv33 [ ned led 08, 2017 1:40 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

SemTamTuPrídem píše:
Ešte mám jednu otázku....
Dal som si kefír s banánom.... Včera aj dnes...6dcl kefíru + 1 menší banán rozmixovaný do toho, a dodatočne 12 hodín prebehla sekundárna fermentácia v izbovej teplote (24 + 12h)... Chuťovo MŇAMKA... Ale... asi minútu-dve minúty po jeho vypití (ktoré trvalo asi minútu) som šiel na záchod... a išla zo mňa "kaša stolice"... Ale čisto hnedá, bez toho aby to vyzeralo na to, že je to kefír (ten by svojou bielou farbou zosvetlil stolicu)... To sa mi stalo aj dnes, aj včera... Avšak úplne bez bolesti žalúdka, brucha...
Otázka znie.... VYCHÁDZA ZO MŇA KEFÍR ? ČI ? .... Príde mi nemožné, aby vyšiel tak rýchlo.... Veď keď si robím shankapraksalanu slanou vodu, trvá aj 20 minút niekedy, kým mi z hrubého čreva vyjde "prvý prúd" slanej vody...
Prešlo už 30 minút, a práve som si grgol. V grcu cítim príjemnú arómu "banánového kefíru"... Keby mnou len prešiel, tak asi by som nemal taký grg, však ? ...
Hnevá ma to... \":)\"

Kdyz neco snis, tak nastava pohyb ve strevech a muze dojit k vyprazneni. Ale nevyjde z tebe to co jsi zrovna snedl, ale to, co je na rade nejbliz k vychodu. Posune se zkratka cely obsah strev. Anglicky se stolice nazyva pohyb strev (bowel movement). Zkratka nove jidlo jaksi zatlaci na to jidlo, co uz je ve strevech. Presneji asi ten posun iniciuje nejake cidlo v zaludku a nastava diky peristaltice ten posun. Kdyz mas streva po sance, tak pri dalsim jidle k vyprazdneni nedojde, protoze jsou streva prazdna. Az kdyz se streva postupne naplneji, tak dalsi posun znamena vyprazdneni.

Autor:  SemTamTuPrídem [ ned led 08, 2017 3:40 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

pv33 píše:
Kdyz neco snis, tak nastava pohyb ve strevech a muze dojit k vyprazneni. Ale nevyjde z tebe to co jsi zrovna snedl, ale to, co je na rade nejbliz k vychodu. Posune se zkratka cely obsah strev. Anglicky se stolice nazyva pohyb strev (bowel movement). Zkratka nove jidlo jaksi zatlaci na to jidlo, co uz je ve strevech. Presneji asi ten posun iniciuje nejake cidlo v zaludku a nastava diky peristaltice ten posun. Kdyz mas streva po sance, tak pri dalsim jidle k vyprazdneni nedojde, protoze jsou streva prazdna. Az kdyz se streva postupne naplneji, tak dalsi posun znamena vyprazdneni.

Ďakujem za odpoveď PV. Ale už pôjdem asi štvrtý krát.... Aká voda (ktorá nariedila stolicu by tam čo robila ? ... Pijem pred jedlom v dvojhodinovom okne 1,2L tekutín, na pol litra 5 štipiek himalájskej soli do vody, a do toho aj trochu kvasenej limonády bez soli (kvasenej kefírom)... žeby mi to zišlo do čriev ? Ťažko, dnes som močil už dosť krát... Ech...škoda, že nemám doma laboratórium a že nie som chemik, hneď by som odobral vzorku, a zistil...

Autor:  Jarda [ ned led 08, 2017 6:38 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

SemTamTuPrídem píše:
Ahojte.
Vedel by mi niekto napísať, aké nutričné hodnoty majú mliečne kefírové zrná (ja to skôr volám "kefírové halušky"...) ?
Zaujíma ma predovšetkým obsah bielkovín a sacharidov.
Ide totiž o to, že chcem využiť "prebytočné" (premnožené) kefírové zrná/hubičky/halušky 2X
Prvý krát, keď sa mi ich premnoží určitá gramáž, používam ich na "zkefírovanie" buď vody s citrónovou šťavou a trstinovou melasou + troškou mletého muškátového orechu (urobím si punč bez alkoholu), alebo na zkefírovanie zeleninovej šťavy. Potom ich však vyhadzujem, lebo sú akoby "omámené" niečim iným, než je mlieko, druhú várku niečoho iného hneď za sebou by už asi nevydržali, tak.......TAK BY SOM ICH CHCEL ZJESŤ... Normálne si ich rozmixovať do kefíru... Len ma zaujíma, koľko približne majú bielkovín a sacharidov na 100g. Ak niečo "zkefírovávam" spôsobom že použijem premyté kefírové hubičky, tak ich používam okolo 150g. Pijem pol litra kefíru každý deň, rád by som do toho rozmixoval ešte napr. 50g kefírových hubičiek, a zvyšných 2x50g nechal v chladničke, alebo dal do mrazničky a najbližšie použil. Proste ma zaujíma, koľko gramov bielkovín a sacharidov má 100g kefírových zŕn. Hľadal som to na nete, nejak som nenašiel (hľadal som aj v angličtine, mám ju ale slabú).
Ďakujem.

Nikdy jsem nic takového nikde neviděl a silně pochybuji že by kefírky někdo odborně zkoumal zrovna z tohoto hlediska.

Autor:  SemTamTuPrídem [ úte úno 07, 2017 11:06 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Podmáslí, kefír, jogurt

Ahojte.
Mám otázku.......... Hovorí sa, že keď sa robí kefír z pasterizovaného (nemyslím teraz UHT) mlieka, tak kefírové zrná pasterizovanému mlieku pomôžu "ožiť"...... Moja otázka znie : Keď naložím v izbovej teplote na 12 hodín do hotového kefíru (vyrobenom zo SUROVÉHO mlieka) vykvasený, ale po vykvasení už uvarený ovos (zmixovaný), pomôže mu kefír "ožiť" ? Keď pomôže pasterizovanému/vysokopasterizovanému mlieku, prečo nie uvarenej kaši z kvaseného ovsa/pohánky... ? (rečnícka otázka) ...
Ďakujem za prípadnú odpoveď...

Stránka 6379 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/