Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je čtv srp 22, 2019 2:19 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1110 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 70, 71, 72, 73, 74  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: čtv dub 18, 2019 11:37 pm 
Offline

Registrován: ned lis 23, 2014 10:06 pm
Příspěvky: 69
Jednorazovy_Nick píše:
...SKÚSTE AJ VY... nie sú nutné jogurtové kultúry, ani kefírové zrná.... Neviem koľko druhov bifidobaktérií a laktobacilov sa v skysnutom mlieku nachádza... Ale myslím, že ich množstvo bude dostačujúce...

Voľakedy každé mlieko z mliekarne pekne skyslo a buď sa vypilo kyslé alebo sa mierne zahrievalo a po precedení sme mali chutný tvaroh, aký sa dnes ani nedá kúpiť.
Dnes je ale ten problém, že zohnať mlieko ktoré skysne a nezhnije nie je také jednoduché.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pát dub 19, 2019 11:07 am 
Offline

Registrován: sob zář 01, 2018 11:00 pm
Příspěvky: 285
Jarda píše:
Tam se vám již odděluje syrovátka tedy proces probíhá moc dlouho musíte buď snížit teplotu nebo zkrátit čas.

A vadí to, pán Jarda ? Lebo pred hodinou som vypil novú várku zkysnutého mlieka, ale kyslo kratší čas, ešte sa neoddelila syrovátka, a jeho chuť teda nič moc... Lepšia bola tá, keď mlieko kyslo dlhšie... Táto várka (kratšie kysnutie" má jemnučký nádych do horka. Mlieko som použil rovnaké.
Takže keď mi viac chutí "skysnutejšie", je to v poriadku ?

_________________
ZEM JE PLOCHÁ, rozumný slovák vám o tom povie vo videách na túto tému, všetko pochopíte :
https://www.youtube.com/channel/UCpbR9t ... IEw/videos


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pát dub 19, 2019 11:14 am 
Offline

Registrován: sob zář 01, 2018 11:00 pm
Příspěvky: 285
Tamariška píše:
Voľakedy každé mlieko z mliekarne pekne skyslo a buď sa vypilo kyslé alebo sa mierne zahrievalo a po precedení sme mali chutný tvaroh, aký sa dnes ani nedá kúpiť.
Dnes je ale ten problém, že zohnať mlieko ktoré skysne a nezhnije nie je také jednoduché.

Zisťujem, že 7 hodín kysnuté mlieko pri 42 stupňoch (40 stupňové vložené do jogurtovača s veľkou nádobkou) a potom 10 hodín v odpojenom jogurtovači (keď chladlo zo 42 stupňov na izbovú teplotu) je pre mňa málo... Mlieko ma akoby tri chute.... sladkú, horkú a kyslú.... Ale veľmi nevýrazné.... Skúsim ho kysnúť v jogurtovači najbližšie (sobota doobeda) 10-11 hodín, a ešte nechám v odpojenom jogurtovači cez noc.... uvidím, či bude zmena... Lebo neviem, či sa za ten čas namnožilo dostatok probiotík....

_________________
ZEM JE PLOCHÁ, rozumný slovák vám o tom povie vo videách na túto tému, všetko pochopíte :
https://www.youtube.com/channel/UCpbR9t ... IEw/videos


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pát dub 19, 2019 12:34 pm 
Offline

Registrován: pát čer 08, 2018 10:44 am
Příspěvky: 366
Sladká a a kyselá jsou správně, ale hořká podle mě znamená, že už se to jogurtuje příliš dlouho, nebo že se prosadila nějaká nechutná (nejedlá) bakterie. Hořký produkt okamžitě vyhazuji.

Když dodáte jako základ jogurtovací kulturu, tak laktobacily rychle sníží pH, což značně zpomalí množení nedobrých bakterií. Pokud necháváte mléko zkysnout jen tak, tak je to úplná loterie co se vám tam namnoží.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pát dub 19, 2019 4:10 pm 
Offline

Registrován: sob zář 01, 2018 11:00 pm
Příspěvky: 285
Pefi : horka chut je len uplne na pozadi...asi ako ked das do deci vody za malu stipku chloridu horecnateho... Trosky horky "na pozadi" je vsak aj kefir... Kefir je mliecnokyslo-sladko-trpko-horky.... Pamàtam si dobre tu chut, pil som ho pravidelne asi rok pred X rokmi....

_________________
ZEM JE PLOCHÁ, rozumný slovák vám o tom povie vo videách na túto tému, všetko pochopíte :
https://www.youtube.com/channel/UCpbR9t ... IEw/videos


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pát dub 19, 2019 9:39 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 26549
Bydliště: Poděbrady
Jednorazovy_Nick píše:
A vadí to, pán Jarda ? Lebo pred hodinou som vypil novú várku zkysnutého mlieka, ale kyslo kratší čas, ešte sa neoddelila syrovátka, a jeho chuť teda nič moc... Lepšia bola tá, keď mlieko kyslo dlhšie... Táto várka (kratšie kysnutie" má jemnučký nádych do horka. Mlieko som použil rovnaké.
Takže keď mi viac chutí "skysnutejšie", je to v poriadku ?

Ne to ničemu nevadí akorát je nutné složky zase promíchat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: sob dub 20, 2019 1:03 pm 
Offline

Registrován: pát kvě 25, 2018 3:18 pm
Příspěvky: 96
Netuším, jestli se to tu už řešilo, ale začala jsem asi před dvěma měsíci dělat domácí jogurty z jogurtových kultur villi a filmjonk a musím říct, že to je jedna z nejužitečnějších věcí, které doma mám. Kefírové houbičky jsou fajn, jen ne vždy je čas to cedit atd.. a tohle je pro ultra pohodlné a maximálně časově vytížené lidi úplný ideál! Dokonce mi to jí i manžel, který se kefíru ani netkne. Znáte někdo?Pochází to původně ze severských zemí a existuje tam také dost druhů, já mám jen tyto dva... základní, bych je nazvala. Dělávala jsem i domácí jogurty, jak psal pefi o několik příspěvků dříve, podle podobného postupu, dost jsme to tehdy spolu řešili a vytunili to suprově :D ale všechno to bylo dost pracné a tohle se dá prostě jen lžička jogurtu a jedete dál. Jsem tak nadšená, že už jogurtuje komplet celé moje okolí včetně zarytých skeptiků ohledně čehokoliv zdravého.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: sob dub 20, 2019 2:19 pm 
Offline

Registrován: sob zář 01, 2018 11:00 pm
Příspěvky: 285
Je mozne, ze nedostatocne skysnute mlieko moze niekomu sposobovat nafuknute brucho a ciastocne zahlienenie ? Vcera a dnes som mal nalacno (najedenie sa az o 75-85min) 5dcl skysnuteho suroveho kvalitneho mlieka, ale skor by som povedal ze bolo len "poloskysnute". Dnes to bola moja stvrta porcia skysnuteho mlieka v zivote, prve dve porcie (spolu liter) mibtaky problem nesposobili. Moze to byt preto, ze prve dve porcie boli viac skysnute ako vcerajsia a dnesna porcia ? Alebo skratka len probiotika zo skysniteho mlieka ozdravuju zaludok a crevo, nastoluju tam rovnovahu, a to nafuknutie brucha je len docasne ?
MA S TYM NIEKTO SKUSENOSTI ?

_________________
ZEM JE PLOCHÁ, rozumný slovák vám o tom povie vo videách na túto tému, všetko pochopíte :
https://www.youtube.com/channel/UCpbR9t ... IEw/videos


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: sob dub 20, 2019 4:48 pm 
Offline

Registrován: ned úno 25, 2018 9:53 pm
Příspěvky: 241
Jednorazovy_Nick píše:
Je mozne, ze nedostatocne skysnute mlieko moze niekomu sposobovat nafuknute brucho a ciastocne zahlienenie ? Vcera a dnes som mal nalacno (najedenie sa az o 75-85min) 5dcl skysnuteho suroveho kvalitneho mlieka, ale skor by som povedal ze bolo len "poloskysnute". Dnes to bola moja stvrta porcia skysnuteho mlieka v zivote, prve dve porcie (spolu liter) mibtaky problem nesposobili. Moze to byt preto, ze prve dve porcie boli viac skysnute ako vcerajsia a dnesna porcia ? Alebo skratka len probiotika zo skysniteho mlieka ozdravuju zaludok a crevo, nastoluju tam rovnovahu, a to nafuknutie brucha je len docasne ?
MA S TYM NIEKTO SKUSENOSTI ?

Prostě jen nejsi na mléko zvyklý.Musí se mikroflóra přizpůsobit.Asi by to chtělo transplantaci stolice od kojence.
:D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: ned dub 21, 2019 11:43 am 
Offline

Registrován: sob zář 01, 2018 11:00 pm
Příspěvky: 285
ZDENINA : Ano, chcelo, aj by som mal moznost od maleho dietata, no nebolo kojene, takze by to nepomohlo .....
Inak mlieko skysnute formou 15hodin v jogurtovaci, kde sa uz oddeli srvatka od ostatnych zloziek (a preto ho treba take rozmixovat)...prostd chuti lepsie, nez ked je skysnute menej....
Akurat na dne pohara mi ostane nedokonalo rozmixovany tvaroh... :D ... Co mi nijak nevadi....kedze je surovy, tak kazein nie je degradovany, a tym padom neskodi tak, ako skodi kazein z pasterizovaneho mlieka/tvarohu. Lebo srvatkove bielkoviny neskodia ani pasterizovane, no kazein (tusim, ze je to 85% podiel bielkovin z mlieka) tepelne upraveny je skodlivy....

_________________
ZEM JE PLOCHÁ, rozumný slovák vám o tom povie vo videách na túto tému, všetko pochopíte :
https://www.youtube.com/channel/UCpbR9t ... IEw/videos


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pon dub 22, 2019 1:49 pm 
Offline

Registrován: sob zář 01, 2018 11:00 pm
Příspěvky: 285
KYŠKA

1 litr mléka (nikoli trvanlivého, nejlépe v biokvalitě)
kelímek zakysané smetany

Mléko přelijeme do džbánu a rozmícháme v něm kelímek zakysané smetany. Džbán přikryjeme složenou čistou utěrkou a necháme stát v normální pokojové teplotě. Mléčné bakterie začnou pracovat a za pár dnů máme skvělou a hustou kyšku. Houstnoucí mléko ve džbánu můžeme občas promíchat. A jak poznáme, že je kyška hotová? Úplně jednoduše – zkrátka ji ochutnáme. Za tři až čtyři dny už si na kyšce můžeme pochutnávat. Džbán s kyškou přemístíme do lednice a tam kyška ještě dalších pár dnů vydrží.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Mate s tym niekto skusenost ? Mozno by to bolo zaujimave striedat so samotnym skysnutym mliekom..... Lebo tipujem, ze kyška bude mat teoxhu rozdielne zastupenie probiotickych kultur..... Alebo bude rovnake ?
(osobne by som kysnutie urychlil v jogurtovaci, idealne s velkou nadobou)

_________________
ZEM JE PLOCHÁ, rozumný slovák vám o tom povie vo videách na túto tému, všetko pochopíte :
https://www.youtube.com/channel/UCpbR9t ... IEw/videos


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kyška
PříspěvekNapsal: pon dub 22, 2019 2:04 pm 
Offline

Registrován: sob zář 01, 2018 11:00 pm
Příspěvky: 285
Jarda píše:
Sikora píše:
Rád bych znal Váš názor na kyšku z nepasterizovaného domácího kravského mléka.Dík
Sice netuším jak přesně si to sám vyrábíte, ale pokud to neprojde potravinářským průmyslem, tak to bude asi v pořádku. Já si ji nevyrábím, čili přímou zkušenost s tím nemám a dávám přednost tradičnímu domácímu kefíru. Jakýkoliv další produkt, jako tvaroh a domácí sýr, se totiž vyrobením z kefíru stává neporovnatelně zdravější, než pouhý produkt ze zkyslého mléka.

Pan Jarda, plati to stale, alebo ste ten 9 rocny (prispevok spred 9 rokov) nazor prehodnotil ? To "neporovnatelne zdravejsi" sa mi totiz nezda... Podla mna bude v skysnutom mlieku (kyska = surove mlieko kde sa pred kysnutim prida kysla smotana) dostatok druhov probiotickych bakterii, a v kyske mozno este viac (ak v kyske nejde len o inu konzisteniu a väcsie mnozstvo tuku v porovnani so samotnym skysnutym mliekom)....
Kefir bude mat viac kmenov, ale nie kazdemu chuti, zas robit z neho "sväty gral" by asi nebolo spravne (nepisem, ze Vy tak cinite), a napriklad mne ste odporucil na zlepsenie mikroflory grecky jogurt, aj ked som sa pytal, ci kefir nebude lepsia varianta.

Dakujem za reakciu :-) (hlavne kefir vs. kyska)

_________________
ZEM JE PLOCHÁ, rozumný slovák vám o tom povie vo videách na túto tému, všetko pochopíte :
https://www.youtube.com/channel/UCpbR9t ... IEw/videos


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: stř dub 24, 2019 10:41 am 
Offline

Registrován: sob zář 01, 2018 11:00 pm
Příspěvky: 285
...kupil som si KYŠKU (zlozenie : mlieko, smotanova kultura) v obchode.... Znacka "Moja Kravička" ..... pil som dnes, datum spotreby 26.4. .... Moja prva "Kyška".... Prekvapila ma dost horkou chutou... Dufam, se mi nic nebude :D
MATE NIEKTO SKUSENOST S KYŠKOU Z OBCHODU ? TIEZ BOLA DOST HORKA ?

_________________
ZEM JE PLOCHÁ, rozumný slovák vám o tom povie vo videách na túto tému, všetko pochopíte :
https://www.youtube.com/channel/UCpbR9t ... IEw/videos


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kyška
PříspěvekNapsal: stř dub 24, 2019 12:57 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 26549
Bydliště: Poděbrady
Jednorazovy_Nick píše:
Pan Jarda, plati to stale, alebo ste ten 9 rocny (prispevok spred 9 rokov) nazor prehodnotil ? To "neporovnatelne zdravejsi" sa mi totiz nezda... Podla mna bude v skysnutom mlieku (kyska = surove mlieko kde sa pred kysnutim prida kysla smotana) dostatok druhov probiotickych bakterii, a v kyske mozno este viac (ak v kyske nejde len o inu konzisteniu a väcsie mnozstvo tuku v porovnani so samotnym skysnutym mliekom)....
Kefir bude mat viac kmenov, ale nie kazdemu chuti, zas robit z neho "sväty gral" by asi nebolo spravne (nepisem, ze Vy tak cinite), a napriklad mne ste odporucil na zlepsenie mikroflory grecky jogurt, aj ked som sa pytal, ci kefir nebude lepsia varianta.

Dakujem za reakciu :-) (hlavne kefir vs. kyska)

Tak přehodnotil, to asi moc ne k tomu není zásadní důvod. Vycházím z předpokladu že pomocí kefírových zrn namnožím v mléce pokaždé zhruba stejné kmeny, což u kysaného mléka určitě neplatí tam se může množit kde co a ne vždy jenom to prospěšné. Kyška jak ji popisujete vám opět do určité míry umožňuje proces kontrolovat alespoň co do skladby kmenů, tedy je asi z tohoto pohledu v zásadě porovnatelná s kefírem, ale určitě nejde o stejné druhy bakteriálních nebo jiných mikroorganizmů, třeba kefír vzniká i působením kvasinek. Totéž platí pro ten zmíněný jogurt kde se bavíme o konkrétních kmenech bakterií které jsou pro střevo velice prospěšné a celkem zásadně se liší třeba od toho kefíru. Vždy je potřeba si nastudovat jaké zhruba druhy a kmeny se v daném produktu vyskytují a dle toho upřednostňovat ten či onen výrobek.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: stř dub 24, 2019 8:03 pm 
Offline

Registrován: sob zář 01, 2018 11:00 pm
Příspěvky: 285
Jednorazovy_Nick píše:
KYŠKA

[i]1 litr mléka (nikoli trvanlivého, nejlépe v biokvalitě)
kelímek zakysané smetany

Mléko přelijeme do džbánu a rozmícháme v něm kelímek zakysané smetany....(...)

Clovek by si pommyslel, ze postaci aj 50-60g takej smotany... Alebo sa mylim ? Ved aj ked sa robi obycajny domaci jogurt, nepouziva sa na liter mlieka cely kelimok bieleho jogurtu...
Zaujimalo by ma, ci mi vystaci KVALITNA domaca "5 dnova" extra husta kysla smotana o vahe 250g na to, aby spravila zo 4L suroveho mlieka kyšku.... Neviem ako to zistit, neviem co kyška "uz" je, a co "este" nie je...
Preto skor taka otazka... Malo by postacit 60g velmi kvalitnej "gazdovskej" poctivej kyslej smotany na 1L mlieka, aby z toho vznikla kyška ?
Dakujem za odpoved.

_________________
ZEM JE PLOCHÁ, rozumný slovák vám o tom povie vo videách na túto tému, všetko pochopíte :
https://www.youtube.com/channel/UCpbR9t ... IEw/videos


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1110 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 70, 71, 72, 73, 74  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz