Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je čtv bře 28, 2024 4:17 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Rezistentní škroby - resistant starch
PříspěvekNapsal: čtv bře 01, 2018 4:59 pm 
Offline

Registrován: čtv bře 01, 2018 4:51 pm
Příspěvky: 9
Dobry den

Aky nazor mate na pouzivanie skrobu(zemiakoveho, zelene banany)?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: resistant starch
PříspěvekNapsal: pát bře 02, 2018 11:18 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28242
Bydliště: Poděbrady
I1ilan píše:
Dobry den

Aky nazor mate na pouzivanie skrobu(zemiakoveho, zelene banany)?

To je dosti individuální, ne každý to musí dobře snášet a konkrétně ty banány jsou pro místní podmínky opravdu dosti exotické a myslím že moc velkému procentu lidí vyhovovat nebudou. Rezistentní škroby jsou ale i v mnoha místních potravinách, které nejsou tolik sporné z uživatelského hlediska.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát bře 02, 2018 11:49 am 
Offline

Registrován: čtv bře 01, 2018 4:51 pm
Příspěvky: 9
Dost som cital(napr tu: http://www.gestaltreality.com/2014/02/2 ... ise-guide/) ohladom konzumacie na podporu probiotickych kultur v hrubom creve.Sam uz nejaku dobu pouzivam klasicky zemiakovy skrob v spojeni s domacim kefirom.A naozaj mozem potvrdit, ze to ma vplyv na moju imunitu.Pouzivam klasicky solamil, ktory si rozmiesam s kefirom a vypijem.
Je to jedna z ciest v boji proti problemom s kandidozou a inymi hubami v tele.Pretoze vecsina aj tu uvadzanych technik sice huby v tele zabije, ale po case sa situacia zopakuje, kedze na po nich uvolnenom mieste by sa mali objavit probitoika.Avsak do hrubeho creva je velmi tazke az nemozne dostat samotnu probitoicku kulturu, v tomto velmi pomaha skrob.Ten je priamo potravou pre crevne bakterie.Tie pri jeho spracovavani produkuju latky, ktore uz sami o sebe nicia patogeny(huby) v hrubom creve a tym velkou mierou prispievaju k regeneracii prospesnej flory.
Tolko moj nazor.A ako som uviedol sam uz dlhsiu dobu skrob konzumujem.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát bře 02, 2018 12:06 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28242
Bydliště: Poděbrady
I1ilan píše:
Dost som cital(napr tu: http://www.gestaltreality.com/2014/02/2 ... ise-guide/) ohladom konzumacie na podporu probiotickych kultur v hrubom creve.Sam uz nejaku dobu pouzivam klasicky zemiakovy skrob v spojeni s domacim kefirom.A naozaj mozem potvrdit, ze to ma vplyv na moju imunitu.Pouzivam klasicky solamil, ktory si rozmiesam s kefirom a vypijem.
Je to jedna z ciest v boji proti problemom s kandidozou a inymi hubami v tele.Pretoze vecsina aj tu uvadzanych technik sice huby v tele zabije, ale po case sa situacia zopakuje, kedze na po nich uvolnenom mieste by sa mali objavit probitoika.Avsak do hrubeho creva je velmi tazke az nemozne dostat samotnu probitoicku kulturu, v tomto velmi pomaha skrob.Ten je priamo potravou pre crevne bakterie.Tie pri jeho spracovavani produkuju latky, ktore uz sami o sebe nicia patogeny(huby) v hrubom creve a tym velkou mierou prispievaju k regeneracii prospesnej flory.
Tolko moj nazor.A ako som uviedol sam uz dlhsiu dobu skrob konzumujem.

Tak já přeci netvrdím že to nejde, jenom tvrdím že to jde pomocí stravy a to nijak nevyvrací vaše závěry, ale ne každému musí ten vámi zmíněný postup fungovat. Navíc pokud bude mít ten člověk SIBO, jeho potíže se tak výrazně zhorší a to pak asi cesta není. Na to co a v jaké skladbě by mělo vůbec ve střevě opravdu být se vede hodně široká diskuze od zastánců probiotik až po odmítače čehokoliv kteří razí že je třeba zlikvidovat veškeré šmejdy tedy jak dobré, tak špatné a funguje to kupodivu také. Podle všeho hodně záleží na tom kdy ten škrob do stravy zařadíte a i jak ho zařadíte, tam je podle mě limitující faktor aby to člověku mohlo vůbec být ku prospěchu.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát bře 02, 2018 12:27 pm 
Offline

Registrován: čtv bře 01, 2018 4:51 pm
Příspěvky: 9
Rad by som sa teda spytal, co konkretne pouzivate Vy na podporu probiotik, a ktore probiotika by ste odporucil?
Dakujem.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát bře 02, 2018 1:21 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28242
Bydliště: Poděbrady
I1ilan píše:
Rad by som sa teda spytal, co konkretne pouzivate Vy na podporu probiotik, a ktore probiotika by ste odporucil?
Dakujem.

Tam vám bude fungovat třeba uvařená rýže, kterou necháte do druhého dne v ledničce a stejně fungují třeba vařené brambory, nebo pohanka, některé luštěniny, psyllium, pektin, inulin z čekanky. Vše mě to připadá mnohem menší problém než čistý škrob, případně ty plantainy, to bych řekl že jste si vybral ty nejproblematičtější položky. Každopádně pokud vám to funguje a nemáte po tom nějaké potíže tak není důvod to měnit. Dá se na to jít i jinak než dodávat a krmit probiotika třeba aplikací Floraphage http://www.pro-zdravi-az.cz/161-floraph ... tiplikator, tedy živého viru, který inhibuje patogenní bakterie a tím zametá cestu pro uchycení a namnožení těch správných bakterií. Ty tak jako tak ve střevě vždy jsou, ale v malém počtu a hodně záleží aby jste je neměl v tenkém střevě tedy to bude opravdu případ od případu jiné.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát bře 02, 2018 7:02 pm 
Offline

Registrován: pon srp 14, 2017 8:13 pm
Příspěvky: 501
Milan, a co tak (k tomu vsetkemu) pridat 2L klystir s teplou (30 stupnov) vodou so silnym probiotickym praskom ? Idealne po sankhapraksalane...
A potom dva krat tyzdenne taky litrovy klystir (po velkej potrebe) s probiotickym praskom (z tobolky)... A cele crevo budes mat osidlene. Ked to budes robit mesiac, tak to podla mna bude mat velky ucinok, ak to podporis aj nadalej tym rezistentnym skrobom (ja osobne to riesim predtym uvarenou, a potom tak na 35 stupnov zohriatou fermentovanou obilnou ci obilno-strukovinnou kasou...v zaludku mas aj tak 38 stupnov, takze nevidim dovod jest to studene ci studeno-vlazne (21 stupnov...kvazi izbova teplota...to odporucaju niektori, ktori asi nerozmyslaju, ze kym sa dostane rezistentny skrob do brubeho creva, tak X ci XY hodin bude v teplom ludskom tele...)...

(Inak neodporucam knihu "ZDRAVÁ STŘEVA" od Justin a Erica Sonnenburgovi..... Oni riesia VYLUCNE vyzivu mikrobiomu, vyziva ostatnych casti tela ich NEZAUJIMA, myslia si, ze vlaknina a rezistentny skrob vyriesia VSETKO, pre nich vitaminy a mineraly, atd, neznamenaju asi nic, KEDZE ICH V KNIHE ANI NESPOMINAJU (!!!) .... Hania nasytene tuky, hania cervene mäso, ospevuju polynenasytene tuky, nepriamo vyzdvihuju vegetarianov a dokonca veganov... Tazky FAIL...skoda vyhodenych penazi...ALE...nedavam knihe znamku "5". Davam 3-.... Dozvedel som sa tam o prurodzenom porode & osidleni tela dietata dolezitymi mikrobmi, kojenie ako zdroj probiotik AJ rezistentnych skrobov, pripomenul si fekalnu transplantaciu ktora sa tu prebera... Lenze ked doktorko nepriamo odporuca pouzivat mikrovlnku na zohrkevanie jedla a napojov, plus vytknute veci spomenute vyssie...tak...to inak ako "tri minus" nejde... .)

_________________
29.8. 2018 .......... Myslím, že by už aj stačilo.... :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon bře 12, 2018 3:42 pm 
Offline

Registrován: pon srp 14, 2017 8:13 pm
Příspěvky: 501
Zaujimalo by ma, ci ked zohrejem uz den ci viac dni vychladnutu uvarenu kasu na teplotu 95-100 stupnov (ak je to 1 porcia, viem to zohriat aj tak "vysoko"), ci v nej ostane rezistentny skrob...
Jedna sa mi totiz o vmiesanie dvoch "roztrepanych" vajec do kase, a uvarit ich v nej "zhomogenizovane" s kasou, aby sa s nou dokonalo zmiesali... Potom pockat mym to vychladne, a zjest....ale s tym, ze nechcem prist o rezistentny skrob... Hmm...

_________________
29.8. 2018 .......... Myslím, že by už aj stačilo.... :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon bře 12, 2018 4:23 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28242
Bydliště: Poděbrady
JednorazovyNICK píše:
Zaujimalo by ma, ci ked zohrejem uz den ci viac dni vychladnutu uvarenu kasu na teplotu 95-100 stupnov (ak je to 1 porcia, viem to zohriat aj tak "vysoko"), ci v nej ostane rezistentny skrob...
Jedna sa mi totiz o vmiesanie dvoch "roztrepanych" vajec do kase, a uvarit ich v nej "zhomogenizovane" s kasou, aby sa s nou dokonalo zmiesali... Potom pockat mym to vychladne, a zjest....ale s tym, ze nechcem prist o rezistentny skrob... Hmm...

Tak škrob tam předpokládám bude, ale z pohledu glykemie to bude fungovat naprosto jinak.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte bře 13, 2018 2:39 pm 
Offline

Registrován: čtv bře 01, 2018 4:51 pm
Příspěvky: 9
Predpoklada sa, ze skrob (konecny produkt fotosyntezy rastlin) by mal tvorit zakladnu cast nasej stravy.Ale ako sa zacala strava tepelne upravovat zacala sa menit aj skladba skrobu v nej. A tym padom vlastne "dobre bakterie" v crevach nemaju vyzivu, a vlastne dochadza k problemom, ktore su dnes uz asi u kazdeho z nas.Takze sa odporuca primat skrob v koncetrovanej forme(zemiakovy skrob, zelene banany atd.)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř bře 14, 2018 10:21 am 
Offline

Registrován: pon srp 14, 2017 8:13 pm
Příspěvky: 501
I1ilan píše:
Predpoklada sa, ze skrob (konecny produkt fotosyntezy rastlin) by mal tvorit zakladnu cast nasej stravy.

A ty si sa s konom zrazil, ze ? \":roll:\"
Tym vlastne tvrdis, ze sacharidy su nadradene tukom a bielkovinam, pricom tuky a bielkoviny (kedze udajne zakladna cast nasej stravy su skroby) by mali tvorit doplnok... \":D\" ...
Preto sa prirodne narody stravujuce skrobom ako zakladnou castou ich stravy, dozivaju z prirodnych narodov najmenej rokov, ze ? \":lol:\"
Skrob je DOPLNOK... DOPLNOK. Zaklad su tuky a bielkoviny. Nie skroby. Alebo takto - s minimom skrobov (nepisem ze s uplnou absenciou) ale s dostatkom zivocisnych tukov a bielkovin clovek moze byt zdravy a pevny (ked cvici, alebo fyzicky pracuje). Ak zakladnou castou su skroby, mozog, cievy, koza, kosti, svaly, su minimalne vyzivovane...co vedie k predcasnej smrti.
Skroby najviac zatazuju pecen (ak maju tvorit nosnu cast prijimanych kalorii - cize ich potom musi byt vela), obsahuju najmenej v tukoch rozpustnych vitaminov, a navyse (s vynimkou strukovin) minimum bielkovin. Cim viac sacharidov/skrobov v strave, tym väcsia potreba bielkovin, pretoze sacharidy "horia" v bielkovinovom "ohni"...
Prirodne narody (aj sucasnost u niektorych civilizovanych ludi) dokazuju, ze najzdravsia je potrava nizkosacharidova (NETVRDIM ZE KETOZA), s dostatkom bielkovin a tukov (tukov ma byt hmotnostne o nieco viac nez bielkovin).
Kedysi som si myslel, ze tukov v strave mozem mat ako vtedy 80kg vaziaci relativne svalnaty aj 400-450g denne (a na tok som aj fungoval nejake 2 roky, tusim v rokoch 2011-2012). Bol to BLUD, pretoze to ke uz velky nepomer medzi bielkovinami a tukmi obsiahnutymi v tele akychkolvek zivocichov. V kazdom pripade zvierata si pochutnavajun a tuku, vyhladavaju ho v tele zivocicha ktoreho konzumuju, ALE rozhodne to nebude v pomere 4:1 (tuky : bielkoviny), ako bolo v tych casoch u mna, ale mozno v pomere 2:1, 1,5:1, 1,X:1 (podla toho ake zviera ulovili a ake casti tela sa im ujdu).
Zaklad je naordinovat si racionalne mnozstvo sacharidov (aby to nebola ketoza, ale aby stale slo o nizkosacharidovy jedalnicek), mnozstvo bielkovin (v takom mnozstve aby sa dala budovat svalova hmota, ci kvalitne udrziavat uz rozvinuta svalova hmota), a tuky (zivocisne su prvotne, kokosovy a olivovy len ako doplnky) v zavislosti od energetickej potreby organizmu.
A nie ze "skrob by mal tvorit zakladnu cast nasej stravy"... \":D\" Tuk ho ma kaloricky prevazovat aspon 2x... Cize kaloricky zaklad ma tvorit TUK (je o nieco viac nez dvojnasobne kaloricky v porovnani so sacharidmi a bielkovinami na 1g), sacharidy a bielkoviny by kludne mohli byt na rovnakej urovni vramci kalorii. Idealne sacharidov o cosi malo viac nez bielkovin. Ale bielkovin urcite o mnozstve 1,5g na kg telesnej hmotnosti. Pre kazdeho kto nesedi na vozicku, alebo cely den pri PC, necvici, a z prace ide domov autom, a je takmer bez svaloviny.
Malo bielkovin = ochabynanie svalstva/strata casti svaloviny. Vid narody s tou najhorsou stravou...

_________________
29.8. 2018 .......... Myslím, že by už aj stačilo.... :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř bře 14, 2018 12:09 pm 
Offline

Registrován: čtv bře 01, 2018 4:51 pm
Příspěvky: 9
Bolo to myslene tak, ze zaklad koli zachovaniu prirodzenej flory v zaludku.Nie ako hlavny zdroj energie pre telo.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř bře 14, 2018 9:09 pm 
Offline

Registrován: čtv lis 03, 2016 10:24 am
Příspěvky: 349
Řekněme si to střízlivě a opatrně - se škroby střízlivě a opatrně. Tuky a bílkoviny jsou pro člověka velmi, velmi, důležité.
To, že je glukosa potravou buněk, neznamená to, že máme prvoplánově dodávat tělu její jednoduché zdroje typu polysacharidů.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř bře 14, 2018 10:39 pm 
Offline

Registrován: pon srp 14, 2017 8:13 pm
Příspěvky: 501
ctihodnymuz píše:
Řekněme si to střízlivě a opatrně - se škroby střízlivě a opatrně. Tuky a bílkoviny jsou pro člověka velmi, velmi, důležité.
To, že je glukosa potravou buněk, neznamená to, že máme prvoplánově dodávat tělu její jednoduché zdroje typu polysacharidů.

Super koment.
Avšak - zas nie je dobré dostať sa do ketózy trvalo (roky)... Ani eskimáci v nej neboli (pre obrovský príjem bielkovín, nejakých 250-300g/deň ... + glykogén zo surového mäsa)... A keď eskimáci nie, tak iné kmene dlhodobo (nejaké obdobie v roku nie je dlhodobo) už vôbec. Takže nízkosacharidovo s dostatkom "rezistentných škrobov", ale nie v ketóze, a už vôbec nie na vysokosacharidovej strave... Niektorí šialení kulturisti zožerú mimo sezóny v objemovej príprave aj 1000g (tisíc gramov) sacharidov denne...

_________________
29.8. 2018 .......... Myslím, že by už aj stačilo.... :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv bře 15, 2018 9:59 am 
Offline

Registrován: úte bře 05, 2013 8:33 am
Příspěvky: 112
JednorazovyNICK píše:
Super koment.
Avšak - zas nie je dobré dostať sa do ketózy trvalo (roky)... Ani eskimáci v nej neboli (pre obrovský príjem bielkovín, nejakých 250-300g/deň ... + glykogén zo surového mäsa)... A keď eskimáci nie, tak iné kmene dlhodobo (nejaké obdobie v roku nie je dlhodobo) už vôbec. Takže nízkosacharidovo s dostatkom "rezistentných škrobov", ale nie v ketóze, a už vôbec nie na vysokosacharidovej strave... Niektorí šialení kulturisti zožerú mimo sezóny v objemovej príprave aj 1000g (tisíc gramov) sacharidov denne...

Ano, vysoká příjem bílkovin se pak přetváří na glukozu a proto lze předpokládat, že eskimáci nebyli v ketoze. Pokud chceme mít ketozu jistou, neměli bychom překračovat 2 gramy bílkovina na kilogram naší tělesné hmotnosti.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 24 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz